Άρθρο 20 – Κοινοποίηση νέων προϊόντων καπνού

1. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να υποβάλλουν κοινοποίηση στο Υπουργείο Υγείας για κάθε τέτοιο προϊόν που προτίθενται να διαθέσουν στην εθνική αγορά. Η κοινοποίηση υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή έξι μήνες πριν από την προβλεπόμενη διάθεση στην αγορά. Συνοδεύεται από λεπτομερή περιγραφή του σχετικού νέου προϊόντος καπνού, καθώς και από τις οδηγίες χρήσης του και τις πληροφορίες που προβλέπονται από το άρθρο 6 όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς που υποβάλλουν κοινοποίηση για ένα νέο προϊόν καπνού παρέχουν επίσης :

α) τις διαθέσιμες επιστημονικές μελέτες για την τοξικότητα, τον κίνδυνο εθισμού και την ελκυστικότητα του νέου προϊόντος καπνού, ιδίως όσον αφορά τα συστατικά και τις εκπομπές του,

β) τις διαθέσιμες μελέτες, τις συνοπτικές περιγραφές τους και τις έρευνες αγοράς σχετικά με τις προτιμήσεις διάφορων ομάδων καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένων των νέων και των σημερινών καπνιστών,

γ) άλλες διαθέσιμες και σχετικές πληροφορίες, μεταξύ των οποίων και ανάλυση κινδύνου/οφέλους του προϊόντος, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην παύση της κατανάλωσης καπνού, τις αναμενόμενες συνέπειές του στην έναρξη της κατανάλωσης καπνού και προβλεπόμενες επιδράσεις στους καταναλωτές.

2. Απαιτείται από τους κατασκευαστές και τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να διαβιβάζουν κάθε νέα ή επικαιροποιημένη πληροφορία σχετικά με τις μελέτες, την έρευνα και άλλες πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 στοιχεία α) έως γ). Δύναται το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί από τους κατασκευαστές ή τους εισαγωγείς νέων προϊόντων καπνού να πραγματοποιούν πρόσθετες δοκιμές ή να υποβάλουν συμπληρωματικές πληροφορίες. Τίθενται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλες οι πληροφορίες που λαμβάνονται δυνάμει του παρόντος άρθρου.

3. Για τη νόμιμη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών κοινοποιείται τεχνικός φάκελος από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Ο τεχνικός φάκελος που κοινοποιείται ηλεκτρονικά, περιλαμβάνει τα εξής :

α) τα αναφερόμενα στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου,
β) αποδεικτικά πλήρους συμμόρφωσης όλων των συστατικών και των ηλεκτρονικών στοιχείων με τα σχετικά πρότυπα ασφαλείας και διατήρηση όλων των σχετικών κανονιστικών απαιτήσεων,
γ) πλήρης ποιοτική και ποσοτική καταγραφή όλων των συστατικών και των εκπομπών τους,
δ) περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών των συσκευών ή των ηλεκτρονικών τους στοιχείων,
ε) σχέδιο οδηγιών χρήσης και επισήμανσης,
στ) τοξικολογικές μελέτες και φυσικοχημικές δοκιμές που αφορούν στα συστατικά των νέων προϊόντων καπνού και τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τις οποίες οι ουσίες που περιέχονται καθώς και οι ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη λειτουργία των προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου δεν παρουσιάζουν κίνδυνο για την υγεία κατά την έννοια των κανονισμών (ΕΚ) 1907/2006 και 1272/2008. Οι τοξικολογικές μελέτες διεξάγονται σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής (ΟΕΠ) και σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 440/2008 (EEL 142/31-5-2008), όπως ισχύει. Τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι τοξικολογικές μελέτες είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με τις Αρχές της Ορθής Εργαστηριακής Πρακτικής και τα εργαστήρια όπου διεξάγονται οι φυσικοχημικές δοκιμές είναι διαπιστευμένα κατά το πρότυπο EN ISO 17025,
ζ) περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας και των μέτρων διασφάλισης της ποιότητας τα οποία πρέπει να λαμβάνονται,
η) έκθεση εκτίμησης της ασφάλειας των συσκευών, από τις οποίες αποτελείται το προϊόν και αντίστοιχο πιστοποιητικό ασφαλείας,
θ) βεβαίωση συμμόρφωσης προς τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου είτε πρόκειται για νέο προϊόν καπνού που εμπίπτει στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού είτε στον ορισμό του προϊόντος καπνού για κάπνισμα,
ι) επιδημιολογικές ή/και κλινικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί σύμφωνα με τις αρχές της ορθής κλινικής πρακτικής εφόσον αφορούν το υπό αδειοδότηση προϊόν,
ια) απόδειξη καταβολής παραβόλου 1.000,00 Ευρώ για την εξέταση του τεχνικού φακέλου, όπως καθορίζεται στο άρθρο 29 του παρόντος.

