Άρθρο 01 – Χορήγηση Βεβαίωσης Άσκησης Επαγγέλματος

1. Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή
β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή αλλοδαπή ή
δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους αναγνωρισμένος από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή ή
ε. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/ Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

  • 6 Απριλίου 2015, 21:07 | Αθανασία

    Είναι μεγάλη αδικία αυτό που συμβαίνει στους λογοθεραπευτές!!Σε κανένα άλλο επάγγελμα δεν συμβαίνει!

  • 6 Απριλίου 2015, 21:06 | ΓΕΝΝΑΤΟΥ ΤΑΤΙΑΝΗ

    Είμαι απόφοιτη του Queen Margaret University και το καλοκαίρι αποφοίτησα με τίτλο σπουδών «Degree of Bachelor of Science with Honours in Logopaedics». Το πρόγραμμα έλαβε χώρα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Αθηνών. Το πρόγραμμα σπουδών ακολούθησε πιστά το πρόγραμμα του συνεργαζόμενου Πανεπιστημίου. Τα τέσσερα έτη σπουδών μας ήταν στα Αγγλικά και για την εισαγωγή μας στο πρόγραμμα ήταν προαπαιτούμενο να έχουμε IELTS από 6 και πάνω.
    Οι εξετάσεις μας ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές και οι επόπτες από το Queen Margaret συχνά παρόντες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου έχω κάνει 978 ώρες πρακτικής άσκησης όχι μόνο σε ιδιωτικά κέντρα αλλά και σε δημόσιους φορείς.
    Παραθέτω την κλινική μου πρακτική:

    Παιδικός σταθμός Αμαρουσίου, αναρρωτήριο Πεντέλης, Εταιρία Προστασίας Σπαστικών, ειδικό δημοτικό σχολείο Κωφών Πεύκης, Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών- Νευρολογική κλινική, Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Φιλοκτήτης», ΚΑΠΗ Δήμου Αμαρουσίου, εκπαίδευση σε διαταραχές φωνής και κατάποσης σε ιδιωτικό ιατρείο, εργαστήριο λογοθεραπείας και μαθησιακών δυσκολιών του Μητροπολιτικού κολλεγίου.

    Από το δεύτερο έτος αναλάβαμε περιστατικά από το δήμο Αμαρουσίου με την βοήθεια των εποπτών μας που ήταν πάντα παρόντες να μας βοηθούν προτείνοντας βιβλιογραφία αλλά και να μας κρίνουν αντικειμενικά. Τόσο οι επόπτες μας όσο και οι καθηγητές μας είναι ευρέως αναγνωρισμένοι, κατέχουν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους και κάποιοι διδάσκουν παράλληλα και στο ΤΕΙ.

    Έχω κάνει έναρξη στην εφορία και αυτήν τη στιγμή εργάζομαι ως λογοθεραπεύτρια σε ιδιωτικό κέντρο καθώς και στην Επιστημονική Εταιρία Θεραπευτικής Ιππασίας ως Ιπποθεραπεύτρια.

    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ 3696/2008 ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΛΕΓΙΑ ΔΥΝΑΝΤΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ Η’ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΙΤΛΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ.

  • 6 Απριλίου 2015, 21:09 | Βασιλική Πετράτου

    Αν μιλάμε για το μεταπτυχιακό του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι 2ετές…Για τα πτυχία απο Βαλκανικές χώρες και απο κολλέγια-ΙΕΚ κτλ δεν θέλει κανείς να σχολιάσει τίποτα! Το πρόβλημα ξεκινάει και τελειώνει στους αποφοίτους του ΕΚΠΑ με συνολικό χρόνο σπουδών 4+2 έτη και αμέτρητες ώρες ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ πρακτικής! Πραγματικά δεν υπάρχει σοβαρότητα.

  • 6 Απριλίου 2015, 21:17 | Βρισηίδα Αρβανίτη

    Οι φοιτητές του ΠΜΣ Λογοθεραπείας στο ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ έχουν πλήρη θεωρητική γνώση του χώρου της θεραπείας του λόγου συνοδευόμενη από γνώσεις ψυχολογίας, γλωσσολογίας, παιδαγωγικών, νευροεπιστημών, διαταραχών λόγου και ομιλίας καθώς είναι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές γενικής και ειδικής αγωγής. Το θεωρητικό αυτό υπόβαθρο που συνδυάζει τους παραπάνω τομείς θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για κάθε επιστήμονα που θέλει να ασχοληθεί με τη θεραπεία του λόγου και της ομιλίας. Στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα είναι, επίσης, απαραίτητη η εποπτευόμενη πρακτική άσκηση 700 τουλάχιστον ωρών σε δομές του δημόσιου(ειδικά σχολεία, Τ.Ε. γενικών σχολείων, σχολεία τυφλών & κωφών, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, νοσοκομεία) αλλά και του ιδιωτικού τομέα (κέντρα που παρέχουν λογοθεραπευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες). Η ποιότητα και το κύρος των σπουδών διασφαλίζεται και από τους καθηγητές που διδάσκουν στο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό καθώς είναι καθηγητές ΑΕΙ και ΑΤΕΙ Λογοθεραπείας πέραν των καθηγητών του ΕΚΠΑ.

    Πιστεύω ότι η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή αξίζει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΕΚΠΑ καθώς έχουν ολόπλευρη γνώση των ζητημάτων που αφορούν στο χώρο της θεραπείας του λόγου και πλήρη κατάρτιση στον τομέα αυτόν.

    Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι είναι ο μοναδικός μεταπτυχιακός τίτλος Λογοθεραπείας που δίνεται στην Ελλάδα και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σημαντικά υπόψη του υπουργείου.

  • 6 Απριλίου 2015, 21:56 | Φωτεινή

    Κ. Υπουργέ, με όλο το σεβασμό,

    αλλά είναι απαράδεκτο και άδικο να απαξιώνονται τα δημόσια πτυχία μας τετραετούς φοίτησης από Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας και να εξισώνονται άκριτα με ένα δίπλωμα ιδιωτικής σχολής ή ένα μεταπτυχιακό.
    Το ΠΔ176/31.12.14, που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια καθυστέρησης έθεσε τις βάσεις για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή, δεν πρέπει να καταργηθεί. Είναι επικίνδυνο τόσο για τη δημόσια υγεία (ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες) αλλά και ασύμφορο για τα κρατικά ταμεία,να ασκείται το επάγγελμα από όποιον δεν έχει αποδεδειγμένα την απαιτούμενη κατάρτιση.
    Ας γίνει επιτέλους κάτι αξιοκρατικό σε αυτή τη χώρα.

  • 6 Απριλίου 2015, 21:59 | Ανδρέας Γ.

    Σαν γονιός 6χρονου παιδιού που χρήζει λογοθεραπείας απορώ και αγωνιώ για το ποιον ορίζει το κράτος αρμόδιο για την θεραπεία του παιδιού μου που αυτή καθορίζει το μέλλον του. Προστάτεψτε μας επιτέλους για όφελος των παιδιών μας κι όχι των συμφερόντων σας.

