Άρθρο 01

1. Μετά από την παράγραφο 4 του άρθρου 100Α Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ Α’ 265), όπως ισχύει, προστίθενται παράγραφοι 5 και 6 ως εξής:

«5.α) Για την αποστολή σε άλλο Κράτος-Μέλος, παραλαβή από άλλο Κράτος-Μέλος, εισαγωγή, εξαγωγή καπνού
β) Για την εισαγωγή βιομηχανοποιημένων καπνών και
γ) Για την κατασκευή, αποστολή, παραλαβή, εισαγωγή, εξαγωγή εξοπλισμού παραγωγής βιομηχανοποιημένων καπνών
απαιτείται άδεια, η οποία εκδίδεται από την αρμόδια αρχή κατόπιν αίτησης του ενδιαφερομένου φυσικού ή νομικού προσώπου.
Με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση, την τροποποίηση, την ανάκληση και τον χρόνο ισχύος της άδειας αυτής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
6. Οι υφιστάμενες άδειες σύστασης των καπνοβιομηχανιών επανεξετάζονται εντός ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου για την ανανέωσή τους».

2. Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος άρθρου αρχίζει από τη μηχανογραφική υλοποίηση των αδειών αυτών στο Πληροφορικό Σύστημα Τελωνειακών Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Icisnet.

  • 17 Ιουνίου 2016, 11:41 | Κωστής Χατζηγιαννάκης

    Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα θα ήθελα να παρατηρήσω ότι πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση και πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού.

    Θεωρώ όμως ότι μια τέτοια προσπάθεια θα μπορούσε να ενισχυθεί από την τοποθέτηση μηχανημάτων X-ray scanners στις πύλες εισόδου της χώρας γεγονός που θα βοηθήσει περαιτέρω την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και θα αυξήσει τα έσοδα του Κράτους.

  • 16 Ιουνίου 2016, 14:09 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΠΝΟΥ

    16/6/2016
    Α.Π. 24/16
    Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιριών Εμπορίας Καπνού είναι το θεσμικό όργανο των Ελληνικών Μεταποιητικών Επιχειρήσεων καπνού.
    Η μεταποίηση του πρωτογενώς παραγόμενου (χωρικού) καπνού σε επεξεργασμένο προϊόν ακατέργαστου καπνού αποτελεί το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ της καπνοκαλλιέργειας και της βιομηχανίας παραγωγής προϊόντων καπνού, είναι επομένως κεντρικός κρίκος της «εφοδιαστικής αλυσίδας» του ακατέργαστου καπνού.
    Ο Σύνδεσμος συμφωνεί με την καθιέρωση του «Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών» (ΕΚΜΕΑ) και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου.
    Για την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών προτείνουμε την εξής διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο και αδειοδότησης:
    Οι επιχειρήσεις αιτούνται την άδεια από την αρμόδια αρχή και την εγγραφή τους στο ΕΚΜΕΑ, με βάση κριτήρια, όρους και προϋποθέσεις που θα προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση και που θα είναι στην κατεύθυνση των κριτηρίων αναγνώρισης των επιχειρήσεων πρώτης μεταποίησης που προβλεπόταν από τον Καν.(ΕΟΚ) 2095/92 (Άρθρο 17) – όπως τροποποιήθηκε από τον Καν. (ΕΚ)1636/98 – και από τον εφαρμοστικό Καν.(ΕΚ) 2848/98 (Άρθρο 7)/L.358/31.12.1998, στο πλαίσιο της ήδη καταργηθείσας Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού της Ε.Ε. Με βάση αυτή την διαδικασία οι επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης είχαν λάβει έγκριση για την υπογραφή συμβάσεων καλλιέργειας, την παραλαβή και την μεταποίηση καπνού.
    Η έκδοση της προβλεπόμενης άδειας θα συνεπάγεται συγχρόνως την εγγραφή της επιχείρησης στο Μητρώο (ΕΚΜΕΑ) και την απονομή του Μοναδικού Αριθμού Μητρώου Διακινητή Καπνικών Προϊόντων (ΑΜΔΙΚΑΠ). Η άδεια αυτή θα είναι αόριστης διάρκειας και θα μπορεί να ανακληθεί για λόγους που θα προβλέπει σχετική Υπουργική Απόφαση.
    Για τις επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης καπνού, οι δραστηριότητες για τις οποίες θα ισχύει η εν λόγω άδεια θα είναι οι εξής:
    – Η αγορά και παραλαβή χωρικών καπνών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα με βάση σύμβαση μελλοντικής πώλησης όπως προβλέπεται στην ΚΥΑ 238/19130/ΦΕΚ Β’ 380/18.2.2014 «Καθορισμός λεπτομερειών σύναψης των συμβάσεων μελλοντικής πώλησης ακατέργαστου καπνού».
    – Η αγορά και η ενδοκοινοτική παραλαβή και η αγορά και η εισαγωγή από τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες ακατέργαστου καπνού (χωρικού ή επεξεργασμένου, Δ.Κ. 24.01).
    – Η αποθήκευση ακατέργαστου καπνού οιασδήποτε προέλευσης (χωρικού και επεξεργασμένου).
    – Η μεταποίηση χωρικού καπνού οιασδήποτε προέλευσης σε σταθερό, αποθεματοποίησιμο και συσκευασμένο σε ομοιογενούς ποιότητας μονάδες συσκευασίας (επεξεργασμένο) προϊόν.
    – Η πώληση στο εσωτερικό της χώρας σε νομικό ή φυσικό πρόσωπο που είναι επίσης καταχωρημένο στο ΕΚΜΕΑ, η πώληση και η ενδοκοινοτική παράδοση και η πώληση και η εξαγωγή σε τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες ακατέργαστου καπνού (Δ.Κ. 24.01).

