Άρθρο 20 – Κοινοποίηση νέων προϊόντων καπνού

1. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην εθνική αγορά. Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά. Συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από τις οδηγίες χρήσης του και τις πληροφορίες που προβλέπονται από το άρθρο 6 όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης :

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

2. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως γ). Δύναται το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες. Τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

3. Για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών κοινοποιείται τεχνικός φάκελος από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο τεχνικός φάκελος που κοινοποιείται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει τα εξής :

α) τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,
β) αποδεικτικά πλήρους συμμόρφωσης όλων των συστατικών και των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας και διατήρηση όλων των σχετικών κανονιστικών απαιτήσεων,
γ) πλήρης ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των συστατικών και των εκπομπών τους,
δ) περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών ή των ηλεκτρονικών τους στοιχείων,
ε) σχέδιο οδηγιών χρήσης και επισήμανσης,
στ) τοξικολογικές μελέτες και φυσικοχημικές δοκιμές που αφορούν στα συστατικά των νέων προϊόντων καπνού και τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ουσίες που περιέχονται καθώς και οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΚ) 1907/2006 και 1272/2008. Οι τοξικολογικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (ΟΕΠ) και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 440/2008 (EEL 142/31-5-2008), όπως ισχύει. Τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι τοξικολογικές μελέτες είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι φυσικοχημικές δοκιμές είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο EN ISO 17025,
ζ) περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται,
η) έκθεση εκτίμησης της ασφάλειας των συσκευών, από τις οποίες αποτελείται το προϊόν και αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας,
θ) βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου είτε πρόκειται για νέο προϊόν καπνού που εμπίπτει στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού είτε στον ορισμό του προϊόντος καπνού για κάπνισμα,
ι) επιδημιολογικές ή/και κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής εφόσον αφορούν το υπό αδειοδότηση προϊόν,
ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία κοινοποιούνται με τον τεχνικό φάκελο καλύπτονται από το βιομηχανικό και εμπορικό απόρρητο και προστατεύονται από τις οικείες διατάξεις.

4. Ο φάκελος πρέπει να πληροί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, στοιχεία α) έως ια). Ο φάκελος υποβάλλεται σε Επιτροπή περί αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΦ και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας και έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία καθορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής. Τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου κατά λόγο αρμοδιότητας και συντάσσουν γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος. Κατόπιν της γνωμοδότησης της ως άνω Επιτροπής περί αδειοδότησης ή μη του νέου προϊόντος καπνού, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση περί αδειοδότησης ή μη του εκάστοτε νέου προϊόντος καπνού. Σε περίπτωση που εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, η Επιτροπή ενημερώνει τον αιτούντα και αιτείται αιτιολογημένα τις αναγκαίες συμπληρώσεις εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας προς τούτο. Σε περίπτωση που μετά την συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, δεν τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών απαγορεύεται η κυκλοφορία του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση δεν ολοκληρωθεί εντός της τρίμηνης αυτής προθεσμίας, η Επιτροπή τεκμηριώνει εγγράφως, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, προς τον Υπουργό Υγείας την αδυναμία της να γνωμοδοτήσει. Ο Υπουργός Υγείας, εφ’ όσον θεωρήσει εύλογη την αιτιολογία της Επιτροπής, δύναται να παρατείνει την προθεσμία γνωμοδότησης για ένα (1) ακόμη μήνα, εντός του οποίου η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει σ’ αυτόν τη σχετική της γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που και η τελευταία προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα μέλη της Επιτροπής ελέγχονται πειθαρχικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά το προϊόν που αυτή καλύπτει και μόνο τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, στον οποίο χορηγήθηκε. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη τροποποίηση στο αδειοδοτούμενο προϊόν. Η σχετική Επιτροπή κρίνει πόσο σημαντικές είναι οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις και αποφασίζει εάν χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση του αδειοδοτούμενου προϊόντος. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και δειγματοληψιών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς σημαντικών τροποποιήσεων στο αδειοδοτούμενο προϊόν, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας και της προσωρινής ή/και οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας του προϊόντος. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητου περιστατικού σε χρήστη των προϊόντων του. Η διάρκεια ισχύος της χορηγουμένης άδειας είναι έως τρία (3) έτη. Ο κάτοχος άδειας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς, ειδικότερα σε περιπτώσεις προσφορών, συμφωνιών, επιβεβαίωσης παραγγελιών, για σκοπούς προβολής και για απόδειξη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Ο κάτοχος της άδειας έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε προβολή του, σε όλα τα έντυπα, θέσεις και διαφημιστικό υλικό υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.
6. Για την ανανέωση της άδειας, που χορηγείται με κοινή υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ανωτέρω Επιτροπής, εξετάζεται ο τεχνικός φάκελος του προϊόντος. Ο σκοπός της διαδικασίας της ανανέωσης της άδειας είναι να επιβεβαιωθεί η συνεχής συμμόρφωση του προϊόντος με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Εάν κατά τη διαδικασία ανανέωσης εντοπισθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αυτές πρέπει να αίρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία ανανέωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειας.
7. Τα νέα προϊόντα καπνού που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου. Ποιες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα νέα προϊόντα καπνού εξαρτάται από το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα εμπίπτουν στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού ή του προϊόντος καπνού για κάπνισμα.

