Άρθρο 8 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ

Ο τίτλος και το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίστανται ως εξής:
«Άρθρο 1514
Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) ετών, διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, τον γονέα με τον οποίο θα διαμένει, καθώς και τον τρόπο επικοινωνίας του με τον άλλο γονέα.
2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σ’ αυτή ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο,
β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο,
γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.
Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.».

  • 27 Μαρτίου 2021, 13:21 | ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Επίσης πρέπει να θεσπισθεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και καθηκόντων της εισαγγελικής αρχής – ιδίως της εισαγγελίας ανηλίκων – και των μονάδων ψυχικής υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών και αστυνομικών αρχών, με επαρκή στελέχωση αυτών, ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 13:30 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΚΩΝΙΤΗΣ

    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    ΄΄Άρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου
    (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με τη περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιοδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος του από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύει τον τρόπο άσκησης στα κατ΄ιδίαν θέματα
    (…)

  • 27 Μαρτίου 2021, 13:16 | ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Με βάση το νέο άρθρο 1514 παρ. 3 Α.Κ., το δικαστήριο, με κριτήριο τους «έως τότε δεσμούς του τέκνου με το ένα γονέα», μπορεί να αναθέσει σ’ αυτόν ακόμη και την αποκλειστική επιμέλεια χωρίς διάκριση εάν οι δεσμοί αυτοί επιτεύχθηκαν από τον εν λόγω γονέα με παράβαση δικαστικών αποφάσεων και πρακτικές αποξένωσης του τέκνου από τον άλλο γονέα. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, αν ληφθούν υπόψη, αφενός η μέχρι σήμερα, ετεροβαρής σε βάρος των πατέρων, νομολογία, αφετέρου οι αδυναμίες και ελλείψεις του νομοσχεδίου σε βασικά ζητήματα, όπως η συγκρότηση οικογενειακών δικαστηρίων, η επικοινωνία του δικαστή με το τέκνο και τα μέσα αναγκαστικής εκτέλεσης. Επίσης πρέπει να θεσπισθεί συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και καθηκόντων της εισαγγελικής αρχής – ιδίως της εισαγγελίας ανηλίκων – και των μονάδων ψυχικής υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών και αστυνομικών αρχών, με επαρκή στελέχωση αυτών, ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.

  • 27 Μαρτίου 2021, 13:47 | ΠΑΖΒΑΝΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου.
    Η Παράγραφος 3 να τεθεί ως εξής:
    Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα.

  • 27 Μαρτίου 2021, 12:32 | ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Στην τροποποίηση του άρθρου 1514, εξακολουθεί να δίνεται η δυνατότητα απόδοσης της επιμέλειας του παιδιού αποκλειστικά στον έναν γονέα «…εξαιτίας διαφωνίας των γονέων…». Με δεδομένο ότι η προσφυγή στα αστικά δικαστήρια αποτελεί πρακτική εργαλειοποίησης του παιδιού από πολλούς γονείς, η δυνατότητα κατανομής της γονικής μέριμνας επί απλής διαφωνίας των γονέων κινδυνεύει να επιτρέψει την συνέχιση του σημερινού αναχρονιστικού καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας, ακυρώνοντας την μεταρρύθμιση και τις εξαγγελίες του υπουργού στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να εμπεδωθεί το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των γονέων και να περιοριστεί η εργαλειοποίηση των παιδιών, η κατανομή της μέριμνας θα πρέπει να είναι δυνατή κατ’ εξαίρεση και για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο σε άμεση σχέση με την αποδεδειγμένα κακή άσκησή της, όπως αναφέρεται στο άρθρο 14 του νομοσχεδίου. Για το κομβικό αυτό σημείο του νομοσχεδίου επιβάλλεται να δοθούν οι ανάλογες κατευθύνσεις στον δικαστή, τόσο μέσω της αιτιολογικής έκθεσης του νόμου, όσο και μέσω της επαναδιατύπωσης του σχετικού εδαφίου (αρ. 1514, παρ. 2) με ταυτόχρονη απαλοιφή της περιπτωσιολογίας που αφορά στην διαφωνία των γονέων, όπως, επίσης, επιβάλλεται να συνδεθεί με το άρθρο 1518, το οποίο αναφέρεται στην επιμέλεια του προσώπου του τέκνου, όπου κρίνεται αναγκαίο να προστεθεί ρητώς, ότι η κοινή άσκηση της φυσικής επιμέλειας είναι προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού και απόδοση αυτής αποκλειστικά στον έναν γονέα θα πρέπει να προβλέπεται μόνο στα οριζόμενα ως εξαιρέσεις του άρ. 1532 για ό,τι συνιστά κακή άσκηση της γονικής μέριμνας. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα πρωτίστως προς τους γονείς και τους εφαρμοστές του δικαίου, ότι η γονική μέριμνα στο σύνολό της αποτελεί καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά, η εκπλήρωση του οποίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συμφωνία ενός έκαστου μέρους και ευθύνη, από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν με την επίκληση της μη ομαλής εξέλιξης της μεταξύ τους συμβίωσης.

  • 27 Μαρτίου 2021, 12:06 | ΔΑΡΖΕΝΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    Αρθρο 1514

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

    (…)

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:

    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 27 Μαρτίου 2021, 07:06 | Γεώργιος Κ.

    Θα έπρεπε να καθοριστεί η εναλλασσόμενη διαμονή στον κατ ελάχιστον 1/3 του συνολικού χρόνου στον ένα γονέα με το παιδί του

  • 27 Μαρτίου 2021, 02:07 | Μαρία Κοντογιάννη

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ από την Ευρωπαική Ένωση για το θέμα της αναγκαστικής συνεπιμέλειας και κατοικίας του τέκνου.

