Άρθρο 20 – Κοινοποίηση νέων προϊόντων καπνού

1. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην εθνική αγορά. Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά. Συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από τις οδηγίες χρήσης του και τις πληροφορίες που προβλέπονται από το άρθρο 6 όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης :

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

2. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως γ). Δύναται το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες. Τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

3. Για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών κοινοποιείται τεχνικός φάκελος από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο τεχνικός φάκελος που κοινοποιείται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει τα εξής :

α) τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,
β) αποδεικτικά πλήρους συμμόρφωσης όλων των συστατικών και των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας και διατήρηση όλων των σχετικών κανονιστικών απαιτήσεων,
γ) πλήρης ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των συστατικών και των εκπομπών τους,
δ) περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών ή των ηλεκτρονικών τους στοιχείων,
ε) σχέδιο οδηγιών χρήσης και επισήμανσης,
στ) τοξικολογικές μελέτες και φυσικοχημικές δοκιμές που αφορούν στα συστατικά των νέων προϊόντων καπνού και τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ουσίες που περιέχονται καθώς και οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΚ) 1907/2006 και 1272/2008. Οι τοξικολογικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (ΟΕΠ) και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 440/2008 (EEL 142/31-5-2008), όπως ισχύει. Τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι τοξικολογικές μελέτες είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι φυσικοχημικές δοκιμές είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο EN ISO 17025,
ζ) περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται,
η) έκθεση εκτίμησης της ασφάλειας των συσκευών, από τις οποίες αποτελείται το προϊόν και αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας,
θ) βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου είτε πρόκειται για νέο προϊόν καπνού που εμπίπτει στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού είτε στον ορισμό του προϊόντος καπνού για κάπνισμα,
ι) επιδημιολογικές ή/και κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής εφόσον αφορούν το υπό αδειοδότηση προϊόν,
ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία κοινοποιούνται με τον τεχνικό φάκελο καλύπτονται από το βιομηχανικό και εμπορικό απόρρητο και προστατεύονται από τις οικείες διατάξεις.

4. Ο φάκελος πρέπει να πληροί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, στοιχεία α) έως ια). Ο φάκελος υποβάλλεται σε Επιτροπή περί αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΦ και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας και έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία καθορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής. Τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου κατά λόγο αρμοδιότητας και συντάσσουν γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος. Κατόπιν της γνωμοδότησης της ως άνω Επιτροπής περί αδειοδότησης ή μη του νέου προϊόντος καπνού, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση περί αδειοδότησης ή μη του εκάστοτε νέου προϊόντος καπνού. Σε περίπτωση που εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, η Επιτροπή ενημερώνει τον αιτούντα και αιτείται αιτιολογημένα τις αναγκαίες συμπληρώσεις εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας προς τούτο. Σε περίπτωση που μετά την συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, δεν τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών απαγορεύεται η κυκλοφορία του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση δεν ολοκληρωθεί εντός της τρίμηνης αυτής προθεσμίας, η Επιτροπή τεκμηριώνει εγγράφως, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, προς τον Υπουργό Υγείας την αδυναμία της να γνωμοδοτήσει. Ο Υπουργός Υγείας, εφ’ όσον θεωρήσει εύλογη την αιτιολογία της Επιτροπής, δύναται να παρατείνει την προθεσμία γνωμοδότησης για ένα (1) ακόμη μήνα, εντός του οποίου η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει σ’ αυτόν τη σχετική της γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που και η τελευταία προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα μέλη της Επιτροπής ελέγχονται πειθαρχικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά το προϊόν που αυτή καλύπτει και μόνο τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, στον οποίο χορηγήθηκε. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη τροποποίηση στο αδειοδοτούμενο προϊόν. Η σχετική Επιτροπή κρίνει πόσο σημαντικές είναι οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις και αποφασίζει εάν χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση του αδειοδοτούμενου προϊόντος. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και δειγματοληψιών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς σημαντικών τροποποιήσεων στο αδειοδοτούμενο προϊόν, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας και της προσωρινής ή/και οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας του προϊόντος. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητου περιστατικού σε χρήστη των προϊόντων του. Η διάρκεια ισχύος της χορηγουμένης άδειας είναι έως τρία (3) έτη. Ο κάτοχος άδειας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς, ειδικότερα σε περιπτώσεις προσφορών, συμφωνιών, επιβεβαίωσης παραγγελιών, για σκοπούς προβολής και για απόδειξη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Ο κάτοχος της άδειας έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε προβολή του, σε όλα τα έντυπα, θέσεις και διαφημιστικό υλικό υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.
6. Για την ανανέωση της άδειας, που χορηγείται με κοινή υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ανωτέρω Επιτροπής, εξετάζεται ο τεχνικός φάκελος του προϊόντος. Ο σκοπός της διαδικασίας της ανανέωσης της άδειας είναι να επιβεβαιωθεί η συνεχής συμμόρφωση του προϊόντος με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Εάν κατά τη διαδικασία ανανέωσης εντοπισθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αυτές πρέπει να αίρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία ανανέωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειας.
7. Τα νέα προϊόντα καπνού που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου. Ποιες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα νέα προϊόντα καπνού εξαρτάται από το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα εμπίπτουν στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού ή του προϊόντος καπνού για κάπνισμα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:05 | ΝΑΝΤΙΑ ΜΥΤΑ