  • 11 Μαΐου 2016, 12:10 | ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Βρίσκουμε απαράδεκτο το άρθρο 20. Θα πρέπει να αποσυρθεί ή να αλλάξει. Ο κλάδος μας δεν αντέχει να επωμιστεί και άλλο πλήγμα. Στηρίζουμε απόλυτα την επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας.

  • 11 Μαΐου 2016, 12:52 | Elsa Pekou

    Τόσα χρόνια, οι καταναλωτές προμηθεύονται προϊόντα καπνού και ηλεκτρονικού τσιγάρου, αμφιβόλου προελεύσεως. Παράνομα- λαθραία τσιγάρα από Πακιστανούς, Καπνοσακούλες από τα χωράφια, Ηλεκτρονικά τσιγάρα και παρεμφερή αυτών από το διαδίκτυο, χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος και χωρίς κανένα κέρδος για αυτό. Και τώρα που σοβαρές εταιρείες θα προσπαθήσουν να εντάξουν λιγότερο βλαβερά προϊόντα καπνού, μέσα από την νόμιμη αγορά, μας λέει το ¨ταχύτατο¨ σε διαδικασίες κράτος μας ΟΧΙ.
    ΣΤΙΡΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ !!!!
    ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΗΛΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ..

  • ΕΝΩΣΗ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ, ΨΙΛΙΚΩΝ & ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
    ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Email: iakovou.kon@hotmail.com info@tobacco.com.gr
    Κ: 6980406262 – Λ. Σοφού 4,Τ.Κ. 54625,Θεσσαλονίκη, Τ: 2310524446
    (δικαστικά αναγνωρισμένο πρωτοβάθμιο επαγγελματικό σωματείο
    ν.1712/1987 με αριθμό μητρώου 9008)

    Προς:
    •Υπουργό Υγείας
    κ Ξανθό Ανδρέα
    •Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
    κ Πολάκη Παύλο

    Από το 2009 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα μας χιλιάδες σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την χώρα. Αιτίες είναι κατά κύριο λόγο η φορολογία των τσιγάρων που αποτελούν τον μεγάλο όγκο των πωλήσεων των περιπτέρων και ψιλικών και η αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων. Επίσης, η πώληση των τσιγάρων έχει μειωθεί και λόγω της ευρύτατης απήχησης που έχουν πλέον τα μηνύματα για τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο στην υγεία.
    Τα νέα προϊόντα καπνού που ενδεχομένως προκαλούν μικρότερη βλάβη αποτελούν το μέλλον της καπνοβιομηχανίας και κατά συνέπεια του κλάδου μας. Η Οδηγία για τα καπνικά προϊόντα με τις διατάξεις της για την πώληση των νέων προϊόντων καπνού μας έδινε μια ελπίδα και περιμέναμε την ενσωμάτωσή της ώστε να υπάρξει και στη χώρα μας κατάλληλη νομοθεσία για να μπορέσουμε άμεσα να πουλήσουμε στην ελληνική αγορά τα προϊόντα αυτά, που κυκλοφορούν ήδη σε άλλες χώρες μέσω της παραδοσιακής αλυσίδας του λιανεμπορίου.
    Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι το άρθρο 20 το υπό διαβούλευση νομοσχεδίου, που ενσωματώνει στην ελληνική έννομη τάξη το άρθρο 19 της οδηγίας, δημιουργεί μια πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία και επιβάλει την αδειοδότηση – και μάλιστα κατόπιν της έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης! που όλοι γνωρίζουμε πόσος χρόνος μπορεί να χρειαστεί για να εκδοθεί – προκειμένου να κυκλοφορήσουν νέα προϊόντα καπνού στην αγορά!
    Ο τρόπος με τον οποίο αυτό το άρθρο είναι διατυπωμένο οδηγεί σε άλλο ένα σοβαρότατο χτύπημα κατά των περίπτερων και των ψιλικών. Μας στερεί τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού, δηλαδή τα προϊόντα που μπορούν να μας κάνουν να σταθούμε στα πόδια μας τα επόμενα χρόνια, αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τόσα γραφειοκρατικά εμπόδια που προβλέπονται για να μπουν στην αγορά.
    Μας είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε για ποιον λόγο το Υπουργείο επιλέγει αυτή την προσέγγιση, όντας βασιλικότερο του βασιλέως, δηλαδή εισάγοντας μία διάταξη που είναι κατά πολύ αυστηρότερη και κατά πολύ πολυπλοκότερη από την αρχική διάταξη της ευρωπαϊκής οδηγίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που καμία τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται ούτε για τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού, ούτε βεβαίως για τα βασικά ανταγωνιστικά προϊόντα των νέων προϊόντων καπνού, που είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία (χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης) και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω. Την ίδια στιγμή, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς καμία άδεια. Τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, που από το 2008 λειτουργούν παράνομα θα μπορούν τώρα να συνεχίσουν να πωλούν νόμιμα τα προϊόντα τους χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες και χρονοβόρες αδειοδοτήσεις και εμείς οι λιανέμποροι που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα και που τόσα χρόνια δίνουμε μάχη επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση θα χάσουμε την ευκαιρία ή θα καθυστερήσουμε πολύ να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού.
    Αυτό κατά τη γνώμη μας αποτελεί αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ των ηλεκτρονικών τσιγάρων, χωρίς να αιτιολογείται από κανένα λόγο που να έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Άλλωστε, αν η προστασία της δημόσια υγείας ήταν το ζητούμενο, τότε γιατί η ίδια η Ε.Ε. με την οδηγίας της δεν προέβλεψε μία αυστηρότερη διαδικασία από την απλή διαδικασία κοινοποίησης που προβλέπει το ψηφισμένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (!) άρθρο 19 της οδηγίας;
    Αυτό που ζητάμε είναι να αφήσετε τις διατάξεις της Οδηγίας όπως έχουν εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και έχουν αξιολογηθεί επί μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, δηλαδή την διαδικασία της απλής κοινοποίησης με έλεγχο των προϊόντων αυτών 6 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά.

