Άρθρο 03 – Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 3636/2008 (Α’ 11), καθώς και κάθε γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλον τρόπο.

  • 3 Ιουλίου 2016, 18:01 | ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΔΕΒΡΕΛΗ

    Αφού καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 3, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με νέες διατάξεις.
    -Ψήφος στους έλληνες πολίτες κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που διατηρούν στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Να τους επιτραπεί η ψήφος στα Προξενεία ή η επιστολική ψήφος, όπως βέβαια και στους εδώ Έλληνες. Ίσως μειωθεί και η αποχή. Δεν βρίσκω χρήσιμη την ψήφο των ομογενών. Ένας ομογενής δεύτερης γενιάς π.χ., δεν βιώνει την ελληνική καθημερινότητα οπότε δεν έχει καθαρή άποψη, ενώ ένας έλληνας πολίτης κάτοικος εξωτερικού, συνήθως φεύγει μόνο για κάποια χρόνια και έχει ακόμα ερείσματα και πληρώνει φόρους και στην Ελλάδα.
    -Ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ότι κινδύνους ενέχει, τους ίδιους ενέχει και η συμβατική ψηφοφορία, που όμως κοστίζει υπέρογκα ποσά και πολύ χρόνο και για το κράτος και για τους ψηφοφόρους.
    Επίσης βρίσκω ελκυστικές πολλές ιδέες από τους προλαλήσαντες και τις παραθέτω συνοπτικά.
    -Αναθεώρηση του Συντάγματος.Έχουμε μείνει πίσω.
    -Διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας.
    -Οι υποψήφιοι που δεν εκλέγονται, δεν δικαιούνται να καταλάβουν έμμισθη θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
    -Άρση της Βουλευτικής Ασυλίας, αλλαγή και ισχύς του νόμου περί ευθύνης Υπουργών.
    -Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με δημοψήφισμα, ή συγχρόνως με κάποια άλλη εκλογική διαδικασία και αύξηση αρμοδιοτήτων.
    -Μείωση του ορίου θητείας για Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους στα 8 χρόνια.
    -Μείωση των βουλευτικών εδρών μεταξύ 220-250.
    -Εκπροσώπηση της αποχής και του ποσοστού των λευκών, με αφαίρεση εδρών από τις 300, 250, 200. Έτσι θα μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των βουλευτών.
    -Μείωση της αποζημίωσης όλων των αιρετών, με ανώτατο όριο το 4πλασιο του κατώτατου μισθού και με κριτήρια.
    -Όσοι χρωστούν στην Εφορία, ή δεν είναι συνεπείς στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις (χρέη στα ταμεία για τους εργαζομένους τους ή στους προμηθευτές τους), να μην επιτρέπεται να μετέχουν σαν υποψήφιοι.
    -Διαμελισμός των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
    -Διακοπή της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων.
    -Οι αρχηγοί των κομμάτων να είναι υποψήφιοι μόνο σε μία εκλογική περιφέρεια.
    -Εύρεση τρόπου εκπροσώπησης στη βουλή ατόμων με αναπηρία (παραπληγικοί κ.α.). Η από λίστα, ή από ενιαίο, ή από επικρατείας για ευνόητους λόγους.
    -Ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου που θα δρα αυτεπαγγέλτως για επιβολή κυρώσεων σε όσους πολιτειακούς παράγοντες παραβιάζουν το Σύνταγμα.
    -Καθιέρωση ελάχιστου και ανώτατου ορίου ηλικίας και λευκού ποινικού μητρώου για τους υποψηφίους σε οποιοδήποτε πολιτειακό αξίωμα.
    -Ενδιαφέρουσα και η άποψη για 50 κληρωτούς βουλευτές με αντικατάσταση κάθε χρόνο. Άλλωστε τις «σταθερές» κυβερνήσεις, θα τις πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα και είναι καιρός να εκπροσωπείται καθαρά και άδολα η βούληση των πολιτών και όχι των κομμάτων.

  • 2 Ιουλίου 2016, 15:19 | Τιτόπουλος Ευστάθιος

    Ζητώ να αναγνωριστεί ως άδικο το να μην έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας.
    Θα παρακαλούσα να αποκατασταθεί η αδικία αυτή.
    Σας ευχαριστώ!

