Άρθρο 20 – Κοινοποίηση νέων προϊόντων καπνού

1. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην εθνική αγορά. Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά. Συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από τις οδηγίες χρήσης του και τις πληροφορίες που προβλέπονται από το άρθρο 6 όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης :

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

2. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως γ). Δύναται το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες. Τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

3. Για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών κοινοποιείται τεχνικός φάκελος από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο τεχνικός φάκελος που κοινοποιείται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει τα εξής :

α) τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,
β) αποδεικτικά πλήρους συμμόρφωσης όλων των συστατικών και των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας και διατήρηση όλων των σχετικών κανονιστικών απαιτήσεων,
γ) πλήρης ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των συστατικών και των εκπομπών τους,
δ) περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών ή των ηλεκτρονικών τους στοιχείων,
ε) σχέδιο οδηγιών χρήσης και επισήμανσης,
στ) τοξικολογικές μελέτες και φυσικοχημικές δοκιμές που αφορούν στα συστατικά των νέων προϊόντων καπνού και τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ουσίες που περιέχονται καθώς και οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΚ) 1907/2006 και 1272/2008. Οι τοξικολογικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (ΟΕΠ) και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 440/2008 (EEL 142/31-5-2008), όπως ισχύει. Τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι τοξικολογικές μελέτες είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι φυσικοχημικές δοκιμές είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο EN ISO 17025,
ζ) περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται,
η) έκθεση εκτίμησης της ασφάλειας των συσκευών, από τις οποίες αποτελείται το προϊόν και αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας,
θ) βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου είτε πρόκειται για νέο προϊόν καπνού που εμπίπτει στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού είτε στον ορισμό του προϊόντος καπνού για κάπνισμα,
ι) επιδημιολογικές ή/και κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής εφόσον αφορούν το υπό αδειοδότηση προϊόν,
ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία κοινοποιούνται με τον τεχνικό φάκελο καλύπτονται από το βιομηχανικό και εμπορικό απόρρητο και προστατεύονται από τις οικείες διατάξεις.

4. Ο φάκελος πρέπει να πληροί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, στοιχεία α) έως ια). Ο φάκελος υποβάλλεται σε Επιτροπή περί αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΦ και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας και έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία καθορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής. Τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου κατά λόγο αρμοδιότητας και συντάσσουν γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος. Κατόπιν της γνωμοδότησης της ως άνω Επιτροπής περί αδειοδότησης ή μη του νέου προϊόντος καπνού, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση περί αδειοδότησης ή μη του εκάστοτε νέου προϊόντος καπνού. Σε περίπτωση που εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, η Επιτροπή ενημερώνει τον αιτούντα και αιτείται αιτιολογημένα τις αναγκαίες συμπληρώσεις εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας προς τούτο. Σε περίπτωση που μετά την συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, δεν τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών απαγορεύεται η κυκλοφορία του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση δεν ολοκληρωθεί εντός της τρίμηνης αυτής προθεσμίας, η Επιτροπή τεκμηριώνει εγγράφως, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, προς τον Υπουργό Υγείας την αδυναμία της να γνωμοδοτήσει. Ο Υπουργός Υγείας, εφ’ όσον θεωρήσει εύλογη την αιτιολογία της Επιτροπής, δύναται να παρατείνει την προθεσμία γνωμοδότησης για ένα (1) ακόμη μήνα, εντός του οποίου η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει σ’ αυτόν τη σχετική της γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που και η τελευταία προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα μέλη της Επιτροπής ελέγχονται πειθαρχικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά το προϊόν που αυτή καλύπτει και μόνο τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, στον οποίο χορηγήθηκε. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη τροποποίηση στο αδειοδοτούμενο προϊόν. Η σχετική Επιτροπή κρίνει πόσο σημαντικές είναι οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις και αποφασίζει εάν χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση του αδειοδοτούμενου προϊόντος. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και δειγματοληψιών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς σημαντικών τροποποιήσεων στο αδειοδοτούμενο προϊόν, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας και της προσωρινής ή/και οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας του προϊόντος. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητου περιστατικού σε χρήστη των προϊόντων του. Η διάρκεια ισχύος της χορηγουμένης άδειας είναι έως τρία (3) έτη. Ο κάτοχος άδειας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς, ειδικότερα σε περιπτώσεις προσφορών, συμφωνιών, επιβεβαίωσης παραγγελιών, για σκοπούς προβολής και για απόδειξη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Ο κάτοχος της άδειας έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε προβολή του, σε όλα τα έντυπα, θέσεις και διαφημιστικό υλικό υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.
6. Για την ανανέωση της άδειας, που χορηγείται με κοινή υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ανωτέρω Επιτροπής, εξετάζεται ο τεχνικός φάκελος του προϊόντος. Ο σκοπός της διαδικασίας της ανανέωσης της άδειας είναι να επιβεβαιωθεί η συνεχής συμμόρφωση του προϊόντος με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Εάν κατά τη διαδικασία ανανέωσης εντοπισθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αυτές πρέπει να αίρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία ανανέωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειας.
7. Τα νέα προϊόντα καπνού που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου. Ποιες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα νέα προϊόντα καπνού εξαρτάται από το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα εμπίπτουν στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού ή του προϊόντος καπνού για κάπνισμα.

