Άρθρο 02: Καθορισμός δικαιούχων

1. Δικαιούχοι νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι οι παρακάτω αναφερόμενες κατηγορίες πληθυσμού, εφόσον δεν τη δικαιούνται άμεσα ή έμμεσα από οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα, διαμένουν νόμιμα στη χώρα και διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα διαμονής.
2. Σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης υγείας από οποιοδήποτε Φορέα ασφάλισης, παραπέμπεται άμεσα ο πολίτης στον αντίστοιχο Φορέα. Έκδοση ΒΥΑ μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση της κατάθεσης αίτησης στον αντίστοιχο φορέα και για το διάστημα έως την κατ΄ εκτίμηση ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας που χρήζει νοσηλευτικής ή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εγκυμοσύνη.
3. Σε περίπτωση ύπαρξης ασφάλισης υγείας, μπορεί παράλληλα να χορηγηθεί και ΒΥΑ, μόνον εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας που χρήζει άμεσης νοσηλευτικής ή συνεχούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή εγκυμοσύνη και εφόσον αυτό δεν καλύπτεται από την υπάρχουσα ασφάλιση, τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων.

  • Εφόσον κάποιος είναι ασφαλισμένος, είναι ανώφελο να εκδίδει ΒΥΑ για να καλύψει την άμεση νοσηλευτική και συνεχή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή εγκυμοσύνη. Αυτό θα έπρεπε να προβλέπεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και όχι να περιλαμβάνεται σε νόμο που αφόρα τους ανασφάλιστους.

    Αυτό ισχύει και σε άτομα που ήρθαν στην Ελλάδα με Ευρωπαική Κάρτα Υγείας και στα οποία διαπιστώθηκε χρόνια ασθένεια που χρήζει άμεση παρέμβαση και δεν καλύπτει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας?

  • Άρθρο 2: Καθορισμός δικαιούχων
    Στην παρ. 3 του άρθρου 2 στο σημείο που αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ύπαρξης ασφάλισης υγείας………. τηρουμένων και των λοιπών προϋποθέσεων» δεν είναι κατανοητό ποιες είναι οι λοιπές προϋποθέσεις και από πού καθορίζονται. Παρακαλούμε να γίνει διευκρίνιση.

  • 7 Μαΐου 2015, 20:49 | Βασιλης Γρηγοριου

    Το σχολιο μου αφορα την καρτα υγειας ευρωπαικης ασφαλισης. Οι ασφαλισμ´ενοι στην προνοια δεν δικαιόυνται εκδοση αυτ´ης της καρτας με αποτελεσμα να μην εχουν ασφαλιστικη καλυψη οταν πηγαινουν στο εξωτερικο. Εχω προσωπικη εμπειρια απο τον εργασιακο μου χωρο. Μαθητες σε ειδικο σχολειο το οποιο συμμετεχει σε ευρωπαικο προγραμμα κινητικοτητας ΕRASMUS δεν μπορουν να ταξιδεξουν και τελικα να παρακολουθησουν το προγραμμα που για αυτους αποτελει εμπειρια ζωης,γιατι ως ασφαλισμενοι στην προνοια δεν μπορουν να βγαλουν ευρωπαικη καρτα υγειας. επισης αρκετοι γονεις τους δεν ειναι εργαζομενοι και ετσι ουτε απο αυτη την διοδο μπορουν να βγαλουν καρτα υγειας.
    Η προσθηκη καποιας διαταξης στο παρον νομοσχεδιο που θα δινει το δικαιωμα σε ανασφαλιστους η και σε εχοντας ασφαλιση απο την προνοια, να βγαλουν καρτα υγειας με ευρωπαικη καλυψη θα προσφερει ανακουφιση σε καποια μεριδα συνανθρωπων μας και θα τους δωσει την χαρα της συμμετοχης στα ευρωπαικα προγραμματα. Ευχαρριστω.

  • 6 Μαΐου 2015, 18:47 | Μιχάλης Χατζημιχάλης

    Προϋπόθεση να έχουν Α.Μ.Κ.Α.