Τα επιστημονικά στοιχεία τα οποία κοινοποιούνται με τον τεχνικό φάκελο καλύπτονται από το βιομηχανικό και εμπορικό απόρρητο και προστατεύονται από τις οικείες διατάξεις.

4. Ο φάκελος πρέπει να πληροί τα αναφερόμενα στην παράγραφο 3, στοιχεία α) έως ια). Ο φάκελος υποβάλλεται σε Επιτροπή περί αξιολόγησης νέων προϊόντων καπνού, που αποτελείται από έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, έναν εκπρόσωπο και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Οικονομικών, έναν εκπρόσωπο του ΕΟΦ και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας και έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και τον αναπληρωτή του, τους οποίους ορίζει ο Υπουργός Υγείας. Η εν λόγω Επιτροπή συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία καθορίζει και τους κανόνες λειτουργίας της. Η θητεία της Επιτροπής είναι διετής. Τα μέλη της Επιτροπής εξετάζουν τα στοιχεία του φακέλου κατά λόγο αρμοδιότητας και συντάσσουν γνωμοδότηση προς τον Υπουργό Υγείας περί αδειοδότησης ή μη του προϊόντος. Κατόπιν της γνωμοδότησης της ως άνω Επιτροπής περί αδειοδότησης ή μη του νέου προϊόντος καπνού, εκδίδεται κοινή υπουργική απόφαση περί αδειοδότησης ή μη του εκάστοτε νέου προϊόντος καπνού. Σε περίπτωση που εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεση του φακέλου διαπιστώνεται ότι ο φάκελος δεν είναι πλήρης ή η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων, η Επιτροπή ενημερώνει τον αιτούντα και αιτείται αιτιολογημένα τις αναγκαίες συμπληρώσεις εντός μιας συγκεκριμένης προθεσμίας προς τούτο. Σε περίπτωση που μετά την συμπληρωματική κατάθεση εγγράφων από τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα ή εφόσον παρέλθει άπρακτη η προθεσμία που τέθηκε, δεν τηρούνται οι ως άνω προϋποθέσεις, με κοινή υπουργική απόφαση των αρμοδίων υπουργών απαγορεύεται η κυκλοφορία του προϊόντος στην ελληνική αγορά. Η γνωμοδότηση της Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός τριών (3) μηνών. Σε περίπτωση που η γνωμοδότηση δεν ολοκληρωθεί εντός της τρίμηνης αυτής προθεσμίας, η Επιτροπή τεκμηριώνει εγγράφως, με σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, προς τον Υπουργό Υγείας την αδυναμία της να γνωμοδοτήσει. Ο Υπουργός Υγείας, εφ’ όσον θεωρήσει εύλογη την αιτιολογία της Επιτροπής, δύναται να παρατείνει την προθεσμία γνωμοδότησης για ένα (1) ακόμη μήνα, εντός του οποίου η Επιτροπή οφείλει να παραδώσει σ’ αυτόν τη σχετική της γνωμοδότηση. Σε περίπτωση που και η τελευταία προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, τα μέλη της Επιτροπής ελέγχονται πειθαρχικά, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
5. Η αδειοδότηση αφορά αποκλειστικά το προϊόν που αυτή καλύπτει και μόνο τον κατασκευαστή και τον εισαγωγέα, στον οποίο χορηγήθηκε. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας για οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη τροποποίηση στο αδειοδοτούμενο προϊόν. Η σχετική Επιτροπή κρίνει πόσο σημαντικές είναι οι προγραμματιζόμενες τροποποιήσεις και αποφασίζει εάν χρειάζεται πρόσθετη αξιολόγηση του αδειοδοτούμενου προϊόντος. Ο εντοπισμός κατά τη διάρκεια ελέγχων, επιθεωρήσεων και δειγματοληψιών από τις αρχές εποπτείας της αγοράς σημαντικών τροποποιήσεων στο αδειοδοτούμενο προϊόν, για τις οποίες δεν ενημερώθηκε το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει αιτία για την ενεργοποίηση της διαδικασίας ανάκλησης της άδειας και της προσωρινής ή/και οριστικής διακοπής της κυκλοφορίας του προϊόντος. Ο αδειοδοτούμενος κατασκευαστής και εισαγωγέας νέου προϊόντος καπνού υποχρεούται να ενημερώνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας σε κάθε περίπτωση εμφάνισης ανεπιθύμητου περιστατικού σε χρήστη των προϊόντων του. Η διάρκεια ισχύος της χορηγουμένης άδειας είναι έως τρία (3) έτη. Ο κάτοχος άδειας μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για επαγγελματικούς σκοπούς, ειδικότερα σε περιπτώσεις προσφορών, συμφωνιών, επιβεβαίωσης παραγγελιών, για σκοπούς προβολής και για απόδειξη της συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Ο κάτοχος της άδειας έχει το δικαίωμα να τη χρησιμοποιήσει σε οποιαδήποτε προβολή του, σε όλα τα έντυπα, θέσεις και διαφημιστικό υλικό υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία.
6. Για την ανανέωση της άδειας, που χορηγείται με κοινή υπουργική απόφαση μετά από γνωμοδότηση της ανωτέρω Επιτροπής, εξετάζεται ο τεχνικός φάκελος του προϊόντος. Ο σκοπός της διαδικασίας της ανανέωσης της άδειας είναι να επιβεβαιωθεί η συνεχής συμμόρφωση του προϊόντος με τις ισχύουσες απαιτήσεις. Εάν κατά τη διαδικασία ανανέωσης εντοπισθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, αυτές πρέπει να αίρονται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες. Η διαδικασία ανανέωσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη λήξη της ισχύουσας άδειας.
7. Τα νέα προϊόντα καπνού που διατίθενται στην αγορά πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές του παρόντος νόμου. Ποιες από τις διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα νέα προϊόντα καπνού εξαρτάται από το κατά πόσο τα εν λόγω προϊόντα εμπίπτουν στον ορισμό του μη καπνιζόμενου προϊόντος καπνού ή του προϊόντος καπνού για κάπνισμα.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:11 | Παυλος

