Άρθρο 3
Διαδικασία υποβολής των ετήσιων σχεδίων δράσης των νομικών προσώπων του Υπουργείου Υγείας – Προσθήκη παρ. 3 στο άρθρο 11 του ν. 5062/2023
1. Στο άρθρο 11 του ν. 5062/2023 (Α΄183), περί σχεδίων δράσης, προστίθεται παρ. 3 ως εξής:
«3. Τα όργανα διοίκησης των νομικών προσώπων της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 3, που ασκούν εκτελεστικά καθήκοντα, εντός δύο (2) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων τους, υποβάλλουν προς τα όργανα διοίκησης των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών (Δ.Υ.ΠΕ.), στην εποπτεία των οποίων υπάγονται, ετήσια σχέδια δράσης, τα οποία αξιολογούνται από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και αποστέλλονται, συνοδευόμενα από τη σχετική έκθεση αξιολόγησης, εντός δεκαπέντε (15) ημερών, προς τον εποπτεύοντα Υπουργό Υγείας για έγκριση.».
2. Για την πρώτη εφαρμογή της παρ. 1 η προθεσμία των δύο (2) μηνών αρχίζει από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Άρθρο 4
Δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ιατρούς των Τοπικών Ομάδων Υγείας και των Μονάδων Ψυχικής Υγείας -Τροποποίηση περ. α) παρ. 1 άρθρου 11 ν. 2889/2001
Στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην υποπερ. αα), αα) στο πρώτο εδάφιο μετά από τις λέξεις «οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί ιατροί» προστίθενται οι λέξεις «, οι ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.)», αβ) στο δεύτερο εδάφιο μετά τις λέξεις «του κέντρου υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή της Δ.Υ.Πε.», αγ) στο τέταρτο εδάφιο μετά από τις λέξεις «επικουρικούς ιατρούς» προστίθενται οι λέξεις «τους ιατρούς των Τ.ΟΜ.Υ.», αδ) στο πέμπτο εδάφιο μετά από τις λέξεις «επικουρικοί ιατροί» προστίθενται οι λέξεις «, οι ιατροί των Τ.ΟΜ.Υ.)», β) στην υποπερ. αβ), βα) στο πρώτο εδάφιο μετά από τις λέξεις «για Κέντρο Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή Τ.ΟΜ.Υ. ή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.)», ββ) στα στοιχεία i) και ii) του τρίτου εδάφιου μετά από τις λέξεις «ή του Κέντρου Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή της Τ.ΟΜ.Υ. ή της Μ.Ψ.Υ.», γ) στο πρώτο εδάφιο της υποπερ. αγ) μετά από τις λέξεις «για Κέντρο Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή για Τ.ΟΜ.Υ. ή για Μ.Ψ.Υ.,», δ) στο πρώτο εδάφιο της υποπερ. αδ) μετά από τις λέξεις «ή του προέδρου του ΕΚΑΒ» προστίθενται οι λέξεις «ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας» και η περ. α) διαμορφώνεται ως εξής:
«α. αα). Οι ιατροί του κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί ιατροί, οι ιατροί των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) και οι ιατροί του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου εντός ή εκτός του νοσοκομείου ή του κέντρου υγείας ή της Δ.Υ.Πε. ή η με οποιονδήποτε τρόπο απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί, εκτός από το παράπτωμα της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 (Α` 123), το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, Α` 26) και συνεπάγεται την άμεση θέση του παραβάτη σε κατάσταση αναστολής καθηκόντων, κατά το άρθρο 104 του ιδίου Κώδικα, με απόφαση του Διοικητή της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.ΠΕ.). Η απόφαση του πρώτου εδαφίου δεν απαιτείται να έχει περαιτέρω αιτιολογία εκτός από τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την παραπομπή του υπαιτίου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης.
Κατ` εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. τους ειδικευόμενους και επικουρικούς ιατρούς, τους ιατρούς των Τ.ΟΜ.Υ. και τους ιατρούς του ΕΚΑΒ του πρώτου εδαφίου, σε χρόνο εκτός του τακτικού ωραρίου τους και των εφημεριών, να ασκούν ιδιωτικό έργο, υπό την προϋπόθεση ότι αναλαμβάνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το συγκεκριμένο διάστημα απασχόλησης. Ειδικότερα, οι ιατροί του Ε.Σ.Υ., οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί ιατροί, οι ιατροί των Τ.ΟΜ.Υ. και οι ιατροί του ΕΚΑΒ δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος / τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης / επιμόρφωσης / εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας σύμφωνα με τη διαδικασία της παρούσας. Οι ως άνω ιατρικές υπηρεσίες δεν παρέχονται με σχέση μισθωτής εργασίας.
Επίσης, μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) και μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) που είναι ιατροί και τοποθετούνται σε πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακά εργαστήρια ή μονάδες Τμημάτων ή Σχολών Επιστημών Υγείας των Α.Ε.Ι., που είναι εγκατεστημένες σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ», δύνανται να παρέχουν τις υπηρεσίες της παρούσας, τηρουμένης της διαδικασίας χορήγησης της ειδικής άδειας και των προϋποθέσεων που προβλέπονται στην παρ. 4 του παρόντος και με την επιφύλαξη του άρθρου 159 του ν. 4957/2022 (Α` 141). Ειδικά οι προσωπικοί ιατροί του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. εξαιρούνται από τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου προς τον εγγεγραμμένο σε αυτούς πληθυσμό, όπως αυτός καθορίζεται κατ` εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 5 του ν. 4238/2014 (Α` 38).
αβ) Η άδεια για την άσκηση ιδιωτικού έργου χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του Νοσοκομείου, ή του Προέδρου του ΕΚΑΒ ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας ή Τ.ΟΜ.Υ. ή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (Μ.Ψ.Υ.) και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού. Οι αιτήσεις υποβάλλονται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Δεκεμβρίου και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Μαΐου και αφορούν, αντιστοίχως, στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και στο δεύτερο εξάμηνο αυτού. Η χορήγηση της ανωτέρω άδειας άσκησης του ιδιωτικού έργου παρέχεται υπό τις προϋποθέσεις: i) της μη άσκησης κλινικού έργου σε ασθενείς που εξετάστηκαν στα τακτικά ιατρεία του Νοσοκομείου ή του Κέντρου Υγείας ή της Τ.ΟΜ.Υ. ή της Μ.Ψ.Υ. και κάθε διασυνδεόμενης με αυτό Μονάδας Υγείας από τον ίδιο ιατρό ή σε όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου και ii) της μη διατάραξης, διαφοροποίησης ή παραβίασης της εύρυθμης ολοήμερης, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργίας και των εφημεριών του Νοσοκομείου, ή του ΕΚΑΒ ή της αντίστοιχης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας ή της Τ.ΟΜ.Υ. ή της Μ.Ψ.Υ., του αριθμού των ανά κλινική χειρουργικών επεμβάσεων, του αριθμού των ιατρικών επισκέψεων, των διαγνωστικών και επεμβατικών πράξεων και των παρακλινικών εξετάσεων. Ειδικότερα, λαμβάνονται υπόψη: α) για τους ιατρούς του παθολογικού τομέα, ο αριθμός των τακτικών ιατρείων που έχουν διενεργηθεί από το σύνολο των υπηρετούντων ιατρών της κλινικής / του Κέντρου Υγείας, β) για τους ιατρούς του χειρουργικού τομέα, ο αριθμός και η βαρύτητα των χειρουργικών πράξεων στο σύνολο των ιατρών της κλινικής και γ) για τους ιατρούς του εργαστηριακού τομέα, το σύνολο των πράξεων του τμήματος.
αγ) Ο Διοικητής ή ο Πρόεδρος του Νοσοκομείου, ή ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και ο Διοικητής της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας, όταν πρόκειται για Κέντρο Υγείας ή για Τ.ΟΜ.Υ. ή για Μ.Ψ.Υ., και κάθε διασυνδεόμενη με αυτό Μονάδα Υγείας, υποχρεούνται: i) στην τήρηση αρχείου των αιτήσεων για την παροχή άδειας και ii) στην παρακολούθηση των δεικτών παραγωγικότητάς των ιατρών. Σε περίπτωση αδικαιολόγητης μείωσης της παραγωγικότητας, η άδεια εκτέλεσης ιδιωτικού έργου αίρεται με αιτιολογημένη απόφασή του, κατά τα ανωτέρω, αρμοδίου οργάνου.
αδ) Η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 77 του ν. 2071/1992 και της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας της περ. ε) της παρ. 1 του άρθρου 107 του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και συνεπάγεται, εκτός από την άμεση ανάκληση της άδειας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής με αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου ή του Προέδρου του ΕΚΑΒ ή του Διοικητή της αρμόδιας Υγειονομικής Περιφέρειας την άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου και την άμεση καταγγελία της σύμβασης παροχής ιατρικών υπηρεσιών από τον συμβαλλόμενο πάροχο αζημίως. Επιπλέον, η παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άνω διαδικασίας, συνεπάγεται την απαγόρευση υποβολής νέας αίτησης σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της υποπερ. αβ) για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών. Σε περίπτωση πρώτης υποτροπής, η χρονική διάρκεια της απαγόρευσης εκτείνεται σε δύο (2) έτη και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής, επέρχεται οριστική απώλεια του δικαιώματος. Η κύρωση της απαγόρευσης υποβολής νέας αίτησης επιβάλλεται με απόφαση του Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου και μετά από έγγραφη κλήση του ιατρού να υποβάλει τις αντιρρήσεις του μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτόν της κλήσης. Η επιβολή κύρωσης, σύμφωνα με τα προηγούμενα εδάφια, λαμβάνεται υπόψη σε κάθε κρίση και αξιολόγηση του ιατρού, όταν πρόκειται για ιατρό του Ε.Σ.Υ..
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται η διαδικασία χορήγησης της σχετικής άδειας και ανάκλησης αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο χρόνος υποβολής της αίτησης και η διάρκεια της άσκησης του ιδιωτικού έργου κατά την πρώτη εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας.
αε) Κατ` εξαίρεση, επιτρέπεται η συμμετοχή των ιατρών της παρούσας, καθώς και του λοιπού επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ε.Σ.Υ. και των πανεπιστημιακών ιατρών σε επιστημονικές εκδηλώσεις τύπου Α και Β στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με αντίστοιχη καταβολή σε αυτούς της ανάλογης εύλογης τιμητικής αμοιβής μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε.Λ.Κ.Ε.Α.) ή του αρμόδιου Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.), ανά περίπτωση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 18 και την ισχύουσα νομοθεσία για τον Ε.Ο.Φ. και τα προϊόντα αρμοδιότητάς του, όπως εκάστοτε εξειδικεύεται με τις αποφάσεις του έκτου και του έβδομου εδαφίου της υποπερ. αδ).
Επίσης, επιτρέπεται στους ιατρούς της παρούσας, στο λοιπό επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ε.Σ.Υ., καθώς και σε πανεπιστημιακούς ιατρούς, που εργάζονται σε κλινικές ή μονάδες ή εργαστήρια που έχουν εγκατασταθεί σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή των Α.Ε.Ι., να συμμετέχουν σε ομάδες εργασίας όπως «Συμβουλευτικές Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων» για φάρμακα και θεραπείες, με αυστηρά επιστημονικό περιεχόμενο, που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα και οργανώνονται από φαρμακευτικές εταιρείες ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων, με ή χωρίς αμοιβή, εφόσον έχουν λάβει σχετική άδεια από τον φορέα που τους εποπτεύει. Η καταβολή της αμοιβής γίνεται μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε.Α. ή Ε.Λ.Κ.Ε., ανά περίπτωση. Σε περίπτωση που απαιτείται εκπαιδευτική άδεια για τη συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες εργασίας, ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην περ. β`. Η παρούσα συμπληρώνει τις εξαιρέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 1397/1983 (Α` 143).».
Άρθρο 5
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας – Τροποποίηση άρθρων 19, 21, 22, 23 και 45 ν. 5157/2024
1. Στην παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 5157/2024 (Α’ 187), περί σύστασης Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, προστίθενται εδάφια τρίτο, τέταρτο και πέμπτο και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Σε κάθε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας εγκαθίσταται μία ειδική μονάδα Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου του άρθρου 46 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), των Τμημάτων Ιατρικής των Α.Ε.Ι.. Τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια του πρώτου εδαφίου καλύπτουν τα γνωστικά αντικείμενα της υγιεινής, της επιδημιολογίας, της προληπτικής ιατρικής, της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της δημόσιας υγείας. Αν κατά τη δημοσίευση του παρόντος δεν υφίσταται Πανεπιστημιακό Εργαστήριο του δεύτερου εδαφίου, η ειδική μονάδα δύναται να συσταθεί σε Πανεπιστημιακή Κλινική του άρθρου 54 του ν. 4957/2022 που καλύπτει τα γνωστικά αντικείμενα του δεύτερου εδαφίου. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες στα οικεία Τμήματα Ιατρικής των Α.Ε.Ι. υφίστανται δύο (2) Πανεπιστημιακά Εργαστήρια του δευτέρου εδαφίου ή, ελλείψει Εργαστηρίου του δευτέρου εδαφίου, δύο (2) Πανεπιστημιακές Κλινικές του τρίτου εδαφίου, δύναται να εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας μια διεργαστηριακή ή διακλινική ειδική μονάδα των Τμημάτων αυτών. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα Πανεπιστημιακό Εργαστήριο του δευτέρου εδαφίου καλείται να καλύψει δύο (2) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, η ειδική μονάδα του πρώτου εδαφίου δύναται να εγκατασταθεί και στα δύο αυτά Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.».