    Η ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ είναι καθήκον και δικαίωμα και δεν επιτρέπεται να σχετικοποιείται!

    Η παραβατική συμπεριφορά δεν μπορεί να τιμωρείται με αφαίρεση της γονικής μέριμνας, Είναι εξαιρετικά τιμωρητικό για το παιδί.

    ΚΑΤΑΣΤΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ λοιπόν ως υποχρέωση, και όχι ως δικαίωμα, για όλους τους αποξενωμένους -και μη- μπαμπάδες. Τι είδους πρωτοτυπία είναι αυτή?

  • 27 Μαρτίου 2021, 01:22 | Τιμολέων Καρακώστας

    Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.

    Τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε αποφάσεις δικαστηρίων με έντονες διακρίσεις, αυτές οι διακρίσεις δεν αφήνουν ένα ζευγάρι να τα βρεί ουτε συναινετικά
    όταν ο ένας εκ των δυο γονιός γνωρίζει ότι θα βγεί κερδισμένος με μια προσφυγη στα δικαστήρια,
    τότε οι αντιδικίες αυξάνονται.
    όταν ο ένας γονιός ξέρει ότι με ψευδή κατηγορίες πάλι θα αποκτήσει προβάδισμα σε δικαστικές διαμάχες,
    πάλι δεν αφήνει περιθώρια υγιής συζήτησης

    ισόχρονη, κοινή φροντίδα και τα δύο σπίτια των γονιών είναι και του παιδιού

  • 27 Μαρτίου 2021, 00:56 | Ρ.Μ εκπαιδευτικός

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    2. Η γονική μέριμνα πρέπει να ασκείται από κοινού και αφαίρεση να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα, δηλαδή αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου. Η γονική μέριμνα αποτελεί καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές σ αυτό. Συνήθως η μία πλευρά αρνείται προφασιζόμενη ψευδείς κατηγορίες με ένα και μόνο στόχο ο οποίος είναι η απομάκρυνση του άλλου γονέα από τη ζωή του παιδιού δηλαδή την αποξένωση. . Ο κακοπροαίρετος, εκδικητικός γονέας που κατά κύριο λόγο εργαλειοποιεί τα παιδιά. EINAI ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΣΑΧΘΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗΑ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, στο σύνολό της και μετά το διαζύγιο! Το παιδί έχει ανάγκη και τους δύο γονείς οι οποίοι θα συνεισφέρουν ισότιμα και ισόχρονα με γνώμονα την ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΙΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΟΝΕΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1//3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ. Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δύο γονείς, με ίση κατανομή του χρόνου, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους από εκείνα, που υπάγονται σε άλλη ρύθμιση για χωρισμένες οικογένειες. Όταν οι κατοικίες των γονέων είναι κοντινές τότε θα πρέπει ο χρόνος να μοιράζεται ΕΞΙΣΟΥ εκτός και αν οι γονείς συμφωνήσουν σε κάτι διαφορετικό!

  • 26 Μαρτίου 2021, 23:20 | Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης

    Στην υπάρχουσα κατάσταση ο όρος «διαφωνία γονέων» λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την εργαλειοποίηση των παιδιών και την προσφυγή στα δικαστήρια όπου οι αποφάσεις οδηγούν στο 98% των περιπτώσεων στην αποκλειστική επιμέλεια υπέρ του ενός γονέα, της μητέρας. Η πρακτική αυτή εκμηδενίζει και τον υπάρχοντα ρόλο του διαμεσολαβητή, αφού με μόνο επιχείρημά την αόριστη φράση «δεν συμφωνώ» , χωρίς καμία αναφορά στα ουσιαστικά θέματα του παιδιού, ο δύστροπος γονέας με μοναδικό σκοπό το δικό του όφελος, οικονομικό και ως πράξη εκδίκησης οδηγεί την υπόθεση στα δικαστήρια, αφού οι αποφάσεις εκδίδονται μονομερώς υπέρ του ενός γονέα.
    Αντίθετα η γονική μέριμνα πρέπει να είναι καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά και αυτό δεν μπορεί να είναι συνάρτηση του αν υπάρχει ομαλή σχέση μεταξύ των γονέων.
    Σε κάθε περίπτωση, ο κανόνας πρέπει να είναι ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ισόχρονος χρόνος και με τους δυο γονείς, εναλλασσόμενη κατοικία , με εξαίρεση τις ειδικές συνθήκες διαβίωσης όπου ο χρόνος μπορεί να είναι λιγότερος , όχι όμως και κάτω από 1/3. Σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο κατ’ εξαίρεση το δικαστήριο να ορίζει αποκλειστική επιμέλεια.

    Πρόταση Άρθρο 8 παρ. 2 Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ, και ιδίως και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή (…)

    Πρόταση Άρθρο 8 παρ. 3 α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΟΝΕΑ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, Η ΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤ΄ ΙΔΙΑΝ ΘΕΜΑΤΑ (..)

