Στην παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4837/2021 (Α΄ 178), περί πιλοτικής εφαρμογής της υπηρεσίας προσωπικού βοηθού για άτομα με αναπηρία, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο, και η παρ. 1 του άρθρου 36 διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Υλοποιείται, σε δύο φάσεις, πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία» εντός επιλεγμένων γεωγραφικών περιοχών της χώρας. Η πρώτη φάση εκκινεί εντός του έτους 2022 και η υπηρεσία παρέχεται για δύο (2) έτη και η δεύτερη φάση εκκινεί εντός του έτους 2023 και η υπηρεσία παρέχεται για ένα (1) έτος. Η πιλοτική εφαρμογή της υπηρεσίας παρατείνεται έως τη λήξη του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού του έργου. Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και προέρχονται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Άλλη μια απόδειξη για την αποτυχημένη εξέλιξη του πιλοτικού προγράμματος για τον προσωπικό βοηθό όπως το είχε η κυβέρνηση νομοθετήσει χορηγώντας το σε αρκετά λιγότερους από όσους προβλεπόταν και επιλέγοντας με αδιαφανή κριτήρια και πολλές αδικίες, άφηνε απέξω την πλειοψηφία των αναπήρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αποκλεισμός ανάπηρων παιδιών και ατόμων νεαρής ηλικίας. Επίσης δεν είχε πανελλαδική εφαρμογή.
Απαιτείται η πλήρης αναθεώρηση του νόμου, με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς και γενναία χρηματοδότηση ώστε να συμπεριλάβει όλες τις περιπτώσεις των αναπήρων που το έχουν ανάγκη και μάλιστα Πανελλαδικά. Οι περισσότεροι ανάπηροι ζουν με τα πενιχρά επιδόματα και έχουν ανάγκη τη βοήθεια του προσωπικού βοηθού και ενός ισχυρού προνοιακού κράτους.
Το πιλοτικό εξ αρχής είχε πρόβλημα και δεν ήταν συμπεριληπτικό σε σχέση με όλες τις αναπηρίες.Δεν έχουν συμπεριληφθεί όλοι οι ανάπηροι 2000 άτομα.
Φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα δεν θα έχει πανελλαδική εφαρμογή και υπάρχει φόβος να μην υλοποιηθεί στο τέλος και να μείνουν οι ήδη υπάρχοντες χωρίς προσωπικό βοηθό το οποίο θα είνα τραγικό.Η αναπηρία κοστίζει και θα πρέπει το υπουργείο να βοηθήσει τους ανάπηρους πολίτες που οι περισσότεροι ζούν με το ελάχιστο επίδομα.
Γιατί παρατείνετε ως το 2027 ένα πρόγραμμα που δεν έχει εξελιχθεί σωστά εξ αρχής; Εφαρμόζοντας τον περίφημο αλγόριθμο, έχετε αφήσει εκτός πολύ σοβαρές περιπτώσεις ΑμεΑ και δεν έχετε περιλάβει ούτε καν τον αριθμό που προέβλεπε ο αρχικός νόμος (2.000). Υποτίθεται ότι τα πιλοτικά έχουν νόημα να εξελίσσονται σύντομα για να βγαίνουν συμπεράσματα που θα διευκολύνουν την πανελλαδική εφαρμογή. Αυτό λέγατε όταν νομοθετήθηκε, το 2021. Θα έπρεπε να δεσμεύσετε ένα ποσό των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και να ξεκινήσετε με το νόμο αυτόν την πανελλαδική εφαρμογή, έστω και τμηματικά. Τώρα, όσοι έχουμε ανθρώπους με αναπηρία στο περιβάλλον μας, καταλαβαίνουμε ότι στο τέλος του 2026 το πιθανοτερο ειναι να κλείσει το πρόγραμμα και οι ήδη ωφελούμενοι να μένουν χωρίς βοηθό.