2. Στην περ. δ) της παρ. 2 του άρθρου 21 του ν. 5157/2024, περί Συντονιστή των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και αρμοδιοτήτων, μετά από τις λέξεις «στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2. Ο Συντονιστής έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) οργανώνει και εποπτεύει τη λειτουργία και το επιστημονικό και διοικητικό έργο του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας,
β) είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό της λειτουργίας της ιατρικής υπηρεσίας, των ιατρικών εργαστηρίων και των τμημάτων του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας, καθώς και του συνόλου των Περιφερειακών Ιατρείων, Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, Ειδικών Περιφερειακών Ιατρείων, Τοπικών Ομάδων Υγείας και Τοπικών Ιατρείων που υπάγονται σε αυτό,
γ) μεριμνά για την εφαρμογή του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας και των αποφάσεων της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.Πε.), καθώς και για την τήρηση της νομοθεσίας που διέπει το επιστημονικό και διοικητικό του έργο,
δ) μεριμνά για την τήρηση του εσωτερικού κανονισμού του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, ειδική μονάδα του οποίου εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας, ή ελλείψει Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, αναφορικά με την αποστολή και τις υποχρεώσεις του προσωπικού του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.),
ε) ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που ορίζεται στον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας.».
3. Στο άρθρο 22 του ν. 5157/2024, περί διαδικασίας ορισμού Συντονιστή του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, αα) μετά από τις λέξεις «στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής», αβ) προστίθεται δεύτερο εδάφιο, β) στην παρ. 2, μετά από τις λέξεις «του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής» και ββ) οι λέξεις «στο οποίο» αντικαθίσταται από τις λέξεις «στα οποία» και το άρθρο 22 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 22
Διαδικασία ορισμού Συντονιστή Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας
1. Με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή του οικείου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου ορίζεται ως Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας ο υπεύθυνος της ειδικής μονάδας του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, η οποία εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας, ή ελλείψει Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 19. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας μια διεργαστηριακή ή διακλινική ειδική μονάδα των Τμημάτων Ιατρικής των Α.Ε.Ι., ο Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας ορίζεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), κατόπιν εισήγησης των Διευθυντών των Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων ή, ελλείψει Εργαστηρίων, των Πανεπιστημιακών Κλινικών.
2. Ο Συντονιστής του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας είναι πλήρους απασχόλησης ιατρός, μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, στα οποία ανήκει η ειδική μονάδα που εγκαθίσταται στο Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας, με επιστημονικό έργο που επικεντρώνεται στα πεδία της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με την εισήγηση και την απόφαση της παρ. 1.».
4. Στο άρθρο 23 του ν. 5157/2024, περί προσωπικού των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις, α) στην παρ. 1 μετά από τις λέξεις «στα οικεία Πανεπιστημιακά Εργαστήρια» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτών, στις Πανεπιστημιακές Κλινικές», β) στην παρ. 2, βα) στο εισαγωγικό εδάφιο, μετά από τις λέξεις «τοποθετούνται στα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτών, στις Πανεπιστημιακές Κλινικές», ββ) στην περ α), i) στο δεύτερο εδάφιο μετά από τις λέξεις «για τα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτών, για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές», ii) προστίθεται τρίτο εδάφιο με δύο υποπερ. αα) και αβ), γ) στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 μετά από τις λέξεις «οικείου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής» και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις το άρθρο 23 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 23
Προσωπικό Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας
1. Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας απασχολούνται μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) τα οποία τοποθετούνται στα οικεία Πανεπιστημιακά Εργαστήρια ή ελλείψει αυτών, στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 50 του ν. 4957/2022 (Α’ 141), με κριτήριο τη συνάφεια της ειδικότητας του τοποθετούμενου με τα πεδία της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
2. Συστήνονται θέσεις μελών Δ.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. που τοποθετούνται στα Πανεπιστημιακά Εργαστήρια ή ελλείψει αυτών, στις Πανεπιστημιακές Κλινικές και στελεχώνουν τις μονάδες, οι οποίες εγκαθίστανται στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας ως εξής:
α) τρεις (3) θέσεις ιατρών, δύο (2) θέσεις Δ.Ε.Π. και μία (1) θέση Ε.ΔΙ.Π. στο γνωστικό αντικείμενο «Προληπτική Ιατρική – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» με ειδική εμπειρία, η οποία αφορά ενδεικτικά, τη γενική/ οικογενειακή ιατρική, την παθολογία, την καρδιολογία ή άλλες ειδικότητες, που καλύπτουν τις ανάγκες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ειδικώς για τα Πανεπιστημιακά Εργαστήριαή ελλείψει αυτών, για τις Πανεπιστημιακές Κλινικές, μονάδες των οποίων εγκαθίστανται στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Θεσσαλονίκης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι θέσεις ιατρών του πρώτου εδαφίου ορίζονται σε τέσσερις (4), (δύο (2) θέσεις Δ.Ε.Π. και δύο (2) θέσεις Ε.ΔΙ.Π.). Αν μία ειδική μονάδα του πρώτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 19 εγκαθίσταται σε δύο (2) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας σύμφωνα με το πέμπτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 19:
αα) οι θέσεις ιατρών του δεύτερου εδαφίου ορίζονται συνολικά σε δύο (2) θέσεις Δ.Ε.Π. και έξι (6) θέσεις Ε.ΔΙ.Π. και για τα δύο (2) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και
αβ) οι ιατροί καλύπτουν και τα δύο (2) Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας με πρόγραμμα που εγκρίνεται από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου, μετά από εισήγηση του Συντονιστή.
β) μία (1) θέση Ψυχολόγου (Δ.Ε.Π. ή Ε.Δ.Ι.Π.), με ειδίκευση στην ψυχολογία της προαγωγής της υγείας.
3. Η προκήρυξη των ανωτέρω θέσεων γίνεται από τα Τμήματα Ιατρικής των οικείων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), κατόπιν εισήγησης του Διευθυντή του οικείου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής. Οι θέσεις αυτές δεν συμψηφίζονται ούτε προσμετρώνται στις θέσεις μελών Δ.Ε.Π. ή Ε.ΔΙ.Π. που προκηρύσσονται από τα Τμήματα Ιατρικής για να καλύψουν τις ανάγκες των οικείων Πανεπιστημιακών Εργαστηρίων. Κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, υπηρεσιακές μεταβολές ανακατανομής εντός του οικείου Α.Ε.Ι., απόσπασης ή μετάταξης των υπηρετούντων στις θέσεις Δ.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π., που συστήνονται δυνάμει της παρ. 2, δεν επιτρέπονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου.
4. Στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας δύναται να απασχολείται διοικητικό προσωπικό του οικείου Α.Ε.Ι., καθώς και οι κατηγορίες προσωπικού που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 50 και στο άρθρο 58 του ν. 4957/2022. H απασχόληση του εν λόγω προσωπικού γίνεται σύμφωνα με τα ως άνω άρθρα.
5. Το προσωπικό των Α.Ε.Ι. που απασχολείται στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας του παρόντος σε ό,τι αφορά στην υπηρεσία του στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, θεωρείται ότι τελεί σε οργανική σχέση με την οικεία Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας (Δ.Υ.Πε.) και υπάγεται στη χωρική αρμοδιότητα και τον έλεγχο των αρμόδιων οργάνων της οικείας Δ.Υ.Πε., όπως το λοιπό προσωπικό που ανήκει οργανικά στη Δ.Υ.Πε. και υπηρετεί σε αυτό. Κατά τα λοιπά το προσωπικό των Α.Ε.Ι. που απασχολείται στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας του παρόντος υπάγεται στα Α.Ε.Ι. και υφίσταται ιεραρχικό έλεγχο από τα όργανα των Α.Ε.Ι.. Οι Δ.Υ.Πε., στις οποίες είναι ενταγμένα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, διευκολύνουν το διδακτικό, ερευνητικό, επιστημονικό και διοικητικό έργο των μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) που απασχολούνται σε αυτά.
6. Στα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.), που απασχολούνται στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας σύμφωνα με την παρ. 1, καταβάλλεται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της οικείας Δ.Υ.Πε. ειδική αμοιβή, για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν, κατ’ αναλογική εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 32 του ν. 5045/2023 (Α’ 136) και του άρθρου 74 του ν. 5094/2024 (Α’ 39), περί χορήγησης ειδικής αμοιβής για το κλινικό και εργαστηριακό έργο που παρέχουν τα μέλη Δ.Ε.Π., Ε.Ε.Π. και Ε.ΔΙ.Π. των Α.Ε.Ι., που προσφέρουν υπηρεσίες, σε πανεπιστημιακές κλινικές, πανεπιστημιακά εργαστήρια ή ειδικές μονάδες κλινικών ή εργαστηρίων, που εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. ή σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η ως άνω ειδική αμοιβή δεν υπάγεται στα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις ανώτατα όρια αποδοχών. Για την καταβολή της ειδικής αμοιβής απαιτείται η υποβολή στην οικεία Δ.Υ.Πε. της μηνιαίας καταγραφής του παρεχόμενου κλινικού-εργαστηριακού έργου, που βεβαιώνεται από τον Συντονιστή του Πανεπιστημιακού Κέντρου Υγείας.».
5. Στο άρθρο 45 του ν. 5157/2024, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων του Μέρους Β’, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 1, μετά τις λέξεις «του οικείου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής» και β) στην παρ. 2: βα) μετά τις λέξεις «του Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου» προστίθενται οι λέξεις «ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής» και ββ) μετά τις λέξεις «ειδική μονάδα» οι λέξεις «του οποίου» αντικαθίσταται από τις λέξεις «των οποίων» και το άρθρο 45 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 45
Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β’
1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών, μετά από γνώμη της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του οικείου Α.Ε.Ι. και του Διευθυντή του οικείου Πανεπιστημιακού Εργαστηρίουή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, δύνανται υφιστάμενα Κέντρα Υγείας να μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας του Μέρους Β’ και να ρυθμίζονται τα θέματα ένταξης του υφιστάμενου προσωπικού των Κέντρων Υγείας που μετατρέπονται σε Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 19, μεταφοράς του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και του πάσης φύσεως εξοπλισμού και, εν γένει, των εγκαταστάσεων και δομών τους.
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Εσωτερικών, ύστερα από εισήγηση της Συγκλήτου του οικείου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.), κατόπιν, εγκεκριμένης από τη Συνέλευση του Τμήματος Ιατρικής, πρότασης του Διευθυντή του Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου ή ελλείψει αυτού, της Πανεπιστημιακής Κλινικής, ειδική μονάδα των οποίων εγκαθίσταται στο εκάστοτε Πανεπιστημιακό Κέντρο Υγείας, εκδίδεται ή τροποποιείται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του άρθρου 24.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζεται το ύψος της ειδικής αμοιβής για το κλινικό και εργαστηριακό έργο του προσωπικού της παρ. 6 του άρθρου 23.».
Άρθρο 6
Δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 3329/2005
Στην παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005 (Α’ 81), περί οργάνωσης και λειτουργίας του Ε.Σ.Υ., επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται, β) προστίθενται νέα εδάφια, τέταρτο και πέμπτο, και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Το επικουρικό προσωπικό της παρ. 2 προσλαμβάνεται από τους φορείς με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Είναι προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η πρόσληψή του γίνεται με κριτήρια και μοριοδότηση που καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση της παρ. 6, κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Υγείας και απόφασης τοποθέτησης του Διοικητή της οικείας Υ.ΠΕ. Οι προσλήψεις αυτές εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), περί ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων. Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση άσκηση ιδιωτικού έργου ή εργασίας με αμοιβή για το ως άνω επικουρικό προσωπικό, κατόπιν αδείας, εφόσον συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του, δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας, κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας και συμμετοχή σε εταιρείες. Η άδεια χορηγείται για το συγκεκριμένο έργο ή εργασία, μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητή ή του Προέδρου του φορέα και ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο.».
Άρθρο 7
Διάθεση εγκαταστάσεων, θαλάμων, κλινών νοσηλείας, κλινών αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο Δημόσιο
1. Για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), τις ανάγκες σε προσωπικό και τις επιχειρησιακές ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δύναται να παραχωρούνται άνευ αντιτίμου στο Δημόσιο οι εγκαταστάσεις, θάλαμοι, κλίνες νοσηλείας, κλίνες αυξημένης φροντίδας και εντατικής θεραπείας των στρατιωτικών νοσοκομείων και του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.), για συγκεκριμένο διάστημα που δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες με δυνατότητα ισόχρονης με την εκάστοτε διάρκεια της διάθεσης παράτασης.
2. Στο πλαίσιο της παραχώρησης της παρ. 1, το προσωπικό του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/3.12.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας «Αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού και του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το χρονικό διάστημα από τις 22.3.2021 έως και τις 7.6.2021» (Β` 5821). Για την αποζημίωση του λοιπού, πλην ιατρών, προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. εφαρμόζονται αναλόγως οι παρ. Α.1, Α.2 και Α.3 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015 (Α` 176), περί αποζημίωσης για εργασία καθ` υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα προβλεπόμενα στις εν λόγω διατάξεις ανώτατα όρια ωρών απασχόλησης.
3. Το ποσό της αποζημίωσης που καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος αποδίδεται στο προσωπικό του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής, με μέριμνα του οικείου Ειδικού Φορέα. Η δαπάνη αποζημίωσης που τυχόν προκύπτει είναι πλέον του ποσού της παρ. 1 του άρθρου 25 του ν. 5195/2025 (Α΄73). Στο λοιπό, πλην ιατρικού, στρατιωτικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων καταβάλλεται, κατ’ εξαίρεση, η ειδική αποζημίωση εργασίας σε νυχτερινές ώρες σύμφωνα με την υποπερ. β’ της περ. Δ’ του άρθρου 127 του ν. 4472/2017 (Α΄ 74). Η ως άνω δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και καταβάλλεται με τη διαδικασία του δευτέρου εδαφίου. Με την ίδια διαδικασία, και με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας, καταβάλλεται και το ποσό που αφορά στο λοιπό, πλην ιατρικού, πολιτικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων βάσει των παρ. Α1, Α2 και Α3 του άρθρου 20 του ν. 4354/2015.