  • 26 Μαρτίου 2021, 23:55 | Α.Β ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

    Η διαφωνία των γονέων θα υπάρχει πάντα! Άλλωστε όταν ένα ζευγάρι διαφωνεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει φτάνει στο χωρισμό! Τα προσωπικά τους πρέπει να μπαίνουν στην άκρη όταν υπάρχουν στη μέση παιδιά! Δεν θα έπρεπε η διαφωνία των γονέων να είναι κριτήριο για την άσκηση της γονικής μέριμνας. ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ. Παίρνουμε στο λαιμό μας αθώες παιδικές ψυχές και τις καταδικάζουμε να ζουν στερούμενα τον άνθρωπο που τα αγαπάει περισσότερο από τη ζωή του την ίδια.. Τον γονέα του, και κατά πλειοψηφία τον πατέρα τους!! Πολλές φορές παρατηρούνται ψευδείς κατηγορίες από τον αποξενωτή και εκδικητικό γονέα (συνήθως αυτός που ασκεί την επιμέλεια) εις βάρος του άλλου γονέα, χρησιμοποιώντας το παιδί ως μέσο εκδίκησης.
    Το αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας θα πρέπει να κρίνεται ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ (είτε η μητέρα είτε ο πατέρας) ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Η ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ κτλ…

    Το δικαστήριο έπειτα θα πρέπει να καθορίζει εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 αν υπάρχει απόσταση, του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου και αν δε συντρέχουν λόγοι απόστασης, ο χρόνος να ανέρχεται στο ½ για τον κάθε γονέα.

  • 26 Μαρτίου 2021, 22:16 | Μπακαρη Σαρα

    Στο 2 ο ορος διαφωνια γονεων ειναι αστοχος καθως ειναι βεβαιο πως εχουν διαφωνια για να φτασουν στο δικαστηριο και δεν πρεπει να χρησιμοποιηθει ως δικαιολογια για την αδικη αποφαση υπερ ενος γονεα…
    Στο 3 πρεπει να αναγραφει ως εξης: «Το δικαστηριο μπορει αναλογα με την περιπτωση
    α) να κατανειμει την ασκηση της γονικής μεριμνας μεταξυ των γονέων, καθοριζοντας εναλλασομενη διαμονη του τεκνου στις κατοικιες αυτων, για χρονο που δεν επιτρεπεται για οποιονδηποτε γονεα, να ειναι κατωτερος απο το 1/3 του συνολικου χρονου διαβιωσης του τεκνου, η να εξειδικευσει τον τροπο ασκησης της στα κατ΄ιδίαν θεματα»

  • 26 Μαρτίου 2021, 22:09 | Κομνιανιδη Φουλα

    Στο 2 θα πρεπει να αφαιρεθει ο ορος διαφωνια γονεων καθως ειναι δεδομενο πως εχουν διαφωνια για να φτασουν στο δικαστηριο και δεν πρεπει να χρησιμοποιηθει ως δικαιολογια για την αδικη αποφαση υπερ ενος γονεα…
    Στο 3 πρεπει να αναγραφει ως εξης: «Το δικαστηριο μπορει αναλογα με την περιπτωση
    α) να κατανειμει την ασκηση της γονικής μεριμνας μεταξυ των γονέων, καθοριζοντας εναλλασομενη διαμονη του τεκνου στις κατοικιες αυτων, για χρονο που δεν επιτρεπεται για οποιονδηποτε γονεα, να ειναι κατωτερος απο το 1/3 του συνολικου χρονου διαβιωσης του τεκνου, η να εξειδικευσει τον τροπο ασκησης της στα κατ΄ιδίαν θεματα»

  • 26 Μαρτίου 2021, 21:10 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
    1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ , διαφορετικά την κατανομή της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΣΤΕ ΓΟΝΕΑ Η ΑΛΛΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ, ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΕΤΣΙ.
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ιδίως αν ο ένας ή και οι δύο γονείς ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ, δεν συμπράττουν σ’ αυτή ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ Η ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ, Η, ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΤΕΘΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    γ) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.
    β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο,
    α) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να κατανείμει την άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ Η (ΚΑΙ) ΧΡΟΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΟΝΕΑ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα.
    ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΙΑΣ Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ, να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο.
    Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ, ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΝΗΘΗΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥΣ, τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

  • 26 Μαρτίου 2021, 20:55 | Προταση

    Ουδεμία περιπτωση συνεννόησης δεν υπάρχει σε περιπτωσεις συγκρουσιακών σχέσεων. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο επακρον και τα παιδιά θα υποφέρουν. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είναι ΚΡΙΜΑ. Με το ζόρι παντρεια δεν γινεται πόσο μάλλον συνεννόηση μετα το χωρισμό.
    Οσοι μπορουν να συνεργάζονται και να συμφωνουν επιλέγουν συνεπιμέλεια έτσι και αλλιώς. Οι υπόλοιποι θα βασανίζονται αιωνίως εξαιτίας σας και τα παιδιά ομοίως.

    Ο καταλληλότερος γονέας θα κρίνεται απο εξειδικευμένο δικαστη.
    Η υπαρχουσα νομοθεσια ειναι υπεραρκετη φροντιστε και εξασφαλίστε να εφαρμόζετε.
    Να μην υπαρχει ανομια και αδικιες που ειναι μαστιγα.

  • 26 Μαρτίου 2021, 20:57 | Μανώλης

    Προτάσεις αλλαγών στο Άρθρο 8 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, ιδιαιτέρως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί κατ’ εξακολούθηση για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων με τεκμήριο διαμονής στην οικία του κάθε γονέα το 1/3 του συνολικού χρόνου και όπου δύνατε με 1/2. Να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο

    Θεωρώ πως από το άρθρο θα πρέπει να παραληφθεί πλήρως ο χαρακτηρισμός <> καθώς αυτός είναι ασαφής έννοια και δεν αποτελεί νομικό όρο.
    Η εξαίρεση στον νομικό κανόνα της κοινής και ίσης γονικής μέριμνα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

  • 26 Μαρτίου 2021, 20:36 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΛΕΤΣΟΣ

    Η δυνατότητα κατανομής της γονικής μέριμνας επί απλής διαφωνίας των γονέων κινδυνεύει να επιτρέψει την συνέχιση του σημερινού αναχρονιστικού καθεστώτος της αποκλειστικής επιμέλειας,ακυρώνοντας την μεταρρύθμιση και τις εξαγγελίες του υπουργού στην πράξη.