  • 6 Απριλίου 2015, 21:14 | Ντινα

    Λέω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στην ιατρική, στην εργοθεραπεια , στην ειδική αγωγή θα είμαι άραγε μετά γιατρός , εργοθεραπευτης και ειδικός παιδαγωγός; Απορώ γιατί σπούδαζα 4 χρόνια λογοθεραπεία και ξόδευα τα λεφτά του πατέρα μου ενω με ένα χρόνο σπουδών ή ακόμη καλύτερα αν δήλωνα στο ΤΕΒΕ υπηρεσίες λογοθεραπείας θα είχα και άδεια. Σα δε ντρεπόμαστε μόνο στην Ουγκαντα γίνονται αυτά. Κύριε υπουργέ ποιον πάτε να βολέψετε γιο, κόρη, ανηψιο; Ντροπή σε όλους σας.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:56 | Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος

    6 Απριλίου 2015, 20:51 | Επιστημονικός Σύλλογος Λογοθεραπευτών Λογοπαιδαγωγών Ελλάδος Μόνιμος ΣύνδεσμοςΤο νέο ΠΔ λύνει πολλά από τα προβλήματα που δημιουργούσε το υπό κατάργηση ΠΔ 176/2014. Για όσους δεν γνωρίζουν, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:
    1. Το 1999, συστάθηκε ειδική επιτροπή ( κατόπιν αιτήματος του ΚΕΣΥ) αποτελούμενη από καθηγητές λογοθεραπείας των ΤΕΙ, των ΑΕΙ και εκπροσώπους του ΠΣΛ( ΠΑνελλήνιος Σύλλογος ΛΟγοπεδικών), η οποία αποφάσισε ( απόφαση που έγινε δεκτή από το ΚΕΣΥ αρ.αποφ. 4 της 161ης ολομέλειας /22-6-2000) ότι άδεια ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή λαμβάνουν και τα μεταπτυχιακά της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με την αντίστοιχη πρακτική άσκηση. Έκτοτε, σε κάθε απόφαση του ΚΕΣΥ περιλαμβάνονται και τα μεταπτυχιακά προγράμματα.2. Με το υπ’ αρ. Υ7Γ/ΔΥ/25-7-2002 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας προς το ΚΕΣΥ, αναγνωρίζεται ρητά ότι το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Λογοθεραπείας- Συμβουλευτικής πληροί τις προϋποθέσεις ώστε οι κάτοχοι αυτού να συμπεριληφθούν στις κατηγορίες που θα τύχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θεραπευτή λόγου.3. Επίσης, ο ΑΣΕΠ ( ΦΕΚ 274/7-8-2007) προβλέπει την κάλυψη θέσεων λογοθεραπευτή από κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης, εφόσον δεν καλυφθούν από κατόχους πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.Για τους λόγους αυτούς και επειδή τα μέλη μας εργάζονται ως λογοθεραπευτές, προτείνουμε να διατυπωθεί ως εξής η παράγραφος δ του άρθρου 1, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά την κατάθεση των δικαιολογητικών στις νομαρχίες:
    Για την άδεια λογοθεραπευτή απαιτείται
    Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη λογοθεραπεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής με αποδεδειγμένη με κάθε νόμιμο τρόπο διετή απασχόληση ως λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:36 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΣΙΑΣ

    H Παρακολούθηση ενός Μεταπτυχιακού Προγράμματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έχει πολλές απαιτήσεις: 2 έτη εντατικό πρόγραμμα σπουδών, υψηλό επίπεδο αξιολόγησης, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, 15-20 φοιτητές μέσα στην αίθουσα και όχι 300, με συνέπεια ο έλεγχος της γνώσης να είναι συνεχής από τους Καθηγητές, η απόρριψη πολύ εύκολη αν δεν ικανοποιούνται τα στάνταρντς της Επιστήμης, συνεχείς εργασίες βασισμένες σε ξενόγλωσση βιβλιογραφία πάνω από 1000 ώρες πρακτικής άσκησης (οι περισσότεροι) και άλλα πολλά. Έτσι, τα δύο χρόνια είναι τόσο συμπιεσμένα που κάνουν για περισσότερα. Επιπλέον, υπάρχει και ένα πτυχίο 4 ετών σε Πανεπιστημιακή σχολή, που ενισχύει τη γνώση σε υπέρτατο βαθμό έτσι ώστε αυτός ο συνδυασμός να γεννά επιστήμονες με επιστημονική και ερευνητική σκέψη που χρησιμοποιεί με διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο, τα επιστημονικά δεδομένα, στοιχεία απαραίτητα για την Επιστήμη παγκοσμίως.

    Ακόμη πρέπει να επισημάνω -χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης-ότι το επιχείρημα: «αν κάνω ένα Μεταπτυχιακό στην Ιατρική», θα είμαι Γιατρός, δεν υφίσταται. Κάθε Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιδρύεται βασισμένο σε ένα ΦΕΚ, που τονίζει ότι το παρόν ΜΠΣ έχουν δικαίωμα να το παρακολουθήσουν μόνο επιστήμονες Συναφών Επαγγελμάτων.

    Έτσι διαβάζουμε στο ΦΕΚ Ίδρυσης του ΜΠΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Του ΕΚΠΑ 945/2001 Ότι το παρακολουθούν πτυχιούχοι …..ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΣΕ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΓΝΩΣΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:10 | Π.

    Με αυτό το ΠΔ δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως βασικών σπουδών με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών που μπορεί να είναι ενός έτους να εργάζεται ως λογοθεραπευτής; Πόσο επικίνδυνο ακούγεται ;;;
    Πάρα πολύ επικίνδυνο είναι και θα γίνουν «εγκλήματα».

    Απαράδεκτο ΠΔ γιατί ουσιαστικά με το άρθρο 1 παρ. δ. καταργούνται τα πτυχία των τμημάτων Λογοθεραπείας της χώρας. Να πάρετε πίσω αυτό το ΠΔ και να βάλετε τη λογική να δουλέψει.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:28 | Δέσποινα Σούρλα

    Φαίνεται πως με την παρούσα τροποποίηση επιχειρείται η αποκατάσταση των αδικιών του προηγούμενου ΠΔ. Μπράβο στην ηγεσία του υπουργείου υγείας που είχε το θάρρος να θέσει τη συζήτηση στις πραγματικές της διαστάσεις φέρνοντας την παρούσα τροποποίηση σε δημόσια διαβούλευση.
    Παρατηρώ όμως πως και από τα δύο ΠΔ απουσιάζει η παραμικρή αναφορά σε κάτι που είναι αυτονόητο στον κλάδο μας και για το οποίο ποτέ δεν είχε τεθεί θέμα αντιδικίας. Αναφέρομαι στο ταυτόσημο των όρων λογοθεραπευτής, λογοπεδικός ή λογοπαιδικός, θεραπευτής λόγου , λογοπαθολόγος κ.α Όλοι γνωρίζουμε πως μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Δυστυχώς αυτή η τόσο κραυγαλέα παράλειψη έχει σαν αποτέλεσμα συνάδελφοι με βασικές σπουδές στην λογοπεδική ή στην λογοθεραπεία ή στην λογοπαθολογία να μην εξασφαλίζουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
    Είναι υποχρέωση του υπουργείου να συμπεριλάβει ξεκάθαρα τους ταυτόσημους όρους στο νέο ΠΔ για να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να εκδώσουν την άδεια σε συνδέλφους που δεν τίθεται η παραμικρή αμφισβήτηση πως τη δικαιούνται . Πρόκειται άλλωστε για μια πρόταση στην οποία δεν φαίνεται να διαφωνεί κανείς απ’ όσους συμμετέχουν στην παρούσα διαβούλευση.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:26 | Άννα

    ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΑΤΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΡΕΧΩ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ.
    ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ; ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ .
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΑΤΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ( ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΞΙΟΙ ΤΙΤΛΟΥ) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ή ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ. ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΟΥ!

  • 6 Απριλίου 2015, 20:20 | Αναστασια

    Ενας αγωνας τοσων χρονων απλα ακυρωνεται μεσα σε μια βδομαδα!!!! μεγαλη απογοητευση να ζηταμε το αυτονοητο!!!!!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 20:50 | Γεωργάκης Δημήτρης

    Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικαιούνται μόνο όσοι έχουνε πτυχίο πλήρους εκπαίδευσης σε τριτοβάθμιο ίδρυμα.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:24 | Αναστασία Ρεντζια

    Οι λογοθεραπευτές με πλήρη φοίτηση σε τριτοβάθμιο ίδρυμα και κάτοχοι αναγνωρισμένου πτυχίου από το κράτος δικαιούνται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:14 | Φανή Τζουτσα

    Ο λογοθεραπευτης με πτυχίο αναγνωρισμένο από το κράτος που έχει κριθεί τελειώνοντας τη σχολή του άξιος για την τέλεση του επαγγέλματος πρέπει να έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:41 | Απέργη Ελένη

    Λυπάμαι πολύ που μια τέτοια προσπάθεια για το καλό του επαγγέλματος, μας βρίσκει χωρισμένους και όχι ενωμένους για το συμφέρον μας. Χρειαζόμαστε καλούς λογοθεραπευτές και όχι απλά λογοθεραπευτές απόφοιτους των ΤΕΙ (αυτό δεν μου λέει τίποτα). Κατέχω ξενόγλωσσο τίτλο σπουδών στην λογοθεραπεία, δουλεύω σχεδόν μία δεκαετία σε ιδιωτικό πλαίσιο, είμαι τυπική στις εισφορές του ταμείου μου και απόλυτα διαφανής και τυπική στις φορολογικές μου υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να διανοηθώ λοιπόν ότι έτσι απλά δεν θα μου δοθεί άδεια να κάνω την δουλειά μου.
    Σε ότι αφορά τα κολλέγια θεωρώ ότι ισχύει το ίδιο. Όπως το κράτος οφείλει να παρέχει άδεια ασκήσεως στους απόφοιτους των ιδρυμάτων του τότε ας αναγνωρίσει και τους αποφοίτους των κολλεγίων αφού επιτρέπει την ύπαρξή τους στη χώρα μας.