  • 10 Μαΐου 2016, 14:32 | Ηρακλής

    Τα ηλεκτρονικα τσιγάρα σκοτωνουν το λιανεμποριο. Παρόλα αυτα εκείνα πωλουνται κανονικά, ενω εμεις για να πουλήσουμε ενα νεο προϊόν με καλυτερες προδιαγραφες πρέπει να περάσει απο ολη αυτη τη διαδικασία.

  • 10 Μαΐου 2016, 14:47 | ΤΣΑΚΑΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ

    Τι λέτε ρε..επιβραβεύεται μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων, που από το 2008 λειτουργούν ΠΑΡΑΝΟΜΑ.Εμείς οι περιπτεράδες που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα θα χάσουμε την ευκαιρία να εμπορευόμαστε τα νέα προϊόντα καπνού που θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Άλλη μία γροθιά στο λιανεμπόριο Μετά τους αβάσταχτους φόρους

  • 10 Μαΐου 2016, 14:24 | Νατάσσα Χειλαδάκη

    Ποιο άλλο καταναλωτικό προϊόν χρειάζεται έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά? Στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ισχύει η διάταξη?

  • 10 Μαΐου 2016, 14:13 | ΠΙΤΣΙΚΑΛΗΣ ΜΑΝΘΟΣ

    ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΕΝΑ ΚΑΠΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;;;;ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ;;;;

  • 10 Μαΐου 2016, 14:06 | Βασιλικη

    Ειμαι λιανοπωλητης. Δεν χρειαζεται κοινη υπουργικη αποφαση για να κυκλοφορησει ενα νεο προιον καπνου στην αγορα.αν ειναι δυνατον.

  • 10 Μαΐου 2016, 14:39 | ΠΑΝΟΣ

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν πρέπει να χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει σε μια ελεύθερη αγορά. Τα νέα προϊόντα καπνού για ποιο λόγο να την χρειάζονται; Ισχύει κάτι τέτοιο και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ?

  • 10 Μαΐου 2016, 14:11 | ΜΑΡΙΑ ΑΓΓΕΛΗ

    Χτυπατε την αγορα διευκολυνοντας τη διακινηση του ηλεκ. Τσιγαρου εναντι αλλων προιοντων καπνου. Θελω να μπορω να πουλαω οτι βρισκω κ στο εξωτερικο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:25 | ΜΠΡΕΛΛΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    ΜΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Κ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ Κ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.ΓΙΑΤΙ?

