Άρθρο 296 Κ.Π.Δ. Σκοπός των περιοριστικών όρων

Άρθρο 296.- Ο σκοπός των περιοριστικών όρων είναι να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης.


Προτεινόμενη ρύθμιση:

Το άρθρο 296 ΚΠΔ αντικαθίσταται ως εξής:

Ο σκοπός των περιοριστικών όρων είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος τέλεσης νέων εγκλημάτων και να εξασφαλιστεί ότι εκείνος στον οποίο επιβλήθηκαν θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση ή στο δικαστήριο και θα υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης.

Αιτιολογική Έκθεση:

Οι αναφερόμενοι στο άρθρο 296 ΚΠΔ σκοποί, για την επίτευξη των οποίων ήταν δυνατόν να διαταχθούν περιοριστικοί όροι, αφορούσαν μέχρι σήμερα αποκλειστικά την εξασφάλιση αφενός της παρουσίας του κατηγορουμένου (αυτοπρόσωπης ή μη) στην ποινική διαδικασία και αφετέρου της δυνατότητας εκτέλεσης της απόφασης. Έτσι, όμως, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι σκοποί αυτοί δεν ταυτίζονται με τους αναγραφόμενους στο άρθρο 282 παρ. 3 ΚΠΔ σκοπούς της προσωρινής κράτησης, αφού στους τελευταίους ρητά συμπεριλαμβάνεται (σε ό,τι αφορά στα κακουργήματα) και ο εγκληματοπροληπτικός σκοπός της παρεμπόδισης νέων εγκλημάτων. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση του άρθρου 296 ΚΠΔ έτσι ώστε οι σκοποί των περιοριστικών όρων να ταυτίζονται με εκείνους που περιγράφονται στο άρθρο 282 παρ. 3 για τα κακουργήματα. Είναι προφανές ότι η προσθήκη αυτή δεν αφορά στην εντελώς εξαιρετική περίπτωση της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αφού δεν μπορεί να γίνει λόγος για εγκληματοπροληπτικό σκοπό παρεμπόδισης νέων εγκλημάτων όταν το κρινόμενο έγκλημα είναι έγκλημα από αμέλεια.

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 16:19 | δικηγόρος

    Καταρχήν συμφωνώ με τον ανωτέρω γράφοντα κ. Κωνσταντάκη.

    Επιπλέον, το θέμα μας κ. Υπουργέ δεν είναι να αποσυμφορηθούν οι φυλακές. Άν έχουμε πολλούς καταδικασθέντες, γιατί είμαστε μια ελαττωματική κοινωνία, απλά κτίστε περισσότερες φυλακές.
    Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο θεσμός της προσωρινής κράτησης, όπως λειτουργεί στην Ελλάδα, αποτελεί σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταστρέφονται άνθρωποι – οικογένειες, διότι οι δημόσιοι υπάλληλοι (δυστυχώς) – δικαστές επιβάλλουν κατά κύριο λόγο την προσ. κράτηση, λαμβάνοντας υπόψη και την βαρύτητα της πράξης (αν και το απαγορεύει ο νόμος) και την τυχόν δημοσιότητα που έλαβε. Έτσι λειτουργεί το σύστημα.

    Εδώ θεσπίσθηκε η διάταξη της «εγκληματικής οργάνωσης», στην οποία σαφώς ο νομοθέτης, όταν την θέσπιζε, αναφέρονταν στην τρομοκρατία -πρωτίστως – και δευτερόντως στις οργανώσεις που έχουν ιδιαίτερα εξελιγμένο δίκτυο και μέσα, που ξεφεύγουν από τις απλές συμμορίες και τείνει να γίνει καθημερινή διάταξη που την κολλάνε σε όλες τις ποινικές διώξεις για κακουργήματα.

