ΜΕΡΟΣ Α΄ ΣΚΟΠΟΣ, ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Άρθρο 1 Σκοπός (άρθρο 1 της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2381)

Σκοπός του παρόντος είναι η διασφάλιση της εφαρμογής της αρχής της ισότητας των φύλων και η επίτευξη μιας πιο ισόρροπης εκπροσώπησής τους στο Διοικητικό Συμβούλιο των εισηγμένων εταιρειών, των ανωνύμων εταιρειών και των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 19:18 | Αναστασοπουλος Πετρος

    Το ελληνικό σύστημα προσχολικής εκπαίδευσης φαίνεται να αντιμετωπίζει προκλήσεις στην ύπαρξη ενός ενιαίου και προσαρμοσμένου παιδαγωγικού θεσμού, τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

    Αυτές οι ανισότητες και διαφοροποιήσεις φαίνεται να επηρεάζουν τις υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά της προσχολικής ηλικίας.

    Όταν μελετούμε το Σχέδιο Νόμου για το πρόγραμμα “ΑΘΗΝΑ”, είναι φυσικό να προκύπτουν διάφορα ερωτήματα και παρατηρήσεις που αξίζει να εξετάσουμε πιο προσεκτικά, ώστε να κατανοήσουμε τις αλλαγές που εισάγονται και τις συνέπειές τους.

    1. Άρθρο 25 – Αντικατάσταση του προγράμματος «Κυψέλη» με το πρόγραμμα «Αθηνά»
    Η αλλαγή αυτή φέρνει το νέο πρόγραμμα «Αθηνά» και στους δημοτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, αντικαθιστώντας το παλιό πρόγραμμα «Κυψέλη». Αν και ο τίτλος και οι βασικές ιδέες μπορεί να φαίνονται παρόμοιες, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στους στόχους, στην ιδεολογία και στον τρόπο λειτουργίας των δύο προγραμμάτων. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς θα αλλάξει και πώς θα επηρεαστούν οι παιδαγωγοί και οι γονείς.

    2. Άρθρο 27 – Ερωτήματα σχετικά με την οργάνωση και την εκπαίδευση

    α) Ποιος θα αναλάβει τη σύνταξη και την εξειδίκευση αυτού του υλικού; Θα πρόκειται για ένα κεντρικό πρόγραμμα ή θα είναι διαφορετικό για κάθε περιοχή;

    β) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση αυτών των τεστ και πώς θα εκπαιδευτεί το προσωπικό για να τα διαχειριστεί αποτελεσματικά; Θα χρησιμοποιούνται εξωτερικοί συνεργάτες ή θα υπάρχει μόνιμο προσωπικό για αυτήν την εργασία;

    γ) Θα είναι δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα αναλάβουν την επιμόρφωση ή άλλοι φορείς; Επιπλέον, η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται με φυσική παρουσία ή θα υπάρχει δυνατότητα για διαδικτυακή παρακολούθηση; Και ποιο θα είναι το χρονικό πλαίσιο για αυτήν την επιμόρφωση;

    3. Άρθρο 28 – Τροποποιήσεις στις διαδικασίες φροντίδας και εκπαίδευσης
    Οι αλλαγές που προβλέπουν τη χρήση νέων όρων και πρακτικών, όπως η «Φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» και η «προώθηση βέλτιστων πρακτικών», εγείρουν ερωτήματα για το πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους παιδικούς σταθμούς. Τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι τροποποιήσεις για τον κλάδο μας και πώς πρέπει να προετοιμαστούν οι σταθμοί για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις;

    4. Άρθρο 29 – Η συμμετοχή των υπουργείων και των φορέων
    Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει ότι τα Υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας θα είναι υπεύθυνα για την πρώιμη παιδική ηλικία (0-4). Ωστόσο, γεννιέται το ερώτημα γιατί εμπλέκεται και το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον υπάρχουν συνεργασίες με πανεπιστημιακά ιδρύματα;

    Επίσης, ποιοι φορείς θα εκπροσωπούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους; Ο εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, θα πρέπει να εκπροσωπείται από την ομοσπονδία Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

    5. Άρθρο 30 – Επιμόρφωση παιδαγωγών και διαδικασία αξιολόγησης
    α) Πώς θα επιμορφώνονται οι παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας;
    Ποιες υπηρεσίες ή οργανισμοί θα αναλάβουν την εκπαίδευσή τους και ποιοι πόροι θα διατεθούν για να γίνει αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική; Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι παιδικοί σταθμοί για να προσαρμοστούν;

    β) Τι είδους αξιολόγηση θα υπάρξει για τους παιδαγωγούς;
    Ποιες θα είναι οι μέθοδοι αξιολόγησης; Θα πραγματοποιούνται με ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις ή κάποιες άλλες μεθόδους; Πώς θα ενημερώνονται οι παιδαγωγοί και οι γονείς για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης; Θα υπάρχει ανατροφοδότηση για τους γονείς και πώς θα τους ενημερώνουν οι σταθμοί για τις διαδικασίες και τις εξελίξεις;

    γ) Τι θα συμβεί με τους γονείς που δεν επιλέγουν τα προγράμματα των βρεφονηπιακών σταθμών;
    Υπάρχουν ήδη εναλλακτικές επιλογές για αυτούς τους γονείς; Θα παραμείνουν λειτουργικά τα ΚΕΔΑΣΥ για εκείνους, ή θα υπάρξουν άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες; Θα είναι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί υποχρεωμένοι να προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες για αυτούς τους γονείς;

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 19:38 | Μπία Κουτσουφλιανιώτη

    Σχετικά με το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ το οποίο είναι η μετονομασία του προγράμματος ΚΥΨΕΛΗ πρέπει να παραδεχθούμε όσοι υπηρετούμε την προσχολική ηλικία είναι θετικά τα μηνύματα όλοι οι βρεφονηπιακοί σταθμοί(Δημοτικοί και Ιδιωτικοί) θα μπουν σε κάποιο ενιαίο πλαίσιο για την σωστή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών.
    Επίσης πρέπει να διευκρινίσουμε όλοι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθούν με εξειδικευμένους συνεργάτες πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης με οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών.
    Τώρα δημιουργούνται εύλογα τα ερωτήματα οικονομικής φύσης και πρόσληψης ατόμων με συγκεκριμένες ειδικότητες.
    Πρέπει να γίνει επιμόρφωση του προσωπικού στις δομές που φυλοξενούν παιδιά προσχολικής ηλικίας από φορείς όπως τα κατατόπους Πανεπιστήμια για να υπάρχει σωστή ενημέρωση προς όλους τους παιδαγωγούς.
    Συμφωνώ με τις απόψεις της ΠΟΣΙΠΣ του ΠΑΣΙΠΣ και ΣΥΛΟΓΓΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 18:10 | ΜΑΡΙΑ ΡΕΝΤΖΕΠΗ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΘΗΝΑ»

    1. Συνεχόμενη Επιμόρφωση ΑΡΘΡΟ 26 (Άρθρο 13): Είναι ουσιώδες να καθοριστεί με ακρίβεια το περιεχόμενο και η διάρκεια της επιμόρφωσης των επαγγελματιών, καθώς και πώς αυτή θα υποστηρίξει την ποιότητα των υπηρεσιών.

    2.Υποστήριξη και Ανιχνευτικός Έλεγχος Γονέων ΑΡΘΡΟ 27 (Άρθρο14):

    Υπογραμμίζεται ότι η υποστήριξη των γονέων χρειάζεται σαφήνεια, ενώ για τον ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών μέσω ψυχομετρικών εργαλείων, είναι σημαντικό να διασαφηνιστεί ποιο είναι το εκπαιδευμένο προσωπικό και ποιοι είναι οι ρόλοι τους.
    Η έμφαση στην κατάρτιση και την εμπειρία του προσωπικού είναι κρίσιμη, αφού, όπως αναφέρεται, οι νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι δεν είναι ειδικοί για να πραγματοποιούν τέτοιες διαγνώσεις. Η διάγνωση αυτή απαιτεί εξειδίκευση και διεπιστημονική συνεργασία.

    3.Εκπρόσωποι στο Εθνικό Συμβούλιο ΑΡΘΡΟ 29(Άρθρο 16):

    Γιατί να υπάρχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Συμβούλιο για εκπαιδευτικά ζητήματα σε ηλικίες 0-4?
    Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει διεπιστημονική ομάδα από την επιστημονική κοινότητα που αντιπροσωπεύει την συγκεκριμένη ηλικία.
    Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένας (1) εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών από την ΠΟΣΙΠΣ.

    5. ΑΡΘΡΟ 30 (Άρθρο 17)

    Ως αναφορά στην εφαρμογή Διεθνών και Εθρωπαικών πλαισίων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενδέχεται να μην είναι δυνατή λόγω των μεγάλων πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών διαφορών. Οι χώρες διαφέρουν ως προς τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών και τις κοινωνικές τους δομές κάτι που καθιστά δύσκολη την πλήρη εφαρμογή ενιαίων κανόνων.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 18:33 | ΓΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ – ΜΟΥΧΑΛΕΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    Το Σχέδιο Νόμου «ΑΘΗΝΑ» επιφέρει σημαντικές μεταβολές στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης, με εφαρμογή στους ιδιωτικούς και δημοτικούς σταθμούς, ωστόσο απαιτούνται διευκρινίσεις σε ζητήματα διαδικασιών, αρμοδιοτήτων και οικονομικής κάλυψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του.

    Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν:

    – Ποιος φορέας αναλαμβάνει την επιμόρφωση και αξιολόγηση των παιδαγωγών και με ποια διαδικασία; Θα υπάρχει κάποια οικονομική επιβάρυνση των παιδαγωγών; Θα είναι ενιαία η επιμόρφωση; Πότε θα γίνεται αυτή η διαδικασία; Εκτός ωραρίου εργασίας για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους;

    – Θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για γονείς που δεν επιλέγουν τα προγράμματα βρεφονηπιακών σταθμών και δεν συμφωνούν στην επεξεργασία αυτών των δεδομένων των παιδιών τους και στη δημιουργία φακέλου.