    Παμε καλα;
    Γιατί στη χώρα μας για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις πρέπει να έχεις την άδεια των Υπουργείων;Το ίδιο ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;Πολύ συζήτηση για το τίποτα!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:22 | ΑΡΓΎΡΩ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΑ

    Για άλλη μια φορά χτυπάτε τη μικρη λιανικη κ τους περιτεριουχους. Από την άλλη ευνοείτε το βλαβερά ηλεκτρονικό τσιγάρο κ τις εταιρείες που έχουν συμφέροντα. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τα νέα λιγοτερο βλαβερα πΡόιντα καπνού που κυκλοφορούν στο εξωτετικο να ερθουν στην Ελλάδα και ευνοεί την αγορά των ηλεκτρονικών με λάδι. Άλλη μια αψυχολογητη κίνηση.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:05 | ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Στην Ιταλία αυτά τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς άδεια. Γιατί στη χώρα μας

    για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις πρέπει να έχεις την άδεια των Υπουργείων; Δεν είδα να

    ισχύει κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και δεν

    καταλαβαίνω γιατί αυτή η διαφορά, αφού τα προϊόντα είναι σχεδόν ίδια. Μας

    αδικείτε!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:17 | Μαστρόκαλος Π.

    Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η πώληση των προϊόντων αυτών γίνεται χωρίς καποια άδεια. Γιατί στη χώρα μας πρέπει να πάρεις άδεια από καποιο υπουργειο;
    Γενικότερα η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορά και ειδικότερα η διαδικασία αυτη της αδειοδότηση καταστρέφει τον επαγγελματία που εχει περίπτερο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:09 | ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

    Με την διάταξη αυτή επιβραβεύονται μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων,

    που από το 2008 λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ, αφού για αυτούς δεν θα ισχύει καμία

    αδειοδότηση! Εμείς οι λιανέμποροι που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα θα χάσουμε

    την ευκαιρία να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού που θα κυκλοφορούν

    ελεύθερα σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Άλλη μία γροθιά στο λιανεμπόριο από την

    κυβέρνηση μετά την νέα αύξηση στους φόρους…

  • 10 Μαΐου 2016, 13:56 | ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ.ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ

  • 10 Μαΐου 2016, 13:54 | Μιχάλης Βιδάλης

    Το άρθρο αυτό είναι παράλογο. Δεν είναι δυνατόν στην Ιταλία – χώρα της Ε.Ε. – τα προϊόντα αυτά να κυκλοφορούν κανονικά και χωρίς άδεια και στην Ελλάδα να χρειάζεται Κ.Υ.Α. για να κυκλοφορήσουν. Αυτή η γραφειοκρατία θα σκοτώσει τα περίπτερα. Είπαμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία και όχι να την αυξήσουμε.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:48 | Μουδρουνη Θεοδωρα

