Άρθρο 20 – Κοινοποίηση νέων προϊόντων καπνού

1. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην εθνική αγορά. Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά. Συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από τις οδηγίες χρήσης του και τις πληροφορίες που προβλέπονται από το άρθρο 6 όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης :

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

2. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως γ). Δύναται το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες. Τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

3. Για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών κοινοποιείται τεχνικός φάκελος από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο τεχνικός φάκελος που κοινοποιείται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει τα εξής :

α) τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,
β) αποδεικτικά πλήρους συμμόρφωσης όλων των συστατικών και των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας και διατήρηση όλων των σχετικών κανονιστικών απαιτήσεων,
γ) πλήρης ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των συστατικών και των εκπομπών τους,
δ) περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών ή των ηλεκτρονικών τους στοιχείων,
ε) σχέδιο οδηγιών χρήσης και επισήμανσης,
στ) τοξικολογικές μελέτες και φυσικοχημικές δοκιμές που αφορούν στα συστατικά των νέων προϊόντων καπνού και τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ουσίες που περιέχονται καθώς και οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΚ) 1907/2006 και 1272/2008. Οι τοξικολογικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (ΟΕΠ) και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 440/2008 (EEL 142/31-5-2008), όπως ισχύει. Τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι τοξικολογικές μελέτες είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι φυσικοχημικές δοκιμές είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο EN ISO 17025,
ζ) περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται,
η) έκθεση εκτίμησης της ασφάλειας των συσκευών, από τις οποίες αποτελείται το προϊόν και αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας,
θ) βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου είτε πρόκειται για νέο προϊόν καπνού που εμπίπτει στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού είτε στον ορισμό του προϊόντος καπνού για κάπνισμα,
ι) επιδημιολογικές ή/και κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής εφόσον αφορούν το υπό αδειοδότηση προϊόν,
ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία κοινοποιούνται με τον τεχνικό φάκελο καλύπτονται από το βιομηχανικό και εμπορικό απόρρητο και προστατεύονται από τις οικείες διατάξεις.

4. Ο φάκελος πρέπει να πληροί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, στοιχεία α) έως ια). Ο φάκελος υποβάλλεται σε Επιτροπή περί αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΦ και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας και έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία καθορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής. Τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου κατά λόγο αρμοδιότητας και συντάσσουν γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος. Κατόπιν της γνωμοδότησης της ως άνω Επιτροπής περί αδειοδότησης ή μη του νέου προϊόντος καπνού, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση περί αδειοδότησης ή μη του εκάστοτε νέου προϊόντος καπνού. Σε περίπτωση που εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, η Επιτροπή ενημερώνει τον αιτούντα και αιτείται αιτιολογημένα τις αναγκαίες συμπληρώσεις εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας προς τούτο. Σε περίπτωση που μετά την συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, δεν τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών απαγορεύεται η κυκλοφορία του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση δεν ολοκληρωθεί εντός της τρίμηνης αυτής προθεσμίας, η Επιτροπή τεκμηριώνει εγγράφως, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, προς τον Υπουργό Υγείας την αδυναμία της να γνωμοδοτήσει. Ο Υπουργός Υγείας, εφ’ όσον θεωρήσει εύλογη την αιτιολογία της Επιτροπής, δύναται να παρατείνει την προθεσμία γνωμοδότησης για ένα (1) ακόμη μήνα, εντός του οποίου η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει σ’ αυτόν τη σχετική της γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που και η τελευταία προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα μέλη της Επιτροπής ελέγχονται πειθαρχικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά το προϊόν που αυτή καλύπτει και μόνο τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, στον οποίο χορηγήθηκε. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη τροποποίηση στο αδειοδοτούμενο προϊόν. Η σχετική Επιτροπή κρίνει πόσο σημαντικές είναι οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις και αποφασίζει εάν χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση του αδειοδοτούμενου προϊόντος. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και δειγματοληψιών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς σημαντικών τροποποιήσεων στο αδειοδοτούμενο προϊόν, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας και της προσωρινής ή/και οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας του προϊόντος. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητου περιστατικού σε χρήστη των προϊόντων του. Η διάρκεια ισχύος της χορηγουμένης άδειας είναι έως τρία (3) έτη. Ο κάτοχος άδειας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς, ειδικότερα σε περιπτώσεις προσφορών, συμφωνιών, επιβεβαίωσης παραγγελιών, για σκοπούς προβολής και για απόδειξη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Ο κάτοχος της άδειας έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε προβολή του, σε όλα τα έντυπα, θέσεις και διαφημιστικό υλικό υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.
6. Για την ανανέωση της άδειας, που χορηγείται με κοινή υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ανωτέρω Επιτροπής, εξετάζεται ο τεχνικός φάκελος του προϊόντος. Ο σκοπός της διαδικασίας της ανανέωσης της άδειας είναι να επιβεβαιωθεί η συνεχής συμμόρφωση του προϊόντος με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Εάν κατά τη διαδικασία ανανέωσης εντοπισθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αυτές πρέπει να αίρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία ανανέωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειας.
7. Τα νέα προϊόντα καπνού που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου. Ποιες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα νέα προϊόντα καπνού εξαρτάται από το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα εμπίπτουν στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού ή του προϊόντος καπνού για κάπνισμα.