    – Ποιος αναλαμβάνει την παραγωγή υλικού για τους γονείς και ποιος καθορίζει και ελέγχει την επιστημονική εγκυρότητά του;

    – Ποιος διεξάγει τα ψυχομετρικά τεστ; Από την στιγμή που οι νηπιαγωγοί και οι βρεφονηπιοκόμοι δεν έχουν ούτε τις γνώσεις ούτε την αρμοδιότητα για κάτι τέτοιο, θα υποχρεωθούν όλοι οι σταθμοί να έχουν μόνιμη και καθημερινή συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς προκειμένου να διεξάγεται ο ανιχνευτικός έλεγχος; Αν ναι, ποιος θα καλύψει το οικονομικό κόστος;

    – Ποιος θα είναι ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας στην πρώιμη παιδική ηλικία; Στις ομάδες εργασίας θα πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠΟΣΙΠΣ καθώς γνωρίζει και είναι σε θέση να αξιολογεί τα ζητήματα που προκύπτουν.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 17:52 | Παπαφιγκου Ελενη

    Πρόγραμμα <>

    Μεταβάλλεται το έργο και ο ρόλος των Β.Π.Σ .
    Επωμίζεται ένα τεράστιο βάρος σε ένα τόσο λεπτό σοβαρό και ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με την γνωστική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων.
    Φυσικά και χρειάζονται περισσότερες διευκρινήσεις και λεπτομέρειες ως προς την όλη λειτουργία του προγράμματος όπως πολύ εύστοχα έχουν σχολιάσει και τοποθετηθεί οι συνάδελφοι.
    Τον τρόπο και τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Β.Π.Σ. τους γνωρίζουν καλύτερα οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες και για αυτό τον λόγο θα έπρεπε ο κλάδος μας να εκπροσωπείτε στο εθνικό συμβούλιο Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη παιδική ηλικία σύμφωνα με το άρθρο 29 από ένα(1) αντιπρόσωπο της κλαδικής ομοσπονδίας ΠΟΣΙΠΣ.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 14:30 | ΑΘ. ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ

    Οι προτάσεις οι οποίες στοχεύουν στην ουσιαστική και όχι στην ευκαιριακή και πρόσκαιρη βελτίωση της προσχολικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες. Η καθιέρωση ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος προσχολικής αγωγής αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ισότιμης και ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως περιοχής ή κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου. Το ερώτημα είναι ποιοι λόγοι οδήγησαν σε σύντομο χρόνο την μετάβαση από το ΚΥΨΕΛΗ στο ΑΘΗΝΑ; Υπάρχουν ποιοτικές και ποσοτικές μετρήσεις από το ΚΥΨΕΛΗ ώστε να δούμε τις ενδεχόμενες αδυναμίες του;

    Έχουν υποβληθεί πολλά σχόλια και αναλύσεις επί του Σ/Ν, σημαντικά σημεία κατά την άποψή μου είναι:
    – η προσχολική εκπαίδευση («παιδικοί σταθμοί» κατά την αναχρονιστική ονομασία) έχει σε μεγάλο βαθμό εντάξει την πρώιμη παρέμβαση στις διαδικασίες της. Η μορφοποίηση κάτω από κάποιο πλαίσιο ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά, αν δεν θέσει κριτήρια και περιορισμούς, όπως συνηθίζει η ελληνική γραφειοκρατία.
    – ο όρος «παιδικοί σταθμοί» δεν αντικατοπτρίζει ούτε την σημασία ούτε και τον ρόλο της προσχολικής και είναι ντροπιαστικό ακόμη και να υφίσταται. Ο όρος «Κέντρα Προσχολικής Εκπαίδευσης» είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός ώστε να αντανακλάται πληρέστερα ο εκπαιδευτικός τους ρόλος και η σημασία τους στην ανάπτυξη των παιδιών. Ορθά επισημαίνει η πρόεδρος του ΠΑΣΙΠΣ «Πλέον διαγράφονται οι λέξεις «Προσχολική» και «Διαπαιδαγώγηση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «Αγωγή» και «Φροντίδα». Με τις μεταβολές αυτές, αφαιρείται από την Πρώιμη Παιδική Ηλικία, κάθε διάσταση «Διαπαιδαγώγησης» όπως και προετοιμασίας για την Ομαλή Ένταξη στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα κάθε σύνδεση με τις Υπερκείμενες Βαθμίδες του Εκπαιδευτικού Συστήματος και δίδεται έμφαση στην «Φροντίδα», με μετατόπιση προς την ηλικία των 0-2 και από την παιδαγωγική προς την αναπτυξιακή διάσταση, με κίνδυνο διαρραγών, στην οργανική τους βιολογική και επιστημονική τους ενότητα.»

    Αν και στο θέμα υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες και απόψεις, η άποψή μου είναι ότι η μετάβαση του κλάδου της προσχολικής εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας θα ενισχύσει τη συνοχή και τη συνέχεια του εκπαιδευτικού συστήματος, διασφαλίζοντας μια ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία έως και την ανώτατη βαθμίδα. Και να μη χρειάζεται η συνεχής εναλλαγή νόμων και συναρμοδίων υπουργείων και επιτροπών. Η κοινωνική διάσταση και σημασία που έχει για το κράτος η ηλικιακή μερίδα 0-4 και οι οικογένειες των παιδιών, μπορεί να εκφραστεί και μέσα από άλλες διαδικασίες και κονδύλια, πέραν του Παιδείας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

    Ωστόσο, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο τα συναρμόδια υπουργεία (και πρωτίστως το Υπουργείο Παιδείας) δεν εξετάζουν και δεν εφαρμόζουν κάποιο από τα επιτυχημένα μοντέλα άλλων χωρών, αντί να καταφεύγουμε σε ατέρμονες προσπάθειες επανεφεύρεσης του τροχού κάθε τόσο. Η διεθνής εμπειρία προσφέρει πολύτιμα παραδείγματα που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα, εξοικονομώντας χρόνο και πόρους.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 14:36 | Λιαγκουρδή Κωνσταντίνα

    Είναι πολύ θετικό που υπάρχουν σκέψεις στα Yπουργεία για να προοδεύουμε σαν κλάδος. Καλό θα ήταν να σκεφτούμε ποιος είναι ουσιαστικά ο ρόλος των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Δηλαδή είμαστε εδώ για διαπαιδαγωγούμε τα παιδιά και συγχρόνως να τα φροντίζουμε ή είμαστε φροντιστές;

    Είναι σημαντικό πριν προχωρήσουμε στο πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ να λυθούν πρώτα τα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα, οικονομικά και κτιριακά, όπως παράδειγμα το ευτελές ποσό που χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η λειτουργία μη αδειοδοτημένων παιδικών σταθμών ή διαφορών ειδών κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, οι δημοτικοί σταθμοί που κρίνονται ακατάλληλοι και συνεχίζουν τα λειτουργούν. Εφόσον λυθούν τα παραπάνω προβλήματα τότε ο κλάδος θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί νέες αλλαγές.

    Εν έτη 2025 οι περισσότεροι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί έχουν εντάξει την πρώιμη παρέμβαση είτε με τους παιδαγωγούς που πλέον επιμορφώνονται είτε μέσω εξωτερικών συνεργατών.
    Στον βαθμό που προτείνετε εσείς την πρώιμη παρέμβαση υπάρχει κίνδυνος σχεδόν όλα τα παιδιά να οδηγούνται σε λογοθεραπείες και εργοθεραπείες κτλπ, αφού όπως διαπιστώνουμε κάθε χρόνο το επίπεδο των παιδιών πέφτει και καθυστερεί η ανάπτυξη τους.
    Τι θα γίνει στις περιπτώσεις των νταντάδων της γειτονιάς και στο πρόγραμμα των παππούδων- γιαγιάδων. Σε αυτές τι περιπτώσεις πως θα ενταχθεί η πρώιμη παρέμβαση;

    Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι ποιος θα επιβαρυνθεί το οικονομικό κόστος για τις δομές που χρειάζονται υποχρεωτικές προσλήψεις ή τις συνεργασίες με εξειδικευμένο προσωπικό. Ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος για τις επιμορφώσεις;

    Ας θέσουμε και το θέμα «γονείς». Ήδη στα νηπιαγωγεία οι διευθυντές και οι παιδαγωγοί αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί οι γονείς δεν αποδέχονται την εμφανή ιδιαιτερότητα που μπορεί να έχει το παιδάκι τους, πως θα μπορέσουμε εμείς να διαχειριστούμε τους γονείς των βρεφών και των νηπίων για την πρώιμη παρέμβαση;

    Το συμβούλιο απαρτίζεται απο πολλά μέλη, αλλά καλό θα ήταν να υπάρχουν και παιδαγωγοί ή ιδιοκτήτες βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών που γνωρίζουν πως λειτουργεί ένα σχολείο.

    Να επισημάνω ότι συμφωνώ με τις προτάσεις όλων των συναδέλφων.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 12:34 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ (ΠΑΣΥΠΠΠΗ)

    Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας (ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Π.Η.) χαιρετίζει και επικροτεί το παρόν σχέδιο νόμου «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας», το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της πρώιμης παιδικής ηλικίας και εισάγει για πρώτη φορά ένα ενιαίο παιδαγωγικό πλαίσιο για τη φροντίδα και εκπαίδευση των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας.
    Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αγωγή και φροντίδα της πρώιμης παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά, η ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει επίσημα την πρώιμη παιδική ηλικία ως κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης και θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός ενιαίου παιδαγωγικού πλαισίου.
    Το νέο πλαίσιο αποσκοπεί στη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως κοινωνικών ή οικονομικών συνθηκών.
    Ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανάθεση της ευθύνης για την εφαρμογή και την επιστημονική υποστήριξη του νέου πλαισίου στα πανεπιστημιακά τμήματα πρώιμης παιδικής ηλικίας. Με αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία αξιοποιεί την επιστημονική γνώση και την ερευνητική εμπειρία των εξειδικευμένων αυτών τμημάτων, ώστε να διαμορφώσει πολιτικές και πρακτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών, των οικογενειών και των παιδαγωγών.
    Το παρόν σχέδιο νόμου δεν αποτελεί απλώς μία νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μία στρατηγική επιλογή διασφαλίζοντας την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας των μικρών παιδιών από την πρώτη στιγμή της ζωής τους. Μέσα από τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, την εμπλοκή της επιστημονικής κοινότητας και την παροχή πόρων και υποδομών, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη θεμελίωση ενός συστήματος που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.
    Ένα σημείο όμως που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η ορολογία που χρησιμοποιείται για την περιγραφή των χωρών που θα εφαρμοστεί το νέο παιδαγωγικό πλαίσιο. Το υπουργείο πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή της αναχρονιστικής ονομασίας «Παιδικός Σταθμός», αντανακλώντας έτσι τη σύγχρονη κατανόηση για το ρόλο αυτών των δομών. Η ονομασία «Παιδικός Σταθμός» δεν αντικατοπτρίζει πλέον την πραγματικότητα της αγωγής και φροντίδας που προσφέρουν οι δομές πρώιμης παιδικής ηλικίας. Η νέα ονομασία, που θα οριστεί, θα πρέπει αποτυπώνει τη διπλή αποστολή τους: την παροχή ποιοτικής φροντίδας και την ολιστική εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών.
    Αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο σημειολογική, αλλά και ουσιαστική. Το Ενιαίο Παιδαγωγικό Πλαίσιο έρχεται να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει το υπάρχον παιδαγωγικό πρόγραμμα των παιδικών σταθμών, ανταποκρινόμενο στις ραγδαίες επιστημονικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Οι αλλαγές αυτές δεν αναιρούν τις έως τώρα παιδαγωγικές πρακτικές, αλλά τις προσαρμόζουν και τις εξελίσσουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών.
    Ωστόσο, θεωρούμε ότι για είναι δυνατή και υλοποιήσιμη η εφαρμογή του νέου παιδαγωγικού πλαισίου, επιβάλλεται μία επιπλέον παράμετρος που πρέπει να προβλεφθεί, η τροποποίηση του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των δομών, με ιδιαίτερη έμφαση στις αναλογίες παιδαγωγικού προσωπικού-παιδιών. Οι υφιστάμενες αναλογίες δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, ούτε διασφαλίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και εκπαίδευσης.
    Η μείωση της αναλογίας παιδαγωγού-παιδιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για την παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και εκπαιδευτικής υποστήριξης, καθώς και για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και ενθαρρυντικού περιβάλλοντος. Ειδικά για τα μεταβρεφικά τμήματα, όπου τα παιδιά αυτής της ηλικίας, βρίσκονται σε μία μεταβατική φάση ανάπτυξης, και είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει μικρός αριθμός παιδιών και επαρκές προσωπικό, ώστε να καλύπτονται οι συναισθηματικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές τους ανάγκες.
    Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Η. δεσμεύεται να στηρίξει την υλοποίηση του νέου πλαισίου, συνεισφέροντας με την εμπειρία και την επιστημονική του τεχνογνωσία, και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συνεργαστούν για τη διασφάλιση ενός μέλλοντος που θα θέτει τα παιδιά και τις ανάγκες τους στο επίκεντρο των πολιτικών.
    Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Π.Η. καλεί όλους τους συναδέλφους παιδαγωγούς να στηρίξουμε ενεργά το σχέδιο νόμου, το οποίο αναβαθμίζει το επαγγελματικό μας έργο, αναγνωρίζει τον κρίσιμο ρόλο μας στην ανάπτυξη και εκπαίδευση των παιδιών και θέτει τις βάσεις για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος για την πρώιμη παιδική ηλικία.
    Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, επιστήμονες και πολίτες να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να συνδιαμορφώσουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα αντανακλά τις ανάγκες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας.

