ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Άρθρο 114
Φοίτηση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Αντικατάσταση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 και 8 στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008
- Η παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3699/2008 (Α’ 199), περί φοίτησης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αντικαθίσταται ως εξής:
«1.Οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν:
α) Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου, εφόσον πρόκειται για μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, υποστηριζόμενοι από τον εκπαιδευτικό της τάξης ο οποίος συνεργάζεται κατά περίπτωση με αα) τους Συμβούλους Εκπαίδευσης (γενικής και ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού), αβ) το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ), αγ) την Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης (Ε.Δ.Υ.), αδ) τον εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης εφόσον υπηρετεί στο σχολείο τους καθώς και αε) την οικογένεια του μαθητή.
β) Σε σχολική τάξη του γενικού σχολείου υποστηριζόμενοι με παράλληλη στήριξη-συνεκπαίδευση, από εκπαιδευτικό ΕΑΕ, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και τον βαθμό των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών και προτείνεται στην αξιολογική έκθεση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.. Η παράλληλη στήριξη παρέχεται σε μαθητές που μπορούν με κατάλληλη υποστήριξη, σχεδιασμό και υλοποίηση Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης, να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της τάξης φοίτησής τους και στοχεύει στη σταδιακή αυτονόμησή τους.
Η παράλληλη στήριξη δύναται να παρέχεται και σε μαθητές με σοβαρότερες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αν στην περιοχή τους δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο πλαίσιο ΕΑΕ (ειδικό σχολείο), ύστερα από σχετική εισήγηση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.. Σε μαθητές με προβλήματα όρασης ή ακοής, η παράλληλη στήριξη από εκπαιδευτικό ΕΑΕ δύναται να παρέχεται σε μόνιμη βάση ύστερα από σχετική εισήγηση του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ..
Οι αιτήσεις για παράλληλη στήριξη υποβάλλονται στη διεύθυνση του σχολείου από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή και μέσω της οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης διαβιβάζονται στη Διεύθυνση ΕΑΕ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για έγκριση. Οι αιτήσεις παράλληλης στήριξης υποβάλλονται από την ημερομηνία εγγραφής στο σχολείο μέχρι την 20ή Οκτωβρίου κάθε σχολικού έτους.
Σε τμήμα σχολείου με περισσότερες από μία (1) εγκρίσεις παράλληλης στήριξης-συνεκπαίδευσης, ο εκπαιδευτικός ΕΑΕ υποστηρίζει το σύνολο των μαθητών με σχετική εγκριτική απόφαση. Αν σε τμήμα σχολείου φοιτούν μαθητές με σοβαρότερες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ύστερα από πρόταση της Ε.Δ.Υ. και σε σχολικές μονάδες στις οποίες δεν έχει συσταθεί Ε.Δ.Υ. ύστερα από πρόταση του συλλόγου διδασκόντων και θετικές εισηγήσεις του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης και του οικείου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., δύναται να τοποθετηθούν έως και δύο (2) εκπαιδευτικοί ΕΑΕ στο ίδιο τμήμα.
γ) Σε ειδικώς οργανωμένα και καταλλήλως στελεχωμένα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.), τα οποία λειτουργούν στις σχολικές μονάδες γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Σκοπός των Τ.Ε. είναι η πλήρης ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία στο σχολικό περιβάλλον μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις. Ο εκπαιδευτικός του Τ.Ε. υποστηρίζει τους μαθητές εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, με στόχο τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και των διδακτικών πρακτικών, καθώς και την κατάλληλη προσαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος της τάξης τους.
Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης οι μαθητές υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ61 ή ΠΕ60 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ για τα νηπιαγωγεία και από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ71 ή ΠΕ70 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ για τα δημοτικά σχολεία.
Στα Τ.Ε. των νηπιαγωγείων που φοιτούν έως εξήντα (60) μαθητές τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός. Στα Τ.Ε. των νηπιαγωγείων στα οποία φοιτούν περισσότεροι από εξήντα (60) μαθητές, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι (6) με Αξιολογική Έκθεση ΚΕΔΑΣΥ ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται δύο (2) εκπαιδευτικοί..
Στα Τ.Ε. των δημοτικών σχολείων στα οποία φοιτούν έως διακόσιοι (200) μαθητές, τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός. Στα Τ.Ε. των δημοτικών σχολείων, στα οποία φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι (200) μαθητές, εκ των οποίων τουλάχιστον δώδεκα (12) με Αξιολογική Έκθεση ΚΕΔΑΣΥ ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται δύο (2) εκπαιδευτικοί.
Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι μαθητές υποστηρίζονται από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03 και ΠΕ04 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ και στα ΕΠΑ.Λ. δύνανται να υποστηρίζονται και από εκπαιδευτικούς των κλάδων ΠΕ80 έως και ΠΕ90 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, ανάλογα τον/τους Τομέα/Τομείς που λειτουργεί/λειτουργούν.
Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις οποίες φοιτούν έως διακόσιοι πενήντα (250) μαθητές, τοποθετούνται ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02 και ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03. Στα Τ.Ε. των σχολικών μονάδων, στις οποίες φοιτούν περισσότεροι από διακόσιοι πενήντα (250) μαθητές, εκ των οποίων τουλάχιστον δεκαπέντε (15) με Αξιολογική Έκθεση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ότι εμπίπτουν στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ02, ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ03 και ένας εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04. Για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ04 η τοποθέτηση, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, γίνεται σε ποσοστό σαράντα δύο τοις εκατό (42%) για την ειδικότητα ΠΕ04.01, είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε μία από τις ειδικότητες ΠΕ04.02 και ΠΕ04.04 και δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) για την ειδικότητα ΠΕ04.05.
Στα Τ.Ε. των ΕΠΑ.Λ. δύναται να τοποθετείται εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ80 έως ΠΕ90 με εξειδίκευση στην ΕΑΕ, με εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας και πρόταση της Ε.Δ.Υ. και σε σχολικές μονάδες στις οποίες δεν έχει συσταθεί Ε.Δ.Υ., με πρόταση του συλλόγου διδασκόντων, σύμφωνη γνώμη του διευθυντή εκπαίδευσης και έγκριση του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης. Η ανωτέρω εισήγηση συναρτάται από τους τομείς στους οποίους φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στη σχολική μονάδα.
Ο αριθμός των θέσεων κατά κλάδο και ειδικότητα που προκύπτει σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, ισοδυναμεί με αριθμό οργανικών θέσεων. Στα Τ.Ε. για μαθητές με προβλήματα όρασης ή ακοής μπορεί να τοποθετούνται επιπλέον και εκπαιδευτικοί άλλων κλάδων.
Τα Τ.Ε. λειτουργούν με δύο (2) διαφορετικούς τύπους προγραμμάτων:
γα) Κοινό και εξειδικευμένο πρόγραμμα, που καθορίζεται με πρόταση του οικείου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για τους μαθητές με ηπιότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στα Τ.Ε. μπορούν να υποστηρίζονται και μαθητές με μόνη την εισήγηση της Ε.Δ.Υ. ή του συλλόγου διδασκόντων, η οποία υποβάλλεται μετά από γνώμη του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας για την ενταξιακή εκπαίδευση ή, εάν δεν υφίσταται, του Συμβούλου Εκπαίδευσης που έχει την παιδαγωγική ευθύνη της σχολικής μονάδας και μέχρι την έκδοση της αξιολογικής έκθεσης από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., με τη συναίνεση των γονέων ή κηδεμόνων. Σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων, τα Τ.Ε. δύνανται να συνενώνονται μέχρι του μέγιστου αριθμού δώδεκα (12) μαθητών ανά Τ.Ε..
γβ) Εξειδικευμένο ομαδικό ή εξατομικευμένο πρόγραμμα διευρυμένου ωραρίου, που καθορίζεται με πρόταση του οικείου ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., για τους μαθητές με σοβαρότερης μορφής ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίες δεν καλύπτονται από αντίστοιχες με το είδος και τον βαθμό αυτοτελείς σχολικές μονάδες. Το εξειδικευμένο πρόγραμμα μπορεί να είναι ανεξάρτητο από το κοινό, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητών. Στις περιπτώσεις αυτές η συνδιδασκαλία γίνεται σύμφωνα με τις προτάσεις του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. ή της Ε.Δ.Υ..
Στα τμήματα που φοιτούν μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, και στα οποία έχει συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός μαθητών, ο αριθμός αυτός μειώνεται σε αναλογία, για κάθε μαθητή με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, κατά τρεις (3) μαθητές λιγότερους και οι μαθητές κατανέμονται εξίσου στα τμήματα της ίδιας τάξης κατόπιν απόφασης του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας και έγκρισης του αρμόδιου Συμβούλου Εκπαίδευσης.
Οι μαθητές με Αξιολογική Έκθεση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που εμπίπτουν στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μπορεί να κατανέμονται σε τμήματα της ίδιας τάξης της οικείας σχολικής μονάδας, ως εξής:
- i) Ο αριθμός των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 3 και στην παρ. 2 του άρθρου 3, εκτός των ειδικών μαθησιακών δυσκολιών, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος του ενός (1) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος του ενός (1), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από τον μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης ή δεν παρέχεται υποστήριξη από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης – Συνεκπαίδευσης στο συγκεκριμένο τμήμα.
- ii) Ο αριθμός των μαθητών με διαγνωσμένες ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία, δεν μπορεί να είναι ανώτερος των τεσσάρων (4) ανά τμήμα. Αν ύστερα από την κατανομή των μαθητών σε τμήματα της ίδιας τάξης προκύπτει ότι ο αριθμός των μαθητών του προηγούμενου εδαφίου είναι ανώτερος των τεσσάρων (4), ο αριθμός των μαθητών του τμήματος μπορεί να μειώνεται και να υπολείπεται συνολικά κατά τρεις (3) μαθητές από τον μέγιστο προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις αριθμό μαθητών ανά τμήμα, εφόσον στο σχολείο δεν λειτουργεί Τμήμα Ένταξης ή δεν παρέχεται υποστήριξη από εκπαιδευτικό Παράλληλης Στήριξης – Συνεκπαίδευσης στο συγκεκριμένο τμήμα.
Η κατά τα προηγούμενα εδάφια μείωση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης κατά τη διατύπωση της εισήγησης λαμβάνει υπόψη σχετική απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και γνώμη του Συμβούλου Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης και του αρμόδιου Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης.»
- Στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008, περί φοίτησης μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, προστίθενται παρ. 7 και 8 ως εξής:
«7. Με αιτιολογημένη πρόταση της Ε.Δ.Υ. και αν στη σχολική μονάδα δεν έχει συσταθεί Ε.Δ.Υ., του διευθυντή της σχολικής μονάδας, σύμφωνη γνώμη του Συμβούλου Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης και απόφαση του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας διεύθυνσης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ, δύνανται να υποστηρίζουν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και κατά τη διάρκεια του Ολοήμερου Προγράμματος του σχολείου.
- Οι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ένταξης ή παράλληλης στήριξης που τοποθετούνται για μαθητές με προβλήματα όρασης ή ακοής καλύπτουν όλες τις διδακτικές ανάγκες των μαθητών ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους.»
Άρθρο 115
Βιβλία μαθητή για τη διδασκαλία μαθημάτων ξένων γλωσσών του δημοτικού σχολείου και του γυμνάσιου – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 2817/2000
Στην αρχή του τρίτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 6 του 2817/2000 (Α’ 78), περί των οργανωτικών θεμάτων υπηρεσιών και σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι λέξεις «Ειδικά για» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Από» και η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:
«6. Στα έργα της Σχολικής Επιτροπής των δημόσιων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτά καθορίζονται στην παρ. 9 του άρθρου 5 του ν. 1894/1990 (Α` 110) προστίθεται και η δυνατότητα αγοράς εξοπλιστικών ή άλλων συναφών ειδών ή διδακτικών μέσων για τη λειτουργία των σχολείων από πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών καθορίζεται ο τρόπος χρηματοδότησης και η διαδικασία διαχείρισης των ανωτέρω πιστώσεων από τις σχολικές επιτροπές. Από το διδακτικό έτος 2024 – 2025, στις περιπτώσεις που οι σχολικές επιτροπές έχουν καταργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 5056/2023 (Α` 163), οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιχορηγούν τους κατά περίπτωση αρμόδιους δήμους κατόπιν αιτήματός τους, ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για την προμήθεια από το ελεύθερο εμπόριο του βιβλίου μαθητή για τη διδασκαλία μαθημάτων ξένων γλωσσών του δημοτικού σχολείου και του γυμνάσιου, η οποία πραγματοποιούνταν από τις σχολικές επιτροπές οι οποίες καταργήθηκαν.»
Άρθρο 116
Ρυθμίσεις για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπο Σχολείο ή Πειραματικό Σχολείο – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020
Στο άρθρο 61 του ν. 4692/2020 (Α’111), περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Α΄ του Μέρους Α΄ του νόμου αυτού, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. α) Η θητεία όσων εκπαιδευτικών υπηρετούν σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. και δεν ολοκλήρωσαν το σχολικό έτος 2024-2025, κατά την πρώτη εφαρμογή της αξιολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 20, την αξιολόγησή τους στη γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου (πεδίο Α1), λόγω μη ορισμού Συμβούλου Εκπαίδευσης του κλάδου/ειδικότητάς τους στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., παρατείνεται έως και την 31η.8.2026, εφόσον έχουν αξιολογηθεί θετικά τόσο ως προς το παιδαγωγικό κλίμα και τη διαχείριση της τάξης (πεδίο Α2) όσο και ως προς την υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια (πεδίο Β) και υποβάλουν σχετική αίτηση στον διευθυντή της οικείας σχολικής μονάδας.
β) Οι εκπαιδευτικοί της περ. α) υποχρεούνται να αξιολογηθούν στο πεδίο Α1 εντός του σχολικού έτους 2025-2026 και, εφόσον αξιολογηθούν θετικά, δύνανται να υποβάλουν αίτηση για την ανανέωση της θητείας τους για τέσσερα (4) έτη κατά την παρ. 4 του άρθρου 20. Αν δεν αξιολογηθούν εντός του σχολικού έτους 2025-2026, επιστρέφουν στην οργανική τους θέση και για τα επόμενα τρία (3) σχολικά έτη δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για πλήρωση κενών θέσεων σε Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., που διενεργείται σύμφωνα με όσα ορίζονται στην παρ. 3 του άρθρου 19. Αν οι παραπάνω εκπαιδευτικοί δεν λάβουν την ανανέωση της θητείας τους, επιστρέφουν στο σχολείο της οριστικής τοποθέτησής τους ή τίθενται στη διάθεση του οικείου υπηρεσιακού συμβουλίου της περιοχής μετάθεσης, στην οποία ανήκουν οργανικά.».
Άρθρο 117
Μηχανισμός διάχυσης καλών πρακτικών και ανατροφοδότησης Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4692/2020
Στον ν. 4692/2020 (Α΄ 111), μετά από το άρθρο 19 προστίθεται άρθρο 19Α ως εξής:
«Άρθρο 19Α
Μηχανισμός διάχυσης καλών πρακτικών και ανατροφοδότησης Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων
- Για τη διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών μεθόδων, πρακτικών και εργαλείων που αναπτύσσονται στα Πρότυπα Σχολεία (Π.Σ.) και τα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην παρ. 1 του άρθρου 10, λειτουργεί μηχανισμός διάχυσης καλών πρακτικών. Σκοπός του μηχανισμού είναι η διαρκής και οργανωμένη τροφοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος με όσα περιγράφονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα μετά από αξιολόγησή τους.
- Για τη λειτουργία του μηχανισμού, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με θητεία ή με απόσπαση κατόπιν αξιολόγησης ή με προσωρινή τοποθέτηση με βάση τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και οι αναπληρωτές που έχουν τοποθετηθεί με βάση τα ακαδημαϊκά τους προσόντα και την προϋπηρεσία τους στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ., καταθέτουν στο Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) της οικείας σχολικής μονάδας περιοδικά και στο τέλος του διδακτικού έτους συνολικά έκθεση αποτίμησης ομίλων, των εγκεκριμένων καινοτόμων δράσεων ή λειτουργίας τμημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και παραδοτέο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο παράγεται στο πλαίσιο των ως άνω δράσεων και περιγράφεται στις αντίστοιχες αποφάσεις έγκρισης. Οι εκθέσεις και το παραδοτέο εκπαιδευτικό υλικό διαβιβάζονται από το ΕΠ.Ε.Σ. της οικείας σχολικής μονάδας στη Διοικούσα Επιτροπή Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) προκειμένου να αξιολογηθούν. Η Δ.Ε.Π.Π.Σ., μετά την αξιολόγηση, προωθεί το υλικό στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) για τη διερεύνηση της δυνατότητας γενίκευσής του.
- Οι εκπαιδευτικοί της παρ. 2 αποζημιώνονται για τις εκθέσεις και το παραδοτέο εκπαιδευτικό υλικό, ιδίως για την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων των ομίλων, διδακτικού/εκπαιδευτικού υλικού για τις καινοτόμες δράσεις, για τη διδασκαλία στους ομίλους και για την ενισχυτική διδασκαλία, όπως και επιμορφωτικού υλικού και η αποζημίωση βαρύνει τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με την επιφύλαξη των κανόνων επιλεξιμότητας και των ειδικών θεσμικών πλαισίων που ισχύουν για τα ανωτέρω προγράμματα. Για την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης δεν απαιτείται άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από τους εκπαιδευτικούς.
- Για την υποβολή των εκθέσεων, την παραλαβή τους από τη Δ.Ε.Π.Π.Σ. και τη διαβίβασή τους στο Ι.Ε.Π. αναπτύσσεται και λειτουργεί στο Ι.Ε.Π. πληροφοριακό σύστημα με ευθύνη λειτουργίας του Αυτοτελούς Τμήματος Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με την επιφύλαξη των κανόνων επιλεξιμότητας και των ειδικών θεσμικών πλαισίων που ισχύουν για τα ανωτέρω προγράμματα.
- Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Δ.Ε.Π.Π.Σ., καθορίζονται οι προδιαγραφές και η δομή των εκθέσεων και του παραδοτέου εκπαιδευτικού υλικού, ιδίως για την εκπόνηση αναλυτικών προγραμμάτων των ομίλων, διδακτικού/εκπαιδευτικού υλικού για τις καινοτόμες δράσεις, για τη διδασκαλία στους ομίλους και για την ενισχυτική διδασκαλία, όπως και επιμορφωτικού υλικού, κατά περίπτωση καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την υποβολή και έγκρισή τους.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της μηνιαίας αποζημίωσης για την υποβολή των εκθέσεων και του εκπαιδευτικού υλικού.»
Άρθρο 118
Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «eSchools» – Προσθήκη άρθρου 207Α στον ν. 4610/2019
Στον ν. 4610/2019 (Α’ 70) προστίθεται άρθρο 207Α, ως εξής:
«Άρθρο 207Α
Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα «eSchools»
- Δημιουργείται Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Ψ.Π.Σ.) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με ονομασία «eSchools», το οποίο υλοποιείται και λειτουργεί στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Το Ο.Ψ.Π.Σ. έχει ως σκοπό τη δημιουργία κεντρικού μητρώου που διαχειρίζεται δεδομένα εκπαιδευτικών, υποδομών και φορέων του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με στόχο την αρτιότερη οργάνωση και λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του και των δημόσιων και ιδιωτικών δομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω, ιδίως, της ανάπτυξης πρωτοκόλλων επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών με υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
- Το Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools» έχει ως αντικείμενο:
α) τη δημιουργία νέων ψηφιακών πλατφορμών και εφαρμογών για μαθητές, γονείς, κηδεμόνες και ασκούντες την επιμέλεια μαθητών, εκπαιδευτικούς, μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) και διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
β) την ενοποίηση των υφιστάμενων πλατφορμών και εφαρμογών και τη δημιουργία ενός ενιαίου Πληροφοριακού Συστήματος,
γ) την πλήρη διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατόπιν του επανασχεδιασμού, της επέκτασης και της αναβάθμισής τους,
δ) τη δημιουργία κεντρικού σημείου πρόσβασης και αναφοράς, μέσω του οποίου εισέρχονται οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες,
ε) τη διαχείριση αιτημάτων εκπαιδευτικών επί διοικητικών θεμάτων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,
στ) την ενημέρωση και την αλληλεπίδραση γονέων, κηδεμόνων και ασκούντων την επιμέλεια από και με τη σχολική μονάδα,
ζ) τη δημιουργία εξελιγμένων υπηρεσιών Επιχειρησιακών Αναφορών (Business Intelligence) μέσω της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογιών ανάλυσης δεδομένων για τη λήψη διοικητικών αποφάσεων.
- Οι υποδομές και οι υπηρεσίες του Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools» ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ως υπεύθυνο επεξεργασίας και αρμόδια υπηρεσία για τη συντήρηση και τη λειτουργία του ορίζεται η Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων Υποδομών και Εξετάσεων. Η συντήρηση και λειτουργία του Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools» μπορεί να ανατίθεται και σε οποιαδήποτε άλλη υπηρεσιακή μονάδα ή εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σύμφωνα με την κοινή απόφαση της περ. β) της παρ. 4.
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης:
α) καθορίζονται οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές που ενοποιούνται σε ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα κατόπιν αναβάθμισης και επέκτασης υφιστάμενων ή δημιουργίας νέων, ορίζονται τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τα οποία διαλειτουργούν πλήρως μεταξύ τους, και εντάσσονται ή δημιουργούνται στο Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools», υφιστάμενες ή νέες, αντίστοιχα, πλατφόρμες και εφαρμογές αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, που δεν εμπίπτουν στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση,
β) καθορίζονται η υπηρεσιακή μονάδα ή ο εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, στην οποία μπορεί να ανατίθεται η συντήρηση και λειτουργία του Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools», εξειδικεύονται οι κατηγορίες πληροφοριών που καταχωρίζονται στο Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools», ορίζονται ο χρόνος διατήρησης και η διαδικασία διαγραφής τους, καθορίζονται τα όργανα, οι οργανικές μονάδες και εν γένει οι υπηρεσίες και οι κατηγορίες των μελών του προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που έχουν αρμοδιότητα καταχώρισης και πρόσβασης σε κάθε κατηγορία πληροφοριών και η διαδικασία πρόσβασης αυτών, καθώς και τα πρόσωπα ή οι φορείς, στους οποίους μπορεί να κοινοποιούνται πληροφορίες του πληροφοριακού συστήματος και εξειδικεύονται οι σκοποί, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της κοινοποίησης,
γ) ρυθμίζεται κάθε σχετικό θέμα, περιλαμβανομένων των θεμάτων της παρ. 3 του άρθρου 28 του Γ.Κ.Π.Δ., που αφορά στην επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τον φορέα που αναλαμβάνει τη συντήρηση και λειτουργία, περιλαμβανομένων των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια της επεξεργασίας των πληροφοριών,
δ) καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετικά με την παροχή προηγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω εφαρμογών του συστήματος και ρυθμίζεται κάθε άλλο θέμα που αφορά στη λειτουργία του Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools».