    Αυτή η νομοθεσία θα σκοτώσει τα Ψιλικα και τα περίπτερα.Επιτελους θα υπάρχουν νέα προϊόντα καπνού κερδοφόρα για εμάς και χάνουμε αυτήν την ευκαιριΑ.Παρολ αυτά είμαστε στην ευρωπαϊκή ένωση!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:22 | τσαούσης ανέστης

    σε όλη την Ευρωπαική Ένωση τα προιόντα μειωμένου κινδύνου θα κυκλοφορούν κανονικά εκτός της Ελλάδας? Προτείνω να αλλάξει άμεσα και να μην μείνει για άλλη μια φορά η Ελλάδα πίσω..

  • 10 Μαΐου 2016, 13:05 | Λουκοπούλου Βάσια

    Μια διάταξη υπέρ των καταστημάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων, που από το εξ αρχής λειτουργούν παράνομα, αφού αυτά δεν χρειάζονται καμία άδεια! Γιατί το λιανεμπόριο που δεν πουλά ηλεκτρονικά τσιγάρα να μην μπορεί να εμπορεύεται τα νέα προϊόντα καπνού που κυκλοφορούν ελεύθερα σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα? Μια ακόμη κίνηση από την κυβέρνηση κατά του λιανεμπορίου παράλληλη με την νέα επιπλέον φορολογία που έρχεται. Προφανώς και κάποια στιγμή πρέπει και αυτός ο κλάδος της οικονομίας μας βοηθηθεί επιτέλους…!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:36 | Faih caushllari

    Δεν ειναι δικαιο να μη μπορω να εμπορευτω προιοντα καπνου που κυκλοφορουν ελευθερα στο εξωτερικο.θα κλεισουν τα σημεια λιανικης.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:42 | ΜΠΑΛΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

    Τάσσομαι υπέρ της επιστολής που έστειλε η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να αλλαχθεί τίποτα από αυτά που ισχύουν σήμερα. Διαφορετικά θα ισοπεδωθούν τα ψιλικά και τα περίπτερα πανελλαδικός.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:38 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Στην Ιταλία αυτά τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς άδεια. Γιατί στη χώρα μας

    για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις πρέπει να έχεις την άδεια των Υπουργείων; Δεν είδα να

    ισχύει κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και δεν

    καταλαβαίνω γιατί αυτή η διαφορά, αφού τα προϊόντα είναι σχεδόν ίδια. Μας

    αδικείτε!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:44 | ΜΑΡΙΑ ΒΙΔΑΛΗ

    Μάλιστα! Δηλαδή χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για να κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν καπνού στην αγορά… Θέλουμε τη λίστα των χωρών όπου συμβαίνει κάτι ανάλογο. Πολλή γραφειοκρατία…

  • 10 Μαΐου 2016, 13:11 | Φωτεινή Μαργαρίτη

    Το νομοθετικό πλαίσιο είναι τουλάχιστον υπερβολικό και πολιτικά στοχευμένο. Θέλουμε να πάει μπροστά η χώρα τη στιγμή που απαγορεύουν την κυκλοφορία ενός προϊόντος με λιγότερες βλαβερές επιπτώσεις στην υγεια!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:09 | ΒΙΟΛΕΤΑ ΤΣΑΝΤΗΡΗ

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έγκριση της ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά , γιατί τα νέα προϊόντα καπνού πρέπει να χρειάζονται??? ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτή η διάταξη???

  • 10 Μαΐου 2016, 13:50 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΣΑΡΙΔΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ

    ΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ , ΠΑΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΠΝΟΥ..! ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ??