  • 6 Μαΐου 2015, 12:24 | ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Πώς ακριβώς θα διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για ασφαλιστική κάλυψη απο ασφαλιστικό φορέα; θα παρέχεται αυτή η πληροφορία από το σύστημα ΑΤΛΑΣ; Διότι είναι αδύνατο ο αρμόδιος υπάλληλος που θα εκδίδει την απόφαση χορήγησης ΒΥΑ να γνωρίζει τη νομοθεσία που ισχύει σε καθε ασφαλιστικό φορέα. θα παραπέμπτεται ο ενδιαφερόμενος στον τελευταίο ασφαλιστικό του φορέα προκειμένου να προσκομίσει βεβαίωση οτι δεν δικαιούται ιατροφαρμακευτική κάλυψη; Είναι αρκετή η υπεύθυνη δήλωση; Και στην περίπτωση που μετά τον δειγματοληπτικό έλεγχο, προκύψει οτι αυτή είναι ψευδής τι συνέπειες θα επιφέρει;

  • 5 Μαΐου 2015, 16:21 | ΕΛΠΙΔΑ ΛΑΝΤΟΥ

    Στην παρ.2 αναφέρει ότι εφόσον πληρούνται οι προυποθέσεις ασφ.κάλυψης από ασφαλιστικό φορέα ο πολίτης παραπέμπεται στον φορέακλπ.Από τα κατατεθέντα δικαιολογητικά αυτό δεν θα προκύπτει.Ενδεχομένως προκύπτει από τα στοιχεία του Ατλας.Εαν είναι έτσι μπορεί να εφαρμοστεί.Τι στοιχεία δίνει το σύστημα αυτό δεν το γνωρίζω γι αυτό και το θέτω διότι
    εμείς ως υπηρεσίες πρόνοιας δεν έχουμε τέτοιες προσβάσεις παρότι είχαμε ζητήσει.Η διασύνδεση είναι η μόνη λυση στην καταπολέμηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.Εάν όμως από το σύστημα προκύπτει μόνο εάν αυτή την δεδομένη στιγμή είναι κάποιος ασφαλισμένος ή οχι, τότε πρακτικά δεν μπορείς να εφαρμόσεις την παρ.2 παρά μόνο με δειγματολειπτικό έλεγχο αιτήσεων ως προς τα Ταμεία αλλά τότε μιλάμε για μια άλλη διαδικασία.Θεωρώ όμως ότι το πνεύμα της απόφασης είναι να θωρακίσει τους μη έχοντες άλλη πρόσβαση σε ασφάλιση και να κατευθύνει σωστά όσους έχουν την δυνατότητα να έχουν ασφάλιση από τους φορείς τους.Προισταμενη Κοιν.Υπ. και Αρωγής Αγίας Παρασκευής

  • 5 Μαΐου 2015, 10:12 | Τσιριμπής Δημήτριος

    Σίγουρα χρειάζεται αυτή η ρύθμιση και καλά κάνετε! Όμως α)τί ορίζεται ως «ανασφάλιστος»; Αυτός που δεν πληρώνει εισφορές (περιπτώσεις ΤΕΒΕ) ή αυτός που δεν έχει να πληρώσει; Και β) δεδομένου ότι ο χώρος της Υγείας στερείται ρευστότητας ο Νόμος αυτός θα εφαρμοστεί αφού στοιχειοθετηθεί το α) και βρεθούν τα κονδύλια; Πιστεύω/ελπίζω/εύχομαι πως ναι.

  • 4 Μαΐου 2015, 19:20 | psaranto

    Δεν είναι σαφές εάν αυτοί που αμοίβονται με εργόσημα (ή και με εργόσημα) καλύπτονται ανεξάρτητα των αριθμού εργοσήμων που μαζεύουν

  • 4 Μαΐου 2015, 17:28 | Χρήστος Τ.

    Κύριο ζήτημα είναι να μπορούν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν είναι γραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

  • 4 Μαΐου 2015, 13:13 | Ευθύμιος ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Θεωρώ ότι σε μια αξιοπρεπή κοινωνία το κράτος θα πρέπει να «διαθέτει» όλες τις ουσιώδεις παροχές υγείας σε όλους. Είναι αδιανόητο το να πεθαίνουν άνθρωποι στο «χαντάκι», έτσι κι αλλιώς δεν συμβαίνει(έως τώρα).
    Συγκεκριμένα, θεωρώ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καν ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος να διαθέτει τις βασικές υποδομές υγείας που απαιτούνται γι αυτό.
    Όποιος από την άλλη δεν θέλει να νοσηλευτεί στο 6κλινο-8κλινο, θέλει 2κλινο, φρεσκοβαμμένο δωμάτιο με καινούργιο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, με φρέσκες κουρτίνες, άνθη στο τραπεζάκι και όμορφη νοσοκόμα, όποιος θέλει καλλωπιστικές επεμβάσεις κλπ αυτά ας τα πληρώσει στον Ιδιωτικό τομέα, είτε μετρητής, είτε μέσο Ιδιωτικής Ασφάλισης.
    Οι ουσιώδεις παροχές υγείας πρέπει να είναι ίδιες είτε στο ΕΣΥ είτε στον Ιδιωτικό τομέα.
    Το κράτος πρέπει μέσα από τη γενικότερη φορολόγηση να εξασφαλίζει τα απαιτούμενα κονδύλια για την δημόσια υγεία και με βάση τις οικονομικές του δυνατότητες να αναπτύσσει ή να συμπτύσσει το δίκτυο των υποδομών του χωρίς όμως να ξεπερνά το σημείο εξευτελισμού του ΕΣΥ και του κράτους αξιοπρέπειας.