  • 12 Μαΐου 2016, 10:13 | Ειρήνη Λαμπρινακου

    Θα ήθελα να εκφρασω την αντίθετη αποψη μου για το αρθρο 20 μεσω αυτου του email,πιστεύοντας ότι ετσι μπορει να ακουστει και η δικη μου αποψη μου…μιας και ειμαι σημειο πωλησης ψιλικων – καπνικων προιοντων.
    Για άλλη μια φορα η γραφειοκρατία σε πρωτο πλανο και εν συνεχεία οι δυσβασταχτοι φοροι στα καπνικα προιοντα .
    Μια ακομα ανοιχτη πληγή παραμενει το παράνομο εμπόριο τσιγαρων που συνεχως αυξανεται με ταχύτατους ρυθμους με αποτέλεσμα να πλήττονται θανασιμα τα σημεια ψιλικων-τσιγαρων.
    Και συν τοις άλλοις στην Ε.Ε να κυκλοφορουν τα καπνικα προϊόντα ελεύθερα αφου η Ελλάδα καλειται να εφαρμοσει τις απαγορευτικές ρυθμισεις ….
    Το βρισκω απαραδεκτο….και στηρίζω απολυτα την επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλων Μακεδονιας. …

  • 12 Μαΐου 2016, 10:23 | Χάρης Μπικιαρόπουλος

    Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η Ελλαδα να μείνει ΠΑΛΙ από έξω???

  • 12 Μαΐου 2016, 10:19 | Μαρία

    Τα νέα προϊόντα καπνού θα έπρεπε να κυκλοφορούν κανονικά όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Ειναι προϊόντα λιγότερα βλαβερά δεν καταλαβαίνω γιατί να υπόκεινται σε τόσους περιορισμούς και γιατί άλλωστε δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;;;;

  • 12 Μαΐου 2016, 10:09 | Σωτήρης

    Για πιο λόγο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να υπάρχει άλλη διαδικασία και για τα καινούργια καπνικά προϊόντα άλλη;; Τα καινούργια τσιγάρα θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Συμφωνώ με την επιστολή του Σωματείου Καπνοπωλών Μακεδονίας. Διαβάστε το κείμενο και αποσύρετε το συγκεκριμένο άρθρο.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:17 | Ιωάννα Παπαιωάννου

