Άρθρο 02: Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση Άδειας άσκησης επαγγέλματος

Καθορίζουμε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος «Διασώστη – Πληρώματος ασθενοφόρου» ως κατωτέρω:
α. αίτηση απευθυνόμενη στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών ή περιφερειακών ενοτήτων της χώρας
β. αντίγραφο Διπλώματος Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ή Βεβαίωσης Πιστοποίησης του Ν.2009/1992, της ειδικότητας «Διασώστης- Πλήρωμα Ασθενοφόρου» ή Διπλώματος ή Πτυχίου της αλλοδαπής, αναγνωρισμένου ως ισότιμο και αντίστοιχο, από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναγνώρισης του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
γ. παράβολο δημοσίου ταμείου όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
δ. παράβολο χαρτοσήμου, όπως αυτό ορίζεται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις
ε. αντίγραφο ποινικού μητρώου Γενικής Χρήσης (τρίμηνης ισχύος)
στ. φωτοτυπία επικυρωμένη της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
ζ. πιστοποιητικό υγείας
η. δύο (2) φωτογραφίες

2.α. Για τους υπηκόους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, απαιτούνται εκτός των οριζομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου και άδεια διαμονής από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.
β. Για τους αλλοδαπούς τρίτων χωρών απαιτούνται εκτός των οριζομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου και άδεια διαμονής και εργασίας.
γ. Για τους ομογενείς της Αλβανίας απαιτείται εκτός των οριζομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου κα το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών.
δ. Για τους ομογενείς της Κύπρου και της Τουρκίας απαιτούνται εκτός των οριζομένων στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου και τα επίσημα έγγραφα που ορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 17 και της παρ. 2 του άρθρου 36 του Ν. 1975/91.

  • 12 Μαΐου 2015, 07:35 | ξυπνηστε

    Εγω δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί κάποιος πρέπει να πηγαίνει σε ένα ΙΕΚ για να παει οδηγός ασθενοφόρου.
    Αν και οι Κ.Κ. συμβουλοι του ΥΠΕΠΘ κάνουν τον χαζούλη όταν πρόκειται για τα ΙΕΚ ,εξαιτίας της πολύ στενής τους σχέσης με τα πανεπιστήμια, και με κάποιο μαγικό τρόπο τα μετατρεπουν ακαδημαικά σε σεμινάρια , θα υπενθυμίσω σε κάποιους που το ξέρουνε…γιατι το ξέρουνε, οτι η φοίτηση σε ένα ΙΕΚ βάσει ωρολόγιου προγράμματος ειναι 2 έτη (οχι προγραμμα σπουδών-εχουν λόγο), η πιστοποίηση που αποτελείται απο ύλη μη διδακτέα, και με το όλο στρεβλό συστημα των ΙΕΚ, θέλει ακόμα ενα χρόνο προετοιμασία (λογιστές) , και αν μετρήσουμε και 6 μηνες η πρακτική παμε στα 4 χρόνια παρα εξι μηνες , ωρολόγιο πρόγραμμα ξαναυπενθυμίζω σπουδών.
    Σε τόσο χρόνο δεν παιρνουν κανα δάνειο να πάνε για γιατροί κατευθείαν. Αμ οι παλιοί γνωρίζουν οτι στο υπεπθ κουμμάντο κανουν οι μονιμοι υπάλληλοι, για αυτό και διακομματικά εχουμε πληρη απαξιωση των ΙΕΚ σαν θεσμό, οι καινούργιοι γιατι συνεχίζουν και χαλανε τοσο χρόνο απο την ζωή τους για ενα μισθό μεχρι ενα χιλιαρικο, αν το βρουνε και αυτό ενω ενας αποφοιτος ΤΕΙ που σε αυτούς αναγνωρίζουνε πλασματικά 4 χρόνια φτάνει τα 2000.
    Απαξιωστε τα ΙΕΚ με την μη συμμετοχη σας σε αυτά να κλεισουν, καταστρέψουν ζωές με τα ψευδοπτυχία

  • 11 Μαΐου 2015, 21:46 | ΓΚΙΝΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    Στις περισσότερες,εάν όχι σε όλες τις αδειές άσκησεις επαγγέλματος υπάρχει ενα σύνολο εγγράφων που χρειάζεται να κατατέθουν και κάποια χαρτόσημα να πληρώθουν.
    Καλα θα ήταν να καταργήθουν για όλες τις άδειες(έγγραφα και χαρτόσημα),δεν γίνεται να καταργήθουν μονο για την δική μας άδεια.Λογικά για να υπάρχουν τόσα χρόνια αύτες οι προυποθέσεις κάποιος λογος θα υπάρχει.