  • 10 Μαΐου 2016, 13:27 | Χριστίνα Νιαρου

    Απαράδεκτοι. Χτυπάτε πάλι τη μικρή λιανική ενώ ευνοείτε το εξίσου βλαβερό ηλεκτρονικό τσιγαρο κ την επέκταση του λαθρεμπορίου.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:10 | Μάριος Βαμβακερής

    Γιατι να υπάρχει υπουργική απόφαση για τα νεα καπνικά προϊόντα ενω σε αντιστοιχία κατι που δεν γίνεται για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται ελεύθερα στην αγορα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:47 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΑΤΣΗΣ

    ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΓΙΟΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΜΟΥ

  • 10 Μαΐου 2016, 13:44 | Γιαννης Γκουβας Λιανοπωλητης

    Παλι εμεις ειμαστε οι χαμενοι μετα την ανελεητη φορολογια.. Τα ηλεκτρονικα τσιγαρα κυκλοφορουν χωρις αδεια απο το 2008.. Ποσο πια;; Ελεος

  • 10 Μαΐου 2016, 13:46 | ΤΣΑΚΑΛΗ ΕΥΗ

    Ειναι δυνατόν να το κάνετε αυτο? Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει να έχει την ίδια διαχείρηση με τα νέου τύπου καπνικα προϊόντα. Σε όλη την Ευρώπη μόνο εμείς πάλι θα κάνουμε την διαφορα? Παντού τα νέου τύπου καπνικα προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα. Μη μας διαλύσετε τελείως. Το ψωμί μας βγαΖουμε

  • 10 Μαΐου 2016, 13:38 | ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

    Ελπιζω να καταλαβουν οτι ειναι μεγαλο λαθος αυτην η διαταξη για τον κλαδο καπνου ,και να γινει πιο απλη η διαδικασια για το καλο της αλυσιδας στην αγορα που επιρεαζει.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:30 | ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

    Για άλλη μια φορά καταλαβαίνω πως δεν υπάρχει βοήθεια για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Με έμμεσους ή άμεσους τρόπους υπάρχει μία προσπάθεια εξόντωσης των μαγαζιών μας. Συμφωνώ απόλυτα με την Ένωση καπνοπωλών Μακεδονίας και το έγγραφο που σας έστειλαν.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:39 | Κοτσοβος Παναγιωτης

    Άθλια διάταξη. Τα βλαβερά τσιγάρα κυκλοφορούν κανονικά και καινούρια προϊόντα καλύτερα τα μπλοκαρετε.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:10 | Γιαννης Ιμβριώτης

    Όχι στους περιορισμούς στο εμποριο

  • 10 Μαΐου 2016, 13:50 | Φωτης Ανταβιδης

    Ο τρόπος κοινοποίησης των νέων προϊόντων καπνού που προτείνετε είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αντίθετα θα πρέπει να απλοποιηθούν τέτοιου είδους διαδικασίες στηρίζοντας την νόμιμη αλυσίδα καπνού κατ’ επέκταση και την οικονομία της χώρας οδηγώντας των καταναλωτή να προμηθεύεται νόμιμο προϊόν καπνού.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:27 | ΘΩΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΝΑ ΧΑΝΤΑΚΩΣΕΙ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΛΙΑΝΙΚΗ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΥΝΟΕΙ ΟΣΟΥΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΟΣΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:04 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΙΣΜΥΡΛΗΣ

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΟΙΟΝΤΑ

  • 10 Μαΐου 2016, 13:49 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

    Νομιζω οτι αυτη η διαταξη θα φερει μειωση τζιρου στα σημεια πωλησης και θα ωθησει τους καταναλωτες στο λαθραιο τσιγαρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:44 | ΤΖΑΛΑΜΠΥΡΑ ΡΩΞΑΝΗ

    ΤΟ ΒΡΙΣΚΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΗΜΙΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΑΓΕ ΠΟΙΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, ΤΟΝ ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ, ΤΟΝ ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΝ? ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ…

  • 10 Μαΐου 2016, 13:28 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

    Νομιζω οτι αυτη η διαταξη θα φερει μειωση τζιρου στα σημεια πωλησης και θα ωθησει τους καταναλωτες στο λαθραιο τσιγαρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:10 | βιβη

    ναι σε καινοτομα καπνικα προιοντα

  • 10 Μαΐου 2016, 13:24 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ, ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

    Παντού στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, τα νέα προϊόντα καπνού εκσυγχρονίζονται και κυκλοφορούν ελεύθερα. Επιπλέον, υπάρχει ανάλογος σεβασμός προς το επιχειρείν και ιδιαίτερα όταν αυτό στρέφεται προς καινοτόμα νέα καπνικά καταναλωτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει επενδύσεις. Η Ελλάδα επιμένει ρυθμίζει τα προϊόντα αυτά με τρόπο αναχρονιστικό και απαγορευτικό. Να αλλάξει η οδηγία ώστε να έχουν πρόσβαση οι Έλληνες καταναλωτές, σε λιγότερο βλαπτικά από τα κανονικά τσιγάρα, νέα προϊόντα καπνού.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:40 | Λάμπρος

