Άρθρο 03

Στελέχωση Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποίηση άρθρου 5 ν. 4963/2022

Στο άρθρο 5 του ν. 4963/2022 (A΄ 149) επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) το υφιστάμενο εδάφιο αριθμείται ως παρ. 1, β) προστίθενται παρ. 2 και 3 και το άρθρο 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 5
Στελέχωση Δικαστικής Αστυνομίας

1. Η Δικαστική Αστυνομία στελεχώνεται από το προσωπικό του πολιτικού και του αστυνομικού τομέα που είναι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους κατά την έννοια του άρθρου 2 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. [ν. 3528/2007, (Α’26)].
2. Το προσωπικό του πολιτικού τομέα της δικαστικής αστυνομίας επιλέγεται σύμφωνα με τον ν. 4765/2021 (Α΄ 6) και υποβάλλεται σε υγειονομικές εξετάσεις και ψυχοτεχνικές δοκιμασίες κατά τα οριζόμενα στην οικεία προκήρυξη και σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 23. Το προσωπικό του αστυνομικού τομέα επιλέγεται σύμφωνα με τα άρθρα 20 έως 27 του παρόντος.
3. Το προσωπικό του πολιτικού και του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας δεν μετατάσσεται ούτε αποσπάται σε άλλους φορείς κατ΄ εφαρμογή οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης, με την επιφύλαξη του άρθρου 40.».

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 21:34 | Ελένη

    Όπως γίνεται διαγωνισμός για τους δικαστικούς γραμματείς πλέον, έτσι να γίνει και για τον πολιτικό τομέα της δικαστικής αστυνομίας.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 17:07 | Ελένη

    Για το ΠΕ πολιτικού προσωπικού να γίνει γραπτός διαγωνισμός, όπως γίνεται και για τους δικαστικούς γραμματείς όπου δέχονται όλα τα πτυχία. Ο γραπτός διαγωνισμός επί των ίδιων θεμάτων για κάθε κλάδο, είναι το πλέον αξιοκρατικό και δίκαιο.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 14:01 | Χρήστος

    Στο ΠΕ τεκμηρίωσης δικαστικού έργου για τα διοικητικά δικαστήρια, ακόμη ακόμη και οι δικαστικοί γραμματείς πλέον, επιλέγονται βάσει γραπτού διαγωνισμού. Θα είναι απαράδεκτο αν καθιερώσετε σύστημα μοριοδότησης για το πολιτικό προσωπικό της δικαστικής αστυνομίας. Η βιομηχανία μεταπτυχιακών έχει αποκλείσει από πολλές προκηρυσσόμενες θέσεις όσους δεν είχαν τον χρόνο ή τα χρήματα ή δεν πρόλαβαν ή απλώς δεν θέλησαν να λάβουν έναν μεταπτυχιακό τίτλο αλλά προτίμησαν να επενδύσουν στην πράξη και όχι στην θεωρητική ειδίκευση. Για παράδειγμα, ένας 25χρονος με μεταπτυχιακό κι ένας 32χρονος με 10 χρόνια μάχιμη άσκηση επαγγέλματος θα πρέπει να συναγωνιστούν. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι θα μπορούσαν να ληφθούν μετέπειτα ως επαύξηση του τελικού βαθμού και ούτως ή άλλως λαμβάνονται υπόψη κατά την υπηρεσιακή εξέλιξη.Ακόμη και η τυχόν επιπλέον μοριοδότηση έγγαμων με τέκνα θα είναι άδικη, εμείς πώς να κάνουμε οικογένεια χωρίς μισθό; Εξάλλου , το γεγονός ότι επιχειρείτε την τροποποίηση ενός νεοθεσπισθέντος νόμου συνιστά από μόνο του μέγα λάθος που σας εκθέτει.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 12:42 | Δημήτρης

    Για το πολιτικό προσωπικό παραπέμπετε στο νόμο του ΑΣΕΠ, που σημαίνει ότι μπορεί να διεξαχθεί ο διαγωνισμός αποκλειστικά με μοριοδότηση και όχι με γραπτό διαγωνισμό, όπως αρχικά προέβλεπε ο τόσο πρόσφατος νόμος. Για τον διαγωνισμό ΠΕ τεκμηρίωσης και επικουρίας δικαστικού έργου διεξήχθη γραπτός διαγωνισμός και αναμένονται οι προφορικές εξετάσεις των επιτυχόντων στα γραπτά. Και το πολιτικό προσωπικό της δικαστικής αστυνομίας θα έχει ως σκοπό την υποβοήθηση του δικαστικού έργου οπότε συντρέχουν οι ίδιοι δικαιολογητικοί λόγοι ώστε και ο παρών διαγωνισμός να διεξαχθεί με εξετάσεις ώστε να επιλεγούν οι ad hoc πλέον κατάλληλοι και πιο ικανοί να ανταπεξέλθουν στα τόσο σημαντικά καθήκοντα του νεοσύστατου αυτού σώματος. Αρκετά πια με τα πειράματα και τις κυβιστήσεις της τελευταίας στιγμής που μόνο αμφισβήτηση προκαλούν.