    Με τιμή
    Για το Διοικητικό Συμβούλιο
    Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
    Κωνσταντίνος Ιακώβου Βασίλης Μπαλούκας

  • 11 Μαΐου 2016, 12:26 | ΣΚΟΥΡΛΗ ΜΑΡΙΑ

    Το άρθρο αυτό σκοτώνει, τα περίπτερα και τα ψιλικά. Μας στερεί τη δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού, δηλαδή τα προϊόντα που θα κατακτήσουν την παγκόσμια αγορά τα επόμενα χρόνια, αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τόσα γραφειοκρατικά εμπόδιο που προβλέπονται για να μπουν στην αγορά.

  • 11 Μαΐου 2016, 12:35 | Άκης

    Πρέπει να περνάμε από 40 κύματα για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε το οτιδήποτε στην αγορά. Αντί να συμβαδίζουμε με την αγορά όλης της Ευρώπης εμείς επιμένουμε να μένουμε πίσω και αντί να απλοποιουμε και να βοηθάμε τις καταστάσεις να τις κάνουμε όσο πιο πολύπλοκες γίνεται….

  • 11 Μαΐου 2016, 11:42 | Νικος Καρακώστας

    Καλά θα κάνετε να μην εξομοιώνετε το Ατμισμα με το κάπνισμα.
    Τα προιόντα ατμίσματος δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με τα καρκινογόνα προιόντα καπνού.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:57 | Μαιρη Τερζή

    Η άποψή μου είναι ότι το άρθρο αυτό εάν περάσει ως έχει θα είναι η χαριστική βολή στο λιανεμπόριο. Μετά την υπερφορολόγηση και την έκρηξη του λαθρεμπορίου τσιγάρου που έχει οδηγήσει τα καταστήματά μας στο χείλος του γκρεμού, αντί να διευκολύνετε το εμπόριο νέων προϊόντων καπνού, του βάζετε ένα κάρο εμπόδια. Εγώ έχω ψιλικατζίδικο και με αφορά άμεσα το ζήτημα, γιατί το άρθρο μου στερεί μια πολλά υποσχόμενη πηγής εσόδων, αλλά και από την πλευρά του καταναλωτή, για ποιο λόγο να του δυσκολεύουμε τόσο πολύ την πρόσβαση σε προϊόντα λιγότερο βλαβερά για την υγεία; Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:13 | Σταύρος

    Αντί να υπάρχει βοήθεια για να μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο για τον κλάδο του λιανεμπορίου που έχει πληγεί και συνεχίζεται να υφίσταται αυτό, δυστυχώς, το ίδιο το κράτος μπαίνει εμπόδιο και όχι απλά δεν απλοποιεί κάποιες διαδικασίες , αλλά τις κάνει ακόμα πιο πολύπλοκες. Επιτέλους θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε σαν ίσο Κράτος όπως όλα τα άλλα…..δεν νομίζω την ίδια δυσκολία να έχουν να αντιμετωπίσουν σε κάτι παρόμοιο οπουδήποτε αλλού.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:44 | Χρήστος

