Άρθρο 01

Σκοπός

Σκοπός του παρόντος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας στελέχωσης της «Υπηρεσίας Δικαστικής Αστυνομίας» (Δικαστική Αστυνομία) του άρθρου 3 του ν. 4963/2022 (Α’ 149), προς διασφάλιση της άμεσης, πλήρους και αποτελεσματικής λειτουργίας της.

  • 30 Αυγούστου 2023, 14:37 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Χαίρετε! Τα ζητήματα που εγείρονται από την εφαρμογή αυτού του νόμου περί ίδρυσης της Δικαστικής Αστυνομίας είναι πολλά. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος.
    1. Αναφορικά με τη μοριοδότηση από στρατιωτική θητεία, είναι σωστή η μοριοδότηση ως μέτρο γενικότερα. Η υπηρεσία ενστόλου και συνάμα ενόπλου προσωπικού απαιτεί πειθαρχία και άσκηση του λειτουργήματος υπό πιεστικές συνθήκες, ακόμη και ακραίως επικίνδυνες, π.χ. συνοδεία και φύλαξη κρατουμένων, διαχείριση του κοινού και των μαρτύρων που συνήθως μπορεί να είναι πάρα πολλοί για τον περιορισμένο χώρο μιας δικαστικής αίθουσας, φύλαξη κρατητηρίων που υπάρχουν τουλάχιστον στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας. Όμως δεν είναι δυνατόν να μοριοδοτηθεί περισσότερο η θητεία του απλού οπλίτη Ειδικών Δυνάμεων από αυτήν ενός Εφέδρου Αξιωματικού (Δ.Ε.Α.), που υπηρετεί μεγαλύτερη θητεία και ασκεί επιπλέον διοικητικά καθήκοντα διαχείρισης προσωπικού, πέραν της ενεργής συμμετοχής σε ασκήσεις. Σε αυτό χρειάζεται άμεση διόρθωση!
    2. Το όριο ηλικίας στο ένστολο προσωπικό είναι το λιγότερο άτοπο. Θα έπρεπε να ισχύει το ίδιο με αυτό της Δημοτικής Αστυνομίας, δηλαδή 35 ετών, και όχι έως τα 30. Άδικο για όσους περιμένουν πάνω από ένα έτος τώρα, καθώς τα χρόνια περνούν, αλλά τα προσόντα και η εμπειρία παραμένουν. Άλλωστε, θα υπάρχουν αθλητικές δοκιμασίες, κατά τις οποίες θα φανεί αυτός ή αυτή που θα είναι ακατάλληλη σωματικά για υπηρεσία. Ακόμη και ένας νεότερος από 30 μπορεί να κοπεί ή αντίστοιχα ένας μεγαλύτερος από 30 να χαρακτηρίζεται από σωματική αρτιότητα και απαραίτητη εμπειρία. Παράκληση για διόρθωση του ορίου ηλικίας προς τα πάνω, τουλάχιστον έως τα 35 ετών!
    3. Τέλος, σχετικά με την εμπειρία, η οποία σχετίζεται και με τη μοριοδότηση, όπως αναφέρομαι πιο πάνω, καλό θα ήταν να μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο πρώην αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι νομίμως έφυγαν από την ενεργό υπηρεσία, να επιθυμούν να ενταχθούν στη Δικαστική Αστυνομία, έχοντας μάλιστα την απαραίτητη προϋπηρεσία και ασφαλώς εμπειρία από μεταγωγές κρατουμένων, φύλαξη δικαστικών κτιρίων, δικαστικών αιθουσών και διαχείρισης της ανάλογης γραφειοκρατικής διαδικασίας (βλέπετε υπηρεσίες ασφαλείας, ΔΙ.ΜΕ.Δ.Α., κ.α.). Καλό θα ήταν να ληφθεί σοβαρά υπόψιν αυτή η κατηγορία υποψηφίων!

  • 24 Αυγούστου 2023, 10:20 | Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου

    Να μπουν μέλη του ΑΣΕΠ στα αθλήματα και ψυχομετρικά .
    Είναι ένα τσίρκο τα ΠΚΕ σε τέτοιου είδους προκηρύξεις .
    Επιτέλους λίγο αξιοκρατία στην Ελλάδα…

  • 22 Αυγούστου 2023, 09:31 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Η δικαστική αστυνομία είναι ένα ακόμα δημιουργημα του υδροκέφαλος ελληνικού δημοσίου..μια υπηρεσία χωρίς σημαντικες αρμοδιότητες καθώς τα καθήκοντα που θα αναλάβει καλύπτονται από τις υπάρχουσες δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας.

  • 20 Αυγούστου 2023, 05:03 | ΚΩΝΣΤΝΑΤΙΝΟΣ ΚΟΥΡΓΙΑΛΆΣ

    Έχω να εκφράσω τα παράπονά μου ως Έλληνας στρατιωτικός εν ενέργεια, για ένα θέμα που μόλις έλαβα γνώση και είναι μια ξεκάθαρη αδικία σε βάρος κάποιον συναδέλφων σαν και εμένα! Μόλις διάβασα το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον τίτλο: «ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Ν. 4963/2022» και συγκεκριμένα το άρθρο 20 του ν. 4963/2022 (A΄ 149)! Το παρόν άρθρο δεν μοριοδοτεί του οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ), χωρίς αυτό να έχει καμία λογική! Συγκεκριμένα εργάζομαι ως ΟΒΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ στην πολεμική αεροπορία και δεν μπορώ να λάβω έξτρα μόρια για την προκήρυξη της δικαστικής αστυνομίας και ενώ η περιγραφή των ενσήμων μου είναι η εξής: ΣΤΕΛΈΧΗ ΕΝΌΠΛΩΝ ΔΥΝ’ΜΕΩΝ – ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΑΣΤΥΝΟΜΊΑΣ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΎ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΎ ΣΏΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΉΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΉΣ ΔΙΟΡΙΣΘΈΝΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ ΜΕΤ’ ΤΗΝ 1/1/2017 ΧΩΡΊΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΊΑ ΣΤΟ ΔΗΜΌΣΙΟ (ΝΕΟΙ).

  • 19 Αυγούστου 2023, 08:50 | Basiliy

    Congrats