  • 2 Ιουλίου 2016, 14:05 | Χαρίλαος Πάτης

    Απαραίτητο να γίνουν 200 βουλευτές. Ο κάθε νομός δεν έχει να χάσει τίποτα από μικρότερη εκπροσώπηση. Αντίθετα, θα ήταν μεγάλο το κερδος του κρατους στην προσπάθεια να αποφευχθει η ενεργοποίηση του κόφτη.

  • 2 Ιουλίου 2016, 13:52 | Αναστασία

    Να καταργηθεί το όριο 3% για την είσοδο κόμματος στη Βουλή. Δεν είναι δυματόν μικρά πολύ αξιόλογα κόμματα με δεκάδες χιλιάδς ψήφους να μην εκπροσωπούνται καθόλου, όταν βουλευτές με ελάχιστες ψήφους εισέρχονται στη Βουλή. Κάπως πρέπει να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση. Για παράδειγμα θα μπορούσε να κατέβει το όριο στο 1% μαζί με κάποια προϋπόθεση για τον συνολικό απαιτούμενο αριθμό ψήφων? (π.χ. 1% και >20.000 ψήφους πανελληνίως?)

  • 2 Ιουλίου 2016, 10:47 | Γιαννης

    Από την σύνταξη της πρότασης καταλαβαίνει κάνεις το πόσο δύσκολο ειναι να βρεις τους νομους που πρέπει να καταργηθούν και πόσο απλοικα κάνεις νέους. Πως να εχω γνωμη αφού ούτε οι συντάκτες ξέρουν. Να καταργηθούν μπας και ξέρουμε κάποτε τι νομους έχουμε.

  • 2 Ιουλίου 2016, 08:59 | Σωτήρης Σωτηριάδης

    Να καταργηθεί το όριο του 3% ως προϋπόθεση για την είσοδο στη Βουλή. Θα μπορούσε αυτό να συνδυαστεί με μείωση του αριθμού των βουλευτών σε περίπου 220 (για να ικανοποιείται ο «κανόνας της κυβικής ρίζας» – cube root rule https://fruitsandvotes.wordpress.com/category/electoral-rules/cube-root-rule/ – όπου ο αριθμός των βουλευτών δεν πρέπει να υπερβαίνει την κυβική ρίζα του πληθυσμού). Έτσι θα υπήρχε έμμεση αύξηση του ορίου εισόδου σε 0,455% από 0,333%.

  • 2 Ιουλίου 2016, 00:49 | eliza malathouni

    Η συνταγματική πρόβλεψη του αρ. 51 παρα. 4 του Συντάγαμτος δεν έχει ακόμα τύχει εφαρμογής, παρόλο που έχει ψηφιστεί ήδη από τη δεκαετία του 80, αν δεν απατώμαι. Καλώ την παρούσα Κυβέρνηση, να προασπίσει και να εφαρμόσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως του αν βρίσκονται εντός ή εκτός της Ελληνικής Επικράτειας.

  • 1 Ιουλίου 2016, 22:44 | Φουφας Ευθυμιος

    Να γινουν οι βουλευτες 200 απο 300, να καταργηθουν 100 βουλευτικες θεσεις.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:02 | Παναγιώτης Τζουνάκος

    Για πλάτεμα και βάθεμα της δημοκρατίας.
    Όσα κόμματα ή συνδυασμοί λάβουν πάνω από 0,33% και δεν μπουν στη Βουλή – θα έπαιρναν όμως έδρα με την απλή αναλογική χωρίς το όριο 3% – να τους δίνεται χρόνος για παρουσίαση των ιδεολογικών τους αναφορών δηλ. να μην αποκλείονται τελείως, από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

  • 1 Ιουλίου 2016, 17:31 | Αποστολάκης Μιχάλης

    Με την απλή αναλογική και για την ευκολότερη κατανομή βουλευτικών εδρών αλλα και οικονομία προτείνεται η μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 250.

    Προτείνεται επίσης η θέσπιση επιστολικής ψήφου για άτομα που δέν μένουν στην πόλη τους κατα το διάστημα τον εκλογών και δέν έχουν προβεί στη ρύθμιση ετεροδημότη. Να γίνεται δεκτή ψήφος με ανάλογη αίτησή τους και σβήσιμο απο τον κατάλογο του εκλογικού τμήματος της πόλεώς τους κατόπιν συνενόησης των δικαστικών αντιπροσώπων των 2 τμημάτων.