    Άλωστε σύμφωνα με τον Νόμο 3696/2008, περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 (όπως ισχύει μετά την τροποποίηση – αντικατάσταση από τις διατάξεις των Νόμων 4093/2012 και 4111/2013), τα πτυχία, οι τίτλοι, οι βεβαιώσεις, τα πιστοποιητικά σπουδών και οποιασδήποτε ονομασίας βεβαίωση που χορηγούν τα κολλέγια δύνανται της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων ανώτατης εκπαίδευσης του ελληνικού συστήματος τυπικής εκπαίδευσης.
    Ενόψει του ανωτέρω κρίνεται σκόπιμο να συμπεριληφθούν μεταξύ των δικαιούχων απόκτησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογοθεραπευτή όσοι έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και όσοι κατέχουν τίτλο σπουδών που έχει αναγνωριστεί ως επαγγελματικά ισοδύναμος.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:22 | Μαρίνα Γουσια

    Το επάγγελμα του λογοθεραπευτή είναι σπουδαίο. Πρέπει να είναι κάτοχος αναγνωρισμένου πτυχίου από το ελληνικό κράτος ή της ημεδαπής αναγνωρισμένο από το κράτος.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:39 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΟΝΑΚΗΣ

    Αναντίρρητα, το υπό διαβούλευση σχέδιο Π.Δ. κινείται στην ορθή κατεύθυνση, καταργώντας τις νομικές και λογικές πλημμέλειες του Π.Δ. υπ’ αρ. 176/2014, το οποίο ενώ αναγνώριζε το δικαίωμα λήψης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος στους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου της αλλοδαπής στην Λογοθεραπεία, άφηνε, όλως παραδόξως, εκτός τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου της ημεδαπής στην Λογοθεραπεία, οι οποίοι ασκούν από ετών το επάγγελμα του Λογοθεραπευτή, έχοντας όλα τα απαιτούμενα προσόντα, με εμπειρία και επαγγελματισμό, διατηρώντας επιχειρήσεις ή συνεργαζόμενοι με επιχειρήσεις, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή και εκπληρώνοντας ανελλιπώς τις απορρέουσες από το επάγγελμά τους φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.
    Ασφαλώς οι εν λόγω επαγγελματίες λογοθεραπευτές, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου της ημεδαπής στην Λογοθεραπεία, τυγχάνουν έμπειροι επιστήμονες και καταξιωμένοι επαγγελματίες στο πεδίο της Λογοθεραπείας, τα προσόντα τους δεν υπολείπονται σε τίποτα απολύτως αυτών των λοιπών δικαιούχων και σε κάθε περίπτωση ήταν απολύτως αντίθετο στην αρχή του κράτους δικαίου, την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της ισότητας αυτό που έτεινε να συμβεί με το προηγούμενο Π.Δ., το οποίο δεν τους περιελάμβανε ρητά, προφανώς από παραδρομή, στους δικαιούχους λήψης βεβαίωσης ασκήσεως επαγγέλματος, ακυρώνοντας έτσι τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, την βασική τους πηγή βιοπορισμού και κατά συνέπεια της οικονομικής, κονωνικής και οικογενειακής τους ζωής κατά τρόπο αντίθετο σε θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις, καθώς είναι αδιανόητο κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του επαγγέλματός του για το οποίο έχει όλα τα σχετικά προσόντα ακώλυτα, συμβαλλόμενος με τον ΕΟΠΥΥ, συμμετέχοντας στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ασφαλιζόμενος κανονικά στους υφιστάμενους φορείς ασφάλισεις και κάνοντας κανονικά την σχετική έναρξη στην ΔΟΥ, έχοντας θεμελιώσει πάνω σε αυτό όλη την ζωή του και ξαφνικά να έρχεται η Πολιτεία και να τον πετάει έξω σε μία νύχτα, ώστε κάποιος που ήταν επαγγελματίας λογοθεραπευτής την 30.12.2014 να βρίσκεται ξαφνικά την επόμενη ημέρα εντελώς αναιτιολόγητα εκτός του ρυθμιστικού πεδίου λήψης της σχετικής βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος.
    Ασφαλώς λοιπόν το υπό διαβούλευση Π.Δ. κινείται ως προς αυτό το σημείο στην σωστή κατεύθυνση.
    Σε κάθε περίπτωση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ο όρος “κύρια επαγγελματική απασχόληση” της περ. δ, ο οποίος ενδέχεται να δημιουργήσει ερμηνευτικές προσεγγίσεις αντίθετες με το πνεύμα του νόμου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να επανεξεταστεί με προσοχή στα πλαίσια μιας αντικειμενικότερης προσέγγισης, προκειμένου να μην αφήνει εκτός του ρυθμιστικού πεδίου του Π.Δ. επιστήμονες που έχουν τα προσόντα και επιθυμούν να λάβουν την άδεια, έστω και αν δεν έχουν προλάβει να συμπληρώσουν τα δύο έτη ή είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα πλην του ΟΑΕΕ ή είναι στον ΟΑΕΕ και με άλλη ειδικότητα πλην αυτής του λογοθεραπευτή.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:17 | Αγάθη Πατσιούδη

    Όλοι όσοι συμμετέχουν σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα όπως αυτό της Λογοθεραπείας-Συμβουλευτικής του ΕΚΠΑ, του οποίου το περιεχόμενο και η ποιότητα σπουδών διασφαλίζεται από 1)τον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών(γραπτές εξετάσεις & προφορική συνέντευξη), 2)το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρό τους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την επιλογή τους, 3)τη διάρκεια του προγράμματος(2 έτη/4 εξάμηνα), 4)το κύρος και το επιστημονικό υπόβαθρο των διδασκόντων (επιστημόνων που διδάσκουν σε διεθνώς αναγνωρισμένα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής & της αλλοδαπής), και 5)την εποπτευόμενη από επαγγελματίες λογοπεδικούς-λογοθεραπευτές πρακτική άσκηση 700-1500 ωρών σε φορείς δημόσιους και ιδιωτικούς(ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης, ιατροπαιδαγωγικά κέντρα, νοσοκομεία, ΚΕΔΔΥ, ιδιωτικά κέντρα παροχής λογοθεραπείας) πρέπει να τυγχάνουν αναγνώρισης. Το ΠΔ θέτει σωστή βάση για την αναγνώριση των κατόχων μεταπτυχιακών τίτλων στη Λογοθεραπεία της ημεδαπής όσο και της αλλοδαπής. Η πράξη έχει δείξει πως πτυχιούχοι και μεταπτυχιακοί της Λογοθεραπείας μπορούν, με τη συνεργασία και με γνώμονα το συμφέρον παιδιών κι ενηλίκων που χρειάζονται την αρωγή τους, να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους τελευταίους.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:44 | αννα

    Συγχαρητήρια σε αυτό το κράτος που μόλις πήρε λίγα λεπτάκια από τα παράβολα καίει όλους ψήφους αναιρεί αγώνες χρόνων. Εύγε.

