Δ. Περιεχόμενο Προτάσεων της Διαβούλευσης

Η καθιέρωση της Κάρτας Πολίτη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υποστήριξη ενεργειών εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, για την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος για τα οφέλη της Κάρτας Πολίτη, για τεχνικά θέματα, για την επέκταση υπαρχουσών και την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για το ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας, είναι αναγκαίος για τον καλύτερο σχεδιασμό και την υλοποίηση του εγχειρήματος.

Ενδεικτικά θέματα προβληματισμού και έκφρασης απόψεων είναι:

  • η αξιοποίηση και επέκταση υπαρχουσών και η ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Δημόσια Διοίκηση,
  • η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των πολιτών
  • η προστασία της ασφάλειας των συναλλαγών
  • η εισαγωγή και αξιοποίηση καινοτόμων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα,
  • τεχνικές προτάσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της Κάρτας Πολίτη,
  • άλλες προτάσεις για την οργανωτική και επιχειρησιακή αρτιότητα του συνολικού εγχειρήματος .
  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:45 | ΚΕΡΑΜΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Νομίζω δεν χρειάζεται να το πώ εγώ το ξέρετε ήδη από μόνοι σας γι’ αυτό μας ρωτάτε για τυπική νομιμοποίηση..η άποψη λοιπόν..καλώς μας ήρθε το φακέλλωμα..

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:33 | Παναγιώτης Αγιοπαρασκευιώτης

    Επιβάλλεται όχι μόνο η κάρτα του πολίτη αλλά και όλα τα δημόσια έγγραφα να είναι απαλλαγμένα από κάθε είδους RFID. To ίδιο να ισχύει και για κάθε πωλούμενο προϊόν. Το RFID να αφαιρείται την στιγμή της πώλησης του προϊόντος. Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν υποδήματα, τζάκετ, σακάκια και κάθε είδους αγαθά που υποδηλώνουν τη θέση του αγοραστού. Αν δε η αγορά έχει γίνει με πιστωτική κάρτα η θέση αυτή είναι με ονοματεπώνυμο.
    Αυτά για όσους ξέρουν τι είναι το RFIF chip. Όσοι δεν ξέρουν να το ψάξουν. Έχουν πολλά να μάθουν και θα φρικάρουν!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:11 | BETTY

    Ειλικρινά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έφτανε το σημείο να γράψω αυτά που ακολουθούν. Η κάρτα του πολίτη σε λίγο θα είναι γεγονός, είτε υποχρεωτική, είτε όχι. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Μεγάλος μέρος του ελληνικού πληθυσμού δεν θα την παραλάβει. Και γω δεν θα την παραλάβω. Οικογενειάρχης, ελεύθερος επαγγελματίας, πάντοτε έντιμος και πάντοτε σωστός στις υποχρεώσεις μου έναντι του κράτους και των πελατών.
    Η σύζυγος δημόσιος υπάλληλος. Και αυτή ομοίως δεν θα την παραλάβει και προφανώς θα απολυθεί. Λιγάκι ακόμη ίσως βαστάξουμε με τα λιγοστά χρήματα που υπάρχουν στην άκρη. Κόβεται σταδιακά το ηλεκτρικό, το τηλέφωνο, το αμάξι παροπλίζεται, κλείνω βιβλία στην Εφορία, κλείνω την επιχείρηση. Τα φάρμακα που χρειαζόμουν τακτικά για την πάθησή μου (σκλήρυνση κατά πλάκας) δεν θα μπορώ πλέον να τα παίρνω. Έχοντας κάποιες πρόχειρες προμήθειες σε βρεφικό γάλα και κρέμες μπορούμε για λίγο να δώσουμε τροφή στο 9μηνών βρέφος.
    Αυτά φυσικά για λίγους μήνες και φυσικά αν δεν προκύψει κάποια αρρώστια ή έκτακτο γεγονός. Μετά…
    Αρχικά η πείνα, το κρύο. Κάποιο παιδί θα αρρωστήσει αναπόφευκτα. Το νοσοκομείο δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί να το νοσηλεύσει μιας και δεν θα υπάρχουν καθόλου χρήματα, αλλά και λόγω έλλειψης κάρτας ή ΑΜΚΑ.
    Η κόρη μου είναι 2 ½ ετών, ο γιός μου 9 μηνών. Ο μικρός δεν θα αντέξει πάνω από 6-7 μήνες και προφανώς θα πεθάνει στα χέρια μας μέσα σε κλάμα και αβάσταχτο πόνο. Η μεγάλη ίσως αντέξει περισσότερο ίσως και με λίγο φαγητό από τους γείτονες, κάποιο συσσίτιο. Εγώ ίσως καταφέρω να αντέξω 1-2 χρόνια, δίχως να αποκτήσω κάποια μόνιμη αναπηρία.
    Η σύζυγος μάλλον θα έχει πεθάνει πιο πριν από τον πόνο και τις κακουχίες. Εγώ, αν μείνω τελευταίος, προφανώς θα παραλύσω σταδιακά, θα χάσω τον έλεγχο των σφιγκτήρων, ίσως τυφλωθώ, θα αποσυρθώ σε κάποια γωνιά του σπιτιού –αν δεν το έχει κατασχέσει η Τράπεζα- και θα περιμένω. Μια, δυο βδομάδες, που θα πάει θα πεθάνω.
    Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2010 και με μια κυβέρνηση που διατείνεται για τις κοινωνικές ευαισθησίες της. Η ταυτότητά μου υπάρχει, το ΑΦΜ μου υπάρχει, τα στοιχεία μου είναι γνωστά. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο πρέπει να πάρω μια κάρτα για να αποδείξω πράγματα που ήδη αποδεικνύονται.
    Όπως ο μουσουλμάνος εξεγείρεται όταν σκίσεις μια σελίδα από το Κοράνι –και καλά κάνει- έτσι και γω εξεγείρομαι όταν κάποιοι προσπαθούν να μου στερήσουν το Χριστό. Όταν ο μάρτυρας του Ιεχωβά αρνείται να πιάσει όπλο στα χέρια του, έτσι και γω αρνούμαι να δεχτώ την κάρτα αυτή.
    Θα πουν ορισμένοι πως είμαι θρησκόληπτος. Γιατί δεν λέτε το ίδιο για τον μουσουλμάνο; Γιατί δεν λέτε το ίδιο για το μάρτυρα του Ιεχωβά; Και μόνο αυτή σας η προκατάληψη αρκεί να με βάλει σε υποψίες πως κάτι παραπάνω βρίσκεται σε αυτήν την κάρτα. Αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε την ιδιαιτερότητά μου, τότε ειλικρινά πείτε μου για ποιο λόγο δεν μπορείτε να το κάνετε. Μήπως σας ενοχλώ με την παρουσία μου;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:45 | Βασίλης Μπικρογιάννης

    Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη η συντηρητική Αγγλία, ΑΠΕΣΥΡΕ τον συγκεκριμένο νόμο έκδοσης σχετικών καρτών και η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ αρνήθηκε την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου καθώς εκτιμά ότι η χρήση ατομικών καρτών με ΓΡΑΜΜΩΤΟ ΚΩΔΙΚΟ συνεπάγεται την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών, κάτι που υπόκειται στις εθνικές διατάξεις εφαρμογής της Οδηγίας για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας των δεδομένων αυτών.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:09 | Σοφία Ηλιάκη

    Είμαι κάθετα αντίθετη με την κάρτα του πολίτη κυρίως για θρησκευτικούς λόγους και αυτό που προσωπικά με εκπλήσσει και απογοητεύει από τους παραπάνω συμπατριώτες μου είναι το γεγονός, ότι όλοι σχεδόν αναφέρονται μόνο σε θέμα πρακτικότητας της κάρτας. Ξεχνούν ή παραβλέπουν τους πραγματικούς λόγους, για τους οποίους οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων, προσπαθούν να μας περάσουν αυτή την κάρτα τόσο έντονα και εσπευσμένα. Οι ίδιοι αυτοί πολιτικοί που έχουν στην ουσία φέρει τη χώρα μας σε αδιέξοδο και που μέχρι πρότινος κατακρίναμε όλοι οι πολίτες τόσο έντονα.
    Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να επιτευχθούν τα ίδια ¨θετικά¨ αποτελέσματα χρησιμοποιώντας άλλα μέσα και αριθμούς, οπότε γιατί τέτοια επιμονή με τη συγκεκριμένη κάρτα; Μέχρι τώρα δεν επιβιώσαμε χωρίς αυτή;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:28 | παύλος