    Προτείνω τις παρακάτω αλλαγές.
    Άρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 26 Μαρτίου 2021, 19:17 | Παναγιώτης Καριτσος

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 26 Μαρτίου 2021, 17:22 | Κάρμεν Η.

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου.

  • 26 Μαρτίου 2021, 16:54 | Βασιλης Βασιλειου

    Εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία κατα του τέκνου.

  • 26 Μαρτίου 2021, 16:01 | ΚΩΣΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ

    Ως χωρισμένος πατερας μιας ανηλικης κόρης 6 ετων θεωρώ ότι ο νόμος πρέπει να αναφέρει τα εξής:
    2. Να αφαιρεθεί ότι σε περίπτωση διαφωνίας τέκνων η από κοινού άσκηση επιμέλειας θα δίνεται στον έναν γονιό. Έτσι θα υπάρχει ισότητα και όχι επιστροφή σε αναχρονιστηκές πρακτικές δικαστών.Με το παραμικρό θα αφαιρείται η από κοινού γονικής μέριμνας. Η άποψη μου πρέπει να αναγράφεται ως εξής: Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τoυ τέκνου .
    Επιπρόσθετα στο 3 δεν αναφέρεται κατανομή του χρόνου με ποσοστά, ούτε φυσικά σε εναλασσόμενη κατοικία οπότε θα οδηγηθούμε πάλι σε παρερμηνίες.Η άποψη μου ότι πρέπει να γραφτεί έτσι 3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 26 Μαρτίου 2021, 13:17 | ΞΕΝΟΦΩΝ ΤΣΑΚΩΝΙΤΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας – Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Η Παράγραφος 2 να τεθεί ως εξής:
    Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου.
    Η Παράγραφος 3 να τεθεί ως εξής:
    Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα.

  • 26 Μαρτίου 2021, 11:36 | Δημήτρης Δημητρόπουλος

    Στο άρθρο 8 του παρόντος νομοσχέδιο θα πρέπει να γίνει σαφές ότι προβλέπεται από το άρθρο 9 της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού στην παράγραφο 1.
    Καθότι η σύμβαση αυτή έχει κυρωθεί από την χώρα μας και με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος των Ελλήνων στην παράγραφο 1 ισχύει και υπερτερεί κάθε άλλης εθνικής νομοθεσίας, διαφορετικά έχουμε αντισυνταγματικό άρθρο οπότε και δεν ισχύει.

  • 26 Μαρτίου 2021, 09:24 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΑΣ

    ΑΡΘΡΟ 1514 ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΓΟΝΕΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ Η΄ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Η’ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ 3.ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ α. ΝΑ ΚΑΤΑΝΕΙΜΕΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΟΝΕΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ Η’ ΝΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΚΑΤ’ΙΔΙΑΝ ΘΕΜΑΤΑ

  • 26 Μαρτίου 2021, 06:50 | Κωνσταντίνος Γ Σερδενές

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα
    ‘Αρθρο 4: (Ισότητα των Ελλήνων)

    1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Oι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

    Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με το ψήφισμα 2079/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ισότητα των γονέων , κοινή επιμέλεια τέκνων , εναλλασσόμενη κατοικία.

    Όταν δύο γονείς χωρίζουν γιατί ΠΡΕΠΕΙ ο ένας να είναι γονέας και ο άλλος επισκέπτης;;;;;;

    Το παιδί γίνεται από δύο γονείς και σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές έρευνες χρειάζεται δύο γονείς στη ζωή του για να μεγαλώσει σωστά.

    Όταν ξεκινάς μία διαμεσολάβηση για οποιδήποτε θέμα και ό ένας από τους δύο βρίσκεται σε θέση ισχύως τότε θα έχει το πάνω χέρι δεν θα κάνει πίσω σε τίποτα και έτσι δεν θα υπάρχει διαμεσολάβηση.

    Μόνο όταν δύο άνθρωποι-γονείς έχουν τα ίδια δικαιώματα και φυσικά τις ίδιες υποχρεώσεις θα μπορέσουν να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι προς συμφέρον του παιδιού.

    Άρα η βάση μετά το διαζύγιο ΠΡΕΠΕΙ να είναι η ισότητα 50/50 το οποίο θα είναι ο κανόνας και από και πέρα όλα τα υπόλοιπα να είναι εξαιρέσεις οι οποίες θα γράφονται έτσι ώστε να μην παρερμηνεύονται…!!!

    Το μοντέλο της αποκλειστικής επιμέλειας έχει εφαρμοστεί για 40 χρόνια και έχει αποτύχει γιαυτό και φτάσαμε ως εδώ…!!!

    ‘Ηρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να εφαρμόσουμε την Συνεπιμέλεια η οποία έχει εφαρμοστεί με τεράστια εποτυχία σχεδόν σε όλο τον δυτικό κόσμο.

    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ.

    ΕΝΙΑΙΑ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗ ΚΑΙ ΙΣΟΧΡΟΝΗ ΓΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΡΙΘΕΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.

    ΚΑΤΑ ΝΟΜΙΚΟ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ(ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΤΡΟΦΗ)-ΚΟΙΝΕΣ ΓΟΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ-ΕΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ-ΙΣΟΤΙΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ…!!!