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 12:48 | Σύλλογος Επαγγελματιών Ιδιωτικών Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας

    Παρατηρήσεις και ερωτήματα σχετικά με το Σχέδιο Νόμου του
    Υπουργείου για το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ

    Παρατηρείται, ότι στο ελληνικό κράτος δεν υφίσταται ένας κοινός και
    προσαρμοσμένος παιδαγωγικός θεσμός τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια
    περιβάλλοντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταβολές στο σύνολο
    των βασικών υπηρεσιών που προσφέρονται στο πλαίσιο της προσχολικής
    εκπαίδευσης.

    Πιο συγκεκριμένα, μελετώντας το Σχέδιο Νόμου για το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ θα
    ήθελα να καταγράψω τις ακόλουθες παρατηρήσεις και ερωτήματα που
    δημιουργήθηκαν:

    1. Άρθρο 25: Αντικατάσταση προγράμματος «Κυψέλη» με το πρόγραμμα
    «Αθηνά» το οποίο εφαρμόζεται και σε δημοτικούς βρεφικούς,
    βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Παρατηρούνται τροποποιήσεις
    ανάμεσα στα δύο προγράμματα ως προς τον στόχο, την ιδεολογία και τη
    λειτουργία.

    2. Άρθρο 27: Ερωτήματα και απορίες που προκαλούνται με βάση το
    συγκεκριμένο άρθρο.
    1. α) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία εξειδικευμένου υλικού, το
    οποίο θα παρέχεται στους γονείς;
    β) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών τεστ;
    Αναφέρετε ότι τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ θα συλλέγονται και
    θα καταχωρίζονται από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Με ποιους
    τρόπους μπορεί το προσωπικό να εξειδικευτεί και να εκπαιδευτεί σε αυτόν τον
    τομέα;
    Επίσης, το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα αποτελείται από εξωτερικούς
    συνεργάτες ή από άτομα με σύμβαση εργασίας;
    γ) Η εκπαίδευση των παιδαγωγών θα παρέχεται από δημόσια ανώτατα
    εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς που θα αναλάβουν
    την επιμόρφωση των παιδαγωγών; Θα διεξάγεται με φυσική παρουσία ή
    διαδικτυακά; Και ποιες ώρες θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα;
    2. Ποιος θα αναλάβει τη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού;
    Θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες των βρεφονηπιακών σταθμών;

    3. Άρθρο 28: Επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου
    και στην παρ. 1 αα) διαγράφεται η λέξη «Προσχολικής», αβ) η λέξη
    «Διαπαιδαγώγησης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Φροντίδας στην Πρώιμη
    Παιδική Ηλικία», β) στην παρ. 2 βα) μετά από τις λέξεις «παιδικών σταθμών»
    προστίθενται οι λέξεις «η αξιολόγηση και η προώθηση βέλτιστων πρακτικών
    για την αγωγή και φροντίδα των παιδιών της πρώιμης ηλικίας». Τι
    σημαίνουν αυτές οι αλλαγές και τι θα επιφέρουν στον κλάδο μας;

    Ποιες ενέργειες θα πρέπει να αναλάβουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την
    ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράμματος;

    4. Άρθρο 29: δ) Αφού δημιουργείται νέο πλαίσιο, συγκεκριμένα οριοθετείται η
    πρώιμη παιδική ηλικία (0-4), και οι αρμόδιοι γι’ αυτήν την ηλικία είναι το
    Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και
    Οικογένειας, για ποιους λόγους εμπλέκεται το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον
    υπάρχει συνεργασία με Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;
    ια) Ο εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των
    ιδιωτικών παιδικών σταθμών, θα πρέπει να εκπροσωπείται από την
    ομοσπονδία Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.

    5. Άρθρο 30: αβ) Με ποιον τρόπο θα επιμορφώνονται οι παιδαγωγοί πρώιμης
    παιδικής ηλικίας; Ποιος θα αναλάβει το σχεδιασμό της πολιτικής για την
    επιμόρφωσή τους; Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να πράξουν άμεσα
    και αν ναι ποιες είναι οι ενέργειες και τα βήματα που πρέπει να
    ακολουθήσουν;
    αγ) Πώς θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση και ποιος οργανισμός θα είναι
    υπεύθυνος γι’ αυτό; Τι μορφή θα έχουν οι αξιολογήσεις; Θα γίνονται μέσω
    ερωτηματολογίων; Με συνεντεύξεις; Ή με κάποιον άλλον παρεμφερή τρόπο;
    Πως θα πληροφορούνται οι παιδαγωγοί και φυσικά οι ιδιοκτήτες των
    βρεφονηπιακών σταθμών για την κατάληξη της διαδικασίας αυτής; Οι γονείς
    και οι κηδεμόνες των παιδιών με ποιον τρόπο θα ενημερώνονται; Και πιο
    συγκεκριμένα θα υπάρχει ενημέρωση;
    ββ) Οι γονείς των βρεφών και των παιδιών που δεν επιλέγουν τα
    προγράμματα των βρεφονηπιακών σταθμών, με ποιον τρόπο θα
    εξυπηρετούνται; Υπάρχουν κάποια προγράμματα που έχουν μεριμνήσει για
    τους συγκεκριμένους γονείς; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα ΚΕΔΑΣΥ για
    αυτούς τους γονείς; Ή μήπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μετατραπούν σε
    υβρίδια ΚΕΔΑΣΥ; Που θα παραπέμπονται τα παιδιά μετά;

  • 29 Ιανουαρίου 2025, 10:48 | ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΙΠΣΠΕΠ

    «Άρθρο 13
    α) Επισημαίνω : για τη φροντίδα και αγωγή των βρεφών και των νηπίων, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, που ανταποκρίνονται στην μοναδικότητα τους – στην διαφορετικότητα τους, και σύμφωνα πάντα με το εκάστοτε στάδιο ανάπτυξης της ηλικίας τους.
    β)Επισημαίνω: τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας σε ζητήματα που άπτονται του παιδαγωγικού τους έργου και του ρόλου τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων,
    γ) Επισημαίνω: στην συνεργασία και την υποστήριξη των γονέων στην κατανόηση της ανάπτυξης των παιδιών τους, με οργανωμένα σεμινάρια, ενημερώσεις και βιωματικά εργαστήρια από ομάδες επιμόρφωσης.
    δ) Επισημαίνω: τον ανιχνευτικό έλεγχο με συγκεκριμένα και εγκεκριμένα εργαλεία από την επιστημονική κοινότητα, της γνωστικής και συναισθηματικής ανάπτυξης, των βρεφών και των νηπίων σύμφωνα
    με την ηλικία τους.
    ε) την ενίσχυση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί.». Να διευκρινιστεί ο όρος ενίσχυση της ποιότητας, ποιά είναι τα εργαλεία;
    «Άρθρο 14
    2. Της καθολικής εφαρμογής του προγράμματος προηγείται πιλοτική εφαρμογή σε
    τουλάχιστον ενενήντα (90) βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Η πιλοτική
    εφαρμογή διαρκεί έως τη λήξη του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και
    Ανθεκτικότητας σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
    Οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος βαρύνουν τον
    προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και προέρχονται από
    ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    Επισημαίνω: την άμεση δημοσίευση της αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής για την δυνατότητα να επιληφθούν διορθώσεις για την καλύτερη βελτίωση και εφαρμογή του πλαισίου του προγράμματος “ΑΘΗΝΑ”
    μετά το πέρας του πιλοτικού προγράμματος .
    «Άρθρο 15
    2. Επισημαίνω: Σκοπός του Συμβουλίου είναι η επιστημονική έρευνα και μελέτη των θεμάτων λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, η αξιολόγηση και η προώθηση των ερευνών και αποτελεσμάτων της μέσω δημοσίευσης βέλτιστων πρακτικών για την αγωγή και φροντίδα των παιδιών της πρώιμης ηλικίας, καθώς και η διαρκής, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη (και διαρκούς ελέγχου ποιότητας ) του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας».».
    «Άρθρο 16
    δ), έναν (1) εκπρόσωπο από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
    αρμόδιο είτε για ζητήματα εκπαιδευτικών πολιτικών στην προσχολική αγωγή, είτε για
    ζητήματα ειδικής αγωγής.
    Επισημαίνω: Το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ως αντικείμενο της την πρώιμη ηλικία
    και για αυτόν τον λόγο θα ήταν καλό, να μην εμπλέκεται.
    3. Με απόφαση του Συμβουλίου είναι δυνατόν να συνιστώνται ειδικές επιστημονικές
    επιτροπές και ομάδες εργασίας για την επεξεργασία ειδικότερων θεμάτων. Σε κάθε
    συνεδρίαση του Συμβουλίου δύναται να προσκαλούνται και να μετέχουν χωρίς δικαίωμα
    ψήφου, εμπειρογνώμονες για ζητήματα λειτουργίας των βρεφικών, βρεφονηπιακών και
    παιδικών σταθμών.».
    Επισημαίνω: να συσταθεί η ιστοσελίδα του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική ηλικία, ώστε να μπορεί όλο το εκπαιδευτικό κοινό και οι δομές να ενημερώνονται, να συνεργάζονται και να συμμετέχουν στην διαμόρφωση, στον διαρκή εκσυγχρονισμό και τη βέλτιστη εφαρμογή του προγράμματος «Αθηνά: Θεμελιώνοντας το μέλλον των παιδιών μας» στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τόσο στο πιλοτικό στάδιο όσο και στην καθολική εφαρμογή του, καθώς και τον προγραμματισμό και την αποτίμηση της εφαρμογής του, αλλά και την συνεχόμενη δυνατότητα κατάρτισης δεξιοτήτων των παιδαγωγών.
    “Άρθρο 29
    ια) έναν (1) εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών
    παιδικών σταθμών, ο οποίος υποδεικνύεται από την οργάνωση, ύστερα από πρόσκληση του
    Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τον ορισμό του.
    Προτείνω : έναν (1) εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των Ιδιωτικών παιδικών σταθμών ΠΟΣΙΠΣ ο οποίος θα μπορεί να ορίζεται από το τριτοβάθμιο όργανο ΓΣΒΕΕ

