Άρθρο 07: (Άρθρο 11 Οδηγίας) Αιτιολόγηση και επίδοση αποφάσεων και άλλων διαδικαστικών εγγράφων

1. Οι αποφάσεις επί της αίτησης διεθνούς προστασίας, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων μεταφοράς βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 604/2013,  επιδίδονται στον αιτούντα με μέριμνα της αρμόδιας Αρχής Παραλαβής.

2. Η επίδοση πραγματοποιείται το ταχύτερο δυνατό μετά την έκδοση της απόφασης και αφού ειδοποιηθεί ο αιτών προκειμένου να προσέλθει για την παραλαβή της απόφασης σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

3. Η ειδοποίηση πραγματοποιείται, με βάση τα δηλωθέντα υπευθύνως από τον αιτούντα, πλέον πρόσφατα στοιχεία επικοινωνίας, με επιστολή, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τηλεφωνική κλήση. Για την πράξη αυτή γίνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο σχετική μνεία στο φάκελο του αιτούντος ή σε ειδικό βιβλίο, η οποία πρέπει να φέρει χρονολογία και ώρα διενέργειας της πράξης, το όνομα και την υπογραφή του υπαλλήλου που προέβη στην ειδοποίηση και το είδος της πράξης στην οποία προέβη. Κάθε πρόσκληση ή κοινοποίηση πραγματοποιείται στον πιο πρόσφατο τόπο διαμονής ή κατοικίας που έχει δηλώσει ο αιτών διεθνή προστασία. 

4. Εάν ο αιτών είναι κρατούμενος ή παραμένει σε Περιφερειακές Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, εφόσον η μεταγωγή του ενώπιον των Αρχών Παραλαβής για την πραγματοποίηση της επίδοσης είναι αδύνατη για αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι γνωστοποιούνται εγγράφως στην αρμόδια Αρχή Παραλαβής, η απόφαση παραδίδεται στον προϊστάμενο του οικείου καταστήματος ή εγκατάστασης, ο οποίος μεριμνά για την άμεση επίδοση της απόφασης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, με τη συνδρομή διερμηνέα, σε γλώσσα  που ο κρατούμενος κατανοεί, μνεία δε του γεγονότος αυτού γίνεται στη σχετική έκθεση επίδοσης. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του οικείου καταστήματος, χώρου κράτησης ή Περιφερειακής Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, ενημερώνει σχετικά την αρμόδια Αρχή Παραλαβής, στην οποία αποστέλλει την έκθεση επίδοσης.

5. Εάν ο αιτών δεν ανταποκριθεί ή δεν καταστεί δυνατόν να ανευρεθεί με τα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 3, η επίδοση διενεργείται το αργότερο κατά την επόμενη προσέλευσή του για ανανέωση του δελτίου αιτούντος από τις αρμόδιες αρχές.

 6. Κατά την επίδοση, ο αιτών ενημερώνεται από διερμηνέα σε γλώσσα που κατανοεί, μνεία δε του γεγονότος αυτού γίνεται στη σχετική έκθεση επίδοσης. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 4 επισυνάπτεται και έντυπο σε γλώσσα που κατανοεί ο αιτών που εξηγεί το περιεχόμενο του εγγράφου που επιδόθηκε, τις συνέπειές του για τον ίδιο και τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί.

7. Η απόφαση που απορρίπτει αίτηση διεθνούς προστασίας αναφέρει τους πραγματικούς και νομικούς λόγους της απόρριψης. Στην απορριπτική απόφαση γίνεται μνεία για την προθεσμία προς άσκηση προσφυγής, για το όργανο ενώπιον του οποίου ασκείται, για τις συνέπειες παρόδου άπρακτης της προθεσμίας αυτής, καθώς και για τη δυνατότητα παροχής δωρεάν νομικής συνδρομής στις διαδικασίες ενώπιον της Αρχής Προσφυγών με τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης του άρθ…..παρ……του ν. 3907/2011, όπως ισχύει.

8. Προσκλήσεις του αιτούντος από την αρμόδια Αρχή Παραλαβής στη συνέντευξη που αναφέρεται στο άρθρο 17 και από την Αρχή Προσφυγών σε ακρόαση κατά το άρθρο 26, πραγματοποιούνται με κάθε πρόσφορο μέσο, μεταξύ των οποίων όσα αναφέρονται στην παράγραφο 3, που εξασφαλίζει ότι ο αιτών έλαβε γνώση της πρόσκλησης. Δεν απαιτείται πρόσκληση, εφόσον στον αιτούντα έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία συνέντευξης ή προφορικής ακρόασης σε προγενέστερο στάδιο της διαδικασίας και του έχει εξηγηθεί η σημασία και το περιεχόμενο των διαδικασιών αυτών. Κάθε άλλη πρόσκληση ή κλήση του αιτούντα πραγματοποιείται με τα μέσα που αναφέρονται στην παράγραφο 3.

9. Οι αποφάσεις των Επιτροπών Προσφυγών κοινοποιούνται στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

10. Όταν έχει υποβληθεί αίτηση εξ ονόματος των μελών της οικογένειας του αιτούντος, που επικαλούνται τους ίδιους λόγους, η αρμόδια Αρχή Απόφασης μπορεί να εκδίδει μία απόφαση που αφορά όλα τα μέλη της οικογένειας, εκτός εάν αυτό θα οδηγούσε σε γνωστοποίηση της ιδιαίτερης κατάστασης αιτούντος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντά του,  ιδίως σε περιπτώσεις  διώξεων με βάση το φύλο, το σεξουαλικό  προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου και /ή την ηλικία. Στην περίπτωση αυτή εκδίδεται χωριστή απόφαση για το συγκεκριμένο πρόσωπο.

  • 2 Δεκεμβρίου 2015, 14:41 | Σπύρος Απέργης

    Οι προβλέψεις για την επίδοση των αποφάσεων στον αιτούντα διεθνή προστασία βρίσκονται στην ορθή κατεύθυνση καθώς προβλέπονται ρυθμίσεις από το νομοθέτη για πραγματική και προσήκουσα επίδοση της απόφασης. Ωστόσο δεν προβλέπεται πώς επιδίδεται η απόφαση εάν ο αιτών δεν προσέλθει ούτε κατά την ημερομηνία ανανέωσης του δελτίου αιτούντος διεθνή προστασία. Για την ασφάλεια δικαίου της διαδικασίας θα πρέπει, σε αυτήν την περίπτωση και μόνο, να προβλέπεται πλασματική επίδοση της απόφασης μετά την παρέλευση ενός μήνα από την ημέρα ανανέωσης του δελτίου αιτούντος ώστε να προβλεφθούν τυχόν περιπτώσεις ανώτερης βίας ή πραγματικής αδυναμίας του αιτούντος να προσέλθει κατά την ημέρα αναέωσης του δελτίου του.