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού διασυνδέεται το Ο.Ψ.Π.Σ. «eSchools» με άλλα πληροφοριακά συστήματα και αρχεία φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143), καθορίζονται οι σχετικές κατηγορίες πληροφοριών και διενεργείται αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συστημάτων αυτών και ρυθμίζεται κάθε σχετικό τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα.».
Άρθρο 119
Αποδοχές και επιμίσθιο Αναπληρωτών Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού – Προσθήκη παρ. 7 στο άρθρο 14 του ν. 4415/2016
Στο άρθρο 14 του ν. 4415/2016 (Α΄ 159), περί αναπλήρωσης των Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού, προστίθεται παρ. 7, ως εξής:
«7. Από την 1η.7.2025 μέχρι την 30η.6.2026 οι Αναπληρωτές Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού λαμβάνουν τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη συμπληρώσει τέσσερα (4) έτη και άνω απόσπασης στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.».
Άρθρο 120
Επιστημονικές Επιτροπές Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας – Τροποποίηση περ. Ι` παρ. 1 άρθρου 16 ν. 1824/1988
Η υποπερ. αα) της περ. α) και η υποπερ. δα) της περ. δ) της παρ. 4 της υπ΄ αρ. 3345/2.9.1988 απόφασης του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κυρώθηκε με την περ. Ι` της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1824/1988 (Α` 296), περί κύρωσης αποφάσεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«αα. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ή μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) από Μουσικά Τμήματα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ως πρόεδρο,
δα. Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) ή μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ή Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) ή Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) από Τμήματα Κινηματογράφου ή Θεατρικά ή Εικαστικά Τμήματα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ως πρόεδρο.».
Άρθρο 121
Χρόνος απόσπασης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 62 ν. 4589/2019
Στην περ. α) της παρ. 5 του άρθρου 62 του ν. 4589/2019 (Α΄13), περί διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών, μελών Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., προστίθεται τελευταίο εδάφιο και η περ. α) της παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
«5. α) Οι νεοδιοριζόμενοι τοποθετούνται προσωρινά: αα) σε κενή θέση σχολικής μονάδας της περιοχής διορισμού με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε. ή Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) ή του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Π.Υ.Σ.Ε.Ε.Π.), κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 του π.δ. 154/1996 (Α’ 115).
αβ) Σε λειτουργικά κενά των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) και Πειραματικών Σχολείων (ΠΕΙ.Σ.) της περιοχής διορισμού τους, σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 18 του άρθρου 19 του ν. 4692/2020 (Α’ 111), εφόσον δεν καταστεί δυνατή η κάλυψή τους σύμφωνα με την παρ. 19 του ίδιου άρθρου. Το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΠ.Ε.Σ.) της σχολικής μονάδας υποβάλλει αίτημα κάλυψης των παραπάνω κενών στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία καλεί τους νεοδιοριζόμενους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για προσωρινή τοποθέτηση σε μέχρι τρεις (3) σχολικές μονάδες Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. της περιοχής μετάθεσής τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας. Η προσωρινή τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης. Αν για την ίδια σχολική μονάδα υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι, τοποθετείται ο υποψήφιος που έχει περισσότερες μονάδες στο κριτήριο «ακαδημαϊκά προσόντα» του αξιολογικού πίνακα Α’. Αν υπάρξει ισοβαθμία των υποψηφίων, προηγείται κατά σειρά ο υποψήφιος που έχει υπηρετήσει σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ., έχει επιμορφωθεί στα νέα προγράμματα σπουδών και έχει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική προϋπηρεσία. Στη διάρκεια της υπηρεσίας τους στα Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε αξιολόγηση του διδακτικού και παιδαγωγικού τους έργου, καθώς και της υπηρεσιακής συνέπειας και επάρκειάς τους, σύμφωνα με τις παρ. 1 και 3 του άρθρου 20 του ν. 4692/2020. Εκπαιδευτικός, ο οποίος έχει παράσχει υπηρεσία με προσωρινή τοποθέτηση σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ. με θετική αξιολόγηση, δεν εκπληρώνει μονοετή εισαγωγική θητεία, αν τοποθετηθεί μεταγενέστερα με θητεία σε Π.Σ. ή ΠΕΙ.Σ..
Η οριστική τοποθέτηση των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών πραγματοποιείται κατά τη διαδικασία των μεταθέσεων, στο πλαίσιο της οποίας συγκρίνονται, κατά περίπτωση, με τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, μέλη Ε.Ε.Π. ή Ε.Β.Π. του κλάδου τους. Με την επιφύλαξη του τελευταίου εδαφίου, οι νεοδιοριζόμενοι υποχρεούνται να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) σχολικών ετών και οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή που επιφέρει μεταβολή της τοποθέτησης αυτής, όπως απόσπαση ή μετάθεση, βάσει γενικής ή ειδικής διάταξης κατά το ως άνω χρονικό διάστημα, δεν επιτρέπεται. Σε περίπτωση διορισμού στην Ε.Α.Ε. ισχύει η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου και, επιπροσθέτως, ο νεοδιοριζόμενος υποχρεούται να υπηρετήσει στην Ε.Α.Ε. για χρονικό διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών. Οι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ή μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης της παρ. 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 (Α’ 45) ή του άρθρου 8 του π.δ. 56/2001 (Α’ 47), αντίστοιχα, καθώς και όσοι έχουν, οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους, ποσοστό αναπηρίας εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) και άνω ανεξαρτήτως παθήσεως ή έχουν τέκνα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ανεξαρτήτως παθήσεως, δύνανται να αποσπώνται, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου ύστερα από γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων, κατόπιν προσκόμισης πιστοποιητικού Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) που αποδεικνύει τα ανωτέρω. Για τους σκοπούς της παρούσας, ο χρόνος απόσπασης λογίζεται ως χρόνος υπηρέτησης του εκπαιδευτικού στην οργανική του θέση.
Το προηγούμενο εδάφιο καταλαμβάνει ως προς τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης και τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς ή μέλη Ε.Ε.Π. – Ε.Β.Π. που έλαβαν απόσπαση κατ’ εφαρμογή του παρόντος από το σχολικό έτος 2020-2021 και εντεύθεν.».
Άρθρο 122
Οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Προσθήκη άρθρου 15Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄ 136), περί αναβάθμισης του σχολείου και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, μετά το άρθρο 15, προστίθεται άρθρο 15A ως εξής:
«Άρθρο 15A
Οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης
- Συστήνονται, πλέον των υφιστάμενων, εκατόν εξήντα δύο (162) οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων θέσεων των ίδιων ειδικοτήτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ως ακολούθως:
α) Νηπιαγωγών (ΠΕ60 ή ΠΕ61): σαράντα επτά (47) θέσεις,
β) Δασκάλων (ΠΕ70 ή ΠΕ71): τριάντα μία (31) θέσεις,
γ) Φιλολόγων (ΠΕ02): τριάντα εννέα (39) θέσεις,
δ) Μαθηματικών (ΠΕ03) ή Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04): σαράντα πέντε (45) θέσεις.
- Συστήνονται, πλέον των υφιστάμενων, πεντακόσιες τριάντα οκτώ (538) οργανικές θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων θέσεων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ακολούθως:
α) Θεραπευτών Λόγου (ΠΕ21): εξήντα (60) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
β) Ψυχολόγων (ΠΕ23): διακόσιες δύο (202) θέσεις, από τις οποίες δύο (2) πληρούνται από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
γ) Φυσιοθεραπευτών (ΠΕ28): δέκα (10) θέσεις,
δ) Εργασιοθεραπευτών-Εργοθεραπευτών (ΠΕ29): εξήντα τέσσερις (64) θέσεις,
ε) Κοινωνικών Λειτουργών (ΠΕ30): διακόσιες δύο (202) θέσεις, από τις οποίες δύο πληρούνται από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης,
- Από τις οργανικές θέσεις οι οποίες καταργούνται σύμφωνα με την παρ. 2, οι διακόσιες (200) θέσεις είναι του κλάδου ΠΕ01 ΘΕΟΛΟΓΟΙ και οι τριακόσιες τριάντα οκτώ (338) θέσεις είναι του κλάδου ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ.
- Με την απόφαση της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 29 οι θέσεις των παρ. 1 και 2 κατανέμονται στα ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.».
Άρθρο 123
Οργανικές θέσεις κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης – Προσθήκη άρθρου 17Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄136) μετά το άρθρο 17, προστίθεται άρθρο 17A ως εξής:
«Άρθρο 17A
Οργανικές θέσεις κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Αποκλειστικά για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης της παρ. 3 του άρθρου 17, συστήνονται, πλέον των υφιστάμενων: α) εξακόσιες (600) θέσεις Ψυχολόγων του κλάδου ΠΕ23 και β) εξακόσιες (600) θέσεις Κοινωνικών Λειτουργών του κλάδου ΠΕ30, με ταυτόχρονη κατάργηση ισάριθμων θέσεων από τους παρακάτω κλάδους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: τετρακοσίων (400) οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, β) διακοσίων (200) οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ03 Μαθηματικών, γ) διακοσίων (200) οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ04 Φυσικών επιστημών, δ) διακοσίων (200) οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ11 Φυσικής αγωγής και ε) διακοσίων (200) οργανικών θέσεων του κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων.
- Με την απόφαση της περ. δ) της παρ. 1 του άρθρου 29, οι θέσεις της παρ. 1 κατανέμονται στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.).»
Άρθρο 124
Ρυθμίσεις αναφορικά με το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ»
Στο πλαίσιο των έξι (6) εκτελεστικών συμβάσεων που ανατέθηκαν από τη μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ Μ.Α.Ε.», ως αναθέτουσα αρχή, σε εφαρμογή των Συμφωνιών – Πλαίσιο που συνήφθησαν από αυτή αναφορικά με το έργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας/τηλεφωνίας/τηλεδιάσκεψης/καλωδίωσης» για το Υποέργο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Υποδομές ασφάλειας/τηλεφωνίας/τηλεδιάσκεψης/καλωδίωσης» του ΕΠ «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», με Κωδ. ΟΠΣ: 5041737» (με στοιχεία 20SYMV007820449 2020- 12-10, 20SYMV007820165 2020-12-10, 20SYMV007819894 2020-12-10, 20SYMV007820514 2020-12-10, 20SYMV007820321 2020-12-10, 20SYMV007788804 2020-12-17 στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων) δύνανται να ασκούνται, αναδρομικά, δικαιώματα προαίρεσης που ενυπάρχουν σε αυτές για την παροχή από την αναθέτουσα αρχή υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες της χώρας, κατά τo χρονικό διάστημα από τις 18.9.2024 έως και τη 17η.9.2025 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Η «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» πιστοποιεί την παροχή υπηρεσιών τηλεκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες της χώρας για το ανωτέρω χρονικό διάστημα και διαπιστώνει την εξασφάλιση, το ύψος και τη διάρκεια της χρηματοδότησης για το χρονικό διάστημα αυτό.
β) Κατά την εξόφληση των ποσών που αφορούν στις ανωτέρω παρασχεθείσες υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες της χώρας, οι πάροχοι αποδέχονται με σχετική έγγραφη δήλωσή τους ανεπιφύλακτα τις αντίστοιχες καταβολές, παραιτούνται από κάθε άλλη αξίωση ή δικαιώματα, ανεξαρτήτως νομικής βάσης, που προέρχονται από τις ανωτέρω αιτίες, καθώς από αντίστοιχες εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Άρθρο 125
Εξειδίκευση ζητημάτων αξιολόγησης φοιτητών – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 65 ν. 4957/2022
Η παρ. 6 του άρθρου 65 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί επαναξιολόγησης φοιτητών, αντικαθίσταται ως εξής:
«6. Αν ο φοιτητής αποτύχει περισσότερες από τρεις (3) φορές στο ίδιο μάθημα, δύναται να ζητήσει, με αίτησή του προς τον Πρόεδρο του Τμήματος ή τον Κοσμήτορα εάν πρόκειται για μονοτμηματική Σχολή, την αξιολόγησή του από άλλους εξεταστές. Η αξιολόγηση διενεργείται είτε από άλλο μέλος του διδακτικού προσωπικού του ίδιου ή άλλου Τμήματος του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. με γνωστικό αντικείμενο ίδιο ή συναφές με αυτό του προς εξέταση μαθήματος, είτε από διμελή επιτροπή με αντίστοιχη σύνθεση, στην οποία δεν δύναται να συμμετέχουν ο διδάσκων του μαθήματος και εκείνος ο οποίος είχε διενεργήσει την τελευταία εξέταση. Αν ο Πρόεδρος του Τμήματος δεν προβεί στον ορισμό σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης, ο φοιτητής δύναται να ζητήσει τον ορισμό τους από τον Κοσμήτορα της Σχολής, και αν πρόκειται για Μονοτμηματική Σχολή, από τον Πρύτανη του Ιδρύματος. Αν δεν γίνει ορισμός από κανένα από τα αρμόδια όργανα εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή του αιτήματος, ο φοιτητής υποβάλλει την αίτησή του στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το οποίο ελέγχει το Ίδρυμα για τη μη υλοποίηση του αιτήματος. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται οποτεδήποτε εντός τριών (3) μηνών από τον ορισμό των αξιολογητών και συνίσταται είτε στην εκ νέου βαθμολόγηση των απαντήσεων που έχει δώσει ο φοιτητής, εάν έχουν προηγηθεί γραπτές εξετάσεις, είτε στη διενέργεια νέων εξετάσεων, σε γραπτή ή προφορική μορφή, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως. Εάν το αίτημα του πρώτου εδαφίου προέρχεται από φοιτητή ο οποίος διανύει το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος πριν από την ολοκλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76, ο Πρόεδρος του Τμήματος ή ο Κοσμήτορας, εάν πρόκειται για Μονοτμηματική Σχολή, οφείλουν να μεριμνήσουν κατά προτεραιότητα για την αξιολόγηση και για την ολοκλήρωσή της εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή του αιτήματος. Στην αντίθετη περίπτωση, ο φοιτητής δικαιούται να περατώσει τις σπουδές του χωρίς την επιτυχή εξέταση στο συγκεκριμένο μάθημα, εφόσον συμπληρώνει με άλλο τρόπο τις αναγκαίες διδακτικές και πιστωτικές μονάδες κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στο πρόγραμμα σπουδών. Η δυνατότητα επαναξιολόγησης των προηγούμενων εδαφίων μπορεί να ασκηθεί μία (1) μόνο φορά για κάθε μάθημα και, σε περίπτωση αποτυχίας, ο φοιτητής επανέρχεται στον γενικό τρόπο εξέτασης του μαθήματος.».
Άρθρο 126
Εξειδίκευση ζητημάτων ανώτατης διάρκειας φοίτησης – Τροποποίηση άρθρου 76 ν. 4957/2022
Στο άρθρο 76 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), περί ανώτατης διάρκειας φοίτησης και μερικής φοίτησης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1: αα) στην αρχή του πρώτου εδάφιου προστίθενται οι λέξεις «Με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων,», αβ) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, αγ) προστίθενται εδάφια τέταρτο, πέμπτο και έκτο, β) προστίθεται παρ. 1Α, γ) στην παρ. 2: γα) προστίθενται νέα εδάφια πρώτο, δεύτερο και τρίτο, γβ) στο νέο τέταρτο εδάφιο μετά τη λέξη «λεπτομέρειες» προστίθενται οι λέξεις «, η διαδικασία υποβολής της αίτησης», δ) στην παρ. 3: δα) στο πρώτο εδάφιο προστίθενται περ. δ, ε και στ, δβ) προστίθενται εδάφια πέμπτο και έκτο, γ) στην παρ. 4 προστίθενται εδάφια τέταρτο και πέμπτο, ε) στην παρ. 5 διαγράφεται το τελευταίο εδάφιο, στ) προστίθενται παρ. 6 και 7 και το άρθρο 76 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 76
Ανώτατη διάρκεια φοίτησης και μερική φοίτηση
- Με την επιφύλαξη των επόμενων παραγράφων, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών του οποίου ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Για τους φοιτητές που συμπληρώνουν την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και δεν έχουν καταστεί πτυχιούχοι, επέρχεται αυτοδικαίως η διαγραφή από το Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή του Α.Ε.Ι. δύο (2) μήνες μετά την ανάρτηση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου.
Φοιτητές, που διαγράφονται σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο, δύνανται, με αίτησή τους, να λάβουν από τη Γραμματεία του Τμήματος, πιστοποιητικό, στο οποίο αναγράφονται η διάρκεια της φοίτησής τους, τα μαθήματα στα οποία έχουν επιτυχώς δοκιμαστεί και η βαθμολογία την οποία έχουν λάβει. Το πιστοποιητικό αυτό χορηγείται για κάθε νόμιμη χρήση, και ιδίως για την εφαρμογή της παρ. 2, και δεν συνιστά πτυχίο ή αντίστοιχο τίτλο επιτυχούς περάτωσης σπουδών. Οι ρυθμίσεις της παρούσας δεν εφαρμόζονται σε φοιτητές με πιστοποιημένη αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%).
1Α. Ο χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών και πέραν της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 παρατείνεται για δύο (2) επιπλέον ακαδημαϊκά εξάμηνα, κατόπιν υποβολής αίτησης, σε φοιτητές οι οποίοι πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: α) κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης έχουν αξιολογηθεί επιτυχώς σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ισχύοντος προγράμματος σπουδών και β) έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε τουλάχιστον δύο (2) ακαδημαϊκές δοκιμασίες κατά το πρόγραμμα σπουδών, ιδίως εξέταση μαθήματος, υποστήριξη διπλωματικής, πρακτική άσκηση, σε ένα από τα τέσσερα (4) προηγούμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα πριν από την υποβολή της αίτησης. Εάν το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει την υποχρεωτική εκπόνηση πρακτικής άσκησης ή πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας και συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου, η διάρκεια της φοίτησης παρατείνεται για τρία (3) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Η αίτηση υποβάλλεται στη Γραμματεία του Τμήματος εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση των βαθμολογίων της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου του τελευταίου ακαδημαϊκού εξαμήνου πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1. Κατά τη διάρκεια της παράτασης, δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για μερική φοίτηση της παρ. 5 και η διακοπή της φοίτησης της παρ. 6.
- Kατ’ εξαίρεση, χορηγείται υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας της παρ. 1, κατόπιν αίτησης προς τη Γραμματεία του Τμήματος, για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Η υπέρβαση χορηγείται για διάστημα αντίστοιχο προς τη σοβαρότητα των λόγων υγείας. Κατά τη διάρκεια της υπέρβασης του χρόνου φοίτησης για σοβαρούς λόγους υγείας, η φοιτητική ιδιότητα, με εξαίρεση τη φοιτητική μέριμνα, καθίσταται ανενεργής και διακόπτεται κάθε διαδικασία, που σχετίζεται με την φοιτητική ιδιότητα. Με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) καθορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες, η διαδικασία υποβολής της αίτησης και τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 για σοβαρούς λόγους υγείας που ανάγονται στο πρόσωπο του φοιτητή ή στο πρόσωπο συγγενούς πρώτου βαθμού εξ αίματος ή συζύγου ή προσώπου με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
- Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση έχουν:
α) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,
β) οι φοιτητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,
γ) οι φοιτητές που είναι παράλληλα αθλητές και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, ή
γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών. Οι φοιτητές της παρούσας υποπερίπτωσης δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, μετά από αίτησή τους που εγκρίνεται από την Κοσμητεία της Σχολής.
δ) οι φοιτήτριες που τελούν σε καθεστώς επιβεβαιωμένης κύησης για το χρονικό διάστημα της κύησης και για έως ένα (1) έτος μετά την ημερομηνία τοκετού,
ε) οι φοιτητές που έχουν ανήλικα τέκνα έως την ηλικία των οκτώ (8) ετών.
στ) οι φοιτητές που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν χρόνια ή σοβαρά προβλήματα υγείας.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο. Οι φοιτητές αυτοί δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών. Εφαρμόζεται και στην περίπτωση αυτή η ανώτατη διάρκεια φοίτησης της παρ. 1. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1, αίτηση για μερική φοίτηση επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των απαιτούμενων διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους. Ο χρόνος μερικής φοίτησης προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης κατά το ήμισυ. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Α.Ε.Ι. δύναται να ορίζονται περαιτέρω προϋποθέσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των προηγούμενων εδαφίων.
- Οι φοιτητές που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης της παρ. 1, δύνανται, μετά από αίτησή τους προς τη Γραμματεία του Τμήματος, να διακόψουν τη φοίτησή τους για χρονική περίοδο που δεν υπερβαίνει τα δύο (2) έτη. Το δικαίωμα διακοπής της φοίτησης δύναται να ασκηθεί άπαξ ή τμηματικά για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου, αλλά η διάρκεια της διακοπής δεν δύναται να υπερβαίνει αθροιστικά τα δύο (2) έτη αν χορηγείται τμηματικά. Η φοιτητική ιδιότητα αναστέλλεται κατά τον χρόνο διακοπής της φοίτησης και δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Ο χρόνος διακοπής της φοίτησης δεν προσμετράται για τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ακαδημαϊκού έτους πριν από τη συμπλήρωση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης της παρ. 1, αίτηση διακοπής επιτρέπεται μόνο σε φοιτητές που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) των απαιτούμενων διδακτικών και πιστωτικών μονάδων για την περάτωση των σπουδών τους. Με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του Α.Ε.Ι. καθορίζονται η διαδικασία διαπίστωσης της διακοπής της φοίτησης και τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση.
- Ο Πρόεδρος του Τμήματος είναι αρμόδιος για την εφαρμογή των παρ. 4, 5 και 6 και ο Κοσμήτορας της Σχολής, στην οποία υπάγεται το Τμήμα, είναι αρμόδιος για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής τους.
