Άρθρο 8 Κυρώσεις – Τροποποίηση άρθρου 24 ν. 4706/2020 (παρ. 4 άρθρου 6 και παρ. 1 και 2 άρθρου 8 Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2381)

Στο άρθρο 24 του ν. 4706/2020 (Α΄ 136), περί κυρώσεων, επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) μετά από την παρ. 1 προστίθεται παρ. 1α, β) στην αρχή της παρ. 3 προστίθενται οι λέξεις «Με την επιφύλαξη της παρ. 3α», γ) μετά την παρ. 3 προστίθεται παρ. 3α και το άρθρο 24 διαμορφώνεται ως εξής:

 

«Άρθρο 24

Κυρώσεις

  1. Με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος, ως προς τα εποπτευόμενα από αυτές πρόσωπα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εποπτεύει και δύναται να διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των διατάξεων των άρθρων 1 ως 23. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των διατάξεων των άρθρων 1 ως 23, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει:

α) επίπληξη ή χρηματικό πρόστιμο μέχρι τρία (3) εκατομμύρια ευρώ στην Εταιρεία και, σε κάθε περίπτωση, έως πέντε τοις εκατό (5%) του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις κατά το οικονομικό έτος που αφορά η παράβαση και οι οποίες έχουν υπογραφεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο. Στην περίπτωση που η Εταιρεία είναι μητρική ή θυγατρική μιας μητρικής που οφείλει να καταρτίζει ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, σύμφωνα με τον ν. 4308/2014 και την Οδηγία 2013/34/ΕΕ (ΕΕ L 182/29.6.2013), ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών ορίζεται ως ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών ή τα αντίστοιχα έσοδα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί κατάρτισης και παρουσίασης των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που προκύπτει από τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της ανώτατης μητρικής επιχείρησης κατά τη χρήση που αφορά η παράβαση και οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό της Συμβούλιο,

β) επίπληξη ή χρηματικό πρόστιμο μέχρι τρία (3) εκατομμύρια ευρώ σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.

 

1α. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα άρθρα 3Α, 3Β και 3Γ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιβάλλει τις κυρώσεις της παρ. 1, με απόφασή της, η οποία κοινοποιείται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντός είκοσι (20) ημερών από την έκδοσή της. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβαίνουν σε δημόσια ανακοίνωση της παράβασης της Εταιρείας που αναρτάται στον ιστότοπό τους.

 

  1. Κατά την επιμέτρηση του προστίμου λαμβάνονται ιδίως υπόψη η βαρύτητα της παράβασης, η επίπτωση της παράβασης στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα συμφέροντα των επενδυτών και των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας, ο βαθμός της υπαιτιότητας, η λήψη μέτρων από τον παραβάτη για την άρση της παράβασης στο μέλλον, ο βαθμός συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά το στάδιο διερεύνησης και ελέγχου, οι ανάγκες της ειδικής και γενικής πρόληψης και η καθ’ υποτροπή τέλεση παραβάσεων των άρθρων 1 ως 23.

 

  1. Με την επιφύλαξη της παρ. 3α, το κύρος των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης δεν θίγεται από τη μη τήρηση των διατάξεων των άρθρων 1 ως 23.

 

3α. Η απόφαση του εταιρικού οργάνου περί διορισμού ή εκλογής σε θέση μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου που λήφθηκε κατά παράβαση του άρθρου 3Β είναι άκυρη. Την ακυρότητα μπορεί να προβάλλει ο υποψήφιος του υποεκπροσωπούμενου φύλου που δεν επιλέχθηκε για διορισμό ή εκλογή ως μέλος Διοικητικού Συμβουλίου εντός έξι (6) μηνών από την καταχώριση της απόφασης στο Γ.Ε.Μ.Η., σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4548/2018 (Α΄ 104), καθώς και να αξιώσει αποζημίωση σύμφωνα με τις κοινές διατάξεις, εντός της ανωτέρω εξάμηνης προθεσμίας. Η ακυρότητα του δεύτερου εδαφίου δεν θίγει το κύρος των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου που λήφθηκαν με τη συμμετοχή του μέλους του άλλου φύλου που διορίστηκε ή εκλέχθηκε δυνάμει αυτής.