    Με βρίσκετε απόλυτα αντίθετη με την εφαρμογή του νόμου. Αφήνετε το λαθρεμπόριο καπνού να ανθεί και πολεμάτε μεγάλες εταιρίες που δίνουν δουλειά στη λιανική στηρίζοντάς την έμπρακτα.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:08 | Χραπανάς κωστας

    Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται η αγορά θα πρέπει να ενισχυθεί και να κυκλοφορούν νέα προϊόντα καπνου

  • 12 Μαΐου 2016, 09:26 | Λία Νικολακούδη

    Δε συμφωνώ με το άρθρο που θέλετε να περάσετε και διαβάζοντας τα σχόλια με βρίσκω απόλυτα σύμφωνη με την επιστολή του σωματείου καπνοπωλών μακεδονίας

  • 12 Μαΐου 2016, 09:11 | Χραπανάς κωστας

    Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται,θα πρέπει η αγορά να ανοίξει και να πωλούνται ελεύθερα τα νεα προιόντα

  • 12 Μαΐου 2016, 09:33 | ΚΥΡΟΥΛΗ ΕΥΑ

    ΜΙΑ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΑ ΑΔΥΝΑΤΗ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΠΝΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:04 | Χραπανάς κωστας

    Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται,η αγορά χρειάζεται στήριξη..

  • 12 Μαΐου 2016, 09:55 | Χαρά Βέζου

    Η διαδικασία της αδειοδότησης των νέων προϊόντων καπνού δεν έχει καμία λογική δεδομένου ότι τα τσιγάρα θα εξακολουθήσουν κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά ενώ τα κατά πολύ λιγότερο βλαβερά νέα προϊόντα καπνού, για να κυκλοφορήσουν στην αγορά θα χρειάζεται πρώτα να περάσουν από διαδικασία αδειοδότησης, η οποία μάλιστα θα χρειάζεται και Κοινή Υπουργική Απόφαση για να ολοκληρωθεί!

  • 12 Μαΐου 2016, 09:53 | Κωνσταντίνος

    Είμαι αντίθετος με αυτό το άρθρο. Θα καταστρέψει τη λιανική πώληση κάτι τέτοιο!!

  • 12 Μαΐου 2016, 09:34 | Χατζηιωαννίδου Ρίτσα

    Συμφωνώ με το σωματείο καπνοπωλών μακεδονίας. αποσύρετε το άρθρο ΤΩΡΑ

  • 12 Μαΐου 2016, 09:11 | Μαρια

    Με την κυκλοφορία των νέων καπνικων προϊόντων που είναι πολύ λιγότερο βλαβερά απο αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά έως σήμερα,προσπαθούν να διευκολύνουν τον καταναλωτή δίνοντας του περισσότερες απο μια επιλογές και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωης του ελαττώνοντας τα βλαβερά συστατικά στα καπνικα προϊόντα.Δυστυχώς όμως σκοντάφτουν στο γράμμα του νόμου που όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά δυσκολεύει περισσότερο την διαδικασία αδειοδότησης της κυκλοφορίας των προϊόντων αυτών!Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την Ευρωπαϊκή οδηγία , πχ στην Ιταλία τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς άδεια! Γιατί λοιπόν στην χώρα μας πρέπει για οτιδήποτε κάνεις να έχεις την άδεια των Υπουργείων; Η γνώμη μου είναι οτι η διαδικασία πρέπει να απλοποιηθεί! Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορα!

  • 12 Μαΐου 2016, 09:46 | Ποταμόπουλος Γιώργος

    Θεωρώ ότι το άρθρο που θέλετε να περάσετε είναι απαράδεκτο. Τα νέα καπνικά προϊόντα είναι λιγότερα βλαβερά για την υγεία των καταναλωτών, όπως επισημαίνει και η επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας. Γιατί λοιπόν να δυσκολεύουμε την κυκλοφορία τους;;;

