ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I Τεχνικές προδιαγραφές για τις συσκευές που αναφέρονται στο άρθρο 3 (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/69)

 

1. Οι συσκευές πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:
α. Είναι ικανές να βάλλουν πυροτεχνικά βλήματα σηματοδοσίας μόνον αφού τοποθετηθεί προσαρμογέας, στο στόμιο της κάννης,
β. φέρουν στο εσωτερικό τους ανθεκτική συσκευή που αποτρέπει την πυροδότηση φυσιγγίων γομωμένων με μία (1) ή πολλαπλές συμπαγείς σφαίρες, συμπαγείς βολίδες ή συμπαγή βλήματα,
γ. έχουν σχεδιασθεί για να δέχονται φυσίγγιο που περιλαμβάνεται και που συμμορφώνεται με τις διαστάσεις και τα άλλα πρότυπα που αναφέρονται στο Παράρτημα II, αντίστοιχο του Πίνακα VIII των πινάκων διαστάσεων φυσιγγίων και θαλαμών που έχει καταρτίσει η Μόνιμη Διεθνής Επιτροπή για τη Δοκιμή των Φορητών Όπλων (Commission Permanente Internationale pour l’ épreuve des armes à feu portatives [C.I.P.]), όπως ο πίνακας αυτός ισχύει κατά τον χρόνο έκδοσης της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/69.
2. Οι συσκευές δεν μπορούν να τροποποιηθούν με τη χρήση κοινών εργαλείων κατά τρόπο ώστε να εκτοξεύουν ή να καθίστανται ικανές να μετατραπούν, ώστε να εκτοξεύουν, βολίδα ή βλήμα μέσω της ενέργειας εκρηκτικής ύλης.
3. Όλα τα ουσιώδη συστατικά μέρη των συσκευών είναι τέτοια, ώστε να μην μπορούν να τοποθετηθούν ή να χρησιμοποιηθούν ως ουσιώδη συστατικά μέρη πυροβόλων όπλων.
4. Οι κάννες των συσκευών δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να τροποποιηθούν χωρίς να προκληθεί σημαντική βλάβη ή καταστροφή της συσκευής.
5. Στην περίπτωση των συσκευών που φέρουν κάννη μήκους ίσου ή μικρότερου των τριάντα εκατοστών (30cm) ή που έχουν συνολικό μήκος ίσο ή μικρότερο των εξήντα εκατοστών (60cm), η συσκευή φέρει ενσωματωμένα αναπόσπαστα φράγματα καθ’ όλο το μήκος της κάννης, τέτοια ώστε μία (1) σφαίρα, βολίδα ή βλήμα να μην μπορεί να διέλθει από την κάννη ωθούμενη από την ενέργεια εκρηκτικής ύλης και τέτοια ώστε να μην αφήνεται ελεύθερος χώρος μήκους άνω του ενός εκατοστού (1cm) στο στόμιο της κάννης.
6. Στην περίπτωση των συσκευών που δεν εμπίπτουν στην παρ. 5, η συσκευή φέρει ενσωματωμένα αναπόσπαστα φράγματα τουλάχιστον στο ένα τρίτο (1/3) του μήκους της κάννης, τέτοια ώστε μία (1) σφαίρα, βολίδα ή βλήμα να μην μπορεί να διέλθει από την κάννη ωθούμενη από την ενέργεια εκρηκτικής ύλης και τέτοια ώστε να μην αφήνεται ελεύθερος χώρος μήκους άνω του ενός εκατοστού (1cm) στο στόμιο της κάννης.
7. Σε κάθε περίπτωση, είτε η συσκευή εμπίπτει στην παρ. 5 είτε εμπίπτει στην παρ. 6, το πρώτο φράγμα στην κάννη τοποθετείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα μετά τη θαλάμη, κατά τρόπο ώστε να επιτρέπει την αποβολή αερίων διαμέσου οπών εξόδου.
8. Για συσκευές σχεδιασμένες να πυροδοτούν μόνον αβολίδωτα φυσίγγια, τα φράγματα που αναφέρονται στην παρ. 5 ή στην παρ. 6 αποφράσσουν πλήρως την κάννη, αφήνοντας μόνο μία (1) ή περισσότερες οπές εξόδου για την εκτόνωση της πίεσης αερίων. Τα φράγματα αποκλείουν επίσης πλήρως την κάννη κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η βολή αερίου από το πρόσθιο μέρος της συσκευής.
9. Όλα τα φράγματα είναι μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να καταστραφεί η θαλάμη ή η κάννη της συσκευής. Για συσκευές σχεδιασμένες να πυροδοτούν μόνον αβολίδωτα φυσίγγια, τα φράγματα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από υλικό ανθεκτικό στην κοπή, τη διάτρηση, τη διεύρυνση ανοιγμάτων και το τρόχισμα (ή παρόμοιες ενέργειες), με σκληρότητα τουλάχιστον 700 HV 30 (στην κλίμακα σκληρότητας Vickers). Για τις συσκευές που δεν εμπίπτουν στο δεύτερο εδάφιο, τα φράγματα είναι κατασκευασμένα από υλικό ανθεκτικό στην κοπή, τη διάτρηση, τη διεύρυνση ανοιγμάτων και το τρόχισμα (ή παρόμοιες ενέργειες), με σκληρότητα 610 HV 30 τουλάχιστον. Η κάννη μπορεί να φέρει δίαυλο κατά μήκος του άξονά της, ώστε να επιτρέπεται η αποβολή ερεθιστικών ουσιών ή άλλων δραστικών ουσιών από τη συσκευή. Σε κάθε περίπτωση, τα φράγματα είναι τέτοια ώστε να αποτρέπουν τα παρακάτω:
α. Διάνοιξη ή διεύρυνση οπής στην κάννη, κατά μήκος του άξονα αυτής,
β. αφαίρεση της κάννης, εκτός εάν το τμήμα σκελετού και θαλάμης της συσκευής αχρηστεύεται λόγω της αφαίρεσης ή εάν η ακεραιότητα της συσκευής υποβαθμίζεται σε βαθμό τέτοιο, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για πυροβόλο όπλο χωρίς σημαντικές επισκευές ή προσθήκες.
10. Η θαλάμη είναι μετατοπισμένη ή κεκλιμένη σε σχέση με την κάννη, κατά τρόπο ώστε να μην είναι δυνατή η τοποθέτηση και η πυροδότηση πυρομαχικών από τη συσκευή. Επιπλέον, στην περίπτωση των συσκευών τύπου περιστρόφου:
α. Τα πρόσθια ανοίγματα της θαλάμης στενεύουν έτσι ώστε να εμποδίζεται η διαφυγή βολίδων από τη θαλάμη,
β. τα ανοίγματα αυτά είναι μετατοπισμένα σε σχέση με τη θαλάμη.