Άρθρο 8
Ειδικοί όροι δόμησης για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στην Κω
1. Στο γήπεδο Κ.Μ. 503Β Γαιών Πυλίου με στοιχεία (5,6,8,9, 10,11, 12, 26, 25, 24, 23, 19, 20, 21, 22, 5), όπως αυτό έχει προκύψει από συγχώνευση των Κ.Μ. 503Β και 497Α Γαιών Πυλίου, εμβαδού τριάντα τεσσάρων χιλιάδων και εξακοσίων (34.600) τετραγωνικών μέτρων, το οποίο εμφαίνεται στο διάγραμμα του Τμήματος Τοπογραφικών Εφαρμογών της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Κω, το οποίο προσαρτάται ως Παράρτημα A στο παρόν ως αναπόσπαστο τμήμα του και παραχωρήθηκε με την υπ’ αρ. 26/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κω για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Κω, δύναται να εγκαθίσταται η ανωτέρω χρήση, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του άρθρου 26 του ν. 1337/1983 (Α΄ 33), περί των θέσεων κτιρίων δημόσιων ή κοινωφελών σκοπών εκτός σχεδίου.
2. Στο γήπεδο της παρ. 1 καθορίζονται οι κάτωθι ειδικοί όροι δόμησης για την ανέγερση νοσοκομείου δυναμικότητας εκατό (100) κλινών:
α) Συντελεστής δόμησης: μηδέν κόμμα τέσσερα (0,4).
β) Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη: δεκαπέντε τοις εκατό (15%).
γ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: δεκαεπτά (17) μέτρα.
δ) Μέγιστος επιτρεπόμενος όγκος: πενήντα πέντε χιλιάδες (55.000) κυβικά μέτρα.
ε) Ημιυπαίθριοι χώροι: έως είκοσι τοις εκατό (20%).
στ) Απόσταση κτιρίων από τα όρια του οικοπέδου: επαφή με τα όρια (θυρωρεία) και κατ΄ ελάχιστον δέκα (10) μέτρα για τα υπόλοιπα κτίρια.
ζ) Απόσταση κτιρίων από τις γραμμές πλημμύρας του ρέματος: είκοσι (20) μέτρα.
η) Σε περίπτωση ανέγερσης περισσοτέρων του ενός κτιρίων εντός του γηπέδου ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους: πέντε (5) μέτρα.
θ) Αριθμός θέσεων στάθμευσης στο γήπεδο: κατ’ ελάχιστον είκοσι (20).
ι) Επιτρέπονται:
ια) η τοποθέτηση στο υπόγειο χώρων κύριας χρήσης,
ιβ) ύψος υπογείου μεγαλύτερο των τριών (3) μέτρων,
ιγ) βάθος εκσκαφών ή επιχώσεων μεγαλύτερο του ενός κόμμα πέντε (1,50) μέτρου, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής.
Άρθρο 9
Εγκατάσταση ειδικής κατηγορίας χρήσης γης «Διοίκηση» για το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Δήμο Γρεβενών
Στο οικόπεδο με τα στοιχεία Α – Β – Γ – Δ – Α επιφάνειας οκτώ χιλιάδων διακοσίων τριάντα δύο κόμμα εξήντα έξι (8232,66) τετραγωνικών μέτρων, με αριθμό Κ.Α.Ε.Κ. 080101908062, κατά την πράξη εφαρμογής, όπως εμφαίνεται στο τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο προσαρτάται στον παρόντα ως Παράρτημα B, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 421 του Δήμου Γρεβενών, επιτρέπεται η εγκατάσταση ειδικής κατηγορίας χρήσης γης «Διοίκηση». Ειδικότερα εντός: α) του τμήματος 1 με στοιχεία Α–Τ-Β1–Τ-Β2–Δ–Α, επιτρέπεται η εγκατάσταση της Διοίκησης του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Γρεβενών και β) του τμήματος 2 με στοιχεία Τ-Β1-Τ-Β2-Γ-Τ-Γ3-Τ-Γ2-Τ-Γ1-Τ-Β1, επιτρέπεται η εγκατάσταση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Γρεβενών Γρεβενών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών.
Άρθρο 10
Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 14 ν. 5007/2022
Η παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 5007/2022 (Α΄241), περί Δομών Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών, αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι ήδη υφιστάμενες και λειτουργούσες, επί πέντε (5) τουλάχιστον έτη, στη χώρα Δομές Ανακουφιστικής Φροντίδας Ασθενών (Δ.Α.Φ.Α.), οι οποίες παρέχουν, αυτοτελώς ή μέσω φορέων κάθε νομικής μορφής, είτε εσωτερικά είτε κατ’ οίκον, φιλοξενία και νοσηλεία σε ασθενείς μέσω ολοκληρωμένου συστήματος παροχής υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας κατά τους ορισμούς του παρόντος, θεωρούνται νομίμως λειτουργούσες και δύνανται να λάβουν βεβαίωση λειτουργίας από την οικεία Περιφέρεια, κατ’ εξαίρεση και ανεξαρτήτως των όρων και προϋποθέσεων των κανονιστικών πράξεων του άρθρου 13, έως την 31η Δεκεμβρίου 2031.».
Άρθρο 11
Ηλεκτρονική διασύνδεση ιατρικών συλλόγων – Τροποποίηση άρθρου 51 ν. 4461/2017
Στο άρθρο 51 του ν. 4461/2017 (Α΄38), περί ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ιατρικών συλλόγων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στην παρ. 2, αα) στο πρώτο εδάφιο, οι λέξεις «προσωπικά δεδομένα των γιατρών-μελών τους» αντικαθίστανται από τις λέξεις «τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στο μητρώο του μελών», αβ) το δεύτερο εδάφιο αντικαθίσταται, β) το δεύτερο εδάφιο της παρ. 4 αντικαθίσταται, γ) η παρ. 8 καταργείται, και το άρθρο 51 διαμορφώνεται ως εξής :
«Άρθρο 51
Ηλεκτρονική Διασύνδεση Ιατρικών Συλλόγων
1. Οι ιατρικοί σύλλογοι υποχρεούνται να διασυνδέονται ηλεκτρονικά σε σύστημα ενιαίας λειτουργίας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.).
2. Με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων εγκαθίστανται, όπου δεν υφίστανται, εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατάλληλα συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και διακομιστών με δυνατότητα διασύνδεσης στο διαδίκτυο, τα οποία διασυνδέονται ηλεκτρονικά, σε πραγματικό χρόνο, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) με λογισμικό που ο τελευταίος τούς παρέχει και στα οποία θα αναγράφονται σε βάση δεδομένων τα στοιχεία των εγγεγραμμένων στο μητρώο του μελών. Τα δεδομένα που διαβιβάζονται στον Π.Ι.Σ. είναι:
α) το ονοματεπώνυμο,
β) το πατρώνυμο,
γ) ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης,
δ) ο τίτλος ειδικότητας ή εξειδίκευσης, εφόσον υπάρχει και ασκείται,
ε) η τρέχουσα απασχόληση στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα,
στ) η ημερομηνία εγγραφής και διαγραφής από ιατρικούς συλλόγους,
ζ) η ημερομηνία εγγραφής σε ειδικά μητρώα ιατρικών συλλόγων,
η) η ενημερότητα εισφορών προς τους ιατρικούς συλλόγους και
θ) οποιαδήποτε άλλη μεταβολή της κατάστασης του ιατρού καθ` όλη τη διάρκεια άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.
3. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) παρέχει, μετά από αίτημα του ιατρού, πιστοποιητικά ορθής άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος (goodstanding) στους ιατρούς αλλά και προς ιατρικούς συλλόγους της αλλοδαπής.
4. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μπορεί, για την ενημέρωση των πολιτών, να αναρτά στο διαδίκτυο κατάλογο με τους ιατρούς που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα στη χώρα. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τα στοιχεία των περ. α), β), δ) και ε) της παρ. 2.
5. Απαγορεύεται η χρήση των στοιχείων για διαφημιστικούς λόγους.
6. Το αρχείο δηλώνεται στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και εφαρμόζονται οι διατάξεις περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
7. Η βάση δεδομένων ενημερώνεται εντός το πολύ δεκαπέντε (15) ημερών.
8. (Καταργείται)».
Άρθρο 12
Επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας
1. Το ενιαίο και αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας» καταργείται. Η οργανική μονάδα της έδρας και η αποκεντρωμένη οργανική μονάδα του καταργούμενου ν.π.δ.δ. του προηγούμενου εδαφίου μετατρέπονται σε αυτοτελή ν.π.δ.δ., με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας» και «Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών» αντίστοιχα, και υπόκεινται στον έλεγχο και την εποπτεία του Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας.
2. Τα αυτοτελή ν.π.δ.δ. του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 έχουν δικό τους προϋπολογισμό, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), πρωτόκολλο, σφραγίδα, αρχείο και δικά τους όργανα διοίκησης, εφαρμοζομένου του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 (Α` 81), περί της διοίκησης των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
3. Ο Διοικητής, ο Αναπληρωτής Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του καταργούμενου ενιαίου ν.π.δ.δ.του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, μέχρι τον διορισμό των οργάνων διοίκησης αυτών, κατά την κείμενη διαδικασία.
4. Κάθε ένα εκ των αυτοτελών ν.π.δ.δ. του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1 καθίσταται ειδικός διάδοχος του καταργούμενου ν.π.δ.δ. του πρώτου εδαφίου της παρ. 1, του οποίου αποτελούσε οργανική μονάδα, σε οποιαδήποτε έννομη σχέση με τρίτους που το αφορά. Εάν δεν είναι δυνατός ο καθορισμός της ειδικής διαδοχής κατά το προηγούμενο εδάφιο ή εάν η έννομη σχέση αφορούσε από κοινού υποχρεώσεις ή αξιώσεις των οργανικών μονάδων, που αποτελούσαν το νομικό πρόσωπο, τα αυτοτελή ν.π.δ.δ. διατηρούν την ευθύνη εις ολόκληρον έναντι των τρίτων. Ειδικά σε περίπτωση απαιτήσεων έναντι τρίτων, ειδικός διάδοχος στην έννομη σχέση καθίσταται το αυτοτελές ν.π.δ.δ. που αποτελούσε πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος την οργανική μονάδα της έδρας. Οι εκκρεμείς δίκες του καταργούμενου ν.π.δ.δ., συνεχίζονται από κοινού από τα νέα αυτοτελή ν.π.δ.δ. της παρ. 1, που αποτελούσαν τις οργανικές μονάδες του.
5. Η υπό στοιχεία Υ4α/οικ. 123906/31.12.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας «Ενοποιημένος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας» (Β’ 3510) καταργείται και επανέρχονται σε ισχύ η υπό στοιχεία Υ4α/οικ. 43118/20.4.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών» (Β’ 1431) και η υπό στοιχεία Υ4α/οικ.120931/11.12.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας «Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας» (Β’ 3482).
Άρθρο 13
Διαδικασία ορισμού Αντιπροέδρου μικρών και διασυνδεόμενων νοσοκομείων και ορισμός μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΓΠΝ Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» – Τροποποίηση παρ. 4 άρθρου 7 ν. 3329/2005
Στην παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 3329/2005 (Α’ 81), περί της διοίκησης νοσοκομείων, α) στο τρίτο εδάφιο προστίθενται οι λέξεις «με την ίδια απόφαση», β) προστίθεται νέο εδάφιο, δέκατο ένατο, και, μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:
«4. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) είναι επταμελές για Νοσοκομεία μέχρι τριακόσιες ενενήντα εννέα (399) ανεπτυγμένες κλίνες και εννεαμελές για Νοσοκομεία με τετρακόσιες (400) και άνω ανεπτυγμένες κλίνες και αποτελείται από:
α) Τον Διοικητή του Νοσοκομείου, ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου.
β) Δύο (2) μέλη σε Νοσοκομεία έως τριακόσιες ενενήντα εννέα (399) ανεπτυγμένες κλίνες και τρία μέλη σε Νοσοκομεία με τετρακόσιες (400) και άνω ανεπτυγμένες κλίνες, που ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας με τους αναπληρωτές τους. Από τα μέλη αυτά το ένα (1) ορίζεται με την ίδια απόφαση ως Αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι μερικής απασχόλησης, στα νοσοκομεία έως τριακόσιες ενενήντα εννέα (399) ανεπτυγμένες κλίνες, στα οποία δεν προβλέπεται Αναπληρωτής Διοικητής. Στα νοσοκομεία με τετρακόσιες (400) ανεπτυγμένες κλίνες και άνω Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο Αναπληρωτής Διοικητής. Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, το ένα (1) από τα τακτικά και ένα από τα αναπληρωματικά μέλη που διορίζει ο Υπουργός Υγείας, πρέπει υποχρεωτικά να είναι μέλος Δ.Ε.Π. του Ιατρικού Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι..
γ) Τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου ως Αντιπρόεδρο, σε νοσοκομεία με τετρακόσιες (400) και άνω ανεπτυγμένες κλίνες, με αναπληρωτή του τον Διευθυντή της Διοικητικής Υπηρεσίας.
δ) Έναν (1) εκπρόσωπο των ιατρών και ειδικευόμενων ιατρών που υπηρετούν στο Νοσοκομείο, ο οποίος εκλέγεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από τους ιατρούς Ε.Σ.Υ., τους ειδικευόμενους ιατρούς και τους ιατρούς μέλη Δ.Ε.Π. που υπηρετούν στο Νοσοκομείο.
ε) Έναν (1) εκπρόσωπο του λοιπού, πλην των ιατρών Ε.Σ.Υ., προσωπικού του Νοσοκομείου, ο οποίος εκλέγεται, μαζί με τον αναπληρωτή του, από το λοιπό, πλην των ιατρών Ε.Σ.Υ., προσωπικό του Νοσοκομείου.