    Σκοτώνουμε τα περίπτερα στερώντας τους την ευκολία να πουλάνε καινοτόμα προϊόντα που θα κατακτήσουν την αγορά

  • 10 Μαΐου 2016, 22:27 | Φανη

    Μια ακομα δυσκολια για την αγορα. Οφειλουμε να απλουστευουμε και να διευκολυνουμε την κατασταση βασει της δεδομενης δυσκολης καταστασης στη χωρα και οχι να προσθετουμε γραφειοκρατικα βαρη….

  • 10 Μαΐου 2016, 22:28 | ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΣ

    ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ; ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:27 | Panos

    Αυτοί που έχουν περίπτερα την πατήσανε. Εκεί που η παγκόσμια αγορά κινείται με αλματώδεις ρυθμούς εμείς συνατάμε ακόμα εμπόδια στην γραφειοκρατεία. Οφείλουμε να πορευόμαστε παράλληλα με τα νέα ρεύματα του εμπορίου κι όχι να αντιδράμε σε κάθε τι καινούργιο.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:59 | Παπαδοπουλου Ρανια

    Εφοσον ειναι λιγοτερο βλαβερο καποιο νεο προιον, κ εφοσον υπαρχουν ηδη ηλεκτρονικα τσιγαρα, δεν καταλαβαινω το γιατι να μην βγει καποιο καινουριο προιον

  • 10 Μαΐου 2016, 22:13 | ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    θεωρω εφ οσων ειναι λιγοτερο βλαβερο οτι πρεπει να κυκλοφορησει!