  • 14 Ιουνίου 2016, 16:25 | Βασίλης

    Γίνεται αναφορά σε χαμένα έσοδα μόνο στην Ελλάδα 635 εκ. € το χρόνο. Σε περίπτωση που όλες οι πωλήσεις τσιγάρων και καπνικών γινόντουσαν μέσα από μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εποπτευόμενα ή όχι, θα μπορούσε το κράτος να εξασφαλίσει οτι σε αυτά τα μηχανήματα μπαίνουμε μόνο νόμιμα πακέτα τα οποία θα έχουν ένα αυτοκόλλητο συναγερμό τεχνολογίας RFID, κόστους 3 λεπτών, να ειδοποιεί τις αρχές ότι σε κάθε μηχάνημα υπάρχουν μόνο νόμιμα προϊόντα. Το κόστος εγκατάστασης τέτοιων μηχ\των δεν υπερβαίνει τις 5000€ και το διαχειριστικό κόστος δεν είναι πάνω από 87€ τον μήνα. Αν το κράτος επενδύσει τον πρώτο χρόνο την αξία των διαφυγόντων φοροεσόδων σε αυτή την τεχνολογία, θα μπορέσει να έχει μέχρι και 127.000 μηχ. σε όλη την επικράτεια για να εξυπηρετήσει την πώληση των προϊόντων καπνού και ταυτόχρονα να ελέγξει τις ροές πωλήσεων. Τοσα μηχ/τα ανα την επικράτεια σημαίνει 1 μηχ /ανα 86 κατοίκους που είναι υπερ αρκετο για την εξυπηρέτηση του καταναλωτή.

  • 13 Ιουνίου 2016, 15:52 | Βασίλης

    Απο την επαγγελματική εμπειρία στον χώρο παρατηρώ ότι σε χώρες που η πώληση καπνικών προϊόντων γίνεται μέσα από μηχανήματα αυτομάτου πώλησης (vending machines) και αυτά είναι συνδεδεμένα με τις αρμόδιες αρχές οι οποίες μπορούν να διασταυρώνουν στοιχεία, το λαθρεμπόριο τσιγάρων είναι μικρότερο σε % σε σχέση με αγορές που έχουν απαγορεύσει τους αυτόματους πωλητές. Προτείνω την πώληση τσιγάρων και καπνών μόνο μέσα από αυτόματους πωλητές σε ελεγχόμενους χώρους. Οι πωλητές αυτοί μπορούν να είναι εξοπλισμένοι και με τεχνολογία ανίχνευσης RFID και θα μπορούν να πωλούν μόνο αν το προϊόν έχει το αυθεντικό RFID. Σε αντίθετη περίπτωση ειδοποιούν για παράνομο προϊόν.

    http://www.jofemar.com/es/vending/productos/maquinas-de-tabaco/bluetec

    http://www.eurotech.com/DLA/Library/as/Datacollection_vendingmachine_M2M_gateways_as.pdf

    http://www.transcrime.it/wp-content/uploads/2015/01/European-Outlook-on-the-ITTP.pdf

  • 13 Ιουνίου 2016, 10:07 | ekdd

    ΤΕΣΤ/ΜΟΤΕΚ/ΕΚΔΔΑ