στ) Έναν (1) περιφερειακό σύμβουλο της οικείας περιφερειακής ενότητας εντός των χωρικών ορίων της οποίας εδρεύει το νοσοκομείο, ο οποίος ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη.
ζ) Έναν (1) εκπρόσωπο του οικείου ιατρικού συλλόγου, ο οποίος ορίζεται μαζί με τον αναπληρωτή του με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου.
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζει την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του οργάνου και τους εισηγητές των θεμάτων. Ο Πρόεδρος μπορεί, κατά την κρίση του, να καλεί στις συνεδριάσεις εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων, καθώς και κάθε υπηρεσιακό παράγοντα ή εκπρόσωπο οποιουδήποτε επιστημονικού ή τοπικού φορέα.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου αναπληρώνεται από τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου στα καθήκοντά του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στα καθήκοντά του ως Διοικητή αναπληρώνεται από τον Αναπληρωτή Διοικητή και, όπου αυτός δεν υπάρχει, από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.
Η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι διετής.
Επιτρέπεται η αντικατάσταση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου για σπουδαίο λόγο, για το υπόλοιπο της θητείας του. Η αντικατάσταση και ο ορισμός του αντικαταστάτη γίνεται με τη διαδικασία του αρχικού ορισμού.
Δεν μπορούν να ορισθούν μέλη Διοικητικού Συμβουλίου νοσοκομείων οι εργαζόμενοι ή απασχολούμενοι σε αυτό, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, εκτός από αυτούς που προβλέπονται στις περ. γ`, δ , ε’ καθώς και ο Διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης «Μαμάτσειο» και του Γενικού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα» συμμετέχει ο Δήμαρχος Κοζάνης και ένας εκπρόσωπος της δωρήτριας ή των κληρονόμων της, αντιστοίχως και ορίζεται ένα επιπλέον μέλος από τον Υπουργό Υγείας και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου που θα προκύψει από τη μετατροπή του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων συμμετέχει εκπρόσωπος της ΕΣΑμεΑ.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΠΝ Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια» ο Υπουργός Υγείας ορίζει ένα (1) από τα μέλη με το αναπληρωματικό μέλος αυτού ως εκπρόσωπο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής.
Η ισχύς της παρούσας παραγράφου αρχίζει από την 31η.1.2011.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του μετά τη λήξη της θητείας του, μέχρι τον ορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου, για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών (3) μηνών.».
Άρθρο 14
Αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων των ομάδων Α και Γ (Διοικητών Υγειονομικών περιφερειών και οργάνων διοίκησης των νοσοκομείων) – Προσθήκη παρ. 2 στο άρθρο 12 του ν. 5062/2023
Στο άρθρο 12 του ν. 5062/2023 (Α’183), περί αξιολόγησης των οργάνων διοίκησης, προστίθεται παρ. 2, και το άρθρο 12 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 12
Αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης
1. Μετά από την έγκριση του σχεδίου δράσης του άρθρου 11, τα όργανα διοίκησης της παρ. 1 του άρθρου 3 υπογράφουν Συμβόλαιο Απόδοσης με τον εποπτεύοντα Υπουργό, το οποίο συμπεριλαμβάνει τους ετήσιους στόχους και τις δράσεις που αναμένονται κατά τη διάρκεια της θητείας τους και εναρμονίζεται με το ετήσιο σχέδιο δράσης του άρθρου 11. Το Συμβόλαιο Απόδοσης αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου. Τα όργανα διοίκησης αξιολογούνται σε ετήσια βάση για την επίδοσή τους από τον εποπτεύοντα Υπουργό, μετά από συνεκτίμηση της αξιολόγησής τους από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται. Αν δεν επιτύχουν τους τεθέντες στόχους, είναι δυνατή η άμεση λήξη της θητείας τους αζημίως, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 10.
2. Ειδικά για την αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 3, το σχέδιο δράσης υποβάλλεται στον αρμόδιο Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος εισηγείται περί της υλοποίησής του προς τον Υπουργό Υγείας.».
Άρθρο 15
Διαδικασία αξιολόγησης των οργάνων διοίκησης των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών και των νοσοκομείων- Προσθήκη παρ. 5Α και τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 16 ν. 5062/2023
Στο άρθρο 16 του ν. 5062/2023 (Α΄183), περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις, α) προστίθεται παρ. 5Α, β) το περιεχόμενο της παρ. 6 τίθεται ως περ. α) και στη συνέχεια προστίθεται περ. β), και οι παρ. 5Α και 6 διαμορφώνονται ως εξής:
«5Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την έγκριση των ετήσιων σχεδίων δράσης των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 3, τη διαδικασία αξιολόγησής τους και τη διαδικασία εισήγησής της προς τον Υπουργό Υγείας, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 12.
6. α) Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, ρυθμίζεται κάθε ειδικότερο θέμα που αφορά στην αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων των νομικών προσώπων των οποίων προΐστανται, καθώς και στα Συμβόλαια Απόδοσης, όπως η διαδικασία, ο τρόπος, ο χρόνος της αξιολόγησης, ο τύπος των Συμβολαίων Απόδοσης, η στοχοθεσία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 12.
β) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών, ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των οργάνων διοίκησης των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών και την υποβοήθηση του Υπουργού Υγείας κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των οργάνων διοίκησης των νομικών προσώπων της περ. γ) της παρ. 2 του άρθρου 3, συμπεριλαμβανομένης της εισήγησης του αρμόδιου Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12, καθορίζεται η διαδικασία αξιολόγησης και ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 12.».
Άρθρο 16
Πενταμελή Συμβούλια Αξιολόγησης Ιατρών/Οδοντιάτρων των Υγειονομικών Περιφερειών– Τροποποίηση παρ. 2 άρθρου 127 ν. 4600/2019
Στην παρ. 2 του άρθρου 127 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), περί της ένταξης ιατρών/οδοντιάτρων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ε.Σ.Υ., προστίθεται περ. γ), και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:
«2.α) Οι ιατροί και οδοντίατροι της παρ. 1, που υποβάλλουν την ανωτέρω αίτηση ένταξης, αξιολογούνται και κατατάσσονται στις θέσεις κλάδου ιατρών/οδοντιάτρων Ε.Σ.Υ. της παρ. 1, μέχρι τις 31.1.2020, από τα συμβούλια της παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 4461/2017 (Α` 38). Τα συμβούλια αυτά συγκροτούνται με απόφαση του Υπουργού Υγείας μέχρι και τις 16.12.2019, και η θητεία τους παρατείνεται μέχρι και τις 31.1.2020. Για την κατάταξη εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον αρμόδιο διοικητή της οικείας Δ.Υ.ΠΕ.. Μέχρι την κατάταξή τους, αυτοί αμείβονται με τις αποδοχές ιατρού/οδοντιάτρου ΠΕ.
β) Όσοι από τους ανωτέρω ιατρούς και οδοντιάτρους δεν υποβάλλουν μέχρι τις 30.6.2019 αίτηση ένταξης, σύμφωνα με την παρ. 1, απολύονται αυτοδικαίως. Τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί μέχρι την απόλυσή τους από τις Δ.Υ.Π.Ε. δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
γ) Με απόφαση του Υπουργού Υγείας συγκροτούνται τα συμβούλια της περ. α), προς συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστικές αποφάσεις σύμφωνα με τις οποίες διατάσσεται η αναπομπή σε αυτά, προκειμένου να εξετάσουν τις αιτήσεις ένταξης των ιατρών και οδοντιάτρων της παρ. 1, κατόπιν αιτήσεων ακυρώσεώς τους κατά αποφάσεων των Πενταμελών Συμβουλίων Αξιολόγησης Ιατρών/Οδοντιάτρων.».
Άρθρο 17
Εξωτερικά παραρτήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Προσθήκη άρθρου 33Α στον ν. 4025/2011
Στον ν. 4025/2011 (Α’ 115), προστίθεται άρθρο 33Α, ως εξής:
«Άρθρο 33Α
Εξωτερικά παραρτήματα νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας
1. Δύναται να ιδρύονται εξωτερικά παραρτήματα των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) για τη λειτουργία εξωτερικών ιατρείων και Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας της περ. β’ της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 4025/2011 (Α’115), ιατρικών ειδικοτήτων αντίστοιχων των κλινικών του οικείου νοσοκομείου, καθώς και πάσης φύσεως διαγνωστικών εργαστηρίων.
2. Για τη λειτουργία των εξωτερικών παραρτημάτων της παρ. 1 απαιτούνται:
α) απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του οικείου νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ. που συνοδεύεται από έκθεση δυνατότητας υλοποίησης, στην οποία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη στελέχωση των υπηρεσιών του παραρτήματος και στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής κτιριακών υποδομών, εκπόνησης μελετών, προμήθειας πάσης φύσεως εξοπλισμού και λειτουργίας,
β) έγκριση της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας,
γ) αποφάσεις έγκρισης σκοπιμότητας υλοποίησης του έργου και της μελέτης, αποδοχής της δωρεάς και έγκρισης της μελέτης, όπου απαιτείται, και
δ) θεωρημένα σχέδια και τεύχη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
3. Τα παραρτήματα της παρ. 1 λειτουργούν σε αυτοτελή κτίρια ή συγκροτήματα κτιρίων ή αυτοτελή και λειτουργικά ανεξάρτητα τμήματα κτιρίων, στα οποία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση οι εξυπηρετούμενοι ασθενείς και οι συνοδοί τους, με δυνατότητα χρήσης αναπηρικών αμαξιδίων και τροχήλατων μέσων μεταφοράς ασθενών.
Τα εξωτερικά παραρτήματα της παρ. 1 λειτουργούν σε κτίρια με χρήση «Γραφεία». Κατ’ εξαίρεση του προηγούμενου εδαφίου, επιτρέπεται η λειτουργία εξωτερικών παραρτημάτων της παρ. 1 σε κτίρια με χρήση «Υγεία – Πρόνοια», εφόσον πληρούνται και οι τεχνικές πολεοδομικές προδιαγραφές της χρήσης κτιρίου «Γραφεία».
4. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται τα μετρικά στοιχεία, οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και κάθε άλλο λεπτομερειακό ζήτημα που αφορά τα εξωτερικά παραρτήματα.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη θεώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του εξωτερικού παραρτήματος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.».
Άρθρο 18
Σύσταση Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας – Αντικατάσταση παρ. 3, 5 και 6 άρθρου 7 ν. 4675/2020
Στο άρθρο 7 του ν. 4675/2020 (Α’ 54), περί σύστασης Τμήματος Κινητοποίησης Κοινωνικού Κεφαλαίου Υγείας στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής, οι παρ. 3, 5 και 6 αντικαθίστανται, και το άρθρο 7 διαμορφώνεται ως εξής:
«Άρθρο 7
Σύσταση Τμήματος Κινητοποίησης Κοινωνικού Κεφαλαίου Υγείας στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής
1. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής ασκεί επιτελικό, συντονιστικό και εποπτικό ρόλο επί των δομών, που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Δημόσιας Υγείας, καθώς και επί των εποπτευόμενων φορέων, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. του Υπουργείου Υγείας, που παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ασκεί τις αρμοδιότητες, που ορίζονται στον εκάστοτε ισχύοντα οργανισμό του Υπουργείου Υγείας, στον παρόντα νόμο και στις κείμενες διατάξεις εποπτείας των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. στον χώρο της δημόσιας υγείας.
2. Στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας του άρθρου 28 του ν. 4633/2019 (A΄ 161) συστήνεται Τμήμα Κινητοποίησης του Κοινωνικού Κεφαλαίου στον Τομέα της Υγείας, ως Τμήμα Δ4δ. Το Τμήμα είναι αρμόδιο για:
(α) τον συντονισμό και την υποστήριξη των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, το Τμήμα επιμελείται τον καθορισμό της διαδικασίας συμμετοχής και τον έλεγχο τήρησης των όρων συμμετοχής των ανωτέρω οργανώσεων στην υλοποίηση επιμέρους δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία,
(β) τη συστηματική συλλογή των στοιχείων που αφορούν στις δράσεις δημόσιας υγείας των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, με στόχο την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων και τον αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό,
(γ) τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με τις εθελοντικές οργανώσεις και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών για την υλοποίηση επιμέρους δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δημόσιας Υγείας, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο, την παρακολούθηση της ορισθείσας στοχοθεσίας και την άσκηση αποτελεσματικής εποπτείας των αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων των εθελοντικών οργανώσεων και των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, που συμπράττουν στην υλοποίηση του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη δημόσια υγεία υπό τους όρους της περ. (α), και
(δ) τη δημιουργία και τήρηση ειδικού μητρώου ελληνικών και διεθνών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και κάθε άλλου φορέα, οι οποίοι δύνανται να συμμετέχουν στην υλοποίηση δράσεων δημόσιας υγείας.
Στο Τμήμα Κινητοποίησης Ανθρώπινου Κεφαλαίου Υγείας προΐστανται υπάλληλοι που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Κοινωνιολόγων ή ΠΕ Ψυχολόγων ή ΠΕ Νοσηλευτικής ή ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας ή ΤΕ Διοικητικού Λογιστικού ή ΤΕ Νοσηλευτικής ή ΤΕ Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας.
3. Συστήνεται στο Τμήμα Κινητοποίησης Κοινωνικού Κεφαλαίου Υγείας της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας. Το Μητρώο αυτό τηρείται διακριτά ως υπομονάδα της Δημόσιας Βάσης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (Ο.Κοι.Π) και είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ) και ειδικότερα της Ψηφιακής Υπηρεσίας okoip.gov.gr. Στο μητρώο αυτό εγγράφονται οι ελληνικές και διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις με παραρτήματα στην Ελλάδα και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι οποίες δύνανται να συμμετέχουν στην υλοποίηση δράσεων δημόσιας υγείας.