  • 11 Μαΐου 2015, 20:35 | ΑΛΕΞΗΣ

    Θα ήθελα να προτείνω το εξής:
    Άρθρο 02:
    Το 1. ζ. «πιστοποιητικό υγείας» να είναι από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή εφόσον δεν απασχολείται στους τομείς απασχόλησης σύμφωνα με το Π.Δ. 62 άρθρο 2/2007. Η τρέχουσα απασχόληση να πιστοποιείται από την αρμόδια Δ/νση του ΕΚΑΒ και το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ.

  • 11 Μαΐου 2015, 19:14 | Δημήτρης

    Σωστό εάν και εφόσον ως πιστοποιητικό υγείας νοείται το αντίστοιχο πιστοποιητικό για τα καταστήματα π.χ. υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλίζεται η μη ύπαρξη μεταδιδομένων νοσημάτων. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν θα θιγούν όσοι έχουν προσληφθεί και εργάζονται ήδη σε αυτήν την ειδικότητα στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα
    Το ποινικό μητρώο αποτελεί δικαιολογητικό το οποίο περιλαμβάνεται στα υποχρεωτικά αυτεπάγγελτα αναζητούμενα από την υπηρεσία.
    Η ταυτότητα μπορεί να είναι και απλή φωτοτυπία αφού ο έλεγχος της γνησιότητα της εντάσσεται στο νόμο περί απλοποίησης των διοικητικών διαδικασιών της 26/3/2014 (κατάργηση επικυρωμένων αντιγράφων κλπ κλπ)

  • 11 Μαΐου 2015, 10:18 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Στον 21ο αιώνα η υποβολή αίτησης σε χάρτινη μορφή είναι αρχαία πρακτική περασμένων αιώνων. Ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής-έγκρισης στα πρότυπα βέλτιστων πρακτικών (όπως το Σ.ΗΛ.Υ.Α. της ΕΕΤΤ) κεντρικά στην Δ/νση Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Υγείας (ακόμη καλύτερα: για όλα τα επαγγέλματα όπου απαιτείται αδειοδότηση, ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Υπουργειο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Μεταρρύθμισης)

  • 6 Μαΐου 2015, 17:57 | ΣΠΎΡΟΣ ΞΥΛΩΜΕΝΟΣ

    Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΔΏΣΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΥΤΟΔΊΚΑΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΔΙΑΣΏΣΤΕΣ ΜΌΝΟ ΜΕ ΔΎΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ. ΑΔΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΕΠΆΓΓΕΛΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΌ ΜΗΤΡΏΟ ΔΙΌΤΙ ΑΝ ΥΠΟΘΈΣΟΥΜΕ ΌΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΔΙΑΣΩΣΤΗΣ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΌ ΥΓΕΙΑΣ ΒΡΕΘΕΊ ΝΑ ΈΧΕΙ ΈΝΑ ΣΩΜΑΤΙΚΌ Η ΨΥΧΙΚΌ ΝΌΣΗΜΑ ΕΝΏ ΠΡΙΝ ΔΈΚΑ ΔΕΚΑΠΈΝΤΕ ΧΡΌΝΙΑ ΠΡΟΣΕΛΉΦΘΕΙ ΥΓΙΕΊΣ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΕΊΝΑΙ ΆΡΡΩΣΤΟΣ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΚΆΤΙ ΜΊΚΡΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑ ΤΟΝ. ΔΙΑΓΝΏΣΟΥΝ ΜΠΟΡΕΊ ΆΝΕΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΆ ΝΑ ΑΞΊΩΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΏΣΕΙ. ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΊΑ. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΝ ΕΝΈΡΓΕΙΑ ΔΙΑΣΏΣΤΕΣ Η ΑΔΕΙΑ ΕΚΔΌΣΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΑΥΤΌΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΆ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΎΣ. ΣΥΝΑΔΈΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΏΝΟΥΝ ΤΟ Ι.Ε.Κ. Η ΌΛΟΙ Η ΔΙΑΣΏΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΌΡΑ Η ΠΕΚΠΑ Η ΙΕΚ Η ΑΠΌΦΟΙΤΗ ΛΥΚΕΊΟΥ ΠΟΥ ΕΡΓΆΖΟΝΤΑΙ. ΩΣ ΠΛΉΡΩΜΑ Η ΟΔΗΓΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΩΝ Η ΚΑΝΕΝΑΣ !!

