Άρθρο 05

Τυπικά προσόντα προσωπικού Δικαστικής Αστυνομίας – Αντικατάσταση άρθρου 19 ν. 4963/2022

Το άρθρο 19 του ν. 4963/2022 (A΄ 149) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 19
Τυπικά προσόντα

1. Για τις θέσεις των κλάδων του πολιτικού τομέα τυπικά προσόντα διορισμού ορίζονται τα προβλεπόμενα στο π.δ. 85/2022 (Α΄ 232). Θέσεις κατηγορίας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ή Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) καλύπτονται επίσης και από κατόχους των τίτλων του άρθρου 7 του π.δ. 85/2022.
2. Για τις θέσεις του κλάδου ΠΕ Δικαστικής Αστυνομίας του αστυνομικού τομέα ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
3. Για τις θέσεις του κλάδου ΤΕ Δικαστικής Αστυνομίας του αστυνομικού τομέα ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται το πτυχίο ή δίπλωμα οποιουδήποτε Τμήματος Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος σχολών της αλλοδαπής.
4. Για τις θέσεις του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) Δικαστικής Αστυνομίας του αστυνομικού τομέα ως τυπικό προσόν διορισμού ορίζεται οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 (Ι.Ε.Κ. ή Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης Ι.Ε.Κ. ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ.) ή Επαγγελματικής Ειδικότητας, Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 4 ΕΠΑ.Λ. ή Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (Τ.Ε.Ε.) Β` κύκλου Σπουδών ή Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου (Ε.Π.Λ.) ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (Τ.Ε.Λ.) ή Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής Εργοδηγών [άρθρο 1 ν.δ. 580/1970, (Α’ 139)] ή Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή Λυκείου Γενικής Κατεύθυνσης ή άλλος ισότιμος τίτλος σχολικής μονάδας της ημεδαπής ή αλλοδαπής ανεξαρτήτως ειδικότητας.
5. Ειδικώς για την κατηγορία ΠΕ ή ΤΕ των θέσεων του πολιτικού και αστυνομικού τομέα απαιτείται ως πρόσθετο τυπικό προσόν η πολύ καλή γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας και για την κατηγορία ΔΕ η καλή γνώση μίας από τις παραπάνω γλώσσες, η γνώση της οποίας αποδεικνύεται σύμφωνα με το άρθρο 10 του π.δ. 85/2022.
6. Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού για τις θέσεις του πολιτικού και αστυνομικού τομέα απαιτείται η γνώση πληροφορικής ή χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών στα αντικείμενα: α) επεξεργασίας κειμένων, β) υπολογιστικών φύλλων, και γ) υπηρεσιών διαδικτύου, σύμφωνα με το άρθρο 9 του π.δ. 85/2022.
7. Ως πρόσθετο τυπικό προσόν διορισμού για τις θέσεις του αστυνομικού τομέα απαιτείται η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β΄ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, πενήντα (50) τουλάχιστον κυβικών εκατοστών.».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 20:45 | kon.ts

