ΜΕΡΟΣ Γ’ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (άρθρα 34-55)

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

 

Άρθρο 34

 Σκοπός

Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι:

α) η ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αξιόπιστου, συνεργατικού και αποτελεσματικού συστήματος υποδομών ποιότητας, πλήρως εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό και διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο,

β) η αξιοποίηση της τυποποίησης, της διαπίστευσης και της μετρολογίας με τη συνεκτική εφαρμογή εθνικής πολιτικής ποιότητας και

γ) η ενδυνάμωση της λειτουργίας των εθνικών υποδομών ποιότητας προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για την ενίσχυση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων, των υπηρεσιών και των διαδικασιών, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευημερίας.

 

Άρθρο 35

Αντικείμενο

Αντικείμενο του παρόντος Μέρους είναι:

α) η θέσπιση εθνικής πολιτικής ποιότητας,

β) η θέσπιση μηχανισμού διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας,

γ) η σύσταση εθνικού ψηφιακού μητρώου πιστοποιήσεων και ελέγχων και

δ) η αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των εθνικών υποδομών ποιότητας με τη μετατροπή:

δα) της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.», της περ. γ) του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16) και

δβ) του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης», που ιδρύθηκε με τον ν. 4468/2017 (Α’ 61), σε ανώνυμες εταιρείες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ – ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

Άρθρο 36

Ορισμοί

Για τους σκοπούς του παρόντος ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

  1. «Αξιολόγηση από ομότιμους»: η διαδικασία αξιολόγησης ενός εθνικού οργανισμού διαπίστευσης από άλλους οργανισμούς διαπίστευσης με βάση τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218) και, όπου είναι αναγκαίο, με βάση πρόσθετες τομεακές τεχνικές προδιαγραφές.
  2. «Αξιολόγηση της συμμόρφωσης»: η διαδικασία με την οποία αποδεικνύεται κατά πόσο πληρούνται οι ειδικές απαιτήσεις που αφορούν σε προϊόν, διαδικασία, υπηρεσία, σύστημα, πρόσωπο ή φορέα.
  3. «Διαπίστευση»: η βεβαίωση, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008, που δίδεται από τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης και δηλώνει ότι ένας οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης πληροί τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί με εναρμονισμένα πρότυπα και, όπου είναι αναγκαίο, τις πρόσθετες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που καθορίζονται στα αντίστοιχα τομεακά συστήματα, για να εκτελεί μια συγκεκριμένη δραστηριότητα αξιολόγησης της συμμόρφωσης.
  4. «Διεθνές πρότυπο»: πρότυπο το οποίο έχει εκδοθεί από διεθνή φορέα τυποποίησης.
  5. «Διεθνής φορέας τυποποίησης»: ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης (International Organization for Standardization – ΙSO), η Διεθνής Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (International Electrotechnical Commission – IEC) και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union – ITU).
  6. «Εθνικό πρότυπο»: το πρότυπο που έχει εκδοθεί από εθνικό φορέα τυποποίησης.
  7. «Εθνικός οργανισμός διαπίστευσης»: ο μόνος οργανισμός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008, που εκτελεί τη διαπίστευση με βάση την αρμοδιότητα που του απονέμει το κράτος αυτό. Αν εθνικός οργανισμός διαπίστευσης αποδεικνύει, ως αποτέλεσμα διαδικασίας αξιολόγησης από ομότιμους, ότι πληροί τις απαιτήσεις του σχετικού εναρμονισμένου προτύπου (EN ISO/IEC 17011), τεκμαίρεται ότι πληροί τις απαιτήσεις για τους εθνικούς οργανισμούς διαπίστευσης που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008.
  8. «Εθνικός φορέας τυποποίησης»: ο φορέας τον οποίο έχει κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 316).
  9. «Εναρμονισμένο πρότυπο»: το ευρωπαϊκό πρότυπο που έχει εκδοθεί κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας .
  10. «Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση, Ε.Σ.Δ.» (European co-operation for Accreditation, EA): ο οργανισμός των ευρωπαϊκών Εθνικών Οργανισμών Διαπίστευσης που αναγνωρίζεται από το άρθρο 14 του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008.
  11. «Ευρωπαϊκός οργανισμός τυποποίησης»: οι οργανισμοί τυποποίησης που απαριθμούνται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012.
  12. «Ευρωπαϊκό πρότυπο»: το πρότυπο το οποίο έχει εκδοθεί από ευρωπαϊκό οργανισμό τυποποίησης.
  13. «Οργανισμός αξιολόγησης της συμμόρφωσης»: ο οργανισμός, ο οποίος πραγματοποιεί δραστηριότητες αξιολόγησης της συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων βαθμονομήσεων, δοκιμών, πιστοποίησης, επιθεώρησης και επαλήθευσης.
  14. «Πρότυπο»: η τεχνική προδιαγραφή που έχει εγκριθεί από αναγνωρισμένο φορέα τυποποίησης, για επανειλημμένη ή διαρκή εφαρμογή και η τήρηση της οποίας δεν είναι υποχρεωτική. Τα πρότυπα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

α) διεθνές πρότυπο,

β) ευρωπαϊκό πρότυπο,

γ) εναρμονισμένο πρότυπο,

δ) εθνικό πρότυπο.

  1. «Τεχνική προδιαγραφή»: το έγγραφο, με το οποίο ορίζονται τα απαιτούμενα τεχνικά χαρακτηριστικά προϊόντος, διεργασίας ή υπηρεσίας, κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012.
  2. «Τομεακό σύστημα διαπίστευσης»: Το σύστημα διαπίστευσης της αξιολόγησης της συμμόρφωσης, το οποίο βασίζεται σε σχετικό πρότυπο για συγκεκριμένο προϊόν, διεργασία και υπηρεσία και σε πρόσθετες απαιτήσεις για τον συγκεκριμένο τομέα ή σε συγκεκριμένη νομοθεσία.
  3. «Τυποποίηση»: η επίσημη διαδικασία για την εκπόνηση προτύπων, προδιαγραφών ή άλλων τυποποιητικών εγγράφων σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 1025/2012.
  4. «Υποδομές Ποιότητας» (Quality Infrastructure, QI): το σύστημα που περιλαμβάνει δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς μαζί με τις σχετικές πολιτικές που ακολουθούν, το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς και τις πρακτικές που απαιτούνται για την υποστήριξη και την ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των αγαθών, των υπηρεσιών και των διαδικασιών.

 

Άρθρο 37

Σύστημα Υποδομών Ποιότητας

Το Σύστημα Υποδομών Ποιότητας της χώρας περιλαμβάνει:

α) Το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο και την εθνική πολιτική για την ποιότητα,

β) τους θεσμοθετημένους φορείς των εθνικών υποδομών ποιότητας για την τυποποίηση, τη μετρολογία και τη διαπίστευση, δηλαδή:

βα) το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16) με την αυτοτελή λειτουργική μονάδα «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας»,

ββ) την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.»,

βγ) την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» (Ε.ΣΥ.Δ.),

βδ) το Τμήμα Μετρολογίας και Μετρητικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, και

γ) τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που έχουν ενεργή διαπίστευση από το Ε.ΣΥ.Δ. ή είναι κοινοποιημένοι.

 

Άρθρο 38

Εθνική Πολιτική Ποιότητας

  1. Θεσπίζεται Εθνική Πολιτική Ποιότητας με στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αξιόπιστου, συνεργατικού και αποτελεσματικού συστήματος υποδομών ποιότητας, πλήρως εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό και διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, που ενθαρρύνει την καλλιέργεια κουλτούρας ποιότητας, προωθεί την καινοτομία, προάγει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα.
  2. Η Εθνική Πολιτική Ποιότητας της παρ. 1 εγκρίνεται από την Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας του άρθρου 39.

 

Άρθρο 39

Διακυβέρνηση των υποδομών ποιότητας

  1. Θεσπίζεται μηχανισμός διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας για την υποστήριξη της εθνικής πολιτικής ποιότητας και την αξιοποίηση της τυποποίησης, της μετρολογίας, της διαπίστευσης και της αξιολόγησης της συμμόρφωσης.
  2. Ο μηχανισμός διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας διασφαλίζει ότι η υιοθέτηση τομεακών και θεματικών πολιτικών ποιότητας μέσω νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων και τεχνικών κανόνων από την εκάστοτε επισπεύδουσα δημόσια αρχή ή επισπεύδοντα οργανισμό, προϋποθέτει τη διαβούλευση της δημόσιας αρχής ή του οργανισμού με την εταιρεία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.), το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.) και την εταιρεία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.), σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
  3. Κάθε δημόσια αρχή ή οργανισμός, κατά την κατάρτιση τομεακών και θεματικών πολιτικών ποιότητας και τεχνικών κανόνων μέσω νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων, γνωστοποιεί προς την ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενων τυποποιητικών εγγράφων που έχουν ενταχθεί στο εθνικό σύστημα τυποποίησης, τουλάχιστον τα εξής:

α) το αντικείμενο και το πεδίο εφαρμογής,

β) τις τεχνικές απαιτήσεις που απαιτείται να καλυφθούν,

γ) τυχόν ειδικές απαιτήσεις αξιολόγησης της συμμόρφωσης και

δ) προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

  1. Ο ΕΛ.Ο.Τ. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης ως εξής:

α) εφόσον υφίστανται τυποποιητικά έγγραφα της παρ. 3, οι αναφορές τους ενσωματώνονται στο σχέδιο της νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης, το οποίο κοινοποιείται σύμφωνα με το π.δ. 81/2018 (Α’ 151).

β) Αν δεν υφίστανται τα τυποποιητικά έγγραφα κατά την έννοια της περ. α), ο ΕΛ.Ο.Τ. λαμβάνει υπόψη σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης του άρθρου 9 του ν. 372/1976 (Α’ 166), περί Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός αναθέτει στον ΕΛ.Ο.Τ., με σύμβαση ανάθεσης έργου, την ανάπτυξη σχετικού τυποποιητικού εγγράφου.

  1. Κατά τη διαδικασία τυποποίησης διασφαλίζεται η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών.
  2. Η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός δύναται να αναλάβει τη γραμματειακή υποστήριξη της Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης στην οποία έχει ανατεθεί η τυποποιητική διαδικασία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στους κανονισμούς τυποποίησης του ΕΛ.Ο.Τ.
  3. Μετά από την ολοκλήρωση της τυποποίησης, το υιοθετημένο από τον ΕΛ.Ο.Τ τυποποιητικό έγγραφο υποβάλλεται για αποδοχή στη δημόσια αρχή ή τον οργανισμό και η αναφορά του ενσωματώνεται στο σχέδιο νομοθετικής ή κανονιστικής ρύθμισης, το οποίο κοινοποιείται σύμφωνα με το π.δ. 81/2018.
  4. Αν στις νομοθετικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις της παρ. 3 εμπεριέχονται και διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός, τις γνωστοποιεί και στην Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. Η Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης και αποφαίνεται, κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης του άρθρου 3 του ν. 4468/2017 (Α’ 61), ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων, ώστε να διαπιστεύσει φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218).
  5. Κατά την κατάρτιση σχεδίων νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων της παρ. 3, εφόσον εμπεριέχονται σε αυτά διαδικασίες που εμπίπτουν στο αντικείμενο της μετρολογίας, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός τις γνωστοποιεί και στο Ε.Ι.Μ. Το Ε.Ι.Μ. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης και αποφαίνεται ως προς τις μετρολογικές απαιτήσεις, προκειμένου να ενσωματωθούν στις εν λόγω ρυθμίσεις. Αν για την ανάπτυξη των μετρολογικών απαιτήσεων, το Ε.Ι.Μ. κρίνει ότι απαιτούνται από αυτό υπηρεσίες, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός αναθέτει στο Ε.Ι.Μ., με σύμβαση ανάθεσης, την εκπόνηση του σχετικού έργου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’

 ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

 

Άρθρο 40

Σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Ποιότητας

Συστήνεται Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας, ως συλλογικό όργανο διαμόρφωσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης της εθνικής πολιτικής ποιότητας και εποπτείας της λειτουργίας του μηχανισμού διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4622/2019 (Α` 133).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’

ΕΘΝΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ

 

Άρθρο 41

Σύσταση Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων

  1. Συστήνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.) Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων (e-Ε.Μ.Π.I.Ε.), υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. καταχωρούνται:

α) τα πιστοποιητικά διαπίστευσης που εκδίδονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16),

β) τα πιστοποιητικά διακρίβωσης, πιστοποίησης και ελέγχου, που εκδίδονται από διαπιστευμένους από το Ε.ΣΥ.Δ. φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.),

γ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά των περ. α) και β),

δ) τα παραστατικά των φορέων των περ. α) και β), για την παροχή των υπηρεσιών διακρίβωσης, δοκιμών, πιστοποίησης και ελέγχου,

ε) τα στοιχεία των αξιολογητών, επιθεωρητών και ελεγκτών των φορέων της περ. β) και

στ) η τεκμηρίωση των αξιολογήσεων, δοκιμών, επιθεωρήσεων και ελέγχων, κατά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών των περ. α) και β).

  1. Υπόχρεοι για την καταχώρηση των στοιχείων στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. είναι:

α) το Ε.ΣΥ.Δ., για:

αα) τα πιστοποιητικά της περ. α) της παρ. 1,

αβ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων της περ. γ) της παρ. 1,

αγ) τα παραστατικά για την παροχή των υπηρεσιών διακρίβωσης της περ. δ) της παρ. 1,

αδ) τα στοιχεία των αξιολογητών της περ. ε) της παρ. 1 και

αε) την τεκμηρίωση των αξιολογήσεων της περ. στ) της παρ. 1.

β) το Ε.Ι.Μ. και οι φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης με έδρα στην Ελλάδα, κατά περίπτωση, για:

βα) τα πιστοποιητικά της περ. β) της παρ.1,

ββ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων, της περ. γ) της παρ. 1,

βγ) τα παραστατικά για την παροχή των υπηρεσιών της περ. δ) της παρ. 1,

βδ) τα στοιχεία των ελεγκτών ή επιθεωρητών της περ. ε) της παρ. 1 και

βε) την τεκμηρίωση των διακριβώσεων, δοκιμών, επιθεωρήσεων και ελέγχων της περ. στ) της παρ. 1.

  1. Ο Ε.Λ.Ο.Τ. αναλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) για τη τήρηση του e-Ε.Μ.Π.I.Ε., την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και λογισμικών, τη διασύνδεση με δημόσια και ιδιωτικά πληροφοριακά συστήματα για την άντληση στοιχείων μέσω διαλειτουργικότητας, την απόδοση δικαιωμάτων χρήσης αυτού, τη συντήρηση και αναβάθμισή του.
  2. Το e-Ε.Μ.Π.I.Ε. είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.) από όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς και τους πολίτες, με συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης κατά περίπτωση, τα οποία ορίζονται αναλυτικά από τον Ε.Λ.Ο.Τ. μέσω των υπηρεσιών του Ο.Π.Σ., προκειμένου να εξασφαλίζονται η ασφάλεια των δεδομένων και η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
  3. Στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. εντάσσεται και αναπτύσσεται το Ενιαίο Μητρώο Ανελκυστήρων του άρθρου 11α του ν. 3982/2011 (Α’ 143).

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’

ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ

 

Άρθρο 42

Απόσχιση από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» και μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία

  1. Η αυτοτελής λειτουργική μονάδα «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.», της περ. γ) του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), αποσπάται από το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.», μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με ξεχωριστή νομική προσωπικότητα με την ίδια επωνυμία (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.).
  2. Η ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. ιδρύεται για την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος που έχουν εμπορικό χαρακτήρα και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
  3. Η ανώνυμη εταιρεία ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. είναι ο εθνικός φορέας τυποποίησης κατά την έννοια του άρθρου 95 και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.
  4. Για τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. εφαρμόζεται το παρόν κεφάλαιο και συμπληρωματικά ο ν. 4548/2018 (Α’ 104) περί αναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, εφόσον δεν αντίκειται:

α) στο παρόν Κεφάλαιο,

β) στον ν. 4972/2022 και

γ) στο καταστατικό της εταιρείας.

 

Άρθρο 43

Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.»

Το καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» έχει ως εξής:

«Άρθρο πρώτο

Σύσταση – Εταιρική επωνυμία

  1. Συστήνεται με το παρόν ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία στην ελληνική γλώσσα «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» (εφεξής «Εταιρεία») και τον διακριτικό τίτλο «ΕΛΟΤ» και στην αγγλική γλώσσα «Hellenic Organization for Standardization S.A.» και τον διακριτικό τίτλο «ELOT».
  2. Η Εταιρεία αποτελεί τον Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης κατά την έννοια των διατάξεων του Κανονισμού (ΕΕ) 1025/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012 σχετικά με την ευρωπαϊκή τυποποίηση, την τροποποίηση των οδηγιών του Συμβουλίου 89/686/ΕΟΚ και 93/15/ΕΟΚ και των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 94/9/ΕΚ, 94/25/ΕΚ, 95/16/ΕΚ, 97/23/ΕΚ, 98/34/ΕΚ, 2004/22/ΕΚ, 2007/23/ΕΚ, 2009/23/ΕΚ και 2009/105/ΕΚ και την κατάργηση της απόφασης 87/95/ΕΟΚ του Συμβουλίου και της απόφασης 1673/2006/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (L 316).

 

Άρθρο δεύτερο

Έδρα της Εταιρείας

  1. Ως έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Περιστερίου Αττικής.
  2. Η Εταιρεία μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να μεταφέρει την έδρα της και να ιδρύει υποκαταστήματα, γραφεία ή άλλης μορφής εγκατάσταση σε άλλους δήμους της Ελλάδας.

 

Άρθρο τρίτο

Διάρκεια της Εταιρείας

Η διάρκεια της Εταιρείας είναι αόριστου χρόνου. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η διάρκεια της Εταιρείας μπορεί να μετατρέπεται σε ορισμένου χρόνου.

 

Άρθρο τέταρτο

Σκοπός και αρμοδιότητες της Εταιρείας

Η Εταιρεία αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα τυποποίησης και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά. Ο σκοπός της ορίζεται στο άρθρο 3 του ν. 372/1976 (Α’ 166), περί σκοπού και αρμοδιοτήτων.

 

Άρθρο πέμπτο

Εξωτερική τεχνική συνδρομή

  1. Για τις ανάγκες της Εταιρείας, δημιουργείται Μητρώο εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων για τις ανάγκες της τυποποίησης που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υποβοηθούν την Εταιρεία στο έργο της τυποποίησης επί εξειδικευμένων τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων και ορολογίας.
  2. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία και την τήρηση του Μητρώου, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό, ο τρόπος επιλογής των στελεχών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Άρθρο έκτο

Μετοχικό κεφάλαιο

  1. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται στο ποσό των πέντε εκατομμυρίων τριακοσίων εβδομήντα δύο χιλιάδων (5.372.000,00) ευρώ και καλύπτεται α) ως προς το ποσό των δυο εκατομμυρίων εκατό σαράντα οκτώ χιλιάδων οκτακοσίων (2.148.800 €) ευρώ, από εισφορά σε είδος (ιδιόκτητου ακινήτου) του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.» (ΕΣΥΠ) και β) ως προς το ποσό των τριών εκατομμυρίων διακοσίων είκοσι τριών χιλιάδων διακοσίων (3.223.200) ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο.
  2. Η καθαρή θέση της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό που προσδιορίζεται στην έκθεση αποτίμησης δύο (2) ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικής εταιρείας, του εισφερόμενου ακινήτου επί της Λεωφόρου Κηφισού 50 στο Περιστέρι και των κινητών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και όλων των απαιτήσεων και υποχρεώσεων της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.», πλέον των πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν τη λειτουργία της, που περιέρχονται μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος στην Εταιρεία, ως καθολική διάδοχο της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.». Η καθαρή θέση που προκύπτει καλύπτει το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου και του αποθεματικού υπέρ το άρτιο, όπως προσδιορίζεται ανωτέρω, και το υπόλοιπο μη κεφαλαιοποιούμενο τμήμα της παραμένει ως ειδικό αποθεματικό για την εκπλήρωση των σκοπών της.

 

Άρθρο έβδομο

Σύγκληση, συγκρότηση, λειτουργία και αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης

  1. Η Γενική Συνέλευση της Εταιρείας είναι το ανώτατο όργανο της Εταιρείας και αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση.
  2. Στη Γενική Συνέλευση παρίστανται, ως μέτοχοι:

α) το Ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και τον Υπουργό Ανάπτυξης και

β) το νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.).

Για τη λήψη αποφάσεων, οι μέτοχοι ψηφίζουν κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο. Η Γενική Συνέλευση ευρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όταν παρίσταται σε αυτή, εκπροσωπούμενο νομίμως κατά το πρώτο εδάφιο, το Ελληνικό Δημόσιο.

  1. Η Γενική Συνέλευση λαμβάνει αποφάσεις κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 13 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί γενικής συνέλευσης.
  2. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τουλάχιστον μια (1) φορά για κάθε εταιρική χρήση, έως τη δεκάτη (10η) ημέρα του ένατου μήνα μετά από τη λήξη της εταιρικής χρήσης, προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά την αντίστοιχη χρήση (τακτική Γενική Συνέλευση). Η Γενική Συνέλευση είναι αρμόδια να εγκρίνει, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, το στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας.
  3. Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται εκτάκτως οποτεδήποτε το Διοικητικό Συμβούλιο το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο (έκτακτη Γενική Συνέλευση).
  4. Τη Γενική Συνέλευση συγκαλεί το Διοικητικό Συμβούλιο με πρόσκληση, στην οποία προσδιορίζονται ο τόπος, η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με σαφήνεια.
  5. Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης μπορούν να λαμβάνονται, χωρίς συνεδρίαση, κατ` ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 135, περί λήψης αποφάσεων με ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση και 136, περί προσυπογραφής πρακτικού χωρίς συνεδρίαση, του ν. 4548/2018 (Α’ 104).