  • 6 Απριλίου 2015, 20:05 | αννα

    Είναι άδικο και ανούσιο να μας λέτε πως επιτέλους θα έχουμε επαγγελματικά δικαιώματα στο επάγγελμα μας και μόλις πήρατε αρκετά λεπτάκια από τα παράβολα τα ακυρώνετε όλα!!!ευγε ελληνικό κράτος. Και εις ανώτερα!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 19:35 | Κατερίνα

    Θεωρώ πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δε θα πρέπει να αποκλεισθούν όλοι αυτοί που έχουν σπουδάσει και εξειδικευτεί στο κομμάτι της Λογοθεραπείας, απόφοιτοι και μη απόφοιτοι μιας αμιγώς σχολής Λογοθεραπείας. Έχω τελειώσει παιδαγωγικό δημοτικής εκπαίδευσης στην Αθήνα, έχοντας δώσει μαθήματα τόσο ψυχολογίας, όσο και αγωγής λόγου και ομιλίας, διαταραχών του λόγου και νευροφυσιολογίας και τώρα φοιτώ στο μεταπτυχιακό τμήμα Ειδικής Αγωγής με κατεύθυνση τη Λογοθεραπεία και τη Συμβουλευτική. Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, πέραν της διετούς φοίτησης και των εξειδικευμένων μαθημάτων του που πραγματεύονται κυρίως την αγωγή λόγου και ομιλίας, πέραν των εξετάσεων και της συνέντευξης που απαιτεί για την εισαγωγή του σε αυτό, απαιτεί για την ολοκλήρωσή του πρακτική 700 ωρών, τόσο σε δημόσιους φορείς (νοσοκομεία και ιατροπαιδαγωγικά κέντρα) όσο και σε ιδιωτικούς (κέντρα Λογοθεραπείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες).
    Το προαναφερθέν μεταπτυχιακό χρήζει, θεωρώ, όλους τους φοιτητές του, θεραπευτές του λόγου, πράγμα που γίνεται αυτονόητο μετά από τόσα μαθήματα εξειδικευμένα στον τομέα του και τόσες ώρες πρακτικής δίπλα σε ανθρώπους ειδικούς στη Λογοθεραπεία.
    Θέτω,λοιπόν,το ερώτημα, γιατί αυτά τα άτομα να αποκλείονται από έναν τέτοιο τίτλο από τη στιγμή που σπουδάζουν δύο χρόνια πάνω στην επιστήμη της Λογοθεραπείας και αποκτούν εμπειρία μέσα από πολλές ώρες πρακτικής.Οι επιστήμες της Ειδικής Αγωγής χρειάζονται ανθρώπους που να δρουν συλλογικά για έναν κοινό σκοπό.

  • 6 Απριλίου 2015, 19:06 | maria a

    Ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι ο αρμόδιος Οργανισμός για την αναγνώριση των τίτλων σπουδών της αλλοδαπής Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη παροχή πληροφοριών σχετικά με σπουδές Aανώτατης Eεκπαίδευσης στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε με το N.3328/01-04-2005 (Α’ 80) -όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3369/2005 (ΦΕΚ Α΄ 171/6-7-2005) και το Ν.3467/2006 (ΦΕΚ 128/Α/2006) ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), εδρεύει στην Αθήνα, διατηρεί παράρτημα στη Θεσσαλονίκη και εποπτεύεται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο Οργανισμός στις διεθνείς του σχέσεις χρησιμοποιεί την επωνυμία «Hellenic National Academic Recognition and Information Center» (Hellenic N.A.R.I.C.).

    Η παιδεία αναμφισβήτητα αποτελεί κοινωνικό, πολιτιστικό και επιστημονικό αγαθό και κάθε πολίτης δικαιούται να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτή. Η απρόσκοπτη παροχή της στους νέους αλλά και σε κάθε ηλικίας πολίτες συμβάλλει δραστικά στην προώθηση της γνώσης, στη διασφάλιση και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και στην ανάπτυξη της οικονομίας των εθνών. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης με τις απεριόριστες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και την αυξανόμενη -κυρίως εκτός εθνικών συνόρων- κινητικότητα των πολιτών, η ανώτατη παιδεία, που σχετίζεται άμεσα με το έργο που καλείται να επιτελέσει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., δύναται να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην αμοιβαία κατανόηση των λαών, στην αποδοχή της διαφορετικότητας των ανθρώπων και στη σύγκλιση συστημάτων και πρακτικών με στόχο τη διατήρηση της επιθυμητής ισορροπίας και την προώθηση της επιδιωκόμενης συνεργασίας.

    Στην πολυπολιτισμική κοινωνία των εθνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι και η χώρα μας, η διαφορετικότητα των συστημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης αντανακλά την πολιτισμική, κοινωνική, φιλοσοφική και οικονομική ποικιλομορφία των λαών της. Η διευκόλυνση της κινητικότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η δίκαιη αντιμετώπιση της αναγνώρισης των τίτλων στη χώρα υποδοχής δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να ωφεληθούν από την ποικιλομορφία και την επαφή με διαφορετικά πολιτισμικά και κοινωνικά συστήματα και να διευρύνουν τους ορίζοντες της επιστημονικής γνώσης και της επαγγελματικής τους κατάρτισης και αποκατάστασης.

  • 6 Απριλίου 2015, 19:35 | Βασίλης Κ

    Πολύ καλά κάνατε να φέρετε σε διαβούλευση το π/δ, ας πειράζει κάποιους η διαφάνεια, ενώ δεν τους πειράζει το αίσχος του π/δ της 31/12/2014 όπου μετά από 19 χρόνια αποφάσισαν παραμονή πρωτοχρονιάς,δεν ξέρω αν ήταν και νύχτα να καθορίσουν τους όρους και τις προϋπόθεσις άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτών ήταν τόσο επείγον η μήπως θελαν κάτι να προλάβουν. π.χ εκλογές και μείνουν εκτεθειμένοι σε κάποια συμφέροντα. Κύριοι τα πτυχία ΑΕΙ αλλοδαπής που αναγνωρίζει έως σήμερα ισότιμα προς Α.Ε.Ι και όχι αντίστοιχα ο μοναδικός Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών Και πληροφόρησης(Δ.Ο.Α.ΤΑ.Π)σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιφυλάσσονται επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα πρέπει να χορηγείται βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος.Ο(Δ.Ο.Α.Τ.ΑΠ.)γνωρίζει πολύ καλά πια πτυχία σε ποιες χώρες επιφυλάσσονται άμεσα επαγγελματικά δικαιώματα άρα και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος γιαυτό προβαίνει και στην αναγνώριση τους, επίσης το Υπουργείο έχει τρόπους να το πληροφορηθεί επίσημα από τους αρμόδιους φορείς τόσο του εσωτερικού όσο και εξωτερικού χωρίς να ταλαιπωρείται ο κόσμος ζητώντας άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το εξωτερικό διότι κάποιος δε την είχε αιτηθεί έως σήμερα,η να ζητείται η 2 ετής προϋπηρεσία από την στιγμή που έχει ασκηθεί η απαραίτητη πρακτική εξάσκηση,προϋπόθεση απαραίτητη για την χορήγηση πτυχίου Α.Ε.Ι. Ενώ αντιθέτως να μην ζητείται για τα Τ.Ε.Ι Ελλάδας.

  • 6 Απριλίου 2015, 19:09 | Δήμητρα

    Δηλαδή εάν κάποιος κάνει μεταπτυχιακό στην ιατρική (θεωρητικά μαθήματα/εργαστήρια/πτυχιακή) χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής γίνεται αυτόματα γιατρός… Άντε τώρα να αποδείξεις τα αυτονόητα που τίθενται θέματα δημόσιας διαβούλευσης… Αντίστοιχα κοιτάξτε τα συναφή επαγγέλματα…Δηλαδή αν κανείς κάνει μεταπτυχιακό στην εργοθεραπεία ή στη φυσικοθεραπεία λαμβάνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος; Κάπως έτσι θεσπίστηκε κι ο βοηθός φυσικοθεραπευτή.

  • 6 Απριλίου 2015, 19:25 | Μιρέλα Κολυβάκη

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ (προς ΠΣΛ)!!!Συμφωνώ με όλα τα παρακάτω ειδικά για την παράγραφο(γ) στο να διαγραφεί από»και άδεια»μέχρι το τέλος της προσθήκης .Αλλά γιατί μέχρι την έκδοση του παρόντος, για να αποκλειστούν οι υπόλοιποι? Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν αποφοίτησει,υποβάλει αίτηση και βρίσκονται στην διαδικασία αναγνώρισης με αίτηση τους ακόμη και πριν το Π/Δ 176 31/12/2014 Βοριδη ? Τι θα γίνει όποιος προλάβει δηλαδή η να καλυφτούμε εμείς και ας του άλλους.???Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και αν είναι να αλλάξει κάτι θα πρέπει αυτό να γίνει από το επόμενο φοιτητικό έτος,γνωρίζοντας οι σπουδαστές πριν τις σπουδές τους ,τις προυποθέσεις αναγώρισης και τα σχετικά…

    <>

  • 6 Απριλίου 2015, 19:51 | Άννα Τζ.