  • 10 Μαΐου 2016, 22:46 | Παχατουρίδου Μαρία

    Από πότε πρέπει να υπάρχει κοινή υπουργική απόγαση για να διακινούνται τα νέα προιόντα καπνού; Και γιατί δεν μας αφήνετε να έχουμε υγιή κερδοφορία; 15 χρόνια περιπτεράς και έχετε απαξιώσει πλέον την λιανική

  • 10 Μαΐου 2016, 22:09 | Ευτυχία Καψάλη

    H παραπάνω διάταξη επιβραβεύει αποκλειστικά την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα καταστήματα των οποίων έτσι κι αλλιώς λειτουργούν παράνομα, μιας και για αυτούς δεν ισχύει καμία αδειοδότηση. Οι λιανέμποροι που δεν πουλάνε ηλεκτρονικά τσιγάρα, χάνουν την ευκαιρία να εμπορευθούν τα νέα προϊόντα καπνού που θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Ελλάδας.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:28 | Tsakalis Konstantinos

    Με βρίσκει κάθετο η συγκεκριμένη διάταξη για τα νέα προϊόντα καπνού, που τα περνάει μέσα από καθεστώς αδειοδότησης, λες και είναι φάρμακα.

  • 10 Μαΐου 2016, 22:01 | δεσποινα μανιακα

    ενα προιον εγκεκριμενο στη ευρωπη γιατι να μην κυκλοφορησει και στη χωρα μας

  • 10 Μαΐου 2016, 21:59 | ΜΑΡΙΑ ΜΟΣΧΟΥ

    Δεν έχει καμία λογική η διαδικασία της αδειοδότησης των νέων προϊόντων καπνού.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:35 | ελενη λιουλια

    ενα προιον που δεν βλαπτει και κυκλοφορει στην ευρωπη γιατι να μην κυκλοφορησει και στην ελλαδα

  • 10 Μαΐου 2016, 21:31 | Βασίλης Τσακάλης

    Δεν συμφωνώ με τον παραπάνω άρθρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:28 | αχιλλεας μανιακας

    γιατι να μην κυκλοφορησει και στην ελλαδα ενα προιον που κυκλοφορει και στην ευρωπαικη ενωση?

  • 10 Μαΐου 2016, 21:00 | Χάρης Αρενίκης

    Είναι αδιανόητο σ’ αυτή τη χώρα να φοβόμαστε κάθε τι καινούργιο! Φτάνει πια !

    Επιτρέψτε στους πολίτες αυτής της χώρας, να έχουν τις ίδιες επιλογές που έχει και κάθε πολίτης στη Ε.Ε.

    Πρέπει και είναι δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση, σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα !

  • 10 Μαΐου 2016, 21:29 | ANNA

    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΑΠΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:55 | Αντώνης Λαβαντσιώτης

    Θα πρέπει να ισχύσει και εδώ ό,τι ισχύει και στο εξωτερικό.Διαφωνώ με τη φορολόγηση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:49 | Παντελης

    Απαράδεκτη γραφειοκρατία εις βάρος των περιπτέρων και των ψιλικών… Μιλάμε για ένα λιγότερο βλαβερό προϊόν καπνού .. έξω κυκλοφορεί ελεύθερα!

  • 10 Μαΐου 2016, 21:23 | Μάκης Παπαπαναγιώτου

    Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού χρειάζονται την έκδοση ΚΥΑ ενώ κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά;
    Αυτή η διάταξη ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

  • 10 Μαΐου 2016, 21:39 | Μάκης Παπαπαναγιώτου

    Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού χρειάζονται την έκδοση ΚΥΑ ενώ κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά;
    Αυτή η διάταξη ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

  • 10 Μαΐου 2016, 21:33 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ

    Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΤΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:57 | Κατερινα

    Το αρθο αυτί σκοτώνει Ρα ψιλικά Κ Ρα περίπτερα ! Στερεί τ δυνατότητα Βα εμπιστευόμαστε τα νεα προϊόντα καπνού θεωρώ πως θα πρεπει τουλάχιστον το συγκεκριμένο αρθο να απλοποιηθεί

  • 10 Μαΐου 2016, 21:37 | ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!
    ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΥΓΡΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΣΤΙΧΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;
    ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥΝ ΑΠΟ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ.
    ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΚΤΗ…

  • 10 Μαΐου 2016, 21:30 | matina

    Η προσπαθεια της απόφασης θα έχει σαν αποτέλεσμα την απομόνωση της ελληνικής αγοράς από συγκεκριμένες κατηγορίες καπνικων προϊόντων & παράλληλα την ανεξελλεκτη κυκλοφορία άλλων μη ελεγμενων. Κάτι το οποίο δε συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη φυσικα