 

Άρθρο όγδοο

Σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξης της Εταιρείας και είναι αρμόδιο για κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση, τη διαχείριση και την επιδίωξη του σκοπού της.
  2. Η Εταιρεία διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας – Ε.Σ.Υ.Π.», χωρίς πρόσθετη αμοιβή.
  3. Η διοίκηση της Εταιρείας περιλαμβάνει τη διαχείριση και τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή της. Η Εταιρεία εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα και απέναντι σε κάθε αρχή ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή από ειδικά εξουσιοδοτημένο από αυτόν ή από το Διοικητικό Συμβούλιο, πρόσωπο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
  4. Τρία (3) τουλάχιστον από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά. Ως ανεξάρτητα νοούνται τα μέλη που δεν έχουν σχέση εξάρτησης με την Εταιρεία με την έννοια ότι:

α) δεν διατηρούν επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την Εταιρεία ή με θυγατρική της ή με άλλη επιχείρηση που συνδέεται εμπορικά με την Εταιρεία, σχέση που, από τη φύση της, επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας, ιδίως, όταν η επιχείρηση αυτή είναι σημαντικός προμηθευτής ή πελάτης της Εταιρείας,

β) δεν κατέχουν θέση Προέδρου του Δ.Σ., εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. ή διευθυντικού στελέχους στην Εταιρεία ή σε επιχείρηση που συνδέεται με αυτήν με σχέση μητρικής – θυγατρικής,

γ) δεν διατηρούν σχέση εξαρτημένης εργασίας, έργου ή έμμισθης εντολής με την Εταιρεία ή με επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτήν με σχέση μητρικής – θυγατρικής,

δ) δεν έχουν συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού, ούτε είναι σύζυγοι ή συμβίοι εκτελεστικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου ή διευθυντικού στελέχους της Εταιρείας ή επιχείρησης που συνδέεται με αυτήν με σχέση μητρικής-θυγατρικής.

Η παύση των μελών δεν θεμελιώνει δικαίωμα οποιασδήποτε μορφής αποζημίωσης έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ή της Εταιρείας.

Σε περίπτωση απώλειας της ιδιότητας του μέλους ή μελών του Δ.Σ., λόγω παραίτησης, θανάτου, οικειοθελούς αποχώρησης, ανάκλησης ή λόγω έκπτωσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πριν από τη λήξη της θητείας τους, τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Εταιρείας έως την αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, με την προϋπόθεση ότι τα μέλη αυτά είναι τρία (3) τουλάχιστον. Η αδικαιολόγητη απουσία συμβούλου από τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για χρονική περίοδο μεγαλύτερη από τρεις (3) μήνες λογίζεται ως παραίτησή του.

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο ορίζει ένα (1) από τα μέλη του ως Αντιπρόεδρο, που αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του. Η αναπλήρωση του Προέδρου από τον Αντιπρόεδρο ή άλλο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος δεν προσδίδει στον αναπληρωτή την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους.
  2. Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων ένα (1) τουλάχιστον ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
  3. Το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάζει όταν οι ανάγκες της Εταιρείας το απαιτούν και μια (1) τουλάχιστον φορά κάθε μήνα, ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που γνωστοποιείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει τον τόπο, την ημέρα και ώρα, καθώς και τα θέματα της συνεδρίασης με σαφήνεια, διαφορετικά η λήψη αποφάσεων επιτρέπεται μόνο εφόσον παρίστανται όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κανένα δεν αντιλέγει στη λήψη τους.
  4. Το έργο του Διοικητικού Συμβουλίου συνεπικουρεί δικηγόρος, ο οποίος παρίσταται και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου.
  5. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου μπορεί να διεξάγεται και με τηλεδιάσκεψη ως προς ορισμένα ή ως προς όλα τα μέλη του. Στην περίπτωση αυτή, η πρόσκληση προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.
  6. Οι συζητήσεις και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου καταχωρούνται περιληπτικά σε ειδικό βιβλίο, που μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά. Χρέη γραμματέα εκτελεί οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού της Εταιρείας. Στα πρακτικά καταχωρούνται και τα ονόματα των μελών που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση. Τα πρακτικά του Διοικητικού Συμβουλίου υπογράφονται από τα μέλη που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση, είτε ιδιοχείρως, είτε με ηλεκτρονικά μέσα, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Για την έκδοση αντιγράφων ή αποσπασμάτων πρακτικών οποιασδήποτε συνεδρίασης αρκεί η υπογραφή του Προέδρου ή του αναπληρωτή του, χωρίς το κύρος των αποφάσεων που λήφθηκαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση να εξαρτάται από την υπογραφή ή μη του οικείου πρακτικού από τα μέλη.
  7. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας, απαγορεύεται να αποκτούν τις ιδιότητες του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου ή μέλους Δ.Σ. άλλης εταιρείας που υπάγεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4972/2022, περί πεδίου εφαρμογής.

 

Άρθρο ένατο

Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση της Εταιρείας, τη διαχείριση της περιουσίας της και γενικά στην πραγμάτωση του σκοπού της, με εξαίρεση τα θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου ή του Διευθύνοντος Συμβούλου και τα θέματα επί των οποίων η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει, σύμφωνα με το παρόν, στη Γενική Συνέλευση.
  2. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνει τις συνεδριάσεις του. Όταν ο Πρόεδρος δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί ο Αντιπρόεδρος.
  3. Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ανατίθεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συγκρότησή του σε σώμα, πλήρης διαχειριστική και αντιπροσωπευτική εξουσία. Στο πλαίσιο της εξουσίας αυτής, ο Διευθύνων Σύμβουλος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Εταιρείας, διευθύνει το έργο τους, λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο που τίθεται από την κείμενη νομοθεσία, το καταστατικό, τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Εταιρείας, τα εγκεκριμένα προγράμματα και προϋπολογισμούς, καθώς επίσης και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Στις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου ανήκουν, ιδίως:

α) Η κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων της Εταιρείας και η υποβολή αυτού προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους,

β) η υποβολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας των προτάσεων και των εισηγήσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των σκοπών του άρθρου τέταρτου,

γ) η σύνταξη του ετήσιου απολογισμού της Εταιρείας, μέσα σε έξι (6) μήνες από τη λήξη εκάστου οικονομικού έτους,

δ) η εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου,

ε) η κατάρτιση συμβάσεων οικονομικού αντικειμένου μέχρι του ποσού που ορίζει με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο,

στ) η εισήγηση επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο, με περαιτέρω δυνατότητα εισήγησης επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης προς λήψη απόφασης, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό,

ζ) ο έλεγχος της καθημερινής εργασίας της Εταιρείας, καθώς και η άσκηση εποπτείας επί της διεξαγωγής των εργασιών κάθε λειτουργικής μονάδας και οργανωτικού τομέα της Εταιρείας και επί της άσκησης των καθηκόντων του πάσης φύσεως προσωπικού της Εταιρείας και

η) η απόφαση για θέματα του προσωπικού της Εταιρείας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των οικείων Κανονισμών της Εταιρείας.

  1. Ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί να μεταβιβάζει μέρος των αρμοδιοτήτων του που προβλέπονται από τον νόμο και το καταστατικό της Εταιρείας σε άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους γενικούς διευθυντές, στους διευθυντές ή σε άλλους υπαλλήλους της Εταιρείας.
  2. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, όταν απουσιάζει ή κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο, αναπληρώνεται από πρόσωπο που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.
  3. Πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμη και αν είναι εκτός του εταιρικού σκοπού, δεσμεύουν την Εταιρεία απέναντι στους τρίτους, υπό την επιφύλαξη της παρ. 8 του άρθρου έβδομου, εκτός αν ο τρίτος γνώριζε την υπέρβαση του εταιρικού σκοπού, ή, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, δεν μπορούσε να την αγνοεί. Το βάρος απόδειξης των περιστατικών που αίρουν τη δέσμευση της εταιρείας, φέρει η ίδια η Εταιρεία.

 

Άρθρο δέκατο

Έσοδα

  1. Τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται από:

α) τακτικά έσοδα, στα οποία ανήκουν:

αα) οι πρόσοδοι από την περιουσία της Εταιρείας,

αβ) οι πάσης φύσεως πρόσοδοι από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, καθώς και τα έσοδα από τη διάθεση προτύπων, τυποποιητικών εγγράφων και λοιπών εκδόσεων. Ειδικά για την παροχή πρόσβασης των φορέων του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), σε πρότυπα, για τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης, σύμφωνα με το π.δ. 81/2018 (Α’ 151), καθώς και για τις λοιπές υπηρεσίες που η Εταιρεία παρέχει προς το Δημόσιο ή για την εκπλήρωση υποχρεώσεων δημοσίου συμφέροντος, η Εταιρεία συνάπτει σύμβαση παροχής δημόσιας υπηρεσίας με το ελληνικό Δημόσιο, εκπροσωπούμενο από τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό, στην οποία περιγράφονται το αντικείμενο, οι όροι παροχής της υπηρεσίας και το αντίτιμο ή η αποζημίωση της Εταιρείας,

αγ) τα τέλη που καταβάλλονται από τρίτους για τη συμμετοχή σε Τεχνικά Όργανα Τυποποίησης, το ύψος των οποίων καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας,

αδ) οι τακτικές ή έκτακτες εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών.

β) Έκτακτους πόρους, στους οποίους ανήκουν:

βα) οι χρηματοδοτήσεις από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Α.Π.Δ.Ε.), με την επιφύλαξη των ειδικών θεσμικών πλαισίων και των εγκεκριμένων ορίων των προγραμμάτων που το Α.Π.Δ.Ε. χρηματοδοτεί και των ετήσιων δημοσιονομικών ορίων,

ββ) οι ειδικές χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνών οργανισμών, με την επιφύλαξη των ειδικών θεσμικών πλαισίων και των εγκεκριμένων ορίων των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Α.Π.Δ.Ε. και των ετήσιων δημοσιονομικών ορίων,

βγ) οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, που καταβάλλονται περιοδικώς ή εφάπαξ, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που αναθέτει το Ελληνικό Δημόσιο με ειδικές πράξεις του στην Εταιρεία,

βδ) οι επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες φυσικών ή νομικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών,

βε) η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, εφόσον κρίνεται αναγκαία για την εκπροσώπηση των εθνικών θέσεων στους Διεθνείς Οργανισμούς Τυποποίησης, στον βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες,

βστ) κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

  1. Τα έσοδα της Εταιρείας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του σκοπού της.
  2. Οι συνδρομές για τη συμμετοχή της Εταιρείας στους επίσημους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς τυποποίησης καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης.

 

Άρθρο ενδέκατο

Θέματα προσωπικού

  1. Συστήνονται στην Εταιρεία πενήντα (50) θέσεις τακτικού προσωπικού.
  2. Η πλήρωση των θέσεων τακτικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί πλήρωσης θέσεων προσωπικού και περί αμοιβών.
  3. Για την άμεση κάλυψη της αναγκών της Εταιρείας δύναται να προσληφθεί προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που δεν υπερβαίνει τον αριθμό των θέσεων διάρκειας έως ένα (1) έτος και η οποία δύναται να παραταθεί μία φορά για ίσο χρονικό διάστημα κατ΄ ανώτατο όριο σύμφωνα με τη διαδικασία του Υποκεφαλαίου Γ2 του Κεφαλαίου Γ’ του Μέρους Γ’ του ν. 4765/2021 (Α΄6), περί προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών. Οι παρατάσεις των συμβάσεων δεν μεταβάλλουν τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας.
  4. Η πλήρωση των θέσεων της παρ. 3 διενεργείται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ύστερα από σχετική προκήρυξη, η οποία συντάσσεται μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία περιλαμβάνει:

α) την περιγραφή του αντικειμένου των προς κάλυψη θέσεων,

β) τα απαιτούμενα προσόντα,

γ) τα περαιτέρω προσόντα που δύναται να προβλεφθούν για την κάλυψη των θέσεων,

δ) τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων, περιλαμβανομένης της δυνατότητας συνέντευξης.

Η προκήρυξη της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά τα οριζόμενα στην παρούσα πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 4765/2021.

  1. Οι αμοιβές του πάσης φύσεως προσωπικού καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4972/2022.
  2. Η πλήρωση των θέσεων γενικών διευθυντών πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4972/2022, περί πλήρωσης θέσεων γενικών διευθυντών και αποδοχών.
  3. Στην Εταιρεία προσλαμβάνονται δύο (2) δικηγόροι, με σχέση έμμισθης εντολής, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α΄133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
  4. Η Εταιρεία δύναται να απευθύνει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31 του ν. 4873/2021 (Α΄ 248) και εφόσον η σχετική διαδικασία καταστεί άγονη, επιτρέπεται η απόσπαση στην Εταιρεία τακτικού μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. στους φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), περί ορισμών, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών που μπορεί να παραταθεί για ένα (1) επιπλέον έτος. Στην περίπτωση αυτή, οι αποσπώμενοι στον οργανισμό λαμβάνουν από αυτόν το σύνολο των αποδοχών τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους, οι οποίες υπολογίζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α’ 224) για τον φορέα προέλευσης, ο δε χρόνος της απόσπασής τους λογίζεται ως χρόνος στην οργανική τους θέση.
  5. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 9 του ν. 4440/2016, περί ενδοϋπουργικής κινητικότητας, η διάρκεια της απόσπασης είναι, κατ’ εξαίρεση, μέχρι τρία (3) έτη.

 

Άρθρο δωδέκατο

Κανονισμός λειτουργίας

  1. Η Εταιρεία καταρτίζει Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Κανονισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ.) και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας.
  2. Ο Κανονισμός Λειτουργίας καθορίζει την οργάνωση, τους κανόνες και τις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας, ελέγχου, άσκησης της δραστηριότητας και των συναλλαγών της εταιρείας και, ιδίως:

α) τη διάρθρωση των υπηρεσιών, τα αντικείμενά τους, καθώς και τη σχέση των υπηρεσιών μεταξύ τους και με τη διοίκηση,

β) τις θέσεις προσωπικού της Εταιρείας, κατανεμημένες σε κατηγορίες εκπαίδευσης, κλάδους και ειδικότητες,

γ) τα χαρακτηριστικά του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, δηλαδή, κατ’ ελάχιστον τη λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, καθώς και την πολιτική και τη διαδικασία για τη διενέργεια περιοδικής αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου,

δ) τις διαδικασίες αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών,

ε) τον Κανονισμό Προσωπικού, ο οποίος ορίζει ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία και τα προσόντα για την πρόσληψη του προσωπικού, τις άδειες, το ωράριο, τη δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού εντός του φορέα, το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, τη διαδικασία και τα κριτήρια προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τις πειθαρχικές διαδικασίες και ποινές που διέπουν το προσωπικό του φορέα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

στ) την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί η Εταιρεία, σύμφωνα με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance – ESG),

ζ) τις πολιτικές και τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας για τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης και του προσωπικού,

η) τις πολιτικές και διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, φαινομένων διαφθοράς και κινδύνων ακεραιότητας, καθώς και γνωστοποίησης δυνητικών ή πραγματικών τέτοιων καταστάσεων,

θ) την πολιτική ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού ελέγχου των πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών, με σκοπό την πρόληψη των καταχρηστικών πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών και

ι) τη σχεδίαση, οργάνωση και δράση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών για φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα.

 

Άρθρο δέκατο τρίτο

Διάθεση πλεονασμάτων

Διαχειριστικά πλεονάσματα της Εταιρείας διατίθενται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κατ’ επιλογή για τους ακόλουθους σκοπούς:

α) τη δημιουργία αποθεματικού,

β) την πραγματοποίηση επενδύσεων και

γ) τη βελτίωση των όρων παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Στα πλεονάσματα δεν υπολογίζονται χρηματοδοτήσεις από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Άρθρο δέκατο τέταρτο

Εταιρική χρήση – Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις

  1. Η εταιρική χρήση είναι δωδεκάμηνης διάρκειας, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
  2. Οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση.

 

Άρθρο δέκατο πέμπτο

Ορκωτοί ελεγκτές

Ο τακτικός έλεγχος της Εταιρείας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, η δε εκλογή των κατά περίπτωση τακτικών ελεγκτών της αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

 

Άρθρο δέκατο έκτο

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου – Οργάνωση και αρμοδιότητες

Η Εταιρεία αναπτύσσει και υιοθετεί σύστημα εσωτερικού ελέγχου και συστήνει μονάδα εσωτερικού ελέγχου σύμφωνα με τα άρθρα 16, περί συστήματος εσωτερικού ελέγχου και οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, και 17, περί αρμοδιοτήτων του εσωτερικού ελεγκτή και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, του ν. 4972/2022 (Α’ 181).

 

Άρθρο δέκατο έβδομο

Λύση της Εταιρείας και εκκαθάριση της περιουσίας της

  1. Η Εταιρεία λύεται:

α) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή

β) με την κήρυξή της σε πτώχευση.

  1. Τη λύση της Εταιρείας ακολουθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Η Γενική Συνέλευση διορίζει τον εκκαθαριστή.
  2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχουν πληροφορίες και, αν τους ζητηθεί, εύλογη συνδρομή στον εκκαθαριστή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της εκκαθάρισης. Επιπλέον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραδίδουν στον εκκαθαριστή κάθε περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας που ευρίσκεται στην κατοχή τους.

 

Άρθρο δέκατο όγδοο

Τελικές – Μεταβατικές διατάξεις

  1. Η πρώτη Γενική Συνέλευση συνέρχεται εντός δύο (2) μηνών από τη σύσταση της Εταιρείας.
  2. Τα μέλη του υφιστάμενου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.) αναλαμβάνουν αυτοδικαίως και καθήκοντα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Εταιρείας, με τις αυτές ιδιότητες, η δε θητεία τους ως μελών του Δ.Σ. της Εταιρείας εξακολουθεί όσο παραμένουν μέλη και στο Δ.Σ. του Ε.Σ.Υ.Π. Οι ανωτέρω εξακολουθούν να λαμβάνουν τις προβλεφθείσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποδοχές τους ως μέλη του Δ.Σ. του Ε.Σ.Υ.Π.
  3. Έως την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του άρθρου ενδέκατου και την κατάταξη του υφιστάμενου προσωπικού, τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται μέχρι σήμερα στην αυτοτελή λειτουργική μονάδα του Ε.Σ.Υ.Π. «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.».
  4. Η πρώτη διαχειριστική χρήση αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025.».

 

Άρθρο 44

Ατέλειες υπέρ της Εταιρείας ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.

Η έκθεση απογραφής που περιέχει περιγραφή των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» καταχωρείται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων και πραγματοποιούνται ατελώς οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές. Η μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με το άρθρο 48, περί μεταβατικών διατάξεων για την ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτή απαλλάσσονται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος. Η ως άνω απαλλαγή καταλαμβάνει και την υπεραξία που προκύπτει κατά την μετατροπή.

 

Άρθρο 45

Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 4109/2013

Στην παρ. 6 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013, περί του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.), επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στο εισαγωγικό εδάφιο, οι λέξεις «μια φορά και για ισόποσο χρονικό διάστημα, είναι πενταμελές» αντικαθίστανται από τις λέξεις «, είναι εννεαμελές», β) στην περ. γ), οι λέξεις «Έναν εκπρόσωπο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Τρεις (3) εκπροσώπους», γ) η περ. δ) αντικαθίσταται, δ) στην περ. ε), δα) η λέξη «ή» αντικαθίσταται από τις λέξεις «και έναν (1) εκπρόσωπο», δβ) οι λέξεις «του φορέα» αντικαθίστανται από τις λέξεις «των φορέων που εκπροσωπούν», ε) στο τελευταίο εδάφιο, οι λέξεις «πέμπτο (5ο)» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ένατο (9ο)», και μετά από νομοτεχνικές βελτιώσεις, η παρ. 6 διαμορφώνεται ως εξής:

«6. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Υ.Π., η θητεία των μελών του οποίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης, είναι εννεαμελές και αποτελείται από:

α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία του φορέα.

β) Τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία του φορέα. Η θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

γ) Τρεις (3) εκπροσώπους του τομέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

δ) Έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με εμπειρία στα θέματα του φορέα, οι οποίοι υποδεικνύονται μετά από πρόταση των φορέων που εκπροσωπούν.

ε) Έναν (1) εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Ελέγχου (HellasCert) και έναν (1) εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (Hellas Lab), οι οποίοι υποδεικνύονται μετά από πρόταση των φορέων που εκπροσωπούν.

Οι ιδιότητες του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή, ένατο (9ο) μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο ορίζεται πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία του Ε.Σ.Υ.Π.».

 

Άρθρο 46

Θέματα προσωπικού Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας

  1. Η κάλυψη θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και προσωπικού πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.) υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού και πραγματοποιείται σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 30 και 37 έως 42 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), τηρουμένου του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του άρθρου 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
  2. Οι θέσεις της Διεύθυνσης Διοικητικού – Οικονομικού του Ε.Σ.Υ.Π., του άρθρου 11 ορίζονται σε έντεκα (11).
  3. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Ε.Σ.Υ.Π. που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α΄16) είναι δυνατή η τροποποίηση του αριθμού των θέσεων του προσωπικού, ανάλογα με τις ανάγκες και τις αρμοδιότητές του.