    ‘Αρθρο 8
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:53 | Νίκος Λιώσης

    Σε αυτό το άρθρο καλό θα ήταν να διευκρινιστούν οι λόγοι που που μπορεί να καθιστούν την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας ως μη δυνατή. Δεν ειναι δυνατόν να αφαιρείται από κάποιον λόγω των αστηριχτων αιτιάσεων του άλλου, θα πρέπει να υπαρχουν τουλαχιστον κάποια στοιχεία ή καταδίκες εις βαρος κάποιου για να του αφαιρεθεί. Θα πρέπει τουλαχιστον να ορίζονται και να διασφαλίζονται κάποια πλαίσια που να ισχύουν σε κάθε περίπτωση. Βάσει των επιστημονικών ερευνών στις οποίες στηρίχτηκαν οι αλλαγές της νομοθεσίας για τα παιδια των διαζευγμένων γονιών ο χρόνος ανατροφής από τον κάθε γονέα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 35% του συνολικού χρόνου του τέκνου. Κάτι το οποίο εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει και το συγκεκριμμένο νομοθέτημα, που σε άλλο άρθρο αναφέρει το 1/3 του χρόνου (που είναι περίπου το ίδιο, αν και με μια μικρή έκπτωση). Αν ο στόχος του νομοσχεδίου είναι όντως η διασφάλιση του συμφέροντος του παιδιού, θα πρέπει να οριζεται σαφώς ότι ο χρόνος διαμονής του με τον κάθε γονέα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 35% του χρόνου, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που ο ένας εκ των δυο το ζητάει.

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:55 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας διαφωνίας των γονέων και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σ’ αυτή ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΠΟΤΕ???????????????

    να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο

    Ή ΣΕ ΤΡΙΤΟ…. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ????????????????????????????????????????????????

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:40 | Λεωνιδας

    Άρθρο 8

    Παρεκκλίσεις από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, το οποίο αποτελεί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι σπάνιες, απαραίτητες, και να μην δημιουργούν κίνδυνο διαιώνισης της υφιστάμενης νομολογίας που ανάγει τυχόν διαφωνία των γονέων σε λόγο αφαίρεσης μέρους της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα.

    Η ρητή αναφορά της παραγράφου 2 σε διαφωνία των γονέων («εξαιτίας διαφωνίας των γονέων») είναι συνεπώς προβληματική και επίσης ανακόλουθη με την συνέχεια της πρότασης που δεν σχετίζεται με τυχόν διαφωνία γονέων στον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας.

    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:

    · «Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σ’ αυτή ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο».

  • 25 Μαρτίου 2021, 23:59 | Ε.Τ

    Αρθρο 8

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:

    «’Αρθρο 1514

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο .

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:52 | ΓΟΝΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Δεν είναι δεκτή παρέκκλιση από την κοινή επιμέλεια παρά μόνο για λόγους κακής άσκησης αυτής ή αν παραβιάζονται συμφωνίες και αποφάσεις. Η κατανομή της γονικής μέριμνας πρέπει να είναι ισόχρονη σε ποσοστό ½ για κάθε γονέα, εκτός αν οι γονείς αποφασίσουν διαφορετικά και πάντως όχι λιγότερο από 1/3 του συνολικού χρόνου τουλάχιστον.
    Ο κάθε γονέας πρέπει οπωσδήποτε να προσάγει ενώπιον του δικαστηρίου «γονικό προγραμματισμό ανατροφής τέκνου» όπου θα προβλέπει τα σχετικά με την ανατροφή του παιδιού, σχολείο, δραστηριότητες, δαπάνες, υγεία κλπ έτσι με βάση την πρόταση αυτή κάθε γονέα το δικαστήριο θα μπορέσει να αποφασίσει ορθότερα και μόνο επί των σημείων διαφωνίας κάθε υποθέσεως, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού ως κανόνα.
    Το δικαστήριο μόνο κατ εξαίρεση και για πολύ ακραίες περιπτώσεις αδυναμίας ή αδιαφορίας ή ακαταλληλότητας θα μπορεί να αναθέσει τη γονική μέριμνα μονο σε ένα γονέα. Η τελολογική και συστηματική ανάλυση της παρ. 3 του σχεδίου οδηγεί στην ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλεια μόνο κατ εξαίρεση Να αναγραφεί ρητά η φράση « κατ εξαίρεση» στον αριθμό 3 τελευταία παράγραφος
    ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΟΝ.ΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑΣ
    ΑΚ 1514
    «1.Στις ως άνω περιπτώσεις οι γονείς υποχρεούνται σε σύναψη συμφωνίας για την υγεία, μόρφωση, εκπαίδευση και κατανομή του χρόνου και της φροντίδας του ανηλίκου, καθώς επίσης και για τη συμμετοχή τους στις δαπάνες του ανηλίκου.
    2. Σε περίπτωση διαφωνίας αποφασίζει το δικαστήριο αφού προηγηθεί υποχρεωτικά δικαστική μεσολάβηση ή διαμεσολάβηση.
    Κατά τη συζήτηση της αγωγής οι διάδικοι υποχρεούνται να καταθέσουν γονεικό προγραμματισμό, όπου θα εκθέτουν λεπτομερώς τις απόψεις τους σχετικά με τα ζητήματα της παραγράφου 1.
    3. Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τον άνω γονεικό προγραμματισμό, αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον του ανηλίκου να ανατρέφεται από τους δύο γονείς του, ώστε να εξασφαλίζεται συμμετοχή και των δύο γονέων στην καθημερινή φροντίδα του ανηλίκου και στις αποφάσεις για την υγεία μόρφωση και εκπαίδευση, καθώς και στην κατανομή του χρόνου του ανηλικου κατά 1/2 όταν αυτό είναι εφικτό, άλλως τουλάχιστον κατά το 1/3.
    4. Στις άνω περιπτώσεις θα γίνεται ακρόαση του ανήλικου παρουσία ειδικών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπως ειδικότερα θα οριστεί με υπουργική απόφαση, εφόσον υπάρξουν οι ανάγκες .
    5. Σε περίπτωση αδιαφορίας ή μη συμπράξεως για την άσκηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την επιμέλεια του ανηλίκου, ή μη τηρήσεως της συμφωνίας της πρώτης παραγράφου η επιμέλεια θα ανατίθεται κατ εξαίρεση αποκλειστικά στον ένα γονέα»