  • 28 Ιανουαρίου 2025, 22:58 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    Η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με την Ε.Ε., επιδιώκει να διασφαλίσει:
    «το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας»
    και «ίση μεταχείριση και ισότητα ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων: της αγοράς εργασίας, των όρων και των συνθηκών εργασίας, της επαγγελματικής εξέλιξης.»
    (βλ. https://eur-lex.europa.eu/EL/legal-content/glossary/equality-between-women-and-men.html)
    Άρα ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.Με το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ποσόστωση με βάση το φύλο στα διοικητικά συμβούλια, άρα ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των φύλων και ΑΝΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Υποχρεώνοντας τις εταιρείες να εφαρμόσουν υποχρεωτική ποσόστωση για τις διοικήσεις (και με βαριά πρόστιμα αν δεν το κάνουν) θα τις οδηγήσετε να επιλέγουν στελέχη ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν το ποσοστό. Και πριν πει κάποιος ότι ο νόμος ορίζει την ποσόστωση μόνο δεδομένων ίδιων ικανοτήτων, το γεγονός ότι η εταιρεία υποχρεούται να απολογηθεί για την επιλογή της, θα την κάνει να προτιμήσει να συμπληρώσει την ποσόστωση και να παραμελήσει τις ικανότητες του υποψηφίου ή της υποψήφιας.

  • 28 Ιανουαρίου 2025, 16:40 | ΠΟΣΙΠΣ-Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών

    Επί της αρχής θεωρούμε ότι πάντοτε ένα παιδαγωγικό πλαίσιο είναι πολύ σημαντικό για τη διαπαιδαγώγηση, την καλλιέργεια δεξιοτήτων, την έγκαιρη διάγνωση δυσκολιών και την αγωγή των παιδιών.
    Το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου όμως προκαλεί πάρα πολλά ερωτήματα, σε διάφορα άρθρα του και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν προηγήθηκαν δια ζώσης συναντήσεις, όπως θα ήταν αναγκαίο για την ανταλλαγή απόψεων, καθιστά αρκετά έως πολύ δύσκολη την κατάθεση εποικοδομητικών προτάσεων από την πλευρά μας. Παρόλα αυτά, επιθυμώντας να συνεισφέρουμε σε κάποιο βαθμό, χωρίς να έχουμε υπενθυμίζουμε πληθώρα πληροφοριών που απαιτούνταν, καταγράφουμε ενδεικτικά της ακόλουθες προτάσεις:
    1. Να επανέλθουν στο κείμενο οι ουσιώδεις παιδαγωγικά όροι «διαπαιδαγώγηση» και «προσχολική ηλικία».
    Άρθρο 26: «Με το άρθρο 26 ως στόχοι ορίζονται α) η φροντίδα και αγωγή των βρεφών και των νηπίων, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις. β) τη συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας σε ζητήματα που άπτονται του παιδαγωγικού τους έργου και του ρόλου τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων, γ) την υποστήριξη των γονέων στην κατανόηση της ανάπτυξης των παιδιών τους,..»

    Παρατηρείται, σε σχέση με το «Κυψέλη», ότι πλέον διαγράφονται οι λέξεις «Προσχολική» και «Διαπαιδαγώγηση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «Αγωγή» και «Φροντίδα». Με τις μεταβολές αυτές, αφαιρείται από την Πρώιμη Παιδική Ηλικία, κάθε διάσταση «Διαπαιδαγώγησης» όπως και προετοιμασίας για την Ομαλή Ένταξη μεταγενέστερα στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα κάθε σύνδεση με τις Υπερκείμενες Βαθμίδες του Εκπαιδευτικού Συστήματος και αντίθετα δίδεται έμφαση στην «Φροντίδα», με μετατόπιση προς την ηλικία των 0-2 και από την παιδαγωγική προς την αναπτυξιακή διάσταση, με κίνδυνο διαρραγών, στην οργανική τους βιολογική και επιστημονική ενότητα.

    Σημειώνεται εδώ, η προσέγγιση της Κοινωνικής Μάθησης του Vygotsky: «Η κοινωνική αλληλεπίδραση στα πρώτα χρόνια είναι βασικός μοχλός για τη μάθηση. Ο ρόλος του παιδικού σταθμού υπερβαίνει τη «φροντίδα» και περιλαμβάνει το συστηματικό έργο της ενίσχυσης δεξιοτήτων και του κοινωνικού παιχνιδιού». Ενώ σύμφωνα με το σύστημα Montessori, «Το περιβάλλον και οι δραστηριότητες ενισχύουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη. Η «διαπαιδαγώγηση» εμπεριέχει την καθοδήγηση του παιδιού για την ανάπτυξη αυτονομίας και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.

    Με αυτή την προσέγγιση και χωρίς τον όρο «διαπαιδαγώγηση», υποβαθμίζεται και το τοπικό μορφωτικό έργο των Παιδικών Σταθμών, όπως και ο πολιτιστικός ρόλος τους στις γειτονιές. Ταυτόχρονα ο χαρακτηρισμός των Παιδικών Σταθμών αποκλειστικά ως χώρων «αγωγής» και «φροντίδας», μπορεί να μειώσει το βάρος της επένδυσης στο εκπαιδευτικό δυναμικό και τις υποδομές, με αρνητική επίδραση στην τοπική συνοχή και ανάπτυξη.

    2. Σε συνέχεια του προηγούμενου είναι αναγκαίο οι επιμορφώσεις να μπορούν να πραγματοποιηθούν και με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, δηλαδή με τη συνέργεια του συνδικαλιστικού φορέα ή φορέων όπως είναι τα Επιμελητήρια, ΓΣΕΒΕΕ, κτλ.
    Η συνεχής επιμόρφωση, δια ζώσης ή διαδικτυακά, δεν καθορίζεται πού και πότε θα γίνεται, εάν θα αμείβεται, εάν θα διεξάγεται εντός ή εκτός ωραρίου εργασίας, πώς θα πιστοποιείται;
    Πρέπει να πραγματοποιείται εκτός ωρών εργασίας και να είναι αμειβόμενη από επιδοτούμενο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ ή του ΕΣΠΑ.

    Άρθρο 27, γ, την επιμόρφωση και υποστήριξη των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας από δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης
    3. Όσον αφορά την χορήγηση – χρήση του ψυχομετρικού εργαλείου ποιο είναι το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό; πότε θα γίνεται η χρήση του ψυχομετρικού εργαλείου; πότε και από ποιον εκτός της ενημέρωσης των γονέων θα αξιολογούνται τα αποτελέσματα;
    Επίσης, ανεξάρτητα από τις απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα, είναι αναγκαίο το Σχέδιο Νόμου να προβλέπει τη συναίνεση κάθε γονέα στην έρευνα που θα διεξάγεται κάθε φορά, λαμβάνοντας στα υπόψιν όμως, την ύπαρξη πολύ ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα οποία θα επικαλείται κάθε γονέας που δεν επιθυμεί να συμμετάσχει το παιδί του στην αξιολόγηση.

    4. Προτείνουμε ως προς το άρθρο 29 ια) έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), ο οποίος υποδεικνύεται από την δευτεροβάθμια κλαδική οργάνωση ΠΟΣΙΠΣ, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τον ορισμό του.
    Άρθρο 29 Σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4837/2021
    «ια) έναν (1) εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, ο οποίος υποδεικνύεται από την οργάνωση, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τον ορισμό του»
    Επισημαίνουμε και πάλι ότι στο Σχέδιο Νόμου διαπιστώνονται ασάφειες σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ανάλογα με το άρθρο, όπως αναφέραμε ενδεικτικά προηγουμένως, αλλά και όπως έχουν σχολιάσει συνάδελφοι στη δημόσια διαβούλευση.
    Αναμένουμε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης πρόσκληση από το Υπουργείο για συνάντηση, δια ζώσης ή διαδικτυακά, με σκοπό την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος «Αθηνά» και τη λήψη απαντήσεων στα περισσότερα ερωτήματα.

  • 28 Ιανουαρίου 2025, 11:14 | ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΜΑΝΙΩΤΟΥ

    ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΗΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΕΥΛΟΓΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

    Στο Άρθρο 27:
    α) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών τεστ;
    Με ποιους τρόπους μπορεί το προσωπικό να εξειδικευτεί και να εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα;
    β) Η εκπαίδευση των παιδαγωγών θα παρέχεται από δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς που θα αναλάβουν την επιμόρφωση των παιδαγωγών;
    γ) Πώς θα επιλεγούν οι 90 Βρεφονηπιακοί, Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος;

    στο Άρθρο 29:
    προτείνω ο εκπρόσωπος να ορίζεται από την ΠΟΣΙΠΣ, από την κλασική δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση

    στο Άρθρο 30:
    Με ποιον τρόπο θα επιμορφώνονται οι παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας; Ποιος θα αναλάβει το σχεδιασμό της πολιτικής για την επιμόρφωσή τους;
    Πώς θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση ; Τι μορφή θα έχουν οι αξιολογήσεις; Θα γίνονται μέσω ερωτηματολογίων; Με συνεντεύξεις;

  • 28 Ιανουαρίου 2025, 11:42 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΗΓΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

    Στο άρθρο 26 (άρθρο 13)
    Οι πέντε σκοποί υπερκαλύπτουν τη θεμελίωση του μέλλοντος των παιδιών μας, μέσω ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου.

    Θα πρέπει όμως στο β σκοπό πέραν των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας να συμπεριληφθούν όλες οι υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες (π.χ. βρεφοκόμοι, βοηθοί βρεφοκόμων, κλπ.) διότι το παιδαγωγικό προσωπικό όλων σχεδόν των κέντρων απαρτίζεται από αποφοίτους πολλών και διαφόρων σχολών και ιδρυμάτων.