 

Άρθρο 47

Ειδικές διατάξεις για το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας

  1. 1. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» (Ε.Ι.Μ.) που ιδρύθηκε με τον ν. 2231/1994 (Α’ 139) και εντάχθηκε στο Ε.Σ.Υ.Π. ως αυτοτελής λειτουργική μονάδα με το άρθρο 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), λειτουργεί σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης.
  2. Το Ε.Ι.Μ. αποτελεί τον εθνικό φορέα μετρολογίας και τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα μετρολογίας. Κύρια αρμοδιότητά του είναι η λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηριακών υποδομών για την υλοποίηση των μονάδων μέτρησης του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (Système international d’unités – SI) σε εθνικό επίπεδο και η διεθνής αναγνώριση αυτών ως προς την ακρίβεια, τη σταθερότητα και την ισοδυναμία στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του Μέτρου (Metre Convention), η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 2763/1999 (Α’ 261).
  3. Εντός του Ε.Ι.Μ. λειτουργούν οι παρακάτω Διευθύνσεις, Τμήματα και Μονάδες επιπέδου Γραφείου:

α) Διεύθυνση Εργαστηριακών Μεγεθών, που αποτελείται από:

αα) Τμήμα Μηχανικών Μεγεθών, στο οποίο λειτουργούν Μονάδες επιπέδου Γραφείου, ως εξής:

  1. i) Μονάδα Μάζας και Πυκνότητας.
  2. ii) Μονάδα Πίεσης, Δύναμης.
  3. ii) Μονάδα Ροής και Όγκου.

αβ) Τμήμα Φυσικών Μεγεθών, στο οποίο λειτουργούν Μονάδες επιπέδου Γραφείου, ως εξής:

  1. i) Μονάδα Θερμοκρασίας – Υγρασίας.
  2. ii) Μονάδα Διαστατικών Μετρήσεων.

iii) Μονάδα Ακουστικής – Δονήσεων.

  1. iv) Μονάδα Οπτικής – Φωτομετρίας.

αγ) Τμήμα Ηλεκτρικών Μεγεθών, στο οποίο λειτουργούν Μονάδες επιπέδου Γραφείου, ως εξής:

  1. i) Μονάδα Χρόνου και Συχνότητας.
  2. ii) Μονάδα Ηλεκτρικών Μεγεθών Υψηλών Συχνοτήτων.

iii) Μονάδα Ηλεκτρικών Μεγεθών Χαμηλών Συχνοτήτων.

β) Διεύθυνση Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ποιότητας που αποτελείται από:

βα) Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας.

ββ) Τμήμα Προγραμματισμού και Συνεργασιών.

βγ) Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης.

  1. Στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Μεγεθών και τα Τμήματα ανήκουν οι παρακάτω αρμοδιότητες:

α) Η υλοποίηση των αντίστοιχων μονάδων μέτρησης του SI και η τήρηση των εθνικών προτύπων της χώρας στα επίπεδα ακρίβειας πρωτεύοντος, δευτερεύοντος και προτύπου εργασίας.

β) H διαρκής παρακολούθηση της έρευνας στη μετρολογία και της τεχνολογικής προόδου στην επιστήμη των μετρήσεων.

γ) Η ανάπτυξη και ο καθορισμός μεθόδων και διαδικασιών μέτρησης, μεταξύ άλλων μέσω της συμμετοχής σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, αυτοχρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα.

δ) Η διαχείριση και η λειτουργία του μετρολογικού εξοπλισμού και των εργαστηριακών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με κατάλληλες διεθνείς απαιτήσεις.

ε) Η υποστήριξη του μετρολογικού συστήματος της χώρας με τη διοργάνωση διεργαστηριακών σχημάτων μετρήσεων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη χορήγηση εξειδικευμένων μετρολογικών υπηρεσιών.

στ) Η συμμετοχή σε διαδικασίες ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών αναγνώρισης της τεχνικής επάρκειας στα αντίστοιχα μεγέθη μετρήσεων της εκάστοτε Μονάδας.

ζ) Η συμμετοχή σε διεθνή διεργαστηριακά σχήματα μετρήσεων και σε διεθνείς επιτροπές.

η) Η συμμετοχή σε ανάλογες τεχνικές και επιστημονικές επιτροπές ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών μετρολογίας στα αντίστοιχα μεγέθη μέτρησης.

θ) Η παροχή υπηρεσιών διακρίβωσης και μετρολογικής υποστήριξης στο εγχώριο και στο διεθνές περιβάλλον, για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των μετρήσεων στα αντίστοιχα εθνικά πρότυπα.

ι) Η τεχνική υποστήριξη της Πολιτείας στην υιοθέτηση και εφαρμογή διεθνών και ευρωπαϊκών απαιτήσεων στην επιστημονική, βιομηχανική και νομική μετρολογία.

ια) Η έκδοση πιστοποιητικών διακρίβωσης, εκθέσεων και αναφορών αποτελεσμάτων μετρήσεων, αξιολογήσεων και διεργαστηριακών μετρήσεων, σύμφωνα με το σύστημα διαχείρισης ποιότητας και τους κανονισμούς του Ε.Σ.Υ.Π.

ιβ) Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων έρευνας στο πεδίο της μετρολογίας.

  1. Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ποιότητας κατανέμονται στα τμήματά της ως εξής:

α) Τμήμα Διασφάλισης Ποιότητας με αρμοδιότητες:

αα) την υποστήριξη στην εφαρμογή των Συστημάτων Διαχείρισης,

αβ) την κατάρτιση διαδικασιών ποιότητας,

αγ) την επεξεργασία και ανάλυση των δεικτών του συστήματος ποιότητας και λειτουργίας του ΕΙΜ,

αδ) την εκπροσώπηση του ΕΙΜ και την υποστήριξή του σε εγχώριες και διεθνείς επιτροπές σε θέματα ποιότητας,

αε) την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και ρόλων του ΕΙΜ σε συνεργασία με την εκάστοτε αρμόδια Μονάδα,

αστ) την επίβλεψη και την αξιολόγηση της λειτουργίας των Εθνικών Περιφερειακών Εργαστηρίων.

β) Τμήμα Προγραμματισμού και Συνεργασιών με αρμοδιότητες:

βα) την προβολή της μετρολογίας, του ρόλου και του έργου της Αυτοτελούς Λειτουργικής Μονάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (Α.Λ.Μ. Ε.Ι.Μ.),

ββ) την επιμέλεια του έντυπου, ηλεκτρονικού, ψηφιακού, πολυμεσικού και διαδικτυακού υλικού, που αφορά στην προβολή και τη δημοσιότητα του έργου και των δράσεων της Α.Λ.Μ. Ε.Ι.Μ.,

βγ) την ενημέρωση της ιστοσελίδας του Ε.Ι.Μ. και τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης,

βδ) την υλοποίηση μελετών, έργων ή μέρους έργων, που αφορούν στο Ε.Ι.Μ.,

βε) τη διαχείριση προγραμμάτων που χρηματοδοτούν έργα της Α.Λ.Μ. Ε.Ι.Μ., σε συνεργασία με τις λοιπές αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.Π.,

βστ) την υποστήριξη των Εργαστηρίων του Ε.Ι.Μ. και των Περιφερειακών του Εργαστηρίων στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων,

βζ) την ανάπτυξη συνεργειών εντός και εκτός του Ε.Σ.Υ.Π..

γ) Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης με αρμοδιότητα την εξειδικευμένη τεχνική και επιστημονική υποστήριξη για την επίλυση προβλημάτων και, ιδίως:

γα) τη μέριμνα για την καλή λειτουργία και την τεχνική υποστήριξη των κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων του Ε.Ι.Μ., καθώς και τον έλεγχο της κατάστασης και συντήρησής τους,

γβ) την κατάρτιση οδηγιών και τη μέριμνα για τον συντονισμό των ενεργειών σε θέματα συντήρησης και επισκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων,

γγ) την παρακολούθηση, τον συντονισμό και τον έλεγχο της εκτέλεσης των τεχνικών έργων και των εργασιών επισκευών και συντήρησης, και

γδ) τον σχεδιασμό προγραμμάτων προληπτικής συντήρησης των κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων του Ε.Ι.Μ.

  1. Η επιστημονική έρευνα που διεξάγεται από το Ε.Ι.Μ. δύναται να χρηματοδοτείται και μέσω των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας με τους ίδιους όρους και τις προϋποθέσεις που χρηματοδοτούνται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας.
  2. Ως Επιστημονικός Υπεύθυνος προγράμματος του Ε.Ι.Μ. μπορεί να ορίζεται είτε μέλος του μόνιμου προσωπικού, καθώς και του προσωπικού με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου και αορίστου χρόνου του Ε.Ι.Μ., εφόσον είναι κάτοχος διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, ή ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου οργανικής μονάδας του Ε.Ι.Μ. είτε εξωτερικός συνεργάτης, εφόσον είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος.
  3. Στην αυτοτελή λειτουργική μονάδα Ε.Ι.Μ. αντιστοιχούν είκοσι εννέα (29) θέσεις Eιδικού Επιστημονικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και έξι (6) θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

α) Στη Διεύθυνση Εργαστηριακών Μεγεθών, είκοσι επτά (27) θέσεις Ε.Ε.Π., κατηγορίας εκπαίδευσης Π.Ε., με τις εξής ειδικότητες:

αα) έντεκα (11) Φυσικών,

αβ) έξι (6) Μηχανολόγων Μηχανικών,

αγ) τεσσάρων (4) Χημικών Μηχανικών και

αδ) έξι (6) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

β) Στη Διεύθυνση Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Ποιότητας:

βα) Δύο (2) θέσεις Ε.Ε.Π. κατηγορίας εκπαίδευσης Π.Ε., με τις εξής ειδικότητες:

  1. i) μία (1) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και
  2. ii) μία (1) Μηχανολόγων Μηχανικών και

ββ) έξι (6) θέσεις κατηγορίας εκπαίδευσης Π.Ε., από τους εξής κλάδους:

  1. i) τρεις (3) Π.Ε. Μηχανικών, με τις εξής ειδικότητες: δύο (2) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μία (1) Μηχανολόγων Μηχανικών
  2. ii) δυο (2) Π.Ε. Πληροφορικής με τις εξής ειδικότητες: μία (1) Πληροφορικής (software) και μία (1) Πληροφορικής (software-hardware) και

iii) μία (1) Π.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού.

  1. Στο επιστημονικό προσωπικό χορηγείται το επίδομα της υποπερ. στ’ της περ. Ε της παρ. 1 του άρθρου 135 του ν. 4472/2017 (Α΄74).

 

Άρθρο 48

Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας – Προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 2231/1994

Στον ν. 2231/1994 (A’ 139) προστίθεται νέο άρθρο 2Α ως εξής:

«Άρθρο 2Α

Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας

  1. Στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.) συνιστάται συμβούλιο με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί επί θεμάτων σχετικών με την επιστημονική μετρολογία.
  2. Το Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη και συγκεκριμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.), ως Πρόεδρο, και από έναν (1) εκπρόσωπο:

α) του Υπουργείου Υγείας,

β) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

γ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) του Υπουργείου Ανάπτυξης,

ε) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

στ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,

ζ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

η) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,

θ) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος

ι) της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,

ια) του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και

ιβ) της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων.

  1. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας και οι αναπληρωτές τους προτείνονται με πράξεις των αρμόδιων Υπουργών, αν πρόκειται για εκπροσώπους των Υπουργείων, διαφορετικά με πράξεις των αρμόδιων οργάνων των φορέων που εκπροσωπούν. Κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων είναι το κύρος, η ευρεία επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία ή οι ειδικές γνώσεις τους σε θέματα μετρολογίας και συναφών δραστηριοτήτων.
  2. Η θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας είναι τριετής.
  3. Το Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.
  4. Το Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
  5. Οι εισηγητές και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας είναι υπάλληλοι της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16) που ορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Υ.Π., με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

 

Άρθρο 49

Επιστημονική υποστήριξη Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης

Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου μπορούν να προσλαμβάνονται στο Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης (Ε.Σ.Υ.Π.) του άρθρου 9 του ν. 372/1976 δύο (2) μετακλητοί υπάλληλοι, με ειδίκευση στα θέματα του Ε.Σ.Υ.Π., κατά ανάλογη εφαρμογή του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Β’ του ν. 4622/2019 (Α’ 133), που το συνεπικουρούν για ειδικά επιστημονικά θέματα. Οι μετακλητοί υπάλληλοι αποχωρούν αυτοδικαίως ταυτόχρονα με την αποχώρηση, για οποιονδήποτε λόγο, του προσώπου που τους προσέλαβε, χωρίς άλλη διαδικασία και η αποχώρησή τους δεν γεννά οιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλη αξίωση, ούτε προνόμιο ή προτίμηση.

 

Άρθρο 50

Μεταβατικές διατάξεις για την ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.

  1. Για την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, η Εθνική Πολιτική Ποιότητας εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση των φορέων της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 37, αναρτάται στο πρόγραμμα «Διαύγεια» και στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο τις εγκεκριμένες πολιτικές ποιότητας ανά Υπουργείο, όπως αναγράφονται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής του έτους 2025 του άρθρου 49 του ν. 4622/2019 (Α’ 133).
  2. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος, η ιδρυόμενη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» (ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.) υπεισέρχεται αυτοδικαίως ως καθολικός διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και έννομες σχέσεις της ομώνυμης αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.).
  3. Οι εκκρεμείς δίκες της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης», συνεχίζονται από την ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους.
  4. Η ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., συμμετέχει εφεξής ως ανεξάρτητο νομικό πρόσωπο, στις διεθνείς συμφωνίες και οργανισμούς στους οποίους συμμετείχε η ομώνυμη αυτοτελής λειτουργική μονάδα του Ε.Σ.Υ.Π., καθώς και στα πάσης φύσεως έργα, δράσεις και προγράμματα, χρηματοδοτούμενα ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή διεθνείς οργανισμούς ή από εθνικούς πόρους, τα οποία είχαν αναληφθεί από το Ε.Σ.Υ.Π. και υλοποιούνται μέχρι σήμερα από την ως άνω αυτοτελή λειτουργική μονάδα.
  5. Το δικαίωμα απόσβεσης οφειλών της περ. γ’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16) ισχύει εφεξής και για την ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε.
  6. Στο κτίριο επί της Λεωφόρο Κηφισού 50 στο Περιστέρι, το οποίο είχε περιέλθει με το άρθρο 6 του ν. 4109/2013 στο Ε.Σ.Υ.Π., συνεχίζει να στεγάζεται χωρίς αντάλλαγμα το Ε.Σ.Υ.Π.
  7. Το τακτικό προσωπικό, το οποίο κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος υπηρετεί στην αυτοτελή λειτουργική μονάδα «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.», καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., στην οποία παρέχει τις υπηρεσίες του και υπόκειται στον Κανονισμό Λειτουργίας της. Το τακτικό προσωπικό που υπηρετεί με σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, κατατάσσεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. στις θέσεις εργασίας του Κανονισμού Λειτουργίας. Για τα δύο (2) πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε., οι διοικητικές υπηρεσίες δύνανται να καλύπτονται από την κεντρική υπηρεσία του Ε.Σ.Υ.Π. ατελώς.
  8. Οι θέσεις προσωπικού που συνιστώνται στο άρθρο δέκατο του καταστατικού της ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. είναι δυνατό να μεταβάλλονται με τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας της Εταιρείας, ανάλογα με τις ανάγκες της.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’

ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ

 

Άρθρο 51

Μετατροπή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» σε ανώνυμη εταιρεία

  1. Το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης», που ιδρύθηκε με τον ν. 4468/2017 (Α’ 61), μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.) και τον διακριτικό τίτλο «Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.» και «Ε.ΣΥ.Δ.».
  2. Για τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση και λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. εφαρμόζεται συμπληρωματικά και εφόσον δεν αντίκειται στον παρόντα, ο ν. 4972/2022 και το καταστατικό της, καθώς και ο ν. 4548/2018 (Α’ 104) περί αναμόρφωσης του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών.
  3. Η Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. είναι ο εθνικός φορέας διαπίστευσης κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218).
  4. Η Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. έχει συσταθεί για την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος, είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και εποπτεύεται από τον Υπουργό Ανάπτυξης.

 

Άρθρο 52

Καταστατικό

Το Καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» έχει ως εξής:

«Άρθρο πρώτο

Σύσταση – Εταιρική επωνυμία

  1. Συστήνεται με το παρόν ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία στην ελληνική γλώσσα «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «Ε.ΣΥ.Δ.» (εφεξής «Εταιρεία») και στην αγγλική γλώσσα «Hellenic Accreditation System» και τον διακριτικό τίτλο «ESYD».
  2. Η Εταιρεία αποτελεί τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης κατά την έννοια του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218).

 

Άρθρο δεύτερο

Έδρα της Εταιρείας

  1. Ως έδρα της Εταιρείας ορίζεται ο Δήμος Καλλιθέας Αττικής.
  2. Η Εταιρεία μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, να μεταφέρει την έδρα της και να ιδρύει υποκαταστήματα, γραφεία ή άλλης μορφής εγκατάσταση σε άλλους δήμους της Ελλάδας.

 

Άρθρο τρίτο

Διάρκεια της Εταιρείας

Η διάρκεια της Εταιρείας είναι αορίστου χρόνου. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, η διάρκεια της Εταιρείας μπορεί να μετατρέπεται σε ορισμένου χρόνου.

 

Άρθρο τέταρτο

Σκοπός και αρμοδιότητες της Εταιρείας

  1. Στην Εταιρεία ανατίθενται η υλοποίηση, η εφαρμογή και η διαχείριση του εθνικού συστήματος διαπίστευσης.
  2. Η Εταιρεία αποτελεί τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα διαπίστευσης και εκπροσωπεί τη χώρα σε διεθνείς οργανισμούς αρμόδιους για τα θέματα αυτά.
  3. Η Εταιρεία χορηγεί πιστοποιητικά διαπίστευσης σε φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που έχουν την έδρα τους ή υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή και αποφασίζει για την απόρριψη, την ανάκληση ή την αναστολή της διαπίστευσης των ανωτέρω φορέων.
  4. Η Εταιρεία δύναται να συμμετέχει σε συμφωνίες αμοιβαίας αναγνώρισης, οι οποίες συνάπτονται μεταξύ Εθνικών Φορέων Διαπίστευσης, κατά την έννοια του άρθρου 4 του Κανονισμού (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218).
  5. Η Εταιρεία αναλαμβάνει συμβουλευτικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο της διαπίστευσης.

 

Άρθρο πέμπτο

Εξωτερική τεχνική συνδρομή

  1. Η λειτουργία της Εταιρείας υποβοηθείται:

α) Από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.

β) Από τους Αξιολογητές και τους Εμπειρογνώμονες του Μητρώου της παρ. 2.

  1. Στην Εταιρεία δημιουργείται Μητρώο εξειδικευμένων στελεχών που προέρχονται από τον δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143) και από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να υποβοηθούν την Εταιρεία στη λειτουργία της.
  2. Με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη δημιουργία και την τήρηση του Μητρώου της παρ. 2, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό, ο τρόπος επιλογής των στελεχών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Άρθρο έκτο

Μετοχικό κεφάλαιο

  1. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ορίζεται στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ, το οποίο καλύπτεται κατά εκατό τοις εκατό (100%) από το Ελληνικό Δημόσιο και διαιρείται σε δέκα χιλιάδες (10.000) μετοχές ονομαστικής αξίας εκατό (100) ευρώ η κάθε μια.
  2. Η καθαρή θέση της Εταιρείας ανέρχεται στο ποσό που προσδιορίζεται την 31η Δεκεμβρίου 2024 από την έκθεση αποτίμησης δύο (2) ορκωτών ελεγκτών λογιστών ή ελεγκτικής εταιρείας, όλων των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και όλων των απαιτήσεων και υποχρεώσεων του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου που περιέρχονται την ανωτέρω ημερομηνία στην Εταιρεία, ως καθολική διάδοχο αυτού.

Η καθαρή θέση που προκύπτει, δύναται να καλύπτει το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου και του αποθεματικού υπέρ το άρτιο, όπως προσδιορίζεται ανωτέρω, και το υπόλοιπο μη κεφαλαιοποιούμενο τμήμα της παραμένει ως ειδικό αποθεματικό για την εκπλήρωση των σκοπών της.

 

Άρθρο έβδομο

Σύγκληση, συγκρότηση, λειτουργία και αρμοδιότητες Γενικής Συνέλευσης

  1. Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) είναι το ανώτατο όργανο της Εταιρείας και αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση.
  2. Στη Γ.Σ. εκπροσωπείται το Ελληνικό Δημόσιο από:

α) τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και

β) τον Υπουργό Ανάπτυξης.

  1. Η Γ.Σ. ευρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως επί θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, όταν παρίστανται σε αυτήν άπαντες οι αναφερόμενοι στην παρ. 2.
  2. Η Γ.Σ. συνέρχεται υποχρεωτικά τουλάχιστον μία φορά (1) για κάθε εταιρική χρήση έως τη δέκατη (10η) ημερολογιακή ημέρα του ένατου μήνα μετά από τη λήξη της εταιρικής χρήσης, προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων και την έγκριση της συνολικής διαχείρισης που έλαβε χώρα κατά την αντίστοιχη χρήση (τακτική Γενική συνέλευση). Η Γ.Σ. είναι αρμόδια να εγκρίνει, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), το Στρατηγικό Σχέδιο.
  3. Η Γ.Σ. συνέρχεται εκτάκτως οποτεδήποτε το Δ. Σ. το κρίνει σκόπιμο και αναγκαίο (έκτακτη Γενική Συνέλευση).
  4. Τη Γ.Σ. συγκαλεί το Δ.Σ. με πρόσκληση, στην οποία προσδιορίζονται ο τόπος, η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης, καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με σαφήνεια.
  5. Οι αποφάσεις της Γ.Σ. μπορούν να λαμβάνονται, χωρίς συνεδρίαση, κατ` ανάλογη εφαρμογή των άρθρων 135, περί λήψης αποφάσεων με ψηφοφορία χωρίς συνεδρίαση, και 136, περί προσυπογραφής πρακτικού χωρίς συνεδρίαση, του ν. 4548/2018 (Α’ 104).

