Άρθρο 02:Σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης

1. Ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης», κατ΄ αρθρ. 3 και 17 του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και άλλων Μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (καλούμενου εφεξής «Προαιρετικό Πρωτόκολλο»), ορίζεται ο Συνήγορος του Πολίτη.
2. Στην παράγραφο 1 του αρθρ. 1 του Ν. 3094/2003 (ΦΕΚ 10 Α) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Ο Συνήγορος του Πολίτη ορίζεται ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης, για την πρόληψη των βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας» σύμφωνα με τις διατάξεις των αρθ. 3 και 17 του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου.
3. Κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του, o Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης δύναται να συνεργάζεται με άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα της πρόληψης των Βασανιστηρίων και άλλων μορφών σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης, ιδίως με την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου – Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές (Αρθ. 2 του Ν. 2716/1999) και το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (Ν. 3938/2011).

  • 20 Μαρτίου 2012, 15:28 | Daniel

    Τα νομοσχέδια του Υπουργείου Δικαιοσύνης τα φτιάχνουν ή παντελώς άσχετοι (δικαστές;, εισαγγελείς;) ή παιδάκια του δημοτικού. Νομοτεχνικά πρόκειται για ένα ακόμα σκουπίδι. Στο παρόν άρθρο η πρώτη και η δεύτερη παράγραφος έχουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, δηλαδή τον ορισμό του Συνηγόρου του Πολίτη ως Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης. Κάποιος ας πει στα σαϊνια που το συνέταξαν ότι ο ορισμός και οι σχετικές ρυθμίσεις θα γίνουν Ή στις προσαρμοστικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου, Ή με τροποποίηση του ν. 3094/2003. ΟΧΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ!!!!
    Αλλά και πέραν αυτού στην παρ. 2 τροποποιείται το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3094/2003 με αναφορά στις διατάξεις του «Προαιρετικού Πρωτοκόλλου», χωρίς να διευκρινίζει ΠΟΙΟΥ πρωτοκόλλου, λες και αυτός που θα διαβάζει τον ν. 3094/2003 θα μαντέψει σε ποιο Πρωτόκολλο αναφέρεται. Νομίζει ο τύπος που το συνέταξε ότι επειδή γράφει στην πρώτη παρ. ότι το Πρωτόκολλο «θα καλείται εφεξής Προαιρετικό Πρωτόκολλο», αυτό καλύπτει και την τροποποίηση που γίνεται σε άλλο νόμο.
    Βαριέμαι να διαβάσω παρακάτω, είμαι βέβαιος όμως ότι και το υπόλοιπο Σχέδιο τέτοιες αθλιότητες θα έχει. Δώστε το σε κανέναν πρωτοετή της νομικής μπας και το σουλουπώσει.