    Τα 1.000,00 euro για εξέταση φακέλου με την οικονομική κρίση που θα βρεθούν; Κανένας μικροεπιχειρηματίας δεν θα μπορέσει να αντέξει αυτό το βάρος. Δεν μπορείς να υποστηρίζεις οτι είσαι μια Ευρωπαική χώρα και να ακολουθείς τους νόμους του Ευρωπικού κοινοβουλίου όταν σε βολέυει και όποτε όχι να ορίζεις τους δικούς σου νόμους και άρθρα.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:51 | ΕΥΓΕΝΙΑ ΛΥΚΟΜΑΝΗ

    Με Βαση την Ευρωπαϊκή Ένωση τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε ολη την Ευρωπη και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω. Προτείνω να αλλάξει άμεσα αυτο για να έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα. Χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για να κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν καπνού στην αγορά ειναι σοβαρα πραγματα αυτα. Πείτε μας άλλη μία χώρα, όπου γινεται κάτι ανάλογο.Το 2008 απαγορεύτηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα,το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια παράνομη αγορά,τώρα πάτε να κάνετε σχεδόν το ίδιο με τα νέα προϊόντα καπνού. Μεχρι και προχθες ελεγαν οτι δεν ξερουν ακομα τι βλαβες προκαλει το ηλεκτρονικο τσιγαρο στον οργανισμο και τωρα ξαφνικα μεσα σε μια μερα ειναι ενταξει για τον καπνιστη επειδη μπηκε φορολογια στο συγκεκριμενο προιον . Εκείνα θα πωλούνται ελεύθερα στα καταστήματά τους και εμείς για να πουλήσουμε κάποιο νέο προϊόν καπνού θα πρέπει πρώτα να παρουμε χιλιες υπογραφες και εγκρισεις. Το άρθρο αυτό σκοτώνει, τα περίπτερα και τα ψιλικα δηλαδη τα επομενα χρονια στην Ελλαδα δεν θα μπορουμε να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού,οπου θα κατακτήσουν την παγκόσμια αγορα αφού πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξεπεραστούν τόσα γραφειοκρατικά εμπόδιο που προβλέπονται για να μπουν στην αγορά.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:10 | Γιωργος Καραβιδας

    Η διαδικασία της εκδοςης άδειας για τα νέα προϊόντα καπνού ειναι απαράδεκτη αφου τα τσιγάρα θα εξακολουθήσουν κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά ενώ τα κατά πολύ λιγότερο βλαβερά νέα προϊόντα καπνού, για να κυκλοφορήσουν στην αγορά θα χρειάζεται πρώτα να περάσουν από διαδικασία αδειοδότησης, η οποία μάλιστα θα χρειάζεται και Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ολοκληρωθεί!Αυτο δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο!!!
    Με τιμη
    Καραβιδας Γεωργιος

  • 11 Μαΐου 2016, 11:35 | ΧΑΙΡΈΤΗ ΕΛΕΝΗ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥΧΩΜ ΚΑΙ ΚΑΠΝΟΠΩΛΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
    ΣΤΕΝΗΜΑΧΟΥ & ΣΤΕΡΓΙΟΓΙΑΝΝΗ ΓΩΝΙΑ 53. ΤΗΛ. 2810220813/6985593881
    E¬mail: som.periptero@yahoo.gr