  • 4 Μαΐου 2015, 07:24 | ΤΖΟΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Μπορεί κάποιος ανασφάλιστος αλλά με ιδιωτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο να έχει και ΒΥΑ; Δεν πρέπει να αποκλειστεί;
    Τα παιδιά αλλοδαπών (+18 ετών) των οποίων οι γονείς έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά τα ίδια είναι άνεργα και ανασφάλιστα πως καλύπτονται (υγειονομικά και φαρμακευτικά);

  • 2 Μαΐου 2015, 13:25 | Δημητρης Μαυριδης

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
    ΘΑ ΖΗΤΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΒΥΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ
    ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕς ΑΝΩ ΤΩΝ 29 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΣΗΜΑ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΩΝ ΕΤΩΝ

  • 1 Μαΐου 2015, 17:33 | georgegal

    συγχαρητηρια στον κο ξανθο . Καλως δεν μπαινει κανενα εισοδηματικο κριτηριο. Η υγεια ειναι κοινωνικο αγαθο την δικαιουνται ολοι οι πολιτες. Σε ενα κοινωνικο κρατος δεν μπαινουν σε θεματα ζωης αν ειναι ποτε δυνατον εισοδηματικα κριτηρια. Κακως υπηρχαν αισχος και ντροπη. Να γινει καθαρο στην κυα οτι οι ανσφαλιστοι να μπορουν να κανουν δοαγνωστικες εξετασεις. Και να μη γινονται ερμαιο διαφορων εταιριων που διαφημιζουνε παροχη υπηρεσιων υγειας. Σε ενα κοινωνικο κρατος. Η υγεια ανηκει σε ολους. Μπραβο στον κυρι ξανθο. Ακομα μια παρατηρηση προσ το καλο τα κεπ να εκδιδουν με ενα αμεσο ελεγψο αμεσως το βιβλιαριο ασθενειας. Χωρος γραφεειοκρατια. Μην ξεχνατε πεθαινει κοσμος εξαιτιας τησ γραφεικρατιας. καθε μερα. Αποτελει τομη το νομσχεδιο δωρεαν υγεια σε ολους οπως στις προηγμενες δυτικες χωρες. Μπραβο.

  • 1 Μαΐου 2015, 12:53 | psaranto

    Επίσης λείπει η πρόβλεψη τι γίνεται με αυτούς που έχουν αυτασφάλιση Υγείας στα Ταμεία (π.χ ΙΚΑ). Θα εξακολουθούν να πληρώνουν ενώ άλλοι θα το απολαμβάνουν δωρεάν;

  • 1 Μαΐου 2015, 12:10 | psaranto

    Η διατύπωση των δικαιούχων εδώ (και στο 3) είναι πολύπλοκη και μη καθαρή & δημιουργεί ερωτηματικά

    Αυτοί που έχουν λιγότερα από 50 ένσημα τον χρόνο (100 ήταν παλιά, 50 έγινε πριν λίγα χρόνια με υπ.αφοφάσεις) καλύπτονται ή όχι και πως;
    Τι θα πει «προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης υγείας από οποιοδήποτε Φορέα ασφάλισης»
    Αυτοί που έχουν π.χ 10 ένσημα ή και 0 τις έχουν;

    ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ όπως είναι διατυπωμένο.

  • 30 Απριλίου 2015, 21:51 | Γιώργος

    Καταρχήν συγχαρητήρια για την γρήγορη, για τα ελληνικά και οικονομικά δεδομένα, εφαρμογή της εξαγγελία σας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους!

    Δεν γνωρίζω αν είναι αρμοδιότητα σας, αλλά για τους μακροχρόνια ανέργους, από 29 ετών και άνω , που είχανε βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ μέσω του ΟΑΕΔ και έληξε η ασφάλεια τους λόγο ηλικίας, πρέπει να συνεχίζετε για τουλάχιστον ακόμη 1 χρόνο, αφού το 90 % δεν παίρνει επίδομα ανεργίας να έχουν έστω μία αξιοπρεπή ασφάλιση υγείας και έτσι θα εξοικονομηθούν πόροι , ανθρώπινη και οικονομική, για τους υπόλοιπους ανασφάλιστους.

    Ευχαριστώ