  • 1 Σεπτεμβρίου 2023, 10:42 | Δήμητρα

    Διατηρήστε τις γραπτές και προφορικές εξετάσεις για το πολιτικό προσωπικό. Το γεγονός ότι κάποιοι δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα να πληρώνουμε για μεταπτυχιακά που μοριοδοτούν μας αποκλείει παντελώς άδικα από θέσεις εργασίας. Άλλο να προσμετράται ένας τίτλος μεταπτυχιακού στην τελική βαθμολογία, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην ΕΣΔΙ, κι άλλο να αποτελεί βασικό κριτήριο μοριοδότησης. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι ένας τίτλος μπορεί να αποκτηθεί πολύ εύκολα, λεφτά να έχει κανείς, και δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι για τον κάτοχό του. Το πολιτικό προσωπικό θα αναλάβει νευραλγικά καθήκοντα υποβοήθησης του δικαστικού έργου, η δικαστική αστυνομία είναι νεοσύστατη, είναι μονόδρομος οι εξετάσεις ώστε να επιλεχθούν οι πράγματι καλύτεροι. Ειδάλλως, έτι μία φορά, η κακή νομοθέτηση μέσω τροπολογιών τελευταίας στιγμής, εγείρει ευλόγως υπόνοιες αναξιοκρατίας.

  • 31 Αυγούστου 2023, 17:08 | ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

    Αναφορικά με το προσωπικό του αστυνομικού τομέα, μπορεί να εξειδικευθεί η διάταξη περαιτέεω ώστε τα 150 άτομα να καλυφθούν απο τους επιτυχόντες της 2Γ/2022, εφόσον το σύνολο των ειδικοτήτων που ζητούνται καλύπτονται απο τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού. Κάτι τέτοιο αφενός είναι σύμφωνο με τη σύλληψη του γραπτού διαγωνισμού αφετέρου εξυπηρετεί το σκοπό της εξοικονόμησης πόρων και της επιτάχυνσης της διαδικασίας προσλήψεων.

  • 30 Αυγούστου 2023, 19:45 | Νίκος

    Εφ’όσον, η Δικαστική Αστυνομία στελεχώνεται από το προσωπικό του πολιτικού και του αστυνομικού τομέα που είναι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι του κράτους, γιατί επιβάλλεται όριο ηλικίας, αφού δεν αποτελεί σώμα ασφαλέιας; Στους διοικητικούς υπαλλήλους, δεν υπάρχει όριο ηλικίας, γιατί είναι πολιτικό προσωπικό. Κατάργηση του ορίου ηλικίας στο αστυνομικό προσωπικό, όπως ισχύει και στο πολιτικό. Αν πρέπει να επιβληθεί όριο, να είναι τα 40 έτη.

  • 30 Αυγούστου 2023, 11:50 | L Kampourakis

    Να προβλεφθεί, επιπλέον του προσωπικού της προκήρυξης, η παρακάτω πρόταση στο νομοσχέδιο, σχετικά με την στελέχωση του Πολιτικού τομέα (θέση νομικών) της Δικαστικής Αστυνομία:

    Όσοι Αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι είναι απόφοιτοι Νομικών Τμημάτων ή Νομικών Σχολών, με αίτηση τους, να μπορούν να αποσπαστούν-μετατεθούν στο πολιτικό τμήμα (θέση νομικών) της Δικαστικής αστυνομίας, στην έδρα της εισαγγελίας πρωτοδικών που υπηρετούν, προκειμένου να στελεχώσουν το πολιτικό τμήμα ( θέση νομικών ), έχοντας τα ίδια καθήκοντα,υποχρεώσεις, δικαιώματα και αρμοδιότητες που προβλέπονται στον σχετικό νόμο για τους υπαλλήλους του πολιτικού τμήματος ( θέσης νομικών ) της Δικαστικής Αστυνομίας.