    Στο γ και δ σκοπό θα πρέπει να περιγράφεται κατά κάποιον τρόπο η υποχρέωση συγκατάθεσης του γονέα στη διαδικασία της πρώιμης ανίχνευσης, ίσως μέσα από την εγγραφή τους στο κέντρο πρώιμης παιδικής ηλικίας.

    Στο άρθρο 27 (άρθρο 14)
    Στο 1.β. θα πρέπει να διευκρινιστεί, μετά την ανίχνευση, στο πλαίσιο των συμβουλών και κατευθύνσεων εάν το κέντρο δεν είναι ολοκληρωμένης φροντίδας τι μέλλει γενέσθαι.

    Στο άρθρο 28 (άρθρο 15)
    Στο παρόν άρθρο, στο αβ η λέξη διαπαιδαγώγηση πρέπει να παραμείνει και να προστεθεί δημιουργώντας τη φράση «Φροντίδα και Διαπαιδαγώγηση στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία».

    Στο άρθρο 29, Παράγραφος 1, ια
    Θα πρέπει να αλλαχθεί ως εξής:
    Έναν (1) εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ), ο οποίος υποδεικνύεται από την δευτεροβάθμια κλαδική οργάνωση ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τον ορισμό του.

  • 27 Ιανουαρίου 2025, 16:39 | ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΣΙΠΣ

    Παρατηρείται, ότι στο ελληνικό κράτος δεν υφίσταται ένας κοινός και προσαρμοσμένος παιδαγωγικός θεσμός τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια περιβάλλοντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεταβολές στο σύνολο των βασικών υπηρεσιών που προσφέρονται στο πλαίσιο της προσχολικής εκπαίδευσης. Το σημαντικό είναι ότι αυτές οι ενέργειες έχουν ως απόρροια τις συνεχόμενες μετατροπές που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος μας, καθώς και τους προβληματισμούς μας που πρέπει να επιλυθούν, όπως επίσης και να διευθετηθούν οι όποιες απορίες – ερωτήματα. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα.
    Μελετώντας το Σχέδιο Νόμου για το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ θα ήθελα να καταγράψω τις ακόλουθες παρατηρήσεις και ερωτήματα που δημιουργήθηκαν:

    1. Άρθρο 25: Αντικατάσταση προγράμματος «Κυψέλη» με το πρόγραμμα «Αθηνά» το οποίο εφαρμόζεται και σε δημοτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Παρατηρούνται τροποποιήσεις ανάμεσα στα δύο προγράμματα ως προς τον στόχο, την ιδεολογία και τη λειτουργία.

    2. Άρθρο 27: Ερωτήματα και απορίες που προκαλούνται με βάση το συγκεκριμένο άρθρο.
    1. α) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία εξειδικευμένου υλικού, το οποίο θα παρέχεται στους γονείς;
    β) Ποιος θα είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ψυχομετρικών τεστ; Αναφέρετε ότι τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών τεστ θα συλλέγονται και θα καταχωρίζονται από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Με ποιους τρόπους μπορεί το προσωπικό να εξειδικευτεί και να εκπαιδευτεί σε αυτόν τον τομέα;
    Επίσης, το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό θα αποτελείται από εξωτερικούς συνεργάτες ή από άτομα με σύμβαση εργασίας;
    γ) Η εκπαίδευση των παιδαγωγών θα παρέχεται από δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχουν συγκεκριμένοι φορείς που θα αναλάβουν την επιμόρφωση των παιδαγωγών; Θα διεξάγεται με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά; Και ποιες ώρες θα πραγματοποιείται το πρόγραμμα;
    2. Ποιος θα αναλάβει τη δαπάνη για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού; Θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι ιδιοκτήτες των βρεφονηπιακών σταθμών;

    3. Άρθρο 28: Επέρχονται οι ακόλουθες τροποποιήσεις: α) στον τίτλο του άρθρου και στην παρ. 1 αα) διαγράφεται η λέξη «Προσχολικής», αβ) η λέξη «Διαπαιδαγώγησης» αντικαθίσταται από τις λέξεις «Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία», β) στην παρ. 2 βα) μετά από τις λέξεις «παιδικών σταθμών» προστίθενται οι λέξεις «η αξιολόγηση και η προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αγωγή και φροντίδα των παιδιών της πρώιμης ηλικίας». Τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές και τι θα επιφέρουν στον κλάδο μας;
    Ποιες ενέργειες θα πρέπει να αναλάβουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του προγράμματος;
    4. Άρθρο 29: δ) Αφού δημιουργείται νέο πλαίσιο, συγκεκριμένα οριοθετείται η πρώιμη παιδική ηλικία (0-4), και οι αρμόδιοι γι’ αυτήν την ηλικία είναι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, για ποιους λόγους εμπλέκεται το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον υπάρχει και συνεργασία με Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα;
    ια) Ο εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών, θα πρέπει να εκπροσωπείται από την κλαδική ομοσπονδία Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ., στην σύνθεση του εθνικού συμβουλίου αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία.

    5. Άρθρο 30: αβ) Με ποιον τρόπο θα επιμορφώνονται οι παιδαγωγοί πρώιμης παιδικής ηλικίας; Ποιος θα αναλάβει το σχεδιασμό της πολιτικής για την επιμόρφωσή τους; Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα πρέπει να πράξουν άμεσα και αν ναι ποιες είναι οι ενέργειες και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν;
    αγ) Πώς θα πραγματοποιείται η αξιολόγηση και ποιος οργανισμός θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτό; Τι μορφή θα έχουν οι αξιολογήσεις; Θα γίνονται μέσω ερωτηματολογίων; Με συνεντεύξεις; Ή με κάποιον άλλον παρεμφερή τρόπο;
    Πως θα πληροφορούνται οι παιδαγωγοί και φυσικά οι ιδιοκτήτες των βρεφονηπιακών σταθμών για την κατάληξη της διαδικασίας αυτής; Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών με ποιον τρόπο θα ενημερώνονται; Και πιο συγκεκριμένα θα υπάρχει ενημέρωση;
    ββ) Οι γονείς των βρεφών και των παιδιών που δεν επιλέγουν τα προγράμματα των βρεφονηπιακών σταθμών, με ποιον τρόπο θα εξυπηρετούνται; Υπάρχουν κάποια προγράμματα που έχουν μεριμνήσει για τους συγκεκριμένους γονείς; Θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα ΚΕΔΑΣΥ για αυτούς τους γονείς; Ή μήπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα μετατραπούν σε υβρίδια ΚΕΔΑΣΥ; Που θα παραπέμπονται τα παιδιά μετά;

  • 27 Ιανουαρίου 2025, 15:13 | ΑΘΑΝΑΣΟΓΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ

    Συμφωνώ με τις προαναφερθείσες παρατηρήσεις – σχόλια καθώς και τα ερωτήματα που τίθενται από τους συναδέλφους!
    Στο άρθρο 29, παρ. ια) στη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία είναι προτιμότερο – εύλογο – αναμενόμενο να ορίζεται εκπρόσωπος από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση ως ανώτερη αρχή!

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΘΗΝΑ»
    ΑΡΘΡΟ 26
    Άρθρο 13
    Χρειάζονται επιπλέον διευκρινίσεις για β) τη συνεχόμενη επιμόρφωση…
    γ) την υποστήριξη των γονέων…δ) τον ανιχνευτικό έλεγχο των γονέων…

    ΑΡΘΡΟ 27
    Άρθρο 14
    1.β. «Ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και νηπίων μέσω ψυχομετρικού εργαλείου»
    • Ποιο θα είναι το «ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό»; Ειδικότητα, πτυχίο.
    • Σε τι εργασιακό καθεστώς θα πραγματοποιείται η ανίχνευση-αξιολόγηση. Ειδικοί συνεργάτες, υπάλληλοι του παιδικού σταθμού;
    Ανάλογα το εργασιακό καθεστώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος λειτουργίας των παιδικών σταθμών (ιδιωτικών και δημοσίων).
    • Επίσης ο ανιχνευτικός έλεγχος της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και νηπίων μέσω ψυχομετρικού εργαλείου ΑΠΑΙΤΕΙ σοβαρότητα, εμπειρία, γνώσεις και σπουδές.
    Οι νηπιαγωγοί και βρεφονηπιοκόμοι ΔΕΝ είναι ειδικοί για να κάνουν διαγνώσεις. Αυτή η διάγνωση (με ημιμάθεια) είναι εξίσου επικίνδυνη για τα παιδιά, την αντιμετώπιση και την βελτίωση τους.
    • Συνεπώς είναι γνωστό ότι για μια σωστή και αξιόπιστη γνωμάτευση χρειάζεται η συνεργασία πολλών ειδικοτήτων (παιδοψυχιάτρων, λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών κλπ). Ο παιδικός σταθμός ΔΕΝ μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο του με αυτό των ΚΕΔΑΣΥ.
    ΑΡΘΡΟ 29
    Άρθρο 16
    δ) Δεν συμφωνώ με εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Συμβούλιο για εκπαιδευτικά ζητήματα σε ηλικίες 0-4 που δεν έχουν καμία επιστημονική κατάρτιση.
    ια) Προτείνω έναν (1) εκπρόσωπο της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των ιδιωτικών παιδικών σταθμών από την ΠΟΣΙΠΣ ο οποίος να προκύπτει μετά από υπόδειξη της ΓΣΒΕΕ.

    ΑΡΘΡΟ 30
    Άρθρο 17
    αγ)
    • πως θα γίνεται η αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Β, ΒΝΣ και Π ;
    • ποιος θα κάνει την αξιολόγηση ;
    • Με τι τρόπο θα χρησιμοποιείται για βελτίωση ;
    Ββ)
    • Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης των λόγων για τους οποίους οι γονείς δεν επιλέγουν τα προγράμματα των Β, ΒΝΣ και Π ;
    Βγ)
    • Ποιες ειδικότητες θα εισηγούνται στις υλικοτεχνικές υποδομές παρεμβάσεις;
    Βστ)
    • Το διεθνές και ευρωπαικό νομοθετικό πλαίσιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ολοκληρωτικά σε όλες τις χώρες μια και ήδη διαφέρουν μεταξύ τους σε πλαίσιο, παιδεία, κουλτούρα, ιστορία και πάρα πολύ μεγάλες και σημαντικές διαφορές.