4. Οι ελάχιστοι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή των δικαιούμενων εγγραφής ελληνικών και διεθνών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών είναι οι ακόλουθες:
α) ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του αιτούμενου την εγγραφή νομικού προσώπου,
β) ο έλεγχος των οικονομικών χρήσεων από ορκωτούς ελεγκτές, υπό την εποπτεία Υπεύθυνου Οικονομικής Διαχείρισης ή Ταμία με πτυχίο Οικονομικών Επιστημών και η διασφάλιση μηχανισμού πλήρους λογοδοσίας των υποχρέων για την υλοποίηση της δράσης,
γ) ο ορισμός και η απασχόληση Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων [Data Protection Officer – (DPO)], επιφορτισμένου με τη διαρκή συμμόρφωση της αντίστοιχης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων,
δ) η ύπαρξη και διατήρηση μόνιμης επιστημονικής ομάδας και υπεύθυνου αυτής για ολόκληρο το χρονικό διάστημα εγγραφής της στο Μητρώο. Οι μόνιμες επιστημονικές ομάδες των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων του Μητρώου δύνανται να πλαισιώνονται και με άλλους εθελοντές επαγγελματίες υγείας στο πλαίσιο και για τους σκοπούς της κάθε δράσης δημόσιας υγείας, πλην όμως δεν δύνανται να συστήνονται μετά την εγγραφή στο Μητρώο ή να στελεχώνονται εξ ολοκλήρου για την υλοποίηση μεμονωμένης δράσης δημόσιας υγείας,
ε) η ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, των συμμετεχόντων εθελοντών επαγγελματιών υγείας, ως επιστημονικού στελεχιακού δυναμικού της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης και
στ) η ύπαρξη μόνιμης συνεργασίας της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με πιστοποιημένο διαχειριστή ιατρικών αποβλήτων, σε περίπτωση που η οργάνωση διαχειρίζεται τέτοια
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δύνανται να ορίζονται επιπρόσθετοι όροι και προϋποθέσεις για την εγγραφή των δικαιούμενων εγγραφής ελληνικών και διεθνών εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι διαδικαστικές λεπτομέρειες σύστασης και τήρησης του Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας, προβλέπεται η διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης για την εγγραφή, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγγραφής των δικαιούμενων στο Μητρώο και το σύνολο των αναγκαίων εγγράφων, προσδιορίζονται οι διαχρονικές προϋποθέσεις διατήρησης της εγγραφής τους στο Μητρώο, τα χρονικά σημεία και η διαδικασία επανυποβολής των αναγκαίων εγγράφων, η διαδικασία διαγραφής από το Μητρώο και ο τρόπος γνωστοποίησής της στον αποδέκτη, η δημοσιοποίηση του Μητρώου μέσω σχετικής ιστοσελίδας για τη διασφάλιση της αναγκαίας διαφάνειας, καθώς και κάθε συναφής και αναγκαία λεπτομέρεια για τη θέση σε λειτουργία και τη διαχρονική τήρηση του Μητρώου Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας.
6. Όπου στην κείμενη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος «Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Δράσεων Δημόσιας Υγείας» νοείται ο όρος «Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Τομέα Υγείας.».
Άρθρο 19
Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017
Στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017 (Α’ 115), περί επισκεπτών υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, προστίθεται παρ. 4, ως εξής:
«4. Οι επισκέπτες υγείας δικαιούνται πρόσβαση στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19, με αποκλειστικούς σκοπούς τον έλεγχο του ιστορικού εμβολιασμού και την καταχώριση εμβολιασμού που διενεργούν οι ίδιοι. Δικαιούνται, επίσης, πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ατομικού Ηλεκτρονικού ΦακέλουΥγείας (Α.Η.Φ.Υ.) και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή με αποκλειστικούς σκοπούς τον έλεγχο ιστορικού πράξεων της περ. 3 της παρ. 3 του άρθρου 3 του π.δ. 351/1989 (A’ 159) και την καταχώρισή τους, εφόσον τις διενεργούν οι ίδιοι. Οι επισκέπτες υγείας διαπιστεύονται στην Η.ΔΙ.Κ.Α. ΑΕ με βάση το μητρώο τακτικών μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, ο οποίος της αποστέλλει τα στοιχεία τους και τα επικαιροποιεί αμελλητί.».
Άρθρο 20
Μη αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών στο προσωπικό του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης»
Ποσά σε χρήμα που έχουν εισπραχθεί από τους εργαζόμενους του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης» ως επιδόματα ευθύνης κατά την καταβολή των τακτικών αποδοχών, από την έναρξη ισχύος του άρθρου 33 του ν. 4052/2012 (Α’ 41) μέχρι την 31η.12.2024, δυνάμει αποφάσεων της Διοίκησης, δεν καταλογίζονται στους λήπτες τους, δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και οι σχετικές δαπάνες θεωρούνται νόμιμες.
Άρθρο 21
Διαγραφή απαιτήσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων του Εθνικού Συστήματος Υγείας έναντι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, διαγράφονται, μέχρι το ύψος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. από τον Κρατικό Προϋπολογισμό (Φ.210/ΚΑΕ 2325, 2326 έτος 2018, Φ.203/ΑΛΕ 2310204001 έτος 2019 και ένθεν) για καθένα από τα έτη 2018, 2019 και 2020 οι απαιτήσεις των νοσοκομείων αυτών έναντι του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), οι οποίες, ανεξαρτήτως του χρόνου τιμολόγησής τους, προέρχονται από υπηρεσίες που έχουν παρασχεθεί στους ασφαλισμένους του Οργανισμού (εισπρακτέα νοσήλια) κατά τα ίδια ως άνω έτη, με ταυτόχρονη διαγραφή των αντίστοιχων υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα ανωτέρω νοσοκομεία, που προέρχονται από τις προαναφερόμενες υπηρεσίες. Τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προβαίνουν στην απεικόνιση του αποτελέσματος των ανωτέρω διαγραφών απαιτήσεων και υποχρεώσεων στις λογιστικές καταστάσεις (ισολογισμούς) της οικονομικής χρήσης του έτους 2025.





Άρθρο 6
Η ρήτρα «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» στις συμβάσεις ΙΔΟΧ:
• Δεν απαγορεύει απόλυτα στον εργαζόμενο την άσκηση άλλης δραστηριότητας εκτός ωραρίου.
• Διασφαλίζει ότι ο εργοδότης (Δημόσιο) δεν μπορεί να τον απασχολεί πέραν ή και λιγότερο του κανονικού ωραρίου (40 ώρες/εβδομάδα) ή σε πολλαπλές θέσεις.
• Οποιαδήποτε ερμηνεία που οδηγεί σε απόλυτη απαγόρευση εξωϋπηρεσιακής απασχόλησης είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, το εργατικό δίκαιο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης με τους μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι αν και επίσης «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», μπορούν με άδεια να ασκήσουν ιδιωτικό έργο. Δεν υπάρχει λόγος οι ΙΔΟΧ να υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση.
• Το άρθρο αυτό επιτέλους προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα, πλην όμως δημιουργεί τα παρακάτω νέα προβλήματα:
1. «και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας»:
Α. Εάν δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας, που είναι το 99% των ευκαιριών και δυνατοτήτων μερικής απογευματινής απασχόλησης (4ωρο/ημέρα), που προσφέρει η αγορά, για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, τότε τι αφορά; Την ελεύθερη απασχόληση ή το ελεύθερο επάγγελμα;
Β. Μπορούν όλες οι ειδικότητες να ανοίξουν κατάστημα ή εγκατάσταση για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για ορισμένες ημέρες και ώρες την εβδομάδα ( πχ ιατρικό εργαστήριο, εργαστήριο φυσικοθεραπείας, κλπ;);
Μπορεί λόγου χάρη η ειδικότητα «πλήρωμα ασθενοφόρου » να ασκήσει εργασία πέραν της μισθωτής;
Γ. Γιατί απορρίπτεται η μισθωτή μερική απασχόληση, δηλωμένη με εισφορές κλπ και προωθείται η αδήλωτη εργασία και οι μαύρες αμοιβές;
Δ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Να απαληφθεί ο όρος: «και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας»:
2. «και συμμετοχή σε εταιρείες »
Α. Σήμερα όλη η οικονομική δραστηριότητα ασκείται μέσω εταιρειών.
Είναι αστείο και καταχρηστικό να απαγορεύεται η καθολική συμμετοχή σε εταιρείες, καθότι η συμμετοχή αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις περιουσιακό στοιχείο, που προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να εξαναγκασθεί ο οποιοσδήποτε σε εκποίησή του, έστω και εάν είναι επικουρικός εργαζόμενος στο δημόσιο.
Β. ΠΡΟΤΑΣΗ: Θα πρέπει να εξειδικευθεί η απαγόρευση, «πχ συμμετοχή σε εμπορικές εταιρείες το αντικείμενο των οποίων έχει άμεση σχέση και συνάφεια με προμήθειες αγαθών στην υπηρεσία που ασκεί ο υπάλληλος τα καθήκοντα του».
3.ΠΡΟΤΑΣ:Εφόσον η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τα στρατιωτικά νοσοκομεία γίνεται με τις ίδιες διαδικασίες και μέσω των οικείων Δ.Υ.ΠΕ, να συμπεριληφθεί, «στο ως άνω επικουρικό προσωπικό » και το επικουρικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα παρερμηνείας, προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία εκ των υστέρων ατέρμονα διεκδίκηση των ενδιαφερομένων μέσω δικαστικής οδού.
ΑΡΘΡΟ 6
Η ρήτρα «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» στις συμβάσεις ΙΔΟΧ:
• Δεν απαγορεύει απόλυτα στον εργαζόμενο την άσκηση άλλης δραστηριότητας εκτός ωραρίου.
• Διασφαλίζει ότι ο εργοδότης (Δημόσιο) δεν μπορεί να τον απασχολεί πέραν ή και λιγότερο του κανονικού ωραρίου (40 ώρες/εβδομάδα) ή σε πολλαπλές θέσεις.
• Οποιαδήποτε ερμηνεία που οδηγεί σε απόλυτη απαγόρευση εξωϋπηρεσιακής απασχόλησης είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, το εργατικό δίκαιο και την αρχή της ίσης μεταχείρισης με τους μόνιμους υπαλλήλους, οι οποίοι αν και επίσης «πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», μπορούν με άδεια να ασκήσουν ιδιωτικό έργο. Δεν υπάρχει λόγος οι ΙΔΟΧ να υφίστανται δυσμενέστερη μεταχείριση.
• Η διάταξη αυτή επιτέλους προσπαθεί να ρυθμίσει το θέμα, πλην όμως δημιουργεί τα παρακάτω νέα προβλήματα:
1. «και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας»:
Α. Εάν δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας, που είναι το 99% των ευκαιριών και δυνατοτήτων μερικής απογευματινής απασχόλησης (4ωρο/ημέρα), που προσφέρει η αγορά, για ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος, τότε τι αφορά; Την ελεύθερη απασχόληση ή το ελεύθερο επάγγελμα;
Β. Μπορούν όλες οι ειδικότητες να ανοίξουν κατάστημα ή εγκατάσταση για άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος για ορισμένες ημέρες και ώρες την εβδομάδα ( πχ ιατρικό εργαστήριο, εργαστήριο φυσικοθεραπείας, κλπ;). Μπορεί λόγου χάρη η ειδικότητα «πλήρωμα ασθενοφόρου » να ασκήσει εργασία πέραν της μισθωτής;
Γ. Γιατί απορρίπτεται η μισθωτή μερική απασχόληση, δηλωμένη με εισφορές κλπ και προωθείται η αδήλωτη εργασία και οι μαύρες αμοιβές;
Δ. ΠΡΟΤΑΣΗ: Να απαληφθεί ο όρος: «και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας»:
2. «και συμμετοχή σε εταιρείες »
Α. Σήμερα όλη η οικονομική δραστηριότητα ασκείται μέσω εταιρειών.
Είναι αστείο και καταχρηστικό να απαγορεύεται η καθολική συμμετοχή σε εταιρείες, καθότι η συμμετοχή αποτελεί σε όλες τις περιπτώσεις περιουσιακό στοιχείο, που προστατεύεται από το Σύνταγμα και δεν μπορεί να εξαναγκασθεί ο οποιοσδήποτε σε εκποίησή του, έστω και εάν είναι επικουρικός εργαζόμενος στο δημόσιο.
Β. ΠΡΟΤΑΣΗ: Θα πρέπει να εξειδικευθεί η απαγόρευση, «πχ συμμετοχή σε εμπορικές εταιρείες το αντικείμενο των οποίων έχει άμεση σχέση και συνάφεια με προμήθειες αγαθών στην υπηρεσία που ασκεί ο υπάλληλος τα καθήκοντα του».
3.Εφόσον η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για τα στρατιωτικά νοσοκομεία γίνεται με τις ίδιες διαδικασίες και μέσω των οικείων Δ.Υ.ΠΕ, να συμπεριληφθεί, «στο ως άνω επικουρικό προσωπικό » και το επικουρικό προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων, ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα παρερμηνείας, προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία εκ των υστέρων ατέρμονα διεκδίκηση των ενδιαφερομένων μέσω δικαστικής οδού.
Φυσικά, το 2025 αναγνωρίζονται και εξασφαλίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των κλάδων, με εξαίρεση τους ειδικευόμενους ιατρούς που έχουν αλλάξει ειδικότητα και παραμένουν άμισθοι! Τη στιγμή που η αμοιβόμενη εργασία προστατεύεται από το σύνταγμα! Υπουργέ ήρθε η ώρα να σταματήσεις αυτή την αδικία και να αναγνωρίσεις και σε εμάς, το δικαίωμα στην αμοιβή της εργασίας μας! Είναι εξευτελιστικό μετά από τόσα χρόνια σπουδών και ενώ εργαζόμαστε (ίσως περισσότερο από όλους στο ΕΣΥ)να μην αμοιβόμαστε για την εργασία μας και να μην μπορούμε να βιοποριστούμε από αυτήν!