 

Άρθρο όγδοο

Σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) διαμορφώνει τη στρατηγική και την πολιτική ανάπτυξης της Εταιρείας και είναι αρμόδιο για κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση, τη διαχείριση και την επιδίωξη του σκοπού της.
  2. Η Εταιρεία διοικείται από επταμελές Δ.Σ., που αποτελείται από:

α) Τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία της Εταιρείας,

β) τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία της Εταιρείας,

γ) έναν (1) εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης,

δ) ένα (1) μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ή ερευνητή ερευνητικού κέντρου ή ερευνητικού ινστιτούτου που υπάγεται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή πρόσωπο υψηλής επιστημονικής κατάρτισης και εγνωσμένου κύρους,

ε) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, με εμπειρία στα θέματα της Εταιρείας, ο οποίος προτείνεται από τον φορέα που εκπροσωπεί,

στ) έναν (1) εκπρόσωπο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) με εμπειρία στα θέματα της Εταιρείας, ο οποίος προτείνεται από τον φορέα που εκπροσωπεί και

ζ) έναν (1) εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Εταιρεία, ο οποίος υποδεικνύεται από το πλέον αντιπροσωπευτικό σωματείο των εργαζομένων.

  1. Το Δ.Σ. ορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί ορισμού Διοικητικού Συμβουλίου, σύνθεσης και θητείας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας μπορεί να είναι και Πρόεδρος του Δ. Σ. της Εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή, έβδομο μέλος στο Δ.Σ. ορίζεται από τη Γενική Συνέλευση πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης ή επαγγελματικής εμπειρίας στα θεματικά πεδία της Εταιρείας.
  2. Οι αμοιβές και αποζημιώσεις των μελών του Δ.Σ. καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4972/2022, περί αμοιβών και αποζημιώσεων μελών Διοικητικού Συμβουλίου και επιτροπής ελέγχου.
  3. Η διοίκηση της Εταιρείας περιλαμβάνει τη διαχείριση και τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπησή της. Η Εταιρεία εκπροσωπείται δικαστικά και εξώδικα και απέναντι σε κάθε αρχή ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή από ειδικά εξουσιοδοτημένο από αυτόν πρόσωπο για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
  4. Η θητεία των μελών του Δ. Σ. είναι τριετής και μπορεί να ανανεωθεί άπαξ.
  5. Τρία (3) τουλάχιστον από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ανεξάρτητα και μη εκτελεστικά. Ως ανεξάρτητα νοούνται τα μέλη που δεν έχουν εξάρτηση με την Εταιρεία με την έννοια ότι:

α) δεν διατηρούν επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την Εταιρεία ή με θυγατρική της ή με άλλη επιχείρηση που συνδέεται εμπορικά με την Εταιρεία, σχέση που, από τη φύση της, επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα της Εταιρείας, ιδίως, όταν η επιχείρηση αυτή είναι σημαντικός προμηθευτής ή πελάτης της Εταιρείας,

β) δεν κατέχουν θέση Προέδρου του Δ.Σ., εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. ή διευθυντικού στελέχους στην Εταιρεία ή σε επιχείρηση που συνδέεται με την Εταιρεία με σχέση μητρικής – θυγατρικής,

γ) δεν διατηρούν σχέση εξαρτημένης εργασίας, έργου ή έμμισθης εντολής με την Εταιρεία ή με επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτήν με σχέση μητρικής – θυγατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4548/2018 (Α` 104), περί ελέγχου που διενεργείται κατά την ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας και

δ) δεν έχουν συγγένεια μέχρι δεύτερου βαθμού ούτε είναι σύζυγοι ή συμβίοι εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. ή διευθυντικού στελέχους της Εταιρείας ή επιχείρησης, που συνδέεται με αυτήν με σχέση μητρικής-θυγατρικής.

Η παύση των μελών δεν θεμελιώνει δικαίωμα οποιασδήποτε μορφής αποζημίωσης έναντι του Ελληνικού Δημοσίου ή της Εταιρείας.

Σε περίπτωση απώλειας της ιδιότητας του μέλους ή μελών του Δ.Σ., λόγω παραίτησης, θανάτου, οικειοθελούς αποχώρησης, ανάκλησης ή λόγω έκπτωσης για οποιονδήποτε άλλο λόγο, πριν από τη λήξη της θητείας τους, τα υπόλοιπα μέλη μπορούν να συνεχίσουν τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της Εταιρείας έως την αντικατάσταση των ελλειπόντων μελών, με την προϋπόθεση ότι τα μέλη αυτά είναι τρία (3) τουλάχιστον. Η αδικαιολόγητη απουσία μέλους από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. για χρονική περίοδο μεγαλύτερη από τρεις (3) μήνες λογίζεται ως παραίτησή του.

  1. Το Δ.Σ. ορίζει ένα (1) από τα μέλη του ως Αντιπρόεδρο, που αναπληρώνει τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματός του. Η αναπλήρωση του Προέδρου από τον Αντιπρόεδρο ή άλλο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος δεν προσδίδει στον αναπληρωτή την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους.
  2. Το Δ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία, όταν είναι παρόντα πέντε (5) τουλάχιστον μέλη του, μεταξύ των οποίων ο Διευθύνων Σύμβουλος και ένα (1) τουλάχιστον ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος και αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου.
  3. Το Δ.Σ. συνεδριάζει όταν οι ανάγκες της Εταιρείας το απαιτούν και μια (1) τουλάχιστον φορά κάθε μήνα, ύστερα από έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που γνωστοποιείται στα μέλη του δύο (2) τουλάχιστον εργάσιμες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση και περιλαμβάνει τον τόπο, την ημέρα και ώρα, καθώς και τα θέματα της συνεδρίασης με σαφήνεια, διαφορετικά η λήψη αποφάσεων επιτρέπεται μόνο εφόσον παρίστανται όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κανένα δεν αντιλέγει στη λήψη τους.
  4. Το έργο του Δ.Σ. συνεπικουρεί δικηγόρος, ο οποίος παρίσταται και συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., χωρίς δικαίωμα ψήφου.
  5. Η συνεδρίαση του Δ.Σ. μπορεί να διεξάγεται και με τηλεδιάσκεψη ως προς ορισμένα ή ως προς όλα τα μέλη του. Στην περίπτωση αυτή η πρόσκληση προς τα μέλη του Δ.Σ. περιλαμβάνει τις αναγκαίες πληροφορίες και τεχνικές οδηγίες για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση.
  6. Οι συζητήσεις και αποφάσεις του Δ.Σ. καταχωρούνται περιληπτικά σε ειδικό βιβλίο, που μπορεί να τηρείται και ηλεκτρονικά. Χρέη γραμματέα εκτελεί οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού της Εταιρείας. Στα πρακτικά επίσης καταχωρούνται και τα ονόματα των μελών που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση. Τα πρακτικά του Δ. Σ. υπογράφονται από τα μέλη που ήταν παρόντα στη συνεδρίαση, είτε ιδιοχείρως είτε με έγκυρη ψηφιακή υπογραφή.
  7. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., απαγορεύεται να αποκτούν τις ιδιότητες του Προέδρου, Αντιπροέδρου, Διευθύνοντος Συμβούλου ή μέλους Δ.Σ. άλλης εταιρείας που υπάγεται στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4972/2022, περί πεδίου εφαρμογής.

 

Άρθρο ένατο

Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) είναι αρμόδιο να αποφασίζει για κάθε πράξη που αφορά στη διοίκηση της Εταιρείας, τη διαχείριση της περιουσίας της και γενικά στην πραγμάτωση του σκοπού της, με εξαίρεση τα θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες του Προέδρου ή του Διευθύνοντος Συμβούλου και τα θέματα επί των οποίων η αποκλειστική αρμοδιότητα ανήκει, σύμφωνα με το παρόν, στη Γενική Συνέλευση.

Το Δ.Σ. έχει ενδεικτικά, τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α) Αποφασίζει για την ανάθεση σε ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα μελετών, ερευνών, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δοκιμών και ελέγχων, καθώς και για την εκτέλεση εργασιών εν γένει, που έχουν σχέση με τους σκοπούς της Εταιρείας.

β) Χορηγεί, απορρίπτει, ανακαλεί ή αναστέλλει, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, τα πιστοποιητικά διαπίστευσης σε φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης που έχουν την έδρα τους ή τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα ή στην αλλοδαπή.

γ) Αναθέτει σε εμπειρογνώμονες την επεξεργασία και την ενημέρωσή του επί ειδικών θεμάτων που άπτονται του σκοπού της Εταιρείας.

δ) Εισηγείται στην αρμόδια Κυβερνητική Επιτροπή, σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς του αναφορικά με τον μηχανισμό διακυβέρνησης του Συστήματος Υποδομών Ποιότητας.

ε) Μεριμνά για την καθιέρωση και τη λειτουργία συστήματος διαχείρισης της ποιότητας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία των φορέων διαπίστευσης, με στόχο τη διαρκή ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και τη συνεχή βελτίωσή του.

στ) Μπορεί να αναθέτει την άσκηση μέρους των αρμοδιοτήτων του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ή σε άλλα στελέχη της εταιρείας, καθορίζοντας συγχρόνως τους όρους και την έκταση της ανάθεσης αυτής.

  1. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας καθορίζει τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συγκαλεί σε συνεδρίαση τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνει τις συνεδριάσεις του. Όταν ο Πρόεδρος δεν υπάρχει, απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά του ασκεί ο Αντιπρόεδρος. Ο Πρόεδρος δεν είναι εκτελεστικός.
  2. Στον Διευθύνοντα Σύμβουλο ανατίθεται από το Διοικητικό Συμβούλιο, κατά τη συγκρότησή του σε σώμα, πλήρης διαχειριστική και αντιπροσωπευτική εξουσία. Στο πλαίσιο της εξουσίας αυτής ο Διευθύνων Σύμβουλος προΐσταται όλων των υπηρεσιών της Εταιρείας, διευθύνει το έργο τους, λαμβάνει τις αναγκαίες αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο που τίθεται από την κείμενη νομοθεσία, το καταστατικό, τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία της Εταιρείας, τα εγκεκριμένα προγράμματα και προϋπολογισμούς, καθώς και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στις αρμοδιότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου ανήκουν, ιδίως:

α) η κατάρτιση του προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων της Εταιρείας και η υποβολή αυτού προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, δύο (2) τουλάχιστον μήνες πριν από την έναρξη του οικονομικού έτους,

β) η υποβολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας των προτάσεων και των εισηγήσεων που απαιτούνται για την υλοποίηση των σκοπών του άρθρου τετάρτου,

γ) η σύνταξη του ετήσιου απολογισμού της Εταιρείας, μέσα σε έξι (6) μήνες από τη λήξη εκάστου οικονομικού έτους,

δ) η εκτέλεση των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου,

ε) η κατάρτιση συμβάσεων οικονομικού αντικειμένου μέχρι του ποσού που ορίζει με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο,

στ) η εισήγηση επί όλων των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στο Διοικητικό Συμβούλιο, με περαιτέρω δυνατότητα εισήγησης επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξης προς λήψη απόφασης, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό,

ζ) ο έλεγχος της καθημερινής εργασίας της Εταιρείας, καθώς και η άσκηση εποπτείας επί της διεξαγωγής των εργασιών κάθε λειτουργικής μονάδας και οργανωτικού τομέα της Εταιρείας και επί της άσκησης των καθηκόντων του πάσης φύσεως προσωπικού της Εταιρείας και

η) η απόφαση για θέματα του προσωπικού της Εταιρείας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των οικείων Κανονισμών της Εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί να μεταβιβάζει μέρος των αρμοδιοτήτων του που προβλέπονται από τον νόμο και το καταστατικό της Εταιρείας σε άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στους γενικούς διευθυντές, στους διευθυντές ή σε άλλους υπαλλήλους της Εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, όταν απουσιάζει ή κωλύεται για οποιονδήποτε λόγο, αναπληρώνεται από πρόσωπο που ορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

  1. Πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, ακόμη και αν είναι εκτός του εταιρικού σκοπού, δεσμεύουν την Εταιρεία απέναντι στους τρίτους, υπό την επιφύλαξη της παρ. 8 του άρθρου όγδοου, εκτός αν ο τρίτος γνώριζε την υπέρβαση του εταιρικού σκοπού, ή, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων, δεν μπορούσε να την αγνοεί. Το βάρος απόδειξης των περιστατικών που αίρουν τη δέσμευση της εταιρείας, φέρει η ίδια η Εταιρεία.

 

Άρθρο δέκατο

Έσοδα

  1. Τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται από:

α) Τακτικά έσοδα, στα οποία ανήκουν:

αα) Οι πρόσοδοι από την περιουσία της Εταιρείας.

αβ) Οι πάσης φύσεως πρόσοδοι από την παροχή υπηρεσιών προς τρίτους.

αγ) Τα έσοδα από τα δικαιώματα χορήγησης και διατήρησης των πιστοποιητικών που εκδίδει.

αδ) Οι τακτικές ή έκτακτες εισφορές νομικών ή φυσικών προσώπων ημεδαπών ή αλλοδαπών.

β) Έκτακτους πόρους, στους οποίους ανήκουν:

βα) Οι χρηματοδοτήσεις από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Α.Π.Δ.Ε.) με την επιφύλαξη των ειδικών θεσμικών πλαισίων και των εγκεκριμένων ορίων των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Α.Π.Δ.Ε. και των ετήσιων δημοσιονομικών ορίων.

ββ) Οι ειδικές χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, με την επιφύλαξη των ειδικών θεσμικών πλαισίων και των εγκεκριμένων ορίων των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Α.Π.Δ.Ε. και των ετήσιων δημοσιονομικών ορίων.

βγ) Οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις, που καταβάλλονται περιοδικώς ή εφάπαξ, για την εκπλήρωση υποχρεώσεων που αναθέτει το Ελληνικό Δημόσιο με ειδικές πράξεις του στην Εταιρεία.

βδ) Οι επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες φυσικών ή νομικών προσώπων, ημεδαπών ή αλλοδαπών.

βε) Η επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ανάπτυξης, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.

βστ) Κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

  1. Τα έσοδα της Εταιρείας χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξυπηρέτηση του σκοπού της.

 

Άρθρο ενδέκατο

Θέματα προσωπικού

  1. Συστήνονται στην Εταιρεία τριάντα τρεις (33) θέσεις τακτικού προσωπικού.
  2. Η πλήρωση των θέσεων τακτικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4972/2022 (Α’ 181), περί πλήρωσης θέσεων προσωπικού και αμοιβών.
  3. Η πλήρωση των θέσεων της παρ. 2 διενεργείται με απόφαση του Δ.Σ. και ύστερα από σχετική προκήρυξη, η οποία συντάσσεται μετά από εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου, η οποία περιλαμβάνει:

α) την περιγραφή του αντικειμένου των προς κάλυψη θέσεων,

β) τα απαιτούμενα προσόντα,

γ) τα περαιτέρω προσόντα που δύναται να προβλεφθούν για την κάλυψη των θέσεων,

δ) τη διαδικασία επιλογής των υπαλλήλων, περιλαμβανομένης της δυνατότητας συνέντευξης. Η προκήρυξη της πρόσληψης προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου κατά τα οριζόμενα στην παρούσα πραγματοποιείται υπό τον έλεγχο του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), σύμφωνα με το άρθρο 41 του ν. 4765/2021. Έως την κάλυψη των θέσεων με την ως άνω διαδικασία, η Εταιρεία δύναται να προβαίνει σε σύναψη ετησίων συμβάσεων ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών. Η σύναψη των συμβάσεων αυτών γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

  1. Οι αμοιβές του πάσης φύσεως προσωπικού καθορίζονται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4972/2022.
  2. Η πλήρωση των θέσεων γενικών διευθυντών πραγματοποιείται σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 4972/2022, περί πλήρωσης θέσεων γενικών διευθυντών και αποδοχών.
  3. Στην Εταιρεία προσλαμβάνονται δύο (2) δικηγόροι, με σχέση έμμισθης εντολής, σύμφωνα με το άρθρο 51 του ν. 4622/2019 (Α’ 133), περί ετήσιου προγραμματισμού ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης.
  4. Η Εταιρεία δύναται να απευθύνει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας κατ’ εφαρμογή του άρθρου 31 του ν. 4873/2021 (Α΄248) και εφόσον η σχετική διαδικασία καταστεί άγονη, επιτρέπεται η απόσπαση στην Εταιρεία τακτικού μόνιμου προσωπικού ή προσωπικού που υπηρετεί με σχέση εργασίας Ι.Δ.Α.Χ. στους φορείς του δημοσίου τομέα της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), περί ορισμών, για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών που μπορεί να παραταθεί για ένα (1) επιπλέον έτος. Στην περίπτωση αυτή, οι αποσπώμενοι στον οργανισμό λαμβάνουν από αυτόν το σύνολο των αποδοχών τους με τις προϋποθέσεις καταβολής τους, οι οποίες υπολογίζονται αποκλειστικά σύμφωνα με τον ν. 4440/2016 (Α’ 224) για τον φορέα προέλευσης, ο δε χρόνος της απόσπασής τους λογίζεται ως χρόνος στην οργανική τους θέση.
  5. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 9 του ν. 4440/2016 περί ενδοϋπουργικής κινητικότητας, η διάρκεια της απόσπασης είναι, κατ’ εξαίρεση, μέχρι τρία (3) έτη.

 

Άρθρο δωδέκατο

Κανονισμός λειτουργίας

  1. Η Εταιρεία καταρτίζει Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος εγκρίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Κανονισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο τεύχος καταχώρισης πράξεων και στοιχείων λοιπών φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΠΡΑ.Δ.Ι.Τ.) και αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας.
  2. Ο Κανονισμός Λειτουργίας καθορίζει την οργάνωση, τους κανόνες και τις διαδικασίες εσωτερικής λειτουργίας, ελέγχου, άσκησης της δραστηριότητας και των συναλλαγών της εταιρείας και, ιδίως:

α) τη διάρθρωση των υπηρεσιών, τα αντικείμενά τους, καθώς και τη σχέση των υπηρεσιών μεταξύ τους και με τη διοίκηση,

β) τις θέσεις προσωπικού της Εταιρείας, κατανεμημένες σε κατηγορίες εκπαίδευσης, κλάδους και ειδικότητες,

γ) τα κύρια χαρακτηριστικά του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, δηλαδή, κατ’ ελάχιστον τη λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης, καθώς και την πολιτική και τη διαδικασία για τη διενέργεια περιοδικής αξιολόγησης του συστήματος εσωτερικού ελέγχου,

δ) τις διαδικασίες αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών,

ε) τον Κανονισμό Προσωπικού, ο οποίος ορίζει ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία και τα προσόντα για την πρόσληψη του προσωπικού, τις άδειες, το ωράριο, τη δυνατότητα μετακινήσεων προσωπικού εντός του φορέα, το σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, τη διαδικασία και τα κριτήρια προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τις πειθαρχικές διαδικασίες και ποινές που διέπουν το προσωπικό του φορέα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

στ) την πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης που ακολουθεί η Εταιρεία, σύμφωνα με κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental Social Governance – ESG),

ζ) τις πολιτικές και τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας για τη λειτουργία των οργάνων διοίκησης και του προσωπικού,

η) τις πολιτικές και διαδικασίες πρόληψης και αντιμετώπισης καταστάσεων σύγκρουσης συμφερόντων, φαινομένων διαφθοράς και κινδύνων ακεραιότητας, καθώς και γνωστοποίησης δυνητικών ή πραγματικών τέτοιων καταστάσεων,

θ) την πολιτική ηλεκτρονικής παρακολούθησης και ηλεκτρονικού ελέγχου των πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών, με σκοπό την πρόληψη των καταχρηστικών πληρωμών, χρεώσεων ή συναλλαγών και

ι) τη σχεδίαση, οργάνωση και δράση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, για περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών για φυσικές καταστροφές και τεχνολογικά ατυχήματα.

 

Άρθρο δέκατο τρίτο

Διάθεση πλεονασμάτων

Διαχειριστικά πλεονάσματα της Εταιρείας διατίθενται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης κατ’ επιλογή για τους ακόλουθους σκοπούς:

α) τη δημιουργία αποθεματικού,

β) την πραγματοποίηση επενδύσεων και

γ) τη βελτίωση των όρων παροχής των προσφερόμενων υπηρεσιών της.

Στα πλεονάσματα δεν υπολογίζονται χρηματοδοτήσεις από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

 

Άρθρο δέκατο τέταρτο

Εταιρική χρήση – Ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις

  1. Η εταιρική χρήση είναι δωδεκάμηνης διάρκειας, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.
  2. Οι ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας καταρτίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από τη Γενική Συνέλευση.

 

Άρθρο δέκατο πέμπτο

Ορκωτοί ελεγκτές

Ο τακτικός έλεγχος της Εταιρείας πραγματοποιείται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών, η δε εκλογή των κατά περίπτωση τακτικών ελεγκτών της αποφασίζεται από τη Γενική Συνέλευση.