- Ο Προϊστάμενος της Γραμματείας της Μονοτμηματικής Σχολής ή του Τμήματος καταρτίζει και αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των φοιτητών, που έχουν διαγραφεί αυτοδικαίως λόγω υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης. Ο κατάλογος αποστέλλεται έως την 30ή Νοεμβρίου κάθε έτους από την έκδοση των βαθμολογίων της επαναληπτικής εξεταστικής της περιόδου του Σεπτεμβρίου. Ο κατάλογος επέχει θέση διαπιστωτικής πράξης διαγραφής, αναρτάται ανωνυμοποιημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος και αποστέλλεται στη Γενική Διεύθυνση Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η μη σύνταξη, ανάρτηση και αποστολή του καταλόγου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.
- Πράξεις ή παραλείψεις των ακαδημαϊκών και διοικητικών οργάνων του Ιδρύματος, οι οποίες κατατείνουν στη μη εφαρμογή ή την πλημμελή εφαρμογή του παρόντος, συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα και λαμβάνονται υπόψη για την έκδοση της απόφασης κατανομής της τακτικής δημόσιας επιχορήγησης της περ. ε) της παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 4653/2020 (Α’ 12) στο Α.Ε.Ι. Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού διενεργεί έλεγχο νομιμότητας για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος, προκειμένου να ανακληθούν, εντός εύλογου χρόνου, τυχόν παράνομες πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των τίτλων, πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων σπουδών που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση των κανόνων για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης ή να προβούν τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος στις τυχόν οφειλόμενες ενέργειες. Τα σχετικά ευρήματα διαβιβάζονται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.».
Άρθρο 127
Κατατάξεις σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) – Προσθήκη άρθρου 78Α στον ν. 4957/2022
- Στον ν. 4957/2022 (Α’ 141), μετά το άρθρο 78, προστίθεται άρθρο 78Α ως εξής:
«Άρθρο 78Α
Κατατάξεις σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.)
- Δικαίωμα κατάταξης σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Α.Ε.Ι. έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες:
α) πτυχιούχοι Πανεπιστημίων, Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) και της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣ.ΠΑΙ.Τ.Ε.),
β) πτυχιούχοι ιδρυμάτων της αλλοδαπής, που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. του άρθρου 304,
γ) πτυχιούχοι Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ),
δ) κάτοχοι πτυχίων ανώτερων σχολών υπερδιετούς και διετούς κύκλου σπουδών αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και άλλων Υπουργείων και
ε) κάτοχοι πιστοποιητικού της παρ. 1 του άρθρου 76.
- Το ποσοστό των κατατάξεων σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Α.Ε.Ι. ορίζεται αυτοτελώς ως ποσοστό επί του αριθμού των εισακτέων κάθε ακαδημαϊκού έτους στο Τμήμα ή της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής, ανεξάρτητα από το ποσοστό των μετεγγραφών και των μετακινήσεων του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 4692/2020 (Α’ 111). Το ποσοστό των κατατάξεων σε Τμήματα ή Μονοτμηματικές Σχολές των Α.Ε.Ι. ανέρχεται ετησίως σε:
α) ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του αριθμού των εισακτέων σε κάθε Τμήμα ή Μονοτμηματική Σχολή του Πανεπιστημίου,
β) τριάντα τοις εκατό (30%) επί του αριθμού των εισακτέων στα Τμήματα και τις Μονοτμηματικές Σχολές που εδρεύουν εκτός της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και τα Τμήματα Θεολογικών Σχολών.
Πέραν των ανωτέρω ποσοστών, κατατάξεις πτυχιούχων Τμημάτων Οδοντιατρικής σε Τμήματα Ιατρικής και πτυχιούχων Τμημάτων Ιατρικής σε Τμήματα Οδοντιατρικής πραγματοποιούνται σε διακριτό ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) επί του αριθμού των εισακτέων στο Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή υποδοχής.
- Αν ο αριθμός που προκύπτει έχει δεκαδικά ψηφία, στρογγυλοποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω προς την αμέσως πλησιέστερη ακέραιη μονάδα. Αν τα δεκαδικά ψηφία είναι ακριβώς το μισό της μονάδας, η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω προς την αμέσως επόμενη ακέραιη μονάδα. Επιμερισμός του παραπάνω ποσοστού ανάλογα με την προέλευση των υποψήφιων για κατάταξη πτυχιούχων ή ανακατανομή τυχόν εναπομένοντος ποσοστού σε άλλες κατηγορίες μετεγγραφών ή κατατάξεων δεν επιτρέπεται.
- Υπέρβαση του ποσοστού των κατατάξεων δεν επιτρέπεται. Η επιλογή των υποψηφίων προς κατάταξη της παρ. 1 πραγματοποιείται αποκλειστικά με κατατακτήριες εξετάσεις με θέματα ανάπτυξης σε τρία (3) μαθήματα, που καθορίζονται με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής. Κατά τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων το Α.Ε.Ι. λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για της διασφάλιση της διαφάνειας και του αδιάβλητου της διαδικασίας. Δεν επιτρέπεται επιλογή υποψηφίων που ισοβαθμούν με τον τελευταίο κατατασσόμενο στο Τμήμα ή τη Μονοτμηματική Σχολή υποδοχής ως υπεράριθμων.
- Το εξάμηνο κατάταξης των επιτυχόντων καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου του Α.Ε.Ι., κατόπιν εισήγησης της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής και δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του εβδόμου εξαμήνου για προγράμματα σπουδών εξαετούς φοίτησης ή του πέμπτου εξαμήνου για προγράμματα σπουδών πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Μονοτηματικής Σχολής υποδοχής οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων ή ασκήσεων του προγράμματος σπουδών του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής, εφόσον έχουν διδαχθεί και αξιολογηθεί επιτυχώς σε μαθήματα ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες με αντίστοιχο περιεχόμενο και μαθησιακά αποτελέσματα στο πλαίσιο άλλου προγράμματος σπουδών σύμφωνα με τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν προς αξιολόγηση και τα οποία αποτελούσαν προϋπόθεση για το παραδεκτό υποβολής της αίτησης κατάταξης. Με την ίδια απόφαση, οι κατατασσόμενοι υποχρεώνονται να εξεταστούν σε μαθήματα ή ασκήσεις, τα οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών κρίνεται ότι δεν διδάχθηκαν πλήρως στο πρόγραμμα σπουδών που έχει παρακολουθήσει ο κατατασσόμενος. Σε κάθε περίπτωση οι κατατασσόμενοι απαλλάσσονται από την εξέταση των μαθημάτων στα οποία εξετάστηκαν για την κατάταξή τους, εφόσον τα μαθήματα αυτά αντιστοιχούν σε μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.
- Θέσεις εισακτέων που παραμένουν κενές κατά τις κατατακτήριες εξετάσεις δύνανται να καλύπτονται μέχρι την εξάντληση του προβλεπόμενου ποσοστού εισακτέων της παρ. 2, από τους υπόλοιπους υποψηφίους, που δεν συγκέντρωσαν την ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογική επίδοση, σύμφωνα με την κατάταξή τους κατά φθίνουσα αξιολογική σειρά, εφόσον η συνολική βαθμολογική τους επίδοση είναι τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες και ανεξαρτήτως της επίδοσής τους σε επιμέρους μαθήματα. Οι ανωτέρω κατατασσόμενοι ως επιτυχόντες εισακτέοι εγγράφονται κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο του προγράμματος σπουδών του οικείου Τμήματος ή της Μονοτμηματικής Σχολής.
- Δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης κατάταξης σε Τμήμα ή Μονοτμηματική Σχολή Α.Ε.Ι., από το οποίο ο δικαιούχος έχει διαγραφεί λόγω συμπλήρωσης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης.»
- Στο άρθρο 417 του ν. 4957/2022, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού καθορίζονται η διαδικασία, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, οι προϋποθέσεις, τα αρμόδια όργανα αξιολόγησης και κάθε άλλο ειδικό ζήτημα ή λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου 78Α.»
- Στο άρθρο 454 του ν. 4957/2022, περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:
«4. Η υπό στοιχεία Φ1/192329/Β3/13.12.2013 απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Διαδικασία κατάταξης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» (Β’ 3185) ισχύει έως την έκδοση της απόφασης της παρ. 6 του άρθρου 417.»
Άρθρο 128
Ρυθμίσεις σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.) – Τροποποίηση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 475 του ν. 4957/2022
- Στην παρ. 1 του άρθρου 475 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί μεταβατικών διατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο πρώτο εδάφιο, μετά τις λέξεις «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε)» προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 275», β) στο δεύτερο εδάφιο οι λέξεις «εντός δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος» αντικαθίστανται από τις λέξεις «έως την 31η.12.2026», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (Ε.Π.Ι.), που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, αξιολογούνται υποχρεωτικά από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε) σύμφωνα με το άρθρο 275. Για τον σκοπό αυτό υποβάλλουν φάκελο αξιολόγησης προς την ΕΘ.Α.Α.Ε. το αργότερο έως την 31η.12.2026.
- Στο άρθρο 475 του ν. 4957/2022 προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Η θητεία των Προέδρων, των Διευθυντών, των Αναπληρωτών Διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ερευνητικών Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων (Ε.Π.Ι.) του Κεφαλαίου ΚΘ΄ παρατείνεται κατά δύο (2) έτη από την ημερομηνία λήξης της, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του έργου των Ε.Π.Ι. από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε) σύμφωνα με το άρθρο 275. Εάν κατά τη λήξη της παράτασης δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης από την ΕΘ.Α.Α.Ε., η θητεία των Προέδρων, των Διευθυντών, των Αναπληρωτών Διευθυντών και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ε.Π.Ι. δύναται να παρατείνεται εκ νέου με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής.».
Άρθρο 129
Σύσταση οργανικών θέσεων μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού, Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 8 του ν. 5094/2024
Στο άρθρο 8 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί μετονομασίας της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ίδρυσης Τμήματος Εργοθεραπείας, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
«3. Στο Τμήμα Εργοθεραπείας της παρ. 3 συνιστώνται οκτώ (8) θέσεις μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), τρεις (3) θέσεις μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), δύο (2) θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) και μία (1) θέση Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.). Έως την πλήρωση των θέσεων του πρώτου εδαφίου, οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Τμήματος καλύπτονται από μέλη Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π., Ε.Ε.Π. άλλων Τμημάτων ή Μονοτμηματικών Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με ίδιο ή συναφές γνωστικό αντικείμενο με το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος, καθώς και με πρόσθετο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό του Κεφαλαίου Κ΄ του Μέρους Α΄ του ν. 4957/2022 (Α΄ 141)».
Άρθρο 130
Έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Προσθήκη περ. θ) και ι) στο άρθρο 132 και περ. στ) στο άρθρο 137, τροποποίηση περ. στ) παρ. 2 άρθρου 138 και παρ. 3 άρθρου 139 ν. 5094/2024
- Στο άρθρο 132 του ν. 5094/2024 (Α΄ 39), περί των ορισμών που ισχύουν στο Μέρος Δ΄ του νόμου αυτού, προστίθενται περ. θ) και ι) ως εξής:
«θ) «αυτοτελής εγκατάσταση ή αυτοτελές κτίριο»: η εγκατάσταση ή το κτίριο που: θα) διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και χώρους ώστε να μπορεί να λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη ύπαρξης δευτερογενούς κτιρίου και θβ) διαθέτει ανεξάρτητη είσοδο – έξοδο, η οποία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση πέραν της χρήσης από συστεγαζόμενο φορέα,
ι) «δευτερογενές μη αυτοτελές κτίριο ή τμήμα κτιρίου»: το κτίριο ή το τμήμα κτιρίου το οποίο δεν είναι απαραίτητο να διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και χώρους ώστε να μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα και λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς την αυτοτελή εγκατάσταση ή κτίριο.»,
- Στο άρθρο 137 του ν. 5094/2024, περί των προϋποθέσεων για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), προστίθεται περ. στ) ως εξής:
«στ) Για την αυτοτελή εγκατάσταση ή το αυτοτελές κτίριο ή το δευτερογενές μη αυτοτελές κτίριο ή το τμήμα κτιρίου του παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε. πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
στα) ελάχιστο εμβαδόν αίθουσας διδασκαλίας /χώρου εκπαίδευσης (αιθουσών, εργαστήριων), δεκαπέντε (15) τετραγωνικών μέτρων και ενάμιση (1,5) τετραγωνικού μέτρου ανά εκπαιδευόμενο στις αίθουσες διδασκαλίας,
στβ) δύο (2) τετραγωνικά μέτρα ανά εκπαιδευόμενο στους χώρους εκτόνωσης. Ως χώροι εκτόνωσης νοούνται εσωτερικοί κενοί χώροι κύριας χρήσης και εξωτερικοί χώροι αποκλειστικής χρήσης του φορέα,
στγ) επαρκής και άμεσος φυσικός φωτισμός και αερισμός. Αν δεν είναι εφικτός ο φυσικός φωτισμός και αερισμός, επιτρέπεται επαρκής και ομοιόμορφος τεχνητός φωτισμός και αερισμός για όλους τους κλειστούς χώρους των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε., οπότε απαιτείται τεχνική έκθεση – βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, στην οποία βεβαιώνεται ότι καλύπτονται οι ανάγκες του εκάστοτε χώρου για φωτισμό και αερισμό. Εξαιρούνται οι αίθουσες διδασκαλίας για τις οποίες είναι απαραίτητη η ύπαρξη άμεσου φυσικού φωτισμού και αερισμού, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κτιριοδομικό Κανονισμό,
στδ) Μελέτη ενεργητικής και παθητικής πυροπροστασίας για χρήση εκπαιδευτηρίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στο αυτοτελές κτίριο/εγκατάσταση. Ειδικά για το δευτερογενές μη αυτοτελές κτίριο ή τμήμα κτιρίου εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις πυρασφάλειας ανάλογα με τη χρήση του. Εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας του παρόντος άρθρου πρέπει να προσκομίζεται από το ίδρυμα της παρ. 1 το αντίστοιχο Πιστοποιητικό ενεργητικής πυροπροστασίας.
στε) Δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με το άρθρο 26 και την παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012 (Α’ 79).
Για τον έλεγχο της συνδρομής των προϋποθέσεων του παρόντος επί της εγκατάστασης και των στοιχείων φακέλου, όσον αφορά τις περ. ε) και στ) της παρ. 2 του άρθρου 138, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων του, προβαίνει, εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας του παρόντος άρθρου, σε επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις ή κτίρια του παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε. και ζητεί από το αιτούν ίδρυμα οποιοδήποτε κτιριολογικό έγγραφο κριθεί απαραίτητο για την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Οι επιτόπιοι έλεγχοι διενεργούνται από διμελή κλιμάκια ελεγκτών – αξιολογητών εγγεγραμμένων στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013 (Α΄ 24). Ο ορισμός των κλιμακίων ελέγχου γίνεται με απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. ή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π..
Ο έλεγχος των δικαιολογητικών, που διαβιβάζονται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. για παροχή γνώμης για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας Παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε., διενεργείται από ελεγκτές – αξιολογητές του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. εγγεγραμμένους στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνωμόνων του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4115/2013.».
- Στην περ. στ) της παρ. 2 του άρθρου 138 του ν. 5094/2024, περί των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις:
α) στο πρώτο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό και Κτιριοδομικό Κανονισμό», διαγράφονται οι λέξεις «τον Κανονισμό Πυροπροστασίας,», β) οι υποπερ. στα) και στβ) του δεύτερου εδαφίου αντικαθίστανται, γ) προστίθεται υποπερ. στγ) και η περ. στ) διαμορφώνεται ως εξής:
«στ) βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης από κατά νόμο αρμόδιο ιδιώτη μηχανικό σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), στην οποία αναγράφονται η ακριβής θέση του ακινήτου, το συνολικό εμβαδόν του κύριου χώρου μετά των παραρτημάτων αυτού και η βεβαίωση χρήσης γης από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ), στην οποία βεβαιώνεται ότι ο χώρος είναι νομίμως υφιστάμενος, αναφορικά με την κατασκευή και τη χρήση του ως εκπαιδευτηρίου, και πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης για να λειτουργήσει ως εκπαιδευτήριο, σύμφωνα με τον ισχύοντα Οικοδομικό και Κτιριοδομικό Κανονισμό, τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις, καθώς και τις κτιριολογικές προδιαγραφές της ειδικής νομοθεσίας. Η ανωτέρω βεβαίωση συνοδεύεται από:
στα) ευκρινή φωτοαντίγραφα όλων των δημόσιων εγγράφων περί της πολεοδομικής νομιμότητας: οικοδομικής αδείας, αναθεώρησης ή ενημέρωσης οικοδομικής αδείας, έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, απόφασης εξαίρεσης από κατεδάφιση, άδειας νομιμοποίησης, οριστικής δήλωσης υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων της παρ. 6 του άρθρου 25 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174) και της παρ. 7 του άρθρου 81 και παρ. 6 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017 (Α΄ 167), στην οποία αναφέρεται ότι έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το τριάντα τοις εκατό (30%) του ενιαίου ειδικού προστίμου, περαιωμένης υπαγωγής σε διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων [ν. 4178/2013, παρ. 8 του άρθρου 81 και παρ. 6 του άρθρου 107 του ν. 4495/2017), στην οποία αναφέρεται ότι έχει εξοφληθεί το σύνολο του ενιαίου ειδικού προστίμου, περαιωμένης δήλωσης του ν. 3843/2010 (Α΄ 62),
στβ) ευκρινή αντίγραφα εγκεκριμένων κατόψεων – τομών του χώρου όπου πρόκειται να λειτουργήσει το εκπαιδευτήριο, στα οποία αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του. Εφόσον λόγω κτιριολογικών προδιαγραφών είναι απαραίτητη η απεικόνιση επιπρόσθετων στοιχείων επί των ανωτέρω εγκεκριμένων σχεδίων, είναι δυνατή η σύνταξη νέου σχεδίου που συνοδεύει τα ανωτέρω αντίγραφα και φέρει υπεύθυνη δήλωση μηχανικού στην οποία εμπεριέχεται σαφής προσδιορισμός των επιπρόσθετων στοιχείων σε σχέση με το σχέδιο της τελευταίας ισχύουσας πολεοδομικής διοικητικής πράξης. Τα αντίγραφα των εγκεκριμένων κατόψεων προέρχονται είτε από το πληροφοριακό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-adeies, είτε από το έντυπο αρχείο της ΥΔΟΜ, ανάλογα με το είδος της νομιμοποιητικής πράξης της υποπερ. στα), ηλεκτρονικής ή έντυπης,
στγ) κτιριολογικός πίνακας με τα επιμέρους βασικά κτιριολογικά στοιχεία ανά κτίριο του παραρτήματος – Ν.Π.Π.Ε., με όλους τους προς αδειοδότηση χώρους του Ν.Π.Π.Ε. και τον χαρακτηρισμό του κτιρίου ως αυτοτελές ή μη.».
- Στην περ. β) του πρώτου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 139 του ν. 5094/2024, περί της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε., μετά από τις λέξεις «τα δικαιολογητικά των περ. ε)», οι λέξεις «, στ), ζ) και η)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «και στ)» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Το αρμόδιο Τμήμα διαβιβάζει αμελλητί: α) στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) την αίτηση με τα δικαιολογητικά των περ. α), β) και γ) της παρ. 2, καθώς και τα δικαιολογητικά της παρ. 3 του άρθρου 138, προκειμένου να τα εξετάσει και να αποστείλει τη σύμφωνη γνώμη της στο αρμόδιο Τμήμα, β) στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) τα δικαιολογητικά των περ. ε) και στ) της παρ. 2 του άρθρου 138, προκειμένου να τα εξετάσει και να αποστείλει γνώμη ως προς τη συνδρομή των κτιριολογικών προϋποθέσεων. Στην περίπτωση του δευτέρου εδαφίου της παρ. 7, το αρμόδιο Τμήμα διαβιβάζει τα δικαιολογητικά των περ. α), β) και γ) της παρ. 2 του άρθρου 138 αμελλητί και στο Υπουργείο Εξωτερικών.».
- Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται για την περίπτωση εξέτασης αιτήσεων υποψηφίων φορέων για την έκδοση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας Παραρτημάτων – Ν.Π.Π.Ε. που υποβάλλονται μετά τις 31.03.2025 και αφορούν το ακαδημαϊκό έτους 2025-2026.
Άρθρο 131
Δαπάνες αποζημίωσης και μετακίνησης των μελών των Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης και των ειδικών επιτροπών για την αξιολόγηση των αιτήσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.) – Προσθήκη παρ. 3Α στο άρθρο 13 του ν. 4653/2020
Στο άρθρο 13 του ν. 4653/2020 (Α΄12μ, περί Επιτροπής Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης, προστίθεται παρ. 3Α ως εξής:
«3Α. Η απόφαση της παρ. 3 ως προς τις δαπάνες αποζημίωσης και μετακινήσεων που καταβάλλονται προς τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (Ε.Ε.Α.Π.) εκδίδεται για κάθε ακαδημαϊκό έτος και καταλαμβάνει το σύνολο των ετησίων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του οικείου έτους. Ειδικά για το έτος 2025 ή ως άνω απόφαση εκδίδεται με αναδρομική ισχύ.»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
Άρθρο 132
Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Τροποποίηση παρ. 2 και 13 άρθρου 4 ν. 4115/2013
- Στην παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4115/2013 (Α΄24), περί του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., μετά τις λέξεις «του Προέδρου» προστίθενται οι λέξεις «και δύναται να ορίζεται η αμοιβή του Αντιπροέδρου» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται η αμοιβή για την άσκηση των καθηκόντων του Προέδρου και δύναται να ορίζεται η αμοιβή του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.
- Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 13 του άρθρου 4 του ν. 4115/2013 οι λέξεις «καθώς και να εγκρίνει τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Προέδρου από τον ίδιο στον Αντιπρόεδρο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «στον Αντιπρόεδρο, καθώς και», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«13. Το Δ.Σ. μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Πρόεδρό του, στον Αντιπρόεδρο, καθώς και σε άλλα μέλη του Δ.Σ. ή σε υπαλλήλους του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. που κατέχουν θέση ευθύνης. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος ή όταν πρόκειται για τη λήψη απόφασης που αφορά στη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σ’ αυτούς.»
Άρθρο 133
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Τροποποίηση άρθρου 4Α ν. 4115/2013
Στο άρθρο 4Α του ν. 4115/2013 (Α’ 24), περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1 προστίθεται περ. στ’, β) στην παρ. 3 οι λέξεις «Μετά από έγκριση του Δ.Σ., ο Πρόεδρος μπορεί να αναθέτει συγκεκριμένες κάθε φορά» αντικαθίστανται από τις λέξεις «O Πρόεδρος μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει» και το άρθρο 4Α διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 4A
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης
- Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α. Εκπροσωπεί το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δικαστικώς και εξωδίκως, ενώπιον παντός δικαστηρίου και αρχής ή τρίτου.