    Πώς είναι δυνατόν να λέγονται λογοθεραπευτες ολοι εκεινοι που εχουν τελειωσει σχολες παιδαγωγικες, ψυχολογια, φιλολογία κ.ο.κ &έχουν κάνει απλα ενα μεταπτυχιακό, εφόσον υπάρχει σχολη ΤΕΙ λογοθεραπειας???? Κ πως είναι δυνατόν ολοι εκεινοι που εχουν πτυχια απο ΙΕΚ να θελουν να λέγονται κ εκεινοι λογοθεραπευτες?????? Τοτε ποιος ο λογος υπαρξης του ΤΕΙ???? ΟΛΟΙ ισα??? Κανενας διαχωρισμός??? Είμαστε η μονη σχολη στην οποια οι αποφοιτοι δεν κατοχυρωνονται με τη χορηγηση άδειας ασκησεως επαγγελματος….τόσα χρόνια εκμεταλλευομενοι αυτο το κενό ΟΛΟΙ δηλωνουν λογοθεραπευτες. Επειδη αρεσει σε καποιον να προσφερει, αγαπαει τη λογοθεραπεια δε σημαίνει οτι είναι κ λογοθεραπευτης. Είναι απαραίτητο να έχει πτυχιο!!!! Κ εμένα μου αρέσει πολυ η ψυχολογια…ειμαι πολυ καλη στο να δινω συμβουλές κ εχω κ πολλη πειρα σε αυτο!!!!!!!!! Ας μπορεσω κ εγω να δηλωσω κ ψυχολογος….γιατι οχι???? Αφού το αγαπάω!!!!!!! Μπραβο σε ολα τα παιδιά που καταφεραν κ πηραν πτυχια απο ΙΕΚ…ε οχι ομως κ να εξισωθουμε!!!! Σε ολους τους κλαδους θεωρείται αυτονόητο. Ας σοβαρευτουμε λιγο. Μιλάμε για εναν κλαδο ευαισθητο κ απαιτητικο. Είμαι σίγουρη οτι πολλοι αποφοιτοι ΙΕΚ θα μπορουσαν να γινουν αριστοι επαγγελματιες…ας σπουδάσουν λοιπον στο ΤΕΙ να παρουν κ το κατάλληλο πτυχιο…

  • 6 Απριλίου 2015, 19:47 | Μπαρμποπούλου

    Το πτυχίο που δινεται από τα ΑΤΕι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ισότιμο με ένα απλό μεταπτυχιακό στο εξωτερικό πάνω στην Λογοθεραπεία (και με διαφορετικό προπτυχιακό τίτλο σπουδών) καθώς και από ΙΕΚ ή ιδιωτικές σχολές. Η τετραετής φοίτηση καθώς και οι ώρες κλινικών ασκήσεων δεν μπορεί να εξισωθεί με οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πάνω στην Λογοθεραπεία ούτε με την διετή φοίτηση των ΙΕΚ. Και φυσικά ακριβώς επειδή μέρος του επαγγελματος κρίνεται ως παραιατρικό, θα πρέπει να ασκέιται από άτομα με επαρκή τόσο θεωρητική όσο και κλινική κατάρτιση.

  • 6 Απριλίου 2015, 19:19 | Δέσποινα Τσαμούρη

    Το νέο σχέδιο του Π/Δ κινείται ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Το διετές ΜΠΣ του ΕΘνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο οποίο η επιλογή των εξαιρετικά λίγων ατόμων πτυχιούχων συναφών με τη λογοθεραπεία πανεπιστημιακών σχολών, γίνεται κατόπιν αυστηρών εξετάσεων εισαγωγής. Επιπλέον, η εκπαίδευση στο μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητική, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και το τελευταίο γίνεται σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά πλαίσια. Τέλος, τα βασικά μας πτυχία λειτουργούν σαν εφόδια καλύπτοντας τομείς παιδαγωγικής, ψυχολογίας και γλωσσολογίας που τόσο απαραίτητες γνώσεις προσφέρουν όταν έχει κανείς να ασχοληθεί με άτομα χρήζοντα βοήθειας σε θέματα λόγου. Ένα πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ένα μεταπτυχιακό στη λογοθεραπεία προερχόμενο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπάρχει περίπτωση να τίθεται υπό αμφισβήτηση για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος; Αφού το Πανεπιστήμιο δημιούργησε ένα τόσο απαιτητικό πρόγραμμα κατάρτισης επαγγελματιών, έχει ασφαλώς και την υποχρέωση να τους αποκαταστήσει επαγγελματικά. Τώρα, εάν θίγονται κάποια συμφέροντα…

  • 6 Απριλίου 2015, 18:29 | Θάλεια Καλλή

    Πιστεύω πως το νέο προεδρικό διάταγμα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. «Λογοθεραπεία – Συμβουλευτική» του ΕΚΠΑ που κατά την πλειοψηφία τους κατέχουν βασικό τίτλο σπουδών σε συναφή επιστημονικά πεδία, καταρτίζονται επαρκώς σε θεωρητικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παρακολούθησης των μαθημάτων του μεταπτυχιακού και βεβαίως σε πρακτικό επίπεδο, αφού καλούνται να συμπληρώσουν ένα minimum 700ων ωρών πρακτικής άσκησης σε διαφορετικά πλαίσια (Ειδικά Σχολεία δίπλα σε λογοθεραπευτή, ΚΔΑΥ , Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, Νοσοκομεία, ιδιωτικά κέντρα θεραπειών κ.α). Συνεπώς καθίστανται ικανοί με την αποφοίτησή τους να ασκήσουν το επάγγελμα του λογοθεραπευτή και θα έπρεπε να μπορούν να αποκτήσουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

  • 6 Απριλίου 2015, 18:11 | ΔΑΜΙΑΝΙΔΟΥ ΚΙΚΗ

    Ας σταματήσει πια αυτό το κυνηγητό συμφερόντων και ας συνειδητοποιήσουν όλοι αυτοί που βγάζουν τα προεδρικά διατάγματα και του νόμους ότι είναι οι μόνοι που έχουν τα όπλα να αλλάξουν ουσιαστικά πια αυτόν τον τόπο. Ο μοναδικός τους στόχος θα πρέπει να είναι η ασφάλεια και το το συμφέρον των παιδιών και όλων εκείνων που έχουν ανάγκη από λογοθεραπείες.Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι αυτοί να συνειδητοποιήσουν αρχικά τί είναι η λογοθεραπεία. Ο λογοθεραπευτής δεν είναι κομμωτής που αν δεν πετύχει το χτένισμα θα το ξανακάνει από την αρχή. Ούτε χτίστης είναι που αν βγει στραβός ο τοίχος θα τον γκρεμίσει και θα τον ξαναφτιάξει. Ο λογοθεραπευτής χτίζει το μέλλον παιδιών/ενηλίκων για μια καλύτερη διαβίωση.Η δουλειά του αφορά το μέλλον αυτών των ανθρώπων.Ένα παιδί π.χ με αυτισμό ή νοητική υστέρηση ή ένας ενήλικας που έχει υποστεί κάποιο εγκεφαλικό όταν βρεθεί στα ΛΑΘΟΣ ΧΕΡΙΑ και συνειδητοποιήσει τα λάθη που μπορείνα έχουν γίνει,(επειδή αυτός αυτός που είχε αναλάβει τις θεραπείες δεν είχε την απαραίτητη κατάρτηση) , τότε δεν υπάρχει γυρισμός. ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω για να τα διορθώσουμε. Ας βάλουν λίγο τον εαυτό τους στη θέση όλων εκείνων των γονιών που γεμάτοι αγωνία ξεσπούν σε κλάμματα όταν έρχονται αντιμέτωποι με την αναπηρία του παιδιού τους. Αλλά να μπουν και στη θέση εκείνων των απεγνωσμένων γονιών ότι το παιδί τους βρισκόταν στα λαθος χέρια και ότι έχει χαθεί πια πολύτιμος χρόνος που επηρεάζει άμεσα το μέλλον του παιδιού τους και κατ’ επέκτασιν το μέλλον ολόκληρης της οικογένειας. Εύχομαι σε όλους εκείνους που είναι υπέυθυνοι γι’ αυτές τις αποφάσεις, να μην έρθει η στιγμή που θα πρέπει να λογοδοτήσουν σε αυτές τις οικογένειες και να τους εξηγήσουν για ποιο λόγο υπάρχουν εκεί έξω μη καταρτισμένοι ή ελλιπώς καταρτισμένοι άνθρωποι και λειτουργούν με την άδεια που τους έδωσαν εκείνοι.Δεν γίνεται άνθρωποι χωρίς πτυχίο ή χωρίς βασικό πτυχίο στην λογοθεραπεία να εξασκούν αυτό το επάγγελμα.Δεν γίνεται για οποιοδήποτε λόγο να μπαίνει σε ρίσκο η ζωή και το μέλλον των παιδιών. Το μέλλον της χώρας το έχουμε εμπιστευτεί σε ανθρώπους που υποτίθεται θα κάνουν τη διαφορά.ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ! ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ!!