    Κ.Υπουργέ
    Για την Ενίσχυση της λειτουργικότητας και της αποδοτικότητας του ένστολου αστυνομικού προσωπικού (ΔΕ) που θα στελεχώσει την Δικαστική Αστυνομία πρέπει να οριστεί ως κύριο προσόν διορισμού, ή να Μοριοδοτηθεί αναλόγως τίτλος σπουδών που έχει αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της θέσης. Συγκεκριμένα το πτυχίο/πιστοποίηση επιπέδου 5 του Δ.Ι.Ε.Κ Ειδικότητας ’’Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών’’.
    Η κατάρτιση της παραπάνω ειδικότητας για 2,5 έτη είναι συναφή με το αντικείμενο της προς πλήρωση θέσης. Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας, βάση του οδηγού σπουδών των Δ.ΙΕΚ είναι :
    ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ-ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ-ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ-
    ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ-ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ-ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ – ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ – ΧΡΗΜΑΤΑΠΟΣΤΟΛΩΝ
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΙΙ-ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ-ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ ΒΟΜΒΩΝ & ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ & ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ
    ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
    Πρόκειται για μια Δημόσια Σχολή,επομένως αφενός για να υπάρχει αντικειμενικότητα και αφετέρου για την αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα του Υ.ΠΑΙ.Θ τα οποία μέσω της εκπαίδευσης, έχουν αναπτύξει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες σε συναφές αντικείμενο της θέσεως που ζητείται, πρέπει για εύλογους κοινωνικούς αξιοκρατικούς λόγους να την αναγνωρίσετε!
    Επίσης ΟΙ ‘ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ’ ονομάζονται ‘ΕΙΔΙΚΕΣ’ για κάποιο συγκεκριμένο λόγο!!Το προσωπικό που υπηρέτησε σε αυτές, σε όλες τις Χώρες του Πλανήτη, προτιμάται και επιλέγεται λόγω εκπαίδευσης και πολλών άλλων στοιχείων, σε ανάλογες Υπηρεσίες και σωστά λαμβάνουν τα έξτρα μόρια έναντι άλλων κατηγοριών στρατευσίμων είτε αρέσει είτε δεν αρέσει!
    Ως τελευταίο σχόλιο αντί του διπλώματος 50CC,(μοτοποδήλατο) να μπει μοριοδότηση δίκυκλης μηχανής Α2, όπως στην Ελληνική Αστυνομία.

  • 30 Αυγούστου 2023, 14:10 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Χαίρετε! Τα ζητήματα που εγείρονται από την εφαρμογή αυτού νόμου περί ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας είναι πολλά. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος.
    1. Αναφορικά με τη μοριοδότηση από στρατιωτική θητεία είναι σωστή η μοριοδότηση ως μέτρο γενικότερα. Η υπηρεσία ενστόλου και συνάμα ενόπλου προσωπικού απαιτεί πειθαρχία και άσκηση του λειτουργήματος υπό πιεστικές συνθήκες, ακόμη και ακραίως επικίνδυνες, π.χ. συνοδεία και φύλαξη κρατουμένων, διαχείριση του κοινού και των μαρτύρων που συνήθως μπορεί να είναι πάρα πολλοί για τον περιορισμένο χώρο μιας δικαστικής αίθουσας, φύλαξη κρατητηρίων που υπάρχουν τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Όμως δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτείται περισσότερο η θητεία του απλού οπλίτη Ειδικών Δυνάμεων από αυτή ενός Εφέδρου Αξιωματικού (Δ.Ε.Α.). Σε αυτό χρειάζεται άμεση διόρθωση!
    2. Το όριο ηλικίας στο ένστολο προσωπικό είναι το λιγότερο άτοπο. Θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο με τ=αυτό της Δημοτικής Αστυνομίας, δηλαδή 35 ετών, και όχι έως στα 30. Άδικο για όσους περιμένουν πάνω από ένα έτος τώρα, καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά τα προσόντα και η εμπειρία παραμένουν. Άλλωστε, θα υπάρχουν αθλητικές δοκιμασίες, κατά τις οποίες θα φανεί αυτός ή αυτή που θα είναι ακατάλληλη σωματικά για υπηρεσία. Ακόμη και ένας νεότερος από 30 μπορεί να κοπεί ή αντίστοιχα ένας μεγαλύτερος από 30 να χαρακτηρίζεται από σωματική αρτιόττητα και απαραίτητη εμπειρία. Παράκληση για διόρθωση του ορίου ηλικίας προς τα πάνω τουλάχιστον έως 35 ετών!
    3. Τέλος, σχετικά με την εμπειρία, η οποία σχετίζεται και με τη μοριοδότηση, όπως αναφέρομαι πιο πάνω, καλό θα ήταν να μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο πρώην αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι νομίμως έφυγαν από την ενεργό υπηρεσία, να επιθυμούν να ενταχθούν στη Δικαστική Αστυνομία, έχοντας μάλιστα την απαραίτητη προϋπηρεσία και ασφαλώς εμπειρία από μεταγωγές κρατουμένων, φύλαξη δικαστικών κτιρίων, δικαστικών αιθουσών και διαχείρισης της ανάλογης γραφειοκρατικής διαδικασίας (βλέπετε υπηρεσίες ασφαλείας, ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., κ.α.). Καλό θα ήταν να ληφθεί σοβαρά υπόψιν αυτή η κατηγορία υποψηφίων!