  • 10 Μαΐου 2016, 21:04 | ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΕΛΑΓΙΑ

    ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΟΛΎΝΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΨΥΛΙΚΩΝ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΟΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:24 | ΚΟΤΣΙΦΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Πρεπει να απλοποιηθεί ηδιαδικασια που περιγράφεται στο άρθρο.
    Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορα

  • 10 Μαΐου 2016, 21:45 | Σούλα Ραπτη

    Απαραδεκτη τροπολογια, η μοναδικη χωρα στην Ευρωπη που δημιουργει εμποδια στην αγορα και το λιανεμποριο.μετα την αλογιστη φορολογια ερχετσι η γραφιοκρατεια να δωσει το τελικο χτυπημα στη λιανικη, Γιατι δεν ισχυει κατι τέτοιο κσι στα ηλεκτρονικα τσιγαρα

  • 10 Μαΐου 2016, 21:40 | Μπλαζ Μαρτσέλα

    Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο. Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορά.Κανένα καταναλωτικό προϊόν δεν χρειάζεται την έκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορήσει στην αγορά. Γιατί τα νέα προϊόντα καπνού να χρειάζονται; Ισχύει και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αυτή η διάταξη;

  • 10 Μαΐου 2016, 21:13 | Σάσα Ελευθεριάδου

    Γιατί να απαγορεύεται στην Ελλάδα κάτι που είναι νόμιμο σε όλη την Ευρώπη;;;Είναι απαράδεκτο!!

  • 10 Μαΐου 2016, 21:07 | vasilios fountoulakis

    Kανενα καταναλοτικο προιον δεν χρειαζεται την εκδοση ΚΥΑ για να κυκλοφορισει στην αγορα. γιατι τα νεα προιοντα καπνου να χρειαζονται? ισχηει και στα ηλεκρονικα τσιγαρα αυτο..

  • 10 Μαΐου 2016, 21:53 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗΣ ΥΠ. ΚΑΠΝ/ΝΙΑΣ

    Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα μείνει και πάλι πίσω, ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Προτείνω να αλλάξει άμεσα για να έχουν και οι Έλληνες καταναλωτές πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:00 | Μάρθα Μακρυπούλια

    Η πολλή γραφειοκρατία σκοτώνει την αγορά.

    Πρέπει να απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:13 | Ελένη

    Γιατι να χρειαζεται κοινη υπουργικη απόφαση για τα τα καπνικα προιοντα οταν για αλλα δεν απαιτειται

  • 10 Μαΐου 2016, 21:02 | Konstantina

    Το 2008 απαγορεύτηκαν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παράνομη αγορά, κίνδυνος που παραμονεύει και τώρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:07 | Αλεξανδρος Τσιοπτσιας

    Προτιμω να υπαρχει τοσο αυστηρος ελεγχος για το ηλ. Τσιγαρο παρα για ενα προιον καπνου που ολοι γνωριζουμε λιγο πολυ τι επιπτωσεις εχει. Κ θελω να εχω εναλλακτικες χωρις κρατικους περιορισμους.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:34 | Θεοδωρος Μακριδακης

    Όλα τρέχουν με ταχύτητα φωτός οι εξελίξεις νεα προϊόντα και η Ελλαδα πάλι τελευταία….και με χρόνο καθυστέρηση, για ποιο λόγο απαιτείται Κοινή Υπουργική Απόφαση για την πώληση των νέων προϊόντων καπνού?

  • 10 Μαΐου 2016, 21:13 | ΤΑΥΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

    ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΓΡΑΦΙΟΚΡΑΤΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

  • 10 Μαΐου 2016, 21:26 | Αθηνα Μαρία Τσιάνη

    Νομίζω πως με την διάταξη αυτή θα κερδίζουν μόνο τα καταστήματα ηλεκτρονικών τσιγάρων και θα χάσουμε πάλι εμείς οι λιανέμποροι που δεν θα πουλάμε ηλεκτρονικά τσιγάρα!!Δεν νομίζω στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης να γίνεται κάτι τέτοιο!