  • 6 Απριλίου 2015, 18:25 | ΜΠΑΧΟΥΡΟΥ ΔΩΡΑ

    Στο άρθρο 1. δ ΄, μετά την πρόταση «…αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα διετής (2ετής) τουλάχιστον κύρια επαγγελματική απασχόληση ως λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή » θα μπορούσε να προστεθεί και η πρόταση <>

  • 6 Απριλίου 2015, 18:05 | Μαριλένα

    Μα τι εχουν να φοβούνται οι λογοθεραπευτές του ΤΕΙ απο τους υπόλοιπους λογοθεραπευτές;;;αφου κανουν τοσο επίπονες σπουδές,αυτοί θα κυριαρχούν ως καλοί επαγγελματίες!γιατι τόσος ντόρος;;

  • 6 Απριλίου 2015, 18:46 | ΜΑΡΙΑ

    ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΦΥΓΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ (ΠΟΥ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ 5 ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΞΑΣΚΗΣΕΙΣ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΛΛΙΩΣ ΕΧΕΙΣ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ) ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΩΣΕΙ ΑΛΛΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΣΤΕΡ ΜΑΣ (ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ) ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ,ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΠΟΥ ΖΟΥΜΕ, ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ…ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΟΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΝ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΝΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟ Η ΟΧΙ….ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΠΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ?….Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ (ΟΠΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΣΤΕΡ) ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ, ΠΡΟΥΠΗΡΧΑΝ ΤΩΝ ΤΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΛΕΧΩΣΑΝ ΤΑ ΤΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ….ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ…ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ…

  • 6 Απριλίου 2015, 18:24 | Γιώργος Μ.

    Υπάρχουν σχόλια από αποφοίτους ενός μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΚΠΑ και αναρωτιέμαι από που και ως που λογίζουν τους εαυτούς τους ως λ/θ. Τα μαθήματα που έχουν διδαχτεί απέχουν πολύ από την επιστήμη της λογοθεραπείας ως ένα παραϊατρικό επάγγελμα. Δεν γνωρίζουν από αφασίες, δυσφαγίες, δυσαρθρίες, διαταραχές φωνής κ.τ.ο. Αν πάρουν άδεια ασκήσεως απλά θα είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Κανένα μεταπτυχιακό δεν θα πρέπει να οδηγεί σε άδεια ασκήσεως, με εξαίρεση μόνο κάποια του εξωτερικού που πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μεταπτυχιακό λογοθεραπείας με αυτές τις προϋποθέσεις.

  • 6 Απριλίου 2015, 18:52 | ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ Δ.

    Κύριε υπουργέ πριν την οποιαδήποτε απόφαση αφορισμού όσων σπούδασαν πχ Αμερική ή Αγγλία και διεξξοδικού ελέγχου των μαθημάτων που πήραν, και αποκλεισμού των ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ από την άδεια, ελέγξτε τα του οίκου μας και συγκεκριμένα τα εξής σοβαρότατα κατά τη γνώμη μου:
    Πόσοι και ποιοι διδάσκουν στην Πάτρα για παράδειγμα; Και τί γνώσεις προπτυχιακούς τίτλους έχουν; Γιατί μόνο 2, ο κος Παπαθανασίου και ο κος Τρίμμης είναι σχετικοί με τις Διαταραχές Λόγου, ομιλίας και φωνής.
    Από την άλλη, πουθενά δεν φαίνεται να διδάσκεται η αντιμετώπιση της Δυσλεξίας. Όμως πως νομιμοποιούνται οι απόφοιτοι να αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά; Με το πασάλειμα των ημερήσιων σεμιναρίων;
    Όλοι οι υπόλοιποι συμπεριλαμβανομένης και της προέδρου είναι μάλλον άσχετοι με το αντικείμενο, όπως προκύπτει από τα βιογραφικά τους.
    Οπότε προσοχή μη γυρίσει μπούμεραγκ και κα΄ποιοι αρχίσουν να αμφισβητούν τις παρεχόμενες γνώσεις από την Πάτρα και ζητήσουν θεραπείες στο εξωτερικό για βαριά περιστατικά αυτισμών και συνδρόμων και αφασιών.
    Δεν νομίζω σαν κράτος να μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο οικονομικά.
    Συνεπώς όσοι έχουν το πλήρες πακέτο σπουδών Αμερικής, Αγγλίας ή οπουδήποτε αλλού με μακροχρόνια παράδοση σπουδών σε όλο το φάσμα των ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, εννοείται να πάρουν την άδεια και κατ εξαίρεση και καταχρηστικά ας ασχολούνται και οι απόφοιτοι του ΤΕΙ με δυσλεξίες, αφασίες, εγκεφαλικά, σύνδρομα κλπ.

  • 6 Απριλίου 2015, 18:31 | ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΕΚΥΡΑ

    Το σχέδιο Π.Δ. κινείται στη σωστή κατεύθυνση καθώς συμπεριλαμβάνει τους κατόχους 2ετούς Μεταπτυχιακού τίτλου στους δικαιούχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Αφού το μεταπτυχιακό της αλλοδαπής πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ως ισότιμο (και άρα ισότιμο με το μεταπτυχιακό της ημεδαπής) γιατί θα πρέπει οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού της ημεδαπής να έχουν διετή επαγγελματική απασχόληση ως λογοθεραπευτές; Επιπλέον θεωρώ ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ο όρος κύρια απασχόληση.

  • 6 Απριλίου 2015, 17:47 | Πάνος

    Θλίψη και απογοήτευση μπορεί να προκαλέσει μόνο αυτή η είδηση και τίποτα άλλο! Γιατί τόσο αναξιοκρατία σε αυτήν την χώρα ; Κύριε Υπουργέ, ανακαλέστε την διαβούλευση και μην καταργείται το μοναδικό δικαίωμα που καταχωρήσατε μέχρι τώρα στους λογοθεραπευτές! Είναι κρίμα η ίδια μας η χώρα να εξισώνει τα παιδιά της! Γιατί όχι δεν είναι όλοι ίσοι. Απευθύνομαι στους Έλληνες γονείς που κάνουν τόσες θυσίες για να σπουδάσουν 4 ολόκληρα χρόνια τα παιδιά τους και οι περισσότεροι μακρυά από τα σπίτια τους για να αποκτήσουν ένα πτυχίο και να το εξισώνεται με ένα απλό μεταπτυχιακό εξειδίκευσης 1 ή και 2 χρόνων !!!! Αν ήταν έτσι να παίρναμε σε 1 χρόνο τα πτυχία τα παιδιά μας θα έπαιρναν 4 πτυχία και όχι 1 στην τετραετή φοίτηση τους στα Α.Τ.Ε.Ι και στα Τ.Ε.Ι.!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 17:08 | ΜΠΑΧΟΥΡΟΥ ΔΩΡΑ

    Άρθρο 1.