  • 10 Μαΐου 2016, 13:25 | ΣΑΚΗΣ ΚΑΠΑΝΔΡΗΤΗΣ

    Σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία αυτά τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς πολλά διαδικαστικά γιατι σε αυτή τη χώρα ότι πρέπει να κάνουμε θα πρέπει να το κάνουμε πάντα με το δύσκολο τρόπο η να βρίσκουμε τρόπο να μην γίνει,ενώ είναι απαραίτητο τετοια προϊόντα θα πρέπει να διευκολύνουμε την αμεσότητα της κυκλοφορίας τους .

  • 10 Μαΐου 2016, 13:09 | ΣΚΑΡΑΦΙΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

    Πολλή γραφειοκρατία !!! Όπως όλα άλλωστε στην Ελλάδα.Δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσουμε ως λαός αν κολλάμε στη λάσπη της γραφειοκρατίας. Που είναι το ελέυθερο, μαχητικό πνεύμα του Έλληνα που μας ξελασπώνει στα δύσκολα ; Ένα είναι σίγουρο, ότι απαγορεύεται και κωλλυσιεργεί ανθίζει περισσότερο με παράνομο τρόπο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:49 | ΕΒΙΝΑ ΤΣΑΡΟΥ

    ΜΑΛΙΣΤΑ!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ!!!!! ΤΟ 2008 ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΓΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΜΕΤΟΧΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕ ΧΩΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ? ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΥΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ? ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΕΔΩ..ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ,ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΑΥΤΟ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΑ ΚΥΑΛΙΑ… ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΤΕ ΠΩΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΙΚΑ…ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΡΙΞΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:38 | Θανασης

    META THN NEA AYΞHΣH ΣTOYΣ ΦOPOYΣ ΠOY EΠIBAΛΛETE TΩPA EPXETAI AYTO. ΣE OΛEΣ TIΣ XΩPEΣ TA NEA ΠPOIONTA KAΠNOY KYKΛOΦOPOYN KANONIKA! ME AYTO TON TPOΠO BOHΘATE TO ΛAΘPEMΠOPIO NA AYΞHΘEI KAI ΔEN ΔINETE THN ΔYNATOTHTA ΣTOYΣ EΛΛHNEΣ NA EΠIΛEΓOYN KATI ΛIΓOTEPO BΛABEPO.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:39 | ΚΑΡΑΜΠΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΑ

    Η συγκεκριμένη διάταξη βοηθάει στο να κυκλοφορούν ελεύθερα τα τσιγάρα που ειναι τοςο βλαβερά κ τα νέα προϊόντα καπνου που ειναι καλύτερα στον καταναλωτή γιατί δεν έχουν καύση να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο εάν εγκριθούν με ΚΥΑ. Σε άλλες χώρες τα πουλάτε χωρίς άδεια .Στην Ελλάδα γιατί όχι …???

  • 10 Μαΐου 2016, 13:13 | ΜΑΡΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Η νέα διάταξη δυστυχώς ωθεί τους καταναλωτές στο παρεμπόριο και σε φθηνότερες λύσεις εκτός φορολογίας. Προτείνω την επανεξέτασή της καθώς η διάταξη είναι επίσης απαγορευτική για τα καταστήματα καπνικών ειδών αφού το κέρδος είναι ήδη πάρα πολύ χαμηλό.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:34 | Δημητρης νικολινας

    Το αρθρο αυτο σκοτωνει τα περιπτερα και τα ψιλικα

  • 10 Μαΐου 2016, 13:24 | ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΊΝΗ

    Μας αδικείται για ακόμη μία φορά, αφού σε όλη την ΕΕ τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία κ μόνο η Ελλάδα θα μείνει πάλι πίσω. Άλλο ένα χτύπημα στους λιανοπωλητες που θα χάσουν την ευκαιρία να εμπορευτουν τα νέα προϊόντα καπνού όταν άλλοι από το 2008 λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ!!!!! Μπράβο πάλι εις βάρος των λιανοπωλητων!!!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:40 | ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα

    κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει

    και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για

    την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι

    Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα

    τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:34 | Dimo viron

    Ειμαι λιανοπωλητης και δεν συμφωνω να μεινει παλι πισω η ελλαδα σε οτι καινουριο βγει.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:17 | Αλεξια