    Το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης εκπροσωπεί ….. (αριθμός σημείων
    λιανικής)… από ολόκληρη την Κρήτη.
    Εδώ και καιρό περιμένουμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να υπάρξει η
    κατάλληλη νομοθεσία στην αγορά για τα νέα προϊόντα καπνού, που αποτελούν το μέλλον της
    αγοράς καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων.
    Δεδομένης της ισχυρότατης οικονομικής κρίσης και της άνθισης του λαθρεμπορίου, χιλιάδες
    σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την χώρα και φυσικά στον τόπο μας, σε
    όλους τους νομούς της Κρήτης. Αυτή η κατηγορία καπνικών προϊόντων αποτελεί μία εμπορική
    διέξοδο για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καπνικών, ώστε όσοι έχουμε παραμείνει
    ανοιχτοί να καταστούμε βιώσιμοι, δεδομένου ότι η άλλη κατηγορία νικοτινούχων προϊόντων
    νέας γενιάς δηλαδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί της ουσίας δεν πωλούνται στα παραδοσιακά
    σημεία πώλησης καπνικών αλλά κυρίως στα μαγαζιά των εταιριών που τα πωλούν
    αποκλειστικά.
    Αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή με μία απλή διαδικασία ένα νέο προϊόν καπνού θα
    κυκλοφορεί στην αγορά, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Αν το
    άρθρο αυτό δεν αλλάξει, τότε ουσιαστικά πολύ δύσκολα ένα νέο προϊόν καπνού θα ξεπεράσει
    τα γραφειοκρατικά εμπόδιο που τίθενται στην διάταξη αυτή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε
    πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται ολόκληρη διαβούλευση σε επιτροπή και μετά έκδοση
    υπουργικών αποφάσεων για να βάλουμε στα ράφια μας ένα απλό προϊόν, που ήδη σήμερα
    κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε μία σειρά από χώρες, ευρωπαϊκές και μη.
    Την ίδια στιγμή, αν δει κανείς το επόμενο άρθρο, δηλαδή το άρθρο 21, διαπιστώνει ότι τα
    ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς
    καμία άδεια! Δηλαδή το Υπουργείο σας ευνοεί τα καταστήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων,
    που τόσα χρόνια λειτουργούσαν πουλώντας ένα παράνομο προϊόν, σε βάρος των
    παραδοσιακών σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων που τόσα χρόνια δίνουν μάχη
    επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση!
    Αυτό που ζητάμε είναι ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ! Δηλαδή να αποσύρετε τις διατάξεις που προβλέπουν
    αδειοδότηση για τα νέα προϊόντα καπνού και να νομοθετήσετε δίκαια και με τους ίδιους
    κανόνες για ΟΛΑ τα προϊόντα νέας γενιάς, αφήνοντας αυτό που προβλέπει η ευρωπαϊκή
    οδηγία, δηλαδή την διαδικασία της απλής κοινοποίησης (που επίσης προβλέπει έλεγχο των
    προϊόντων αυτών 6 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά).
    Το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης εκπροσωπεί(αριθμός σημείων λιανικής 4.000 χιλιάδες ) από ολόκληρη την Κρήτη. Εδώ και καιρό περιμένουμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη νομοθεσία στην αγορά για τα νέα προϊόντα καπνού, που αποτελούν το μέλλον της αγοράς καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων. Δεδομένης της ισχυρότατης οικονομικής κρίσης και της άνθισης του λαθρεμπορίου, χιλιάδες σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την χώρα και φυσικά στον τόπο μας, σε όλους τους νομούς της Κρήτης. Αυτή η κατηγορία καπνικών προϊόντων αποτελεί μία εμπορική διέξοδο για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καπνικών, ώστε όσοι έχουμε παραμείνει ανοιχτοί να καταστούμε βιώσιμοι, δεδομένου ότι η άλλη κατηγορία νικοτινούχων προϊόντων νέας γενιάς δηλαδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί της ουσίας δεν πωλούνται στα παραδοσιακά σημεία πώλησης καπνικών αλλά κυρίως στα μαγαζιά των εταιριών που τα πωλούν αποκλειστικά. Αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή με μία απλή διαδικασία ένα νέο προϊόν καπνού θα κυκλοφορεί στην αγορά, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Αν το άρθρο αυτό δεν αλλάξει, τότε ουσιαστικά πολύ δύσκολα ένα νέο προϊόν καπνού θα ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδιο που τίθενται στην διάταξη αυτή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται ολόκληρη διαβούλευση σε επιτροπή και μετά έκδοση υπουργικών αποφάσεων για να βάλουμε στα ράφια μας ένα απλό προϊόν, που ήδη σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε μία σειρά από χώρες, ευρωπαϊκές και μη. Την ίδια στιγμή, αν δει κανείς το επόμενο άρθρο, δηλαδή το άρθρο 21, διαπιστώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς καμία άδεια! Δηλαδή το Υπουργείο σας ευνοεί τα καταστήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων, που τόσα χρόνια λειτουργούσαν πουλώντας ένα παράνομο προϊόν, σε βάρος των παραδοσιακών σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων που τόσα χρόνια δίνουν μάχη επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση! Αυτό που ζητάμε είναι ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ! Δηλαδή να αποσύρετε τις διατάξεις που προβλέπουν αδειοδότηση για τα νέα προϊόντα καπνού και να νομοθετήσετε δίκαια και με τους ίδιους κανόνες για ΟΛΑ τα προϊόντα νέας γενιάς, αφήνοντας αυτό που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, δηλαδή την διαδικασία της απλής κοινοποίησης (που επίσης προβλέπει έλεγχο των προϊόντων αυτών 6 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά)
    Για το Δ.Σ
    Η Προεδρος Ο Γραμματεας
    Το Σωματείο Περιπτερούχων και Καπνοπωλών Κρήτης εκπροσωπεί ….. (αριθμός σημείων
    λιανικής)… από ολόκληρη την Κρήτη.
    Εδώ και καιρό περιμένουμε την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας, ώστε να υπάρξει η
    κατάλληλη νομοθεσία στην αγορά για τα νέα προϊόντα καπνού, που αποτελούν το μέλλον της
    αγοράς καπνικών και νικοτινούχων προϊόντων.
    Δεδομένης της ισχυρότατης οικονομικής κρίσης και της άνθισης του λαθρεμπορίου, χιλιάδες
    σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο σε ολόκληρη την χώρα και φυσικά στον τόπο μας, σε
    όλους τους νομούς της Κρήτης. Αυτή η κατηγορία καπνικών προϊόντων αποτελεί μία εμπορική
    διέξοδο για τις μικρές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου καπνικών, ώστε όσοι έχουμε παραμείνει
    ανοιχτοί να καταστούμε βιώσιμοι, δεδομένου ότι η άλλη κατηγορία νικοτινούχων προϊόντων
    νέας γενιάς δηλαδή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα επί της ουσίας δεν πωλούνται στα παραδοσιακά
    σημεία πώλησης καπνικών αλλά κυρίως στα μαγαζιά των εταιριών που τα πωλούν
    αποκλειστικά.
    Αυτό που γνωρίζαμε, ότι δηλαδή με μία απλή διαδικασία ένα νέο προϊόν καπνού θα
    κυκλοφορεί στην αγορά, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο αυτού του άρθρου. Αν το
    άρθρο αυτό δεν αλλάξει, τότε ουσιαστικά πολύ δύσκολα ένα νέο προϊόν καπνού θα ξεπεράσει
    τα γραφειοκρατικά εμπόδιο που τίθενται στην διάταξη αυτή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε
    πώς είναι δυνατόν να χρειάζεται ολόκληρη διαβούλευση σε επιτροπή και μετά έκδοση
    υπουργικών αποφάσεων για να βάλουμε στα ράφια μας ένα απλό προϊόν, που ήδη σήμερα
    κυκλοφορεί ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς σε μία σειρά από χώρες, ευρωπαϊκές και μη.
    Την ίδια στιγμή, αν δει κανείς το επόμενο άρθρο, δηλαδή το άρθρο 21, διαπιστώνει ότι τα
    ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πωλούνται στην αγορά μετά από μια απλή κοινοποίηση και χωρίς
    καμία άδεια! Δηλαδή το Υπουργείο σας ευνοεί τα καταστήματα των ηλεκτρονικών τσιγάρων,
    που τόσα χρόνια λειτουργούσαν πουλώντας ένα παράνομο προϊόν, σε βάρος των
    παραδοσιακών σημείων πώλησης καπνικών προϊόντων που τόσα χρόνια δίνουν μάχη
    επιβίωσης με τους φόρους, το λαθρεμπόριο και την κρίση!
    Αυτό που ζητάμε είναι ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ! Δηλαδή να αποσύρετε τις διατάξεις που προβλέπουν
    αδειοδότηση για τα νέα προϊόντα καπνού και να νομοθετήσετε δίκαια και με τους ίδιους
    κανόνες για ΟΛΑ τα προϊόντα νέας γενιάς, αφήνοντας αυτό που προβλέπει η ευρωπαϊκή
    οδηγία, δηλαδή την διαδικασία της απλής κοινοποίησης (που επίσης προβλέπει έλεγχο των
    προϊόντων αυτών 6 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά).
    Χαιρέτη Ελένη Παπαδάκης Μιχάλης