  • 12 Μαΐου 2016, 09:39 | Κώστας

    Δεν είναι δυνατόν το μέλλον του καπνού να είναι στα νέα προϊόντα και εμείς στην Ελλάδα να μην μπορούμε να δώσουμε την παραγωγή μας. Οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία στα νέα προϊόντα καπνού θα είναι ταφόπλακα για τα ελληνικά καπνά. Μετά την κρίση, την υπερφορολόγηση και το λαθρεμπόριο, μας φράζετε μια σημαντική διέξοδο για την παραγωγή μας. Στο μέλλον πολλές οικογένειες θα μείνουν χωρίς ψωμί. Αλλάξτε το άρθρο αν θέλετε να δώσετε προοπτική στα ελληνικά καπνά και όσους τα μεταποιούν. Είμαστε χιλιάδες οικογένειες με ρίζες σε μέρη που δεν υπάρχουν βιομηχανίες. Εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη της περιφέρειας και δίνουμε πνοή σε ρημαγμένες από την κρίση περιοχές. Τα νέα προϊόντα καπνού αποτελούν πρώτης τάξης διέξοδο για τα καπνά μας, τα οποία με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φτάσουν και στο εξωτερικό, διαφημίζοντας την ελληνική καπνοπαραγωγή. Δείτε προσεκτικά τι πάτε να κάνετε και το κόστος για έναν κρίσιμο αγροτικό κλάδο.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:33 | Ευθύμης

    Με βρίσκεται τελείως αντίθετη με το άρθρο αυτό. Η ένωση καπνοπωλών μακεδονίας αναφέρει στο κείμενο της, τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:36 | Αλμπένα

    Έχω μαγαζί με ψιλικά. Δε συμφωνώ με το άρθρο που θέλετε να περάσετε και διαβάζοντας τα σχόλια με βρίσκω απόλυτα σύμφωνη με την επιστολή του σωματείου καπνοπωλών μακεδονίας

  • 12 Μαΐου 2016, 09:43 | Παπαγεωργίου Σάκης

    Θέλω να καταθέσω την αντίρρησή μου στο συγκεκριμένο άρθρο και να συμφωνήσω απόλυτα με όσα αναφέρει η επιστολή που έστειλε η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:14 | ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο.Oλοι πρέπει να έχουμε επιλόγη για το προιον.
    Στην ευρωπη επιτρεπεται γνωρίζω.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:58 | Δήμου Νεφέλη

    Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Ως υπουργείο υγείας θα πρέπει να προστατεύετε τους πολίτες από βλαβερά προϊόντα. Τα νέα καπνικά προϊόντα όπως αναφέρει και στο κείμενο της το σωματείο καπνοπωλών μακεδονίας, είναι λιγότερα επιβλαβή για την υγεία μας ακόμα και από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Γιατί να δυσκολεύουμε τη διαδικασία εισαγωγής τους στην αγορά μας;;;;

  • 12 Μαΐου 2016, 09:24 | Βασιλεια Γεωργίου

    Εμείς οι λιανεμποροι που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγαρα θα χάσουμε την ευκαιρία να εμπορευμαστε τα νέα προϊόντα καπνού που θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:26 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Δεν συμφωνώ με το αρθρο. πρεπει να γίνουν πιο απλά….
    εργάζομε στο χώρο . και πρεπει να συνεχισω να εργάζομε,.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:42 | Μάκης

    Αφήστε ήσυχο τον κλάδο μας. Διαβάστε το σωματείο καπνοπωλών μακεδονίας και θα καταλάβετε τι προσπαθείτε να περάσετε. Δε θα αντέξουν άλλο τα περίπτερα και τα ψιλικά. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις

  • 12 Μαΐου 2016, 09:38 | ΦΩΤΗΣ

    εργαζόμe σε περίπτερο. ειναι το μονο εισοδημα που εχω.
    Δεν συμφωνώ με το αρθρο. Δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά.