    Εδώ πωλείται το ηλεκτρονικό τσιγάρο που τα υγρά αναπλήρωσης δεν ξέρουμε από που προέρχονται και δεν αφήνετε τα καινούργια προϊόντα καπνού να τα πουλάνε που είναι ελεγμενα και τα πουλάνε στο εξωτερικό.Στην ελλάδα για μία ακόμα φορά είμαστε πισω.!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:28 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • 10 Μαΐου 2016, 13:28 | Στραβοδήμος Ιωάννης

    Υπάρχουν που υπάρχουν κουραστικές γραφειοκρατικές διαδικασίες σε αυτή τη χώρα. Προσθέτεται γραφειοκρατικές διαδικασίες ακόμη και στην διακίνηση νέων προϊόντων (που έχει χιλιοελενχθεί ευρωπαϊκά) τη στιγμή που πωλούνται (ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ) αγνώστου «υγρά» για ηλεκτρονικά τσιγάρα … δημιουργώντας έτσι κινδύνους υγείας για τους καταναλωτές και «αθέμιτο» ανταγωνισμό μεταξύ των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων και τα καταστήματα καπνικών προϊόντων, τη στιγμή δε που τα σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων μας «τελειώνεται» ήδη με τις ερχόμενες αυξήσεις στους φόρους.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:25 | Χαλιμούρδας Χαράλαμπος

    Σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα ακολουθώντας την ευρωπαϊκή οδηγία και για μία ακόμη φορά η Ελλάθα θα πρωτοπορήσει κινούμενη προς τα πίσω αφού οι ρυθμίσεις για τα εν λόγω προϊόντα καθιστούν απαγορευτική την κυκλοφορία τους στην Ελληνική Αγορά.
    Πρέπει επιτέλους να αντιληθούμε την έννοια της προόδου και να αλλάξει η διάταξη ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να αποκτήσουν πρόσβαση σε σύγχρονες λύσεις με πολύ λιγότερες βλαβερές συνέπειες από εκείνες των συντηρητικών καπνικών προϊόντων όπως είναι τα κοινά τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:49 | ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

    Στηρίζω απόλυτα την επιστολή που έστειλε η Ένωση Καπνοπωλών Μακεδονίας. Θα πρέπει να διευκολύνονται οι διαδικασίες και όχι να πνιγόμαστε στη γραφειοκρατία!!!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:21 | Χαρά

    Φτανει η τοση γραφειοκρατια! Ειδικα οταν είναι αυτο το προιον που θα βγει να ωφελει όλους μας, είναι αδικο να το κανουμε τοσο δυσκολο! Ειναι αδικο ο Ελληνας να μην εχει την ικανοτητα επιλογης ενος προιοντος, λιγοτερο βλαβερο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:42 | ΑΜΑΛΙΑ ΦΩΣΤΗΡΑ

    Μετά τις νέες αυξήσεις από τους φόρους που φέρνει η περιβόητη αξιολόγηση και την

    νέα αύξηση του λαθρεμπορίου που θα ακολουθήσει, τώρα επιχειρείτε να αποκλείσετε

    με αυτή τη διάταξη και τα νέα προϊόντα καπνού από την αγορά. Δηλαδή να δώσετε

    άλλη μια γροθιά στο περίπτερο.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:41 | ΖΑΜΠΕΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο, η πολλή γραφειοκρατία σκοτωνει την αγορά.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:18 | ΛΕΦΑΣ ΑΛΕΞΗΣ

    Με αυτό το νομοσχέδιο, το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση είναι να δώσει ώθηση στη πώληση του λαθραίου καπνού.
    Επίσης, το νομοσχέδιο έρχεται σε αντιδιαστολή με τις διατάξεις της Ε.Ε. και τους ισχύοντες νόμους στην υπόλοιπη Ευρώπη.