 

Άρθρο δέκατο έκτο

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου – Οργάνωση και αρμοδιότητες

Η Εταιρεία αναπτύσσει και υιοθετεί σύστημα εσωτερικού ελέγχου και συστήνει μονάδα εσωτερικού ελέγχου σύμφωνα με τα άρθρα 16, περί συστήματος εσωτερικού ελέγχου και οργάνωσης και λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, και 17, περί αρμοδιοτήτων του εσωτερικού ελεγκτή και της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, του ν. 4972/2022 (Α’ 181).

 

Άρθρο δέκατο έβδομο

Λύση της εταιρείας και εκκαθάριση της περιουσίας της

  1. Η Εταιρεία λύεται:

α) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ή

β) με την κήρυξή της σε πτώχευση.

  1. Τη λύση της Εταιρείας ακολουθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης. Η Γενική Συνέλευση διορίζει τον εκκαθαριστή.
  2. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρέχουν πληροφορίες και, αν τους ζητηθεί, εύλογη συνδρομή στον εκκαθαριστή για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της εκκαθάρισης. Επιπλέον, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παραδίδουν στον εκκαθαριστή κάθε περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας που ευρίσκεται στην κατοχή τους.

 

Άρθρο δέκατο όγδοο

Μεταβατικές διατάξεις

  1. Η πρώτη Γενική Συνέλευση συνέρχεται εντός δύο (2) μηνών από τη σύσταση της Εταιρείας.
  2. Ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του υφιστάμενου κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) αναλαμβάνουν αυτοδικαίως καθήκοντα του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Εταιρείας, με τις αυτές ιδιότητες. Οι ανωτέρω εξακολουθούν να λαμβάνουν τις προβλεφθείσες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αποδοχές τους ως μέλη του Δ.Σ. του Ε.ΣΥ.Δ., έως την πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, με την οποία λαμβάνεται απόφαση για το ύψος των αμοιβών και αποζημιώσεών τους σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου όγδοου του καταστατικού. Για τη λήξη της θητείας τους τα μέλη του Δ.Σ. δεν δικαιούνται αποζημίωσης.
  3. Έως την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας του άρθρου δωδέκατου και την κατάταξη του υφιστάμενου προσωπικού, τα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των ζητημάτων μισθολογικής κατάστασης του προσωπικού, εξακολουθούν να διέπονται από τις διατάξεις οι οποίες εφαρμόζονται μέχρι σήμερα για το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και το προσωπικό του.
  4. Η πρώτη διαχειριστική χρήση αρχίζει από τη δημοσίευση του παρόντος και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2025.».

 

Άρθρο 53

Ατέλειες υπέρ της Εταιρείας Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.

Η έκθεση απογραφής που περιέχει περιγραφή των ακινήτων που περιέρχονται κατά κυριότητα στην ιδρυόμενη ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» καταχωρείται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών των αρμόδιων υποθηκοφυλακείων και οι απαιτούμενες κτηματολογικές εγγραφές πραγματοποιούνται ατελώς. Η κατά τα ανωτέρω μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων και κάθε άλλη πράξη που συνδέεται με αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, εισφορά ή τέλος. Η ως άνω απαλλαγή καταλαμβάνει και την υπεραξία που προκύπτει κατά την μετατροπή.

 

Άρθρο 54

Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης

  1. Για την υποβοήθηση του έργου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.), συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.
  2. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης αποτελείται από δεκαέξι (16) μέλη, που διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για τριετή θητεία, μαζί με τους αναπληρωτές τους, ως εξής:

α) ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., ως Πρόεδρος,

β) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης,

γ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

δ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,

ε) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,

στ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας,

ζ) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

η) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,

θ) ένας (1) εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

ι) ένας (1) εκπρόσωπος της Επαγγελματικής – Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών,

ια) ένας (1) εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών,

ιβ) ένας (1) εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών,

ιγ) ένας (1) εκπρόσωπος του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης,

ιδ) ένας (1) εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης και Ελέγχου (Hellas Cert),

ιε) ένας (1) εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (Hellas Lab) και

ιστ) ένας κοινός εκπρόσωπος των ενώσεων καταναλωτών.

Μεταξύ των μελών ορίζεται Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, ο οποίος αντικαθιστά τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας του.

  1. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης και οι αναπληρωτές τους προτείνονται με πράξεις των αρμόδιων Υπουργών, αν πρόκειται για εκπροσώπους των Υπουργείων, διαφορετικά με πράξεις των αρμόδιων οργάνων των φορέων που εκπροσωπούν. Κριτήρια για την επιλογή των εκπροσώπων είναι το κύρος, η ευρεία επιστημονική κατάρτιση και η εμπειρία ή οι ειδικές γνώσεις τους σε τομείς εργαστηριακών δοκιμών, σε ελέγχους, σε συστήματα διασφάλισης της ποιότητας και στην πιστοποίηση προϊόντων. Αν εκπροσωπούμενος φορέας ή Υπουργείο καθυστερήσει πέραν των δύο (2) μηνών, από την ημερομηνία κατά την οποία ειδοποιήθηκε εγγράφως, να ορίσει τον εκπρόσωπό του στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, αυτό μπορεί να συγκροτείται και να λειτουργεί χωρίς τη συμμετοχή του εκπροσώπου του φορέα αυτού.
  2. Η θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης είναι τριετής.
  3. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης.
  4. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τα μισά συν ένα από τα μέλη του. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του και σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Η διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης παρέχεται από υπαλλήλους της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., όπως ορίζεται με τον Κανονισμό Λειτουργίας της.
  5. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης γνωμοδοτεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. για θέματα χορήγησης ή ανάκλησης της διαπίστευσης, για την καθιέρωση των κριτηρίων, των κανονισμών, των διαδικασιών διαπίστευσης, καθώς και για τις οικονομικές υποχρεώσεις αυτών που διαπιστεύονται ή επιτηρούνται. Επίσης, γνωμοδοτεί προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. σε σχέση με τη δυνατότητά της να διαπιστεύσει φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης αναφορικά με διαδικασίες που εισηγούνται δημόσιες αρχές ή οργανισμοί, σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 38.
  6. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., μπορεί να ορίζεται αποζημίωση για τον Πρόεδρο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης.
  7. Με απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. μπορούν να προσλαμβάνονται δύο (2) μετακλητοί υπάλληλοι με ειδίκευση στα θέματα της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., κατά ανάλογη εφαρμογή του Κεφαλαίου Ε’ του Μέρους Β’ του ν. 4622/2019 (Α’ 133), που συνεπικουρούν το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για ειδικά επιστημονικά θέματα. Οι μετακλητοί υπάλληλοι αποχωρούν αυτοδικαίως ταυτόχρονα με την αποχώρηση, για οποιονδήποτε λόγο, του προσώπου που τους προσέλαβε, χωρίς άλλη διαδικασία και η αποχώρησή τους δεν γεννά οιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης ή άλλη αξίωση, ούτε προνόμιο ή προτίμηση.

 

Άρθρο 55

Μεταβατικές διατάξεις για την εταιρεία Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.

  1. Με την έναρξη ισχύος του παρόντος η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» υπεισέρχεται αυτοδικαίως ως καθολική διάδοχος σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου.
  2. Οι εκκρεμείς δίκες του μετατρεπόμενου νομικού προσώπου συνεχίζονται από την «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.», χωρίς να επέρχεται βίαιη διακοπή τους και χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη ειδικότερη διατύπωση ή ενέργεια για τη συνέχισή τους.
  3. Οι θέσεις προσωπικού που συστήνονται στο άρθρο ενδέκατο του καταστατικού της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» είναι δυνατό να μεταβάλλονται με τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας, ανάλογα με τις ανάγκες της Εταιρείας.
  • Θέσεις HellasCert επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής»

    A. Γενική τοποθέτηση

    Σας παραθέτουμε τα σχόλια της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης «HellasCert» σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των εθνικών υποδομών ποιότητας στην χώρα μας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία σε τομείς παραγωγής, παροχής υπηρεσιών και στη δημόσια διοίκηση. Ιδιαίτερα, η θέσπιση Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας αποτελεί θετική εξέλιξη που – για πρώτη φορά – δίνει ένα ουσιαστικό μήνυμα, σε δημόσια διοίκηση και αγορά, ότι αυτή αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, εκφράζεται με ομοιογένεια και έχει την αναγκαία πολιτική στήριξη. Αναφορικά με τον προτεινόμενο μηχανισμό διακυβέρνησης αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη, καθώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «παράλληλων» συστημάτων ποιότητας τα οποία σήμερα αναπτύσσουν χωριστούς μηχανισμούς πιστοποίησης, άσκησης επιθεωρήσεων και ανάπτυξης τεχνικών προδιαγραφών, εκτός του συστήματος διαπίστευσης που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008. Ως HellasCert χαιρετίζουμε το έργο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας καθώς πρόκειται για εξαιρετική δουλειά που δείχνει βαθιά τεχνογνωσία και στρατηγική αντίληψη των Εθνικών Υποδομών Ποιότητας.

    B. Κατ΄ άρθρο παρατηρήσεις

    Μέρος Β’ – Προετοιμασία και ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και έννομη προστασία στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων
    Άρθρο 13 – Εκθέσεις δοκιμών, πιστοποίηση και άλλα αποδεικτικά μέσα – Προσθήκη παρ. 1Α στο άρθρο 56 ν. 4412/2016
    Αντιλαμβανόμαστε ότι η υπ’ αρ. 2325/2023 απόφαση του ΣτΕ φέρεται να δημιούργησε προβληματισμό αναφορικά με την συμμετοχή εταιρειών προέλευσης τρίτων χωρών σε δημόσιες συμβάσεις, καθώς ήγειρε εμπορευματικά εμπόδια. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστεί και να επαναδιατυπωθεί, καθώς δεν διασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός, αλλά ούτε η δημόσια ασφάλεια και υγεία. Αυτό συμβαίνει καθώς τα κριτήρια διαπίστευσης των φορέων τρίτων χωρών δεν λαμβάνουν επαρκώς (ή και καθόλου) υπόψιν τις όποιες εξιδεικευμένες απαιτήσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Επιπλέον, δεν είναι μακρινή η εποχή όπου πληθώρα ελληνικών επιχειρήσεων, με έδρα και δραστηριότητα στην Ελλάδα, κατείχαν πιστοποιητικά που έφεραν διαπίστευση από φορέα τρίτης χώρας, γεννώντας το εύλογο ερώτημα για το πως γίνεται να είναι οικονομικότερη η πιστοποίηση μιας τοπικής εταιρείας από φορέα της αλλοδαπής. Εξ ου και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική η τελευταία φράση “ή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αναγνώρισης του Διεθνούς Φόρουμ Διαπίστευσης (International Accreditation Forum Multirateral Recognition Agreement – IAF MRA)”, καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα την συμμετοχή σε δημόσιες συμβάσεις εταιρειών οι οποίες δεν θα φέρουν αξιόπιστη ή/και επαρκώς αξιολογημένη και τεκμηριωμένη πιστοποίηση και διαπίστευση.

    Μέρος Γ’ – Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας
    Άρθρο 37 – Σύστημα Υποδομών Ποιότητας
    Φαίνεται να απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Εποπτεία Αγοράς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των υποδομών ποιότητας. Χωρίς να απαιτείται σχετική νομοθετική πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα ήταν θεμιτό να συμπεριλαμβάνεται ως ορισμός και έννοια στην περιγραφή των περιλαμβανόμενων στο Σύστημα Υποδομών Ποιότητας της χώρας.
    Άρθρο 41 – Σύσταση Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων
    Χαιρετίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων ως ουσιαστική πρόβλεψη για την εξομάλυνση και διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του κλάδου. Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε να παραστούν διευκρινήσεις και παραμετροποιήσεις, τόσο για το εύρος των δεδομένων πληροφόρησης που θα περιέχονται τελικά στο εν λόγω μητρώο, όσο και για την ανάγκη καταχώρισης των στοιχείων που αφορούν σε οικονομικές συμφωνίες, τεχνικό φάκελο αξιολόγησης, εσωτερικά έγγραφα των φορέων και άλλων που είτε αναφέρονται, είτε υπονοούνται από την παρούσα νομοθετική πρόβλεψη. Εν προκειμένω, η ανάρτηση και μόνο των πιστοποιητικών κρίνεται εν δυνάμει επαρκής.
    Άρθρο 43 – Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.»
    Στο άρθρο 11 του Καταστατικού, κρίνεται ως θετική εξέλιξη η επίλυση του θέματος υποστελέχωσης του ΕΛΟΤ. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό να προσλάβει προσωπικό κι εκτός του στενού πλαισίου του ΑΣΕΠ και με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τα άτομα εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και εμπειρίας που απαιτούνται για την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί και εξαίρεση κινητικότητας για το προσωπικό. Τέλος, προτείνεται η προσωρινή δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων για δύο (2) συν ένα (1) χρόνια.
    Άρθρο 45 – Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 4109/2013
    Είναι εξαιρετική θετική η πρόβλεψη για μόνιμη πλέον συμμετοχή στο ΔΣ του ΕΣΥΠ εκπροσώπων του ΣΕΒ, του ΣΒΕ, της HellasCert και της HellasLab.
    Άρθρο 52 – Καταστατικό
    Στο άρθρο 8 του Καταστατικού, κρίνεται ως απαραίτητη η συμμετοχή και εκπροσώπου της HellasCert αλλά και της HellasLab στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού και εκ τούτου η μετατροπή του Διοικητικού Συμβουλίου σε εννεαμελές. Σημειώνουμε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε σύγκρουση συμφερόντων καθώς οι HellasCert και HellasLab είναι θεσμοθετημένοι, συλλογικοί φορείς και δεν διατηρούν οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την εταιρεία ΕΣΥΔ. Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ζητείται και να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση αμεροληψίας των επιλεγμένων εκπροσώπων HellasCert και HellasLab, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν διατηρούν οποιαδήποτε επιχειρηματική ή επαγγελματική σχέση με οποιοδήποτε μέλος του καθενός συλλογικού φορέα.
    Στο άρθρο 11 του Καταστατικού, κρίνεται ως θετική εξέλιξη η επίλυση του θέματος υποστελέχωσης του ΕΣΥΔ. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό τόσο να προσλάβει επιπλέον από το προβλεπόμενο προσωπικό, όσο και να το προσλάβει εκτός του στενού πλαισίου του ΑΣΕΠ και με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τα άτομα εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και εμπειρίας που απαιτούνται για την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί και εξαίρεση κινητικότητας για το προσωπικό. Προτείνεται επίσης η προσωρινή δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων για δύο (2) συν ένα (1) χρόνια. Τέλος, πρέπει να προβλεφθούν εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις των αξιολογητών, αφού τόσο οι εξωτερικοί συνεργάτες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι μετακινήσεις, εκτός διατάξεων δημοσίου, είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά, όπως αποδεικνύεται με τεκμηριωμένες αναλύσεις. Ειδικά για την λειτουργία του ΕΣΥΔ, οφείλουμε να τονίσουμε περαιτέρω πως εδώ υπάρχει άμεση ανάγκη, για τη διεκπεραίωση ανελαστικών υποχρεώσεων του οργανισμού, να προκύπτει συνεισφορά στο έργο του από προσωπικό με κατάλληλα προσόντα. Η αναμονή εξέλιξης οποιασδήποτε μακροχρόνιας διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για το ΕΣΥΔ, τους πελάτες του (φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης και διαπιστευμένα εργαστήρια), αλλά και τους πελάτες των πελατών του, δηλαδή για όλη την αλυσίδα της παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (βιομηχανία, υπηρεσίες κλπ). Έως την κάλυψη των θέσεων με τις διευρυμένες δυνατότητες που προτείνονται παραπάνω, εκτιμούμε ότι θα πρέπει επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα στο ΕΣΥΔ να προβαίνει σε σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών, η οποία σύναψη να γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
    Άρθρο 54 – Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
    Εκτιμούμε ότι η παράγραφος 1 πρέπει να τροποποιηθεί ώστε το προβλεπόμενο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης να συνίσταται στην εταιρεία ΕΣΥΔ, όπως είναι η υφιστάμενη κατάσταση, και όχι στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

  • 12 Ιουνίου 2025, 02:05 | Παπαδημητρίου Νικόλαος

    ΕΘΝΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
    Είναι απαραίτητο να περιγραφούν οι σκοποί και οι στόχοι κάθε μητρώου, λεπτομερείς τεχνικές προδιαγραφές σχετικά με τη τυπολογία τους, ποιοι υποχρεώνονται να παρέχουν στοιχεία και με ποιους όρους, κλπ.

    Στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. καταχωρούνται:
    (Α)πιστοποιητικά διαπίστευσης που εκδίδονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.).
    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα (είναι δημόσια πληροφορία στο site του ΕΣΥΔ), αφού αυτός που τροφοδοτεί το Μητρώο είναι το ΕΣΥΔ, εφόσον έχει πληροφοριακό σκοπό. Ανάλογα με το σκοπό του σχετικού Μητρώου, αν αποτελεί δηλαδή αναγκαία προϋπόθεση η συμμετοχή στο Μητρώο για την ανάληψη έργου αξιολόγησης της συμμόρφωσης στην Ελλάδα, τότε υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα Τεχνικών εμποδίων στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που πρέπει να διερευνηθεί, αφού δικαίωμα συμμετοχής στη διαπιστευμένη πιστοποίηση, έχουν και όλοι οι φορείς διαπιστευμένοι σύμφωνα με το MLA (Αμοιβαία Αναγνώριση). Σχετικό θέμα θεραπεύει? και το άρθρο 13 της παρούσας διαβούλευσης (Τμήμα Β). Επίσης, εφόσον αφορά τους διαπιστευμένους φορείς σε πεδία του υποχρεωτικού τομέα (ευρωπαϊκής κατεύθυνσης), δηλαδή τους Κοινοποιημένους στο NANDO, η παράλληλη λειτουργία του ΕΘΝΙΚΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ, που θα περιορίζει την πρόσβαση μόνο στους κοινοποιημένους φορείς από το ΕΣΥΔ, αποτελεί ξεκάθαρα περιορισμό στην παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης (ακόμη και ο πληροφοριακός χαρακτήρας).
    Όσον αφορά τους διαπιστευμένους φορείς σε πεδία του υποχρεωτικού τομέα (εθνικής κατεύθυνσης), μπορούν να ενταχθούν άμεσα και υποχρεωτικά (πχ. Ασανσερ, Ψυκτικά, Μηχανήματα Έργου κλπ), με την έννοια ότι δεν υπάρχει άλλος φορέας διαπίστευσης για αυτά τα πεδία. Καλό θα ήταν επίσης, η διαπίστευση να περάσει και σε άλλους εθνικούς τομείς, ως η πιό αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της συμμόρφωσης.
    Στον μη Υποχρεωτικό Τομέα, όπου η διαπίστευση δεν είναι υποχρεωτική, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός (σοβαρότατο πρόβλημα Τεχνικών εμποδίων στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών αξιολόγησης της συμμόρφωσης) και πρόσθετα διοικητικά βάρη στους διαπιστευμένους φορείς σε σχέση με τους μη διαπιστευμένους φορείς, ή διαπιστευμένους από άλλο οργανισμό (MLA).
    Επίσης, σχεδόν όλοι οι φορείς έχουν πεδία διαπίστευσης σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς, και επιπρόσθετα διαθέτουν και μη διαπιστευμένα πεδία. Το θέμα θέλει λεπτομερή διερεύνηση, γιατί άπτεται θεμάτων ανταγωνισμού.

    Σχετικά με το «β) τα πιστοποιητικά διακρίβωσης, πιστοποίησης και ελέγχου, που εκδίδονται από διαπιστευμένους από το Ε.ΣΥ.Δ. φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.),» Αφορά και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά (πχ. Δοκιμών, Προσώπων)?
    Ενδεικτικά πρέπει να διερευνηθούν τα παρακάτω θέματα τουλάχιστον
    Δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και πρόσθετα διοικητικά βάρη με τους διαπιστευμένους φορείς εκτός ΕΣΥΔ και τους μη διαπιστευμένους φορείς. Επίσης, υπάρχει θέμα προσωπικών δεδομένων και επιχειρηματικών δεδομένων.
    Εναλλακτικά μπορούν να εμφανίζονται QR code εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

    Σχετικά με το (γ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά των περ. α) και β),
    Αυτά τα στοιχεία αποτελούν στοιχεία της αξιολόγησης του ΕΣΥΔ (περ.α) και δεν περιλαμβάνουν πολλές υποκατηγορίες πχ. Συνδρομητικές Υπηρεσίες Φορέων και Εργαστηρίων, Ελεύθερα Διαθέσιμα Τυποποιητικά έγγραφά (πχ Οδηγίες, Νομοθεσία), Πιστοποιητικά που εκδίδονται με βάση Επιχειρηματικές Τεχνικές Προδιαγραφές(τεχνολογίες black box), Διεργαστηριακά αποτελέσματα, ευέλικτο Πεδίο κλπ. Πρέπει να διερευνηθεί τι πρέπει ακριβώς να ανεβαίνει στο Μητρώο.
    Στην περίπτωση (β) και στον υποχρεωτικό τομέα (εθνικής κατεύθυνσης) συνήθως τα τυποποιητικά έγγραφα είναι δημόσια έγγραφα (Υπουργικές Αποφάσεις κλπ)
    Στην περίπτωση (β) στον μη υποχρεωτικό τομέα, δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και πρόσθετα διοικητικά βάρη σε σχέση με τους μη διαπιστευμένους φορείς.