  • 10 Μαΐου 2016, 21:42 | Nansy

    Τωρα θα δώσετε γροθιά στα περίπτερα μας. Εχει που εχει ανεβεί το λαθρεμπόριο λόγω φορολόγησης τωρα έπρεπε να υπάρξει αυτη η διάταξη για λιγότερο βλαβερά προϊόντα καπνού;;;

  • 10 Μαΐου 2016, 21:13 | ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Η όλη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο θα πρέπει να απλοποιηθεί και να μην περιέχει τόση γραφειοκρατία πια, καθώς αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνει την ελληνική αγορά.

  • 10 Μαΐου 2016, 21:27 | Αποστολης σκο

    Δεν σύμφωνω με το άρθρο……έχει πολύ γραφειοκρατία και η διαδικασία είναι πολύ μεγάλη…..δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί από την στιγμή που όλα τα τσιγάρα είτε ηλεκτρονικά είτε κανονικά πωλούνται ελεύθερα…..

  • 10 Μαΐου 2016, 20:34 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΚΟΣΣΥΒΑΣ

    Το άρθρο αυτό, σκοτώνει τα περίπτερα και τα ψιλικά.Μας στερεί την δυνατότητα να εμπορευόμαστε τα νέα προιόντα καπνού, αυτά δηλαδή που θα κατακτήσουν τα επόμενα χρόνια την αγορά. Πρέπει να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που προβλέπονται για να μπουν στην αγορά και να την ενισχύσουν

  • 10 Μαΐου 2016, 20:30 | Ελενα

    ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 10 Μαΐου 2016, 20:38 | Βασιλικη

    Πρεπει να απλοποιηθει η διαδικασια που περιγραφεται στο αρθρο. Η πολλη γραφειοκρατια σκοτωνει την αγορα.

  • 10 Μαΐου 2016, 20:15 | Αντώνης Μαγαλιός

    Στις χώρες της Ε.Ε. τα νέα προϊόντα καπνού θα κυκλοφορούν ελεύθερα με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία και μόνο η Ελλάδα θα αποτελεί για άλλη μια φορά την εξαίρεση ρυθμίζοντας τα προϊόντα αυτά με έναν τρόπο σχεδόν απαγορευτικό για την κυκλοφορία τους στην αγορά. Σιγουρα κατι πρεπει να αλλάξει και οι Έλληνες καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προϊόντα από τα τσιγάρα.

  • 10 Μαΐου 2016, 20:27 | Λινα καρακουση

    Πρεπει να απλοποιηθει η διαδικασια που περιγραφεται στο αρθρο. Η πολλη γραφειοκρατια σκοτωνει την αγορα.

  • 10 Μαΐου 2016, 20:13 | MARIA

    Ολα καλα απλως πρεπει να απλοποιηθει η διαδικασια που περιγραφεται στο αρθρο.
    Εχει αποδεικτει οτι η πολλη γραφειοκρατια τελικα σκοτωνει την αγορα.Και αυτο δεν ειναι καλο για κανεναν.

  • 10 Μαΐου 2016, 20:44 | MIKE FAT

    Στην Ιταλία και άλλες χώρες του εξωτερικού τα νέα προϊόντα καπνού κυκλοφορούν στην αγορά ελεύθερα…..είχα την εμπειρία όταν ταξίδεψα….γιατί να μην κυκλοφορούν και στην Ελλάδα και το κάνουμε τόσο δύσκολο με αυτό το άρθρο…. Με ειδικές αποφάσεις κλπ???

  • 10 Μαΐου 2016, 20:19 | Χαρά

    Δηλαδή για να καταλάβουμε!!! Τα τσιγάρα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και να προκαλούν τόσα προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία, ενώ τα προιόντα που τα αντικαθιστούν και προκαλούν λιγότερο κακό πρέπει να πάρουν έγκριση από το Υπουργείο Υγείας; Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σε όλο αυτό…

  • 10 Μαΐου 2016, 20:15 | Νόπη

    Πώς είναι δυνατόν τα τσιγάρα τα οποία είναι αποδεδειγμένα βλαβερά να κυκλοφορούν ελεύθερα και ένα καινούργιο καινοτόμο προιόν χωρίς καύση να χρειάζεται κοινή υπουργική απόφαση?Για ποιο λόγο οι ‘Ελληνες καταναλωτές να μην έχουν πρόσβαση σε λιγότερο βλαβερά καπνικά προιόντα??Διότι δυστυχώς αυτό θα συμβεί αν δεν απλοποιηθεί η διαδικασία που περιγράφεται στο άρθρο!!!