    Η κάρτα του πολίτη θα έπρεπε να ήταν όχι για όλους υποχρεωτική…μόνο σε αυτούς που θα είχαν ετήσιο εισόδημα 60.000ευρώ και άνω, σε αύτους που ειχαν κατω απο 60.000 ετησιο εισόδημα θα μπορούσαν αμα θέλουν να πάρουν την κάρτα του πολίτη….και δε θα επρεπε να ειχε τοσες πολλές προσωπικές πληροφορίες…αυτα ήθελα να πω ευχαριστώ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:45 | Κυριάκος Βασιλομανωλάκης

    ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΆΡΤΑ.
    Να περιέχει στοιχεία χρήσιμα σε όλες τις Αρχές όπως:
    ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΑΔΕΙΑ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ, ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ και προαιρετικά ΧΡΟΝΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.
    Να είναι ταξιδιωτικό έγγραφο χωρίς λήξη.
    Να έχει την ίριδα του/της κατόχου της.
    Να ακυρώνεται όταν δηλωθεί η απώλεια της ή με το θάνατο του κατόχου της.
    Η φωτογραφία της να ανανεώνεται κάθε 10 χρόνια.
    Τέλος, να έχει στοιχεία επικοινωνίας με το πλησιέστερο συγγενή (προαιρετικά) δηλαδή e-mail, τηλέφωνο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:19 | Γιαννης Αγιάννης

    1) Η κλοπή της κάρτας και το ξεκλείδωμά της άρα και η παράνομη χρήση της από τρίτους καθιστούν αρκετά επικίνδυνο το εγχείρημα. Όσο και να σας διαβεβαιώσουν οι τεχνικοί που θα υλοποιήσουν το υλικό αναγνώρισης της κάρτας, ένα είναι σίγουρο ότι κλειδώνει – ξεκλειδώνει, όπως έχει αποδειχθεί επανειλημμένα τόσο σε εμπορικό λογισμικό (των μεγαλύτερων εταιριών λογισμικού που έχουν δαπανήσει 100αδες εκατομύρια δολάρια στο τομέα αυτό) όσο και σε κάρτες τραπεζικές κλπ. Ο κίνδυνος μάλιστα για τον πολίτη είναι πολύ μεγάλος καθώς πια μιλάμε για πληθώρα προσωπικών στοιχείων !

    2)Εύκολη αποφόρτηση της κάρτας. π.χ. κάθε ηλεκτρονική συσκευή ή microchip αποφορτίζονται και χάνουν τα δεδομένα τους άν βρεθούν κοντά σε πηγές έκλυσης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας π.χ. κινητά! Συχνό είναι το φαινόμενο στον τραπεζικό τομέα των αποφορτισμένων καρτών.

    3)Έχει ακουστεί πως θα χρησιμεύσει για την συλλογή αποδείξεων π.χ. με την παραλαβή της απόδειξς θα χτυπιέται και η κάρτα. Αυτό έχει και πάλι τα εξής προβλήματα. 1) Οι διάφορες εταιρίες θα αποκτήσουν τεράστια βάση δεδομένων των καταναλοτικων επιλογών του πολίτη με ότι αυτό συνεπάγεται. 2α) Αν αποθηκεύονται τα δεδομένα στην κάρτα,το κλέψιμό της, ή η απόλειά της θα έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων από τον χρήστη καθώς στη προκειμένεη περίπτωση δε θα δύναται να ξανα-αποκτήσει το ποσό που είχε μαζέψει σε αποδείξεις. 2β) Αν τα δεδομένα αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων του υπουργείου χρειάζεται μεγάλο κόστος συντήρησης όλου αυτού του όγκου πληροφοριών καθώς και της συλλογής των πληροφοριών._

    Αυτά τα λίγα με σχετικά ελάχιστη σκέψη γύρω από το θέμα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:12 | idontid@gmail.com

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    1.Το πλινθίο (τσιπάκι) της «Κάρτας (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» θα λειτουργεί εξ’επαφής (contact) ή εξ’αποστάσεως (contactless); Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη λειτουργεί εξ’αποστάσεως (http://id-ont.blogspot.com/2010/10/deutsche-welle-chip.html). Εάν είναι εξ’επαφής μετά από πόσες αναβαθμίσεις σχεδιάζεται να γίνει εξ’αποστάσεως για να μοιάζει με την Γερμανική;

    2.Για την παραγωγή της θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που έχει η Διεύθυνση Διαβατηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας; Γνωρίζουμε ότι η ιαπωνική εταιρεία TOPPAN που πούλησε στην Ελληνική Αστυνομία το μηχάνημα με το οποίο παράγονται τα Ελληνικά Διαβατήρια και οι αστυνομικές ταυτότητες, μιλάει για αστυνομικές ταυτότητες που θα φέρουν τσιπάκι τόσο εξ’επαφής όσο και εξ’αποστάσεως: «This system will be first used to issue Greek e-passports and dual contact / contactless e-ID cards for the Hellenic Police» (http://id-ont.blogspot.com/2010/10/contactless-chip.html). Άρα εάν χρησιμοποιηθεί η υποδομή της Ελληνικής Αστυνομίας η «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» μπορεί να έχει και εξ’επαφής και εξ’ αποστάσεως τσιπάκι.

    3.Υπάρχει απαραχάρακτη, απαραβίαστη τεχνολογική μέθοδος αποτύπωσης δεδομένων σε ένα πλινθίο (τσιπάκι) είτε αυτό λειτουργεί εξ’επαφής (contact) είτε λειτουργεί εξ’αποστάσεως (contactless); Εάν στην αρχή «υιοθετηθούν καλές πρακτικές ασφαλείας» μετά από πόσες παραβιάσεις «των καλών πρακτικών ασφαλείας» έχει προβλεφθεί να υιοθετηθούν οι «καλύτερες»; Στην Γερμανική Κάρτα του Πολίτη «με το καλημέρα» αποσύρθηκε το λογισμικό ανάγνωσης των καρτών γιατί είχε τρύπα ασφαλείας (http://id-ont.blogspot.com/2010/11/deutsche-welle.html). Τι μας εγγυάται ότι στην Ελλάδα τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα από την τεχνολογικά προηγμένη Γερμανία; Τελικά είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστούν τα προσωπικά δεδομένα των κατόχων των καρτών. Μπορεί να πάρει στους κλέφτες λίγο χρόνο για να «αναβαθμιστούν» για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα πρόκληση, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν. Διαβάστε σχετικά:
    1.«Κλεμμένα δάκτυλα: Ανίσχυρη η προστασία από την κλοπή των στοιχείων της βιομετρικής ταυτότητας.» http://id- ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_19.html
    2.«Πέντε δευτερόλεπτα αρκούν για τους χάκερ» http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_5972.html
    3.«Ουδέν κρυπτόν: Χάκερ έσπασαν την «απαραβίαστη» κβαντική κρυπτογράφηση» http://id-ont.blogspot.com/2010/10/blog-post_8805.html
    4.«Και στην Αγγλία προαιρετική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Όσοι όμως επιλέγουν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κινδυνεύουν από διαρροές δεδομένων. 287 φορές χάθηκαν ηλεκτρονικά ιατρικά δεδομένα τα τελευταία 2,5 χρόνια, BBC Απρ 2010» http://id-ont.blogspot.com/2010/10/287-25-bbc-2010.html