    Σχετικά με το δ) τα παραστατικά των φορέων των περ. α) και β), για την παροχή των υπηρεσιών διακρίβωσης, δοκιμών, πιστοποίησης και ελέγχου, πρέπει να διερευνηθούν τουλάχιστον τα παρακάτω:
    δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός και πρόσθετα διοικητικά βάρη σε σχέση με τους μη διαπιστευμένους φορείς,
    αθέμιτη εμπορική πρακτική,
    επιχειρηματικά δεδομένα
    παραβίαση εμπιστευτικότητας,
    νόθευση ανταγωνισμού κλπ.
    Ο οικονομικός έλεγχος του ΕΣΥΔ, που είναι δεδομένος από τον έλεγχο των παραστατικών του, δεν προβλέπεται και μάλλον απαγορεύεται από τον Καν.765

    Σχετικά με το «ε) τα στοιχεία των αξιολογητών, επιθεωρητών και ελεγκτών των φορέων της περ. β)».
    Αποτελούν στοιχεία αξιολόγησης των φορέων από το ΕΣΥΔ. Θα μπορούσαν να ενημερώνουν το ΕΣΥΔ με ρήτρα εμπιστευτικότητας.
    Πρέπει να διερευνηθούν τουλάχιστον τα παρακάτω:
    Καταπάτηση της ελευθερίας επιλογής εργασιακού αντικειμένου των αξιολογητών, επιθεωρητών και ελεγκτών, που έχουν πολλές φορές πρόσκαιρες και adhoc, συμβάσεις με διαφορετικούς φορείς, χωρίς αποκλειστικότητες κλπ. Επίσης, δεν καλύπτει τους μη Έλληνες που χρησιμοποιούνται στα παραπάνω. Σε συνδυασμό με την υποχρέωση των φορέων να ενημερώνουν το Μητρώο, πως αντιμετωπίζονται οι περιπτώσεις σύνθετων εργασιακών σχέσεων, πχ. Φυσικό πρόσωπο με ταυτόχρονες συμβάσεις συνεργασίας με 5 και πλέον φορείς (ειδικά για τη περίπτωση εξαιρετικά εξειδικευμενων τεχνικών αξιολογητών)

    Σχετικά με το στ) η τεκμηρίωση των αξιολογήσεων, δοκιμών, επιθεωρήσεων και ελέγχων, κατά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών των περ. α) και β).
    Για την περίπτωση Α. «Η Τεκμηρίωση» είναι διαθέσιμη μόνο στον Επικεφαλής Επιθεωρητή, τον Επιθεωρητή, τον Τεχνικό Αξιολογητή (εν μέρει για τα τμήματα που τον αφορούν) και τον Υπεύθυνο Διαπίστευσης, δηλαδή το αρμόδιο στέλεχος του ΕΣΥΔ που εισηγείται το θέμα στο εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης. Σε όλη τη διαδικασία εφαρμόζεται αυστηρή ρήτρα εμπιστευτικότητας. Ακόμη και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης, τα περιορισμένα και προβλεπόμενα τεκμήρια της διαπίστευσης που γνωρίζουν, οφείλουν να τα διαχειρίζονται με αυστηρή εμπιστευτικότητα. Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να διαχειρίζονται από έναν ξένο οργανισμό, όπως εν προκειμένω ο ΕΛΟΤ.
    Σχετικά με το Β) «Η Τεκμηρίωση» διατηρείται από τους φορείς, με συνθήκες ασφάλειας και εμπιστευτικότητας και αξιολογείται δειγματοληπτικά κατά τις επιτηρήσεις του ΕΣΥΔ.
    Στοιχεία της τεκμηρίωσης που δεν άπτονται σημείων εμπιστευτικότητας ή άλλων νομοθετικών προβλέψεων, μπορούν να τροφοδοτούν ένα μητρώο και μάλιστα online πχ. Ψηφιακές Φωτογραφίες τυπικών σημείων της επιθεώρησης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αφού διερευνηθούν θέματα προσωπικών δεδομένων κλπ.
    Ο όγκος του συνόλου της τεκμηρίωσης, θα γονάτιζε οποιοδήποτε μητρώο. πχ η Πιστοποίηση μεγάλων τεχνικών ή ενεργειακών έργων είναι αρκετά TerraByte.

    Πολύ καλή προσπάθεια τα Μητρώα, αρκεί να διερευνηθούν πλήρως τα προαναφερόμενα σχετικά θέματα. Επίσης, να αξιοποιηθεί η εμπειρία στα διεθνή μητρώα, όπως της IAF (iafcertsearch.org) και των ιδιωτικών σχημάτων πχ GlobalGap

  • 12 Ιουνίου 2025, 01:47 | HellasCert

    Σας παραθέτουμε τα σχόλια της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης «HellasCert» σχετικά με το νομοσχέδιο, το οποίο με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε να συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των εθνικών υποδομών ποιότητας στην χώρα μας, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και την αξιοπιστία σε τομείς παραγωγής, παροχής υπηρεσιών και στη δημόσια διοίκηση. Ιδιαίτερα, η θέσπιση Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας αποτελεί θετική εξέλιξη που – για πρώτη φορά – δίνει ένα ουσιαστικό μήνυμα, σε δημόσια διοίκηση και αγορά, ότι αυτή αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, εκφράζεται με ομοιογένεια και έχει την αναγκαία πολιτική στήριξη. Αναφορικά με τον προτεινόμενο μηχανισμό διακυβέρνησης αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη, καθώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα των «παράλληλων» συστημάτων ποιότητας τα οποία σήμερα αναπτύσσουν χωριστούς μηχανισμούς πιστοποίησης, άσκησης επιθεωρήσεων και ανάπτυξης τεχνικών προδιαγραφών, εκτός του συστήματος διαπίστευσης που προβλέπεται στον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008. Ως HellasCert χαιρετίζουμε το έργο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας καθώς πρόκειται για εξαιρετική δουλειά που δείχνει βαθιά τεχνογνωσία και στρατηγική αντίληψη των Εθνικών Υποδομών Ποιότητας.

    Άρθρο 37 – Σύστημα Υποδομών Ποιότητας

    Φαίνεται να απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Εποπτεία Αγοράς, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των υποδομών ποιότητας. Χωρίς να απαιτείται σχετική νομοθετική πρόβλεψη στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, θα ήταν θεμιτό να συμπεριλαμβάνεται ως ορισμός και έννοια στην περιγραφή των περιλαμβανόμενων στο Σύστημα Υποδομών Ποιότητας της χώρας.

    Άρθρο 41 – Σύσταση Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων

    Χαιρετίζουμε τη δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων ως ουσιαστική πρόβλεψη για την εξομάλυνση και διασφάλιση της ορθής λειτουργίας του κλάδου. Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν οπωσδήποτε να παραστούν διευκρινήσεις και παραμετροποιήσεις, τόσο για το εύρος των δεδομένων πληροφόρησης που θα περιέχονται τελικά στο εν λόγω μητρώο, όσο και για την ανάγκη καταχώρισης των στοιχείων που αφορούν σε οικονομικές συμφωνίες, τεχνικό φάκελο αξιολόγησης, εσωτερικά έγγραφα των φορέων και άλλων που είτε αναφέρονται, είτε υπονοούνται από την παρούσα νομοθετική πρόβλεψη. Εν προκειμένω, η ανάρτηση και μόνο των πιστοποιητικών κρίνεται εν δυνάμει επαρκής.

    Άρθρο 43 – Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.»

    Στο άρθρο 11 του Καταστατικού, κρίνεται ως θετική εξέλιξη η επίλυση του θέματος υποστελέχωσης του ΕΛΟΤ. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό να προσλάβει προσωπικό κι εκτός του στενού πλαισίου του ΑΣΕΠ και με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τα άτομα εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και εμπειρίας που απαιτούνται για την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί και εξαίρεση κινητικότητας για το προσωπικό. Τέλος, προτείνεται η προσωρινή δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων για δύο (2) συν ένα (1) χρόνια.

    Άρθρο 45 – Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας – Τροποποίηση παρ. 6 άρθρου 6 ν. 4109/2013

    Είναι εξαιρετική θετική η πρόβλεψη για μόνιμη πλέον συμμετοχή στο ΔΣ του ΕΣΥΠ εκπροσώπων του ΣΕΒ, του ΣΒΕ, της HellasCert και της HellasLab.

    Άρθρο 52 – Καταστατικό

    Στο άρθρο 8 του Καταστατικού, κρίνεται ως απαραίτητη η συμμετοχή και εκπροσώπου της HellasCert αλλά και της HellasLab στο Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού και εκ τούτου η μετατροπή του Διοικητικού Συμβουλίου σε εννεαμελές. Σημειώνουμε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε σύγκρουση συμφερόντων καθώς οι HellasCert και HellasLab είναι θεσμοθετημένοι, συλλογικοί φορείς και δεν διατηρούν οποιαδήποτε επιχειρηματική ή άλλη επαγγελματική σχέση με την εταιρεία ΕΣΥΔ. Επιπροσθέτως, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ζητείται και να προσκομίζεται σχετική βεβαίωση αμεροληψίας των επιλεγμένων εκπροσώπων HellasCert και HellasLab, ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν διατηρούν οποιαδήποτε επιχειρηματική ή επαγγελματική σχέση με οποιοδήποτε μέλος του καθενός συλλογικού φορέα.
    Στο άρθρο 11 του Καταστατικού, κρίνεται ως θετική εξέλιξη η επίλυση του θέματος υποστελέχωσης του ΕΣΥΔ. Θεωρούμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί η δυνατότητα στον οργανισμό τόσο να προσλάβει επιπλέον από το προβλεπόμενο προσωπικό, όσο και να το προσλάβει εκτός του στενού πλαισίου του ΑΣΕΠ και με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια, ώστε να μπορέσει να προσελκύσει τα άτομα εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων και εμπειρίας που απαιτούνται για την εύρυθμη και ορθή λειτουργία του. Παράλληλα θα πρέπει να προβλεφθεί και εξαίρεση κινητικότητας για το προσωπικό. Προτείνεται επίσης η προσωρινή δυνατότητα της σύναψης συμβάσεων για δύο (2) συν ένα (1) χρόνια. Τέλος, πρέπει να προβλεφθούν εξαιρέσεις για τις μετακινήσεις των αξιολογητών, αφού τόσο οι εξωτερικοί συνεργάτες δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όσο και οι μετακινήσεις, εκτός διατάξεων δημοσίου, είναι πολύ πιο συμφέρουσες οικονομικά, όπως αποδεικνύεται με τεκμηριωμένες αναλύσεις. Ειδικά για την λειτουργία του ΕΣΥΔ, οφείλουμε να τονίσουμε περαιτέρω πως εδώ υπάρχει άμεση ανάγκη, για τη διεκπεραίωση ανελαστικών υποχρεώσεων του οργανισμού, να προκύπτει συνεισφορά στο έργο του από προσωπικό με κατάλληλα προσόντα. Η αναμονή εξέλιξης οποιασδήποτε μακροχρόνιας διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού θα έχει δυσμενή αποτελέσματα για το ΕΣΥΔ, τους πελάτες του (φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης και διαπιστευμένα εργαστήρια), αλλά και τους πελάτες των πελατών του, δηλαδή για όλη την αλυσίδα της παραγωγικής οικονομικής δραστηριότητας της χώρας (βιομηχανία, υπηρεσίες κλπ). Έως την κάλυψη των θέσεων με τις διευρυμένες δυνατότητες που προτείνονται παραπάνω, εκτιμούμε ότι θα πρέπει επιπλέον να δοθεί η δυνατότητα στο ΕΣΥΔ να προβαίνει σε σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργων ή υπηρεσιών, η οποία σύναψη να γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

    Άρθρο 54 – Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης

    Εκτιμούμε ότι η παράγραφος 1 πρέπει να τροποποιηθεί ώστε το προβλεπόμενο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης να συνίσταται στην εταιρεία ΕΣΥΔ, όπως είναι η υφιστάμενη κατάσταση, και όχι στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

  • 12 Ιουνίου 2025, 00:55 | Νικολακόπουλος Παντελής

    Στο άρθρο 52 (Καταστατικό του ΕΣΥΔ) περιλαμβάνεται στο άρθρο 4. περ.5 η φράση «5. Η Εταιρεία αναλαμβάνει συμβουλευτικές ή εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικές με το αντικείμενο της διαπίστευσης.».
    Σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 17011 (4.3) ❝Ο φορέας διαπίστευσης δεν επιτρέπεται να παρέχει ή να συμμετέχει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους φορείς συμμόρφωσης, όπως: Συμβουλές για τη σύνταξη εγχειριδίων ποιότητας
    Εκπαίδευση προσαρμοσμένη στις διαδικασίες του φορέα, Προετοιμασία για διαπίστευση ή προδιαγνωστικούς ελέγχους (“pre-assessments” με συμβουλευτικό χαρακτήρα)❞. Απαγορεύεται γιατί: Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών θα δημιουργούσε σύγκρουση συμφερόντων & Θα υπονόμευε την αμεροληψία του φορέα διαπίστευσης, δηλαδή την ανεξάρτητη αξιολόγηση της συμμόρφωσης.
    Στο άρθρο 54 (Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης) υπάρχουν πολλά απαγορευτικά σημεία για τη λειτουργία ενός φορέα διαπίστευσης. Το άρθρο παρουσιάζεται ως να μην έχει παρουσιασθεί στο φορέα για επικύρωση.
    Αναφέρεται στην παράγραφο 1, το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης «συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης». Αυτό απαγορευεται τόσο από τον κανονισμό 765/2008, όσο και από το ISO 17011:2017.
    Στο Κεφάλαιο 5.3 του 1S) 17011 – Μηχανισμός για τη διασφάλιση της αμεροληψίας, tο πρότυπο ορίζει ότι: Ο φορέας διαπίστευσης πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό (π.χ. συμβούλιο ή επιτροπή) που να διασφαλίζει την αμεροληψία των δραστηριοτήτων διαπίστευσης. Αυτός ο μηχανισμός:
    Πρέπει να είναι ανεξάρτητος από τη διοίκηση που εμπλέκεται στις καθημερινές δραστηριότητες διαπίστευσης, δηλαδή αποκλείεται η συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου.
    Περιλαμβάνει αντιπροσώπους ενδιαφερόμενων μερών, όπως (με αυτή τη σειρά):
    Φορείς συμμόρφωσης (π.χ. εργαστήρια, οργανισμοί πιστοποίησης)
    Καταναλωτές
    Ρυθμιστικές αρχές
    Ακαδημαϊκούς
    Βιομηχανία
    Τεχνικούς Κλάδους
    Κοινωνία των πολιτών
    Έχει την ευθύνη να παρέχει τεκμηριωμένες συστάσεις για την πολιτική και την κατεύθυνση του φορέα, με σκοπό τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας και τη διαχείριση κινδύνων αμεροληψίας.
    Συνήθως αναφέρεται ως: Συμβούλιο Αμεροληψίας (Impartiality Committee) ή
    Συμβουλευτικό Συμβούλιο (Advisory Board). Στην Ελλάδα, από το 2002 το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης του ΕΣΥΔ λειτουργεί αδιάλειπτα ως Τεχνικό Συμβούλιο Αμεροληψίας, με γνωμοδοτική λειτουργία αλλά και δικαίωμα αναπομπής στη διαδικασία αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Σε όλες τις συνθέσεις μέχρι σήμερα, προεδρευει ο Πρόεδρος του ΕΣΥΔ, που για πολλά χρόνια ήταν υποχρεωτικά μέλος ΔΕΠ Α Βαθμίδας σε συναφείς δραστηριότητες. Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι, δεν ήταν ποτέ μέλη του ΕΣΥΔ. Μάλιστα μόνο μετά το 2017, παρίστανται στις συνεδριάσεις του οργάνου ως παρατηρητές (με αμφίβολη νομιμότητα). Συνεπώς η πρόβλεψη της παρ.2, ότι συμμετέχει «ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., ως Πρόεδρος» απαγορευεται ρητά.
    Επίσης σε τέτοια συμβούλια δεν έχει εφαρμογή το αναφερόμενο στην παράγραφο 4 ‘σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου». Σε τέτοια συμβούλια πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών που προέρχονται από τη Διοίκηση και τον Ιδιωτικό τομέα ακόμη και στη διαδικασία της ψηφοφορίας.
    Σε ένα Τεχνικό Συμβούλιο Αμεροληψίας, δεν μπορεί να προβλέπεται συνεπικούρηση (Μετακλητοί για ειδικά επιστημονικά θέματα)

  • 11 Ιουνίου 2025, 23:54 | Μαρκέλλα Κανδυλάκη

    Άρθρο 42 Απόσχιση της μονάδας ΕΛΟΤ και μετατροπή της σε ΑΕ

    Αφού θα έχει κοινό ΔΣ, άρα θα είναι θυγατρική εταιρεία του ΕΣΥΠ, ποιος ο λόγος απόσχιση; Γιατί δεν γίνεται ανεξάρτητη ΑΕ στην οποία θα συμμετέχουν στο ΔΣ περισσότεροι κοινωνικοί εταίροι και όχι πλειοψηφικά το υπουργείο;
    Το ΕΣΥΠ δημιουργήθηκε το 2013 και αποτελούνταν από τρεις ανεξάρτητες λειτουργικές μονάδες (ΕΛΟΤ, ΕΙΜ, ΕΣΥΔ). Εφόσον έχουν αποσχισθεί όλες ποιο το νόημα να διατηρείται η επωνυμία και το σχήμα ΕΣΥΠ, με μοναδική μονάδα το ΕΙΜ;

    Άρθρο 43 – Άρθρο έκτο Μετοχικό κεφάλαιο
    Η εισφορά του Ελληνικού Δημοσίου 3,2 εκατομμύρια στο μετοχικό κεφάλαιο θα γίνει σε μετρητά;

    Άρθρο 43 – Άρθρο δέκατο Έσοδα
    Έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας; Χωρίς τακτική επιχορήγηση πώς θα καλύπτει τα έξοδα και τις ανάγκες του. Τα τέλη που προβλέπονται για τη συμμετοχή από τρίτους, έχουν συμφωνηθεί με τους τρίτους; Θα είναι υποχρεωτικής εφαρμογής;

    Άρθρο 43 – Άρθρο ενδέκατο Θέματα προσωπικού
    Τα 50 άτομα που προβλέπονται επαρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων δραστηριοτήτων της ΕΛΟΤ ΑΕ;

    Άρθρο 47 Ειδικές διατάξεις για το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας
    ΓενικήΔιεύθυνση στο ΕΣΥΠ, δηλαδή η μονάδα ΕΙΜ όταν έχουν αποσχισθεί οι άλλες δύο μονάδες;

  • 11 Ιουνίου 2025, 23:56 | Παπαιωάννου

    Παρατηρήσεις Για το ΕΙΜ και την Επιστημονική Μετρολογία.
    Η ΑΛΜ ΕΙΜ του ΕΣΥΠ, μεταπίπτει σε Γενική Διεύθυνση του ΕΣΥΠ. Οι εγκαταστάσεις του ΕΙΜ βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι διοικητικες και οικονομικές υπηρεσίες του ΕΣΥΠ, παραμένουν στην Αθήνα (Περιστέρι), στο κτήριο που είναι και τμήμα του μετοχικού κεφαλαίου της νεοσυσταθείσας ΕΛΟΤ ΑΕ.
    Στο άρθρο 48 προβλέπεται η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας, χωρίς αναφορά που θα λειτουργεί. Το πιό φυσιολογικό είναι να έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη και να συμμετέχουν σε αυτό επιστημονικά στελέχη, εκπροσωπώντας δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Θα πρέπει να εκπροσωπούνται και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
    Επίσης είναι σύνηθες σε φορείς όπως το Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας, να προεδρευεται από τον Πρόεδρο του αντίστοιχου φορέα, που είναι και στέλεχος υψηλής τεχνικής επάρκειας. Παράξενη η επιλογή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΣΥΠ, ως προέδρου του ΕΙΜ, αφού δεν απαιτείται να είναι εγνωσμένου κύρους στο επιστημονικό πεδίο. Αντίστοιχα το άρθρο 49, με μετακλητούς στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, είναι εξαιρετικά περίεργο αλλά φυσιολογικό εφόσον ο Διευθύνων Σύμβουλος δεν είναι βαθύς γνώστης της Επιστημονικής Μετρολογίας.

  • 11 Ιουνίου 2025, 21:20 | Αθανάσιος Φαμελιάρης

    Άρθρο 41-Σύσταση Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων
    Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να καλυφθεί το κόστος διασύνδεσης/διαλειτουργικότητας (αρχικό κόστος και κόστος
    συντήρησης/υποστήριξης) των συστημάτων των υπόχρεων αποστολής στοιχείων στο ΕΜΠΙΕ αλλα και τυ ίδιου του ΕΜΠΙΕ (π.χ διάθεση σαν υπηρεσία)

    Άρθρο 42 Απόσχιση της μονάδας ΕΛΟΤ και μετατροπή της σε ΑΕ
    Δεν τονίζεται στο σχέδιο νόμου ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της ΕΛΟΤ ΑΕ. Εφόσον η ΕΛΟΤ ΑΕ λειτουργεί βάσει του ν. 4972/2022 ποια η σκοπιμότητα της απόσχισης της
    μονάδας ΕΛΟΤ

    Άρθρο 43 – Άρθρο όγδοο Σύγκληση, συγκρότηση και λειτουργία Διοικητικού Συμβουλίου
    Δεν αναφέρεται ρητά στο καταστατικό της ΕΛΟΤ ΑΕ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα είναι το ΔΣ του
    ΕΣΥΠ.Εφόσον ο ν. 4972/22 προβλέπει συμμετοχή εργαζομένων στα ΔΣ των εταιρειών, υπάρχει κάποιος
    συγκεκριμένος λόγος που δεν συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΛΟΤ ΑΕ εκπρόσωπος των εργαζομένων, σε
    αντίθεση με το ΔΣ της ΕΣΥΔ ΑΕ

    Άρθρο 43 – Άρθρο δέκατο Έσοδα
    Προβλέπονται τέλη που καταβάλλονται από τρίτους για τη συμμετοχή σε Τεχνικά Όργανα Τυποποίησης, το ύψος των οποίων καθορίζεται από
    το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Έχει προηγηθεί διαβούλευση/συμφωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη συμμετοχή σε Τεχνικά Όργανα Τυποποίησης επί πληρωμή;

    Άρθρο 43 – Άρθρο ενδέκατο Θέματα προσωπικού
    Τα 50 άτομα που προβλέπονται επαρκούν για τις αυξημένες απαιτήσεις των νέων δραστηριοτήτων της ΕΛΟΤ ΑΕ; Με ποιον τρόπο έχει γίνει ο υπολογισμός?