β. Προΐσταται των Υπηρεσιών και του Προσωπικού του Ιδρύματος και εποπτεύει και συντονίζει τη δράση τους μέσα στα πλαίσια που χαράζουν οι αποφάσεις του Δ.Σ.
γ. Μεριμνά και λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη των σκοπών του Ιδρύματος, την προαγωγή του έργου του και την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του, καθώς και την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.
δ. Συντονίζει τις δράσεις του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., παρακολουθεί την εξέλιξή τους, μελετά και επεξεργάζεται κάθε σχετικό θέμα και ενημερώνει το Δ.Σ.
ε. Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται από τον παρόντα ή από το Δ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 4, ή από οποιαδήποτε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας.
στ. Ορίζεται αποφαινόμενο όργανο για τις διαδικασίες ανάθεσης δημόσιας σύμβασης που διενεργούνται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον ν. 4412/2016 (Α’ 147).
- Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο.
- O Πρόεδρος μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει αρμοδιότητές του στον Αντιπρόεδρο, σε μέλη του Δ.Σ. ή σε υπαλλήλους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ που κατέχουν θέσεις ευθύνης.»
Άρθρο 134
Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Προσθήκη άρθρου 4Β στον ν. 4115/2013
Στον ν. 4115/2013 (Α’ 24) μετά το άρθρο 4A, περί των αρμοδιοτήτων του Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., προστίθεται άρθρο 4Β ως εξής:
«Άρθρο 4Β
Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
«1. Ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) αναπληρώνει τον Πρόεδρο του Δ.Σ. στα καθήκοντά του, όταν εκείνος απουσιάζει ή κωλύεται, β) ασκεί τον επιτελικό συντονισμό των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ως προς τα οποία του έχει μεταβιβάσει τη σχετική αρμοδιότητα ο Πρόεδρος του Δ.Σ., παρακολουθεί την εξέλιξή τους, μελετά και επεξεργάζεται κάθε σχετικό θέμα και ενημερώνει το Δ.Σ.,
γ) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που του ανατίθεται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο ή από το Δ.Σ., σύμφωνα με την παρ. 13 του άρθρου 4, ή από οποιαδήποτε άλλη διάταξη της κείμενης νομοθεσίας.».
Άρθρο 135
Οργανωτική δομή του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης –Αντικατάσταση άρθρου 10 ν. 4115/2013
Το άρθρο 10 του ν. 4115/2013 (Α’ 24), περί της εσωτερικής διάρθρωσης και της οργανωτικής δομής του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Οργανωτική δομή του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
Η οργανωτική δομή του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. περιλαμβάνει:
Α) Το Γραφείο Προέδρου Δ.Σ. (σε επίπεδο τμήματος)
Β) Τις αυτοτελείς οργανωτικές μονάδες και τους Ειδικούς Συμβούλους Διοίκησης που υπάγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ως εξής:
- Νομική Υπηρεσία (Επίπεδο Διεύθυνσης)
- Τμήμα Γραμματείας Νομικής Υπηρεσίας (Επίπεδο Τμήματος, με υπαγωγή στη Νομική Υπηρεσία)
- Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου (Επίπεδο Τμήματος)
- Τμήμα Γραμματείας Διοικητικού Συμβουλίου (Επίπεδο Τμήματος)
- Τμήμα Δημοσιότητας και Προβολής (Επίπεδο Τμήματος)
- Σύμβουλοι Διοίκησης
- Τμήμα Διαχείρισης Ποιότητας (Επίπεδο Τμήματος)
- Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Επίπεδο Τμήματος).
- Σύμβουλος Ακεραιότητας (Επίπεδο Αυτοτελούς Γραφείου)
- Τμήμα Διαχείρισης Κινδύνων (Επίπεδο Τμήματος)
- Τμήμα Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων/Κυβερνοασφάλειας (Επίπεδο Τμήματος)
Γ) Τις Διευθύνσεις ως εξής:
- Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης
- Διεύθυνση Προγραμμάτων Νεολαίας
- Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Μέριμνας και Τεχνικών Υπηρεσιών
- Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
- Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών.
Δ) Τα ακόλουθα Τμήματα ανά Διεύθυνση:
- Διεύθυνση Δια Βίου Μάθησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης:
α) Τμήμα Σχεδιασμού Δράσεων
β) Τμήμα Διαχείρισης και Υλοποίησης Έργων – Προγραμμάτων
γ) Τμήμα Διαχείρισης και Υλοποίησης Ειδικών Δράσεων
- Διεύθυνση Προγραμμάτων Νεολαίας:
α) Τμήμα Σχεδιασμού Δράσεων
β) Τμήμα Διαχείρισης και Υλοποίησης Έργων – Προγραμμάτων Νεολαίας
- Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Μέριμνας και Τεχνικών Υπηρεσιών:
α) Τμήμα Προγραμματισμού Υποδομών και Δομών
β) Τμήμα Μελετών και Τυποποίησης
γ) Τμήμα Κατασκευών
- Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών:
α) Τμήμα Κεντρικής Γραμματείας
β) Τμήμα Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού
γ) Τμήμα Μισθοδοσίας
- Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών:
α) Τμήμα Προμηθειών και Διοικητικής Μέριμνας
β) Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης – Λογιστήριο
γ) Τμήμα Διαχείρισης Περιουσίας.»
Άρθρο 136
Οργανικές θέσεις Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης – Αντικατάσταση άρθρου 11 ν. 4115/2013
Το άρθρο 11 του ν. 4115/2013 (Α’ 24), περί των οργανικών θέσεων του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 11
Οργανικές θέσεις Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.
- Συνιστώνται στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. εκατόν πενήντα (150) θέσεις τακτικού προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έξι (6) θέσεις δικηγόρων με έμμισθη εντολή.
Διατηρούνται οι δύο (2) θέσεις Ειδικών Συμβούλων Διοίκησης και δύο (2) θέσεις Ειδικών Συνεργατών Διοίκησης του άρθρου 19 του ν. 3404/2005 (Α΄260).
- 2. Οι εκατόν πενήντα (150) θέσεις τακτικού προσωπικού του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. κατανέμονται ως ακολούθως ανά κατηγορία εκπαίδευσης, κλάδο και ειδικότητα:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ | ΚΛΑΔΟΣ | ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ | ΣΥΝΟΛΟ ΘΕΣΕΩΝ |
ΠΕ | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | 40 |
ΠΕ | ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | ΠΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ | 14 |
ΠΕ | ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ | ΠΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (SOFTWARE KAI HARDWARE) | 5 |
ΠΕ | ΠΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ | ΠΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ | 2 |
ΠΕ | ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | ΠΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 2 |
ΠΕ | ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | ΠΕ ΜΗΧΑΝΑΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 3 |
ΠΕ | ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | ΠΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 2 |
ΠΕ | ΠΕ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | ΠΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 3 |
ΤΕ | ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ | ΤΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ | 18 |
ΤΕ | ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΤΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ | 3 |
ΤΕ | ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ | ΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 4 |
ΤΕ | ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ | ΤΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 3 |
ΤΕ | ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ | ΤΕ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ | 4 |
ΤΕ | ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | ΤΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ | 2 |
ΤΕ | ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ | ΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (SOFTWARE KAI HARDWARE) | 2 |
ΔΕ | ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ | ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ | 38 |
ΔΕ | ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ | ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ | 2 |
ΔΕ | ΔΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΣΗΣ | ΔΕ ΜΑΓΕΙΡΩΝ | 1 |
ΥΕ | ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ | ΥΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ | 2 |
- Η κατανομή των θέσεων του προσωπικού μεταξύ των οργανικών μονάδων του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. μετά από εισήγηση του Προέδρου Δ.Σ.».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΕΝΗΛΙΚΩΝ
Άρθρο 137
Ρυθμίσεις για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) – Προσθήκη παρ. 9 και 10 στο άρθρο 66 του ν. 4823/2021
Στο άρθρο 66 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί οργάνων και αντικειμένου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και των μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) της δημόσιας εκπαίδευσης, προστίθενται παρ. 9 και 10 ως εξής:
«9. α) Εφόσον σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης που του έχει κατανεμηθεί, για θέματα του κλάδου/ειδικότητάς του, η επιστημονική ευθύνη ενότητας σχολικών μονάδων ή Ε.Κ. που υπάγονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. του συγκεκριμένου κλάδου/ειδικότητας ορίζεται άλλος Σύμβουλος εκπαίδευσης του ίδιου κλάδου/ειδικότητας ως αξιολογητής, μεταξύ των υπηρετούντων στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης του πρώτου εδαφίου ορίζεται με απόφαση του Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
β) Εφόσον δεν είναι δυνατός ο ορισμός Συμβούλου Εκπαίδευσης ως αξιολογητή σύμφωνα με την περ. α), για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μελών Ε.Ε.Π. του συγκεκριμένου κλάδου/ειδικότητας, ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης αιτείται στον Περιφερειακό Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης τον ορισμό άλλου Συμβούλου Εκπαίδευσης, μεταξύ των Συμβούλων Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (ειδικότητας) του ίδιου κλάδου/ειδικότητας των υπολοίπων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
γ) Εφόσον δεν είναι δυνατός ο ορισμός Συμβούλου Εκπαίδευσης σύμφωνα με την περ. β), ο Περιφερειακός Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης κατόπιν σχετικού αιτήματός του προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών (ΠΕ.Σ.ΕΠ.) οποιασδήποτε Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, μετά από πρόταση του Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της τελευταίας, ορίζει ως αξιολογητή Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (ειδικότητας) από άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, που διαθέτει Σύμβουλο Εκπαίδευσης του εν λόγω κλάδου/ειδικότητας.
δ) Η διαδικασία των περ. α) έως γ) εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση που σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης ως προς την αξιολόγηση της ποιότητας του υποστηρικτικού έργου των μελών Ε.Β.Π..
- Για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), για τους κλάδους των οποίων δεν έχει συσταθεί, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10, θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης, ορίζεται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης άλλου κλάδου/ειδικότητας, ως ακολούθως: α) για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ33 Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας (ΜΙΘΕ) ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02 Φιλολόγων, β) για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ34 Ιταλικής φιλολογίας και ΠΕ40 Ισπανικής Φιλολογίας ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ05 Γαλλικής ή ΠΕ06 Αγγλικής ή ΠΕ07 Γερμανικής που κατέχει συναφή προσόντα ως προς το γνωστικό αντικείμενο, όπως πτυχίο Ιταλικής ή Ισπανικής Φιλολογίας, αντίστοιχα, ή πτυχίο από Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας ή πτυχίο, μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο από σπουδές σε Πανεπιστήμιο της Ιταλικής Δημοκρατίας ή του Βασιλείου της Ισπανίας, αντίστοιχα, ή από ίδρυμα με ιταλόφωνο ή ισπανόφωνο περιβάλλον, γ) για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ41 Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ08 Καλλιτεχνικών, δ) για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ61 Νηπιαγωγών Ειδικής Αγωγής ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ60 Νηπιαγωγών, ε) για εκπαιδευτικούς κλάδου ΠΕ71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ70 Δασκάλων, στ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.04 Ψυκτικών, ΤΕ02.02 Μηχανολόγων, ΔΕ02.02 Μηχανολόγων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ82 Μηχανολόγων, ζ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.06 Ηλεκτρολόγων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων, η) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.07 Ηλεκτρονικών ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ84 Ηλεκτρονικών, θ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΔΕ02.01 Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων ή κλάδου ΠΕ84 Ηλεκτρονικών, ι) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.13 Προγραμματιστών Η/Υ ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ86 Πληροφορικής, ια) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.19 Κομμωτικής, ΔΕ01.17 Κομμωτικής και ΤΕ01.20 αισθητικής ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ87 Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας, ιβ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ02.06 Σχεδιασμού και Παραγωγής Προϊόντων, ΤΕ01.25 Αργυροχρυσοχοΐας, ΔΕ01.14 Κοπτικής – Ραπτικής, ΔΕ01.15 Αργυροχρυσοχοΐας και ΔΕ.01.13 Ξυλουργών ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ89 Εφαρμοσμένων Τεχνών, ιγ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ02.05 Εφαρμοσμένων Τεχνών ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ89 Εφαρμοσμένων Τεχνών, ιδ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.26 Οδοντοτεχνικής ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ87 Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, ιε) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.29 Βοηθών Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων και ΤΕ02.03 Χημικών Εργαστηρίων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ87 Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, ιστ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.30 Βοηθών Βρεφοκόμων – Παιδοκόμων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ87 Υγείας – Πρόνοιας–Ευεξίας, ιζ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ01.31 Χειριστών Ιατρικών Συσκευών (Βοηθ. Ακτιν.) ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ87 Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας, ιη) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ02.01 Σχεδιαστών – Δομικών και ΔΕ01.05 Οικοδόμων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ81 Πολιτικών Μηχανικών- Αρχιτεκτόνων, κ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ02.04 Οικονομίας – Διοίκησης ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ80 Οικονομίας, κα) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ02.07 Γεωπονίας ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ88 Γεωπονίας, Διατροφής και Περιβάλλοντος, κβ) για εκπαιδευτικούς κλάδου/ειδικότητας ΤΕ16 Μουσικής Μη Ανώτατων Ιδρυμάτων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ79 Μουσικής, κγ) για μέλη Ε.Ε.Π. κλάδου ΠΕ22 Επαγγελματικών Συμβούλων και ΠΕ31 Εξειδικευμένων στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών, στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών ή στη νοηματική γλώσσα των κωφών ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων ή ΠΕ30 Κοινωνικών Λειτουργών, κδ) για μέλη Ε.Ε.Π. κλάδου ΠΕ24 Παιδοψυχιάτρων ορίζεται Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ23 Ψυχολόγων. Στην περίπτωση που στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δεν εδρεύει Σύμβουλος Εκπαίδευσης των παραπάνω κλάδων/ειδικοτήτων ή δεν έχει κατανεμηθεί αρμοδιότητα σε Σύμβουλο Εκπαίδευσης των παραπάνω κλάδων/ειδικοτήτων ή αυτοί δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, τότε ορίζονται ως αξιολογητές Σύμβουλοι Εκπαίδευσης των παραπάνω κλάδων/ειδικοτήτων από άλλη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης κατά τη διαδικασία της περ. γ) της παρ. 9 του άρθρου 66.».
Άρθρο 138
Σύστημα πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων – Προσθήκη άρθρου 19Α στον ν. 4115/2013
Μετά το άρθρο 19 του ν. 4115/2013 (Α΄24), προστίθεται άρθρο 19Α, ως εξής:
Σύστημα πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων και εκπαιδευτών των εκπαιδευτών ενηλίκων
- Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), σύμφωνα με τις αρχές και τις κατευθύνσεις της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής, αναπτύσσει, ανασχεδιάζει και εφαρμόζει σύστημα πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων και εκπαιδευτών των εκπαιδευτών ενηλίκων, με στόχο την αναβάθμιση και τη διασφάλιση ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μάθησης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, με την ουσιαστική αναβάθμιση των προσόντων των εκπαιδευτών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ενηλίκων.
- Ο εκπαιδευτής ενηλίκων και ο εκπαιδευτής εκπαιδευτών ενηλίκων, μετά από την αναγνώριση και πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειάς τους σύμφωνα με την παρ. 1, εγγράφονται στο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλίκων που τηρεί ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. σύμφωνα με το άρθρο 21.
- Συστήνονται επιτροπές ή ομάδες εργασίας, των οποίων το έργο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες υποστήριξης της διαδικασίας πιστοποίησης και αποτελούνται από τρία (3) ή πέντε (5) μέλη, από ενταγμένους στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνώμων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 21.
- α) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων και εκπαιδευτών των εκπαιδευτών ενηλίκων, εξειδικεύονται η μεθοδολογία και κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά στη διαδικασία και στον τρόπο πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας, στη διαδικασία του εξεταστικού συστήματος, και καθορίζονται η μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και ο τρόπος υποβολής τους, ο τύπος της χορηγούμενης βεβαίωσης εκπαιδευτικής επάρκειας, καθώς και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες για την αναγνώριση και πιστοποίηση της εκπαιδευτικής επάρκειας δεν απαιτείται στο σύνολό της η τήρηση της διαδικασίας και κάθε άλλο τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα που αφορά στην όλη διαδικασία και στον τρόπο πιστοποίησης της εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., συγκροτούνται οι επιτροπές ή ομάδες εργασίας της παρ. 3, καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας τους και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή της παρούσας. Για τον καθορισμό της αποζημίωσης των μελών των επιτροπών ή ομάδων εργασίας της παρ. 3 εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4354/2015 (Α΄ 175).
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. δύναται να καθορίζεται και να αναπροσαρμόζεται το ύψος του χρηματικού ποσού που καταβάλλεται στον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., από τους ενδιαφερόμενους για τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την αξιολόγησή τους κατά τη διαδικασία της πιστοποίησης, και την τυχόν ανανέωση της πιστοποίησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για τη διαδικασία καταβολής του ανωτέρω χρηματικού ποσού.
γ) Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., είναι δυνατή η ανάθεση εκτέλεσης αξιολογήσεων, ελεγκτικών διαδικασιών, εξεταστικών διαδικασιών και επιτηρήσεων σε φυσικά πρόσωπα ενταγμένα στο Μητρώο Αξιολογητών, Επιτηρητών, Ελεγκτών, Επιθεωρητών, Εμπειρογνώμων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 21. Το ύψος, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης των ενταγμένων φυσικών προσώπων στο Μητρώο του προηγούμενου εδαφίου, καθορίζονται σύμφωνα με την υπό στοιχεία 152503/Υ1/2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 4941).».
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Άρθρο 139
Αποστολή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 40Α ν. 4763/2020
Στο άρθρο 40Α του ν. 4763/2020 (Α’ 254), περί της αποστολής των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) η υφιστάμενη ρύθμιση τίθεται ως παρ. 1, β) προστίθεται παρ. 2 και το άρθρο 40Α διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) έχουν ως αποστολή την ενίσχυση της σύζευξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) με την αγορά εργασίας, καθώς και με τις ανάγκες και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. Για την επίτευξη της αποστολής τους επιδιώκουν: α) τη βέλτιστη αξιοποίηση της διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, β) την ολιστική αντιμετώπιση της μάθησης διαμέσου συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.), στα οποία αναπτύσσεται το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Σ.Ε.Ε.Κ.) του άρθρου 1, καθώς και γ) την προώθηση της καινοτομίας και της διάχυσης καλών πρακτικών.
- Για την εκπλήρωση της αποστολής τους τα Κ.Ε.Ε.Κ. αναπτύσσουν συνεργασίες με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, το Εθνικό Συμβούλιο Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού του άρθρου 27 του ν. 4921/2022 (Α` 75), Κλαδικά Συμβούλια Δεξιοτήτων, ερευνητικούς φορείς, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές επιχειρήσεις, εργοδοτικούς φορείς, οργανώσεις εργαζομένων, τοπικές συνεταιριστικές οργανώσεις και Επιμελητήρια.».
Άρθρο 140
Προϋποθέσεις ίδρυσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Τροποποίηση άρθρου 40Β ν. 4763/2020
Στο άρθρο 40Β του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί προϋποθέσεων ίδρυσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 3: α) οι περ. α) και β) αντικαθίστανται, β) η παρ. 4 καταργείται και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 40Β διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 40Β
Προϋποθέσεις ίδρυσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
- Στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.), εντάσσονται εκπαιδευτικές δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης της παρ. 3 με κοινό τοπικό προσδιορισμό, στις οποίες δύναται να παρέχονται ειδικότητες που επικεντρώνονται στις οικονομικές δραστηριότητες συγκεκριμένης περιοχής της επικράτειας, με στόχο την ανάδειξη των ιδιαίτερων αναγκών που σχετίζονται με αυτές.
- Τα Κ.Ε.Ε.Κ. αποτελούν υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Ε.Ε.Κ.&Δ.Β.Μ.).
Οι επιμέρους εκπαιδευτικές δομές των Επιπέδων τρία (3), τέσσερα (4) και πέντε (5) του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.) της παρ. 3, που εντάσσονται σε Κ.Ε.Ε.Κ. διατηρούν την αυτονομία και την οργανική διάρθρωσή τους.
- Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. απαιτούνται:
α) μία (1) δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης (Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο – Π.ΕΠΑ.Λ. ή Επαγγελματικό Λύκειο – ΕΠΑ.Λ.) και τουλάχιστον μία (1) δομή επαγγελματικής κατάρτισης [Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) ή Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)] ή
β) τουλάχιστον δύο (2) δομές επαγγελματικής κατάρτισης [Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) ή Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.)],
Επιπλέον, στα Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να παρέχεται το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας των άρθρων 35 έως 41, το οποίο εντάσσεται στο επίπεδο πέντε (5) του Ε.Π.Π..
- Καταργείται.
- Για την ίδρυση Κ.Ε.Ε.Κ. συνεκτιμώνται τα ακόλουθα κριτήρια:
α) η λειτουργική επάρκεια αιθουσών διδασκαλίας και συστεγαζόμενων εργαστηρίων,
β) η δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία,
γ) η δυνατότητα πρόσβασης με μέσα μαζικής μεταφοράς,
δ) η υφιστάμενη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους και η διασύνδεση με την αγορά εργασίας,
ε) η συνεργασία με κοινωφελή ή ερευνητικά ιδρύματα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.),
στ) η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και
ζ) η επάρκεια υλικοτεχνικής υποδομής στις αίθουσες διδασκαλίας και στα εργαστήρια.».
Άρθρο 141
Όργανα διοίκησης και διοικητική οργάνωση των Κέντρων
Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Τροποποίηση άρθρου 40Ε ν. 4763/2020
Στο άρθρο 40Ε του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί οργάνων διοίκησης και διοικητικής οργάνωσης των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου μετά τη λέξη «διοίκησης» προστίθενται οι λέξεις «και διοικητική οργάνωση», β) η υφιστάμενη ρύθμιση τίθεται ως παρ. 1, γ) προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 40Ε διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 40Ε
Όργανα διοίκησης και διοικητική οργάνωση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
- Όργανα διοίκησης του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι:
α) το Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ. και
β) ο Οργανωτικός Συντονιστής του Κ.Ε.Ε.Κ., ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο του Κ.Ε.Ε.Κ..