    5.Τα Νομικά, ηθικά, κοινωνικά και άλλα προβλήματα που κουβαλούν μαζί τους αυτές οι κάρτες από την στιγμή που διαθέτουν είτε εξ’επαφής (contact) ή πολύ περισσότερο εξ’αποστάσεως (contactless) πλινθίο, σε ποια διαβούλευση πρέπει να κατατεθούν, στην παρούσα ή στην επόμενη φάση; Νομίζουμε ότι η ανακοίνωσή σας αντιμετωπίζει με «ελαφρά τη καρδία» τις βέβαιες ανησυχίες μας και τους κινδύνους που αναμένεται να ενσκήψουν στη ζωή μας. Με τα πλινθία (τσιπάκια), δίνεται η δυνατότητα εύκολα και ανέξοδα (αφού ετοιμαστεί η μηχανογραφική υποδομή) να συλλέγονται και να καταγράφονται πληροφορίες για το άτομο που φέρει πλινθίο (πχ στην «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη».
    Διαβάζουμε στο εξαιρετικό κείμενο «ΒΙΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΕΤΡΙΑ» http://id-ont.blogspot.com/2010/11/blog-post_8285.html του Επ.Καθηγητή Νομικής κου Μαντζούφα στο ΑΠΘ:
    1.η μετατροπή του πολίτη σε πληροφοριακό αντικείμενο, υπονομεύει τη συμμετοχή του σε όλο το φάσμα των δημοκρατικών θεσμών, ιδίως όταν γνωρίζει ότι η πολιτική και κοινωνική του δραστηριότητα καταγράφεται
    2.Η ανεξέλεγκτη συλλογή πληροφοριών καταλήγει σε χειραγώγηση καθώς δίχως την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων δεν υπάρχει δημοκρατική κοινωνία.
    3.Ο συσχετισμός πληροφοριών από διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του ατόμου ως καταναλωτή, εργαζόμενου, ασφαλισμένου, η χρήση και η δημοσίευσή τους, διαταράσσουν την ηρεμία του ατόμου και παραβιάζουν την εύλογη επιθυμία του να διαχειρίζεται και να δημοσιοποιεί κατά βούληση προσωπικά του στοιχεία.
    4.Οι πληροφορίες του παρελθόντος που καταγράφονται, μπορούν να ανασυρθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του βίου του ατόμου και να αποτελέσουν μεγάλο πρόσκομμα στην προσπάθεια του να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Έτσι το άτομο εγκλωβίζεται σε μια εικόνα του παρελθόντος, από την οποία ενδέχεται να επιθυμεί να απομακρυνθεί και η οποία όμως, ακόμα τον καταδυναστεύει, στερώντας του κάθε αυθορμητισμό.
    5.Έτσι, το άτομο χάνει την δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται κοινωνικά, να αναπτύσσει με το κοινωνικό του περιβάλλον σχέσεις που να εξαρτώνται από δικές του επιλογές, και να μην μετατρέπεται σε πληροφοριακό δεδομένο από τρίτα πρόσωπα.
    6.Η σοβαρότητα των ανωτέρω απειλών γίνεται περισσότερο εμφανής και ο κίνδυνος μεγαλύτερος, όταν η αυτόματη καταγραφή και ταξινόμηση των πληροφοριών άγει στην κατηγοριοποίηση των ατόμων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Η κατάταξη με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών, ενώ συχνά εξυπηρετεί ανάγκες άσκησης κοινωνικής πολιτικής (π.χ η συμπεριφορά των ασθενών σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα), συνήθως αποβαίνει το μοναδικό στοιχείο που προσδιορίζει την κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, αναγκάζοντας έμμεσα το πληροφοριακά στιγματισμένο πρόσωπο να συμμορφωθεί σε ορισμένο πρότυπο. Έτσι, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό ή το συνδικαλιστικό προφίλ του ατόμου αποβαίνει κυρίαρχο στοιχείο της συνολικής του προσωπικότητας τα δε επιμέρους στοιχεία(αρνητικά ή θετικά) αυτού του πορτραίτου, επικαθορίζουν την σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του.
    7.Επιπλέον, οι ανάγκες άσκησης προληπτικής πολιτικής σε τομείς όπως η πάταξη της εγκληματικότητας, συνδέονται με τη αξιοποίηση και συσχέτιση αρχείων προσωπικών δεδομένων των ατόμων που, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπολογιστή, παρουσιάζουν την κοινωνική του συμπεριφορά, ως αποκλίνουσα. Τα άτομα αυτά παρακολουθούνται, εν αγνοία τους, ως πιθανοί υποψήφιοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων και εν αγνοία τους επίσης, τα δεδομένα της δραστηριότητάς τους καταχωρούνται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και συσχετίζονται ενδεχομένως με άλλα αρχεία που αφορούν καταναλωτικές συνήθειες, επιλογές ψυχαγωγίας, συναναστροφές κλπ. Έτσι κάθε πτυχή της ιδιωτικής του ζωής και κάθε εμφάνιση του ατόμου στον κοινωνικό χώρο, καταγράφεται και υπόκειται σε επεξεργασία, κατά τρόπο που καταργείται η ανωνυμία και αντικαθίσταται από μιας μορφής διαφάνεια που ουσιαστικά επιφέρει κατάργηση των ορίων ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο.

    Επίσης στο κείμενο «Κίνδυνοι να γίνουμε χειραγωγήσιμοι και με βιοπορτρέτα» http://id-ont.blogspot.com/2010/10/blog-post_21.html της κας Μαλογαρδή, δρ Νομικής, διαβάζουμε επίσης:
    Τι κίνδυνοι δημιουργούνται από τη χρήση της;
    «Κίνδυνοι για τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας, την παραβίαση της ιδιωτικότητας, της προσωπικότητας και των ατομικών ελευθεριών μας με τη συνεχή παρακολούθηση. Με την ηλεκτρονική κάρτα οι δημόσιες Αρχές θα έχουν ως βάση δεδομένων την οικονομική μας δραστηριότητα, το καταναλωτικό μας «προφίλ», τις συνήθειές μας και τις προτιμήσεις μας, την κάθε κίνησή μας, πού βρισκόμαστε ανά πάσα ώρα. Κίνδυνοι να γίνουμε χειραγωγήσιμοι και με βιοπορτρέτα. Κίνδυνοι από τη χρήση των δεδομένων της εκάστοτε εξουσίας ή του εκάστοτε διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος. Κίνδυνοι από την τυχόν διαβίβαση των δεδομένων μας σε τρίτους. Κίνδυνοι από τυχόν υποκλοπή των δεδομένων μας, μέσω των hackers. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός είχε πέσει θύμα ηλεκτρονικής κατασκοπίας μέσω του κινητού του τηλεφώνου. Κίνδυνοι από τυχόν πλαστές κάρτες, κίνδυνοι από την αντιγραφή των σκληρών δίσκων από τις κρατικές βάσεις δεδομένων, όπου θα είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία των καρτών των πολιτών».

    Διαβάστε επίσης:
    REUTERS: Η εισαγωγή της νέας γερμανικής ταυτότητας (Γερμανική Κάρτα του Πολίτη) από 1/11/2010, αύξησε την ανησυχία των Γερμανών σχετικά με την ιδιωτικότητα της ζωής τους γιατί τους ξύπνησε μνήμες από την εποχή των παρακολουθήσεων της Στάζι και της Γκεστάπο. http://id-ont.blogspot.com/2010/11/reuters.html

    5.Για όσες «Κάρτες (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» χαθούν αλλά και για όσες κλαπούν, προβλέπεται να αναπτυχθεί κάποιου είδους λογισμικό το οποίo θα τις εντοπίζει; Ειδικά, βεβαίως, στην περίπτωση που φέρουν εξ’αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, θα χρησιμοποιηθεί η υποδομή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας ή η υποδομή των δορυφόρων; Το ρωτάμε αυτό γιατί για τα σκυλιά που φέρουν «εμφυτευμένο» στο δέρμα τους το εξ’αποστάσεως (contactless) τσιπάκι, η εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, χρησιμοποιείται και μάλιστα μπορεί κανείς να την «κατεβάσει» δωρεάν στο κινητό του http://id-ont.blogspot.com/2010/11/chip.html. Εάν πάντως μας κάνει το λογισμικό για τα «χαμένα» σκυλιά δεν χρειάζεται να δώσουμε χρήματα για νέο λογισμικό για τις «χαμένες» Κάρτες.

    ΠΡΟΤΑΣΗ:
    Δημιουργήστε ένα πλαστικοποιημένο έντυπο ταυτοποίησης με τα ελάχιστα δυνατά στοιχεία και την μέγιστη δυνατή ασφάλεια, αλλά ΧΩΡΙΣ ΠΛΙΝΘΙΟ, είτε εξ’επαφής (contact) ή εξ’αποστάσεως (contactless). Δώστε μας την επιλογή η «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη» ΝΑ ΕΧΕΙ ή ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΛΙΝΘΙΟ και όχι να έχει πλινθίο υποχρεωτικά αλλά με δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι.

    Σας ευχαριστούμε
    http://ID-ont.blogspot.com

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:31 | Βασίλης

    Οι θέσεις σας και οι προθέσεις σας σχετικά με την Κάρτα Πολίτη είναι παντελώς ασαφείς. Μας ζητάτε να σχολιάσουμε κάτι ή επιχειρείτε να δημιουργήσετε ένα think tank? Στη δεύτερη περίπτωση μπορώ να προτείνω η Κάρτα Πολίτη να περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ ονοματεπώνυμο και φωτογραφία, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία του πολίτη να συνδεθούν με αυτά στη βάση δεδομένων κι όχι στην κάρτα. Λοιπά στοιχεία να περιλαμβάνονται μόνο τη αιτήσει του πολίτη και όχι υποχρεωτικά, ενώ σε περίπτωση αντίθεσης του πολίτη στην περίληψη περισσοτέρων στοιχείων να έχει εκείνος το βάρος της πιστοποίησης ή της απόδειξης και σε κάθε περίπτωση -τονίζω- να είναι δική του απόλυτα η επιλογή.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:01 | Στυλιανός Κουλούρης