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:00 | ΣΠΥΡΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής: «’Αρθρο 1514 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

    1.Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο

    2. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση: α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 25 Μαρτίου 2021, 22:10 | Γιώργος Διγενάκης

    Η απόδοση της επιμέλειας στον ένα γονέα θα πρέπει να είναι δυνατή μόνο για εξαιρετικά σπουδαίο λόγο και μάλιστα όταν αυτός είναι αποδεδειγμένα τελεσιδίκος (πχ κακοποίηση, παραμέληση, κλπ) και όχι επί απλής διαφωνίας, άλλως καταργείται στην πράξη η μεταρρύθμιση.

  • 25 Μαρτίου 2021, 21:34 | ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΔΗΣ

    Για την παράγραφο 2 θα έπρεπε να οριστεί ότι: Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο
    Για την παράγραφο 3α θα έπρεπε να οριστεί ότι: Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ιδίαν θέματα

  • 25 Μαρτίου 2021, 19:24 | Ειρήνη Μαυρίδου

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    2. Η γονική μέριμνα πρέπει να ασκείται από κοινού και αφαίρεση να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης ακαταλληλότητας γονέα. Η νομοθετική ρύθμιση οφείλει να μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους γονείς, πρωτίστως και τους δικαστές, για το ότι η γονική μέριμνα αποτελεί καθήκον των γονέων απέναντι στα παιδιά, η εκπλήρωση του οποίου δεν μπορεί να εξαρτάται από τη συμφωνία ενός εκάστου μέρους και ευθύνη, από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν με την επίκληση της ανώμαλης εξέλιξης της μεταξύ τους συμβίωσης. Για τον λόγο αυτό, είναι επιτακτικό να εισαχθεί ο κανόνας της από κοινού άσκησης της γονικής μέριμνας, στο σύνολό της, και μετά το διαζύγιο. Εξαίρεση μπορεί να υφίσταται όχι στην περίπτωση διαφωνίας των γονέων άνευ άλλου τινός, αλλά μόνο για σπουδαίο λόγο, δηλαδή αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα μπορούν να προσφύγουν οι γονείς στο δικαστήριο και να ζητήσουν διαφορετική ρύθμιση.
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    Να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου. Να εξασφαλιστεί ίσος χρόνος του παιδιού με κάθε γονέα τόσο στις διακοπές όσο και στην καθημερινότητά του. Εφόσον το επιτρέπει η χιλιομετρική απόσταση ο χρόνος διαβίωσης του τέκνου με τον κάθε γονέα να είναι 1/2 εκτός και αν συμφωνήσουν μεταξύ τους οι γονείς κάτι διαφορετικό. Να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχουν δύο λειτουργικές κατοικίες και πως ο ελάχιστος τεκμαρτός χρόνος του 1/3 θα συμπεριλαμβάνει και διανυκτερεύσεις. Η συμμετοχή και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού ενισχύει τους δεσμούς του ανηλίκου με αμφότερους τους γονείς του. Έρευνες έχουν δείξει ότι η από κοινού ανατροφή του παιδιού και η ύπαρξη διπλής κατοικίας θεωρείται ευεργετική και απαραίτητη για την προστασία της ισόρροπης ανάπτυξης του παιδιού. Τα παιδιά που ζουν εναλλάξ και με τους δύο γονείς, με ίση κατανομή του χρόνου, ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή τους από εκείνα, που υπάγονται σε άλλη ρύθμιση για χωρισμένες οικογένειες.

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:23 | Konstantinos E

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 25 Μαρτίου 2021, 18:54 | Πηνελοπη Πλεσσα

    Την επιμέλεια των παιδιών πρέπει να την αναλαμβάνει η μητέρα εφόσον κρίνεται ικανή . Τον πατέρα εφόσον κρίνεται ικανός δεν μπορεί να στερείται τα παιδιά του να τα βλέπει κάποια σαββατοκύριακα και κάποιες γιορτές μεχρι εκεί όμως όχι συνεχόμενες ημέρες . Θα πρέπει να συμμετέχει στα πάντα στα οικονομικά στη σίτιση , ένδυση , μόρφωση και αλλα που χρειάζονται για το παιδί.

  • 25 Μαρτίου 2021, 17:15 | Παρασκευή Δ

    Πρέπει να υπάρχει πολύ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ και ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ για να μπορεί να διασπασθεί η Γονική μέριμνα.
    Τα παιδιά δικαιούνται να μεγαλώνουν με φυσική παρουσία και των δύο τους γονέων ΙΣΟΧΡΟΝΑ και ΙΣΟΤΙΜΑ και σε περίπτωση μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης μεταξύ των δύο σπιτιών των γονέων ο χρόνος που το παιδί, εντός ή εκτός γάμου θα περνάει με έκαστο γονέα του δεν δύναται να είναι κατώτερος του 1/3 κατά την σχολική περίοδο και 1/2 κατά την περίοδο των σχολικών εορτών ( Ιούνιος, Ιούλιος, Άυγουστος, Σεπτέμβριος, Χριστούγεννα, Πάσχα…)

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:55 | Χρήστος Μασσαράς

    To «εξαιτίας διαφωνίας των γονέων» ώς αιτία απόκλισης από την από κοινού και εξίσου άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αντικατασταθεί από «εξαιτίας ιδιαίτερα σημαντικού λόγου».