Η εισαγωγή της παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017 (με το άρθρο 19 του παρόντος σχεδίου νόμου) είναι θετικό βήμα για την Δημόσια Υγεία καθώς ο Επισκέπτης Υγείας που από το 1989 διενεργεί εμβολιασμούς σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών με σκοπό την Προαγωγή υγείας των πολιτών μέσω της πρωτογενούς πρόληψης, μπορεί να καταχωρεί τους διενεργηθέντες από τον ίδιο, εμβολιασμούς.
Επιπλέον θα έπρεπε να διευκρινιστεί συμπληρωματικά και με άλλο άρθρο στον ν. 4486/ 2017, ο ρόλος του Επισκέπτη Υγείας στο Δίκτυο Αγωγής Υγείας και Πρόληψης, που ενώ η συμμετοχή του είναι υποχρεωτική λόγω της επαγγελματικής του ταυτότητας δεν είναι σε προτεραιότητα Συντονιστής του εν λόγω Δικτύου και Συντονιστής δράσεων Αγωγής Υγείας (ΣΠΑΥ) όλων των δομών ΠΦΥ.
Η ΠΦΥ και η Δημόσια Υγεία είναι «έννοιες» άρρηκτα συνδεδεμένες και ο Επισκέπτης Υγείας τις ενώνει και τις στηρίζει απόλυτα.
Πρόταση προσθήκης στο άρθρο 6
Δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού και διδακτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό και προσωπικό των Τ.ΟΜ.Υ.
Προτείνεται να προστεθεί ρητά στο άρθρο 6 το προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), ώστε, κατ’ εξαίρεση και υπό όρους, να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ιδιωτικό έργο, καθώς και διδακτικό έργο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ή προγράμματα εκπαίδευσης-κατάρτισης, εκτός τακτικού ωραρίου.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλου του διεπιστημονικού προσωπικού που υπηρετεί στις Τ.ΟΜ.Υ. και στις λοιπές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους προς όφελος της κοινωνίας και της εκπαίδευσης, πάντα υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διοίκησης.
Πρόταση προσθήκης στο άρθρο 6
Δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό και προσωπικό των Τ.ΟΜ.Υ.
Προτείνουμε να προστεθεί ρητά στο άρθρο 6 το προσωπικό των Τοπικών Ομάδων Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.), ώστε να έχει τη δυνατότητα να ασκεί ιδιωτικό έργο εκτός τακτικού ωραρίου.
Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση όλου του διεπιστημονικού προσωπικού που υπηρετεί στις Τ.ΟΜ.Υ. και στις λοιπές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και η αξιοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους προς όφελος της κοινωνίας, πάντα υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Διοίκησης.
Άλλο ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που δεν καταργεί τον παράλογο και αναχρονιστικό νόμο του 1975, που αφήνει άμισθους τους ειδικευόμενους που άλλαξαν ειδικότητα. Ενώ πολλά μέτρα είναι γενικά στη σωστή κατεύθυνση, συνεχίζετε να αφήνετε εν έτει 2025 άμισθους (και με μόνο εισόδημα την αμοιβή των εφημεριών) επιστήμονες που εργάζονται καθημερινά στο ΕΣΥ, αποτελώντας ευρωπαϊκό παράδοξο και ωθώντας και άλλους νέους επιστήμονες στο εξωτερικό, όπου η οποιαδήποτε προϋπηρεσία τους (ακόμη και σε άλλη ειδικότητα) όχι απλά δεν τιμωρείται μισθολογικά, αλλά αντίθετα αναγνωρίζεται και εκτιμάται. Μάλιστα, συντηρείτε αυτή την αδικία, τη στιγμή που πλέον σε κάποιες ειδικότητες οι ειδικεόμενοι που τις επιλέγουν, λαμβάνουν τακτικές αποδοχές κανονικά, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους ειδικευόμενους ιατρούς πολλών ταχυτήτων και εντείνοντας την αδικία που συντελείται εις βάρος κάποιων εξ αυτών.
Η προσθήκη του άρθρου 19 στο παρών νομοσχέδιο , το οποίο στην ουσία αποτελεί μια παράλειψη ετών. Οι Επισκέπτες Υγείας είναι επαγγεματίες υγείας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989. διενεργούν εμβολιασμούς σε συνεργασία με παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς αλλά και άλλων ειδικοτητων όλα αυτά τα χρόνια χωρίς στην ουσία να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώσουν μια πράξη που διενήργησαν, δικαίωμα που δόθηκε ακόμη και στους Φαρμακοποιούς για τα εμβόλια ενηλίκων.
Η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και καταχώρισης των υλοποιημένων εμβολιασμών από τον ίδιο τον επαγγελματία που τους διενεργεί διασφαλίζει πληρότητα, εγκυρότητα και επικαιρότητα των εγγραφών, αίροντας τις χρόνιες στρεβλώσεις των ελλιπών ή καθυστερημένων καταγραφών και καθιστώντας το μητρώο πραγματικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης εμβολιαστικής κάλυψης και τεκμηριωμένης πολιτικής δημόσιας υγείας. Η θεσμοθέτηση διαπίστευσης μέσω Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., βάσει του μητρώου τακτικών μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, εγκαθιδρύει διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα και λογοδοσία, εξασφαλίζοντας ότι μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες ενεργούν ως χρήστες των συστημάτων. Επιτέλους δίνεται η δυνατότητα στους Επισκέπτες Υγείας να καταγράφουν ηλεκτρονικά τους εμβολιασμούς που διενεργούν σε ευάλωτες ομάδες και σε κοινοτικές ψυχιατρικές δομές.
Συγχαίρουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς διασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο προσβασιμότητα, ισότητα, καλύψη αναγκών υγείας, καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, ενημερωμένα μητρώα, συνεπώς καλύτερη Δημόσια Υγεία.
Ως Επισκέπτρια Υγείας, υποδέχομαι με ενθουσιασμό και ικανοποίηση την προσθήκη του άρθρου 19, η οποία αποτελεί μια ιστορική και ουσιαστική αναγνώριση του ρόλου μας στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία.
Με το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο, δυνάμεθα να προσφέρουμε πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, να ενισχύουμε τη θωράκιση του πληθυσμού και δη των παιδιών και των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για μια κατάκτηση που δικαιώνει τον καθημερινό μας αγώνα στην κοινότητα, στο σχολείο, στην οικογένεια. Η διάταξη αυτή επικυρώνει τον κρίσιμο ρόλο του Επισκέπτη Υγείας ως πυλώνα της πρόληψης και του συντονισμού στη δημόσια υγεία και απολαμβάνει της πλήρους υποστήριξής μας.
Ο ρόλος των Επισκεπτών –τριων Υγείας είναι καίριος στην Προάσπιση και Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας. Η συμβολή μας στην εμβολιαστική κάλυψη αποτελεί σαφώς αναπόσπαστο κομμάτι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας τόσο των παιδιών όσο και των εφήβων.
Για να μπορέσουμε να εκτελούμε σωστά τον ρόλο μας πρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση στους κωδικούς ΗΔΙΚΑ ,όπου με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εγκυρότητα στο Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών και ενισχύεται η φροντίδα στο κάθε παιδί/ έφηβο.
Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το άρθρο 19 το οποίο ενισχύει τον ρόλο των Επισκεπτών- τριων Υγείας, καθώς αφενός αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στη Δημόσια Υγεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, αφετέρου δεν νοείται Δημόσια Υγεία χωρίς την δυναμική παρουσία του Επισκέπτη Υγείας.
Στο ‘Κεφάλαιο Β’ Ρυθμίσεις για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τους ιατρούς που υπηρετούν σε αυτό’ να αφαιρεθεί από το άρθρο 6 η φράση ‘ και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας’. Ούτως ή άλλως το επικουρικό προσωπικό είμαστε ‘στον αέρα’ με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όποτε θέλετε μας σταματάτε, τουλάχιστον να μας επιτραπεί η μισθωτή εργασία με προϋπόθεση να συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης μας και να μην εμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας μας. Μην μας ωθείτε στην παράλληλη εργασία με μπλοκάκι.
Αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος: προς απάντηση για τους φαρμακοποιούς. Φυσικά κι αποτελεί κατάπτυστο, να γίνονται εμβολιασμοί στα φαρμακεία, και να αμείβονται κιόλας γι αυτό!
Δηλαδή οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν εμβόλια, οι επισκέπτες υγείας μπορούν να κάνουν εμβόλια, οι μόνοι που δεν μπορούν να τα κάνουν απευθείας στα ιατρεία όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, είναι οι γιατροί!
Σταθερά ζητούμε κι εμείς να διαθέτουμε φάρμακα στα ιατρεία μας, και να κάνουμε προληπτικές δράσεις απευθείας.
Η πόρτα της ιατρικής είναι ανοιχτή. Αν κάποιος θέλει να γίνει γιατρός, είναι απλή διαδικασία. Επιτυγχάνει και ολοκληρώνει σπουδές ιατρικής.
Δεν ψάχνει πονηρά να πάρει ιατρικές αρμοδιότητες με νόμους και υπ. Αποφάσεις. Στον πρώτο θάνατο βρέφους, όταν σας ρωτήσει ο εισαγγελέας γιατί κάνατε αντιποίηση, σκεφτείτε την ηθική σας και την απάντηση σας.
Θυμάμαι ότι απολύθηκα από το ΙΚΑ το 2014 γιατί είχα ιδιωτικό ιατρείο.Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…
Θυμάμαι το 2013 απολύθηκα από το ΙΚΑ γιατί είχα ιδιωτικό ιατρείο και κάποιος ήθελε δική του την δόξα.Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…
Η προσθήκη του άρθρου 19 στο παρών νομοσχέδιο αποτελεί μια σημαντική θεσμική παρέμβαση που θα συμβάλει μόνο θετικά στην λειτουργία στο συστήματος της ΠΦΥ. Οι Επισκέπτες Υγείας είναι επαγγελματίες υγείας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989 σύμφωνα με τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς σε συνεργασία με Παιδίατρους, Γενικούς Ιατρούς και άλλες ιατρικές ειδικότητες αλλά παρόλα αυτά στην ουσία να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώσουν μια πράξη που διενήργησαν. Αντίθετα το δικαίωμα αυτό δόθηκε στους Φαρμακοποιούς για τα εμβόλια ενηλίκων, οι οποίοι εμβολιάζουν στα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο Επισκέπτης Υγείας κατέχει τις δεξιότητες ως Επαγγελματίας Υγείας που μπορούν να συμβάλουν σθεναρά την Προαγωγή των εμβολιασμών στην κοινότητα κάτω από τη σκέπη του συστήματος της ΠΦΥ. Οι εμβολιασμοί στην κοινότητα δεν είναι μόνο μια ιατρική πράξη αλλά μια φιλοσοφία που πρέπει να γίνει αντιληπτή στους πολίτες, σε μια εποχή που υπάρχει έντονα η αμφισβήτησή τους, ώστε να οδηγηθούμε στην Προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
Συγχαίρουμε το Υπουργείο Υγείας για την δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, καθώς επίσης και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή διότι είναι μια πράξη που διασφαλίζει μ προσβασιμότητα, ισότητα, κάλυψη αναγκών υγείας, σαφή επιδημιολογικά δεδομένα, ενημερωμένα μητρώα, συνεπώς καλύτερη Δημόσια Υγεία για όλους.
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία αυτή. Η δυνατότητα καταχώρησης εμβολιασμών από τους επισκέπτες υγείας ενισχύει την προσβασιμότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε πληθυσμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρικές δομές. Εύχομαι να συνεχιστεί η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών υγείας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
Η δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή, έπρεπε να είχε γίνει από το 2017. Ο έλεγχος του ιστορικού των εμβολιασμών και η καταχώρηση των πράξεων που διενεργούμε οι ίδιοι θα είναι προς όφελος της υγείας των πολιτών και κυρίως θα είναι πάντα συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία από το άτομο που έκανε τον εμβολιασμό και τις άλλες πράξεις. Επίσης το έργο των Ε.Υ. δεν καταγράφονταν κάπου και ως εμβολιαστής φαίνονταν αυτός που συνταγογραφούσε. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπου εκτελούνται εμβολιασμοί από άλλους επαγγελματίες υγείας και δεν καταγράφονταν.
Χαιρετίζουμε την προσθήκη του άρθρου 19 στο παρών νομοσχέδιο , το οποίο στην ουσία αποτελεί μια παράλειψη ετών. Οι Επισκέπτες Υγείας είναι επαγγεματίες υγείας με αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα από το 1989. διενεργούν εμβολιασμούς σε συνεργασία με παιδιάτρους και Γενικούς Ιατρούς αλλά και άλλων ειδικοτητων όλα αυτά τα χρόνια χωρίς στην ουσία να έχουν τη δυνατότητα να βεβαιώσουν μια πράξη που διενήργησαν, δικαίωμα που δόθηκε ακόμη και στους Φαρμακοποιούς για τα εμβόλια ενηλίκων.
Η δυνατότητα καταχώρισης στα μητρώα εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, ο έλεγχος της εμβολιαστικής καλύψης του πληθυσμού καθώς και η καταχώριση πράξεων και διαπιστώσεων στο Ηλεκτρονικό ΑΔΥΜ μόνο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας μπορεί να είναι.
Συγχαίρουμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς διασφαλίζει με αυτόν τον τρόπο προσβασιμότητα, ισότητα, καλύψη αναγκών υγείας, καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα, ενημερωμένα μητρώα, συνεπώς καλύτερη Δημόσια Υγεία
ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Άρθρο 19
Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017
Οι Επισκέπτες Υγείας είναι οι επαγγελματίες εκείνοι που ασχολούνται με τον εμβολιασμό από τη βρεφική ηλικία έως την ενήλικη ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, καθώς επίσης και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. Ο έλεγχος του ιστορικού και η καταχώρηση των πράξεων που διενεργούμε οι ίδιοι θα είναι προς όφελος των πολιτών, καθώς θα είναι πάντα συμπληρωμένα όλα τα στοιχεία στον χρόνο που γίνονται.
Αναγνωρίζεται και θεσμοθετείται από την Πολιτεία το έργο των Επισκεπτών Υγείας μετά από αίτημα πολλών ετών, προς όφελος της Δημόσιας Υγείας, αφού θα βοηθήσει στην πλήρη αποτύπωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.
Άρθρο 6
Δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 3329/2005
«…και δεν αφορά σε παροχή μισθωτής εργασίας…», θα πρέπει να εξαιρεθεί αυτό το κομμάτι, καθώς θα πρέπει να μπορούν οι επικουρικοί υπάλληλοι να έχουν το δικαίωμα για μια απογευματινή/συμπληρωματική απασχόληση, προς ενίσχυση του εισοδήματος τους. Εφόσον η μισθωτή απασχόληση, συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας του, γιατί να μην μπορεί ένα επικουρικός υπάλληλος να εργάζεται και το απόγευμα ως ημιαπασχόληση κάπου ως μισθωτός; Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος ο νομοθέτης ωθεί τους υπαλλήλους σε μαύρη εργασία.
Με την συγκεκριμένη διαβούλευση, αναγνωρίζεται μια κρίσιμη αναγκαιότητα για τον κατ’ εξοχήν επιστημονικό κλάδο που ασχολείται με τη πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, τους Επισκέπτες Υγείας. Tους επαγγελματίες που αθόρυβα έχουν στηρίξει διαχρονικά την δημόσια υγεία μέσα από τους εμβολιασμούς στα σχολεία, τους ΣΠΜΠ, τους εμβολιασμούς Covid, καθώς και στα τόσα αντικείμενα της προαγωγής της υγείας. Έχουμε την εμπειρία και πλέον θα έχουμε και τα ηλεκτρονικά μέσα, τους προσωπικούς μας κωδικούς ώστε να πιστοποιούμε την προσωπική μας εργασία.
Σχόλια επί του άρθρου 7
«Στο πλαίσιο της παραχώρησης της παρ. 1, το προσωπικό του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ. δύναται να αποζημιώνεται για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Για την αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., λόγω συμμετοχής του στο πρόγραμμα εφημεριών του Ε.Σ.Υ., εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις για την αποζημίωση των εφημεριών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., καθώς και οι διατάξεις της υπό στοιχεία Φ.900/9/568018/Σ.942/3.12.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Υγείας «Αποζημίωση του ιατρικού προσωπικού του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού και του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας που εντάχθηκε στο πρόγραμμα εφημεριών του Εθνικού Συστήματος Υγείας για το χρονικό διάστημα από τις 22.3.2021 έως και τις 7.6.2021» (Β` 5821).»
Για πιό λόγο τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν περιλαμβάνονται στις αποζημιώσεις όπως είχε γίνει με το 251 ΓΝΑ το 2021 και περιλαμβάνεται μόνο το ΝΙΜΤΣ? Δεν μπορούμε να απαιτούμε διαρκώς από τους στρατιωτικούς τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών πέραν αυτών για τις οποίες κατατάχθηκαν στο στράτευμα. Το επιχείρημα της αμοιβής από το ΥΠΕΘΑ δεν ευσταθεί, καθώς αφενός μιλάμε για επιπλέον έργο πέραν τον καθηκόντων τους, και αφετέρου το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους υγειονομικούς του ΕΣΥ (αμείβονται για την καθημερινή τους εργασία αλλά λαμβάνουν και αποζημίωση για τις εφημερίες τους όπως είναι το ορθό και το πρέπων).
Η πρόβλεψη του Άρθρου 19 αποτελεί κομβικό βήμα για την ουσιαστική ενσωμάτωση των Επισκεπτών Υγείας στη λειτουργία του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο Επισκέπτης Υγείας είναι επαγγελματίας δημόσιας υγείας με εξειδικευμένο ρόλο στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και την προστασία του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες όπως τα παιδιά και οι έφηβοι.
Η θεσμοθετημένη πρόσβαση και η δυνατότητα καταχώρησης στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και στα συναφή ηλεκτρονικά συστήματα υγείας δεν είναι μόνο τεχνική διευκόλυνση, συνιστά επιστημονική και επαγγελματική αναγνώριση. Επιτρέπει στον Επισκέπτη Υγείας να ασκήσει πλήρως τον ρόλο του στην παρακολούθηση της υγείας του παιδικού πληθυσμού, να εξασφαλίσει την πληρότητα του εμβολιαστικού ιστορικού, να εντοπίζει έγκαιρα ελλείψεις και να συμβάλλει στην πρόληψη επιδημιολογικών κενών.
Με τον τρόπο αυτό, το επάγγελμα ολοκληρώνει τη λειτουργία του μέσα σε ένα πλαίσιο σύγχρονης δημόσιας υγείας, όπου η συλλογή και η αξιοποίηση αξιόπιστων δεδομένων αποτελούν θεμέλιο για τον σχεδιασμό πολιτικών και την προστασία της κοινότητας. Η ρύθμιση αυτή ενδυναμώνει την επιστημονική μας υπόσταση, θωρακίζει τον προληπτικό χαρακτήρα του επαγγέλματος και προσφέρει προστιθέμενη αξία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Επισης να διευκρινησω οτι απο τη στιγμη που εχουν δωθει οι εμβολιασμοι στους φαρμακοποιους με τις ευλογιες της κυβέρνησης , τα επιχειρηματα του ιατρικου κλαδου περι αντιποιησης δεν τα καταλαβαίνω , όταν μονο με το αμκα των ενηλίκων πελατων , προβαινουν οι φαρμακοποιοι σε εμβολιασμό χωρις ληψη προηγούμενου ιστορικου.
Για να μην πω ποσοι αλλοι εμβολιασμοι γίνονται χωρις συνταγογραφηση αφου τα εμβόλια ειναι ελευθερα προς χρηση.
Αρθρο 19 και συνταγογραφηση οπως οι μαιες
Στο άρθρο 6 περιγράφεται το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου στο επικουρικό προσωπικό και επαναδιαμορφώνεται η παρ. 3 του άρθρου 10 του ν. 3329/2005.
Επικαλούμενη όμως την παρ. 2 του ίδιου νόμου δεν περιλαμβανει στην εφαρμογή της το συνολο του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. (πχ μηχανικούς)
Σχετικά με το Άρθρο 19: «Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017»
Δικαιώνεται ο κλάδος μας μετά από αγώνα και πόλεμο πολλών χρόνων .Όλοι είχαν πρόσβαση στο μητρώο εκτός από τους ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Οι Επισκέπτες υγείας είναι ο μοναδικός κλάδος που υπηρετεί την ΠΡΟΛΗΨΗ αδιάκοπα και πιστά.
Σχόλιο – Άρθρο 19
Ως Επισκέπτρια Υγείας, εκφράζω την ικανοποίησή μου για το Άρθρο 19 που αναγνωρίζει τον ρόλο μας στη διενέργεια εμβολιασμών και μας δίνει πλέον τη δυνατότητα συνταγογράφησής τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει την πρόληψη, διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και αναδεικνύει την ουσιαστική συμβολή του κλάδου μας στη δημόσια υγεία.
Σχετικά με το Άρθρο 19: «Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017″
Επιτέλους δικαιώνεται ο κλάδος μας, μετά από αγώνα και πόλεμο πολλών χρόνων. Όλοι είχαν πρόσβαση στο Μητρώο εκτός από τους ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Οι Επισκέπτες Υγείας είναι οι μοναδικοί που υπηρετούν την Πρόληψη ακούραστα και πιστά όλα τα χρόνια υπό αντίξοες συνθήκες και με την ελάχιστη αναγνωρισμένη αξία.
Σχετικά με το Άρθρο 19: «Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017
Με το αρθρο 19 ξεκαθαρίζονται σαφέστατα και αποδίδονται ορθά οι αρμοδιότητες των Επισκεπτών Υγείας ως έχουν στην ΠΦΥ. Αποκαθίσταται το μεχρι την στιγμή του αρθου ατόπημα του να γίνονται οι συγκεκριμένες πράξεις με τους κωδικούς του εκάστοτε γιατρού. Αποδίδεται και αποτυπώνεται έτσι το έργο τους , πράγμα που θα είναι χρήσιμο και την ΠΦΥ αλλά και στα ατομικά τους στατιστικά στοιχεία στα πλαίσια της αξιολόγησης. Δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος αφού καθορίζονται σαφέστατα οι συγκεκριμένες πράξεις για τις οποίες χρειάζεται πρόσβαση σε κωδικούς ΗΔΙΚΑ. Τέλος εξασφαλίζεται η απολυτη νομιμότητα αφού η πιστοποίηση θα γίνεται μέσα από το Νομικό Πρόσωπο (ΠΣΕΥ) στα μητρώα του οποίου θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι. Το συγκεκριμένο άρθρο είναι πληρέστατο, άρτιο και αποκαθιστά χρόνια παθογένεια
Σχετικά με το άρθρο 17
Σε περίπτωση αναφυλακτικού επεισοδίου λίγα λεπτά ή ώρες μετά τον εμβολιασμό και την καταχώρισή του στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών σε ποιο επίπεδο ευθύνης φθάνει η νομική κάλυψη των επισκεπτών Υγείας και η εκπαιδευτική τους επάρκεια, ώστε να την αντιμετωπίσουν; Το ωράριο των εμβολιασμών θα είναι σε ώρες και μέρες σε Κέντρα υγείας, ΤΟΜΥ, νοσοκομεία που θα τα καλύπτει ειδικός παιδίατρος ικανός να αντιμετωπίσει μια οξεία αλλεργική αντίδραση με τα αντίστοιχα υλικά και φαρμακευτικά μέσα; Ο ανθρώπινος εμβολιασμός είναι μια ιατρική πράξη sensu strictiori που δεν περιορίζεται μονον στην πράξη του εμβολιασμού του πολίτη, αλλά στην ενημέρωσή του πριν και μετά για όλες τις λεπτομέρειες της πρακτικής (πυρετός, πόνος, εξάνθημα, οίδημα, καχεξία, υπνηλία μέχρι και σπασμούς), ενημέρωση συνυφασμένη με την εκπαίδευση του ιατρού εμβολιαστή, ο οποίος έχει το δικαίωμα να διενεργήσει και δύο εμβολιασμούς μαζί κρίνοντας την ε εμβολιαστική επάρκεια του ασθενούς και την κατάσταση της υγείας του. Είναι πάλι εκπαιδευμένος ο επισκέπτης Υγείας για τις απόλυτες και τις σχετικές αντενδείξεις εμβολιασμού, ειδικά όταν προηγούμενος εμβολιασμός έχει συνοδευτεί από μια σπάνια αλλά υπαρκτή παρενέργεια; Και κατά πόσο ο επισκέπτης Υγείας θα είναι εις θέσιν να φιλτράρει τη γνώση και να κρίνει αν πρόκειται να προχωρήσει σε εμβολιασμούς εάν δεν έχει εξεταστεί στην ύλη της εμβόλιο λόγιας, πως θα χειρίζεται αυτό το ζωντανό φάρμακο που λέγεται εμβόλιο, πως θα διατηρεί την ψυχρή αλυσίδα του προιόντος, όλα γνωστικά αντικείμενα του ειδικού παιδιατρου.
Η προτεινόμενη διάταξη, με την οποία τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 4486/2017 (άρθρο 19) σχετικά με τον ρόλο των επισκεπτών υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Ενισχύει ουσιαστικά τον ρόλο των επισκεπτών υγείας, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα εργαλεία για τον έλεγχο και την καταχώριση εμβολιασμών και πράξεων πρόληψης. Η θεσμοθετημένη πρόσβαση στα εθνικά μητρώα εμβολιασμών, στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην ολοκληρωμένη φροντίδα παιδιών και εφήβων. Συνολικά, η ρύθμιση αναβαθμίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και αναγνωρίζει έμπρακτα τον κρίσιμο ρόλο του κλάδου στην πρόληψη, την αγωγή και την προαγωγή της υγείας.
Χαιρετίζουμε την πρόβλεψη του Άρθρου 19 για την πρόσβαση των επισκεπτών υγείας στα Εθνικά Μητρώα Εμβολιασμών, στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή.
Η ρύθμιση αυτή:
• αναβαθμίζει ουσιαστικά τον ρόλο των επισκεπτών υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην πρόληψη,
• συμβάλλει στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού,
• ενισχύει τον συντονισμό και την έγκαιρη παρέμβαση σε θέματα δημόσιας υγείας.
Θεωρούμε θετικό ότι οι επισκέπτες υγείας αναγνωρίζονται θεσμικά ως επαγγελματίες που μπορούν να συμβάλουν με τρόπο οργανωμένο στην καταγραφή και παρακολούθηση κρίσιμων δεδομένων υγείας.
Σχετικά με το άρθρο 19, επιτέλους οι Επισκέπτες υγείας θα μπορούν να εχουν πρόσβαση στους εμβολιασμούς αλλά και να καταχωρούν τα εμβολια τα οποία χορηγούν οι ίδιοι.
Τα οφέλη είναι πολλα: Αφενός θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη γρηγορη ψηφιοποίηση των εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων κ αφετέρου δίνουν τον απαραίτητο χρόνο στο γιατρό για εξέταση κ διάγνωση. Επιπλέον, σε καθε δομή υγείας θα μπορούν να καθοδηγούν τον πολίτη για τους επερχόμενους εμβολιασμούς, χωρίς να απασχολούν το γιατρό.