    Απορώ μερικές φορές αν ζω στην Ελλάδα του Σόλωνα, του Λυσία, του Σωκράτη, του Αριστοτέλη ή στο Τέξας του Μπους ή στην Μποκοτά της Κολομβίας

  • 16 Νοεμβρίου 2009, 10:40 | ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ Π

    Να καθιερωθεί η κοινωνική εργασία για τα μικρότερα παραπτώματα και να παραμένουν στις φυλακές μόνο αυτοί που καταδικάζονται για κακουργήματα. Ειδικότερα να παραμένουν στις φυλακές αυτοί που διαπράττουν φόνους, έμποροι ναρκωτικών, βιαστές και γενικότερα όσοι είναι επικίνδυνοι για τον κόσμο.
    Αυτοί οι οποίοι έχουν διαπράξει παραπτώματα από τα οποία δεν κινδυνεύει ο υπόλοιπος κόσμος να καταδικάζονται σε κοινωνική εργασία. Αυτό σημαίνει ότι εξαγοράζουν το παράπτωμα τους προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο (θετική νουθεσία) και από την άλλη μειώνονται τα έξοδα του κράτους για φύλαξη στις φυλακές καθώς επίσης και τα αρνητικά φαινόμενα που παρατηρούνται μέσα στις φυλακές (να χειροτερεύουν αντί να γίνονται καλύτεροι).
    Επίσης να ενισχυθεί το δικαστικό σύστημα ώστε οι δίκες να γίνονται σε γρήγορο χρονικό διάστημα γεγονός που μειώνει το χρόνο προφυλάκισης και κατά συνέπεια τις προφυλακισταίες ημέρες και από την άλλη βελτιώνει την εικόνα του κράτους προς τον πολίτη που επιθυμεί τη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:53 | George

    Ουδεις προφυλακιστεος πλην ορισμενων αυτοφορων αδικηματων

    πχ ανθρωποκτονια απο προθεση,βιασμοι ανηλικων-ενηλικων-,ληστεια μετα φονου η χωρις φονο, παιδεραστεια,νονοι της νυχτας, ξυλοδαρμος, προστατες παντος ειδους καταστηματων-κεντρων,παραχαρακτες,απατεωνες ανω των 5.000 ευρω,μεγαλεμποροι-μικρεμποροι ναρκωτικων για τους οποιους πρεπει να λαμβανεται υπ οψιν η κατασχεθεισα ποσοτητα για την προφυλακιση τους η οχι , το ειδος του ναρκωτικου , αμεσος διαχωρισμος των ναρκωτικων σε μαλακα η σκληρα, πληρη αποποινικοποιηση μικροποσοτητας ελαφρων ναρκωτικων προς ιδιαν χρηση- φθορα ξενης ιδιοκτησιας-κλεφτες σπιτιων -τραπεζων και καταστηματων,τραπεζικες απατες μεγαλου ποσου,τρομοκρατες, πυρομανεις,απαγωγεις με σκοπο τα λυτρα,προστατες νυκτερινων κεντρων.
    Σε ορισμενους με λευκα ποινικα μητρωα να κυκλοφορουν ελευθερα με το αμερικανικο βραχιολι στο ποδι

    Ποινες
    Σε αυτους που εχουν λευκο ποινικο μητρωο να επιβαλεται το κατωτερο οριο ποινης ( αν ο νομος οριζει την καθειρξη απο 5-12 χρονια να τους επιβαλεται η ποινη των 5 ετων)
    Ομως σε αυτο θα πρεπει και οι δικαστες να βοηθησουν και να ενεργουν χωρις να φοβουνται τα ΜΜΕ για τυχον διαπομπευση τους.

    Αστυνομικα διαβιβαστικα στον Εισαγγελεα
    Η αστυνομικη προανακριση να γινεται παρουσια δικηγορου, και να μη εκδιδουν «φορτωμενα» διαβιβαστικα στον εισαγγελεα, επηρεαζοντας την δικανικη του πεποιθηση

    Αποσυμφορηση των φυλακων

    Να αποφυλακισθουν αμεσα ολοι οσοι κατεδικασθησαν για πλημελημα και εχουν εκτισει 4 μηνες φυλακιση , με την προυποθεση να τους γνωστοποιηθει οτι αν επαναλαβουν οιοδηποτε αδικημα η ποινη τους θα μετατραπει σε καθειρξη τουλαχιστον 5 ετων

    Ολοι οι αλλοδαποι να απελαθουν εκτισουν τις ποινες τους σε φυλακες της χωρας καταγωγης τους πλην αυτων που καταδικαστηκαν για τρομοκρατια και ανθρωποκτονια ελληνα υπηκοου,βιασμου η παιδεραστιας.