    Επίσης νομίζω ότι δεν αρκεί να λέει ο νόμος ότι απλά ο δικαστής μπορεί να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας αλλά αυτό να μπορεί να γίνει από το δικαστή καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου σε χρόνο με κάθε γονέα που δε θα είναι λιγότερος του 1/3 του συνολικού χρονου του παιδιού.

  • 25 Μαρτίου 2021, 16:49 | Κ. Αλεξ.

    2. Αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο αυτό συνιστά συνδρομής σπουδαίου λόγου και δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας,
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)

  • 25 Μαρτίου 2021, 15:13 | Άγγελος Ζυρνόβαλης

    Άρθρο 8 Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ – Αντικατάσταση τίτλου και άρθρου 1514 ΑΚ
    Ο τίτλος και το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα (Α.Κ., π.δ. 456/1984, Α’ 164) αντικαθίστανται ως εξής:

    «Άρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

    1. Κατά παρέκκλιση του άρθρου 1513 του Αστικού Κώδικα, οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν, για χρονικό διάστημα ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΖΟΥΝ, διαφορετικά την κατανομή της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ιδίως να αναθέτουν την άσκησή της στον έναν από αυτούς, και να καθορίζουν τον τόπο κατοικίας του τέκνου τους, ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΣΤΕ ΓΟΝΕΑ Η ΑΛΛΩΣ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ, ΕΦ’ ΟΣΟΝ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ ΕΤΣΙ.

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ιδίως αν ο ένας ή και οι δύο γονείς ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΤΗΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΑ, αδιαφορούν ή δεν συμπράττουν σ’ αυτή ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    Α) να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη διακοπείσας διαμεσολάβησης, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή, ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ.
    Β) να διατάξει πραγματογνωμοσύνη ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ.
    Γ) σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να κατανείμει την άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ Η (ΚΑΙ) ΧΡΟΝΙΚΑ, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ Η ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΓΟΝΕΩΝ, να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο,
    Για τη λήψη της απόφασής του το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ, ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ, ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΩΝ, ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙΣΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙΣΑΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ, ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗ, ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΑΝΗΘΗΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΟ ΤΕΚΝΟ ΤΟΥΣ, τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του, καθώς και τις τυχόν συμφωνίες που έκαναν οι γονείς του τέκνου για την άσκηση της ΑΔΙΑΣΠΑΣΤΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ.

  • 25 Μαρτίου 2021, 13:31 | Μπατσακουτσας Δημήτρης

    Στην παρ.1 μετα την λέξη «..να ρυθμιζουν, για χρονικο…» να αντικατασταθει με «..να ρυθμιζουν, για χρονικο διαστημα το οποίο συμφωνουν και ορίζουν μεταξυ τους…»

    Στην παρ.2 μετα την λέξη «διαφωνιας των γονεων…» να προστεθει «…διαφωνιας των γονέων εξαιτίας συνδρομης σπουδαιου λόγου..»

    Στην παρ.2 μετα την λέξη «..προς το συμφερον του τέκνου..» να προστεθει «.. προς το συμφερον του τέκνου (συμφωνα με το Α.Κ.1511 παρ.2) ή εχει καταδικαστει για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο..»

    Στην παρ.3 να γινουν οι προσθηκες με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ
    «α) να κατανείμει ΙΣΟΤΙΜΑ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΑΥΤΩΝ, ΓΙΑ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΕΚΤΟΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΙΑΒΙΩΣΗΕΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ Ή ΑΛΛΙΩς ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων(ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΚ.1511 ΠΑΡ.2) να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ Α.Κ.1511 ΠΑΡ.2 ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΤΡΕΧΟΥΝ ΛΟΓΟΙ ΚΑΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΓΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ή σε τρίτο,

    Στο εδαφιο γ της παρ. 3 να προστεθει μετα την λέξη «..το δικαστήριο λαμβανει..» η προταση «..το δικαστήριο λαμβανει υπόψη το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ή και της διαμεσολάβησης όπως επίσης και τον τελευταίο τόπο κοινής διαμονής του τέκνου, πρίν τη διάσταση, τους έως τότε δεσμούς του τέκνου με τους γονείς και τους αδελφούς του…»

  • 25 Μαρτίου 2021, 11:14 | Γιώργος Β.

    Στην παράγραφο 3α που καθορίζει τη δυνατότητα χρονικής κατανομής της άσκησης της γονικής μέριμνας, θα πρέπει να διατυπωθεί ρητά ότι ο χρόνος της εναλλασσόμενης διαμονής του τέκνου στις κατοικίες των γονέων δεν επιτρέπεται (για οποιονδήποτε γονέα) να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου και πρέπει να είναι το 1/2 του συνολικού χρόνου την περίοδο των διακοπών (Χριστούγεννα, Πάσχα, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

  • 25 Μαρτίου 2021, 11:03 | Ιωάννης Στα.

    (…..) 2.Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής κάποιου σπουδαίου και σοβαρού λόγου,και ιδίως αν ο ένας γονέας (…..)
    (……) 3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανέμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή των τέκνων στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιαδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύει τον τρόπο άσκησης της στα κατ’ιδιαν θέματα (…..)

  • 25 Μαρτίου 2021, 09:57 | Αναστάσιος Γιαμουρίδης

    Παρεκκλίσεις από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, το οποίο αποτελεί το βέλτιστο συμφέρον του τέκνου υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πρέπει να είναι σπάνιες, απαραίτητες, και να μην δημιουργούν κίνδυνο διαιώνισης της υφιστάμενης νομολογίας που ανάγει τυχόν διαφωνία των γονέων σε λόγο αφαίρεσης μέρους της γονικής μέριμνας από τον ένα γονέα.