Σχετικά με το άρθρο 4, ορθώς δίνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των Τ.ΟΜ.Υ., η οποία θα πρέπει αντιστοίχως να δοθεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες εργαζομένων στις Τ.ΟΜ.Υ., καθώς το καθεστώς της αποκλειστικής απασχόλησης δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους να εξελιχθούν, αλλά και αποτελεί εμπόδιο ώστε να βελτιώσουν το εισόδημά τους.
Σχετικά με το άρθρο 4, ορθώς δίνεται η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου στους γιατρούς των Τ.ΟΜ.Υ., η οποία θα πρέπει αντιστοίχως να δοθεί και στις υπόλοιπες ειδικότητες εργαζομένων στις Τ.ΟΜ.Υ.. Καιρός πλέον να καταργηθεί και το καθεστώς της αποκλειστικής απασχόλησης στις Τ.ΟΜ.Υ. που δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους να εξελιχθούν, αλλά και αποτελεί εμπόδιο ώστε να βελτιώσουν το εισόδημά τους.
Σχετικά με το Άρθρο 19: «Επισκέπτες υγείας – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017»θεωρώ ότι θωρακίζει θεσμικά τον ρόλο των Επισκεπτών Υγείας στην ΠΦΥ, παρέχοντας τους τα αναγκαία ψηφιακά εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους ολοκληρωμένα.
Σχετικά με το Άρθρο 19 και την προσθήκη της παρ. 4 θεωρώ ότι δικαιώνει και θωρακίζει θεσμικά τον ρόλο των Επισκεπτών Υγείας στην ΠΦΥ, παρέχοντας τους,τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία, δηλαδή τους κωδικούς πρόσβασης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των εμβολιασμών που διενεργούν οι ίδιοι. Το ίδιο και στο δικαίωμα της καταχώρησης στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
Θα ήταν εξίσου σημαντικό να υπήρχε και η δυνατότητα συνταγογράφησης των εμβολίων.
Με εκτίμηση
Πάλι βλέπουμε προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος.
Ανακοινώνεται ότι οι επισκέπτες υγείας θα μπορούν να «συνταγογραφούν» εμβόλια. Πρέπει όμως να γίνει σαφές:
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν είναι ιατρική πράξη. Είναι καθαρά διοικητική διαδικασία που εξυπηρετεί τον ΕΟΠΥΥ για την εκκαθάριση δαπανών.
Σε όλες σχεδόν τις χώρες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), οι συνταγές παραμένουν χειρόγραφες: στη Γερμανία, το 2025 ακόμη γράφουμε συνταγές σε απλό χαρτί με σφραγίδα και υπογραφή ιατρού. Τα φαρμακεία και τα ασφαλιστικά ταμεία αναλαμβάνουν την εκκαθάριση.
Η δουλειά του γιατρού είναι διάγνωση και θεραπεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι γραφειοκρατία που φορτώθηκε σε εμάς.
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν ένας επισκέπτης υγείας χορηγήσει εμβόλιο σε νεογνό, σε καρκινοπαθή ή σε αιματολογικό ασθενή με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας και προκληθεί θάνατος; Η ιατρική πράξη απαιτεί πλήρη ιατρική εκπαίδευση.
Αν κάποιος θέλει να γίνει γιατρός, η πόρτα της Ιατρικής Σχολής είναι ανοιχτή. Σταματήστε την αντιποίηση επαγγελματος.
Άρθρο 17.
Απαιτείται ενιαία απόφαση για τον καθορισμό των μετρικών στοιχείων, τεχνικών προδιαγραφών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη θεώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του εξωτερικού παραρτήματος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας καθώς και για κάθε άλλο λεπτομερειακό ζήτημα που αφορά τα εξωτερικά παραρτήματα. Η Απόφαση πρέπει να εκδίδεται από τον Υπουργό Υγείας.
Σχετικά με το άρθρο 17.
Εφόσον επιλέγεται ο καθορισμός των προδιαγραφών με έκδοση ΥΑ, αυτή (η ΥΑ δηλαδή) θα πρέπει να αφορά τα μετρικά στοιχεία, οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, καθώς και κάθε άλλο λεπτομερειακό ζήτημα που αφορά τα εξωτερικά παραρτήματα συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη θεώρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων του εξωτερικού παραρτήματος από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Η Απόφαση για τα ως άνω θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας.
Ομοίως και για την παράγραφο 4Β του άρθρου 88 (ΜΧΑ) η απόφαση πρέπει να είναι αρμοδιότητα του Υπουργού Υγείας.
Αναφορικά με την προτεινόμενη αναδιατύπωση της περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), που επιχειρείται με το άρθρο 4 του παρόντος νομοσχεδίου και δη αναφορικά με την περ. αε θα πρέπει να διαγραφεί η φράση «τύπου Α και Β» καθώς δεν ερείδεται σε καμία νομοθετική διάταξη ενώ ως ορολογία έχει τις ρίζες της σε παλαιότερη, ήδη καταργηθείσα εγκύκλιο του ΕΟΦ. Η ισχύουσα εγκύκλιος ΕΟΦ αρ. πρωτ. 45560/21.5.2025 χρησιμοποιεί τον όρο «επιστημονικές εκδηλώσεις» συλλήβδην, χωρίς διαχωρισμό σε «τύπου Α και Β».
Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και τη διασύνδεση του πολίτη με το σύστημα υγείας. Η συμβολή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο του ανήλικου όσο και του ενήλικου πληθυσμού.
Για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τον ρόλο μας με επάρκεια και διαφάνεια, είναι απαραίτητο να έχουμε πρόσβαση σε κωδικούς ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούμε να καταχωρούμε άμεσα και υπεύθυνα τους εμβολιασμούς. Η δυνατότητα αυτή:
Εξασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητα του εθνικού μητρώου εμβολιασμών.
Ενισχύει τη συνέχεια της φροντίδας και την παρακολούθηση του ιστορικού κάθε πολίτη.
Αναβαθμίζει τον ρόλο του Επισκέπτη Υγείας ως επαγγελματία δημόσιας υγείας με ουσιαστική συμβολή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης.
Παράλληλα, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα αφορά το εργασιακό καθεστώς μας. Οι Επισκέπτες Υγείας που υπηρετούμε ως επικουρικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καθώς η σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης μας στερεί το δικαίωμα για παράλληλη εργασία. Ζητούμε να υπάρξει ρύθμιση που θα μας επιτρέψει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις κύριες υποχρεώσεις μας προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η αναγνώριση αυτών των δύο αιτημάτων – η πρόσβαση σε κωδικούς ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα παράλληλης εργασίας – δεν αποτελούν μόνο θεσμική κατοχύρωση του ρόλου μας, αλλά και επένδυση στη δημόσια υγεία και στην επαγγελματική αξιοπρέπεια των Επισκεπτών Υγείας.
Κείμενο για Διαβούλευση
Οι Επισκέπτες Υγείας αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη, την αγωγή υγείας και τη διασύνδεση του πολίτη με το σύστημα υγείας. Η συμβολή μας είναι ιδιαίτερα σημαντική στον τομέα της εμβολιαστικής κάλυψης, τόσο του ανήλικου όσο και του ενήλικου πληθυσμού.
Για να μπορέσουμε να επιτελέσουμε τον ρόλο μας με επάρκεια και διαφάνεια, είναι απαραίτητο να έχουμε πρόσβαση σε κωδικούς ΗΔΙΚΑ, ώστε να μπορούμε να καταχωρούμε άμεσα και υπεύθυνα τους εμβολιασμούς. Η δυνατότητα αυτή:
Εξασφαλίζει την ακρίβεια και την πληρότητα του εθνικού μητρώου εμβολιασμών.
Ενισχύει τη συνέχεια της φροντίδας και την παρακολούθηση του ιστορικού κάθε πολίτη.
Αναβαθμίζει τον ρόλο του Επισκέπτη Υγείας ως επαγγελματία δημόσιας υγείας με ουσιαστική συμβολή στον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης.
Παράλληλα, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα αφορά το εργασιακό καθεστώς μας. Οι Επισκέπτες Υγείας που υπηρετούμε ως επικουρικοί υπάλληλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, καθώς η σύμβαση αποκλειστικής διάθεσης μας στερεί το δικαίωμα για παράλληλη εργασία. Ζητούμε να υπάρξει ρύθμιση που θα μας επιτρέψει τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης, χωρίς αυτό να επηρεάζει τις κύριες υποχρεώσεις μας προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η αναγνώριση αυτών των δύο αιτημάτων – η πρόσβαση σε κωδικούς ΗΔΙΚΑ και η δυνατότητα παράλληλης εργασίας – δεν αποτελούν μόνο θεσμική κατοχύρωση του ρόλου μας, αλλά και επένδυση στη δημόσια υγεία και στην επαγγελματική αξιοπρέπεια των Επισκεπτών Υγείας.
«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για το άρθρο 19 που παρέχει στους Επισκέπτες Υγείας τη δυνατότητα συνταγογράφησης εμβολίων. Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική πρόοδο για τη δημόσια υγεία, καθώς ενισχύει τον ρόλο των Επισκεπτών Υγείας στην πρόληψη και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών στον εμβολιασμό. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με ουσιαστικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα και την υγειονομική θωράκιση της κοινωνίας μας, για την οποία σας εκφράζω την εκτίμηση και τις θερμές μου ευχαριστίες.»
Η εισαγωγή της παρ. 4 στο άρθρο 13 του ν. 4486/2017 (άρθρο 19 του σχεδίου νόμου) συνιστά κομβική θεσμική παρέμβαση για τη δημιουργία και την αξιοπιστία του νέου ψηφιακού Μητρώου Εμβολιασμών, καθώς αναγνωρίζει ρητά τις Επισκέπτριες/Επισκέπτες Υγείας ως βασικούς επαγγελματίες τροφοδότησης και συνεχούς επικαιροποίησης των κρίσιμων δεδομένων του.
Η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και καταχώρισης των υλοποιημένων εμβολιασμών από τον ίδιο τον επαγγελματία που τους διενεργεί διασφαλίζει πληρότητα, εγκυρότητα και επικαιρότητα των εγγραφών, αίροντας τις χρόνιες στρεβλώσεις των ελλιπών ή καθυστερημένων καταγραφών και καθιστώντας το μητρώο πραγματικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης εμβολιαστικής κάλυψης και τεκμηριωμένης πολιτικής δημόσιας υγείας.
Η θεσμοθέτηση διαπίστευσης μέσω Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε., βάσει του μητρώου τακτικών μελών του Πανελλήνιου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, εγκαθιδρύει διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα και λογοδοσία, εξασφαλίζοντας ότι μόνο πιστοποιημένοι επαγγελματίες ενεργούν ως χρήστες των συστημάτων. Παράλληλα, η πρόσβαση στο Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού (τμήμα του Α.Η.Φ.Υ.) και στο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή αποκαθιστά τη συνέχεια της φροντίδας και την ενιαία εικόνα εμβολιαστικού ιστορικού.
Συνολικά, η υιοθέτηση του άρθρου 19 συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκρότηση ενός σύγχρονου, ολοκληρωμένου και λειτουργικού συστήματος πρόληψης προς όφελος της δημόσιας υγείας.
Άρθρο 6
Δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου σε επικουρικό προσωπικό – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 10 ν. 3329/2005
Ας τελειώνουμε πια με το βάσανο της αποκλειστικής απασχόλησης, είναι άκρως απαραίτητο πλέον να δουλεύουμε και 2η εργασία. Πρέπει να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που συνεχώς αυξάνονται. Έτσι και το κράτος θα εισπράττει την νόμιμη επιπλέον εργασία.
Σχετικά με το άρθρο 12 (την κατάργηση του Γ.Ν. Πέλλας):
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 4 νοσοκομεία (Γιαννιτσά, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα), αλλά οι κάτοικοι καταφεύγουν στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν λειτουργεί ουσιαστικά κανένα πλήρως, λόγω προβλημάτων στελέχωσης.
Εν συντομία: Το πραγματικό πρόβλημα στο Γ.Ν. Πέλλας ανάγεται στην πρόβλεψη να τίθεται η έδρα του Νοσοκομείου στο μεγαλύτερο εκ των διασυνδεμένων. Γι αυτό το λόγο ενώ το Νοσοκομείο Γιαννιτσών είχε περίπου 245 οργανικές κλίνες έως το 2012, τέθηκε, στα χαρτιά, στις περίπου 180 (συγκρίσιμες με τις του Έδεσσας), ώστε να εγκαταστασταθεί η έδρα στη Έδεσσα. Έτσι, οι πόροι που διατίθενται με βάση τις κλίνες δεν επαρκούν και πρόβλημα έχουν αμφότερα τα νοσοκομεία. Η διασύνδεση δεν απέτυχε: Δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Ο εκ νέου διαχωρισμός των νοσοκομείων θα διατηρήσει διπλές θέσεις και διπλές υπηρεσίες, υπολειτουργούσες ή χωρίς αντικείμενο, με το αντίστοιχο κόστος, χωρίς επίδραση στα προβλήματα στελέχωσης και οργάνωσης που κρύβονται πίσω από τις δυσλειτουργίες και άρα χωρίς επίδραση στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται.
Νομίζω ότι καλύτερη λύση θα ήταν η αποσύνδεση της έδρας από τις κλίνες, η επαναφορά των κλινών στις οργανικές προβλέψεις των νοσοκομείων και (με έμφαση) οπωσδήποτε η πραγματική εφαρμογή των προβλέψεων της διασύνδεσης και η οργάνωση της λειτουργίας των μονάδων.
Ακόμα καλύτερα, νομίζω ότι θα έπρεπε να συντονιστούν και τα 4 νοσοκομεία της περιοχής. Όλα τα υπόλοιπα εξυπηρετούν μόνο τοπιστικές διεκδικήσεις.
Σωστά τα μητρώα