    Άρθρο 47 Ειδικές διατάξεις για το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας
    Μετά την απόσχιση της μονάδας ΕΛΟΤ δεν υπάρχει σκοπιμότητα δημιουργίας Γενικής Διεύθυνσης στο ΕΣΥΠ και ειδικά στη μονάδα ΕΙΜ. Επιπλέον η αύξηση των θέσεων προσωπικού και των θέσεων ευθύνης, καθώς και η χορήγηση επιδομάτων,
    συνεπάγονται αύξηση του κόστους μισθοδοσίας η οποία πρέπει να καλυφθεί

  • 11 Ιουνίου 2025, 19:16 | Μαρία Ελένη

    Στη Γερμανία οι Υποδομές Ποιότητας επιτηρούνται από το φορέα Έρευνας και Καινοτομίας. Στην Ελλάδα, αν και η Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας ανήκει στο Υπουργείο Ανάπτυξης, παραμένουμε προσκολλημένοι στη ΓΓΒιομηχανίας, από τον προηγούμενο αιώνα. Εντάξτε την εποπτεία των Υποδομών Ποιότητας στον φορέα Καινοτομίας της χώρας.
    Τρείς εκπρόσωποι από τον Τομέα Βιομηχανίας της ΓΓΒ, και κανένας από την ΓΓΕΤ!!! (άρθρο ΔΣ ΕΣΥΠ)

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:41 | Δήμητρα

    Στις Υποδομές Ποιότητας περιλαμβάνονται και οι
    γ) τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που έχουν ενεργή διαπίστευση από το Ε.ΣΥ.Δ. ή είναι κοινοποιημένοι.
    Δηλαδή, δεν περιλαμβάνονται οι οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, (α)που είναι διαπιστευμένοι από άλλο οργανισμό Αμοιβαίας Αναγνώρισης, (β)που ανήκουν στο μη υποχρεωτικό τομέα, και δεν είναι διαπιστευμένοι, αφού δεν είναι υποχρεωτικό.
    Και τι γίνεται για τα μη διαπιστευμένα πεδία των διαπιστευμένων οργανισμών?
    Για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλο αυτό είναι επιτρεπτό? (Αποφάσεις Ευρωπαικού Δικαστηρίου, Κανονισμοί κλπ)
    Από τον παγκόσμιο οργανισμό QI, η πιστοποίηση και η εποπτεία της αγοράς, είναι πυλώνες των Υποδομών ποιότητας.
    Γιατί θεσπίζουμε Εθνική Πολιτική Ποιότητας, και όχι Εθνική Πολιτική Υποδομών Ποιότητας?

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:46 | Δήμητρα Ν

    Στο άρθρο 38, «Θεσπίζεται Εθνική Πολιτική Ποιότητας».
    Ποια είναι η ανάγκη θέσπισης Εθνικής Πολιτικής Ποιότητας, σε ένα κράτος που είναι 45 χρόνια μέλος της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει άλλο κράτος μέλος, που την τελευταία εικοσαετία τουλάχιστον, εκπόνησε Εθνική Πολιτική Ποιότητας?

    Μήπως πρέπει να τη γνωστοποιήσουμε στην ΕΕ, αν είναι σύμφωνη με τις Ευρωπαικές Πολιτικές και Συνθήκες?
    Μήπως είναι προτιμότερο να αναφερόμαστε σε Εθνική Πολιτική Υποδομών Ποιότητας και όχι Εθνική Πολιτική Ποιότητας, που δεν έχει όλα τα παραπάνω προβλήματα.

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:16 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Σχόλια για Μέρος Γ’΄του νομοσχεδίου

    Ως συνταξιοδοτημένο (πλέον) στέλεχος του ΕΛΟΤ και ΕΣΥΠ, αλλά και ακόμη ενεργός Τεχνικός Υπεύθυνος (χωρίς αμοιβή) Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης του ΕΛΟΤ, παραθέτω καλόπιστα τις παρακάτω σκέψεις μου:

    1. αναδιάρθρωση του ΕΣΥΠ και ΕΣΥΔ: ιστορικά οι τρεις κύριες Υποδομές Ποιότητας δημιουργήθηκαν με τη χρονική σειρά ΕΛΟΤ, ΕΙΜ και ΕΣΥΔ ως ΝΠΙΔ. Πλην του ΕΙΜ, αυτά, μετά από κάποια χρόνια, μετασχηματίστηκαν σε ΑΕ (ΔΕΚΟ), στη συνέχεια δε, μετά από απόσχιση των δραστηριοτήτων εργαστηρίων και πιστοποίησης και εισφορά τους στην επίσης ΔΕΚΟ ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ, συγχωνεύτηκαν στο ΝΠΙΔ ΕΣΥΠ, από το οποίο, λόγω (σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμης) θεσμικής σύγκρουσης συμφερόντων, αποσπάστηκε το ΕΣΥΔ.
    2. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα οι αδυναμίες του συστήματος, κατά τη γνώμη μου, ήταν
    Α) η ανεπαρκής χρηματοδότηση λειτουργικών δαπανών (το ΕΣΥΔ είναι αυτοχρηματοδοτούμενο βάσει του ρόλου του ως μοναδικού φορέα διαπίστευσης, αλλά οι ΕΛΟΤ και ΕΙΜ, όπως σχεδόν παντού στην ΕΕ -με εξαίρεση τις μεγάλες βιομηχανικές χώρες- εξαρτώνται από την κρατική επιχορήγηση)
    Β) η συχνή εναλλαγή Διοικήσεων
    Γ) το δύσκαμπτο (έως ασφυκτικό) πλαίσιο λειτουργίας σχετικά με προσλήψεις και οικονομικές διαδικασίες
    3. Παρόλο που σίγουρα οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν ευγενείς στοχεύσεις, δεν μπορώ να διακρίνω κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα από ένα ακόμη μετασχηματισμό ΕΝΤΟΣ του Δημόσιου Τομέα. Αντίθετα, η εμπειρία έχει δείξει ότι ο μετασχηματισμός χρειάζεται ΠΟΛΥ περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί από ότι πιστεύει κανείς, πολλώ δε μάλλον για να αποφέρει καρπούς. Οι οργανισμοί φοβούμαι ότι, για ικανό χρονικό διάστημα, θα καταναλώσουν πολύτιμη ενέργεια και πόρους σε εσωτερικές διεργασίες αφαιρώντας τα από την επίτευξη των σκοπών τους.
    4. Με βάση τα παραπάνω, θα πρότεινα να σχεδιαστεί ένας μετασχηματισμός που θα βγάλει τις τρεις Υποδομές Ποιότητας από το θεσμικό πλαίσιο του Δημόσιου, ει δυνατόν, με συμμετοχή παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΤΕΕ κ.α.) στην μετοχική τους σύνθεση – και όχι απλά στα όργανα Διοίκησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα προσεγγίσουμε τις καλύτερες πρακτικές χωρών της ΕΕ, προσφέροντας ευελιξία και ουσιαστική ευθυγράμμιση με τις ανάγκες του ιδιωτικού τομέα. Αν όχι αυτό, κατ’ ελάχιστον, στοχευμένες βελτιώσεις στην υπάρχουσα δομή (1. ΕΣΥΠ με ΕΛΟΤ και ΕΙΜ και 2. ΕΣΥΔ) ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσληψη και διατήρηση τεχνικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης.
    5. Ειδικά για το μητρώο ΕΜΠΕ, προτείνω αυτό να ακολουθήσει το υπόδειγμα του https://www.iafcertsearch.org/ και, λογικά, να συσταθεί στην ΓΓ Βιομηχανίας ή στο ΕΣΥΔ (όχι στον ΕΛΟΤ)

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:23 | ΝΕΛΛΗ ΒΑΓΙΑ

    ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
    «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ……..»
    1) Το σύστημα των εθνικών υποδομών γίνεται πιο περίπλοκο και κατά συνέπεια αναποτελεσματικότερο, καθώς από τη στιγμή που ο ΕΛΟΤ και το ΕΣΥΔ μετατρέπονται σε ΑΕ και το ΕΙΜ είναι αυτοτελής μονάδα, η συνέχιση ύπαρξης του ΕΣΥΠ δεν εξυπηρετεί πλέον τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε αφού θα έχει περιορισμένο αντικείμενο εργασίας.
    2) Πως μπορεί το ΔΣ του ΕΣΥΠ να είναι και ΔΣ της ΕΛΟΤ ΑΕ, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Ο ΕΛΟΤ , όταν μετατράπηκε σε ΑΕ έπρεπε να αποδείξει στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα τυποποίησης ότι τηρεί τους ισχύοντες κανόνες ενώ αυτό τους παραβιάζει.
    3) Θα πρέπει επιτέλους στις δραστηριότητες του ΕΛΟΤ να αρθεί η εξαίρεση τυποποίησης των γεωργικών προϊόντων που υπήρχε στον ν372-76 έτσι ώστε να υπάρχει ένας και μόνο ελληνικός οργανισμός τυποποίησης μέλος των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών τυποποίησης.
    4) Οι τεχνικές επιτροπές τυποποίησης συστήνονται με βάση τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς τυποποίησης και συμμετέχουν σε αυτές εκπρόσωποι φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εμπλεκόμενοι στα θέματα τυποποίησης επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση μεταξύ τους για την έκδοση των τυποποιητικών κειμένων. Οι εμπειρογνώμονες μπορούν να συμμετέχουν μόνο σε ομάδες εργασίας.
    5) Η περίπτωση ανάθεσης στον ΕΛΟΤ του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και ελέγχων που είναι καθαρά δουλειά της ΓΓΒ είναι επανάληψη της ανάθεσης στον ΕΛΟΤ το 1990 της υποστήριξης του Εθνικού Κέντρου Πληροφόρησης για Πρότυπα και Κανονισμούς (οδηγία 83/189/ΕΟΚ), και δεν δόθηκαν ποτέ από το ΥΠΑΝ οι κατάλληλοι πόροι για τη σωστή του λειτουργία.
    6) Τα έσοδα της ΕΛΟΤ ΑΕ δεν μπορεί να εξαρτώνται αποκλειστικά από τις πωλήσεις προτύπων, ούτε από τα τέλη που καταβάλλονται από τρίτους για τη συμμετοχή στα τεχνικά όργανα τυποποίησης. Οι δε χρηματοδοτήσεις από προγράμματα της ΕΕ γνωρίζουμε ότι δεν θεωρούνται ποτέ έσοδα. Εφόσον λοιπόν δεν υπάρχουν επαρκή έσοδα θα συσσωρεύονται ζημιές στο ισολογισμό της ανώνυμης εταιρείας που συνεπάγονται προβλήματα λειτουργείας.
    7) Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται η έκδοση μετοχών
    8) Στο ΔΣ της ΕΛΟΤ ΑΕ δεν συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων όπως πολύ καλά γίνεται στην ΕΣΥΔ ΑΕ.
    9) Ο ΕΛΟΤ είναι ένας καθαρά τεχνοκρατικός οργανισμός με εξειδικευμένο τεχνικό αντικείμενο εργασίας, συνεπώς το επιστημονικό προσωπικό του θα πρέπει να είναι τεχνοκράτες με υψηλή τεχνική εκπαίδευση, άριστη γνώση ξένων γλωσσών και ανάλογες αμοιβές. Η κάλυψη των αναγκών σε επιστημονικό προσωπικό με εμβαλωματικές λύσεις ( όπως αποσπάσεις, κλπ) δεν λύνει το πρόβλημα παρά μόνο ίσως για το βοηθητικό προσωπικό. Ο νόμος αυτός που έρχεται 60 χρόνια μετά τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΟΤ ως ΝΠΙΔ (ν 372 -76 ) βρίσκει μια Ελλάδα με εξειδικευμένα στελέχη στην αγορά εργασίας, γεγονός που δεν συνέβαινε το 1976. Κατά το παρελθόν εκτιμήθηκε ότι απαιτούνται περίπου 3 χρόνια για την εκπαίδευση του νεοπροσλαμβανόμενου στελέχους στο αντικείμενο εργασίας του.
    10) Το άρθρο 49 αναφέρεται στο Εθνικό Συμβούλιο Τυποποίησης και το συγχέει με το ΕΣΥΠ.
    11) Οι διάφοροι κανονισμοί που απαιτούνται για τη λειτουργία του ΕΛΟΤ ως ανώνυμη εταιρεία υπάρχουν ήδη από την εποχή που ο ΕΛΟΤ λειτουργούσε ως ΑΕ, με βάση το Νόμο 2414/96 και σύμφωνα με το ΠΔ 155/97(ΦΕΚ 131/Α/25-6-97)., συνεπώς όσοι αναλάβουν να εκπονήσουν αυτούς τους κανονισμούς ας συμβουλευτούν και τους παλαιότερους.
    12) Όλες οι εταιρείες απαιτούν σταθερότητα διοίκησης ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αυτό που απαιτείται τη σημερινή εποχή είναι η αγαστή συνεργασία με τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ισότιμα χωρίς καπελώματα και κυρίως χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

    Νέλλη Β. Βάγια
    Χημικός Μηχανικός EPFL

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:34 | Δημήτρης

    Γιατί η Εποπτεία της Αγοράς δεν είναι τμήμα των Εθνικών Υποδομών Ποιότητας, όπως είναι συμβαίνει διεθνώς, αλλά είναι και ευρωπαϊκή υποχρέωση σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς 765/2008, 1025/2010, 1020/2019?
    Στο άρθρο 37, περιλαμβάνεται το Τμήμα Μετρολογίας και Μετρητικών Συστημάτων της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή, η Νομική Μετρολογία, που ανήκει κυρίως στην Εποπτεία της Αγοράς.

  • 11 Ιουνίου 2025, 18:36 | Αγαμέμνων Ν

    Πολύ η καλή η διαδικασία γνωστοποίησης του άρθρου 39, παρ.3 και εφεξής (αν και δεν έχει σχέση με μηχανισμό διακυβέρνησης) αλλά ποιός μπορεί να προσφέρει την υπηρεσία αυτή στον ΕΛΟΤ.
    Το Help Desk του ΕΛΟΤ (Εθνικό Σημείο TRIS), δεν καλύπτει ούτε τις ανάγκες ενημέρωσης και γνωστοποιήσεων επί των εθνικών γνωστοποιήσεων των άλλων κρατών μελών, ούτε μπορεί να μας υποστηρίξει στη γνωστοποίηση των δικών μας εθνικών πράξεων σε επίπεδο προσχεδίων.
    Επίσης, δεν αναφέρεται καμία ημερομηνία στο ΣΧΝ(πότε εφαρμόζονται όλα αυτά) και δεν γίνεται καμία αναφορά σε ΥΑ ή σε ΚΥΑ εφαρμογής.
    Στην Κυβερνητική Επιτροπή Ποιότητας, ποιοί μετέχουν? ποιός τη συστήνει? τι αρμοδιότητες έχει?
    Πρέπει απαραίτητα να λάβει ο ΕΛΟΤ το ρόλο που έχουν οι αντίστοιχοι ενωσιακοί οργανισμοί και ιδιαίτερα να βοηθήσει τη συμμετοχή μας και στην Ευρωπαική Τεχνική Νομοθέτηση. Έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε Κανονισμούς και Οδηγίες της ΕΕ χωρίς τη τεχνική συμμετοχή της Ελλάδας και μόνον.
    Τέλος στο άρθρο 45, Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου , μετέχουν μόνο Τρεις (3) εκπρόσωποι του τομέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ΥΠΕΝ, το Υποδομων και Μεταφορών, το Υγείας κλπ. μετέχουν με μηδεν.

  • 11 Ιουνίου 2025, 17:02 | Ευαγγελία Σ

    Ο ΕΛΓΟ Δήμητρα είναι Εθνικός Οργανισμός Τυποποίησης και δεν περιλαμβάνεται στις Εθνικές Υποδομές Ποιότητας.
    Ενδεικτικά έχει τις παρακάτω δραστηριότητες:
    Σύνταξη-έκδοση εθνικών προδιαγραφών στον τομέα των αγροτικών προϊόντων
    Επίβλεψη των ιδιωτικών φορέων πιστοποίησης, βάσει των εθνικών προτύπων AGRO
    Επίβλεψη των εγκεκριμένων Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης (ΟΕΠ) προϊόντων βιολογικής γεωργίας
    Έλεγχος και Πιστοποίηση Προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ
    Έλεγχος και Πιστοποίηση προϊόντων Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών
    Ελληνικό σήμα στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα
    Ελληνικό σήμα στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο Eλαιόλαδο και στις Επιτραπέζιες Eλιές
    Ελληνικό σήμα στα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα
    Έλεγχος της Ποιότητας του νωπού γάλακτος
    Έλεγχος Ισοζυγίων του γάλακτος
    Έλεγχος Διακίνησης του κρέατος
    Διαχείριση στοιχείων Παραγωγής του νωπού γάλακτος
    Έλεγχος αγοράς

    Διατηρεί τα παρακάτω Μητρωα πιστοποιημενων επιχειρησεων – REGISTER OF CERTIFIED COMPANIES
    Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. για ζωικά προϊόντα (ελληνικά)
    GEOGRAFICAL INDICATIONS REGISTER AND BENEFICIARIES OF USE ANIMAL ORIGIN PRODUCTS (english)
    Μητρώο Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων και Δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε. για φυτικά προϊόντα (ελληνικά)
    GEOGRAFICAL INDICATIONS REGISTER AND BENEFICIARIES OF USE NON-ANIMAL ORIGIN PRODUCTS (english)
    Μητρώο Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων για τα προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών
    Μητρώο ενεργών Πρώτων Αγοραστών Γάλακτος
    Μητρώο ενεργών Συλλογικών Φορέων Παραγωγών Γάλακτος

  • Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) με τον παρόν σας αποστέλλει τα αιτήματά της στο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «Αναμόρφωση του πλαισίου για την επαγγελματική κατάρτιση υπαλλήλων που χειρίζονται δημόσιες συμβάσεις, του πλαισίου για την προετοιμασία και την ανάθεση δημοσίων συμβάσεων και την έννομη προστασία στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, του πλαισίου εθνικών υποδομών ποιότητας και του πλαισίου ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των μεταποιητικών δραστηριοτήτων στην Περιφέρεια Αττικής».
    Ακολουθεί η παράθεση των αιτημάτων μας.
    1. Ποιότητα για Όλους: αναγκαία η ενσωμάτωση της διάστασης του καθολικού σχεδιασμού στην εθνική πολιτική ποιότητας
    Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι σοβαρό έλλειμμα του Σχεδίου Νόμου αποτελεί η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον καθολικό σχεδιασμό στο «Μέρος Γ-Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Εθνικών Υποδομών Ποιότητας (άρθρα 34–55)», παρότι:
    α) Ο καθολικός σχεδιασμός αποτελεί βασική παράμετρο της ποιότητας, καθώς διασφαλίζει τη χρηστικότητα, τη λειτουργικότητα και την προσβασιμότητα των υποδομών, των προϊόντων και των υπηρεσιών για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ηλικίας ή ικανοτήτων.

    β) Η χώρα μας έχει δεσμευτεί για την προώθηση του καθολικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο:
    • της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες (εφεξής Σύμβαση), η οποία κυρώθηκε με τον ν. 4074/2012. Στο άρθρο 4 (Γενικές Υποχρεώσεις), τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται, μεταξύ άλλων:«[…] να προάγουν την έρευνα και ανάπτυξη των καθολικά σχεδιασμένων αγαθών, υπηρεσιών, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων […] που απαιτούν την ελάχιστη δυνατή προσαρμογή και το χαμηλότερο δυνατό κόστος, να προάγουν τη διαθεσιμότητα και χρήση τους και να ενσωματώνουν τον καθολικό σχεδιασμό κατά την ανάπτυξη προτύπων και κατευθυντήριων οδηγιών» (παρ. 1, στοιχείο στ).
    • του άρθρου 61 του ν. 4488/2017 -με τον οποίο θεσπίστηκαν οι κατευθυντήριες διατάξεις υλοποίησης της Σύμβασης- το οποίο ορίζει ρητά ότι: «Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να διασφαλίζει την ισότιμη άσκηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στο πεδίο των δραστηριοτήτων του, λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο μέτρο και απέχοντας από ενέργειες ή πρακτικές που τα θίγουν. Ιδίως υποχρεούται: α) να αφαιρεί υφιστάμενα εμπόδια κάθε είδους και β) να τηρεί τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού […]».