    Με εκτίμηση
    Δέσποινα Λεγγέτση
    Νηπιαγωγός-Διευθύντρια παιδικού σταθμού

  • 27 Ιανουαρίου 2025, 11:11 | Μίνα Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΠΑΣΙΠΣ

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ Γ’ & Δ’ ΤΟΥ ΜΕΡΟΥΣ Δ’.
    1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
    Η διαπίστωση της αιτιολογικής εκθέσεως, ότι «στην Ελλάδα δεν έχει θεσπιστεί ένα ενιαίο και εναρμονισμένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους ιδιωτικούς, δημόσιους και δημοτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ως εκ τούτου, «παρατηρούνται σοβαρές διακυμάνσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας», θα μπορούσε να αποτελέσει μία αποτύπωση των ευθυνών, που εδώ και μισό αιώνα, σωρεύονται με την πολυνομία που διέπει την Προσχολική Αγωγή στην ηλικία των 0-4 και ευρύτερα την Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση των 0-6 ετών και οδηγεί σε συνεχείς, εμβαλωματικές αλλαγές, σε ότι αφορά την Κοινωνική Ανάγκη και το Στόχο της Προσχολικής Αγωγής και κατ΄επέκταση στην απάντηση του ερωτήματος «Ποιά Δομή, Ποιός Παιδαγωγός, Ποιό Πρόγραμμα Σπουδών», απαιτούνται ώστε το παιδί να αναπτύσσεται και να εισέρχεται ομαλά, στη σχολική ηλικία, αλλά και να υπηρετούνται το Δημογραφικό και η κοινωνική Συνοχή.
    Απόδειξη των ανωτέρω είναι, ότι το «Πρόγραμμα Κυψέλη», το οποίο προτείνεται να αντικατασταθεί, με το «Πρόγραμμα Αθηνά», στο παρόν νομοσχέδιο, βρίσκεται σε ισχύ μόλις για 3 χρόνια και 4 μήνες και δε μπορεί να υπάρξει άλλη ερμηνεία, παρά, το ό,τι απέτυχε, τόσο στον στόχο του για την «Αναβάθμιση της ποιότητας των βρεφονηπιακών σταθμών με έμφαση στην ολόπλευρη πρώιμη παιδική ανάπτυξη», η οποία εξακολουθεί να αναζητείται, όσο και στη «Μεγαλύτερη συμμετοχή των παιδιών 0 έως 4 ετών, στην Προσχολική Αγωγή», την οποία υπονομεύουν το Δημογραφικό, η διάσπαση χωρίς γέφυρες της ενιαίας αναπτυξιακά βαθμίδας 0-6 και προσωρινά προγράμματα, όπως οι «Νταντάδες της Γειτονιάς».
    Η γρήγορη εγκατάλειψη της προηγούμενης «ολιστικής πρότασης», όπως χαρακτηριζόταν το πρόγραμμα «Κυψέλη», από τη νέα, του «Αθηνά», αποδεικνύει, ότι καμία πρόταση δεν μπορεί να είναι ολιστική και μακράς πνοής για το Παιδί και να θεραπεύει παιδαγωγικές αποκλίσεις, αν δεν αντιμετωπίζει και τις σοβαρές αποκλίσεις στις υποδομές, με «εκπτώσεις» στους δημόσιους και δημοτικούς σταθμούς και χωρίς χάραξη, ενός σταθερού και αποτελεσματικού, ενιαίου χρηματοδοτικού εργαλείου.

    Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να είναι και ο σκοπός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, με το πρόγραμμα «Αθηνά», όπου ως θεραπεία για τις σοβαρές διακυμάνσεις που εντοπίζει στην ποιότητα των υπηρεσιών, η εισηγητική έκθεση, προτρέπει για μια «ολιστική», όπως αναφέρει, πολιτική, την οποία όμως περιορίζει σε ένα «ενιαίο και εναρμονισμένο παιδαγωγικό πλαίσιο στους ιδιωτικούς, δημόσιους και δημοτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας με έμφαση στα θέματα ανάπτυξης των παιδιών».
    Κατά συνέπεια ο σκοπός του Σ/Ν θα πρέπει να συμπληρωθεί και με τις απαραίτητες ρυθμίσεις, που προβλέπουν ανάλογες ενισχύσεις και κίνητρα και για τους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, σε θέματα Προσωπικού, Χρηματοδοτήσεων και Υποδομών.

    ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ.
    Με το άρθρο 25 αντικαθίσταται ο τίτλος του μέρους Β’ του ν. 4837/2021, ώστε το Πρόγραμμα «ΚΥΨΕΛΗ» να ορίζεται πλέον ως Πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ», το οποίο θέτει ως κύριο στόχο του, την «ανάπτυξη παιδαγωγικού πλαισίου». Επίσης στις «Ρυθμίσεις για βελτιστοποίηση της λειτουργίας των Σταθμών», η «Παρακολούθηση της Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων» του «Κυψέλη», διευρύνεται ως «Ανιχνευτικός έλεγχος γνωστικής ανάπτυξης σε βρέφη και νήπια». Και για τους δύο στόχους προβλέπεται η «Επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας», τα χαρακτηριστικά της οποίας, δεν περιγράφονται στο σχέδιο νόμου και οφείλουν να περιγραφούν.
    Με το άρθρο 26 ως στόχοι ορίζονται α) η φροντίδα και αγωγή των βρεφών και των νηπίων, προκειμένου να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις.
    Παρατηρείται σε σχέση με το «Κυψέλη», ότι πλέον διαγράφονται οι λέξεις «Προσχολική» και «Διαπαιδαγώγηση» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «Αγωγή» και «Φροντίδα». Με τις μεταβολές αυτές, αφαιρείται από την Πρώιμη Παιδική Ηλικία, κάθε διάσταση «Διαπαιδαγώγησης» όπως και προετοιμασίας για την Ομαλή Ένταξη στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα κάθε σύνδεση με τις Υπερκείμενες Βαθμίδες του Εκπαιδευτικού Συστήματος και δίδεται έμφαση στην «Φροντίδα», με μετατόπιση προς την ηλικία των 0-2 και από την παιδαγωγική προς την αναπτυξιακή διάσταση, με κίνδυνο διαρραγών, στην οργανική τους βιολογική και επιστημονική τους ενότητα.
    Σημειώνεται εδώ, η προσέγγιση της Κοινωνικής Μάθησης του Vygotsky: «Η κοινωνική αλληλεπίδραση στα πρώτα χρόνια είναι βασικός μοχλός για τη μάθηση. Ο ρόλος του παιδικού σταθμού υπερβαίνει τη «φροντίδα» και περιλαμβάνει το συστηματικό έργο της ενίσχυσης δεξιοτήτων και του κοινωνικού παιχνιδιού». Ενώ σύμφωνα με το σύστημα Montessori, «Το περιβάλλον και οι δραστηριότητες ενισχύουν τη γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη. Η «διαπαιδαγώγηση» εμπεριέχει την καθοδήγηση του παιδιού για την ανάπτυξη αυτονομίας και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων.
    Με αυτή την προσέγγιση και χωρίς τον όρο «διαπαιδαγώγηση», υποβαθμίζεται και το τοπικό μορφωτικό έργο των Παιδικών Σταθμών, όπως και ο πολιτιστικός ρόλος τους στις γειτονιές. Ταυτόχρονα ο χαρακτηρισμός των παιδικών σταθμών αποκλειστικά ως χώρων «αγωγής» και «φροντίδας», μπορεί να μειώσει το βάρος της επένδυσης στο εκπαιδευτικό δυναμικό και τις υποδομές, με αρνητική επίδραση στην τοπική συνοχή και ανάπτυξη.
    Με το άρθρο 26 ως στόχοι ορίζονται επίσης : β) η συνεχιζόμενη επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας σε ζητήματα που άπτονται του παιδαγωγικού τους έργου και του ρόλου τους στην υποστήριξη της ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων, όπως και στην γ) υποστήριξη των γονέων στην κατανόηση της ανάπτυξης των παιδιών τους.
    Παρατηρείται και εδώ η μετατόπιση της επιμόρφωσης των παιδαγωγών προς την κατεύθυνση ισχυρότερης υποστήριξης της αναπτυξιακής πτυχής του έργου τους, χωρίς όμως να περιγράφονται τα χαρακτηριστικά αυτής της επιμόρφωσης.
    Με το άρθρο 27 η Επιμόρφωση προβλέπεται «να γίνεται από δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης», των οποίων τα χαρακτηριστικά επίσης δεν αναφέρονται στο Σ/Ν.
    Όσα, όμως, δεν αναφέρει το νομοσχέδιο, τα αναφέρει η σχετική Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και προβλέπει :
    Α. Επιμόρφωση των παιδαγωγών σε ζητήματα ανάπτυξης των παιδιών (γνωστική, γλωσσική, ψυχοκοινωνική και κινητική ανάπτυξη, καθώς και τη σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης αναπτυξιακών δυσκολιών καθώς και της πρώιμης παρέμβασης).
    Β. Επιμόρφωση των παιδαγωγών για την εφαρμογή συμπεριληπτικών πρακτικών στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς με στόχο την εξασφάλιση ποιοτικής και ισότιμης αγωγής και φροντίδας για τα παιδιά με αναπηρία ή αναπτυξιακές διαταραχές.
    Γ. Επιμόρφωση των παιδαγωγών για τη δημιουργία Ομάδων Γονέων.
    Η «Συνεχής Επιμόρφωση» αυτή, για την οποία δεν ορίζεται «Πού και πότε» θα γίνεται (πχ εντός ή εκτός ωραρίων, αν θα αμείβεται και πώς θα πιστοποιείται), εμφανίζεται να ενισχύει το αναπτυξιακό έργο των Σταθμών, όμως περιορίζεται στην αντίληψη και όχι στην πραγματοποίηση των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, με τον «ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων και ιδιαίτερα μέσω ψυχομετρικού εργαλείου» για τις οποίες προβλέπεται στο ίδιο άρθρο, το 27, «ειδικό προσωπικό».