  • 12 Μαΐου 2016, 09:45 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΛΑΚΟΣ

    Βρίσκω απαράδεκτο να προσπαθείτε να περάσετε ένα τέτοιο άρθρο. Όπως αναφέρει και το Σωματείο καπνοπωλών μακεδονίας θα πλήξει τον κλάδο των περιπτέρων και των ψιλικων

  • 12 Μαΐου 2016, 09:58 | Πασκος κυριακος

    Το αρθρο πρεπει να αποσυρθεί γτ στην ευρωπη να επιτρέπεται και στην ελλαδα οχι .δεν παει αλλο πια.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:12 | Πασκος κυριακος

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ αποσυρθει.Στην ευρωπη επιτρεπεται και στην Ελλαδα για αλλη μια φορα οπισφροδρομουμε.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:16 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Η ένωση καπνοπωλών μακεδονίας με την επιστολή που σας έστειλε αναφέρει ξεκάθαρα τα προβλήματα που υπάρχουν και θα δημιουργηθούν. ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  • 12 Μαΐου 2016, 08:20 | Μάνος Δαμανάκης

    Το άρθρο πρέπει να αποσυρθεί! Θα έχει επιπτώσεις σ όλους εμάς που εργαζόμαστε σε περίπτερο.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:40 | Άννα

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο. Συμφωνώ με το κείμενο της Ενωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:56 | Εφη

    Έχω περίπτερο και είναι η μόνη πηγή εσόδων μου. Έχω οικογένεια και παιδί. Με αυτό που πάτε να κάνετε θα καταστραφεί ο κλάδος μας. Είναι οικογενειακές επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν. Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο της ένωσης καπνοπωλών μακεδονίας. Μη το κάνετε. Αποσύρετε το άρθρο.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:45 | Μάριος Εκουτσιδης

    Δε συμφωνώ με το άρθρο. Διαβάστε την ένωση καπνοπωλών μακεδονίας για να καταλάβετε τι συμβαίνει

  • 12 Μαΐου 2016, 08:56 | Σταυρούλα Ιουστινιανού

    θεωρώ απαράδεκτο το συγκεκριμένο άρθρο. Τα νέα καπνικά προϊόντα, όπως γνωρίζουμε όλοι είναι καλύτερης ποιότητας όπως αναφέρει και το κείμενο της ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας. Θα έπρεπε η διαδικασία για την κυκλοφορία τους στην αγορά να είναι εύκολη

  • 12 Μαΐου 2016, 08:43 | elisavet

    Δοκίμασα ένα παρόμοιο προϊόν πριν από 1,5 περίπου χρόνο, από έναν γνωστό μου που ζει στο Μιλάνο, ενθουσιάστηκα με τα λεγόμενά του για την διαφορά που έχει δει στην υγεία του. Από τότε το περιμένω πως & πώς να έρθει στην Ελλάδα. Το προϊόν ήταν μεγάλης μάρκας που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Γιατί δηλαδή να μην έχω και εγώ το δικαίωμα να το αποκτήσω νόμιμα από την Ελληνική αγορά και πρέπει να περιμένω κι άλλο???

  • 12 Μαΐου 2016, 08:51 | Λίζας παρασκευοπουλου

    Απαράδεκτο να ψηφίζεται στις μέρες μας ένα τέτοιο άρθρο. Θα πλήξει τον κλάδο των περιπτέρων

  • 12 Μαΐου 2016, 08:29 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ

    Δοκίμασα ένα παρόμοιο προϊόν πριν από 1,5 περίπου χρόνο, από έναν γνωστό μου που ζει στο Μιλάνο, ενθουσιάστηκα με τα λεγόμενά του για την διαφορά που έχει δει στην υγεία του. Από τότε το περιμένω πως & πώς να έρθει στην Ελλάδα. Το προϊόν ήταν μεγάλης μάρκας που υπάρχει στην ελληνική αγορά. Γιατί δηλαδή να μην έχω και εγώ το δικαίωμα να το αποκτήσω νόμιμα από την Ελληνική αγορά και πρέπει να περιμένω κι άλλο???