    Ας ανακεφαλαιώσουμε λοιπόν. Η γνώμη μου είναι
    1) Ότι όσα μέτρα ασφαλείας και να παρθούν, αν η κάρτα μας πέσει σε λάθος χέρια θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία που θα περιέχει.
    2) Ο ίδιος ο κάτοχος εκτός και αν είναι γκουρού στα ηλεκτρονικά δεν θα έχει από πρώτο χέρι γνώση για τα στοιχεία που περιλαμβάνει η κάρτα του. Η όποια γνώση λοιπόν θα προέρχεται από κάποια κρατική υπηρεσία. Αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει. Επιπλέον κίνδυνοι για το είδος των περιεχόμενων πληροφοριών δημιουργούνται βεβαίως σε περιόδους πολιτικής εκτροπής.
    3) Από την στιγμή που οι πληροφορίες που θα περιέχονται στις κάρτες θα κρατούνται και σε κρατικά τερματικά όπου θα έχουν πρόσβαση συγκεκριμένοι άνθρωποι δημιουργείται κίνδυνος αυτές οι πληροφορίες να αποτελέσουν εμπορεύσιμο είδος προς ιδιωτικές επιχειρήσεις κλπ.
    4) Ούτως ή άλως η αποτελεσματική χρήση της κάρτας του πολίτη δεν έχει κανένα νόημα πριν την εκτεταμένη ηλεκτρονική οργάνωση του κράτους και των υπηρεσιών που ακόμη βρίσκετε σε υβριδικό επίπεδο.
    5) Η έστω και μερική πρόσβαση επιχειρήσεων σε ένα ιδιωτικό έγγραφο που ουσιαστικά θα είναι η κάρτα πολίτη για μένα είναι προβληματική εξ’ αρχής. Καμία ιδιωτική επιχείρηση δεν πρέπει να έχει κανενός είδους πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία πολιτών. Αν τελικά γίνει η κάρτα πολίτη αυτή θα πρέπει να είναι αυστηρά ένα εργαλείο μεταξύ κράτους και πολίτη. Η επιχειρήσεις έχουν άλλους αντίστοιχους μηχανισμούς (πιστωτικές κάρτες, κάρτες εκπτώσεων κλπ κλπ).

    Για όλους του παραπάνω λόγους είμαι αντίθετος με την δημιουργία της κάρτας πολίτη και θεωρώ πολύ κακό τον χρόνο που επιλέχθηκε (μέσα την κρίση) για την προώθηση της.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:38 | Κωστας Παπαδόπουλος

    Είναι επικίνδυνο να έχει κάποιος τόσες πληροφορίες και επίσημα στοιχεία για το άτομο του σε μια κάρτα που μπορεί τόσο εύκολα να χαθεί/πλαστογραφηθεί. Επιπλέον είναι δύσκολο να επιλέξει κάποιος να εκδόσει μια τετοια κάρτα την στιγμή που δεν μπορεί να διαβάσει/ τροποποιήσει τα στοιχεια που στο κάτω-κατω αφορούν το άτομο του.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:43 | Ελευθέριος Κ.

    Προς κ. Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
    Θέμα : Δημόσια διαβούλευση για την κάρτα του πολίτη-Προτάσεις διάρθρωσης συστήματος

    Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που γίνεται για την κάρτα του πολίτη σας γράφω αυτή την επιστολή με σκοπό την παρουσίαση μιας ολοκληρωμένης πρότασης όσον αφορά την χρήση, τη λειτουργικότητα και την ασφάλεια συναλλαγών με την εν λόγω κάρτα. Θα ήθελα να τονίσω ότι, επειδή δεν ανήκω στην κατηγορία των νομικών ή καλύτερα έχω λιγοστές γνώσεις όσον αφορά το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί αυτή η τόσο σημαντική μεταρρύθμιση, θα παραλείψω τις αναφορές στους νόμους του κράτους και θα βασιστώ περισσότερο στο μέρος της λογικής, βάσει της οποίας θα πρέπει να λειτουργήσει αυτή και στο τεχνικό μέρος και ελπίζω πραγματικά να γίνει αποδεκτή από τους φορείς γιατί πιστεύω πραγματικά σε αυτή την προσπάθεια.
    Λαμβάνοντας υπό όψιν μου:
    1. Ότι η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να εξυπηρετεί τον πολίτη στη διευκόλυνση των συναλλαγών του με το δημόσιο.
    2. Ότι θα πρέπει να διευκολύνει τον δημόσιο φορέα στην εργασία του και στην άμεση εξυπηρέτηση του ίδιου του πολίτη ώστε να αποφευχθεί η συστηματική δημιουργία καθυστερήσεων αλλά και κωλυμάτων.
    3. Ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη αλλά και να υπάρχει ευχέρεια της διαχείρησης των στοιχείων του χωρίς να παρεμβάλλονται δευτερογενείς ανάγκες εξωτερικών πιστοποιήσεων παρά μόνο από μέρος του ίδιου του πολίτη
    4. Ότι η διευκόλυνση αυτή θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα δημόσιας διοίκησης αλλά να συμβαδίζει και με την ζωή του πολίτη στις συναλλαγές του με τον ιδιωτικό τομέα, υπό την έννοια της διευκόλυνσης του ίδιου του πολίτη στην προσωπική του ζωή, υπό τον όρο ότι αυτή δεν θα προσεγγίζεται από διαφοροποιημένες παρεμβάσεις του ίδιου του ιδιωτικού τομέα.
    5. Ότι όλα τα παραπάνω υπακούουν στον βασικό νόμο του κράτους, το Σύνταγμα, και ότι ο ίδιος ο βασικός νόμος δεν θα μπορεί να επιδέχεται αλλαγών στα μέρη τα οποία ορίζουν τα δικαιώματα του πολίτη σε σχέση με την χρήση των εν λόγω μέσων
    Προτείνω :
    1. Τη δημιουργία όχι μιας κάρτας του πολίτη η οποία να περιέχει όλες τις πληροφορίες και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αλλά περισσότερες των μια καρτών που συμβατικά τις ορίζω σε νούμερο 3 (κάρτα πιστοποίησης προσωπικών δεδομένων, Κάρτα υγείας, Κάρτα οικονομικών συναλλαγών)
    2. α) Κάρτα πιστοποίησης προσωπικών δεδομένων: Σε αυτή την κάρτα να καταγράφονται όλα τα προσωπικά δεδομένα του πολίτη όπως όνοματεπώνυμο, εθνικότητα, οικογενειακή κατάσταση, πιστοποιητικό γεννήσεως, ειδικό εκλογικό αριθμό, δίπλωμα οδήγησης και ότι άλλο αφορά το δήμο ή την περιφέρεια στην οποία ανήκει ο πολίτης από την οποία θα εξαιρούνται προσωπικά δεδομένα τα οποία μπορούσαν υπό αρνητικές συνθήκες να επιδράσουν στην αντιμετώπιση του πολίτη και τα οποία ορίζω ως θρησκευτικά, πολιτικά και άλλου είδους «πιστεύω» που γενικότερα αναγνωρίζονται από την κοινή γνώμη ως απόψεις.
    β) Κάρτα υγείας : Σε αυτή την κάρτα να καταγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα του πολίτη ξεκινώντας από την ομάδα αίματος και μέχρι το ιατρικό ιστορικό ασθενειών, αλλεργιών όπως επίσης και να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης μέσω της κάρτας αυτής στα ιατρικά δεδομένα των συγγενών, κάτι που θα διευκόλυνε και την επιστημονική αντιμετώπιση του πολίτη-ασθενή από μέρους των λειτουργών της υγείας αφού είναι πλέον κοινά γνωστό ότι πάρα πολλές ασθένειες έχουν κληρονομικό χαρακτήρα. Επίσης στην ίδια αυτή κάρτα θα πρέπει για τον ίδιο σκοπό να καταγράφονται και οι συνταγογραφήσεις και οι πιθανές διορθώσεις στη χρήση φαρμάκων κάτι το οποίο είναι μάννα εξ ουρανού για τους λειτουργούς στον τομέα της υγείας.
    γ) Κάρτα οικονομικών συναλλαγών : Ως κάρτα οικονομικών συναλλαγών όρισα μια κάρτα τραπεζική τύπου prepaid ή παρόμοια. Το σκεπτικό μου όσον αφορά την ύπαρξη της συγκεκριμένης κάρτας έχει να κάνει με την οποιουδήποτε είδους οικονομική συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο και μόνον. Η γραμμή σκέψης μου περνά περισσότερο από την ανάγκη ελέγχου της οικονομίας αλλά και από την ανάγκη της κατάργησης της λεγόμενης «χαρτούρας» που κάθε φορά που κάποιος θέλει να κάνει μια συναλλαγή με το δήμοσιο πρέπει να πληρώνει αυτοτελώς.