    Η παρ. δ, πέραν των ανωτέρω αναφερομένων για τα διετή μεταπτυχιακά, θα μπορούσε εναλλακτικά να διατυπωθεί προς περαιτέρω εξασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών ως εξής: «Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής σε συναφή γνωστικό αντικείμενο και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών της αλλοδαπής ή ημεδαπής διετούς τουλάχιστον διάρκειας με εξειδίκευση στη λογοθεραπεία , μέχρι την δημοσίευση του παρόντος…»
    Τυγχάνω απόφοιτη διετούς ελληνικού Μ.Π.Σ στη ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ του Π.Τ.Δ.Ε ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ που το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου ήταν συμπράττον, με πολλούς διδάσκοντες καθηγητές από το τμήμα Λογοθεραπείας Ηπείρου. Η πρακτική άσκηση έγινε υπό την εποπτεία του ΤΕΙ Λογοθεραπείας. Η εισαγωγή έγινε με γραπτές εξετάσεις και προαπαιτούμενες βασικές σπουδές στα παιδαγωγικά ή στην ψυχολογία.

  • 6 Απριλίου 2015, 17:22 | ΚΟΛΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΡΟΠΟ, ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ , ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΚΑΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΤΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΜΟΝΟΕΤΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Η ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ Η ΠΤΥΧΙΑ ΜΗ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ
    ΑΔΕΙΑ ΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!

  • 6 Απριλίου 2015, 17:33 | Τακης Περδικαρης

    Διόρθωση, στο σχόλιο μου 17.16 06/04 εννοούσα σκανδαλωδώς υψηλότερες επιδοτήσεις.

  • 6 Απριλίου 2015, 17:19 | Ειρήνη Καλαμοδάκου

    To Π.Δ. θέτει στις ορθές βάσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε κατόχους Μεταπτυχιακού Τίτλου διετούς φοίτησης της αλλοδαπής και της ημεδαπής. Ωστόσο, ως ισότιμοι τίτλοι γιατί θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η διετής αναγνωρισμένη από ασφαλιστικό φορέα κύρια απασχόληση;

  • 6 Απριλίου 2015, 17:16 | Τακης Περδικαρης

    Μετά από τα πολιτικά σχόλια που παρατήρησα νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν από το υπουργείο.
    1) Θεσμοθέτηση εξετάσεων για όλους τους ΛΘ για τη λήψη ΑΔΕ όπως συμβαίνει και με άλλους σημαντικούς κλάδους υγειίας ( Βλ.Φαρμακοποίοι).
    2) Ανανέωση ΑΔΕ κάθε 2 χρόνια με Ψυχομετρικές και Ψυχολογικές εξετάσεις καθώς οι ΛΘ ως επ τω πλειστω πραγματεύονται περιστατικά ανήλικων και αν η υγεία ενός παιδιού κινδυνεύει από ελλιπείς λογοθεραπευτικές γνώσεις όπως ειπώθηκε γιατί να μην κινδυνεύει και από ειδικούς με ελλιπή ψυχική υγεία;
    3) Τα ΜΔΕ δεν μπορούν να έχουν εν γένει Επαγγελματικα Δικαιώματα στην Ελλάδα κ αυτό γιατί έτσι καθορίζεται καλώς ή κακώς από το νομικό μας πλαίσιο. Η κάλυψη όμως των ατόμων που ήδη έχουν ξεκινήσει μια πορεία στο χώρο με ΜΔΕ και έχουν ακολουθήσει μια πορεία καλύπτεται με έναν έντιμο συμβιβασμό στο προτεινόμενο ΠΔ κάτι που έλειπε από το προηγούμενο.
    4) Να επανακαθοριστεί η επιδότηση των Λογοθεραπευτικών πράξεων από το υπουργείο καθώς είναι σκανδαλωδώς μικρότερες απο ειδικότητες όπως των ψυχολόγων που αναλαμβάνουν αντίστοιχα περιστατικά. Τότε πολλοί από τους υπάρχοντες σχολιαστές θα αναθεωρήσουν την οπτική τους γωνία στα πράγματα κ την κριτική τους στάση.

    Τέλος από όλη αυτη τη συζήτηση είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με άλλη μια γνωστή διαμάχη Ελληνικού χαρακτήρα ανάμεσα σε συντεχνίες. Όλοι σκέφτονται κυρίως την τσεπη τους κ σαν γαρνιτούρα κάνουν επίκληση στην αυθεντία εννοιών όπως επιστήμη, υγεία κτλ. Ας κατεβουν κάποιοι από το καλάμι τους , ας βγάλουν το χέρι από την τσέπη καθώς επιστήμονας δεν γίνεσαι ούτε με ένα πτυχίο ΑΤΕΙ ούτε με ένα μεταπτυχιακό ούτε με ένα κολλέγιο κτλ κτλ Η επιστήμη θέλει κόπο κ διάρκεια στο χρόνο ..Οπως η αξιοσύνη σε ένα χώρο δεν είναι μόνο θέμα τυπικών προσοντων αλλά και άλλων πραγμάτων κ αξιών. Τα τυπικά προσόντα άρα κ τα ζητήματα τσέπης θα τα επιλύσει το ΠΔ. Τα πραγματικά κ ηθικά προσόντα όμως είναι μια άλλη υπόθεση η οποια δύσκολα μετραται . Πολλοί σχολιαστές εδώ μέσα κομπιαζουν για τα τυπικά τους προσόντα…αλλα μάλλον με τον άπαξιωτικο τρόπο που μιλάνε ξεχνούν τα υπόλοιπα.

  • 6 Απριλίου 2015, 17:08 | Μαρία Παπαδάκη

    Το νέο Π.Δ. επιτέλους θα καλύψει τις παραλείψεις του προηγούμενου Π.Δ., το οποίο δημοσιεύτηκε στις 31/12/2014, σε προεκλογική περίοδο και χωρίς να λάβει υπόψιν του τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Είναι αδιανόητο να αμφισβητείται το επαγγελματικό επίπεδο των αποφοίτων του 2ετούς Μεταπτυχιακού Τμήματος Λογοθεραπείας του Παιδαγωγικού του ΕΚΠΑ,με τουλάχιστον 800 ώρες πρακτικής άσκησης σε δημόσια ιδρύματα, τη στιγμή που έχουν ήδη ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές συναφών επιστημονικών πεδίων και διαθέτουν επιπλέον κατάρτιση και γνώσεις. Η αδικία πρέπει να αποκατασταθεί!

  • 6 Απριλίου 2015, 16:34 | ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Το νέο Προεδρικό διάταγμα κινείται σε ορθότερη βάση και οφείλουν να διορθωθούν λάθη του προηγούμενου που εκδόθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς εν όψει εκλογικής περιόδου και μάλιστα χωρίς να βγει σε ανοιχτή διαβούλευση και χωρίς να ακολουθεί τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ.
    Αναφορικά με τα έτη σπουδών,κάποιος με Πτυχίο ΑΕΙ, αν δώσει κατατακτήριες στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας, θα εισαχθεί στο δεύτερο έτος και θα παρακολουθήσει το δεύτερο και τρίτο έτος καθώς και το μισό του τέταρτου έτους, αφού το τελευταίο εξάμηνο στα ΤΕΙ είναι η πρακτική άσκηση. Άρα θα φοιτήσει δυόμιση χρόνια και το Μεταπτυχιακό από μόνο του είναι δύο χρόνια. Η φοίτηση άλλωστε στο μεταπτυχιακό προϋποθέτει την ολοκλήρωση των 4 ετών σπουδών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα συναφών επαγγελμάτων όπως Γλωσσολόγων, ψυχολόγων και εκπαιδευτικών. Συνεπώς , το βασικό πτυχίο πολλών από εμάς λειτουργούσε ως επιπλέον επιστημονικό εφόδιο και οδήγησε στην ολιστική θεώρηση και αντιμετώπιση των περιστατικών.
    Επίσης το διετές ΜΠΣ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ένα πρόγραμμα με πολλές ώρες πρακτικής σε δημοσίους νοσοκομεία, ειδικά σχολεία ,σε κέντρα διάγνωσης- διαφοροδιάγνωσης και υποστήριξης καθώς και σε ιδιωτικούς φορείς.
    Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη υφίσταται ο κλάδος ΠΕ 21 θεραπευτών Λόγου με τα ιδια δικαιώματα΄με τον ΠΕ26 επίσης θεραπευτών Λόγου.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:21 | ΜΠΑΧΟΥΡΟΥ ΔΩΡΑ

    Επειδή το ζήτημα του Π.Δ που καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του λογοθεραπευτή είναι πρωτίστως νομικό θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις του άρθρου 1. ώστε να υπάρχει ταύτιση με τα μέχρι τώρα τυπικά προσόντα διορισμού (διαγωνισμών μέσω Α.Σ.Ε.Π (ΦΕΚ 274 / 7.8.2007) και σε προσλήψεις στο Δημόσιο σύμφωνα με εγκυκλίους που είναι σε ισχύ εώς και σήμερα . Τα τυπικά προσόντα διορισμού για την κατηγορία ΠΕ 21., μέχρι σήμερα συμπεριλαμβάνουν και τους αποφοίτους παιδαγωγικών ή Φ. Π.Ψ με Π.Μ.Σ στη Λογοθεραπεία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αντιφατικά ΦΕΚ και προκηρύξεις όσον αφορά το ΠΕ που δείχνει και καθορίζει το επιστημονικό και επαγγελματικό πεδίο του επιστήμονα και διαφορετικές ρυθμίσεις για την άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος .

  • 6 Απριλίου 2015, 16:04 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ – ΕΙΔ. ΠΑΙΔ. Π.Ε.

    Το Δ.Σ. του συλλόγου μας αφού μελέτησε με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις για την άδεια άσκησης επαγγέλματος λογοθεραπευτών κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση.
    Συμφωνούμε απόλυτα με την βούληση του Υπουργείου Υγείας να προβεί σε τροποποίηση του υφιστάμενου προεδρικού διατάγματος 176/31-12-14 ΦΕΚ 279. Το εν λόγω Π.Δ. Εξεδόθη αιφνιδίως την 31η Δεκεμβρίου και εφόσον δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις επαυτού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου και των επαγγελματικών φορέων των λογοθεραπευτών. Η διαβούλευση βρισκόταν σε εξέλιξη και ο αρμόδιος υφυπουργός διαβεβαίωνε τους φορείς ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν του τις απόψεις τους. Παρ’αυτά, και σίγουρα για κάποιους πολιτικούς λόγους (είναι ευνόητο διότι μετά από λίγες μέρες θα πραγματοποιούνταν οι βουλευτικές εκλογές) υπεγράφη βεβιασμένα το Π.Δ. Το περιεχόμενό του σαφώς και δεν ικανοποιεί τους επαγγελματικούς φορείς εφόσον διατυπώνει απόψεις με συγκεχυμένο τρόπο και εξαιρεί από το δικαίωμα απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος συναδέλφους λογοθεραπευτές με πολυετή επαγγελματική δραστηριότητα.
    Κατόπιν τούτων ο Σύλλογός μας διατυπώνει τις προτάσεις του επί του προτεινόμενου από το Υπουργείο Υγείας Π.Δ. :

    ΟΡΟΙ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΛΟΘΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
    Άρθρο 01 – Χορήγηση Βεβαίωσης Άσκησης Επαγγέλματος
    1. Για την χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται:
    α. Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι) ή
    β. Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π) με τα πτυχία της ημεδαπής ή
    γ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο και άδεια άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή στο εξωτερικό ή
    δ. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμο και όχι αντίστοιχο ή
    ε. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής ή της ημεδαπής και μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στη Λογοθεραπεία της αλλοδαπής διάρκειας 2 ετών αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π ως ισότιμος και άδεια άσκησης επαγγέλματος στο εξωτερικό.
    στ. Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 38/2010 (Α΄78/Οδηγία 2005/36/ΕΚ).

    Άρθρο 02 – Μεταβατικές Διατάξεις
    1. Βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτή χορηγείται κατ΄εξαίρεση σε όποιον μέχρι την έκδοση του παρόντος διατάγματος διαθέτει:

    α. Πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Λογοθεραπεία διάρκειας τουλάχιστον 2 ετών.

    β. Σε όποιον διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής αναγνωρισμένο από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. με αντικείμενο σπουδών συναφών προς τη Λογοθεραπεία (Γλωσσολογία-Ειδ.Παιδαγωγική-Ψυχολογία) και αποδεδειγμένη από ασφαλιστικό φορέα 10ετή τουλάχιστον αποκλειστική απασχόληση ως Λογοθεραπευτής στην ημεδαπή ή στην αλλοδαπή.

    2. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος, τα αποδεικτικά των ακαδημαϊκών τίτλων και της επαγγελματικής απασχόλησης προσκομίζονται στην αρμόδια υπηρεσία, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 3 του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) ετών από τη δημοσίευση του παρόντος.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:57 | Μαρκοπούλου Βασιλική

    Για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα ό,τι δηλώσει κανείς είναι. Είναι σίγουρο οτι ένα πτυχίο δε δίνει πάντα όλες τις απαραίτητες γνώσεις για να μπορέσει κάποιος να ασκήσει με αξιοπρέπεια το επάγγελμα του λογοθεραπευτή, χρειάζεται επιπλέον κατάρτιση και επιμόρφωση έχοντας όμως καλές βάσεις. Δυστυχώς όμως οι βάσεις αυτές λείπουν από άτομα που είτε έχουν προπτυχιακές σπουδές αντικειμένου πέραν της λογοθεραπείας είτε προέρχονται από ιδιωτικές σχολές αμφιβόλου ποιότητας που ακόμη και το κράτος δεν έχει αναγνωρίσει. Και επιτέλους ας υποστηρίξει αυτό το κράτος ανθρώπους που παρέμειναν και σπούδασαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που εκείνο δημιούργησε χωρίς μέχρι σήμερα να τους έχει στηρίξει επαγγελματικά στο ελάχιστο.

  • 6 Απριλίου 2015, 16:11 | Προεδρος ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ Ευριπίδης Γλαβάς

    Με το προτεινόμενο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας που αφορά τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων άσκησης επαγγέλματος Λογοθεραπευτών, με το άρθρο 1 παρ. δ. ουσιαστικά καταργούνται τα πτυχία των τμημάτων Λογοθεραπείας των Σχολών Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικής Κατεύθυνσης της χώρας.
    Με το Προεδρικό αυτό Διάταγμα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε ανεξαρτήτως βασικών σπουδών (π.χ. σε ένα μαθηματικό ή σε έναν πολιτικό μηχανικό) με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ενός έτους να γίνεται λογοθεραπευτής! Δηλαδή, η ελληνική κοινωνία θα εμπιστεύεται, σε άτομα με ελάχιστες εξειδικευμένες σπουδές στο αντικείμενο της εφαρμογής επιστημονικών γνώσεων γύρω από την Ανθρώπινη Επικοινωνία – Φωνή, Ομιλία, Λόγο (προφορικό, γραπτό), μη λεκτική επικοινωνία – και τις διαταραχές αυτής, καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα, να φροντίζουν και να θεραπεύουν παιδιά και ενηλίκους.
    Είναι το πρώτο αντικείμενο σπουδών κάποιου τμήματος ΑΕΙ που καταργείται από ένα μεταπτυχιακό. Κανείς δεν γίνεται μαθηματικός, οικονομολόγος, πολιτικός μηχανικός, γιατρός ή νοσηλευτής με ένα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
    Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ όλης της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επαγγελματικά δικαιώματά τους διότι ποτέ δεν εκδίδονται τα απαιτούμενα προεδρικά διατάγματα. Ελπίζαμε ότι η κυβέρνηση θα έβλεπε το πρόβλημα αυτό και θα προχωρούσε άμεσα σε όλες τις σχετικές διαδικασίες συγκρουόμενη με τα συμφέροντα που δεν επιτρέπουν την έκδοσή τους όλα αυτά τα χρόνια.
    Δυστυχώς βλέπουμε το αντίθετο. Την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των τμημάτων Λογοθεραπείας ΤΕΙ, πιθανότατα στο όνομα κάποιων συμφερόντων. Αυτό μάλιστα γίνεται με μία διαβούλευση 7 ημερών, όταν χρειάστηκαν 15 έτη για την αρχική του έκδοση και όταν υπάρχουν τόσα τμήματα που δεν έχουν ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου
    Καθηγητής Ευριπίδης Γλαβάς