    Στις χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού πωλούνται κανονικά γιατί την Ελλλάδα θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη Υπουργική διάταξη;Εναι αδικία για τον κλάδο των περιπτεριούχων.!!!!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:57 | ΘΕΟΧΑΡΗΣ

    Ειναι απαραδεκτο οτιδηποτε παει εναντια στην μικρη λιανικη.Ειναι αδιανοητο με τις πραξεις αυτες το 2016 να φτανετε το επιχειρειν εκατο χρονια πισω. Οδευετε τα περιπτερα σε αφανισμο. Παρακαλω μην μας πλητετε αλλο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:51 | Δημήτρης Φασουλιωτης

    Δεν θελουμε αλλους περιορισμους στην αγορα

  • 10 Μαΐου 2016, 13:20 | ΑΡΓΎΡΩ ΚΟΥΤΣΟΥΒΕΛΑMA

    Για άλλη μια φορά χτυπάτε τη μικρη λιανικη κ τους περιτεριουχους. Από την άλλη ευνοείτε το βλαβερά ηλεκτρονικό τσιγάρο κ τις εταιρείες που έχουν συμφέροντα. Η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο εμποδίζει τα νέα λιγοτερο βλαβερα πΡόιντα καπνού που κυκλοφορούν στο εξωτετικο να ερθουν στην Ελλάδα και ευνοεί την αγορά των ηλεκτρονικών με λάδι. Άλλη μια αψυχολογητη κίνηση.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:09 | Raptis Vasilis

    Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο. Kανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού να χρειάζονται; Παρακαλώ πείτε μας άλλη μία χώρα, όπου συμβαίνει κάτι ανάλογο

  • 10 Μαΐου 2016, 12:22 | Αβραμιδης Ισαακ

    Ακομη μια διαταξη που θα επιβαρυνει το εμποριο καθως η γραφειοκρατια για ακομη μια φορα θα λειτουργει ως τροχοπεδη στην κυκλοφορια καπνικων προιοντων. Δεν πρεπει να περασει το συγκεκριμενο αρθρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:34 | Γιώργος

    Με το παρόν άρθρο, για άλλη μια φορά γίνεται σαφές ότι στόχος της τωρινής κυβέρνησης είναι να θέτει εμπόδια στην όποια επιχειρηματικότητα, καινοτομία, επένδυση. Η τόση γραφειοκρατία σκοτώνει την ανάπτυξη, την οποία επιζητούν όλοι στις δύσκολες μέρες που διανύουμε και είναι το μέσον το οποίο θα μας οδηγήσει ξανά σε ανηφορικό δρόμο.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:36 | ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Σας αποστέλλω το email για να καταθέσω την αντίθεση μου στο άρθρο 20 περί κοινοποίησης νέων προϊόντων καπνού. Θέλω να σας δηλώσω ότι στηρίζω την επιστολή της Ένωσης Καπνοπωλών Μακεδονίας και ζητώ να αφήσετε τις διατάξεις Οδηγίας όπως έχουν εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:09 | γιωργος σωτηροπουλος

    Δεν συμφωνω με τα παραπανω

  • 10 Μαΐου 2016, 12:12 | Αντώνης Μακρής

    Θεωρώ ότι ο νόμος είναι υπερβολικός, την στιγμή που είμαστε σε μια χώρα που προσπαθούμε να εκσυγχρονιστούμε , συναντούμε συνέχεια εμπόδια δίχως προηγούμενο. Δεν βλέπω τον λόγο για τον οποίο δεν επιτρέπουμε σαν χώρα την εξέλιξη.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:09 | Βαγγέλης

    Η διαδικασία που περιγράφετε στο άρθρο είναι πολύπλοκη και άκρος γραφειοκρατική… κάτι που δεν ισχύει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο . Πόσο ακόμα θα πρέπει να βάλουν τον κλάδο μας???