    Ρύθμιση καρτών

    Τελική πράξη σε αυτή την πρότασή μου είναι η επεξήγηση της λειτουργίκότητας των τριών καρτών.
    1. Πιστεύω πως πρέπει κάθε κάρτα να έχει το δικό της κωδικό ο οποίος να ορίζεται από τον ίδιο τον πολίτη.
    2. Κάθε κάρτα θα πρέπει να περιέχει αποκλειστικά και μόνο τις πληροφορίες που αφορούν τον τομέα στον οποίο θα χρησιμοποιείται και τίποτε περισσότερο και βέβαια θα ήταν σκόπιμο οι κάρτες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά δυο ή και οι τρεις μαζί αν και όπου αυτό είναι απαραίτητο όμως αφού επικυρωθεί για την κάθε μία η συγκατάθεση του κατόχου-πολίτη. (Επί παραδείγματι ο πολίτης πηγαίνει σε ένα Α.Τ. να κάνει μια καταγγελία και χρειάζεται να έχει μαζί του τα στοιχεία του αλλά και χρήματα για να πληρώσει τα διάφορα τέλη. Χρησιμοποιεί την πρώτη κάρτα για όλα του τα στοιχεία και χρησιμοποιεί την Τρίτη κάρτα ώστε να αποπληρώσει τα απαραίτητα τέλη. Αν δε η καταγγελία έχει να κάνει με σωματικές βλάβες μπορεί να χρησιμοποιήσει και την δεύτερη κάρτα για να πιστοποιήσει τα λεγόμενα του. )
    3. Η κάρτα θα πρέπει να παρέχει ασφάλεια των δεδομένων για τον πολίτη αλλά θα πρέπει να δύναται ο ίδιος ο πολίτης να την ελέγξει μέσω του διαδικτύου και θα πρέπει σε οποιαδήποτε υπηρεσία ο πολίτης παρουσιάζεται με αυτή την κάρτα, να χειρίζεται ο ίδιος τον μηχανισμό προσφοράς των δεδομένων στο σύστημα ούτως ώστε να αποφεύγεται η κατάθεση επιπλέον στοιχείων που θα μπορούσαν είτε να είναι άχρηστα προς το ίδιο το σύστημα και να το δεσμεύουν άνευ λόγου είτε να είναι συσωρευμένα σε ένα σύστημα στο οποίο θα μπορούσε να παρέμβει κάποιος κακόβουλος πολίτης η διαχειριστής και να έχει τον πλήρη έλεγχο.
    4. Ως ασφάλεια των δεδομένων, υπονοείται και η προϋπόθεση ότι τα στοιχεία του κάθε πολίτη θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα όχι μόνο σε ηλεκτρονική μορφή αλλά και σε χαρτί και θα πρέπει να υπάρχουν συγκεντρωμένα για όλους τους πολίτες σε περισσότερα από ένα σημεία(π.χ. Δήμο και Περιφέρεια και Υπουργείο) και τα οποία θα πρέπει να είναι τα μόνα αδιαμφισβήτητα στοιχεία από τα οποία θα μπορεί να παρέχεται κάθε πιθανή διόρθωση και μόνο με βάση τη συγκατάθεση η την προσφυγή του ίδιου του πολίτη μέσω της πραγματικής(δια χειρός) και όχι της ηλεκτρονικής υπογραφής του και θα μπορεί ο πολίτης να κατέχει αν το επιθυμεί ένα πιστό αντίγραφο το οποίο θα μπορεί σε τακτικά ή μη χρονικά διαστήματα να το ανανεώνει.
    5. Όσον αφορά τη χρήση των καρτών θα πρέπει το κράτος το ίδιο να προμηθεύσει την κάθε υπηρεσία με ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης αυτών και μόνο των καρτών οι οποίες θα διαθέτουν πάσης φύσεως ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρησης, εισαγωγής κωδικού κτλ. Επίσης θα πρέπει να διατεθεί η δυνατότητα, τέτοια συσκευή να έχει και όποιος το επιθυμεί για να μπορεί να συναλλάσεται με το δημόσιο από το σπίτι του μέσω του διαδικτύου χρησιμοποιώντας τις εν λόγω κάρτες. Προς τον πολίτη θα πρέπει να ορίζεται τιμή πώλησης των συσκευών αυτών, μόνο από το κράτος και οι συσκευές θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες και εγκεκριμένες μόνο από το κράτος. Θέτω θέμα συσκευής ανάγνωσης και όχι απλής διαδικτυακής διεκπεραίωσης για λόγους ασφαλείας του πολίτη ο οποίος σαφώς θα έχει την κάρτα αλλά και τους κωδικούς του για να χρησιμοποιήσει τη συσκευή και την υπηρεσία που σημαίνει διπλή ασφάλεια.
    6. Θα πρέπει να δημιουργηθεί φορέας ή να ενσωματωθεί στο φορέα ΚΕΠ η υποχρέωση να εξυπηρετεί δωρεάν όλους του ηλικιωμένους και όλους όσους αδυνατούν να έχουν τις γνώσεις για τη χρήση των συσκευών και φυσικά κατά τη διάρκεια της βοήθειας να καταγράφεται ποιος ανέλαβε την ευθύνη να διευθετήσει την κατάσταση αυτή ούτως ώστε να μπορεί ο καθένας να έχει την ευκαιρία να ξέρει ποιος διαχειρίζεται τα έγγραφα του και τι κάνει με αυτά. Σ αυτό το σημείο ακριβώς έγκειται και η χρήση διαδραστικότητας μεταξύ καρτών η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί και μεταφορές δικαιωμάτων, πάντοτε όμως με την ασφαλή πιστοποίηση και των δύο πλευρών.
    7. Όσον αφορά την δεύτερη κάρτα νομίζω ότι πρέπει να περιορίζεται στον τομέα της υγείας και σε τίποτε άλλο. Να είναι μια μητέρα κάρτα η οποία θα μπορεί να δράσει αλλά όχι να διαδράσει με τις άλλες δύο κάρτες. Τα στοιχεία αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και θα πρέπει να μπορούν μόνο να εμπλουτίζονται αλλά να μην παραχωρούνται σε άλλη κάρτα προς χρήση.
    8. Όσον αφορά την οικονομικού περιεχομένου κάρτα, θα πρέπει να είναι μια κάρτα που θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί ο πολίτης κάθε φορά που κάνει αγορές αντί για απόδειξη. Αυτό σημαίνει ότι πάσα αγοραπωλησία γίνεται με τα μετρητά ή με οποιοδήποτε άλλον τρόπο αποφασίσει ο πολίτης αλλά αυτή η κάρτα καταγράφει την απόδειξη η οποία δεν θα είναι πλέον σε χαρτί ή ταινία αλλά ηλεκτρονική. Επίσης κάθε πράξη και συναλλαγή με το δημόσιο και μόνο η οποία θα προϋποθέτει οικονομική συναλλαγή θα πιστώνεται στην ίδια αυτή την κάρτα η οποία κάθε φορολογικό έτος θα αποτελεί και στοιχείο-τεκμήριο για την εφορία όσον αφορά τη φορολογία του κάθε πολίτη και τα χρέη που έχει προς το δημόσιο από τις υπηρεσίες τις οποίες ο πολίτης χρησιμοποίησε (χαρτόσημα, κλήσεις τροχαίας κτλ) και θα συμψηφίζονται όλα στην εκκαθάριση του οικονομικού έτους του κάθε πολίτη ο οποίος κατόπιν αυτού θα καλείται ή αποπληρώσει αν υπάρχουν χρεωστούμενα ή να αποπληρωθεί αν υπάρχουν πλεονάσματα ή θα παραμένουν στην ίδια αυτήν κάρτα για μελλοντική χρήση μόνον όμως σε δημόσιες υπηρεσίες.
    9. Τέλος πιστεύω πως πρέπει να οριστεί ότι τα έγκυρα έγγραφα είναι τα έγγραφα που φυλάσσονται σε μορφή χάρτινη και είναι όπως προανέφερα φυλαγμένα σε διάφορες υπηρεσίες και ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση κατάχρησης των ηλεκτρονικών εγγράφων ή παραποίησης τους τα έγγραφα θα επανέρχονται στην αρχική κατάστασή τους με βάση εκείνα όπως επίσης και ότι ο υπέυθυνος μιας τέτοιου είδους κατάχρησης θα τιμωρείται με βάση όχι τον τρέχοντα νόμο περί των προσωπικών δεδομένων αλλά με βάση ειδικό νόμο που θα πρέπει να συνάψει η βουλή ο οποίος θα διέπει τα δικαιώματα του πολίτη που πηγάζουν από το σύνταγμα και θα επιβάλλει χωρίς καμία υποχώρηση την εξασφάλιση της έκτισης της ποινής του ενόχου ή οποία προφανώς θα πρέπει να έχει να κάνει και με τον περιορισμό στην χρήση της ηλεκτρονικής κοινωνίας.
    Ξέρω κκ Υπουργοί ότι είναι μακροσκελές και θα μπορούσα να ορίσω πολλές έννοιες ακόμη αλλά περιορίστηκα με όσο λιγότερα λόγια μπορούσα στις βασικές και σίγουρα υπάρχουν πολλά κενά. Αφήνω την ευχέρεια στη συμπλήρωσή τους σε εσάς και τους συμπολίτες μας αφού η διαβούλευση θα κρατήσει για ακόμη 20 ημέρες περίπου.