    Δεν υπάρχει καμία επιπλέον αναφορά στο νομοσχέδιο για αυτό, το «ειδικό προσωπικό» που απαιτείται, «για τον ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των βρεφών και των νηπίων μέσω ψυχομετρικού εργαλείου. Τα αποτελέσματα συλλέγονται και καταχωρίζονται από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό στον ατομικό φάκελο κάθε βρέφους και νηπίου, ο οποίος διατηρείται στον σταθμό. Το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό ενημερώνει τους γονείς για τα αποτελέσματα και δίνει συμβουλές και κατευθύνσεις στους γονείς και στο προσωπικό του σταθμού. Ο σταθμός λαμβάνει όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων βρεφών και νηπίων».
    Η προαναφερθείσα Σύμβαση, όμως, που προηγήθηκε του Ν/Σ που βρίσκεται σε διαβούλευση, απαντά και για τον ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης και για το ψυχομετρικό εργαλείο. Όπως αναφέρεται στη Σύμβαση αναλαμβάνονται :
    Γ. Σχεδιασμός και στάθμιση ψυχομετρικού εργαλείου για τον ανιχνευτικό έλεγχο της γνωστικής ανάπτυξης των παιδιών πρώιμης παιδικής ηλικίας, το οποίο θα στοχεύει στον πρώιμο εντοπισμό τυχόν διαταραχών ή καθυστερήσεων με στόχο την πρόληψη δυσμενών συνεπειών στην μεταγενέστερη ακαδημαϊκή πορεία, αλλά και γενικότερη ανάπτυξη των παιδιών.
    Ε. Δράσεις που εστιάζουν στην επαγγελματική ανάπτυξη και ψυχολογική ενδυνάμωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας και κινητοποίηση «Ομάδων αναστοχαστικής εποπτείας, οι οποίες θα στηρίξουν την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ παιδαγωγών, την ανταλλαγή γνώσεων, ανησυχιών, κλπ».
    Το Νομοσχέδιο δε μπορεί να αφήσει ασαφές, ποιό θα είναι αυτό το «ειδικό προσωπικό» και πώς θα συναρτηθεί με τους Παιδικούς Σταθμούς, ιδιαίτερα όταν αυτό συνεπάγεται σοβαρές λειτουργικές συνέπειες για τους Σταθμούς και την εύρυθμη λειτουργία τους και όταν στο άρθρο 32 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις – Τροποποίηση άρθρου 20 ν. 4837/2021), αναφέρεται, ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, καθορίζονται ο τρόπος διενέργειας της τακτικής παρακολούθησης και αξιολόγησης, η συχνότητα, ο τρόπος επιλογής του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού και η εκπαίδευση αυτού, τα εργαλεία παρακολούθησης, ο τρόπος χορήγησης αυτών, η καταγραφή, συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, η διαδικασία παραπομπής για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και κάθε άλλο ειδικό, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα».
    Με το άρθρο 30 ορίζεται επίσης ότι «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, εξειδικεύεται το περιεχόμενο του ενιαίου εφαρμοζόμενου παιδαγωγικού πλαισίου ανά ηλικιακή ομάδα, καθώς και κάθε άλλο ειδικό, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα για την εφαρμογή του προγράμματος».
    Με το άρθρο 27 προβλέπεται επίσης η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Αθηνά», σε τουλάχιστον ενενήντα (90) βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, με διάρκεια έως τη λήξη του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», χωρίς να τίθενται τα κριτήρια της επιλογής τους, ενώ οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του πιλοτικού προγράμματος βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και προέρχονται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
    Με το άρθρο 29 προβλέπεται η σύνθεση του «Εθνικού Συμβουλίου Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία», προηγουμένως αναφερόμενο στην παρ. 1 άρθρου 16 του ν. 4837/2021 ως «Εθνικό Συμβούλιο Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης». Στον τίτλο του άρθρου διαγράφονται οι λέξεις «Προσχολικής» και «Διαπαιδαγώγησης» και αντικαθίστανται από τις λέξεις «Αγωγής» και «Φροντίδας». Παρ’ όλα αυτά γνωμοδοτεί για την εξειδίκευση του «Παιδαγωγικού Πλαισίου» η οποία γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Εσωτερικών, και «μελετά συστηματικά τα θέματα που συνδέονται με την προσχολική αγωγή και διαπαιδαγώγηση και εισηγείται τρόπους βελτίωσής της»!
    Το Συμβούλιο συγκροτείται από τα Υπουργεία Οικογένειας και Εσωτερικών, με πρόεδρό του τον Γενικό Γραμματέα Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αντιπρόεδρο τον Γενικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών και δύο μέλη – εκπροσώπους, έναν από το Υπουργείο Εσωτερικών, και έναν από το Κοινωνικής Συνοχής και οι δύο αρμόδιοι για ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας των σταθμών.

    Το Συμβούλιο έχει σκοπό την επιστημονική έρευνα και μελέτη των θεμάτων λειτουργίας των σταθμών, την αξιολόγηση και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών, τη διαρκή, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής του προγράμματος «Αθηνά» και την κατάρτιση και επιμόρφωση των παιδαγωγών πρώιμης παιδικής ηλικίας.
    Με δεδομένο, ότι ένας χώρος που αφορά το παιδί και ιδιαίτερα την πρώιμη ηλικία, απαιτεί υψηλή επιστημονική, παιδαγωγική εξειδίκευση και ερευνητικό εύρος, αποτελεί ερώτημα γιατί στο Συμβούλιο, ενισχύεται θεσμικά η κατεύθυνση προς τα οργανωτικά προβλήματα και όχι στον παιδαγωγικό – αναπτυξιακό του ρόλο.
    Ταυτόχρονα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής προβλέπεται να προσκαλεί στο Συμβούλιο ένα (1) μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού από κάθε Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, έναν (1) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και τρεις (3) ειδικούς εμπειρογνώμονες, με εξειδίκευση είτε σε ζητήματα παιδοψυχολογίας ή παιδοψυχιατρικής ή παιδονευρολογίας ή αναπτυξιολογίας, είτε σε ζητήματα παιδαγωγικών πολιτικών στην πρώιμη παιδική ηλικία και στη λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
    Ενώ η πολυφωνία των συμμετεχόντων ηχεί κατ’ αρχήν θετικά, τα διαζευκτικά «είτε» ανάμεσα σε πολύ σοβαρές επιστημονικές οντότητες υποδηλώνουν αδυναμία να θεσπιστεί μια ευρεία και αποτελεσματική επιστημονικά σύνθεση του Συμβουλίου και ταυτόχρονα εγκυμονεί και θεσμικούς κινδύνους.
    Το Εθνικό Συμβούλιο αποτελεί εδώ και μισό αιώνα κατατεθειμένη πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Δεν τιμά κανέναν η διατύπωση για τον εκπρόσωπο της ΠΟΣΙΠΣ στο Συμβούλιο αυτό, ως «εκπρόσωπο του δευτεροβάθμιου οργάνου των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών», ιδιαίτερα όταν η δράση της Ομοσπονδίας ανάγεται σε εποχές που η προσχολική Αγωγή ανήκε ακόμα στην Πρόνοια και το υπουργείο Υγείας.

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 15:35 | Άρης Καντάς

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, όλοι ή σχεδόν όλοι οι ιδιωτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί (για τους οποίους έχουμε πληροφορίες), εφάρμοζαν (και συνεχίζουν) κάποιας φιλοσοφίας παιδαγωγικό πρόγραμμα. Απλώς οι προσεγγίσεις ήταν (είναι) πολλές και διαφορετικές.

    Ως παιδαγωγοί προφανώς είμαστε υπέρ της επιμόρφωσης των παιδαγωγών (την οποία κάνουμε άλλωστε), υπέρ της ολόπλευρης ανάπτυξης των παιδιών (την οποία επιδιώκουμε σταθερά), υπέρ της ενημέρωσης των γονέων (η οποία γίνεται συστηματικά) και υπέρ της ανίχνευσης δυσκολιών των παιδιών. Επειδή όμως στον ρόλο μας συμπεριλαμβάνεται και η διαπαιδαγώγηση, γιατίδιαγράφεται(Άρθρο 28) και αντικαθίσταται από τον όρο «φροντίδα στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» που μεταβάλλει όχι ανεπαίσθητα την ταυτότητα του ρόλου μας και τελικά τροποποιεί ουσιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας των Δομών; Προτείνουμε ο διαγραφείς όρος να συμπεριληφθεί μαζί με τον καινούριο.

    Επίσης, λόγω της εξέλιξης των κοινωνιών, είναι εύλογη η διαφοροποίηση των παιδαγωγικών προγραμμάτων. Μία όμως από τις προϋποθέσεις εφαρμογής ενός νέου (;) παιδαγωγικού πλαισίου, είναι η συμβατότητα εκείνου με τα πραγματικά δεδομένα, δηλαδή τα χαρακτηριστικά λειτουργίας (σε περισσότερους του ενός τομείς) και το υπάρχον έως σήμερα θεσμικό πλαίσιο των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

    Άρθρο 25: ουσιαστικά το πρόγραμμα ΑΘΗΝΑ (εν μέρει) αποτελεί μετεξέλιξη του ΚΥΨΕΛΗ με μάλλον σημαντικές διαφοροποιήσεις βέβαια σε φιλοσοφία, σκοπό και διαδικασίες.

    Άρθρο 27: β) ποιο θα είναι το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα συλλέγει, θα καταχωρίζει τα δεδομένα μέσω ψυχομετρικών εργαλείων και θα ενημερώνει τους γονείς;; Θα είναι οι παιδαγωγοί των Δομών οι οποίες θα επιμορφωθούν μέσω σεμιναρίων που θα οργανώσουν τα Υπουργεία Εσωτερικών – ΥΚΟΙΣΟ και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα ή κάποιος επιστήμονας με τον οποίο συνεργάζονται ήδη οι Δομέςήδη πχ ψυχολόγος ή κάποια νέα (;) ειδικότητα, άτομο το οποίο θα πρέπει να προσληφθεί;

    Ανάλογα με την απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα διαφοροποιείται καιμέρος του κόστους λειτουργίας των Δομών είτε πρόκειται για την πρόσληψη άλλου ειδικού είτε ψυχολόγου με τον οποίο συνεργάζονται οι Δομές, αλλά ενδεχομένως θα πρέπει να μεταβληθεί το εύρος της εργασιακής σχέσης τους με εκείνον.

    Επίσης, λόγω των αποτελεσμάτων από τη χρήση των ψυχομετρικών εργαλείων, επαυξάνονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για την τήρηση των οποίων είναι υπόλογες οι Δομές.

    Ακόμη, δημιουργείται από το Σχέδιο Νόμου η εντύπωση ότι εντός των Δομών θα αναδυθεί υβρίδιο τύπου ΚΕΔΑΣΥ ή Κέντρου αναπτυξιακής αξιολόγησης παιδιών, εφόσον οι Δομές θα διενεργούν αξιολογήσεις, θα συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα αυτών, θα ενημερώνουν και στη συνέχεια θα καθοδηγούν τους γονείς.