- Στο Κ.Ε.Ε.Κ. λειτουργεί Γραφείο Διοίκησης και Γραμματείας με έργο τη διεξαγωγή όλων των εργασιών που αφορούν στη διοικητική λειτουργία του Κ.Ε.Ε.Κ.. Ειδικότερα, στο Γραφείο αυτό υπάγονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την τήρηση πρωτοκόλλου αλληλογραφίας, τη διακίνηση εγγράφων, την αρχειοθέτηση αυτών και την επιμέλεια της αλληλογραφίας του Οργανωτικού Συντονιστή, καθώς και την αναπαραγωγή των εγγράφων και του λοιπού έντυπου υλικού. Το Γραφείο Διοίκησης και Γραμματείας στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι αποσπώνται, ύστερα από αίτησή τους, για την άσκηση διοικητικού έργου.».
Άρθρο 142
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Τροποποίηση άρθρου 40Ζ ν. 4763/2020
Στο άρθρο 40Ζ του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις: α) καταργούνται οι περ. ε, η, θ και ι, β) προστίθεται περ. ια και το άρθρο 40Ζ διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 40Ζ
Αρμοδιότητες του Συμβουλίου των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Το Συμβούλιο των Κέντρων Επαγγελματικών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) είναι αρμόδιο για:
α) Την κατάρτιση της ετήσιας στοχοθεσίας του Κ.Ε.Ε.Κ., η οποία περιλαμβάνει κατ` ελάχιστον τη στρατηγική για την ανάπτυξη του Κ.Ε.Ε.Κ. σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και το πλαίσιο της αποστολής του,
β) τη σύνταξη ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων, την οποία κοινοποιεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Σ.Ε.Ε.Κ.) μέσω του οικείου Συμβουλίου Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.),
γ) την εποπτεία της λειτουργίας του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.) του Κ.Ε.Ε.Κ.,
δ) την ανάπτυξη συνεργασίας με το Σ.Σ.Π.Α.Ε. της οικείας περιφέρειας για τη διάγνωση των ιδιαίτερων αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας και την υποβολή στο Σ.Σ.Π.Α.Ε., μέχρι το τέλος Ιουνίου εκάστου έτους, ετήσιων εκθέσεων με τις προτάσεις του για πρόβλεψη νέων ειδικοτήτων ή για την αναστολή ή κατάργηση των ειδικοτήτων που δεν εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς,
ε) καταργείται,
στ) τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων ή συμφωνιών με άλλους φορείς του δημόσιου τομέα και με φορείς του ιδιωτικού τομέα,
ζ) την προσέλκυση δωρεών και την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς του εξωτερικού,
η) καταργείται,
θ) καταργείται,
ι) καταργείται,
ια) τον χειρισμό κάθε άλλου θέματος αρμοδιότητας του Κ.Ε.Ε.Κ.».
Άρθρο 143
Οργανωτικός Συντονιστής – Αντικατάσταση άρθρου 40Η ν. 4763/2020
Το άρθρο 40Η του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί Οργανωτικού Συντονιστή, αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 40Η
Οργανωτικός Συντονιστής
- Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ, ορίζεται Οργανωτικός Συντονιστής, ένας (1) εκ των Διευθυντών των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Ε.Κ., για θητεία τεσσάρων (4) ετών, η οποία δύναται να ανανεωθεί μία (1) φορά.
- Η θητεία του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δύναται να λήξει πρόωρα, για σπουδαίο λόγο, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και ύστερα από προηγούμενη ακρόαση του υπαλλήλου, που ανάγεται σε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων του ή σε μη υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου του Κ.Ε.Ε.Κ. ή σε αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του, καθώς επίσης και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτοδίκαιης ή δυνητικής θέσης σε αργία κατά την παρ. 1 των άρθρων 103 και 104, αντιστοίχως, του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3728/2007, Α΄26). Η σύμφωνα με τον ως άνω τρόπο λήξη της θητείας του Οργανωτικού Συντονιστή του Κ.Ε.Ε.Κ. δεν γεννά δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλης αξίωσης του υπαλλήλου. Ο υπάλληλος, μετά τη λήξη της θητείας του σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντή της δομής επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που εντάχθηκε στο Κ.Ε.Ε.Κ., με εξαίρεση την περίπτωση που έχει τεθεί σε αυτοδίκαιη ή δυνητική αργία.».
Άρθρο 144
Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – Τροποποίηση άρθρου 40Ι ν. 4763/2020
Στο άρθρο 40Ι του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί του Γραφείου Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) οι παρ. 4 και 6 καταργούνται, β) στην παρ. 5 προστίθεται δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 40Ι διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 40Ι
Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας του Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
- Σε κάθε Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Κ.Ε.Ε.Κ.) λειτουργεί Γραφείο Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Σταδιοδρομίας (Γ.Ε.Α.Σ.), το οποίο έχει ως αποστολή την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους που φοιτούν στις δομές του Κ.Ε.Ε.Κ., καθώς και την ενεργό προώθηση συνεργειών με φορείς, σε κλαδικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο για τις προοπτικές ένταξης στην αγορά εργασίας.
- Στις αρμοδιότητες των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. περιλαμβάνονται, πέραν των γενικών αρμοδιοτήτων της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 32 και οι ακόλουθες:
α) η ανάπτυξη συνεργασιών με κοινωνικούς εταίρους, τα ινστιτούτα των κοινωνικών εταίρων, το ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις, με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, με το Παρατηρητήριο θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και με λοιπούς φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143) για την παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τη βέλτιστη αντιστοίχιση των προσόντων των φοιτούντων και των αποφοίτων δομών του Κ.Ε.Ε.Κ. με τις υφιστάμενες και ανακύπτουσες θέσεις εργασίας,
β) η μελέτη και επεξεργασία των στατιστικών δεδομένων που προκύπτουν από τους συνεργαζόμενους εταίρους σε περιφερειακό επίπεδο για την κατάσταση της αγοράς εργασίας,
γ) η διερεύνηση των επαγγελματικών αναγκών, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και
δ) η παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής σε μαθητές, μαθητευόμενους και καταρτιζόμενους των εκπαιδευτικών μονάδων του Κ.Ε.Ε.Κ. και ενημέρωσης για τα χαρακτηριστικά και τις προοπτικές του επαγγέλματος της επιλογής τους, καθώς και για τις δυνατότητες διαπερατότητας σε επόμενες βαθμίδες εκπαίδευσης, ως εξής: δα) πρόσβαση από τις Επαγγελματικές Σχολές Κατάρτισης (Ε.Σ.Κ.) ή από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.), δβ) από τα ΕΠΑ.Λ. στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας ή στις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) ή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δγ) από τις Σ.Α.Ε.Κ. ή το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Αν ιδρυθεί Κ.Ε.Ε.Κ. στο οποίο εντάσσεται Σ.Α.Ε.Κ., αναστέλλεται η λειτουργία του Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργεί στη Σ.Α.Ε.Κ. και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται αυτοδικαίως στο Γ.Ε.Α.Σ. του Κ.Ε.Ε.Κ..
- Καταργείται.
- Η λειτουργία και στελέχωση των Γ.Ε.Α.Σ. που λειτουργούν σε Κ.Ε.Ε.Κ. μπορούν να χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους. Για τα θέματα στελέχωσης και λειτουργίας των Γ.Ε.Α.Σ. των Κ.Ε.Ε.Κ. ισχύουν οι ρυθμίσεις των Γ.Ε.Α.Σ. των Σ.Α.Ε.Κ. των άρθρων 32 και 34.
- Καταργείται.».
Άρθρο 145
Χρόνος ολοκλήρωσης της πρακτικής άσκησης-μαθητείας των καταρτιζομένων των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης – Πρακτική άσκηση – Μαθητεία καταρτιζομένων στη Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης της Σιβιτανιδείου Δημοσίας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων ετών 2021, 2022 και 2023 – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 27 ν. 4763/2020
- Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4763/2020 (Α΄254), περί πρακτικής άσκησης, οι λέξεις «εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών» αντικαθίστανται από τις λέξεις «εντός τριάντα έξι (36) μηνών», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Οι καταρτιζόμενοι των Σ.Α.Ε.Κ. δύνανται να πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση ή τη μαθητεία σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού και επιχειρήσεις με τους όρους και τις προϋποθέσεις του παρόντος, με ευθύνη της Σ.Α.Ε.Κ. στην οποία φοιτούν. Η περίοδος της πρακτικής άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική, ύστερα από την επιτυχή ολοκλήρωση της θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης του τετάρτου εξαμήνου, εκτός αν ορίζεται άλλως στους Οδηγούς Κατάρτισης και πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση, εντός τριάντα έξι (36) μηνών από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.».
- Η πρακτική άσκηση – μαθητεία των καταρτιζομένων της Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τα έτη 2021, 2022 και 2023, είτε παράλληλα με τη θεωρητική και εργαστηριακή κατάρτιση, είτε πριν από τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης, θεωρείται νόμιμη και εξομοιώνεται με την πρακτική άσκηση της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4763/2020.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ – KΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ – ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 146
Εξειδίκευση των προϋποθέσεων παροχής σχολικού νοσηλευτή – Εξουσιοδοτική διάταξη -– Αντικατάσταση παρ. 5 άρθρου 34 ν. 3699/2008
Η παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Ο Σχολικός Νοσηλευτής υποστηρίζει μαθητές για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης από τη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημοσίου νοσοκομείου. Σχολικός Νοσηλευτής που τοποθετείται σε σχολική μονάδα γενικής εκπαίδευσης υποστηρίζει το σύνολο των μαθητών για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης, καθώς και μαθητές με έγκριση υποστήριξης που φοιτούν σε συστεγαζόμενα σχολεία ή/και όμορα σχολεία τα οποία βρίσκονται εντός ακτίνας πεντακοσίων (500) μέτρων από τη σχολική μονάδα τοποθέτησης του σχολικού νοσηλευτή. Η απόφαση τοποθέτησης σε σχολική μονάδα εκδίδεται από τον οικείο διευθυντή εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα της πάθησης ύστερα από εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ορίζονται τα συστεγαζόμενα ή όμορα σχολεία τα οποία υποστηρίζει ο Σχολικός Νοσηλευτής. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υγείας, εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις παροχής σχολικού νοσηλευτή, οι ωφελούμενοι μαθητές και καθορίζεται κάθε άλλο ειδικό, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή της παροχής.».»
Άρθρο 147
Ρύθμιση διαδικαστικών ζητημάτων για την ανώτατη διάρκεια φοίτησης και τη μερική φοίτηση – Εξουσιοδοτική διάταξη – Προσθήκη παρ. 6 στο άρθρο 417 του ν. 4957/2022
Στο άρθρο 417 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων Κεφαλαίου Η΄, προστίθεται παρ. 6 ως εξής:
«6. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ρυθμίζονται τα διαδικαστικά ζητήματα, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε ειδικότερο θέμα σχετικά με τη διαδικασία των παρ. 2, 7 και 8 του άρθρου 76.».
Άρθρο 148
Αίτηση για μερική φοίτηση – Μεταβατική διάταξη -Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 454 ν. 4957/2022
Στην παρ. 3 του άρθρου 454 του ν. 4957/2022 (Α’ 141) περί μεταβατικών διατάξεων του Κεφαλαίου Η΄, προστίθεται τέταρτο εδάφιο και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η ανώτατη χρονική διάρκεια σπουδών όπως ορίζεται στο άρθρο 76 καταλαμβάνει τους φοιτητές που εισάγονται στα Α.Ε.Ι. από το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 και εξής. Για τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι. κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών τους κατά τη δημοσίευση του ν. 4777/2021 (Α’ 25), εφαρμόζεται ο υπολογισμός της ανώτατης διάρκειας φοίτησης της παρ. 1 του άρθρου 76 από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και έπειτα. Οι φοιτητές που ήταν εγγεγραμμένοι σε προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου των Α.Ε.Ι., κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4777/2021 και είχαν υπερβεί την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης του προγράμματος σπουδών, διαθέτουν για την ολοκλήρωση των σπουδών τους χρόνο ίσο προς την ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και εξής, χωρίς δικαίωμα προσαύξησης του χρόνου φοίτησης κατά την παρ. 1 του άρθρου 76. Για την κατηγορία των φοιτητών του προηγούμενου εδαφίου η αίτηση της παρ. 3 του άρθρου 76 υποβάλλεται εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έκδοση των αποτελεσμάτων της επαναληπτικής εξεταστικής του Σεπτεμβρίου κατά την οποία συμπληρώνεται η ελάχιστη χρονική διάρκεια φοίτησης, από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.».
Άρθρο 149
Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής Εκπαίδευσης- Μεταβατική διάταξη – Προσθήκη παρ. 22 στο άρθρο 45 του ν. 4115/2013
Στο τέλος του άρθρου 45 του ν. 4115/2013 (Α΄24), περί μεταβατικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 22, ως εξής:
«22. Μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 19Α του παρόντος, εφαρμόζεται η υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 (Β΄2844) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης» και η υπό στοιχεία Β/2387/17.1.2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.».
Άρθρο 150
Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της μη τυπικής Εκπαίδευσης – Έγκριση καταβολής χρηματικών ποσών για συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης – Καταργούμενες διατάξεις- Προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 46 του ν. 4115/2013
Μετά την παρ. 1 του άρθρου 46 του ν. 4115/2013 (Α΄24), περί καταργούμενων διατάξεων, προστίθεται παρ. 1Α, ως εξής:
«1Α. α) Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται οι παρ. 4 και 5 του άρθρου 19 του ν. 3879/2010 (Α΄ 163).
β) Από τη δημοσίευση της απόφασης της περ. α) της παρ. 3 του άρθρου 19Α του παρόντος, καταργείται η υπό στοιχεία ΓΠ/20082/23.10.2012 (Β΄2844) απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού «Σύστημα Πιστοποίησης Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης», όπως κυρώθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 4264/2014 (Α΄118) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 67 του ν. 4386/2016 (Α΄83), καθώς και η υπό στοιχεία Β/2387/17.1.2013 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία ΔΠ/13515/24.5.2013 όμοια απόφαση, οι οποίες κυρώθηκαν με την παρ. 12 του άρθρου 47 του ν. 4264/2014.
γ) Από τη δημοσίευση της απόφασης της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 19Α του παρόντος, καταργείται η υπό στοιχεία Β/23298/2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. «Έγκριση καταβολής χρηματικών ποσών για συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης και για τη διαχείριση μεταβολών χαρτοφυλακίου προσόντων των Εκπαιδευτών Ενηλίκων» (Β΄ 3585).
Άρθρο 151
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος καταργούνται:
α) Το άρθρο 40Γ του ν. 4763/2020 (Α’254), περί Θεματικών Ερευνητικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
β) οι περ. στ), ζ), η), ιγ), ιδ) και ιε) του άρθρου 40Θ του ν. 4763/2020, περί των αρμοδιοτήτων του Οργανωτικού Συντονιστή των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης,
γ) οι παρ. 1, 3, 4, 5, 7, 8 και 9 του άρθρου 40ΙΑ του ν. 4763/2020, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων.
Άρθρο 152
Έναρξη ισχύος Κεφαλαίων Δ΄ και Ε΄ ν. 5082/2024 – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 49 ν. 5082/2024
Στην παρ. 3 του άρθρου 49 του ν. 5082/2024 (Α΄ 9), περί ενάρξεως ισχύος των Κεφαλαίων Δ’ και Ε’, οι λέξεις «σχολικού έτους 2025-2026» αντικαθίστανται από τις λέξεις «σχολικού έτους 2026 – 2027», και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Η ισχύς των Κεφαλαίων Δ’ και Ε’, περί μεταφοράς καινοτομιών των Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (Π.ΕΠΑ.Λ.) στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) και ρυθμίσεων για τα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.), αρχίζει από την έναρξη του σχολικού έτους 2026-2027.».
Είναι αδιανόητο να συζητάμε την χρησιμότητα και μονιμότητα του σχολικού νοσηλευτή το 2025.
άρθρο 127 παρ. 6.
Πριν προχωρήσω στα σχόλια για την παρ.6 του άρθρου 127 θα ήθελα να περιγράψω το πραγματικό και άδικο γεγονός που βιώνω ως γονιός και το οποίο καταδεικνύει την παραβίαση της Συνταγματικής Αρχής της Ισότητας και της Δικαιολογημένης Εμπιστοσύνης του διοικούμενου στη Διοίκηση , ευελπιστώντας στην αναδρομικότητα του νέου νόμου, όπως έγινε και με τον ν.4485/2017 που δημοσιεύθηκε 04/08/2017 και ίσχυσε και για τους συμμετέχοντες στις κατατακτήριες εξετάσεις 2016-2017 , λαμβάνοντας υπόψη τα παρακάτω σχόλια μου :
Στην κάλυψη των κενών θέσεων με εισαγωγή υποψηφίων που συγκέντρωσαν σύνολο βαθμολογίας άνω των τριάντα (30) μονάδων, ανεξαρτήτως της επίδοσής τους στα επιμέρους μαθήματα, ώστε να καλυφθεί ο αριθμός των εισακτέων, κατατείνει το σύνολο των Πανεπιστημίων όλης της χώρας, όπως προκύπτει από τους Εσωτερικούς Κανονισμούς Λειτουργίας τους ή τις συναφείς προκηρύξεις κατατακτηρίων εξετάσεων και τους πίνακες επιτυχόντων υποψηφίων. Άλλος Εσωτερικός Κανονισμός αναφέρει ότι η πλήρωση των κενών θέσεων γίνεται από υποψηφίους που συγκέντρωσαν σύνολο βαθμολογίας άνω των τριάντα (30) μονάδων ανεξαρτήτως της επίδοσής τους στα επιμέρους μαθήματα, άλλος ότι γίνεται σύμφωνα με την παρ.3 του άρθ. 74 του ν. 4485/2017, άλλος ότι εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία και ακόμη στην περίπτωση που ο Εσωτερικός Κανονισμός δεν αναφέρει τίποτα για την πλήρωση των κενών θέσεων, στους οδηγούς σπουδών, στις προκηρύξεις κατατακτηρίων εξετάσεων και τους πίνακες επιτυχόντων υποψηφίων γίνεται επίκληση της παρ.3 του άρθ. 74 του ν. 4485/2017 και τους επιτυχόντες αυτούς τους εγγράφουν στο ίδιο εξάμηνο που εγγράφονται και οι επιτυχόντες με συνολική βαθμολογία άνω των 30 μονάδων και σε κάθε μάθημα άνω των 10 μονάδων.
Το ΑΕΙ στο οποίο συμμετείχε ο γιός μου στις κατατακτήριες εξετάσεις του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025 ως πτυχιούχος οδοντίατρος για την εισαγωγή του στην Ιατρική Σχολή, στον Εσωτερικό Κανονισμό δεν αναφέρει τίποτα για την κάλυψη των κενών θέσεων μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου ποσοστού 3% εισακτέων.
Στο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 εισήχθησαν μόνον 2 υποψήφιοι και μόνον αυτοί και οι οποίοι πληρούσαν όπως αναγράφεται στον πίνακα επιτυχόντων τις προϋποθέσεις της παρ.3 του άρθ. 74 του ν.4485/2017 (συνολική βαθμολογία πάνω από 30 μονάδες και σε ένα μάθημα κάτω από 10 μονάδες), καθόσον οι λοιποί συμμετέχοντες είχαν συνολική βαθμολογία κάτω από 30 μονάδες. Η εγγραφή τους έγινε στο εξάμηνο που προβλέπεται και για τους άλλους και όχι στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
Φέτος στο ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 εισήχθησαν 3 υποψήφιοι με συνολική βαθμολογία πάνω από 30 μονάδες και πάνω από 10 μονάδες στα επιμέρους μαθήματα. Ο γιός μου είχε συνολική βαθμολογία πάνω από 30 μονάδες και σε ένα μάθημα κάτω από 10 μονάδες και τον συμπεριέλαβαν στον πίνακα των αποτυχόντων αναγράφοντας ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρ.3 του άρθ. 74 του ν.4485/2017.
Διαφορετική και λάθος αντιμετώπιση μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών ετών.
Υποβλήθηκε εντός της νόμιμης προθεσμίας αίτηση θεραπείας /ένσταση επί των αποτελεσμάτων, απάντηση δεν πήραμε ποτέ και αναγκαστήκαμε με δεδομένη την οικονομική μας αδυναμία, να καταθέσουμε εμπρόθεσμα ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Εφετείου, αίτηση ακύρωσης των αποτελεσμάτων κατά το μέρος που δεν περιλαμβάνεται στον Πίνακα Πτυχιούχων Οδοντιατρικής Εισακτέων στο Τμήμα Ιατρικής, η όποια απόφαση του οποίου θα δημοσιευθεί σε αβέβαιη χρονική στιγμή στο μέλλον.
Τα σχόλια μου για την παρ. 6 του άρθρου 127:
• Αναγράφοντας «θέσεις εισακτέων που παραμένων κενές κατά τις κατατακτήριες εξετάσεις δύνανται να καλύπτονται μέχρι την εξάντληση του προβλεπόμενου ποσοστού …………..», δίνεται το δικαίωμα σε κάθε ΑΕΙ να καλύπτει ή να μην καλύπτει τις κενές θέσεις, παραβιάζοντας την Συνταγματική Αρχή της Ισότητας και την Δικαιολογημένη Εμπιστοσύνη του διοικούμενου στη Διοίκηση, καθώς και την ισονομία μεταξύ όλων των υποψηφίων αφού θα γίνεται διαφορετική αντιμετώπιση από κάθε ΑΕΙ. Πρέπει να απαλειφθούν οι λέξεις δύνανται να και να γίνει «θέσεις εισακτέων που παραμένων κενές κατά τις κατατακτήριες εξετάσεις καλύπτονται μέχρι την εξάντληση του προβλεπόμενου ποσοστού ……………». Η Φ1/192329/Β3/13.12.2013 απόφαση του Υπουργού Παιδείας λέει ότι τα τμήματα υποδοχής , δεν επιτρέπεται να θέτουν προϋποθέσεις ή κριτήρια που δεν επιτρέπουν την κάλυψη του προβλεπόμενου ποσοστού θέσεων παρά την ύπαρξη υποψηφίων και ο ν.4485/2017 όριζε ρητά ότι οι κενές θέσεις καλύπτονται μέχρι εξαντλήσεως του προβλεπόμενου ποσοστού. Τώρα έρχεστε και δίνετε με νόμο την δυνατότητα στα ΑΕΙ να μην καλύπτουν τις κενές θέσεις.