    Ευχαριστώ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:12 | Χριατος

    Η κάρτα του πολίτη θα περιλαμβανει και την φορο-καρτα για συλλογή αποδείξεων και την κάρτα υγείας που θα αντικαταστήσει τα βιβλίαρια?
    Αν οχι, δεν θα ειναι πιο οικονομικό και εύχριστο να συνδυαστουν ολα μαζί??

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:59 | Μπροζος Κωνσταντινος

    Η «καρτα του πολιτη» θεωρητικα υποτιθεται οτι θα προσφερει ευκολιες στο κρατος και στον πολιτη. Στην πραγματικότητα ομως, η ιδεα ενος τοσο συγκεντρωτικού «εργαλείου» , αποτελεί πρόδρομο μιας κατάστασης-νοοτροπίας, στην οποία οι άνθρωποι θα μετατραπούν σε απλούς αριθμούς. το επ΄΄ομενο βημα ειναι να μας εισάγουν τσιπάκια μέσα στο σώμα μας(για ακόμα μεγαλύτερη υποτιθέμενη ευκολία). Το απόλυτο «φακέλωμα» με την κακή ένοια. και φυσικα δεν ξέρουμε αν τα τσιπάκια αυτά θα εχουν την δυνατότητα εκτός του να καταγράφουν, να ελένχουν κιολας τον άνθρωπο…
    Κανείς δεν μας εγγυάται οτι δεν θα τα χρησιμοποιόύν για το κακό μας…
    Η καρτα του πολίτη είναι πρόδρομος ολου αυτου του σχεδίου-σκεπτικού και γιαυτό δεν πρέπει να την δεχτούμε

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:49 | giandal

    θα πρεπει να περιεχεται οσο το δινατον περισσοτερες χρησης μην φτασουμε να κραταμε 2 3 καρτες .
    να μπορει να υπαρχει το ιστορικο υγειας μας που θα το χρησιμοποιη ογιατρος το αμκα ακομα και για της αποδηξης που ακουγεται απο το υπουργειο οικονομικων ολα σε ενα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:08 | Αλέξανδρος

    Με προβληματίζει το γεγονός της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
    Θα έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας χωρίς επαφή με κάποιο μηχάνημα ;
    Αυτό ενέχει αμέτρητους κινδύνους

    Τα κατωτέρω περιγραφόμενα προβλήματα ασφαλείας προκύπτουν στην τεχνολογικά προηγμένη και πολύ οργανωμένη Γερμανία. Στην χώρα μας άραγε, όλα θα λειτουργήσουν άψογα και δεν θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις σχετικά με την «Κάρτα (εξυπηρετήσεως) του Πολίτη»; Ακολουθεί το δημοσίευμα της Deutsche Welle σε μετάφρασή μας:

    Μόλις μια ημέρα μετά την έκδοσή του, το λογισμικό που χρησιμοποιείται για να διαβαστούν τα νέα γερμανικά δελτία ταυτότητας διαπιστώθηκε πως είναι ευάλωτο σε επιθέσεις από χάκερς. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών κατήργησε συνδέσεις με το πρόγραμμα αυτό από την ιστοσελίδα της.

    Ο Jan Schejbal, ένας Γερμανός ειδικός ερευνητής στην ασφάλεια των υπολογιστών που ζει στη Σουηδία, την Τρίτη περιέγραψε έναν τρόπο που μπορεί κανείς να «σπάσει» το λογισμικό για την νέα ηλεκτρονική γερμανική ταυτότητα (δηλ. Γερμανική Κάρτα του Πολίτη). Η ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για το πρόγραμμα σταμάτησε να επιτρέπει το κατέβασμά του προγράμματος την Τετάρτη από την ιστοσελίδα της.

    Οι νέες κάρτες, οι οποίες είναι διαθέσιμες από την 1 Νοεμβρίου και θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις τρέχουσες γερμανική ταυτότητες, (διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας με τις ανησυχίες που προκαλεί στους Γερμανούς η ηλεκτρονική ταυτότητα: http://id-ont.blogspot.com/2010/11/reuters.html) περιέχουν ένα RFID ασύρματο τσιπ – του ίδιου τύπου που υπάρχει σε πολλές κάρτες ασφαλείας ή κάρτες πληρωμής. Το τσιπ αποθηκεύει ψηφιακές εκδόσεις της φωτογραφίας του κατόχου, το όνομα του κατόχου της κάρτας, διεύθυνση, ημερομηνία γέννησης, το ύψος, το μάτι και το χρώμα των μαλλιών και την υπηρεσία έκδοσης. (διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle για την Γερμανική Κάρτα του Πολίτη: http://id-ont.blogspot.com/2010/10/deutsche-welle-chip.html )

    Το υπουργείο Εσωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας (BSI) ισχυρίστηκαν ότι οι κάρτες, θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να παρέχει στον κάτοχό τους εύκολη στη χρήση ψηφιακή υπογραφή και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και προστασία από ηλεκτρονικές απάτες και phishing επιθέσεις (καταγραφή προσωπικών δεδομένων ένα αγνοία μας όταν επισκεπτόμαστε ιστοσελίδες). Οι Γερμανοί θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ταυτότητες αντί για διαβατήριο, όταν μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πλαστογράφηση του διακομιστή
    Για να είναι χρήσιμες στα άτομα, οι ψηφιακές πληροφορίες που γράφονται στις κάρτες πρέπει να μπορούν διαβαστούν με έναν «αναγνώστη καρτών» (card reader). Αυτό είναι το πρόγραμμα AusweisApp («ID App»), το λογισμικό που τρέχει ο αναγνώστης καρτών και το οποίο είναι προβληματικό, σύμφωνα με τον Schejbal.

    Μετά τη λήψη της πρώτης έκδοσης του AusweisApp από μια ιστοσελίδα της Γερμανικής κυβέρνησης, παρατηρήθηκε ένα σημαντικό κενό ασφαλείας, όταν το πρόγραμμα ελέγχει για ενημερώσεις-νέες εκδόσεις. Το λογισμικό δεν επαληθεύει την προέλευση της νέας έκδοσης με πιστοποιητικό ασφαλείας (SSL), το οποίο σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να «κοροϊδέψει» το πρόγραμμα κάτι το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη λήψη κακόβουλου λογισμικού, αντί του σωστού.

    «Η ηλεκτρονική ταυτότητα η ίδια μπορεί να έχει ένα αρκετά υψηλό επίπεδο ασφάλειας», δήλωσε ο Schejbal σε ένα e-mail στην Deutsche Welle. «Ωστόσο, αυτή η εγγύηση καθίσταται άχρηστη, εάν το πλαίσιο που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτό τον ασφαλή πυρήνα της ταυτότητας είναι ανασφαλές και επιτρέπει να θέτεται σε κίνδυνο η συνολική ασφάλεια.»

    Αν η νέα ηλεκτρονική κάρτα ταυτότητας είχε ήδη χρησιμοποιηθεί ευρέως, το κενό ασφαλείας στην ενημέρωση θα ήταν σημαντικό, σύμφωνα με τον Karsten Nohl, έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα ασφαλείας με έδρα το Βερολίνο.

    «Ευτυχώς, αυτό δεν συμβαίνει και το σφάλμα μπορεί να διορθωθεί σύντομα», είπε στην Deutsche Welle. «Αυτή η ευπάθεια είναι μια άλλη υπενθύμιση της πολυπλοκότητας του συστήματος ασφαλείας της ηλεκτρονικής ταυτότητας, το οποίο σημαίνει ότι όλα τα συστήματα δεν έχουν ελεγχθεί αυστηρά.»

    Σε δήλωσή του στη γερμανική ιστοσελίδα Heise.de, το BSI δήλωσε ότι εξετάζει το θέμα των ενημερώσεων (νέων εκδόσεων). Θα αφαιρεθεί επίσης το λογισμικό από την ιστοσελίδα, για να σταματήσει η λήψη τους εσφαλμένου προγράμματος.

    «Τα μέσα ενημέρωσης έχουν λάβει γνώση για τον ευάλωτο χαρακτήρα του προγράμματος AusweisApp του λογισμικού που απαιτείται για τη λειτουργία της eID (νέα ηλεκτρονικού τύπου ταυτότητας)» έγραψε. Το BSI δεν απάντησε στο αίτημα της Deutsche Welle για ένα σχόλιο. «Αν υπάρχει θέμα ευπάθειας στο λογισμικό, το BSI θα προσφέρει μια νέα έκδοση του λογισμικού χωρίς καθυστέρηση και θα ενημερώσει το κοινό σχετικά.»