  • 26 Αυγούστου 2023, 20:07 | Κώστας Δημητρίου

    Θα πρέπει να θεωρείται πρόσθετο προσόν η γνώση οποιασδήποτε ξένης γλώσσας.
    Τα μέλη της δικαστικής αστυνομίας θα μπορούν πολλές φορές να προσφέρουν και υπηρεσίες διερμηνέα.

    Απαραίτητο πρόσθετο προσόν θα πρέπει να θεωρηθεί η γνώση της γλώσσας των Ρομά.

  • 25 Αυγούστου 2023, 19:18 | Ελένη

    Καλό θα ήταν να υπάρχουν κάποια μόριο για την άδεια οδήγησης αυτοκινήτου και κάποια άλλα μόρια για την άδεια οδήγησης δίκυκλης μηχανής

  • 24 Αυγούστου 2023, 10:39 | Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

    Να μπουν μέλη του ΑΣΕΠ στα αθλήματα και ψυχομετρικά .
    Είναι ένα τσίρκο τα ΠΚΕ σε τέτοιου είδους προκηρύξεις .
    Επιτέλους λίγο αξιοκρατία στην Ελλάδα…

  • 24 Αυγούστου 2023, 09:08 | Efcharis

    Η διατύπωση της πρ.7 του άρθρου 19 πιθανά να προκαλέσει την πρόσληψη ατόμου χωρίς άδεια οδήγησης αυτοκινήτου αλλά μόνο με άδεια οδήγηση μηχανής χαμηλού κυβισμού (το γνωστό «πενηνταράκι») , κάτι που θα δυσχεράνει την εργασία. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η άδεια οδήγησης αυτοκινήτου Β΄κατηγορίας και να προσμετρηθούν όλοι οι τύποι άδειας οδήγησης ,η βαθμολογία των οποίων να γίνει αθροιστικά και όχι διαζευκτικά. Άλλωστε σε όλες τις προηγούμενες προκηρύξεις ένστολων (συνοριακών φυλάκων, ειδικών φρουρών) μοριοδοτήθηκαν, ανάλογα και αθροιστικά, τα διπλώματα μέχρι την Γ΄ κατηγορία.

  • 23 Αυγούστου 2023, 14:14 | Γιάννης

    4.Για τις θέσεις του κλάδου ΔΕ, να γίνονται δεκτοί μόνο απολυτηριοι τίτλοι και όχι πτυχία ειδικοτήτων(ΙΕΚ, ΕΠΑΛ κλπ), που καμία συνάφεια δεν έχουν με το αντικείμενο της υπηρεσίας. Δε γίνεται να έχει δικαίωμα συμμετοχής κάποιος με πτυχίο ΕΠΑΛ κομμωτικής.
    Δεκτά μόνο τα απολυτήρια λυκείου (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) , αλλιώς η διαδικασία δεν είναι αξιοκρατική.

  • 23 Αυγούστου 2023, 12:44 | κκ

    Ως πρόσθετο προσόν διορισμού για τις θέσεις του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) δικαστικής αστυνομίας θα πρέπει να προστεθεί η κατοχή πιστοποιητικού επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 1 της ειδικότητας «Προσωπικό Ασφαλείας» του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ε.ΚΕ.ΠΙΣ.) ή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) σύμφωνα με την κ.υ.α. 4892/1/76-γ/2010 – ΦΕΚ 664/Β/17-5-2010.