    γ) Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεσπίζονται συνεχώς νέα πρότυπα που εστιάζουν στην:
    • προσβασιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων -ISO 21542:2021,
    • προσβασιμότητα των ιστότοπων και εφαρμογών για φορητές συσκευές των οργανισμών του δημοσίου τομέα- Οδηγία (ΕΕ) 2016/2102, όπως ενσωματώθηκε στον ν. 4727/2020 (Κεφάλαιο Η) -Πρότυπο EN 301549 v3.2.1
    • στην προσβασιμότητα προϊόντων και υπηρεσιών-Οδηγία (ΕΕ) 2019/882, η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική μας νομοθεσία με τον ν.4994/2022- Αναμένεται η έκδοση σχετικών προτύπων εφαρμογής της Οδηγίας από τον Σεπτέμβριο του 2025 έως τον Ιανουάριο του 2027. Μάλιστα στο Μέρος Ε του παρόντος Σχεδίου Νόμου προβλέπονται τροποποιήσεις του ν. 4994/2022, με σκοπό την αποκατάσταση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν κατά την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882, σε απάντηση της από 19 Μαρτίου 2025 αιτιολογημένης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα μας[1]. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμόρφωση με τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα που προβλέπονται στις Οδηγίες συνιστά τεκμήριο τήρησης της ενωσιακής νομοθεσίας.

    Στη βάση των προαναφερθέντων, προτείνουμε τη συμπλήρωση του άρθρου 38 «Εθνική Πολιτική Ποιότητας» ως ακολούθως:
    «Άρθρο 38 – Εθνική Πολιτική Ποιότητας
    Θεσπίζεται Εθνική Πολιτική Ποιότητας με στόχο την ανάπτυξη ενός ενιαίου, σύγχρονου, αξιόπιστου, συνεργατικού και αποτελεσματικού συστήματος υποδομών ποιότητας, πλήρως εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό και διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, που ενθαρρύνει την καλλιέργεια κουλτούρας ποιότητας, προωθεί την καινοτομία και τον καθολικό σχεδιασμό, προάγει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα».

    2. Εναρμόνιση με τη Σύμβαση ΟΗΕ: Συμμετοχή της Ε.Σ.Α.μεΑ. στο Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, τα Συμβαλλόμενα Κράτη οφείλουν να διαβουλεύονται στενά και να εμπλέκουν ενεργά τα άτομα με αναπηρία, μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεών τους, σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων που τα αφορούν, και δεδομένου ότι το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τη διαπίστευση φορέων που αξιολογούν τη συμμόρφωση με πρότυπα που θα σχετίζονται και με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, προτείνουμε στο άρθρο 52 «Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης» να προβλεφθεί η συμμετοχή εκπροσώπου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Ως εκ τούτου προτείνεται η ακόλουθη συμπλήρωση/τροποποίηση:
    «Άρθρο 54-Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης
    1. Για την υποβοήθηση του έργου της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε.» (Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε.), συνιστάται στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης.
    2. Το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης αποτελείται από δεκαέξι (16) μέλη, που διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης για τριετή θητεία, μαζί με τους αναπληρωτές τους, ως εξής:
    α) ο Διευθύνων Σύμβουλος του Δ.Σ. της Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε., ως Πρόεδρος,
    β) ένας (1) εκπρόσωπος του Υπουργείου Ανάπτυξης,
    […]
    ιε) ένας (1) εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων (Hellas Lab),
    ιστ) ένας κοινός εκπρόσωπος των ενώσεων καταναλωτών και
    ιζ) ένας (1) εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.)».

  • ΓΕΝΙΚΑ
    Η Ελληνική Ένωση Εργαστηρίων εκφράζει την ικανοποίησή της για το νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η αναβάθμιση των υποδομών ποιότητας του Κράτους και μέσω αυτής, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ποιότητας τόσο από τον κρατικό όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
    Μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα συνεχούς υποβάθμισης των λειτουργιών των υποδομών ποιότητας, αδυναμίας πλήρους εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της χώρας που επιβάλλονται από την εναρμονισμένη Κοινοτική νομοθεσία και εξυπηρέτησης του ιδιωτικού τομέα όπως γίνεται σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά Κράτη, είναι προφανές ότι επιχειρείται μία ουσιαστική προσπάθεια δημιουργίας μίας διαφορετικής κουλτούρας ιδιαίτερα στο δημόσιο τομέα, όσον αφορά την ποιότητα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όπως για την ύπαρξη ασφάλειας πρέπει να υπάρχει αποτελεσματική Αστυνομία, για την Παιδεία πρέπει να υπάρχει ένα στιβαρό εκπαιδευτικό σύστημα, αντίστοιχα για την Ποιότητα, με τις άπειρες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, την οικονομία, το όλο σύστημα του Κράτους, πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο σύστημα κρατικών υποδομών όπως υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών Κρατών. Προφανώς η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει και δεν μπορεί να εξαντληθεί στο παρόν νομοσχέδιο αλλά πρέπει να συνεχιστεί με πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στην αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών για την προσέλκυση των απαιτούμενων ανθρώπινων πόρων που ορθά αποτυπώνονται στο παρόν νομοσχέδιο και στη διάδοση της έννοιας της τυποποίησης μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και ενημέρωσης που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΛΟΤ Α.Ε και ενδεχόμενα από χορηγούς για τη δημιουργία της διαφορετικής κουλτούρας.
    Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν οι δημόσιες αρχές να καταρτίζουν Κανονισμούς που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική Οικονομία, την ασφάλεια, την Υγεία κ.λ.π. οι οποίοι αναγκαστικά βασίζονται σε πρότυπα, και να μην υπάρχει υποχρεωτικός μηχανισμός ελέγχου ορθότητας ή πληρότητας των προτύπων που σημειωτέον, αναθεωρούνται από τους Διεθνείς Οργανισμούς κατά κανόνα ανά πενταετία. Ο μηχανισμός αυτός θεσπίζεται με την παράγραφο 3 του άρθρου 39, ωστόσο θεωρούμε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προβλέπεται η χρηματοδότησή του. Όσον αφορά τις δημόσιες αρχές, η διαδικασία πρέπει να εκκινεί σε καθορισμένο χρόνο, να ολοκληρώνεται πριν την κατάρτιση του Κρατικού προϋπολογισμού και ρητά να καθορίζεται στο νόμο ότι το κόστος του έργου καλύπτεται από τη δημόσια αρχή ή τον οργανισμό. Για τις δημόσιες αρχές, προτείνεται να προστεθεί διάταξη διευρύνοντας για όλα τα Υπουργεία την υφιστάμενη διάταξη του άρθρου 147 παρ. 2, εδάφιο πέμπτο του ν. 4727/2020.
    Θεωρούμε ότι είναι θετική η δημιουργία του Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων (e-Ε.Μ.Π.I.Ε.), ωστόσο εκτός από τα πιστοποιητικά, τα υπόλοιπα στοιχεία που προφανώς απαιτούνται για σκοπούς διασταύρωσης και ελέγχου των υπηρεσιών ποιότητας, δεν πρέπει να επιβαρύνουν υπερβολικά τους ιδιωτικούς φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης. Ειδικότερα, η απαίτηση για παραστατικά προμήθειας προτύπων, τυποποιητικών εγγράφων και παροχής υπηρεσιών εργαστηριακών δοκιμών στον προαιρετικό τομέα και υπηρεσιών διακρίβωσης πρέπει να διαγραφεί.
    Όσον αφορά το ΕΙΜ, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να προβλεφθεί η χρηματοδότηση με επαρκείς πόρους για την ανανέωση του εργαστηριακού εξοπλισμού και η κατάρτιση ενός ετήσιου κοστολογημένου προγράμματος δράσης για την ανάπτυξή του σύμφωνα με τις προβλέψεις του παρόντος νόμου, των εθνικών απαιτήσεων και των διεθνών υποχρεώσεων.
    Τέλος, προτείνουμε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας και οι αναπληρωτές τους να προτείνονται με πράξεις των αρμόδιων Υπουργών, αν πρόκειται για εκπροσώπους των Υπουργείων, αν όμως εκπροσωπούν φορείς όπως το Γενικό Χημείο του Κράτους, τον ΕΟΦ κλ.π. να ορίζονται για την αποφυγή γραφειοκρατίας με πράξεις των αρμόδιων οργάνων των φορέων που εκπροσωπούν.

    ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’
    ΕΘΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ – ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
    Άρθρο 36
    Ορισμοί
    15. ΠΡΟΣΘΗΚΗ: «Υποδομές Ποιότητας» (Quality Infrastructure, QI): το σύστημα που περιλαμβάνει τις δημόσιες αρχές, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς μαζί με τις σχετικές πολιτικές που ακολουθούν, το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους, καθώς και τις πρακτικές που απαιτούνται για την υποστήριξη και την ενίσχυση της ποιότητας, της ασφάλειας και της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των αγαθών, των υπηρεσιών και των διαδικασιών.
     Άρθρο 37
    Σύστημα Υποδομών Ποιότητας
    γ) ΠΡΟΣΘΗΚΗ: τους εγκατεστημένους στην Ελλάδα οργανισμούς αξιολόγησης της συμμόρφωσης, που έχουν ενεργή διαπίστευση από το Ε.ΣΥ.Δ. ή είναι κοινοποιημένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
     Άρθρο 39
    Διακυβέρνηση των υποδομών ποιότητας
    4. Ο ΕΛ.Ο.Τ. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης ως εξής:
    β) ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Αν δεν υφίστανται τα τυποποιητικά έγγραφα κατά την έννοια της περ. α), ο ΕΛ.Ο.Τ. λαμβάνει υπόψη σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης του άρθρου 9 του ν. 372/1976 (Α’ 166), περί Εθνικού Συμβουλίου Τυποποίησης. Στην περίπτωση θετικής αξιολόγησης, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός αναθέτει στον ΕΛ.Ο.Τ., με σύμβαση ανάθεσης έργου, την ανάπτυξη των σχετικών τυποποιητικών εγγράφων.
    (γ) Το κόστος του έργου καλύπτεται από τη δημόσια αρχή ή τον οργανισμό.
    5. ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Αν στις νομοθετικές ή κανονιστικές ρυθμίσεις της παρ. 3 εμπεριέχονται και διαδικασίες αξιολόγησης της συμμόρφωσης, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός, τις γνωστοποιεί και στην Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. Η Ε.ΣΥ.Δ. Α.Ε. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης και αποφαίνεται, κατόπιν γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Διαπίστευσης του άρθρου 3 του ν. 4468/2017 (Α’ 61), ως προς τη δυνατότητα εφαρμογής των ρυθμίσεων, ώστε να διαπιστεύσει φορείς αξιολόγησης της συμμόρφωσης ή να επεκτείνει το πεδίο διαπίστευσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 765/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ης Ιουλίου 2008, για τον καθορισμό των απαιτήσεων διαπίστευσης και εποπτείας της αγοράς όσον αφορά την εμπορία των προϊόντων και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΟΚ) 339/93 του Συμβουλίου (L 218). Η απόφαση της ΕΣΥΔ Α.Ε. δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της.
    6. ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Κατά την κατάρτιση σχεδίων νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων της παρ. 3, εφόσον εμπεριέχονται σε αυτά διαδικασίες που εμπίπτουν στο αντικείμενο της μετρολογίας, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός τις γνωστοποιεί και στο Ε.Ι.Μ. Το Ε.Ι.Μ. αξιολογεί το περιεχόμενο της γνωστοποίησης και αποφαίνεται ως προς τις μετρολογικές απαιτήσεις, προκειμένου να ενσωματωθούν στις εν λόγω ρυθμίσεις. Αν για την ανάπτυξη των μετρολογικών απαιτήσεων, το Ε.Ι.Μ. κρίνει ότι απαιτούνται από αυτό υπηρεσίες, η δημόσια αρχή ή ο οργανισμός αναθέτει στο Ε.Ι.Μ., με σύμβαση ανάθεσης, την εκπόνηση του σχετικού έργου, στο οποίο μπορεί να περιλαμβάνεται η προμήθεια εξοπλισμού ή πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού.
     ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’
    ΕΘΝΙΚΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΩΝ
     Άρθρο 41
    Σύσταση Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Πιστοποιήσεων και Ελέγχων
    1. Συστήνεται στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛ.Ο.Τ.) Εθνικό Ψηφιακό Μητρώο Πιστοποιήσεων και Ελέγχων (e-Ε.Μ.Π.I.Ε.), υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. καταχωρούνται:
    α) τα πιστοποιητικά διαπίστευσης που εκδίδονται από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) του άρθρου 6 του ν. 4109/2013 (Α’ 16),
    β) τα πιστοποιητικά διακρίβωσης, πιστοποίησης και ελέγχου, που εκδίδονται από διαπιστευμένους από το Ε.ΣΥ.Δ. φορείς πιστοποίησης, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και το Εθνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας (Ε.Ι.Μ.),
    γ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά των περ. α) και β),
    δ) τα παραστατικά των φορέων των περ. α) και β), για την παροχή των υπηρεσιών πιστοποίησης και ελέγχου,
    ε) τα στοιχεία των αξιολογητών, επιθεωρητών και ελεγκτών των φορέων της περ. β) και
    στ) η τεκμηρίωση των αξιολογήσεων, επιθεωρήσεων και ελέγχων, κατά τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών των περ. α) και β).
    2. Υπόχρεοι για την καταχώρηση των στοιχείων στο e-Ε.Μ.Π.I.Ε. είναι:
    α) το Ε.ΣΥ.Δ., για:
    αα) τα πιστοποιητικά της περ. α) της παρ. 1,

    αδ) τα στοιχεία των αξιολογητών της περ. ε) της παρ. 1 και
    αε) την τεκμηρίωση των αξιολογήσεων της περ. στ) της παρ. 1.
    β) το Ε.Ι.Μ. και οι φορείς πιστοποίησης με έδρα στην Ελλάδα, κατά περίπτωση, για:
    βα) τα πιστοποιητικά της περ. β) της παρ.1,
    ββ) τα παραστατικά προμήθειας προτύπων και λοιπών τυποποιητικών εγγράφων, της περ. γ) της παρ. 1,
    βγ) τα παραστατικά για την παροχή των υπηρεσιών της περ. δ) της παρ. 1,
    βδ) τα στοιχεία των ελεγκτών ή επιθεωρητών της περ. ε) της παρ. 1 και
    βε) την τεκμηρίωση των διακριβώσεων, δοκιμών, επιθεωρήσεων και ελέγχων της περ. στ) της παρ. 1.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’
    ΙΔΡΥΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ
     Άρθρο 42
    Απόσχιση από το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου «Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας» της αυτοτελούς λειτουργικής μονάδας «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.» και μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία
    2. Η ΕΛ.Ο.Τ. Α.Ε. ιδρύεται για την κάλυψη αναγκών γενικού συμφέροντος και λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Θεωρούμε ότι είναι σε αντίθεση με το Άρθρο 40 και με το άρθρο τέταρτο του Άρθρου 43
     
    Άρθρο 43
    Καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Α.Ε.»
    Άρθρο πέμπτο
     Άρθρο ένατο
    Αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Ποσοστό των εσόδων της Εταιρείας που αποφασίζεται από το ΔΣ διατίθεται για τη διάδοση της έννοιας της τυποποίησης μέσω προγραμμάτων κατάρτισης και ενημέρωσης.
     Άρθρο δέκατο
    Έσοδα
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ: αε) Με αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργών κατά τον λόγο της αρμοδιότητας καθενός από αυτούς, μπορεί να ανατίθενται στον ΕΛΟΤ κάθε έργο που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή της τυποποίησης.
     Άρθρο ενδέκατο
    Θέματα προσωπικού
    ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Υπάλληλοι που έχουν αποσπασθεί, να μπορούν να μεταταγούν οριστικά στον ΕΛΟΤ.
     
    Άρθρο 47
    Ειδικές διατάξεις για το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας

    2. ΠΡΟΣΘΗΚΗ: Το Ε.Ι.Μ. αποτελεί τον εθνικό φορέα μετρολογίας και τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας στα θέματα μετρολογίας. Κύρια αρμοδιότητά του είναι η λειτουργία εξειδικευμένων εργαστηριακών υποδομών για την υλοποίηση των μονάδων μέτρησης του Διεθνούς Συστήματος Μονάδων (Système international d’unités – SI) σε εθνικό επίπεδο και η διεθνής αναγνώριση αυτών ως προς την ακρίβεια, τη σταθερότητα και την ισοδυναμία στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης του Μέτρου (Metre Convention), η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 2763/1999 (Α’ 261) Κάθε χρόνο θα πρέπει να υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης.

    Άρθρο 48
    Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Μετρολογίας – Προσθήκη άρθρου 2Α στον ν. 2231/1994
    Στον ν. 2231/1994 (A’ 139) προστίθεται νέο άρθρο 2Α ως εξής:
    «Άρθρο 2Α
    Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας
    1. Στο Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.) συνιστάται συμβούλιο με την ονομασία Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας, το οποίο είναι αρμόδιο να γνωμοδοτεί επί θεμάτων σχετικών με την επιστημονική μετρολογία.
    2. Το Εθνικό Συμβούλιο Μετρολογίας αποτελείται από δεκατρία (13) μέλη και συγκεκριμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συστήματος Ποιότητας (Ε.Σ.Υ.Π.), ως Πρόεδρο, και από έναν (1) εκπρόσωπο:
    α) του Υπουργείου Υγείας,
    β) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
    γ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
    δ) του Υπουργείου Ανάπτυξης,
    ε) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
    στ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,
    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ : Οι παραπάνω να προέρχονται από υπηρεσίες και φορείς που είναι σχετικοί με εργαστήρια και τη μετρολογία. Για την αποφυγή γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων, να αναφέρονται αυτές οι Υπηρεσίες και όχι τα Υπουργεία, ώστε να μην απαιτείται η έγκριση π.χ. του εκπροσώπου του Γενικού Χημείου του Κράτους (που ανήκει στην ΑΑΔΕ) από το Διοικητή της ΑΑΔΕ, ή του ΕΟΦ από τον Υπουργό Υγείας κ.λ.π.
    ζ) του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
    η) του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών,
    θ) του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος
    ι) της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας,
    ια) του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης και
    ιβ) της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων.

  • 10 Ιουνίου 2025, 20:44 | Σταμάτης Θ

    Στο άρθρο 39 «Μηχανισμός διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας» περιλαμβάνεται ως μηχανισμός διακύβέρνησης? ότι «Κάθε δημόσια αρχή ή οργανισμός, κατά την κατάρτιση τομεακών και θεματικών πολιτικών ποιότητας και τεχνικών κανόνων μέσω νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων» δηλαδή πριν από κάθε τεχνική νομοθέτηση οποιουδήποτε αντικειμένου, προηγείται μια διαδικασία «τεχνικής διαβούλευσης» από τον Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Στα θέματα πχ. της ΥΠΑ (οργανισμός που ανήκει στους προαναφερόμενους), ποιά είναι η τεχνογνωσία των στελεχών του ΕΛΟΤ?

  • 10 Ιουνίου 2025, 19:52 | Δημήτρης Χ

    Στο άρθρο 39 «Θεσπίζεται μηχανισμός διακυβέρνησης των υποδομών ποιότητας» χωρίς περιγραφή αυτού του μηχανισμού διακυβέρνησης. Αντ’ αυτού εισάγεται μια διαδικασία όπου «Κάθε δημόσια αρχή ή οργανισμός, κατά την κατάρτιση τομεακών και θεματικών πολιτικών ποιότητας και τεχνικών κανόνων μέσω νομοθετικών ή κανονιστικών ρυθμίσεων» δηλαδή, σε κάθε ΝΣΧ, ΠΔ ΥΑ με τεχνικό αντικείμενο, προηγείται μια διαδικασία «τεχνικής αξιολόγησης» από τον Εθνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Θέμα που αφορά όλο το Δημόσιο Τομέα συμπεριλαμβανομένων των Παραγωγικών και Τεχνικών Υπουργείων (Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κά) έχει συμφωνηθεί με τα άλλα υπουργεία, γενικές γραμματείες; Μπορεί να θεσπίζεται ένας τέτοιος οριζόντιος μηχανισμός προνομοθέτησης χωρίς τεχνική προεργασία και ειδικά από ένα φορέα (τη ΓΓΒ και τον ΕΛΟΤ)που πλημμελώς εξυπηρετεί τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες ως Σημείο Επαφής TRIS.
    Στο άρθρο 45, Σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, μετέχουν… γ) Τρεις (3) εκπροσώπους του τομέα Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης!!! και κανένας των άλλων τεχνικών υπουργείων

  • 10 Ιουνίου 2025, 19:22 | Αδαμάντιος Σαφιολέας

    Σε ολόκληρο το Μέρος Γ, υπάρχουν αναφορές σε νέους θεσμούς, πολιτικές, επιτροπές, μηχανισμούς διακυβέρνησης, Μητρώα κλπ. χωρίς καμμία αναφορά στο περιεχόμενο τους ή τη δομή τους, τις εξουσιοδοτικές διατάξεις με βάση τις οποίες μπορούν να θεσπισθούν τα παραπάνω (αν και ο Νόμος φαίνεται να είναι το πιό κατάλληλο μέσο), το χρόνο εφαρμογής τους και τις συνέπειες για όσους δεν το ακολουθήσουν (πχ για τα Μητρώα). Περισσότερο μοιάζει με έκθεση ιδεών παρά με λειτουργικό νομοσχέδιο.

  • 29 Μαΐου 2025, 10:11 | Χρήστος

    Στο άρθρο έκτο του άρθρου 43, για το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΛΟΤ ΑΕ, αναφέρεται μεν το συνολικό ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, δεν προσδιορίζονται όμως ο αριθμός των μετοχών στις οποίες αυτό διαιρείται ούτε η ονομαστική αξία εκάστης μετοχής. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν ελάχιστο περιεχόμενο του καταστατικού ανωνύμων εταιρειών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, και προτείνεται να περιληφθούν ρητώς στο υπόψη άρθρο.