    Οι ψηφιακές ταυτότητες επεκτείνονται σε όλη την Ευρώπη
    Οι ψηφιακές ταυτότητες έχουν αρχίσει και εξαπλώνονται σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια. Η Εσθονία έχει ηλεκτρονική ταυτότητα εδώ και μια δεκαετία, η οποία προσφέρει με μια πληθώρα κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών, καθώς και ψηφιακή υπογραφή. Το Βέλγιο, η Σουηδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία έχουν ηλεκτρονικές ταυτότητες και υπάρχουν σχέδια να εκδοθούν στο Λουξεμβούργο και την Τσεχία.

    Ενώ ο Schejbal πρόσθεσε ότι δεν είναι αντίθετος με την ιδέα της ηλεκτρονικής ταυτότητας, συμβούλευσε τους Γερμανούς να αποφύγουν τις ηλεκτρονικές κάρτες για όσο το δυνατόν περισσότερο.

    «Δεν είναι ασφαλείς, και θα θέσουν τον χρήστη σε κίνδυνο», έγραψε. «Εάν η ηλεκτρονική ταυτότητα χρησιμοποιηθεί παράνομα από τρίτον, ο χρήστης θα μπλέξει και θα έχει μεγάλη δυσκολία να αποδείξει ότι δεν ήταν ο ίδιος που έκανε μια συναλλαγή.»

    Προηγούμενες ατέλειες που έχουν ανακαλυφθεί σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα.
    Η ανακάλυψη του Schejbal δεν είναι η πρώτη όσον αφορά τα κενά ασφαλείας βρέθηκαν στις νέες ηλεκτρονικές ταυτότητες. Τον Σεπτέμβριο, η γερμανική ομάδα των χάκερ Chaos Computer Club (CCC), έδειξε πως τα μέτρα ασφαλείας του αναγνώστη καρτών θα μπορούσαν να παρακαμφθούν.

    Μετά την απόκτηση του αριθμού PIN της ταυτότητας, με τη χρήση ενός προγράμματος που καταγράφει τις πληκτρολογήσεις, οι hackers ήταν σε θέση να ξαναγράψουν όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα. Οι αναγνώστες καρτών υπάρχουν σε μια ποικιλία μοντέλων, και η CCC χρησιμοποίησε το πιο συνηθισμένο μοντέλο.

    Ερευνητές ασφαλείας έχουν αμφιβολίες
    Ο Manuel Bach, ο ηλεκτρονικός διαχειριστής του έργου της ηλεκτρονικής ταυτότητας της BSI, απάντησε λέγοντας ότι οι Γερμανοί πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των υπολογιστών τους και να εξασφαλίσουν ότι οι υπολογιστές τους παραμένουν χωρίς το κακόβουλο λογισμικό που απαιτείται για να κλέψουν κωδικούς PIN και άλλα προσωπικά δεδομένα.

    «Το Γερμανικό δελτίο ταυτότητας δεν μπορεί να σας προστατεύσει από δούρειους ίππους, είναι ακριβώς ένα κομμάτι πλαστικό με μικροτσίπ στο εσωτερικό» (Διαβάστε προηγούμενη ανάρτησή μας: http://id-ont.blogspot.com/2010/10/rfid-chip.html), είπε στη Deutsche Welle σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα. «Εσείς ως χρήστης-πολίτης έχετε την ευθύνη να εξασφαλίσετε το σύστημά σας. Αν το κάνετε αυτό είστε πολύ ασφαλείς, ακόμη και με μια απλή συσκευή ανάγνωσης καρτών».

    Αλλά η Constanze Kurz, εκπρόσωπος της CCC, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει από όλους τους Γερμανούς να είναι ειδικοί στην τεχνολογία.

    «Αν προσποιούνται ότι όλοι οι πολίτες είναι πραγματικά άνετοι με τους υπολογιστές, και ότι μπορούν να διαχειρίζονται την ασφάλεια των συστημάτων τους, τότε είναι σίγουρα λάθος», είπε σε μια συνέντευξη με την Deutsche Welle. «Ο χάκερ θα επιτεθεί πάντα το πιο αδύναμο σημείο και το πιο αδύναμο σημείο είναι ο χρήστης.»

    Συντάκτης: Cyrus Farivar
    Επιμέλεια: Sinico Sean

    http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6211080,00.html

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:02 | ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φ. Γ.

    Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τη Αστυνομία προκειμένου με κατάλληλες συσκευές ανάγνωσης και την ύπαρξη κατάλληλου λογισμικού και Haradware τα απαραίτητα στοιχεία του πολίτη να μπορούν να παίρνουν στο σύστημα σε έτοιμες ηλεκτρονικές φόρμες όπως για παράδειγμα μια απλή υπεύθυνη δήλωση ή μια εξουσιοδότηση ή και ακόμα να μην χρειάζεται η συνεχώς εισαγωγή στοιχείων ενός πολίτη στο Σύστημα Police Online της Αστυνομίας!! Για παράδειγμα μια εφαρμογή σχετικά καινούργια όπως η Σηματική Αναφορά εξακρίβωσης προσώπων θα μπορούσε να λειτουργεί σε συνδυασμό πλέον με την κάρτα του πολίτη έτσι ώστε σε απλές συνήθεις προσαγωγές να μην χρειάζεται η συνεχώς πληκτρολόγηση στοιχείων μεσώ του πληκτρολογίου άλλα η απλή εισαγωγή της κάρτας σε μια ειδική εσοχή και τα δεδομένα που χρειάζονται θα διαβάζονται αυτόματα και να εισάγονται αυτομάτως στη ηλεκτρονική φόρμα!!
    Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός της διαβάθμισης των επιπέδων ασφαλείας σχετικά με τα πρόσωπα που θα διαχειρίζονται και θα μπορούν να ελέγχουν αυτά τα δεδομένα.
    το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με την σύνδεση του συστήματος των ΔΙΩΚΤΙΚΏΝ της αστυνομίας με την κάρτα του πολίτη.
    Ακόμα μπορεί να χρησιμοποιήσει ως κλειδί εισόδου με την έννοια ότι για την είσοδο κάποιού πολίτη για παράδειγμα σε αστυνομικές υπηρεσίες ή Τράπεζες η Υπηρεσίες που τηρούν βιβλίο επισκεπτών η καταγραφή τους να μπορεί να γίνεται αυτόματα με το πέρασμα της κάρτας από κάποιο μηχάνημα και να επιτρέπεται η είσοδος ή όχι.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:55 | ΠΕΤΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ

    Συμφωνω ,αλλα με την ΑΠΛΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ , οτι η αποκτηση της δεν
    θα εχει ΄΄τρεξιμο΄΄ για τους πολιτες.
    Υπαρχει κρατος ,γνωριζει τον ΑΡΙΘΜΟ ΤΑΥΤΟΤΟΤΗΤΑΣ, ΤΟΝ ΑΜΚΑ,ΤΟ ΑΦΜ,ας
    συγκεντρωσει ΜΟΝΟ ΤΟΥ ολα τα στοιχεια ,και ας μας στειλει ταχυδρομικα την καρτα μας.

    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που χρειασθει να ζησουμε ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ουρες αναμονης
    απειρων ωρων,,,,,, καλυτερα να το ξεχναμε.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:29 | ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΕΓΞΩ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ.

    ΓΙ ΑΥΤΟ ΛΕΜΕ Ο Χ Ι ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΑΡΤΑΣ
    1. ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
    2. ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ (ΟΠΩΣ ΣΕ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ)
    3. ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ (ΑΠΟΚ. ΙΩΑΝΝΗ)

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:40 | Αθανάσιος Οικονόμου

    Κατ’ αρχήν ακούγεται σωστό σαν μέτρο οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης. Από την διεθνή εμπειρία δεν νομίζω να υπάρχει παρόμοιο εγχείρημα, έτσι όπως περιγράφεται από τον εισηγητή. Τουλάχιστον στις ευρωπαικές χώρες και τις ΗΠΑ που γνωρίζω. Μέτρα σαν αυτά θα είχαν αντικειμενική αξία αν η Δημόσια Διοίκηση είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
    Λάθος ακόμη και ο τρόπος παρουσίασης του εγχειρήματος, το ορθό θα ήταν μία πλήρης μέχρι την τελευταία τεχνική λεπτομέρεια παρουσίαση του αντικειμένου. Εκεί θα απαντώνται με σαφήνεια τα έξι «θανάσιμα ερωτήματα» (ποιός, πού, πότε, τι, γιατί, πόσο).
    Θα ήθελα να δίνονται απαντήσεις σχετικές με την διαχείρηση των πληροφοριών, τα διακριτά επίπεδα πρόσβασης και εκμετάλευσης, και πώς τεχνικά διασφαλίζονται αυτά. Οτιδήποτε λιγότερο από αυτό που περιέγραψα το θεωρώ ανάξιο ή πρώιμο σχολιασμού.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:11 | Γιώργος