    Με αυτό τον τρόπο το πολιτικό τμήμα ( θέση νομικών ) θα στελεχωθεί , άμεσα χωρίς κόστος, σε όλη την επικράτεια με έμπειρο προσωπικό που θα μπορέσουν να διαχειριστούν άμεσα σχετικά θέματα, αφού α) θα είναι απόφοιτοι νομικών σχολών – τμημάτων , β) θα είναι ήδη έμπειροι ανακριτικοί υπάλληλοι που διενεργούν καθημερνά σχετικές ανακριτικές πράξεις, διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων , προανακρίσεων και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, κ.τλ.

    Η πρόταση δεν έχει κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό.

    Ευχαριστώ!

  • 26 Αυγούστου 2023, 00:46 | Παναγιώτης Θεοδοσιου

    Επειδή είχα κάνει ορθογραφικά λάθη,επαναλαμβανω κάποιες παρατηρήσεις.1.να υπάρχει μοριοδοτηση στους υπηρετησαντες στο ΕΤΑΦ/ΓΕΕΘΑ,οι οποίοι είχαν αρκετά αστυνομικά καθήκοντα. π.χ.50-100 μορια.2.Να υπάρχουν 2 και όχι 1 ΠΕ αστυνομικων καθηκοντων σε κάθε δικαστήριο,τι θα γίνεται αν είναι από 1οταν θα απουσιάζει, μάλιστα κάποιοι θα είναι με βαθμό αρχιφύλακα,(κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών),άρα με αυξημένα διοικητικά/οργανωτικά καθήκοντα.Συνεπως προτείνω 60 αντί 30ιεσεων ΠΕ αστυνομικών καθηκόντων.

  • 24 Αυγούστου 2023, 10:15 | Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

    Να μπουν μέλη του ΑΣΕΠ στα αθλήματα και ψυχομετρικά .
    Είναι ένα τσίρκο τα ΠΚΕ σε τέτοιου είδους προκηρύξεις .
    Επιτέλους λίγο αξιοκρατία στην Ελλάδα…

  • 24 Αυγούστου 2023, 09:29 | Eleftherios

    Δεν βλέπω ενσωμάτωση στην δικαστική αστυνομία των περιφερειακών υπηρεσιών της δικαιοσύνης. Κανονικά η δικαστική αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να διαχείριστει υποθέσεις ανηλίκων και ενηλίκων, δραστών και θυμάτων. Ο σχεδιασμός της είναι επιφανειακός και δεν θα καλύψει τις ανάγκες. Δημιουργήστε ένα πλήρες σώμα που να καλύπτει όλο το εύρως των αναγκών ώστε πραγματικά να πραγματοποιηθεί επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

  • 24 Αυγούστου 2023, 08:17 | Vet71

    Στο πολιτικό προσωπικό δεν έχουν προβλεφθεί θέσεις ψυχολόγων οι οποίοι είναι απαραίτητοι.
    Επίσης, θα πρέπει η δικαστική αστυνομία να πάρει υπό τη σκέπη της και άλλες υπηρεσίες που συνδράμουν τις ανακριτικές και προανακριτικές αρχές όπως τις περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης: τα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων θυμάτων ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ και τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες. Διά της Δικαστικής Αστυνομίας το Υπουργείο θα έχει την δυνατότητα να ενισχύσει τις υποστελεχωμένες αυτές υπηρεσίες αλλά ώστε να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

  • 22 Αυγούστου 2023, 13:44 | Ελι

    Επειδή οι γιατροί δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς,θα παρακαλούσα να είναι λίγο πιο σαφές το όλο πλαίσιο για αυτούς.Θα ήταν χρήσιμη μία διευκρίνηση.

  • 22 Αυγούστου 2023, 13:57 | Ελισάβετ

    Καλησπέρα.
    Οι γιατροί που χρειάζονται σε κάποια δικαστήρια,πρέπει να περάσουν όλον αυτόν τον Γολγοθά;Θα δώσουν γραπτές εξετάσεις;δεν καταλαβαίνω

  • 19 Αυγούστου 2023, 13:48 | Διονυσης Μαρ

    Για το πολιτικο προσωπικο να εφαρμοζεται ο,τι κ για λοιπο προσωπικο δημοσιου τομεα. Γνωματευση παθολογου η γενικου ιατρου καθως και ψυχιατρου ,απο ιδιωτη ή απο δημοσια δομη.
    Πιο γρηγορη διαδικασια.

  • 19 Αυγούστου 2023, 08:40 | Basiliy

    Ok