• «Οι ανωτέρω κατατασσόμενοι ως επιτυχόντες εισακτέοι εγγράφονται κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο του ………..…..». Με την διάταξη αυτή θεωρούνται ως υποδεέστεροι επιτυχόντες. Αυτός που έχει συνολική βαθμολογία 30 μονάδες και σε κάθε μάθημα 10 μονάδες, είναι καλύτερος από αυτόν που έχει π.χ. συνολική βαθμολογία 40 μονάδες και την ατυχία σε ένα μάθημα 9 μονάδες; Τι κερδίζει το ΑΕΙ εγγράφοντας τους ήδη καταρτισμένους πτυχιούχους στο πρώτο εξάμηνο; Γιατί να υπάρχει ποινή για τους δεύτερους και αφού εγγράφονται ως επιτυχόντες να μην έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση; Πρέπει να εγγράφονται όλοι στο ίδιο εξάμηνο ή και πάλι δίκαιο θα ήταν να εγγράφονται στο εξάμηνο που προβλέπεται για τους άλλους, με αντίστοιχη χρέωση του συγκεκριμένου μαθήματος για παρακολούθηση και όχι στο πρώτο εξάμηνο.
• Αν δεν γίνει διόρθωση σύμφωνα με τα παραπάνω σχόλια, δεν θα υπάρχει ισονομία στους συμμετέχοντες με τον νέο νόμο, με αυτούς του χθες που εισήχθησαν εφαρμόζοντας τα ΑΕΙ μέχρι τώρα υποχρεωτικά την πλήρωση των κενών θέσεων και εγγράφοντας αυτούς στο ίδιο εξάμηνο με τους άλλους χωρίς διάκριση. Παραβιάζεται η Συνταγματική Αρχή της Ισότητας.
Άρθρο 114
Φοίτηση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Αντικατάσταση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 και 8 στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008
α) Η εκπαίδευση οφείλει να είναι ενιαία για όλες τις κατηγορίες μαθητών, ως εκ τούτου να είναι συμπεριληπτική και να αφορά εξίσου τον κοινό μαθητικό πληθυσμό, καθώς και τις επιμέρους ομάδες, όπως μαθητές με κάποιας μορφής φυσική, πνευματική ή ψυχική αναπηρία, αλλοδαπούς, Ρομά κλπ. Ως εκ τούτου, επιβάλλεται να αλλάξει εκ βάθρων ο οδηγός σπουδών των τμημάτων Νηπιαγωγών και των Παιδαγωγικών τμημάτων, ώστε όλοι οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, καθώς και οι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες του κάθε μαθητή, να ενημερώνουν προς τούτο τους γονείς και να διαφοροποιούν τη διδασκαλία τους ανάλογα με τις μαθησιακές ιδιαιτερότητες του κάθε μαθητή της τάξης τους.
Τα παραπάνω θα μπορούν να έχουν εφαρμογή στο άρθρο 114 «Φοίτηση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες – Αντικατάσταση παρ. 1 και προσθήκη παρ. 7 και 8 στο άρθρο 6 του ν. 3699/2008» όπου ο εκπαιδευτικός της τάξης καλείται να είναι σε θέση να υποστηρίξει μαθητές με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες καθώς και μαθητές με αναπηρία όρασης στους οποίους δεν έχει οριστεί παράλληλη στήριξη.
β) Η παράλληλη στήριξη να χορηγείται πάντα για το σύνολο του εκπαιδευτικού ωραρίου, από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς, στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση και να παρέχεται από εκπαιδευτικό Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ή πτυχιούχο παιδαγωγικής με μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η παράλληλη στήριξη υποχρεωτικά να περιλαμβάνει και το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου, όπου υπάρχει. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η παράλληλη στήριξη να παρέχεται κατ’ επιλογή μετά από πρόταση του ΚΕΔΑΣΥ και σύμφωνη γνώμη του μαθητή, ο οποίος είναι σε θέση να γνωρίζει πλέον ο ίδιος τα μαθήματα στα οποία χρειάζεται στήριξη. Επίσης, να υπάρχει παράλληλη στήριξη όλων των ειδικοτήτων στα μαθήματα προσανατολισμού όλων των κατευθύνσεων, π.χ. Πληροφορικής, Οικονομικών κλπ. που σήμερα δεν προβλέπεται καθόλου. Δε θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης ανά σχολείο, δεδομένου ότι αυτός εξαρτάται αποκλειστικά από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία της γενικής εκπαίδευσης ή σε Τμήματα Ένταξης, στους οποίους έχει χορηγηθεί παράλληλη στήριξη, να μπορούν να υποστηρίζονται και με την παρουσία Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, εφόσον αυτό απαιτείται. Πρόβλεψη παράλληλης στήριξης σε τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και από ειδικότητα ΠΕ 86 Πληροφορικής.
Η παράλληλη στήριξη σε μαθητές τυφλούς ή με μειωμένη όραση γίνεται πάντα από εκπαιδευτικό κάτοχο κρατικού πιστοποιητικού καλής γνώσης του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille, το οποίο είναι επιβεβλημένο ως διακριτή και εξαιρετική δεξιότητα να μοριοδοτηθεί ικανοποιητικά, δεδομένου ότι υπό την εποπτεία του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) έχει εκδοθεί νέο εγχειρίδιο διδασκαλίας του κώδικα της γραφής Braille, το οποίο έχει εμπλουτιστεί με νέες ενότητες, πλην του λογοτεχνικού Braille το οποίο διδασκόταν μέχρι τώρα, όπως ΜΕΡΟΣ Α: ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΕ ΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ: πληροφορίες για την οπτική αναπηρία ως ιατρικό φαινόμενο, το νομικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο της εκπαίδευσης των ατόμων με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, οι προαπαιτούμενες απτικές δεξιότητες για την κατάκτηση της ανάγνωσης του κώδικα Braille, η διδασκαλία του συστήματος γραφής και ανάγνωσης Braille σε μαθητές με οπτική αναπηρία, η αξιοποίηση των υποστηρικτικών τεχνολογιών στην εκπαίδευση των μαθητών με οπτική αναπηρία, κινητικότητα και προσανατολισμός, καλές πρακτικές προσέγγισης και συνοδείας ατόμου με οπτική αναπηρία, σκύλοι οδηγοί και άτομα με οπτική αναπηρία, ΜΕΡΟΣ Β: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ BRAILLE: η ιστορία του, ο λογοτεχνικός κώδικας, συμβολογραφία Braille ξένων γλωσσών, ο κώδικας Nemeth για μαθηματικά και επιστημονικά σύμβολα. Η διδασκαλία των ενδιαφερομένων πλαισιώνεται και από δύο βίντεο τα οποία συνοδεύουν το εγχειρίδιο και στα οποία γίνεται επίδειξη καλών πρακτικών προσέγγισης και συνοδείας ατόμου με οπτική αναπηρία, καθώς επίσης και της σωστής χρήσης και λειτουργίας των τεχνικών βοηθημάτων. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η παρεχόμενη γνώση είναι ολιστική και πλήρης καλύπτοντας όλες τις ανάγκες επιμόρφωσης κάθε επιστήμονα που καλείται να εργαστεί ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης ή σε τάξη ένταξης κλπ.
Με Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι η διδασκαλία της γραφής Braille διεξάγεται αποκλειστικά από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, από την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, τα σωματεία μέλη της και τα παραρτήματά τους, καθώς από και τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος, τόσο για λόγους εμπειρίας και τεχνογνωσίας, όσο και για εξοικείωση των εκπαιδευομένων με την εν λόγω αναπηρία και απαγορεύεται η διεξαγωγή σεμιναρίων από ιδιωτικούς φορείς και ιδιώτες.
Επίσης επιβάλλεται η άμεση τροποποίηση των αποφάσεων και των εγκυκλίων που απαιτούνται, ώστε σε περίπτωση που τοποθετείται μεν δάσκαλος ή καθηγητής παράλληλης στήριξης στην αρχή της σχολικής χρονιάς αλλά στη συνέχεια προκύπτει πρόβλημα παροχής των υπηρεσιών του λόγω μόνιμου ή προσωρινού προβλήματος κλπ. ο μαθητής/η μαθήτρια να μη στερείται του δικαιώματος της παράλληλης στήριξης και να γίνεται άμεση τοποθέτηση νέου/νέας καθηγητή/καθηγήτριας.
Άρθρο 122
Οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης – Προσθήκη άρθρου 15Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄ 136), περί αναβάθμισης του σχολείου και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών, μετά το άρθρο 15, προστίθεται άρθρο 15A ως εξής:
Οι προειρηθείσες οργανικές θέσεις κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης προέρχονται από νέες προσλήψεις και σε καμία περίπτωση από κατάργηση υφιστάμενων οργανικών θέσεων από κλάδους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης πρέπει να προβλεφθούν οργανικές θέσεις για την ειδικότητα ΠΕ31 Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης.
Άρθρο 123
Οργανικές θέσεις κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης – Προσθήκη άρθρου 17Α στον ν. 4823/2021
Στον ν. 4823/2021 (Α΄136) μετά το άρθρο 17, προστίθεται άρθρο 17A ως εξής:
Οι προειρηθείσες οργανικές θέσεις κλάδων προσωπικού για τη στελέχωση των Επιτροπών Διεπιστημονικής Υποστήριξης των σχολικών μονάδων της γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης οι οποίες θα κατανεμηθούν στα Κ.Ε.Δ.Α.Σ.Υ. προέρχονται από νέες προσλήψεις και σε καμία περίπτωση από κατάργηση υφιστάμενων οργανικών θέσεων από κλάδους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Άρθρο 115
Βιβλία μαθητή για τη διδασκαλία μαθημάτων ξένων γλωσσών του δημοτικού σχολείου και του γυμνάσιου – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 2817/2000
«Από το διδακτικό έτος 2024 – 2025, στις περιπτώσεις που οι σχολικές επιτροπές έχουν καταργηθεί σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 5056/2023 (Α` 163), οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επιχορηγούν τους κατά περίπτωση αρμόδιους δήμους κατόπιν αιτήματός τους, ώστε να καλυφθεί η δαπάνη για την προμήθεια από το ελεύθερο εμπόριο του βιβλίου μαθητή για τη διδασκαλία μαθημάτων ξένων γλωσσών του δημοτικού σχολείου και του γυμνάσιου, η οποία πραγματοποιούνταν από τις σχολικές επιτροπές οι οποίες καταργήθηκαν.»
Να προστεθεί παράγραφος: «…καθώς επίσης να φροντίζουν και για τη μεγαλογράμματη εκτύπωση των ίδιων βιβλίων όταν στο σχολείο υπάρχει μαθητής με μειωμένη όραση».
Άρθρο 130
Έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Προσθήκη περ. θ) και ι) στο άρθρο 132 και περ. στ) στο άρθρο 137, τροποποίηση περ. στ) παρ. 2 άρθρου 138 και παρ. 3 άρθρου 139 ν. 5094/2024
Προκειμένου να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα μία εκ των προϋποθέσεων να είναι η δημιουργία μονάδων προσβασιμότητας φοιτητών με αναπηρία, τα οποία θα αναλαμβάνουν τη στήριξη του φοιτητή από την εγγραφή μέχρι την αποφοίτησή του σε όλους τους τομείς, φυσική και ηλεκτρονική προσβασιμότητα, παροχή συγγραμμάτων, επικοινωνία με τους καθηγητές, εφοδιασμό των διανεμόμενων σημειώσεων σε προσβάσιμη μορφή κ.λπ. Επίσης, προϋπόθεση για την αδειοδότηση να είναι η φυσική και ψηφιακή προσβασιμότητα των τυφλών και με χαμηλή όραση φοιτητών και σπουδαστών στους χώρους διδασκαλίας, στις βιβλιοθήκες και στις ιστοσελίδες των Α.Ε.Ι.
Άρθρο 137
Ρυθμίσεις για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) – Προσθήκη παρ. 9 και 10 στο άρθρο 66 του ν. 4823/2021
Για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), για τους κλάδους των οποίων δεν έχει συσταθεί, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10, θέση Συμβούλου Εκπαίδευσης, ορίζεται ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης άλλου κλάδου/ειδικότητας, ως ακολούθως:
Ειδικά για συμβούλους ΠΕ31 Εξειδικευμένων στον επαγγελματικό προσανατολισμό των τυφλών, στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης των τυφλών προβλέπεται η σύσταση ανά Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δύο (2) τουλάχιστον θέσεων, διότι η ειδικότητα αυτή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από άλλη σχετική όπως ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών κ.λπ. λόγω έλλειψης συνάφειας του αντικειμένου.
Ουσιαστική πρόβλεψη με τη δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών για την εξειδίκευση πτυχιούχων στην ειδικότητα ΠΕ 31 Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης και πρόβλεψη πρόσληψης εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής από το Υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των τυφλών μαθητών και φοιτητών, από την πρώιμη παρέμβαση μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σχετικά με τις οποίες μεταβατικές διατάξεις πέραν των προτάσεων που έχουν αυτές διατυπωθεί να ισχύσουν για οποιοδήποτε φοιτητή προσπαθεί να πάρει το πτυχίο του ανεξαρτήτως του έτους εισαγωγής. Δεν γίνεται να διαγράψουμε φοιτητές που χρωστούν ελάχιστα μαθήματα και έχουν προσπαθήσει έστω και τα τελευταία χρόνια,που να σημειωθεί ότι πολλές φορές διακόπηκε η εκπαιδευτική διαδικασία λόγω covid
Άρθρο 146
Διαφωνώ με το άρθρο,θα έπρεπε να γίνονται μόνιμοι σχολικοί νοσηλευτές. Είναι άκρως επικίνδυνο για τα παιδιά που χρειάζονται βοήθεια στο σχολικό περιβάλλον αλλά και για τους ίδιους τους νοσηλευτές.
Ένας νοσηλευτής σε κάθε σχολείο για το καλό όλων!! Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!!!
Άρθρο 146
Ο σχολικός νοσηλευτής δεν είναι πολυτέλεια – είναι αναγκαιότητα.
Κάθε παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας χρειάζεται σταθερή, εξατομικευμένη φροντίδα, από έναν νοσηλευτή που να είναι δίπλα του κάθε μέρα.
Δεν μπορεί να μοιράζεται η φροντίδα όταν η ανάγκη είναι άμεση και συνεχής.
Ένας νοσηλευτής για κάθε παιδί που το έχει ανάγκη – τίποτα λιγότερο.
Το άρθρο 146 περί μείωσης του αριθμού των σχολικών νοσηλευτών θα επιφέρει δυσμενεστατες συνέπειες και κινδύνους. Παρακαλούμε για την άμεση ανάκληση. Ο σχολικός νοσηλευτής είναι άκρως απαραίτητος σε κάθε σχολείο με παιδιά με ζητήματα υγείας
στο δημοτικό σχολείο του παιδιού μου δεν υπάρχει σχολικός νοσηλευτης, υπήρξα περιστατικά που τα παιδιά χρειάστηκαν άμεσα πρώτες βοήθειες. Ο διευθυντής προσπαθεί κάθε φορά να σώσει τις καταστάσεις όπως όπως. είναι αυτή εικόνα σχολείων? τα παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή, παντού.
Τα αυτονόητα ζητούνται να λέμε
Ανικανότητα είναι να ξοδεύονται εκατομμύρια χωρίς να πάρουν «είδηση»και να μην υπάρχουν χρήματα για ένα τόσο σοβαρό
Καλημέρα είμαι μητέρα παιδιού με άμεση αλλεργία στο σουσάμι αυτό που έχω αντιμετωπίσει ως τώρα μόνο ανθρώπινο δεν είναι χρειάστηκα να κάνω μεταγραφή στο προνήπιο του παιδιού λόγω έλλειψης ανθρωπιάς πάνω από όλα…είναι απαράδεκτο εν έτη 2025 παιδιά με άμεση αλλεργία κ χρήση σχολικού νοσηλευτή να κινδυνεύει η ζωή τους που;;;στο σχολείο….στο άσυλο στην μόρφωση κ στην εκπαίδευση τους…..θα πω κ εγώ ένα μεγάλο όχι στην μετακίνηση κ στην πολυχρησία του σχολικού νοσηλευτή ….
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Με αφορμή τη διαβούλευση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε ένα καίριο θέμα που αφορά στις μετεγγραφές μια μερίδας φοιτητών. Πρόκειται για τις μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Αδέλφια φοιτητών τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής στην περιφερειακή ενότητα που σπουδάζει ο/η αδελφός /αδελφή. ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ αποτελούν τα αδέλφια φοιτητών που σπουδάζουν σε στρατιωτικές σχολές! Με το άρθρο 35 του ν.4609/2019, προβλέφθηκε «Αδέλφια σπουδαστών Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Σ.Ε.Ι.), της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) ή Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (Α.Σ.Σ.Υ.), τα οποία σπουδάζουν σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την περιφερειακή ενότητα στην οποία οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, έχουν δικαίωμα μετεγγραφής. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται αναλόγως τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις της παρούσας.». Ένα χρόνο αργότερα, με το ν. 4692/2020, η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε! Οι μαθητές των στρατιωτικών σχολών νοικιάζουν κανονικά κατοικίες στον τόπο όπου διαμένουν για να μπορούν να μένουν στις εξόδους τους. Με συντηρητικό μέσο κόστος ενοικίασης και διαβίωσης γύρω στα 800€ σε μηνιαία βάση , είναι δυσβάσταχτο για τη μέση ελληνική οικογένεια να ανταποκριθεί στην διατήρηση δύο φοιτητικών κατοικιών σε διαφορετικές πόλεις, πλέον του κόστους συντήρησης της οικογενειακής κατοικίας κ διαβίωσης της υπόλοιπης οικογένειας. Για ποιο λόγο μια οικογένεια να προτρέψει τα παιδία της να φοιτήσουν σε στρατιωτικές σχολές όταν ξέρει ότι ενδεχομένως δεν θα μπορέσει να βοηθήσει το/τα επόμενο/α παιδί/ά να σπουδάσει/ουν, επειδή δεν θα έχουν τη διευκόλυνση της μετεγγραφής που θα ίσχυε αν το πρώτο παιδί ήταν σε οποιαδήποτε σχολή πλην των στρατιωτικών; Ενσωματώστε και πάλι την ευνοϊκή ρύθμιση στον υπόψη νόμο, αν θέλετε να στηρίξετε την ελληνική οικογένεια και αν δεν θέλετε να αδειάσουν οι στρατιωτικές σχολές!
Άρθρο 146
Τουλάχιστον ένας νοσηλευτής σε κάθε σχολείο, απαραίτητα! Για την ασφάλεια των παιδιών μας.
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΔΥΟ (2) ΕΞΑΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 4 ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΡΙΑ (3) ΕΞΑΜΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΕΣ 5 ΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ/ΠΤΥΧΙΑΚΗ/ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
Είμαι μητέρα παιδιού με ΣΤ1 είναι άκρως επικίνδυνο και ανεπαρκές να καλύψει ένας νοσηλευτης όλες τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στο έργο του, πως θα διαχειριστεί εγκαίρως και με ασφάλεια μια υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμια, μια απώλεια αντλίας ινσουλίνης που χρήζει άμεσης αντικατάστασης???ΝΤΡΟΠΉ
Είναι απαράδεκτο αυτό το άρθρο 146….
Ντροπή και μόνο!!!!
Τα παιδιά για ακόμη μία φορά στο έλεος!!!
Για το άρθρο 114:Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD) που δεσμεύει και την Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα **«Τα κράτη μέρη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση. Για την πραγματοποίηση αυτού του δικαιώματος χωρίς διάκριση και με ίσες ευκαιρίες, τα κράτη μέρη θα διασφαλίσουν ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα και δια βίου μάθηση».** Συμπερίληψη στην ειδική αγωγή σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αναπηρίες ή άλλες ιδιαιτερότητες, έχουν το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη γενική εκπαίδευση. «Ισότιμη συμμετοχή» αποτελεί έννοια που δεν τηρείται στο υπάρχον νομοσχέδιο εξαιτίας του υπάρχοντος κόφτη στις φυσικές επιστήμες για τα τμήματα ένταξης. Η τροποποίηση του υπάρχοντος «κόφτη» των 300 μαθητών, για ύπαρξη οργανικής θέσης ΠΕ04 σε Τμήμα Ένταξης, σε 250 μαθητές, εξακολουθεί να αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων μερίδας μαθητών και συνεπώς είναι ευθεία παράβαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο ένα 20% περίπου των σχολείων διαθέτει πάνω από 250 μαθητές. Εξαιτίας του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χωράς το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην επαρχία. Με αυτό το κόφτη, ουσιαστικά το νομοσχέδιο στερεί την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά την στήριξη που δικαιούνται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό φυσικών επιστημών στα βασικά μαθήματα των φυσικών επιστήμων, επειδή τυγχάνει να φοιτούν σε σχολείο περιοχής που δεν έχει μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Άραγε αποτελεί αυτό παροχή ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά; Πόσοι σπουδαίοι επιστήμονες, ήταν άτομα με κάποια ειδική εκπαιδευτική ανάγκη στο σχολείο; Άπειρα τα παραδείγματα!!! Επιπλέον ο απαράδεκτος κόφτης δημιουργεί το εξής παράδοξο: Τμήμα Ένταξης σχολείου στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 250 μαθητές, εκ των οποίων 15 έχουν γνωμάτευση, έχει οργανική θέση ΠΕ04 και υποστηρίζονται στις φυσικές επιστήμες. Τμήμα Ένταξης σχολείου με 200 παιδιά, εκ των οποίων περισσότεροι από 15 έχουν γνωμάτευση, ΔΕΝ έχει οργανική θέση ΠΕ04 επομένως αυτά τα παιδιά δεν λαμβάνουν την εξειδικευμένη υποστήριξη και τις ευκαιρίες όπως δικαιούνται συμφώνα με το νόμο. Από αυτό γεννάται το εξής ερώτημα: Τι σχέση έχει ο γενικός μαθητικός πληθυσμός του σχολείου με τις ανάγκες του Τμήματος Ένταξης; Αν ισχυριστεί κάποιος ότι δεν βγαίνουν οι ώρες για ωράριο εκπαιδευτικού φυσικών επιστημών θα είναι ανακριβής. Σε σχολείο με 3 τμήματα σε κάθε τάξη γυμνάσιου, που είναι και ο μέσος ορός ενός σχολείου της επαρχίας, αν το κάθε τμήμα έχει 25 παιδιά, το σύνολο του σχολείο ισούται με 225 παιδιά, δηλαδή αποκλείει τον καθηγητή των φυσικών επιστήμων. Αν το κάθε τμήμα έχει ένα με δυο παιδιά που δικαιούνται υποστήριξη στο τμήμα ένταξης, αυτό αντιστοιχεί σε 39 ώρες!!!! Το πλήρες ωράριο ενός καθηγητή είναι 23 ώρες, οπότε αυτό το επιχείρημα απορρίπτεται με απλούς υπολογισμούς. Ακόμα όμως και σε πιο μικρά σχολεία, γιατί να μην τοποθετείται ένας ΠΕ04 σε δυο γειτονικά σχολεία για να συμπληρώνει ωράριο όπως συμβαίνει και με τους καθηγητές γενικής Αγωγής, που για να δημιουργηθεί «κενό» απαιτούνται 12 ώρες από τις 23!! Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνουν και αυτοί οι μαθητές την υποστήριξη στις θετικές επιστήμες, που έτσι και αλλιώς δικαιούνται. Καταλήγοντας να αναφέρουμε ότι οι φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία Βιολογία, Γεωγραφία) θεωρούνται σε όλο το κόσμο βασικές επιστήμες και αποτελούν πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετεί το ελληνικό κράτος αφού αποφάσισε στις εξετάσεις του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ, οι μαθητές να εξεταστούν σε τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Οπότε εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Πως το ίδιο κράτος θεωρεί βασικό αντικείμενο τις φυσικές επιστήμες και ταυτόχρονα στερεί από εκατοντάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την υποστήριξη σε αυτές. Αυτός ο απαράδεκτος «κόφτης» δεν ικανοποιεί ούτε την ισότητα για όλους τους μαθητές , και φυσικά ούτε την ισονομία, όπου κάθε μαθητής πρέπει να λαμβάνει τη στήριξη που χρειάζεται, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.