  • 12 Μαΐου 2016, 08:07 | Δημήτρης

    Γιατί για το ηλεκτρονικό τσιγάρο να ισχύουν άλλα? Θα έπρεπε να αποσυρθεί το άρθρο 20. Όπως αναφέρει και η επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας το λαθρεμπόριο θα εκτοξευθεί

  • 12 Μαΐου 2016, 08:30 | Δημήτρης

    Δεν συμφωνώ με το άρθρο. Ακούστε για μια φορά τους αρμόδιους του κλάδου. Διαβάστε το κείμενο της ένωσης καπνοπωλών μακεδονίας για να καταλάβετε κάποια πράγματα.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:39 | Eleni

    Το συγκεκριμενο άρθρο καταστρέφει τα περίπτερα,σε όλες τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης πωλούνται κανονικά μόνοι εμείς εδώ κολλάμε στην γραφειοκρατια.

  • 12 Μαΐου 2016, 08:17 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Δηλαδή για να καταλάβω, μας λέτε:
    1Ον ότι υπάρχουν καπνικά προϊόντα που είναι λιγότερο βλαβερά για την υγειά και του καπνιστή αλλά και του περιβάλλοντός του,
    2Ον ότι αυτά ήδη κυκλοφορούν σε χώρες της Ε.Ε. που αυτό σημαίνει ότι έχουν πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους ανάλογους Ε.Ο.Φ κτλ.
    Και 3Ον θα διανέμονται μέσα από νόμιμα κανάλια στην αγορά,
    Και εσείς το σκέφτεστε ?????
    Αν δεν σας ενδιαφέρει η υγεία, η οικονομία και η αγορά, τουλάχιστον σεβαστείτε το δικαίωμα του πολίτη να επιλέξει τι θέλει να καταναλώσει.

  • 12 Μαΐου 2016, 07:45 | Άννα Κολα

    Το παραπάνω άρθρο ρυθμίζει αρκετά αυστηρά μια νέα κατηγορία προϊόντων καπνού που περιμεναμε στην αγορά. Υπάρχουν και αλλά προϊόντα που για να κυκλοφορήσουν στην αγορά περνούν όλη αυτή την διαδικασία; Μήπως απλά να απλοποιήσουμε την παραπάνω διαδικασία;

  • 12 Μαΐου 2016, 07:23 | Αφροδίτη Τιτίκη

    Πόση γραφειοκρατία ακόμα ? Η διαδικασία που αναγράφεται στο άρθρο πρέπει να αλλάξει…

  • 12 Μαΐου 2016, 07:50 | ΔΟΥΓΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΤΟ ΦΕΡΟΥΝ!!ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΕΓΚΡΙΣΗ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΞΑΛΟΥ…ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΟΤΑΝ Η ΚΑΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΟΥΣΙΕΣ!!!

  • 12 Μαΐου 2016, 07:41 | Φαιη Φαρμακιώτη

    Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο! Θα πρεπει να αλλάξει άμεσα και όλοι να έχουμε την επιλογή προϊόντων λιγότερο επιβλαβή σε σχέση με το τσιγάρο!

  • 12 Μαΐου 2016, 07:40 | ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΑΚΗ

    Απαράδεχτω να συμβεί κατι τετοιο…! ολοι πρέπει να έχουμε επιλόγη σε προιον λιγότερο επιβλαβές για μας!!

  • 12 Μαΐου 2016, 07:42 | αντρεας

    απλοποιηστε τις διαδικασιες επιτελους να δουλεψουμε

  • 12 Μαΐου 2016, 07:03 | ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ.ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩ ,ΩΣ ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΟΣ, ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΤΩ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΙΟΝ ΜΙΑΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ? ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

  • 12 Μαΐου 2016, 06:45 | ΜΑΝΘΟΣ

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται, μόνο ασκοπη καθυστέρηση στην κυκλοφορία των νομιμων προϊόντων γινετε!!!!!

  • 12 Μαΐου 2016, 06:14 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