  • 11 Μαΐου 2016, 11:20 | ΘΟΔΩΡΗΣ

    Θεωρώ ότι η πολλή γραφειοκρατία δυστυχώς για άλλη μια φορά δυσκολεύει τα πράγματα στο συγκεκριμένο κλάδο. Οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται για ανάπτυξη, πρέπει να διευκολύνονται έτσι ώστε να μπορεί όντως να υπάρξει κάτι θετικό επιτέλους και να μπορέσουμε να πάρουμε μία ανάσα.

  • 11 Μαΐου 2016, 11:40 | Αννα ΣΦακιανακη

    Στην Ιταλία τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς άδεια. Δεν είδα να ισχύει κάτι αντίστοιχο στα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Παρόλο που έχουν καταργηθεί. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η διαφορά, αφού τα προϊόντα είναι σχεδόν ιδια. Μας αδικείται!!!

  • 11 Μαΐου 2016, 11:57 | ΚΟΜΠΛΙΤΣΗ ΧΑΡΑ

    Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα.
    ΠΡΕΠΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΣΩ

  • 11 Μαΐου 2016, 10:29 | ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΟΣ

    Δηλαδή για να καταλάβω, πόσον καιρό πρέπει να περιμένει κάποιος να εγκριθεί ένα νέο προιόν καπνού και να κυκλοφορήσει στην αγορά; Κανά χρόνο, κι αν; Είμαστε σοβαροί; Πότε θα μπορέσουμε να βάλουμε στα περίπτερα εναλλακτικές του τσιγάρου για τους πελάτες μας; Ήδη έχουν πάει όλοι στο ηλεκτρονικό που όμως πουλιέται μόνο στα ειδικά μαγαζιά, κι άσε μας εμάς τους λιανεμπόρους να χτυπιόμαστε για το μεροκάματο. Ήμαρτον…

  • 11 Μαΐου 2016, 10:41 | Labrini

    Gia kathe neo proion kapnou to idio ginete??
    Gia to hlektroniko to idio egine??

  • 11 Μαΐου 2016, 10:35 | Ελένη Βιδάλη

    Για να κυκλοφορήσεις στην αγορά ένα καταναλωτικό αγαθό δε χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ. Απορίας άξιον είναι το γεγονός της απαίτησης έκδοσης ΚΥΑ για τα νέα προϊόντα καπνού.. Αναρωτιέμαι αν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ισχύει το ίδιο..

  • 11 Μαΐου 2016, 09:47 | Ioannis

    Αυτο δεν το θεωρω σωστο

  • 11 Μαΐου 2016, 09:04 | ΣΤΑΚΤΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    • Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα.

  • 11 Μαΐου 2016, 09:25 | Αγαδης Αθανασιος

    Απαραδεκτο .γιατι το ηλεκτονικο να πωλητσι ρλευθερα και τα καπνικα προιοντα να θελουν ειδικη αδεια

  • 11 Μαΐου 2016, 09:46 | Γεωργία

    Δεν Συμφωνώ με όλη την διαδικασία

  • 11 Μαΐου 2016, 09:45 | Σοφία

    Το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει γίνει γνωστό – δημοφιλές στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί καπνιστές έχουν αλλάξει το βιομηχανικό τσιγάρο σε ηλεκτρονικό, είναι πιο οικονομικό, λιγότερο επιβλαβες και έχει βοηθήσει αρκετους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο.Κάνει λιγότερο κακο τόσο στους ίδιους όσο και στους γύρω τους.Καλό θα ήταν να συνεχίσουν να βγαίνουν τετοια προϊόντα που θα βοηθήσουν τους καπνιστές

  • 11 Μαΐου 2016, 08:27 | Ειρήνη

    • Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού ν χρειάζονται; Ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτή η διάταξη;

  • 11 Μαΐου 2016, 08:09 | ΤΑΣΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ

  • 11 Μαΐου 2016, 08:52 | Νίκος Φωστήρας

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά. Για τα νέα προϊόντα καπνού γιατί να χρειάζονται; Ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτή η διάταξη;

  • 11 Μαΐου 2016, 08:16 | γιαννης

    Το 2008 απαγορευτικά τα ηλ.τσιγαρα και το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια παράνομη αγορά που ο καθένας έκανε ότι ηθελε.τωρα πάτε να κάνετε το ιδιο με τα νέα προϊόντα καπνου…

  • 11 Μαΐου 2016, 08:01 | Γκαλιουρης Γιαννης

    Δωστε την ευκαιρια στην αγορα να εμπορευεται και νεα προιοντα καπνου.Χανουν και οι εμποροι και οι λιανοπωλητες και το κρατος.

  • 11 Μαΐου 2016, 08:50 | δημητρης

    σε ολες σχεδον τις χωρες της ε.ε τα νεα προιοντα καπνου θα κυκλοφορουν ελευθερα κ μονο η ελλαδα θα μεινει παλι πισω.

  • 11 Μαΐου 2016, 08:17 | Γιωργος

    Η πολλη γραφειοκρατεια σκοτωνει την αγορα , φτανει πια . γιατι δεν συμβαινει το ιδιο για ολα τα προιοντα καπνου;

  • 11 Μαΐου 2016, 08:02 | Σπυριδούλα

    Στην υπολοιπη Ευρωπη τα νεα προϊόντα καπνου θα κυκλοφορούν ελευθερα με βαση τη νεα ευρωπαικη οδηγία και στην Ελλαδα εφαρμοζονται ρυθμίσεις σχεδον απαγορευτικες για την κυκλοφορια τους. Ποιος ο λόγος για να υφίσταται τετοια διαφορα; γιατι στη χωρα μας θα πρεπει η γραφιοκρατια να κανει τα πραγματα τόσο περιπλοκα;

  • 11 Μαΐου 2016, 06:53 | faih

    Κανενα καταναλωτικο προιον δεν χρειαστηκε εγκριση μεχρι τωρα. Γιατι να γινει αυτο στα προιοντα καπνου;

  • 11 Μαΐου 2016, 05:39 | Νικόλαος

    Για ποίο λόγο τόση γραφειοκρατία για ενα λίγοτερο καπνικό προϊόν;

  • 11 Μαΐου 2016, 04:22 | ΑΜΑΛΙΑ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑ

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού ν χρειάζονται; Ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτή η διάταξη;

  • 10 Μαΐου 2016, 23:15 | Ανεστης Καραγιαννης

    Τόση γραφειοκρτία ανευ λόγου . Πως θα εξελιχθούν τα καπνικά προϊόντα προς το καλύτερο αν παρακωλύουμε κάθετι νέο..?