  • 10 Μαΐου 2016, 12:01 | Χρυσα

    Βοηθηστε μας καιασχοληθειτε με το παρεμποριο!!!!Ελεος!!!Μην πνιγετε αλλο την λιανικη!!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 12:18 | Skoura Dimitra

    Πάντως όλη αυτή η γραφειοκρατία του Υπουργείου εμποδίζει/καθυστερεί την είσοδο νέων προϊόντων καπνού στη χώρα μας.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:50 | ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

    Ακόμα μια ενέργεια εναντίων των λιανοπωλητών, οι οποίοι βάλλονται από παντού..

  • 10 Μαΐου 2016, 12:19 | ΜΙΧΑΛΗΣ

    Είναι δυνατον να χρειαζεται κοινη Υπουργικη αποφαση για να κυκλοφορησει ένα νεο προιον καπνου στην αγορα;Παρακαλώ πείτε μας μια άλλη χώρα που γίνεται κάτι παρόμοιο.Σε αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία για την στηριξη της αγορας.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:11 | ΧΑΡΙΤΩΝΙΔΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

    Καθώς η νέα διάταξη φαίνεται απαγορευτική για τα νέα προϊόντα καπνού τα οποία μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερο κέρδος στο εμπόριο, θα πρότεινα την αλλαγή της ώστε να μην χρειαστεί να μπει λουκέτο σε όλες τις επιχειρήσεις καπνικών-ψιλικών όπως η δική μου.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:45 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΜΑΤΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΔΙΟΤΙ ΚΑΘΗΣΤΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

  • 10 Μαΐου 2016, 12:14 | ΠΑΛΟΥΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Μετά τις νέες αυξήσεις από τους φόρους που φέρνει η περιβόητη αξιολόγηση και την νέα αύξηση του λαθρεμπορίου που θα ακολουθήσει, τώρα επιχειρείτε να αποκλείσετε με αυτή τη διάταξη και τα νέα προϊόντα καπνού από την αγορά. Δηλαδή να δώσετε άλλη μια γροθιά στο περίπτερο.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:02 | ΚΟΝΔΥΛΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

    Εντελώς παράλογη η συγκεκριμένη διάταξη,για άλλη μια φορά παγκόσμια πρωτοτυπία, τα συγκεκριμένα νέα προϊόντα λιγότερο βλαβερά από τα κανονικά τσιγάρα θα πρέπει να διευκολύνονται και φορολογικά και πρακτικά να κυκλοφορήσουν στην ελληνικά αγορά και όχι χωρίς καμία απολυτός λογική να εφεύρετε πρωτοφανής τρόπους να καθυστερεί η κυκλοφορία τους.Επιτέλους δείξτε την ανάλογη σοβαρότητα και λογική.

  • 10 Μαΐου 2016, 12:51 | Ανδριανός τελαλης

    Στο εξωτερικό που ταξίδεψα πωλούνται κανονικά τέτοια προϊόντα χωρίς άδεια. Μόνο στην Ελλάδα πρέπει να περάσουν από τέτοιες διαδικασίες

  • 10 Μαΐου 2016, 12:36 | Stratos

    Εειμαι λιανοπωλητης. Πρεπει να απλοποιηθει η διαδικασια που περιγραφεται στο αρθρο. Μας σκοτωνει την αγορα

  • 10 Μαΐου 2016, 12:18 | Κολτσιδας γεωργιος

    Σε ολες σχεδον τις χωρες τις ΕΕ τα νεα προιοντα καπνου θα διατιθενται ελευθερα στην αγορα, μονο οι καταναλωτες εντος Ελλαδικου χωρου δεν θα εχουν το δικαιωμα προσβασης σε προιοντα που ειναι λιγοτερο βλαβερα για την υγεια του!θα ερχονται στα καταστηματα μας ανθρωποι απο χωρες του εξωτερικου κ δεν θα μπορουμε να τους εξηγησουμε για ποιον λογο δεν μπορουμε να τους εξυπηρετησουμε! Παρακαλουμε πολυ να επανεξετασετε το ζητημα!

  • 10 Μαΐου 2016, 12:34 | Pjetri eduart

    Αφηστε την αγορα ελεύθερη