  • 6 Μαΐου 2015, 09:10 | ΘΕΌΔΩΡΟΣ

    Ίσως ο Ιατρός εργασίας θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία

  • 5 Μαΐου 2015, 14:09 | Γιώργος Ζαρογιάννης

    Ολοι οι εν ενέργεια διασώστες έτσι και αλλιώς έδωσαν συνέντευξη
    στον γιατρό εργασίας που μας όρισε η υπηρεσία ο οποίος έκανε και τον φακελό μας. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι λόγω ηλικίας έχουν κάποιο πρόβλημα υγειας?Με αυτούς τι θα γίνει?Και εάν το πρόβλημα που έχουν το πάθανε απο την δουλειά?Δεν πρέπει να το δούμε προσεχτικά αυτό το θέμα?

  • 5 Μαΐου 2015, 13:58 | Γεώργιος Λέτσιος

    Αντίγραφο ποινικού μητρώου βαση Νομού το πέρνει η δημόσια αρχή η οποία και θα βγάλει την άδεια αρα δεν χρειάζεται να προσκομιστεί απο τον πολίτη, επίσης αντίγραφο ταυτότητας έχει καταργηθεί, όσο για ττο πιστοποιητικό υγείας που ακριβως χρειάζεται ; Οι εργαζόμενοι οι οποίοι λογο ηλικίας έχουν κάποιο πρόβλημα υγειας δεν περνούν την άδεια ; Άσχετα αν έχουν τα προσόντα σίγουρα θέλει μελέτη αυτό το σημείο

  • 5 Μαΐου 2015, 13:58 | ΜΥΛΩΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις έκδοσης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, κάποιοι από τους ήδη υπηρετούντες στο ΕΚΑΒ (π.χ. οδηγοί, τεχνικοί των νοσοκομείων που εντάχθηκαν με τη κινητικότητα στο ΕΚΑΒ με το πολυνομοσχέδιο του Απρίλη του 2014) δεν έχουν τις προϋποθέσεις να βγάλουν τη συγκεκριμένη άδεια . Πώς θα αντιμετωπιστεί η παραπάνω περίπτωση; Μήπως πρέπει να επιστρέψουν στα νοσοκομεία που είναι και απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία τους; Όσον αφορά τους οδηγούς των Κ.Υ., όταν θα ενταχθούν στο ΕΚΑΒ, όλοι θα έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα κινείται κανένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ή ακόμα και ιδιωτικό που το πλήρωμα του δεν θα έχει την άδεια άσκησης επαγγέλματος.

  • 5 Μαΐου 2015, 12:13 | Δεληθανασης Νικητας

    Το πιστοποιητικο υγειας και οι εξετάσεις που αυτό περιλαμβανει δεν καλύπτει επαγγελματίες υγειας.Οι εν ενέργεια διασώστες έτσι και αλλιως έδωσαν συνέντευξη
    στον γιατρό εργασίας που μας όρισε η υπηρεσία ο οποίος πρεπει να έκανε και τον φάκελο μας.
    Η προσκόμιση επικυρωμενου φωτοαντιγραφου ταυτότητας δεν έχει καταργηθεί για τη
    συναλλαγή με δημόσιες υπηρεσίες?

  • 5 Μαΐου 2015, 10:07 | Δημήτρης

    Καλό είναι να διευκρινηστεί η έννοια του Πιστοποιητικού Υγείας.