    Κατά την άποψη μου, θα πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να δοθεί η απαραίτητη ώθηση προς τους μικροεπιχειρηματίες-λιανοπωλητές.Τα περίπτερα θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τα υπόλοιπα καταστήματα και όχι να υπάρχει ανάγκη ειδικών αδειών.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:09 | ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΛΙΑΝΟΠΩΛΗΤΗΣ

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού να χρειάζονται; Ειστε απαραδεκτοι

  • 10 Μαΐου 2016, 13:06 | Αρετη Μυτιλινη

    Η κινηση αυτη σκοτώνει τα σημεία λιανικής που εμπορεύονται Καπνικαρέα προϊόντα κ ανοίγει την αγορά στα μαγαζιά του ηλεκτρονικού τσιγάρου!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:02 | ΠΑΛΟΥΚΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:24 | Γεωργιος Δημόπουλος

    Δεν γινεται να ζητατε 15000 πραγματα για τα τσιγαρα και για το ηλεκτρονικο να μη ζητατε τιποτα

  • 10 Μαΐου 2016, 13:28 | ΚΟΡΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

    ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:15 | stefi

    Στην Ιταλία αυτά τα προϊόντα πωλούνται κανονικά και χωρίς άδεια. Γιατί στην Ελλάδα για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις χρειάζεται να έχεις άδεια από τα Υπουργεία? Δεν είδα να ισχύει κάτι αντίστοιχο στην περίπτωση των ηλεκτρονικών τσιγάρων

  • 10 Μαΐου 2016, 13:55 | Απόστολος Ζυγούρης

    ΩΣ ΕΝΗΛΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:19 | ΚΥΠΡΑΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο. Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορά.

    ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ

  • 10 Μαΐου 2016, 13:17 | ΣΤΑΘΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΣ

    Με αυτο το άρθρο τα περίπτερα και τα ψιλικα μας θα κλεισουν. Δεν θα μπορούμε να εμπορευτουμε τα νεα προιοντα καπνου γιατι πολύ δύσκολα θα μπορεσουν να ξεπερεστουν τα γραφειοκρατικα εμποδια που δημιουργει η κυβερνηση

  • 10 Μαΐου 2016, 13:34 | sinanas Mariglen

    Θα πρεπει να υπαρχει το δικαιώμα να διακινούνται ελεύθερα τα νέα προιόντα καπνού και στην Ελλάδα όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες ευρωπαίκες χώρες.Ελεος πια !!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:36 | ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην

    αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού ν χρειάζονται; Ισχύει και για τα ηλεκτρονικά

    τσιγάρα αυτή η διάταξη;

  • 10 Μαΐου 2016, 13:22 | Σταυροπουλος Δημήτρης

    ε την διάταξη αυτή επιβραβευονται τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων που λειτουργούν Παράνομα αφού για αυτούς δεν θα ισχύει καμία ρύθμιση η αδειοδότηση. Εμείς οι λιανεμποροι που δεν πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε τα νέα προϊόντα καπνού τα οποία όμως θα κυκλοφορούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Συγχαρητήρια άλλη μια γροθιά στο λιανεμποροι μετά την αύξηση φόρων.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:12 | ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.. ΣΕ ΜΙΑ ΗΔΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΑΡΘΡΟ !!!!! ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ?ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΓΩ ,ΔΙΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ .. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΓΡΟΘΙΕΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΠΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!

  • 10 Μαΐου 2016, 13:53 | ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα

    κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει

    και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για

    την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι

    Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα

    τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 13:01 | Χρηστος Σαλεσιωτης

    Το 2008 απαγορευτηκαν τα ηλεκτρονικα τσιγαρα. Το αποτελεσμα ηταν να δημιουργηθει μια παρανομη αγορά οπου ο καθενας εκανε οτι ηθελε και το κρατος παρεμενε αμετοχο. Τωρα πατε να κανετε το ιδιο και με τα νεα προιοντα καπνου, με μια διαταξη που τα περναει μεσα απο καθεστος αδειοδοτησης λες και ειναι φαρμακα. Ακουει κανεις εκει στο υπουργειο?

  • 10 Μαΐου 2016, 13:00 | ΜΑΝΙΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

    γιατι πρεπει να συμβαινουν αυτα στην ελλαδα? στην ευρωπη γιατι το πουλανε ελευθερα και εχουν και καλο κερδος. δεν ειναι δυνατον να συμβαινουν αυτα