    Το γεγονός ότι οι διαδικασίες αυτές θα έχουν την επικύρωση της νέας νομοθεσίας, αρκεί για να μη διαταράσσονται οι σχέσεις των Δομών με ορισμένους γονείς οι οποίοι δεν θα αποδέχονται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, φαινόμενο το οποίο ήδη συναντάται σε αρκετές περιπτώσεις σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, μολονότι τα ΚΕΔΑΣΥ είναι ευθέως συνδεδεμένα με το Υπουργείο Παιδείας;

    Όταν ένας γονέας δεν αποδεχθεί μία αξιολόγηση για το παιδί του, ποια θα είναι η συνέχεια; Επίσης, όταν ένας γονέας αποδεχθεί τη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένα παιδί, θα γίνεται περαιτέρω παραπομπή, για παράδειγμα, σε αναπτυξιολόγο, σε κάποιον επιστημονικό φορέα (ιδιωτικό ή δημόσιο) και από ποιον;

    γ)1. «Η επιμόρφωση των παιδαγωγών θα γίνεται από δημόσια ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.» Δια ζώσης ή διαδικτυακά; Πρωί ή απόγευμα; Υποχρεωτική για όλους; Δωρεάν ή όχι; Στο πλαίσιο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μπορεί ένας συνδικαλιστικός φορέας σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ΓΣΕΒΕΕ ή Εμπορικά Επιμελητήρια να αναλάβει μέρος αυτής της επιμόρφωσης;

    2. Πώς θα επιλεγούν οι 90 Βρεφονηπιακοί, Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος; Θα δηλώσουν κάποιες Δομές τη συμμετοχή τους επειδή επιθυμούν ή η συμμετοχή σε αυτό θα προκύψει από επιστημονικό δείγμα με συγκεκριμένα κριτήρια (ενδεικτικά αστικές, ημιαστικές περιοχές, άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά αυτών, ποσόστωση μεταξύ δημοτικών και ιδιωτικών Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κλπ);

    Μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής θα ενημερωθούν οι συμμετέχουσες Δομές και πώς; Θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές κυρίωςπριν από την υποχρεωτική επέκταση του προγράμματος;

    3. «Η πιλοτική εφαρμογή θα διαρκέσει έως τη λήξη του Προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.» Δηλαδή έως πότε ακριβώς;

    Άρθρο 29: δ) Γιατί πρέπει να συμμετέχει εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στο Εθνικό Συμβούλιο, εφόσον η πρώιμη παιδική ηλικία οριοθετείται (0-4) από το Σχέδιο Νόμου και δημιουργείται συγκεκριμένο παιδαγωγικό πλαίσιο γι’ αυτήν;

    3.Στις ειδικές επιστημονικές επιτροπές ή ομάδες εργασίας μπορεί να συμμετέχει εκπρόσωπος συνδικαλιστικού φορέα, εφόσον αντιπροσωπεύεται στο Εθνικό Συμβούλιο;

    Άρθρο 30: αγ)πώς θα αξιολογούνται και από ποιον φορέα οι παρεχόμενες υπηρεσίες των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών; Με ερωτηματολόγια ή και συνεντεύξεις (παιδαγωγών, ιδιοκτητών); Με ερωτηματολόγια σε γονείς; Μέσω των εκθέσεων των Κοινωνικών Συμβούλων; Με συνδυασμό των προηγουμένων; Με κάποια άλλη μεθοδολογία;

    Επανερχόμαστε τονίζοντας ποιοςθα κάνει την αξιολόγηση; Τα δύο Υπουργεία; Τα Πανεπιστημιακά Τμήματα αντ’ αυτών; Κάποιος τρίτος εξωτερικός αξιολογητής; Πώς θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες και οι παιδαγωγοί για τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων; Θα ενημερώνονται επίσης οι γονείς; Εάν ναι, πότε και πώς;

    ββ)ποιο είναι το εναλλακτικό πλάνο για τους γονείς, όταν δεν επιλέγουν τις Δομές των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών; Είναι το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» ή κάποιο άλλο παρεμφερές πλαίσιο το οποίο σχεδιάζει η πολιτεία και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό;

    βγ)το Εθνικό Συμβούλιο, ως γνωμοδοτικό όργανο, εισηγείται και για την υλικοτεχνική υποδομή των Βρεφικών, Βρεφονηπιακών, Παιδικών Σταθμών προτείνοντας «βέλτιστες αναγκαίες παρεμβάσεις».

    Πόσα όμως από τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου γνωρίζουν στην πραγματικότητα τα χαρακτηριστικά κτηρίων στα οποία στεγάζονται οι Δομές; Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών αναπροσάρμοσε πρόσφατα το πλαίσιο πυρασφάλειας των δημοτικών Σταθμών λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα σε αυτούς κατάσταση και παρέχοντας μία ορθολογική λύση στη επίλυση ενός ειδικού σοβαρού προβλήματος. Πώς θα κατανοήσουν λοιπόν τα υπόλοιπα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τους αντικειμενικούς περιορισμούς που οι Δομές έχουν όσον αφορά το κτηριολογικό τους το οποίο, με βάση το Σχέδιο Νόμου, υπονοείται ότι συνδέεται με αλλαγές και στο παιδαγωγικό πλαίσιο και σε άλλους τομείς της λειτουργίας τους;

    βστ)ο προβληματισμός είναι συναφής με τα προαναφερθέντα στο προηγούμενο βγ. Είναι κατανοητή η εφαρμογή στην Ελλάδα μίας ευρωπαϊκής οδηγίας πχ Gdpr. Όμως πώς μπορεί να μεταφερθεί, ειδικά αυτούσιο, ένα νομοθετικό πλαίσιο από μία χώρα σε κάποια άλλη; Ακόμη και η μεταφορά καλών παιδαγωγικών ή άλλων πρακτικών από μια κοινωνία σε μία άλλη, από μία διαφορετική κουλτούρα σε μία άλλη, από μία συγκεκριμένη τελικά πραγματικότητα στην πραγματικότητα μίας άλλης χώρας, πρέπει να γίνεται πάντοτε με αναγκαίες διαφοροποιήσεις και προσαρμογές έτσι ώστε οι τελικές λύσεις που θα επιλεγούν, να είναι βιώσιμες. Σε αντίθετη περίπτωση θα προκληθεί σοβαρός κίνδυνος το νέο πλαίσιο να αποδειχθεί σύντομα εμβαλωματικό, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, διαγράφοντας κατ’ ουσίαν τις καλές προθέσεις των εισηγητών του και προκαλώντας παράλληλα δυσεπίλυτα νέα προβλήματα στην περαιτέρω λειτουργία των Δομών εις βάρος των παιδιών και των γονέων τελικά.

  • 24 Ιανουαρίου 2025, 11:48 | ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Οικονομικές Ερωτήσεις
    1. Πώς διασφαλίζεται ότι οι χρηματοδοτήσεις του Σχεδίου Αθηνά καλύπτουν πλήρως το λειτουργικό κόστος ενός παιδικού σταθμού, ειδικά με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και βασικών υλικών;
    2. Υπάρχει πρόβλεψη για αναπροσαρμογή του ποσού χρηματοδότησης ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ή τις τοπικές συνθήκες;
    3. Σε περίπτωση καθυστέρησης στη χρηματοδότηση, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την κάλυψη των εξόδων των σταθμών;

    Θέματα Υποδομών
    4. Υπάρχουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές ή προγράμματα επιδότησης για τη βελτίωση των υποδομών των παιδικών σταθμών μέσω του Σχεδίου Αθηνά;
    5. Υπάρχει δυνατότητα υποστήριξης για την αγορά ή αναβάθμιση εξοπλισμού που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία του σταθμού;

    Προσωπικό και Επιμόρφωση
    6. Το Σχέδιο Αθηνά περιλαμβάνει κίνητρα ή υποστήριξη για την πρόσληψη και την κατάρτιση εκπαιδευτικού προσωπικού;
    7. Υπάρχουν δράσεις για την επιμόρφωση των παιδαγωγών σχετικά με σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας και φροντίδας;

    Διαδικασίες και Διαφάνεια
    8. Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης για την ένταξη των παιδικών σταθμών στο Σχέδιο Αθηνά, και πώς διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαδικασία;
    9. Υπάρχει μηχανισμός ανατροφοδότησης (feedback) από τους ιδιοκτήτες των παιδικών σταθμών για τη βελτίωση του προγράμματος;

    Θέματα Συνεργασίας με τους Γονείς
    10. Υπάρχει πρόβλεψη για την ενημέρωση και τη συνεργασία των γονέων σχετικά με τις παροχές του Σχεδίου Αθηνά;
    11. Σε περιπτώσεις που οι γονείς αδυνατούν να καλύψουν το υπόλοιπο ποσό των διδάκτρων, υπάρχουν υποστηρικτικοί μηχανισμοί;

    Ειδικά Θέματα
    12. Πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες παιδιών με ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο του Σχεδίου Αθηνά; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για εξειδικευμένο προσωπικό ή εξοπλισμό;
    13. Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε περιοχές όπου η ζήτηση για θέσεις παιδιών είναι μεγαλύτερη από την προσφορά;

    Μακροπρόθεσμη Βιωσιμότητα
    14. Πώς σκοπεύει το Σχέδιο Αθηνά να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των παιδικών σταθμών, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στον πληθυσμό και τις οικονομικές συνθήκες;
    15. Υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση ή επέκταση του προγράμματος στο μέλλον;

  • 19 Ιανουαρίου 2025, 22:49 | ΔΗΜΑ ΟΣΤΕΡΑΚΗ

    Η ισότητα των φύλων, σύμφωνα με την Ε.Ε., επιδιώκει να διασφαλίσει:
    «το δικαίωμα ίσης αμοιβής για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας»
    και «ίση μεταχείριση και ισότητα ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων: της αγοράς εργασίας, των όρων και των συνθηκών εργασίας, της επαγγελματικής εξέλιξης.»
    (βλ. https://eur-lex.europa.eu/EL/legal-content/glossary/equality-between-women-and-men.html)
    Άρα ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ και ΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο επιβάλλεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ποσόστωση με βάση το φύλο στα διοικητικά συμβούλια, άρα ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των φύλων και ΑΝΙΣΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, αφού αυτά πλέον θα καθορίζονται κατ’ αρχήν και κατά προτεραιότητα, από το υποχρεωτικό ποσοστό (άρθρο 3Β). Το γεγονός ότι η ποσόστωση γίνεται υπέρ του υποεκπροσωπούμενου φύλου δεν έχει καμμία σημασία. Η διάκριση μεταξύ φύλων αποτελεί δυστυχώς γεγονός.

    Αυτή η οδηγία προτάθηκε από το ΕΛΚ (με εισήγηση της Ρόδης Κράτσα, Ευρωβουλευτή της ΝΔ), ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο το 2013 και τώρα ζητείται από τα κράτη-μέλη να την εφαρμόσουν. Αυτό που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα εδώ και τόσα χρόνια, είναι να αποδείξει στην Ευρώπη και να πείσει τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που έχει την πλειοψηφία, για το αυτονόητο:

    —–
    ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ!
    —–

    Και συμμετέχουμε στις διοικήσεις των εταιρειών, εκείνων που εμείς θέλουμε, όταν θέλουμε και εφόσον το θέλουμε, με τις ικανότητές μας. Υποχρεώνοντας τις εταιρείες να εφαρμόσουν υποχρεωτική ποσόστωση για τις διοικήσεις (και με βαριά πρόστιμα αν δεν το κάνουν) θα τις οδηγήσετε να επιλέγουν στελέχη ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν το ποσοστό. Και πριν πει κάποιος ότι ο νόμος ορίζει την ποσόστωση μόνο δεδομένων ίδιων ικανοτήτων, το γεγονός ότι η εταιρεία υποχρεούται να απολογηθεί για την επιλογή της, θα την κάνει να προτιμήσει να συμπληρώσει την ποσόστωση και να παραμελήσει τις ικανότητες του υποψηφίου ή της υποψήφιας.

    Με λίγα λόγια ένα χάος, χωρίς λόγο, που δημιουργήθηκε απλώς και μόνο επειδή οι εκπρόσωποι που ψηφίζουμε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, είναι υποκριτές και άσχετοι με τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ και τις ανάγκες των πολιτών…