Άρθρο 17

1. Το στοιχείο (ιγ) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του νόμου 4209/2013 τροποποιείται ως εξής:
«ιγ) Με βάση τη νομική μορφή του ΟΕΕ και τον κανονισμό ή τα καταστατικά του έγγραφα, σημαντικό ποσοστό, και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) οποιωνδήποτε μεταβλητών αποδοχών αποτελείται από μερίδια ή μετοχές του σχετικού ΟΕΕ ή ισοδύναμα ιδιοκτησιακά συμφέροντα ή χρηματοπιστωτικά μέσα που συνδέονται με μετοχές ή ισοδύναμα μη ρευστά μέσα. Στην περίπτωση που η αξία του χαρτοφυλακίου του υπό διαχείριση ΟΕΕ ισοδυναμεί με λιγότερο από πενήντα τοις εκατό (50%) του συνόλου του χαρτοφυλακίου που διαχειρίζεται η ΑΕΔΟΕΕ, το ελάχιστο ποσοστό του πενήντα τοις εκατό (50%) δεν ισχύει. Τα μέσα της παρούσας περίπτωσης υπόκεινται σε ενδεδειγμένη πολιτική διακράτησης με σκοπό την ευθυγράμμιση των κινήτρων προς τα συμφέροντα της ΑΕΔΟΕΕ και των ΟΕΕ που διαχειρίζεται και των επενδυτών των ΟΕΕ. Η παρούσα παράγραφος εφαρμόζεται τόσο στο μέρος των μεταβλητών αποδοχών, των οποίων η καταβολή επιμερίζεται σύμφωνα με την επόμενη περίπτωση ιδ΄ όσο και στο μέρος των μεταβλητών αποδοχών που δεν τελεί υπό επιμερισμό. Με απόφασή της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να θέτει περιορισμούς στο είδος και στο σχεδιασμό αυτών των μέσων ή να απαγορεύει ορισμένα μέσα όπως αρμόζει.»
2. Το στοιχείο (ιδ) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του νόμου 4209/2013 τροποποιείται ως εξής:
«ιδ) Η καταβολή σημαντικού μέρους, και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) των μεταβλητών αποδοχών, επιμερίζεται για περίοδο η οποία είναι αρμόζουσα του κύκλου ζωής και της πολιτικής εξαγοράς των μεριδίων ή μετοχών του οικείου ΟΕΕ και ευθυγραμμίζεται ορθά με τη φύση των κινδύνων του εν λόγω ΟΕΕ. Η περίοδος που αναφέρεται στην παρούσα περίπτωση είναι από τρία (3) έως πέντε (5) έτη εκτός αν ο κύκλος ζωής του σχετικού ΟΕΕ είναι συντομότερος. Οι πληρωτέες αποδοχές που τελούν υπό επιμερισμό κατοχυρώνονται κατ’ αναλογία του εναπομένοντος χρονικού διαστήματος μέχρι τη λήξη της περιόδου αναστολής. Στην περίπτωση μεταβλητών αποδοχών ιδιαίτερα υψηλού ποσού, επιμερίζεται η καταβολή τουλάχιστον του εξήντα τοις εκατό (60%) του εν λόγω ποσού.»
3. Το στοιχείο (ιε) της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του νόμου 4209/2013 τροποποιείται ως εξής:
«ιε) Οι μεταβλητές αποδοχές, συμπεριλαμβανομένου του υπό επιμερισμού τμήματός τους, καταβάλλονται ή κατοχυρώνονται μόνο αν είναι αποδεκτές βάσει της οικονομικής κατάστασης της ΑΕΔΟΕΕ συνολικά και δικαιολογημένες βάσει των επιδόσεων της επιχειρησιακής μονάδας, του ΟΕΕ και του συγκεκριμένου προσώπου.»
4. Στο άρθρο 13 του νόμου 4209/2013 προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:
«5. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύναται να εξειδικεύονται τα κριτήρια βάσει των οποίων ορίζονται τα πρόσωπα που συνιστούν «ανώτερα διευθυντικά στελέχη» για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, και κατόπιν της έκδοσης κατευθυντήριων γραμμών της ΕΑΚΑΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές αυτές.
6. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δύναται να εξειδικεύονται τα κριτήρια του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, ή τα ποσοτικά όρια βάσει των οποίων οι ΑΕΔΟΕΕ δεν υποχρεούνται να καταρτίζουν επιτροπή αποδοχών, και κατόπιν της έκδοσης κατευθυντήριων γραμμών της ΕΑΚΑΑ, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές αυτές.»