  • 10 Μαΐου 2016, 23:15 | Τσοπανομιχαλος Γιαννης

    Είναι παράλογο τόση γραφειοκρατία για τη κυκλοφορία ενός νέου καπνικού προϊόντος, τη στιγμή που όλες οι εταιρίες προσπαθούν να δημιουργήσουν ασφαλέστερα για τον καταναλωτή καπνικά προϊόντα. Αυτό αποτρέπει την δημιουργία και κυκλοφορία νεών ασφαλέστερων προϊόντων.
    Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για την τεκμηρίωση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών τσιγάρων που ηπάρχουν στην Ελληνική αγορά και αυτό είναι προφανώς άδικο. Θα πρέπει όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν στην αγορά να ελεγχθούν περισσότερο και όχι να διαφημίζονται εσκεμμένα ως «αβλαβείς» για την δημόσια υγεία, παραπλανώντας τους καταναλωτές !!!

  • 10 Μαΐου 2016, 23:19 | ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Από τη στιγμή που κανένα καταναλωτικό προϊόν δε χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει,γιατί θα πρέπει να ισχύσεικάτι τέτοιο για τα νέα προϊόντα καπνού;
    Θα ισχύσει το ίδιο και το ηλεκτρονικό τσιγαρο η και σε αυτή τη περίπτωση θα υπάρξουν εξαιρεσεις;;

  • 10 Μαΐου 2016, 23:29 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΜΙΤΗΣ

    ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος…….?????????
    ΕΛΕΟΣ

  • 10 Μαΐου 2016, 23:54 | Χρήστος Πάτσης

    θελω να κυκλορησει το νεο ηλεκτρονικο τσιγαρο

  • 10 Μαΐου 2016, 23:35 | LOUKIA K

    Θεωρώ ότι ενέργειες όπως αυτές λειτουργούν ανασταλτικά και αντιπαραγωγικά τόσο για το εμπόριο των καπνικών οδηγώντας στην αυξηςη Του λαθρεμπορίου όσο και για τη βιωσιμοτητα της μικρής λιανικής

  • 10 Μαΐου 2016, 23:52 | Ευσταθία Σαλαγιάννη

    Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορά.

    Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 23:51 | Κατερινα Τασουλα

    Η τόσο περίπλοκη γραφειοκρατία δεν ωφελεί την αγορά, αντιθέτως σταματά την καινοτομία και υπονομεύει τον ανταγωνισμό.

  • 10 Μαΐου 2016, 23:25 | Νομικος Σκυλλας

    Αν και τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου κυκλοφορήσουν όπως τα ηλεκτρονικά και δεν μπούνε στα περίπτερα, καλύτερα να κλείσουμε!

  • 10 Μαΐου 2016, 22:21 | Νικολετα Σκυλλα

    Γιατί τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου χρειάζονται τόσες έρευνες ένω τα κανονικά και τα ηλεκτρονικά κυκλοφορούν ελεύθερα??

  • 10 Μαΐου 2016, 22:17 | ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

    Σε μια περίοδο που αυξάνετε την φορολογία στα τσιγάρα, και οδηγείτε σε τεράστια άνοδο το λαθρεμπόριο τσιγάρων, αποκλείετε τους καπνιστές από νέα προϊόντα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην μείωση της πώλησης παράνομων τσιγάρων. Η γραφειοκρατεία που δημιουργείται, αποκλείει κάθε νέο προϊόν καπνού από την αγορά.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:03 | Νικολετα Τσακαλη

    Γιατί στην Ιταλία τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου κυκλοφορούν ελεύθερα και εδώ χρειάζεται υπουργική απόφαση??

  • 10 Μαΐου 2016, 22:11 | Χριστοδουλου Αντωνης

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κυκλοφορούν έχουν περάσει τόσες έρευνες?? Γιατί τόση πίεση στα προϊόντα μειωμένου κινδύνου??

  • 10 Μαΐου 2016, 22:07 | Δονατος Χητος

    Κρίμα γιατί με τόση φορολογία και γραφειοκρατία μένουμε πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:45 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

    Γιατι να μην βγουν προιοντα καπνου λιγοτερο βλαβερα;;;

  • 10 Μαΐου 2016, 22:03 | ΛΑΜΠΡΙΝΗ

    Επιθυμώ να βγουν στην αγορά καινούρια και σύγχρονα προϊόντα, ώστε να έχω περισσότερες επιλογές.