Με εκτίμηση
Άρθρο 126 κ διαγραφές, προτείνεται να μειωθεί το ποσοστό πιστωτικών μονάδων στο 50% κ να είναι αρκετή η δήλωση μαθημάτων ή η συμμετοχή σε μία εξεταστική συμπεριλαμβανόμενης κ της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου για να καλυφθούν όλοι οι φοιτητές.
Δεν πρόκειται να βάλω σε κίνδυνο την ζωή του παιδιού μου και κανενός παιδιού.
Δεν το δέχομαι να παίζετε με την αγωνία των γονιών και τών παιδιών!!!
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Εφόσον το Υπουργείο Παιδείας συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό και τους Πρυτάνεις στην νομοθετική ρύθμιση του νόμου για τις διαγραφές φοιτητών, αυτό θα έπρεπε να εξεταστεί εξονυχιστικά, λαμβάνοντας σοβαρά όλα τα κριτήρια και τις αιτιάσεις, της μη ολοκλήρωσης των σπουδών των φοιτητών. Αυτό προϋποθέτει πολλά συμβούλια και συνεδριάσεις, πολλές συζητήσεις και εκτενής εξέταση όλων των παραμέτρων που φέρουν καθυστέρηση ή ακόμη και την αυτοβούλως αποκοπή ενός φοιτητή στην απόκτηση ενός πτυχίου. Όλα τα παραπάνω με τη σειρά τους απαιτούν χρόνο και μεθοδικότητα.
Απεναντίας, ανακοινώθηκε μια νομοθετική ρύθμιση, η όποια φαίνεται το λιγότερο βιαστική και κατ επέκταση προσβλητική προς τον φοιτητή και προς τα Πανεπιστήμια. Η τελεσίδικη αυτή απόφαση βγήκε 1,5 μήνα πριν την τελευταία προσπάθεια αυτών που οδεύουν προς την διαγραφή. Σκεφτείτε το άγχος, και μόνο αυτό, που θα υπάρχει στις αίθουσες των πανεπιστημίων τον Σεπτέμβριο.
Δεν διαγράφονται απλά μητρώα. Διαγράφονται όνειρα, στόχοι, γόητρο, και οι όποιες προσπάθειες-θυσίες χρειάστηκαν.
ΠΡΟΤΑΣΗ 1
Η αρχική πρόταση που καταθέτω είναι η αναστολή εκτέλεσης του νόμου περί διαγραφής φοιτητών για ένα έτος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να παρθούν σωστές και μεθοδευμένες αποφάσεις ώστε να οριστεί η ΤΕΛΕΙΑ νομοθετική ρύθμιση και να μην αδικηθεί ούτε ένας φοιτητής τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2026. Διότι αυτή τη στιγμή, η εξέταση της νομοθετικής ρύθμισης χρειάζεται παράταση και όχι οι φοιτητές.
Επιπλέον, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν νοείται να βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των αιωνιων φοιτητών εφόσον η νομοθετική ρύθμιση αφορά μόνο 35000 από τους 330000. Πως θα υπάρξει λύση αφού δεν έχει βρεθεί ακόμη το πρόβλημα; Το πρόβλημα αφορά 330000 φοιτητές, αλλά η ρύθμιση έδωσε λύση μόνο στο περίπου 10% αυτών.
Επίσης, η παρούσα ρύθμιση βάζει στο ίδιο σακούλι φοιτητές εγγεγραμμένους το 2018 με αυτούς του 1968. Πράγμα που σημαίνει πως δεν λήφθηκε καν στα υπόψιν, ενώ είναι ο πρώτος παράγοντας με τον οποίο θα έπρεπε να είχε χτιστεί η νομοθετική ρύθμιση αυτή.
ΠΡΟΤΑΣΗ 2
Να διαγραφούν μόνο φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι πριν το 2000.
Τέλος, όσον αφορά την παρούσα ρύθμιση και σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού αλλά και του Πρωθυπουργού, σκοπός της είναι να προστατέψει αυτούς που είναι κοντά στο πτυχίο δίνοντας τους άλλη μια ευκαιρία. Με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται για την εν λόγο παράταση των φοιτητών εννοεί αυτούς που χρωστούν 10 μαθήματα (τα οποία μπορούν να γίνουν 8 με δύο επιτυχείς προσπάθειες) και την πτυχιακή εργασία, και είναι ενάντια σ αυτούς που χρωστούν 1 η κανένα μάθημα ( που δεν χρειάζεται 2 επιτυχείς προσπάθειες) και την πτυχιακή.
Δεν μπορεί επομένως να θεωρηθεί πιο κοντά στο πτυχίο η πρώτη περίπτωση. Δεν μπορεί να συγκριθεί το 75% επιτυχίας με το 90%.
Φοιτητης που πέρασε το τελευταίο του μάθημα για παράδειγμα τα 2 τελευταία έτη και του έμεινε μόνο η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας διαγράφεται ενώ έχει 220 ECTS. Και ο φοιτητής που βρίσκεται στις 180 ECTS δικαιούται 1.5 χρόνο παράταση.
ΠΡΟΤΑΣΗ 3
Όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 90% του προγράμματος σπουδών να τους δοθεί παράταση ενός έτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.( Αυτοί που για παράδειγμα χρωστάνε 3 μαθήματα από 7 ECTS το καθένα)
Να δίνεται δυνατότητα παράτασης ενός έτους και για τους φοιτητές που τους έχουν μείνει ΜΟΝΟ τα σκέλη της πρακτικής και της πτυχιακής, επίσης χωρίς προϋποθέσεις.
Για τους υπόλοιπους φοιτητές θα πρέπει να πληρούν ΈΝΑ από τα δύο κριτήρια που ορίζει η ρύθμιση για να λάβουν την παράταση 1 ή 1,5 χρόνου.
Να έχουν ολοκληρώσει δηλαδή τουλάχιστον το 75% του προγράμματος τους Ή Να έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε 2 εξεταστικές περιόδους τα τελευταία 4 ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Ειδάλλως εναλλακτικά θα μπορούσε να ισχύει και με τα δύο κριτήρια ταυτόχρονα αλλά να είναι απαραίτητη 1 επιτυχημένη εξεταστική περίοδο και ΟΧΙ σε 2.
Η σειρά των προτάσεων που κατέθεσα δεν είναι τυχαία. Είναι ακριβής, σωστά τοποθετημένη και θέτει σοβαρή προτεραιότητα στην εύρεση λύσης των προβλημάτων χωρίς να τιμωρεί και να απειλεί κανέναν φοιτητή. Και από την άλλη δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο, φτιάχνοντας μια τέλεια νομοθετική ρύθμιση, διαγράφοντας αυτούς που πραγματικά δεν τους ενδιαφέρουν οι σπουδές. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση θα κερδίσει και την εκτίμηση των φοιτητών για την στήριξη της ως προς αυτούς.
Οι φοιτητές χρειάζονται την βοήθεια του κράτους όχι την τιμωρία του.
«Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή»
Ένας «αιώνιος φοιτητής».
Άμα είναι να πάτε να γκρεμίσετε και το άγαλμά του από τον προαύλιο χώρο της σχολής μας και να υψώσετε στη θέση του καναν καλό σπόνσορα, ξέρω ´γώ σαν το Σάντα Κλάους της κοακόλας ναούμε..
Γενικό σχόλιο επί των άρθρων 126, 127 & 148
🔎Άρθρο 126
Η απαίτηση για 75% επιτυχία μαθημάτων και συμμετοχή σε 2 εξεταστικές στα τελευταία 4 εξάμηνα, εφαρμόζεται αιφνιδιαστικά, χωρίς πρόβλεψη για ατομικές συνθήκες (ασθένεια, φροντίδα, εργασία), και αναδρομικά, αξιολογώντας παρελθόντα εξάμηνα.
🔎 Διαγραφές χωρίς ουσιαστική κρίση – Άρθρο 148
Το άρθρο 148 του σχεδίου νόμου ορίζει διαφορετικό καθεστώς εφαρμογής του ανώτατου χρόνου φοίτησης, ανάλογα με το έτος εισαγωγής του φοιτητή. Συγκεκριμένα:
✔Φοιτητές εισαγωγής έως το 2016: Δεν δικαιούνται καν την προσαύξηση και δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση παράτασης, ανεξαρτήτως προόδου, αριθμού μαθημάτων που οφείλουν ή λόγων ανωτέρας βίας. Ουσιαστικά οδηγούνται σε οριζόντια διαγραφή.
✔Φοιτητές εισαγωγής (2017-2021: Παραμένουν σε γκρίζα νομική περιοχή. Δεν προβλέπεται ρητά αν μπορούν να αιτηθούν παράταση, ακόμα κι αν πληρούν τις νέες προϋποθέσεις (75% επιτυχία, 2 συμμετοχές σε εξεταστικές). Δεν υπάρχει σαφής πρόβλεψη, αφήνοντας την ερμηνεία στα Ιδρύματα, με κίνδυνο άνισης εφαρμογής.
✔Εισαχθέντες από το 2022 και μετά: Είναι οι μόνοι στους οποίους εφαρμόζεται πλήρως το νέο καθεστώς παράτασης, με καθαρούς όρους και δικαιώματα.
🆘Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία φοιτητών τριών ταχυτήτων, που κρίνονται και αντιμετωπίζονται με αντιφατικά και άνισα κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη:
η πραγματική πρόοδος στις σπουδές,
ο αριθμός μαθημάτων που απομένουν,
η προσπάθεια ή συνέπεια του φοιτητή,
οι συνθήκες υγείας, εργασίας ή οικογενειακής κατάστασης.
🔎Κατατακτήριες & άρθρο 127
Η απαγόρευση συμμετοχής σε κατατακτήριες στο ίδιο Τμήμα από το οποίο ο φοιτητής διαγράφηκε είναι τιμωρητική και αντιεκπαιδευτική.
📌 Ένας φοιτητής που χρωστά ελάχιστα μαθήματα οδηγείται σε αλλαγή πεδίου
📌 Ταυτόχρονα, οι απόφοιτοι με πτυχίο διεκδικούν θέσεις ισότιμα με όσους δεν έχουν ακόμη αποφοιτήσει, δημιουργώντας ανισότητες και εντάσεις, ειδικά σε Τμήματα με περιορισμένες θέσεις.
🔎ΜΕΡΙΚΗ ΦΟΙΤΗΣΗ-Αρθρο 126
⭕Ηλικία τέκνων φοιτητών-γονέων:
Το όριο των 8 ετών για τη μερική φοίτηση φοιτητών-γονέων είναι αναιτιολόγητο και αντισυνταγματικό. Η ανηλικότητα διαρκεί ως τα 18 (Αστικός Κώδικας και άρθρο 21 Συντ.), ενώ οι ανάγκες φροντίδας παιδιών (ψυχοσυναισθηματικές, σχολικές, υγειονομικές) δεν εξαφανίζονται με τη συμπλήρωση των 8 ετών.
➤ Ζητείται να διορθωθεί το όριο στα 18 έτη και να προστεθεί ειδική πρόβλεψη για μονογονεϊκές οικογένειες, όπου το βάρος φροντίδας είναι αποκλειστικά στον ένα γονέα.
⭕Αναπηρία 50% ως αποκλειστικό όριο:
Πολλές σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις (π.χ. αυτοάνοσα, ψυχικές διαταραχές, αιματολογικά, νευρολογικά νοσήματα) δεν οδηγούν σε ποσοστά >50%, αλλά επηρεάζουν ουσιαστικά τη φοιτητική καθημερινότητα. Το ΚΕ.Π.Α. δεν αξιολογεί την ακαδημαϊκή λειτουργικότητα, αλλά κυρίως την επιδοματική ανάγκη.
➤ Ζητείται να αναγνωρίζονται ιατρικές γνωματεύσεις και ανεξάρτητες αξιολογήσεις σοβαρών παθήσεων, χωρίς αυθαίρετο αριθμητικό όριο.
⭕Απουσία πρόβλεψης για άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες:
Πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, οικονομικά αδύναμοι , φροντιστές υπερηλίκων, μακροχρόνια άνεργοι φοιτητές παραμένουν πλήρως αόρατοι στο νομικό πλαίσιο.
➤ Ζητείται να προβλεφθεί μηχανισμός εξατομικευμένης κοινωνικής εκτίμησης και να αναγνωριστούν και άλλες μορφές επιβαρυμένης κοινωνικής κατάστασης, όχι μόνο μέσω ποσοτικών φίλτρων.
⭕20 ώρες εργασία-μερική φοίτηση
Είναι τυπική και ανεφάρμοστη στην πράξη. Δεν υπάρχουν ευέλικτα ή προσαρμοσμένα προγράμματα σπουδών από τα Α.Ε.Ι. (ιδίως για εργαστηριακά μαθήματα)
Επίσης υπάρχουν:
-Δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετημένοι γεωγραφικά μακριά από την έδρα των Α.Ε.Ι.,
-Ιδιωτικοί υπάλληλοι χωρίς θεσμοθετημένο δικαίωμα άδειας εξεταστικής,
-Φοιτητές που εργάζονται σε τουρισμό, εστίαση και λιανεμπόριο με εξαντλητικά ωράρια και καθόλου ευελιξία.
▶Ζητείται η προσαρμογή του πλαισίου με βάση την πραγματικότητα, με νομικές εγγυήσεις και λειτουργικά μέτρα (άδειες, ευέλικτα προγράμματα, υβριδικά μαθήματα).
🔎Τιμωρία για ΑΕΙ :
Το άρθρο 126 προβλέπει πειθαρχικές ή χρηματοδοτικές κυρώσεις για Ιδρύματα που δεν εφαρμόζουν «σωστά» τις διαγραφές, πλήττοντας την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία τους (άρθρο 16 Σ).
Το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς εκβιασμού.
Πρέπει να τεθεί σε υπόψη:
-Οι ενεργοί φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ν+2 ΔΕΝ ΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ στην χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων. Δεν υποβαθμίζουν σε κατατάξεις τα ΑΕΙ, δεν επιβαρύνουν και δεν εμποδίζουν την ακαδημαϊκή έρευνα
✔Ζητείται:
1.Κατάργηση ή ριζική αναθεώρηση των άρθρων 126, 127, 148.
2. Εξατομικευμένη κρίση σε κάθε φοιτητή πριν από διαγραφή.
3. Ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως έτους εισαγωγής.
4. Αντικατάσταση των ποσοτικών φίλτρων με παιδαγωγικά κριτήρια.
5. Διεύρυνση της προστασίας ευάλωτων ομάδων (γονείς, άτομα με ασθένειες, εργαζόμενοι).
6. Διασφάλιση της διοικητικής και ακαδημαϊκής αυτονομίας των Α.Ε.Ι.
Η Παιδεία δεν είναι για λίγους, ούτε υπό όρους.
Είναι δημόσιο δικαίωμα όλων.
Ως μητέρα παιδιού με αλλεργίες και ως εκπαιδευτικός, μπορώ με σιγουριά να πω ότι τα περιστατικά που χρειάζονται την παρέμβαση ενός σχολικού νοσηλευτή είναι πολλά σε έναν σχολικό χώρο. Τα περισσότερα από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα από το λοιπό προσωπικό του σχολείου και δεν έχουν την κρισιμότητα του χρόνου που μπορεί να έχει μια αλλεργία ή ένα παιδί ινσουλινοεξαρτώμενο. Ο τρόπος που επιχειρείται η κάλυψη των νοσηλευτικών αναγκών όλων των σχολείων μιας περιφέρειας, θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά που η ζωή τους εξαρτάται ΑΜΕΣΑ και ΣΥΝΕΧΩΣ από την ύπαρξη ενός σχολικού νοσηλευτή ΜΕΣΑ στη σχολική μονάδα από την έναρξη έως τη λήξη του σχολικού προγράμματος, κάτι που πιστοποιείται από τις ιατρικές βεβαιώσεις. Βεβαίως και υπάρχουν σημαντικά περιστατικά, όπως μια κρίση σκωληκοειδίτιδας, ένα κάταγμα, ένα σοβαρό χτύπημα που χρειάζονται άμεση παρέμβαση νοσηλευτή, όμως θα μπορούσε να καλυφθεί αυτή η ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΗ ανάγκη των σχολείων να καλυφθεί με ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΝΑ ΟΜΑΔΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. Θα μπορούσαν λοιπόν τα παιδιά που ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΜΑΣ έχουν κάποιο ΣΟΒΑΡΟ πρόβλημα υγείας να ΜΗ ΜΕΝΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ ΑΚΑΛΥΠΤΑ και σε κάποιο σχολείο κεντρικό του τομέα να γίνει πρόσληψη ενός νοσηλευτή ΜΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΔΙ, οποίος θα καλύπτει τα γειτονικά σχολεία.
Είμαι μητέρα 2 παιδιών στη δευτεροβάθμια και ξέρω από πρώτο χέρι όλα αυτά τα χρόνια πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχει σχολικός νοσηλευτής σε ΚΑΘΕ σχολική μονάδα. Και όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να έχει στη διάθεσή του αίθουσα νοσηλείας εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για να διαχειριστεί τις έκτακτες και μη καταστάσεις. Δεν ανεχόμαστε πια να ζούμε από τύχη. Απαιτούμε φροντίδα, πρόνοια, ασφάλεια και ευζωία για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Αρθρο 146
Δε συμφωνώ με το παραπάνω άρθρο… Κινδυνεύουν άμεσα οι μαθητές με σοβαρά νοσήματα, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές… Αφού θα πρέπει να τους φροντίσει ένας δάσκαλος, ( ο οποίος αν δεν είναι κάτι απλό μπορέι να μη γνωρίζει να το κάνει)που εκείνη την ώρα πρέπει να ασχοληθεί με άλλα 20-25 παιδιά…Πώς είναι δυνατόν;;
Είμαι μητέρα και βρεφονηπιοκομος…
Σαν μητέρα έχω ένα μικρό αγοράκι που μέχρι τώρα είναι υγιέστατο, δόξα το Θεό, αλλά όταν θα πάμε σχολείο όλα τα υπόλοιπα όπως ίωσης, καυγάδες και ατυχήματα θα υπάρξουν, οπότε όχι δεν θα ήθελα να χαθεί σημαντικός χρόνος, σαν βρεφονηπιοκομος ξέρω πως δεν μπορούμε για πολλούς λόγους να αναλάβουμε και την θέση ενός νοσηλευτή και εννοείται πως με ενδιαφέρει η ασφάλεια όλων των παιδιών…
Αν κάτι πάει λάθος το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας από τους αληθινά υπαίτιους δεν θα αναλάβει την ευθύνη…
Για όλα αυτά λοιπόν και άλλα τόσο πιστεύω πως ο κάθε ένας πρέπει να βρίσκεται στο πόστο του και πως το κάθε σχολείο από βρεφικό μέχρι και Λυκείου θα έλεγα Πρέπει να έχει το ΔΙΚΟ του Νοσηλευτή!!!
Όχι στο Άρθρο 146 του νέου σχεδίου νόμου!
Τουλάχιστον ΈΝΑΣ νοσηλευτής ανά σχολική μονάδα, χωρίς καμία μετακίνηση από τη μονάδα του και για κανένα λόγο. Σχολικός νοσηλευτής «στη βόλτα»;
Σταματήστε να παίζετε με την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και την υγεία των παιδιών μας!!!
Άρθρο 146
Είμαι Βιολόγος, καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και υπηρετώ σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια από το 2009. Έχω περάσει από 18 διαφορετικές σχολικές μονάδες. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΔΕΝ ΔΙΕΘΕΤΕ ΣΧΟΛΙΚΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ. Το ρόλο του νοσηλευτή καλούνται να φέρουν εις πέρας γυμναστές, βιολόγοι και όσοι έτυχε από προσωπικό ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν σεμινάρια πρώτων βοηθειών.
Είναι απαραίτητος ο διορισμός σχολικών νοσηλευτών, ΕΝΑΣ για ΚΑΘΕ ΜΙΑ σχολική μονάδα, καθώς τα έκτακτα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν απαιτούν δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά. Όλα τα υπόλοιπα είναι επικίνδυνες εκπτώσεις εις βάρος των παιδιών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία.
Σε θέματα υγείας δεν πρέπει και οφείλουν να μην γίνονται έλλειψεις παραλείψεις και εκπτώσεις….είναι αυτονόητο ότι αυτό το άρθρο είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία των παιδιών …. Παμε πίσω αντί να εξελισομαστε .
Διαφωνώ εντελώς με το άρθρο. Είναι ρεζίλι να φτάνουν τα πράγματα εκεί.
Πλέον θέλουν να τα καταστρέψουν όλα. Οικονομία θέλουν να κάνουν στην παιδεία και στην ασφάλεια των παιδιών μας.