  1. Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που δημοσιεύεται εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, εξειδικεύεται το σύστημα προσδιορισμού, υπολογισμού και επιμέτρησης του ύψους των κυρώσεων ανά παράβαση.».
  • η παράγραφο 3α είναι εξαιρετικά προβληματική. Πώς επάγεται ακυρότητα αν δεν επάγεται ακυρότητα στη σύνθεση του ΔΣ; Δηλαδή είναι άκυρος ο διορισμός στο ΔΣ αλλά όχι οι αποφάσεις του ΔΣ;! τελικά υπάρχει ΔΣ; είναι άκυρη η σύμβαση του στελέχους; τι γίνεται επί πολλαπλών διορισμών; Αν δηλαδή διορισθούν τατυτόχρονα τρία εκτελεστικά μέλη επί νέου ΔΣ όλοι γυναίκες, ποιος διορισμός είναι άκυρος; Στα ΔΣ δεν υπάρχουν υποψήφιοι; Μπορεί κάποιος να είναι διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών και να είναι ή να μην είναι στο ΔΣ. Ποια είναι η ζημιά του υποψηφίου που ζητά αποζημίωση;
    θα πρέπει να διαγραφεί.

  • Η αυτόματη επιβολή κυρώσεων για μη τήρηση της ποσόστωσης εκπροσώπησης είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με τον Χάρτη Θεμελιωδών Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης
    «Στη νομολογία του σχετικά με τις θετικές δράσεις και τη συμβατότητά τους με την αρχή της αποφυγής διακρίσεων λόγω φύλου η οποία ορίζεται επίσης στο άρθρο 21 του Χάρτη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «Δικαστήριο») έκανε δεκτό ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να δίνεται προτεραιότητα στο υποεκπροσωπούμενο φύλο κατά την επιλογή για θέση απασχόλησης ή για προαγωγή, υπό τον όρο ότι ο υποψήφιος του υποεκπροσωπούμενου φύλου διαθέτει τα ίδια προσόντα σε σύγκριση με τον ανταγωνιστή του άλλου φύλου όσον αφορά την επάρκεια, τις ικανότητες και την επαγγελματική επίδοση, ότι η προτεραιότητα δεν παρέχεται αυτομάτως και χωρίς όρους, αλλά μπορεί να παρακαμφθεί, εάν λόγοι που αφορούν ειδικά ένα συγκεκριμένο υποψήφιο του άλλου φύλου γέρνουν τηνπλάστιγγα υπέρ του εν λόγω υποψηφίου, και ότι η αίτηση κάθε υποψηφίου υποβάλλεται σε αντικειμενική αξιολόγηση κατά την οποία εφαρμόζονται ειδικότερα όλα τα κριτήρια επιλογής για τον κάθε συγκεκριμένο υποψήφιο.» (Απόφαση του Δικαστηρίου της 17ης Οκτωβρίου 1995, Kalanke κατά Freie Hansestadt Bremen, C-450/93, ECLI:EU:C:1995:322· απόφαση του Δικαστηρίου της 11ης Νοεμβρίου 1997, Marschall κατά Land Nordrhein-Westfalen, C-409/95, ECLI:EU:C:1997:533· απόφαση του Δικαστηρίου της 28ης Μαρτίου 2000, Badeck κ.λπ., C-158/97, ECLI:EU:C:2000:163· απόφαση του Δικαστηρίου της 6ης Ιουλίου 2000, Abrahamsson και Anderson, C-407/98, ECLI:EU:C:2000:367.)
    Επομένως, ο στόχος της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων είναι
    συνταγματικά ανεκτός, τόσον έναντι των συνυποψηφίων του άλλου φύλου όσον και από την άποψη
    του περιορισμού της οικονομικής ελευθερίας των μετόχων και της Εταιρίας εν γένει μόνο αν δεν οδηγεί αυτόματα σε κυρώσεις αλλά συνεπάγεται την υποχρέωση της εταιρίας να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου, και αν δεν συμμορφώνεται με αυτές μόνο τότε είναι δυνατή και συνταγματικά ανεκτή η επιβολή κυρώσεων

  • Άρθρο 8 Κυρώσεις – Τροποποίηση άρθρου 24 ν. 4706/2020 (παρ. 4 άρθρου 6 και παρ. 1 και 2 άρθρου 8 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2381)
    Άποψή μας είναι ότι η κύρωση που προβλέπεται στη νέα παράγραφο 1α του άρθρου 24 του νόμου 4706/2020, «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προβαίνουν σε δημόσια ανακοίνωση της παράβασης της Εταιρείας που αναρτάται στον ιστότοπό τους» είναι αρκετή ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός του νομοθέτη, δηλαδή η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τον νόμο και δεν πρέπει να επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου. εφαρμογή της ποσόστωσης. Επιπλέον η επιβολή προστίμου ακόμα και για παράβαση της παρ. 3Γ, δηλαδή όχι στο σύνολο των εταιρειών του ΧΑ, ενισχύει τη δημιουργία εταιρειών δύο ταχυτήτων εντός του.