    Η ρητή αναφορά της παραγράφου 2 σε διαφωνία των γονέων («εξαιτίας διαφωνίας των γονέων») είναι συνεπώς προβληματική και επίσης ανακόλουθη με την συνέχεια της πρότασης που δεν σχετίζεται με τυχόν διαφωνία γονέων στον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας.

    Πρόταση αλλαγής της παραγράφου 2 του Άρθρου 8:

    «Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας αδιαφορεί ή δεν συμπράττει σ’ αυτή ή δεν τηρεί την τυχόν υπάρχουσα συμφωνία για την άσκηση ή τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας ή αν η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη προς το συμφέρον του τέκνου ή αν η γονική μέριμνα ασκείται αντίθετα προς το συμφέρον του τέκνου, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο».

  • 24 Μαρτίου 2021, 22:17 | Νικος

    2.Αν δεν ειναι δυνατη η ασκηση της γονικης μεριμνας απο κοινου,εξαιτιασ σπουδαιου λογου και ιδιως αν ο ενας γονεας εχει καταδικαστει αμετακλιτα για ενδοοικογενειακη βια η αδιαφορει στις υποχρεωσεις της ανατροφης τοτε αναλογα με την περιπτωση να κατανεμιθει απο το δικαστηριο η γονικη μεριμνα μεταξυ των γονεων ετσι ωστε να μην μπορει κανενας να εχει λιγοτερο απο το 1/3 του συνολικου χρονου ανατροφης.συμπεριλαμβανομενων και διανυκτερευσεων.πρεπει να τονιστει οτι χρονος ανατροφης χωρις διανυκτερευσεις δεν νοειται.και η ανατροφη πρεπει να ειναι δικαιωμα και υποχρεωση ταυτοχρονα.οι νομοι διαμορφωνουν τον τροπο σκεψης.και τελικα τις συνειδησεις.η κουλτουρα ειναι και θεμα πολιτικης βουλησης.οπως πετυχε ενας νομος που σε υποχρεωνει να μην καπνιζεις σε εσωτερικους χωρους ετσι υπαρχει τροπος να πετυχει και ενας νομος που αφορα κατι πιο σημαντικο,τα παιδια μας που πρεπει να τους καλλιεργηθει αυτο για το οποιο ειναι πλασμενη η ψυχουλα τους.για την ισοχρονη,ουσιαστικη και φυσικη παρουσια των 2 γονιων στη ζωη τους.

  • 24 Μαρτίου 2021, 21:40 | E.T

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας- Αντικατάσταση άρθρου 1514 ΑΚ
    Το άρθρο 1514 του Αστικού Κώδικα αντικαθίσταται ως εξής:
    «’Αρθρο 1514
    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας

    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο

    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα

  • 24 Μαρτίου 2021, 20:53 | Μαρία Τσαλαμανιού

    Η α΄ περίπτωση της παραγράφου 3 του άρθρου 1514 Α.Κ. πρέπει να αντικατασταθεί ως εξής: «Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση: α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέρμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας στα κατ΄ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο, β)… γ)… «.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:17 | Κωνσταντίνος R

    Τα παιδιά χρειάζονται και τους δύο γονείς ισόχρονα στην ζωή τους !

    Άρθρο 1514 ΑΚ παρ. 2
    Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ λόγου, ιδίως αν ο γονέας έχει καταδικαστεί με οριστική δικαστική απόφαση για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος του τέκνου ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνου ή παραμελεί αποδεδειγμένα το τέκνο, καθένας από τους γονείς μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο.
    Άρθρο 1514 ΑΚ παρ. 3
    Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση
    i) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις οικίες αυτών, για χρόνο που ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να είναι ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου ή να εξειδικεύει τον τρόπο άσκησής της στα κατ’ ιδίαν θέματα ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα γονέα ή σε τρίτο
    ii) να διατάξει ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ή να λάβει οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο ή να διατάξει διαμεσολάβηση ή την επανάληψη της διακοπείσας διαμεσολάβησης στην περίπτωση μεταβολής των πραγματικών συνθηκών, ορίζοντας συγχρόνως τον διαμεσολαβητή.Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ η διαφωνία μεταξύ των γονέων ως όρος παρέκκλισης από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, διότι ένας τέτοιου είδους όρος α) θα διατηρήσει – ενισχύσει το κλίμα διαφωνίας κι εκδικητικότητας μεταξύ των γονέων, το οποίο θα έχει σημαντικότατο αντίκτυπο στην ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη του τέκνου β) θα προκύψει ένας ατέρμονος κύκλος δικαστικών διαμαχών και κατ’ επέκταση συμφόρηση των αρμόδιων δικαστηρίων γ) ο σκοπός των γονέων θα μετατεθεί από την εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τέκνου τους στην άνιση κατανομή ή αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον έναν γονέα.

  • 24 Μαρτίου 2021, 19:00 | Σταυρος

    Παρέκκλιση από την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας
    (…)
    2. Αν δεν είναι δυνατή η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας, εξαιτίας συνδρομής σπουδαίου λόγου, και ιδίως αν ο ένας γονέας έχει καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία ή για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή αδιαφορεί συστηματικά για τις υποχρεώσεις του σχετικά με την ανατροφή του τέκνο (…).
    3. Το δικαστήριο μπορεί ανάλογα με την περίπτωση:
    α) να κατανείμει την άσκηση της γονικής μέριμνας μεταξύ των γονέων, καθορίζοντας εναλλασσόμενη διαμονή του τέκνου στις κατοικίες αυτών, για χρόνο που δεν επιτρέπεται για οποιονδήποτε γονέα, να είναι κατώτερος από το 1/3 του συνολικού χρόνου διαβίωσης του τέκνου, ή να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της στα κατ΄ ιδίαν θέματα (..)