Είμαι σχολικός νοσηλευτής 9 χρόνια και θα φύγω σύντομα στο εξωτερικό. Με αυτά τα μέτρα ελαστικής εργασίας διώχνουν κι όσους έχουν απομείνει στη χώρα. Καταβάθος θέλουν να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία. Η αιτία που δεν εμφανίζεται προσωπικό είναι η φυγή στο εξωτερικό. Τα ίδια και στους γιατρούς. Αντί, λοιπόν, να δώσουν κίνητρα, δίνουν αντικίνητρα όχι μόνο για όσους είναι στα νοσοκομεία αλλά οπουδήποτε. Ότι καλό είχε συμβεί από το 2015-2019 το γκρεμίζουν σταθερά. Η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογεννητικότητας λόγω της μαζικής φυγής των νέων στο εξωτερικό για τις εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες. Και δε θα αναφερθώ καθόλου στο κομμάτι της κοινότητας, των παιδιών κλπ που θα μείνουν ακάλυπτα με αυτό το σόφισμα στο 146. Θα μείνω στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που προσπαθεί έμμεσα (και δήθεν έντεχνα) να επιλύσει η κυβέρνηση. Ποιος «άριστος» το σκέφτηκε αυτό πάλι για να μειωθούν οι προσλήψεις και να τους στείλουν έμμεσα στα νοσοκομεία. Θα πάνε στο εξωτερικό, φωστήρα. Αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό της επιδίωξης. Τόσο «άριστοι»…
Άρθρο 126
Το πλαίσιο που ρυθμίζει την παράταση στο όριο φοίτησης, αφήνει πολλούς φοιτητές που έχουν κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια με τις σπουδές τους εκτός. Υπάρχουν φοιτητές που είναι παλιοί και εργάζονται, αλλά η μερική φοίτηση δεν τους βοηθάει να πάρουν παράταση αν είχαν συμπληρώσει το χρόνο φοίτησης παλιότερα.
Κάποιοι που συμπλήρωσαν τις διδακτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε ένα έτος φοίτησης φέτος μπορεί να διαγραφούν ακόμα και αν δουλεύουν 40 ώρες επειδή δεν έχουν το 75% των μονάδων αλλά το 70 η 65.
Συνεπώς πρέπει κάθε ενεργός φοιτητής που περνάει μαθήματα, ειδικά αν δουλεύει, να έχει χρόνο να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Το κειμενο αφορα το αρθρο 114 και την αντιθεση του κλαδου των ΠΕ04 στον υποχρεωτικο αριθμο μαθητων ενος σχολειου (251) για να ισχυει τοποθετηση.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (UNCRPD) που δεσμεύει και την Ελλάδα, κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα «Τα κράτη μέρη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση. Για την πραγματοποίηση αυτού του δικαιώματος χωρίς διάκριση και με ίσες ευκαιρίες, τα κράτη μέρη θα διασφαλίσουν ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα και δια βίου μάθηση». Συμπερίληψη στην ειδική αγωγή σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αναπηρίες ή άλλες ιδιαιτερότητες, έχουν το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη γενική εκπαίδευση. «Ισότιμη συμμετοχή» αποτελεί έννοια που δεν τηρείται στο υπάρχον νομοσχέδιο εξαιτίας του υπάρχοντος κόφτη στις φυσικές επιστήμες για τα τμήματα ένταξης. Η τροποποίηση του υπάρχοντος «κόφτη» των 300 μαθητών, για ύπαρξη οργανικής θέσης ΠΕ04 σε Τμήμα Ένταξης, σε 250 μαθητές, εξακολουθεί να αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων μερίδας μαθητών και συνεπώς είναι ευθεία παράβαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο ένα 20% περίπου των σχολείων διαθέτει πάνω από 250 μαθητές. Εξαιτίας του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χωράς το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην επαρχία. Με αυτό το κόφτη, ουσιαστικά το νομοσχέδιο στερεί την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά την στήριξη που δικαιούνται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό φυσικών επιστημών στα βασικά μαθήματα των φυσικών επιστήμων, επειδή τυγχάνει να φοιτούν σε σχολείο περιοχής που δεν έχει μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Άραγε αποτελεί αυτό παροχή ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά; Πόσοι σπουδαίοι επιστήμονες, ήταν άτομα με κάποια ειδική εκπαιδευτική ανάγκη στο σχολείο; Άπειρα τα παραδείγματα!!! Επιπλέον ο απαράδεκτος κόφτης δημιουργεί το εξής παράδοξο: Τμήμα Ένταξης σχολείου στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 250 μαθητές, εκ των οποίων 15 έχουν γνωμάτευση, έχει οργανική θέση ΠΕ04 και υποστηρίζονται στις φυσικές επιστήμες. Τμήμα Ένταξης σχολείου με 200 παιδιά, εκ των οποίων περισσότεροι από 15 έχουν γνωμάτευση, ΔΕΝ έχει οργανική θέση ΠΕ04 επομένως αυτά τα παιδιά δεν λαμβάνουν την εξειδικευμένη υποστήριξη και τις ευκαιρίες όπως δικαιούνται συμφώνα με το νόμο. Από αυτό γεννάται το εξής ερώτημα: Τι σχέση έχει ο γενικός μαθητικός πληθυσμός του σχολείου με τις ανάγκες του Τμήματος Ένταξης; Αν ισχυριστεί κάποιος ότι δεν βγαίνουν οι ώρες για ωράριο εκπαιδευτικού φυσικών επιστημών θα είναι ανακριβής. Σε σχολείο με 3 τμήματα σε κάθε τάξη γυμνάσιου, που είναι και ο μέσος ορός ενός σχολείου της επαρχίας, αν το κάθε τμήμα έχει 25 παιδιά, το σύνολο του σχολείο ισούται με 225 παιδιά, δηλαδή αποκλείει τον καθηγητή των φυσικών επιστήμων. Αν το κάθε τμήμα έχει ένα με δυο παιδιά που δικαιούνται υποστήριξη στο τμήμα ένταξης, αυτό αντιστοιχεί σε 39 ώρες!!!! Το πλήρες ωράριο ενός καθηγητή είναι 23 ώρες, οπότε αυτό το επιχείρημα απορρίπτεται με απλούς υπολογισμούς. Ακόμα όμως και σε πιο μικρά σχολεία, γιατί να μην τοποθετείται ένας ΠΕ04 σε δυο γειτονικά σχολεία για να συμπληρώνει ωράριο όπως συμβαίνει και με τους καθηγητές γενικής Αγωγής, που για να δημιουργηθεί «κενό» απαιτούνται 12 ώρες από τις 23!! Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνουν και αυτοί οι μαθητές την υποστήριξη στις θετικές επιστήμες, που έτσι και αλλιώς δικαιούνται. Καταλήγοντας να αναφέρουμε ότι οι φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία Βιολογία, Γεωγραφία) θεωρούνται σε όλο το κόσμο βασικές επιστήμες και αποτελούν πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετεί το ελληνικό κράτος αφού αποφάσισε στις εξετάσεις του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ, οι μαθητές να εξεταστούν σε τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Οπότε εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Πως το ίδιο κράτος θεωρεί βασικό αντικείμενο τις φυσικές επιστήμες και ταυτόχρονα στερεί από εκατοντάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την υποστήριξη σε αυτές. Αυτός ο απαράδεκτος «κόφτης» δεν ικανοποιεί ούτε την ισότητα για όλους τους μαθητές , και φυσικά ούτε την ισονομία, όπου κάθε μαθητής πρέπει να λαμβάνει τη στήριξη που χρειάζεται, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.
ανάγκες στο εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τα «Τα κράτη μέρη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση. Για την πραγματοποίηση αυτού του δικαιώματος χωρίς διάκριση και με ίσες ευκαιρίες, τα κράτη μέρη θα διασφαλίσουν ένα συμπεριληπτικό εκπαιδευτικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα και δια βίου μάθηση». Συμπερίληψη στην ειδική αγωγή σημαίνει ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από τις μαθησιακές τους δυσκολίες, αναπηρίες ή άλλες ιδιαιτερότητες, έχουν το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής στη γενική εκπαίδευση. «Ισότιμη συμμετοχή» αποτελεί έννοια που δεν τηρείται στο υπάρχον νομοσχέδιο εξαιτίας του υπάρχοντος κόφτη στις φυσικές επιστήμες για τα τμήματα ένταξης. Η τροποποίηση του υπάρχοντος «κόφτη» των 300 μαθητών, για ύπαρξη οργανικής θέσης ΠΕ04 σε Τμήμα Ένταξης, σε 250 μαθητές, εξακολουθεί να αποτελεί καταπάτηση των δικαιωμάτων μερίδας μαθητών και συνεπώς είναι ευθεία παράβαση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μόνο ένα 20% περίπου των σχολείων διαθέτει πάνω από 250 μαθητές. Εξαιτίας του έντονου δημογραφικού προβλήματος της χωράς το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, ειδικά στην επαρχία. Με αυτό το κόφτη, ουσιαστικά το νομοσχέδιο στερεί την δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά την στήριξη που δικαιούνται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό φυσικών επιστημών στα βασικά μαθήματα των φυσικών επιστήμων, επειδή τυγχάνει να φοιτούν σε σχολείο περιοχής που δεν έχει μεγάλα σχολικά συγκροτήματα. Άραγε αποτελεί αυτό παροχή ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά; Πόσοι σπουδαίοι επιστήμονες, ήταν άτομα με κάποια ειδική εκπαιδευτική ανάγκη στο σχολείο; Άπειρα τα παραδείγματα!!! Επιπλέον ο απαράδεκτος κόφτης δημιουργεί το εξής παράδοξο: Τμήμα Ένταξης σχολείου στο οποίο φοιτούν περισσότεροι από 250 μαθητές, εκ των οποίων 15 έχουν γνωμάτευση, έχει οργανική θέση ΠΕ04 και υποστηρίζονται στις φυσικές επιστήμες. Τμήμα Ένταξης σχολείου με 200 παιδιά, εκ των οποίων περισσότεροι από 15 έχουν γνωμάτευση, ΔΕΝ έχει οργανική θέση ΠΕ04 επομένως αυτά τα παιδιά δεν λαμβάνουν την εξειδικευμένη υποστήριξη και τις ευκαιρίες όπως δικαιούνται συμφώνα με το νόμο. Από αυτό γεννάται το εξής ερώτημα: Τι σχέση έχει ο γενικός μαθητικός πληθυσμός του σχολείου με τις ανάγκες του Τμήματος Ένταξης; Αν ισχυριστεί κάποιος ότι δεν βγαίνουν οι ώρες για ωράριο εκπαιδευτικού φυσικών επιστημών θα είναι ανακριβής. Σε σχολείο με 3 τμήματα σε κάθε τάξη γυμνάσιου, που είναι και ο μέσος ορός ενός σχολείου της επαρχίας, αν το κάθε τμήμα έχει 25 παιδιά, το σύνολο του σχολείο ισούται με 225 παιδιά, δηλαδή αποκλείει τον καθηγητή των φυσικών επιστήμων. Αν το κάθε τμήμα έχει ένα με δυο παιδιά που δικαιούνται υποστήριξη στο τμήμα ένταξης, αυτό αντιστοιχεί σε 39 ώρες!!!! Το πλήρες ωράριο ενός καθηγητή είναι 23 ώρες, οπότε αυτό το επιχείρημα απορρίπτεται με απλούς υπολογισμούς. Ακόμα όμως και σε πιο μικρά σχολεία, γιατί να μην τοποθετείται ένας ΠΕ04 σε δυο γειτονικά σχολεία για να συμπληρώνει ωράριο όπως συμβαίνει και με τους καθηγητές γενικής Αγωγής, που για να δημιουργηθεί «κενό» απαιτούνται 12 ώρες από τις 23!! Με αυτό τον τρόπο θα λαμβάνουν και αυτοί οι μαθητές την υποστήριξη στις θετικές επιστήμες, που έτσι και αλλιώς δικαιούνται. Καταλήγοντας να αναφέρουμε ότι οι φυσικές επιστήμες (Φυσική, Χημεία Βιολογία, Γεωγραφία) θεωρούνται σε όλο το κόσμο βασικές επιστήμες και αποτελούν πυλώνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ίδιο σκεπτικό υιοθετεί το ελληνικό κράτος αφού αποφάσισε στις εξετάσεις του προγράμματος PISA του ΟΟΣΑ, οι μαθητές να εξεταστούν σε τρία βασικά γνωστικά αντικείμενα: μαθηματικά, κατανόηση κειμένου και φυσικές επιστήμες. Οπότε εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Πως το ίδιο κράτος θεωρεί βασικό αντικείμενο τις φυσικές επιστήμες και ταυτόχρονα στερεί από εκατοντάδες μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες την υποστήριξη σε αυτές. Αυτός ο απαράδεκτος «κόφτης» δεν ικανοποιεί ούτε την ισότητα για όλους τους μαθητές , και φυσικά ούτε την ισονομία, όπου κάθε μαθητής πρέπει να λαμβάνει τη στήριξη που χρειάζεται, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.
Απαράδεκτες αποφάσεις.
Κάθε σχολείο χρειάζεται τον δικό του νοσηλευτή και ψυχολόγο.
Άρθρο 146
Αποτελεί άκρως επικίνδυνη η τακτική του υπουργείου για πασαλείμματα με τους σχολικούς νοσηλευτές σε βάρος της υγείας των παιδιών. ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι σε όσα μέρη επιθυμεί το υπουργείο ταυτόχρονα. Είναι ντροπιαστικό εν έτη 2025 να παίζει κάποιος με τόσο σοβαρά ζητήματα. Να αποσυρθεί αμέσως το άρθρο αυτό!
Η ζωη των παιδιων δεν ειναι για διαπραγματευση
Ποιος θα ειναι υπευθυνος αν ενα παιδι παθει κατι
Άρθρο 146
‼️✔️Θα πρέπει άμεσα να βγει εντελώς το άρθρο 146 ή να αλλάξει και να αφαιρεθεί αυτό που αναφέρει για σχολεία 500 μέτρα ή ακόμα και τα όμορα που αναφέρει που ισχύουν σήμερα !!!🔴 1. Υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδαςΌταν ένας σχολικός νοσηλευτής έχει υπό την ευθύνη του περισσότερα του ενός σχολεία:
• Δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα παντού, με αποτέλεσμα να μην προσφέρεται η απαιτούμενη άμεση φροντίδα στους μαθητές όταν χρειαστεί.
• Μειώνεται ο χρόνος παραμονής του σε κάθε σχολείο, άρα μειώνεται και η αποτελεσματικότητά του.🔴 2. Κίνδυνος καθυστέρησης σε επείγοντα περιστατικάΣε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης:
• Αν ο σχολικός νοσηλευτής βρίσκεται σε άλλο σχολείο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής καθυστέρησης στην παροχή πρώτων βοηθειών ή βασικής ιατρικής υποστήριξης.
• Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μαθητών.🔴 3. Έλλειψη συνέχειας και παρακολούθησηςΗ υγεία των παιδιών, ειδικά εκείνων με χρόνιες παθήσεις ή ειδικές ανάγκες, απαιτεί:
• Συστηματική και συνεχή παρακολούθηση από τον ίδιο επαγγελματία υγείας.
• Όταν ο σχολικός νοσηλευτής μοιράζεται ανάμεσα σε πολλά σχολεία, χάνεται η προσωπική γνώση των αναγκών κάθε μαθητή, γεγονός που υποβαθμίζει τη φροντίδα.🔴 4. Αυξημένο άγχος και πίεση για τον νοσηλευτήΗ εργασία σε περισσότερα σχολεία:Αρθρο 146!!!
1.Υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας.
Όταν ένας σχολικός νοσηλευτής έχει υπό την ευθύνη του περισσότερα απο ενα σχολειο:
Δεν μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα παντού, με αποτέλεσμα να μην προσφέρεται η απαιτούμενη άμεση φροντίδα στους μαθητές όταν χρειαστεί.
• Μειώνεται ο χρόνος παραμονής του σε κάθε σχολείο, άρα μειώνεται και η αποτελεσματικότητά του.
🔴 2. Κίνδυνος καθυστέρησης σε επείγοντα περιστατικά.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης:
• Αν ο σχολικός νοσηλευτής βρίσκεται σε άλλο σχολείο, υπάρχει κίνδυνος σοβαρής καθυστέρησης στην παροχή πρώτων βοηθειών ή βασικής ιατρικής υποστήριξης.
• Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μαθητών.
🔴 3. Έλλειψη συνέχειας και παρακολούθησης.
Η υγεία των παιδιών, ειδικά εκείνων με χρόνιες παθήσεις ή ειδικές ανάγκες, απαιτεί:
• Συστηματική και συνεχή παρακολούθηση από τον ίδιο επαγγελματία υγείας.
• Όταν ο σχολικός νοσηλευτής μοιράζεται ανάμεσα σε πολλά σχολεία, χάνεται η προσωπική γνώση των αναγκών κάθε μαθητή, γεγονός που υποβαθμίζει τη φροντίδα.🔴 4. Αυξημένο άγχος και πίεση για τον νοσηλευτήΗ εργασία σε περισσότερα σχολεία:
• Οδηγεί σε υπερφόρτωση εργασίας, άγχος και επαγγελματική εξουθένωση.
• Καθιστά αδύνατο τον αποτελεσματικό σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας,• Οδηγεί σε υπερφόρτωση εργασίας, άγχος και επαγγελματική εξουθένωση.
• Καθιστά αδύνατο τον αποτελεσματικό σχεδιασμό προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας, καθώς δεν υπάρχει επαρκής χρόνος.🔴 5. Παραβίαση της ισότητας μεταξύ μαθητώνΜαθητές που φοιτούν σε σχολεία χωρίς καθημερινή παρουσία σχολικού νοσηλευτή:
• Δεν απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες φροντίδας με εκείνους που φοιτούν στο “βασικό” σχολείο του νοσηλευτή.
• Αυτό δημιουργεί ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, αντίθετες με την αρχή της ισοτιμίας στην εκπαίδευση.🔴 6. Ασάφεια ευθύνης και διοικητική δυσκολίαΌταν ένας σχολικός νοσηλευτής καλύπτει πολλά σχολεία:
• Δημιουργούνται ασάφειες στο ποιος έχει την τελική ευθύνη σε κάθε περίπτωση.
• Η συνεννόηση με πολλούς διευθυντές, γονείς και εκπαιδευτικούς δυσχεραίνει το έργο του και ενισχύει τη γραφειοκρατία
Να μιλήσουμε και να ζητήσουμε τα αυτονόητα.. Σε κάθε σχολείο απαραίτητος ο ένας τουλάχιστον σχολικός νοσηλευτης.
Νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια σε κάθε σχολείο υποχρεωτικά!! Πάνω απ’όλα η υγεία και η προστασία των παιδιών μας!
Ως πατέρας τέκνου που ακολουθείται από σχολικό νοσηλευτή θεωρώ ανεπίτρεπτη την διάταξη του άρθρου 146 για την ζώνη παροχής υπηρεσιών του σχολικού νοσηλευτή καθώς περιστατικά παιδιών που χρήζουν άμεσης επέμβασης δεν μπορούν να εξυπηρετούνται από έναν νοσηλευτή που μπορεί να χρειαστεί να μετακινείται για να παράσχει υπηρεσία σε περιστατικά που ο χρόνος αποδεικνύεται νευραλγικός για την σωτηρία του παιδιού. Ακόμα ακόμα, διόλου δεν εμπιστεύομαι την κρίση κανενός περιφερειακού Δντη εκπαιδευτικής Δνσεως όταν, οι εκπαιδευτικοί έχουν απαλλαγή από την χορήγηση πρώτων βοηθειών αλλά και επειδή δεν είναι ιατροί. Παρακαλώ πολύ να ανακαλεσετε την ντροπή αυτή.
Κάθε φοιτητής που έχει περάσει πάνω από το 50% των μαθημάτων και δηλώσει πρόθεση συνέχισης, να έχει δικαίωμα παράτασης τουλάχιστον τεσσάρων (4) επιπλέον εξαμήνων, με δυνατότητα τεκμηριωμένης επιμήκυνσης σε ειδικές περιπτώσεις.
Οι φοιτητές να ενημερώνονται και να υποστηρίζονται.
Πριν από οποιοδήποτε μέτρο διαγραφής, το Τμήμα οφείλει να:
ενημερώνει προσωπικά τον φοιτητή,
να του προσφέρει ακαδημαϊκή συμβουλευτική,
και να τον καλεί σε ακρόαση ή υποβολή αιτήματος παράτασης.
Ο χρόνος φοίτησης δεν πρέπει να είναι τιμωρητικός.
Το πανεπιστήμιο υπάρχει για να δίνει ευκαιρίες, όχι για να αποκλείει.
Η καθυστέρηση στις σπουδές δεν είναι ποινικό αδίκημα, είναι συχνά αποτέλεσμα πραγματικών δυσκολιών που πρέπει να σεβόμαστε.
Αντί ο σχολικός νοσηλευτής να καθιερωθεί σε όλα τα σχολεία,μειώνουν τους ήδη αναγκαίους νοσηλευτές και τους στερούν από τα παιδιά που τους έχουν απόλυτη ανάγκη. Το άρθρο 146 είναι άκρως επικίνδυνο για τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας και όλοι οι γονείς απαιτούμε να καταργηθεί. Για την υγεία των παιδιών δεν έχει κανένας δικαίωμα να κάνει περικοπές.
Η προτεινόμενη ρύθμιση για την αυτοδίκαιη διαγραφή φοιτητών, σε συνδυασμό με την έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης, δεν ενισχύει την Παιδεία – τη συρρικνώνει. Και το χειρότερο: στέλνει το μήνυμα στους φοιτητές ότι δεν τους θέλουμε πια.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει ήδη τεράστια απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Απόφοιτοι ΑΕΙ, υψηλά καταρτισμένοι νέοι, μεταναστεύουν κατά χιλιάδες. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επενδύει χρόνια σπουδών, υποδομών και εκπαιδευτικών πόρων, για να καταλήγουν οι πτυχιούχοι σε ξένα συστήματα.
Και τώρα, αντί να στηρίξουμε τους φοιτητές που έχουν δυσκολευτεί, αλλά επιμένουν, τους διαγράφουμε.
Αντί να θεσμοθετούμε μέτρα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού, θεσμοθετούμε φίλτρα αποκλεισμού. Αντί να επενδύουμε στους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν πνοή στη χώρα, τους ωθούμε στην έξοδο.
Το κόστος της μετανάστευσης πτυχιούχων δεν είναι θεωρητικό. Είναι:
οικονομικό (επένδυση του κράτους που δεν επιστρέφει),
κοινωνικό (συστήματα υγείας, δικαιοσύνης, εκπαίδευσης χωρίς στελέχη),
και ηθικό (το κράτος εγκαταλείπει αυτούς που επένδυσαν σε αυτό).
Η Ελλάδα δεν αντέχει να διώχνει τους νέους της.
Δεν αντέχει να τους αποθαρρύνει.
Δεν αντέχει να τους διαγράφει.