    Φυλακες Κορυδαλλου
    Να ανακαινισθουν τα κτιρια των παλαιων φυλακων στο συγκροτημα Κορυδαλου,και να μετατραπουν σε ενα μοντερνο κτιριο κρατησης χωρις σιδερενιες πορτες στα κελια η καγκελα στα παραθυρα,κατι σαν ενα ειδος ξενοδοχειου 2 αστερων,με cafeteria-restaurant- internet service,οπου θα πηγαινουν οσοι επιδειξουν ,κατα το συμβουλιο των φυλακων καλη διαγωγη, ωστε να αποτελεσει εναν προθαλαμο επανενταξης στο κοινωνικο συνολο.
    Eτσι θα γινει αμεσος διαχωρισμος κρατουμενων που στην παρουσα φαση αναγκαζονται να μοιραζονται τα κελλια τους με βαρυποινιτες οι οποιοι τους διδασκουν το εγκλημα

    Αυτο πρεπει να γινει αμεσα διοτι οι φυλακες ειναι Πανεπστημια εγκληματος και οχι χωρος σωφρωνισμου
    Αυτο ισως αποτελεσει και ενα κινητρο ακομη και στους βαρυποινιτες,να καταλαβουν οτι η Πολιτεια δεν εκδικειται, και ισως καταφερουν να συνειδοτοποιησουν οτι η ζωη ειναι διαφορετικη απο αυτην που εχουν μαθει και οτι τους δινεται μια ευκαρια να αναθεωρησουν τις αποψεις τους και να σταματησουν τα εγκληματα,και να τους γινει γνωστο οτι η Πολιτεια και οι Νομοι λειτουργουν και αν επαναλαβουν οιοδηποτε εγκλημα θα αντιμετωπισουν ισοβια καθειρξη χωρις ευεργετηματα με την εννοια «οταν η ποινη ειναι ισοβια- ειναι ισοβια»

    GEORGE
    gdsd@link.net

  • 14 Νοεμβρίου 2009, 11:09 | Αριστειδης Κωνσταντάκης

    Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως στην διακριτική ευχέρεια των δικαστών και των ειασγγελέων, νεαρών, άπειρων και υπό πλήρη δημοσιουπαλληλική νοοτροπία, οδήγησε στο φαινόμενο, πλήθος πολιτών να οδηγούνται στις φυλακές, μη τυχόν και πει κανείς ότι δήθεν ευνοήθηκαν ή διότι έτσι ικανοποιούνταν η εξουσιαστική αντίληψη δικαστικών προσώπων.
    Αρα πλήρης αντικειμενοποίηση για την περίπτωση επιβολής προσωρινής κράτησης, με μεγάλη αυστηροποίηση των όρων.
    Επειδή θεωρώ ότι η τροποποίηση του 296 κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στον κ. Καστανίδη και συνεχίστε έτσι.

  • 13 Νοεμβρίου 2009, 20:54 | ZAMΠΕΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΑ 50 ΜΟΥ, ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΜΙΑ ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ… ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ.
    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ…..
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ..ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΞΗ ΑΠΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ……..
    ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ?????
    ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΟΠΟΙΟΝ ΑΦΕΛΗ Ή ΚΑΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΠΕΙΘΩ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ, ΤΟΥ ΥΦΑΡΠΑΖΟΥΝ 10 … ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗΣ ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΚΛΠ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΜΕ 1 ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ 9 ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ………
    ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ… ΜΕ ΑΠΑΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΝΩ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ 4 ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ 2 ΣΕΛΙΔΕΣ Ο ΑΛΛΟΣ…… ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ?????
    ΓΕΛΟΥΝ, ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟς ΑΠΟ ΤΑ ΚΛΟΠΙΜΑΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΞΑΠΑΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΝΘΑΡΥΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΦΟΒΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ..(ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ)

    ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΚΑΚΟ.
    ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΩΘΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΤΟΥΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ!!!!