Άρθρο 26 Σκοπός προγράμματος «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας» – Αντικατάσταση άρθρου 13 ν. 4837/2021

 

Το άρθρο 13 του ν. 4837/2021 (Α’ 178), περί του σκοπού του Προγράμματος, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 13

Σκοπός

Στο σύνολο των δημοτικών, ιδιωτικών και δημόσιων βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών εφαρμόζεται το πρόγραμμα «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας», το οποίο έχει ως στόχο: α) τη φροντίδα και αγωγή των βρεφών και των νηπίων, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, β) τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας σε ζητήματα που άπτονται του παιδαγωγικού τους έργου και του ρόλου τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων, γ) την υποστήριξη των γονέων στην κατανόηση της ανάπτυξης των παιδιών τους, δ) τον ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων και ε) την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.».

 

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 14:19 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (ΠΑΣΥΠΠΠΗ)

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Π.Η.) χαιρετίζει και επικροτεί το παρόν σχέδιο νόμου «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας», το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρώιμης παιδικής ηλικίας και εισάγει για πρώτη φορά ένα ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο για τη φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.
    Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αγωγή και φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει επίσημα την πρώιμη παιδική ηλικία ως κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ενιαίου παιδαγωγικού πλαισίου.
    Το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικών ή οικονομικών συνθηκών.
    Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανάθεση της ευθύνης για την εφαρμογή και την επιστημονική υποστήριξη του νέου πλαισίου στα πανεπιστημιακά τμήματα πρώιμης παιδικής ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και την ερευνητική εμπειρία των εξειδικευμένων αυτών τμημάτων, ώστε να διαμορφώσει πολιτικές και πρακτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, των οικογενειών και των παιδαγωγών.
    Το παρόν σχέδιο νόμου δεν αποτελεί απλώς μία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μία στρατηγική επιλογή διασφαλίζοντας την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας των μικρών παιδιών από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Μέσα από τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, την εμπλοκή της επιστημονικής κοινότητας και την παροχή πόρων και υποδομών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
    Ένα σημείο όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των χωρών που θα εφαρμοστεί το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή της αναχρονιστικής ονομασίας «Παιδικός Σταθμός», αντανακλώντας έτσι τη σύγχρονη κατανόηση για το ρόλο αυτών των δομών. Η ονομασία «Παιδικός Σταθμός» δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα της αγωγής και φροντίδας που προσφέρουν οι δομές πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η νέα ονομασία, που θα οριστεί, θα πρέπει αποτυπώνει τη διπλή αποστολή τους: την παροχή ποιοτικής φροντίδας και την ολιστική εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.
    Αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο σημειολογική, αλλά και ουσιαστική. Το Ενιαίο Παιδαγωγικό Πλαίσιο έρχεται να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει το υπάρχον παιδαγωγικό πρόγραμμα των παιδικών σταθμών, ανταποκρινόμενο στις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Οι αλλαγές αυτές δεν αναιρούν τις έως τώρα παιδαγωγικές πρακτικές, αλλά τις προσαρμόζουν και τις εξελίσσουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
    Ωστόσο, θεωρούμε ότι για είναι δυνατή και υλοποιήσιμη η εφαρμογή του νέου παιδαγωγικού πλαισίου, επιβάλλεται μία επιπλέον παράμετρος που πρέπει να προβλεφθεί, η τροποποίηση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των δομών, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναλογίες παιδαγωγικού προσωπικού-παιδιών. Οι υφιστάμενες αναλογίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ούτε διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και εκπαίδευσης.
    Η μείωση της αναλογίας παιδαγωγού-παιδιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και εκπαιδευτικής υποστήριξης, καθώς και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ενθαρρυντικού περιβάλλοντος. Ειδικά για τα μεταβρεφικά τμήματα, όπου τα παιδιά αυτής της ηλικίας, βρίσκονται σε μία μεταβατική φάση ανάπτυξης, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μικρός αριθμός παιδιών και επαρκές προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι συναισθηματικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
    Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Η. δεσμεύεται να στηρίξει την υλοποίηση του νέου πλαισίου, συνεισφέροντας με την εμπειρία και την επιστημονική του τεχνογνωσία, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος που θα θέτει τα παιδιά και τις ανάγκες τους στο επίκεντρο των πολιτικών.
    Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Η. καλεί όλους τους συναδέλφους παιδαγωγούς να στηρίξουμε ενεργά το σχέδιο νόμου, το οποίο αναβαθμίζει το επαγγελματικό μας έργο, αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο μας στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των παιδιών και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος για την πρώιμη παιδική ηλικία.
    Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επιστήμονες και πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα αντανακλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 14:13 | ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΙΠΣΠΕΠ

    Αντικατάσταη Άρθρου 13
    α) Επισημαίνουμε:
    που ανταποκρίνονται στην μοναδικότητα τους – στην διαφορετικότητα τους, και σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε στάδιο ανάπτυξης της ηλικίας τους.
    β)Επισημαίνουμε: τη συνεχιζόμενη
    γ) Επισημαίνουμε: στην συνεργασία και την υποστήριξη των γονέων στην κατανόηση της ανάπτυξης των παιδιών τους, με οργανωμένα σεμινάρια, ενημερώσεις και βιωματικά εργαστήρια από ομάδες επιμόρφωσης.
    δ) Επισημαίνουμε: τον ανιχνευτικό έλεγχο με συγκεκριμένα και εκεγκριμένα εργαλεία από την επιστημονική κοινότητα, της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, των βρεφών και των νηπίων σύμφωνα
    ε).Να διευκρινιστεί ο όρος ενίσχυση της ποιότητας, ποιά είναι τα εργαλεία;