    Η κάρτα του πολίτη ή αλλιώς νέο φακέλλωμα.Σκεφτείτε ότι στη Βρετανία με δημοψήφισμα και όχι με αυτό τον τρόπο που μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των πολιτών απερρίφθη παταγωδώς!!! Εδώ το διαδίκτυο δεν καλύπτει ούτε το 50% της χώρας.Σκεφτείτε για πόσους θα είναι άχρηστο…Η τρίτη ηλικία πως θα τη χρησιμοποιεί;Το κράτος δεν θέλει να έχει την ευθύνη κατοχής των προσωπικών δεδομένων μας. Αν τα χάσουμε εμείς αυτοί δεν έχουν ευθύνη και άντε να βρεις το δίκιο σου όπως πάντα.Έχετε χάσει ποτέ την κάρτα σας και τα λεφτά σας από αυτόν που τη βρήκε;Σκεφτείτε ότι θα χάσετε και την προσωπική σας ζωή αν σας την κλωνοποιήσουνε(γιατί πάντα θα υπάρχουν καλοθελητές).Θα είμαστε μόνο ένας αριθμός ένας από τους πολλούς που μας έχουν δώσει και τίποτα άλλο.Ας κοιτάξουν πως θα καλυτερέψουν τις δημόσιες υπηρεσίες που με τόσα λεφτά ο καθένας μας πληρώνει για να μας εξυπηρετούν αυτοί επιτέλους!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:07 | Δημήτρης

    Θα πάρετε την απάντηση σας, όταν πρέπει…και όπως σας πρέπει… Προσβάλλετε κατάφορα την ανθρώπινη ελευθερία. Έχετε το σχέδιό σας, αλλά έχει και ο Ιησούς Χριστός το δικό Του.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:49 | ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    H καρτα του πολιτη ειναι καταφορη παραβιαση τοσο των θρησκευτικων οσο και των ατομικων δικαιωματων. Δεν ειναι δυνατον να σεβομαστε τα δικαιωματα των μουσουλμανων και οχι των χριστιανων. Δεν υπαρχουν δικλειδες στο τι θα γραφει, ποια στοιχεια, και ποιος , ποια αρχη θα τα βλεπει και ποιος θα μπορει να τα ελεγξει. Δεν μπορω να αντικαταστησω το ονοματεπωνυμο μου με εναν αριθμο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:48 | E.Mάρκου

    Πραγματικά είναι λυπηρό πως αυτή η συζήτηση άνοιξε πριν χρόνια και όλοι θυμούνται τον ακαίο λα’ι’κισμό που στήθηκε τότε γύρω από ένα μέτρο προόδου για να μπει μια τάξη στο χάος που μας περιστοιχίζει.
    Η προσωπική μου γνώμη
    1. δε θα πρέπει να αναγράφονται στοιχεία όπως το θρήσκευμα, η οικογενειακή κατάσταση, η επαγγελματική δραστηριότητα του προσώπου καιιατρικά δεδομένα.
    2. χρήση κωδικού που θα μπορεί να αλλάζει αν ο κάτοχος επιθυμεί (PIN), ώστε να μην αρκεί μόνο η επίδειξη κάρτας σε σοβαρές συναλλαγές με το δημόσιο.
    3. Στο εξωτερικό δίνεται από τράπεζες σε κατόχους ηλεκτρονικών λογαριασμών ένα μηχανάκι-μπρελόκ (PIN-generator). Δίνοντας κανείς το 4ψήφιο PIN παράγονται αλγοριθμικά 10ψήφιοι αριθμοί, ένας μοναδικός για κάθε συναλλαγη. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται καλύτερα οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Αυτό θα μπορούσε να εφαρμοσθεί για πληρωμές πχ προς εφορίες και τη δυνατότητα παραγγελίας ηλεκτρονικών πιστοποιητικών από Δημόσιες Υπηρεσίες. Εναλλακτικά αποστολή PIN στο κινητό του χρήστη.
    3. δυνατότητα ακύρωσης άμεσα σε περίπτωση απώλειας, κλοπής κλπ. ηλεκτρονικά και από κινητό τηλέφωνο.
    4. πλήρη συμβατότητα με νέες τεχνολογίες, νέες εφαρμογές.
    5. αναγραφή στοιχείων και στα λατινικά, ώστε να διευκολύνονται ευρύτερα οι συναλλαγές με την ΕΕ(αν θα συνεχίσει να υπάρχει…)

    Καλή επιτυχία!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:16 | ΠΛΕΙΣΤΑΡΧΟΣ

    Νόμιζα ότι το φακέλωμα εχει τελειώσει ανεπιστρεπτί αλλά μάλλον είχα άδικο.Θέλετε να μας φακελώσετε κύριοι; Τότε τι διαφορά θα έχουμε από την εποχή της επταετίας;;Τότε σε παρακολουθούσε η ασφάλεια και τώρα θα μπορεί να σε παρακολουθεί ακόμα και ο υπάλληλος του Δήμου που ανήκεις.
    Οχι στο φακέλωμα!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:32 | Π. Τσέλιος

    Η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να αποτελεί ένα και μοναδικό έγγραφο. Όπως ανέφερε κι ο Βαγγέλης (2ο σχόλιο) θα πρέπει να παρέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. ΑΛΛΑ, όχι αποθηκευμένα σε αυτήν. Πέρα από τα τεχνικά θέματα, το ζήτημα της ασφάλειας είναι τεράστιο.
    Αλλά θέλω να γλιτώσω από την ανάγκη να θυμάμαι/σημειώνω άπειρα νούμερα και κωδικούς. Αν ο χρήστης θέλει να έχει όλα τα δεδομένα, όχι μέσα, αλλά μέσΩ της κάρτας, θαυμάσια, ας το επιτρέψουν. Αρκεί να εξασφαλίζεται το απόρρητο (με κρυπτογραφημένα δεδομένα), με δυνατότητα να δίνει ο χρήστης ένα κωδικό (όχι ΡΙΝ, κωδικό) ώστε η δημόσια υπηρεσία να μπορεί να βλέπει τα στοιχεία που θα επιλέγει ο χρήστης.

    Αλλά όλα αυτά απαιτούν τη συγκέντρωση των πληροφοριών σε διασυνδεδεμένες βάσεις, on-line συστήματα κοκ. Μήπως είναι άκαιρο το εγχείρημα; Μήπως είναι προτιμότερο να πηγαίνουμε πχ στα ΚΕΠ και αυτά να μπορούν να δουν on-line τα δημοτολόγια όλων των δήμων; Ή τα ληξιαρχεία; Ή το ποινικό μητρώο (όπως αναφέρθηκε) κοκ…

    Στο μόνο που θα βοηθήσει, σε αυτή τη φάση κι αν τελικά γίνει σωστά, είναι η αποθήκευση καθημερινών πληροφοριών στο chip (πχ δίπλωμα + ΑΦΜ + ΑΜΚΑ). Αν προστεθεί κι η ψηφιακή υπογραφή (ΜΕ ΚΩΔΙΚΟ), τότε θα μπορούσαμε να πούμε πως έχουμε γλιτώσει από ένα σημαντικό εμπόδιο στη γραφειοκρατεία (γνήσια υπογραφής κλπ).

    Επαναλαμβάνω όμως πως όλα αυτά είναι τα μέσα. Στην ουσία δεν θα έχουμε κάνει κάποιο βήμα προς τα εμπρός, όταν πχ ακόμα και σήμερα στο δημόσιο απαιτούν την χρήση γραπτών αντί του email ή του fax. Όταν ακόμα και σήμερα το ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ με το άλλο δεν έχει on-line σύνδεση, όταν, όταν, όταν όταν…

  • Η κάρτα του πολίτη θα συγκεντρώνει προσωπικά μας δεδομένα που θα αποθηκεύονται σε υπολογιστές, οι ζωές μας θα είναι εκτεθειμένες σε ένα δίκτυο Η/Υ που θα έχουν πρόσβαση άτομα που θα μπορούν να επωφελούνται από αυτές τις πληροφορίες. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι χάκερς είναι πάντα πολλά βήματα μπροστά από την όποια ασφάλεια δικτύου. όσο πιο πολλά προσωπικά μας δεδομένα είναι εκτεθειμένα σε δίκτυα Η/Υ τόσο πιο ευάλωτοι είμαστε και εμείς. Το να ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό δεν νομίζω να είναι τόσο δύσκολο με την υπάρχουσα κατάσταση, όσο για τις συναλλαγές με τις υπηρεσίες του δημοσίου αλλού είναι το πρόβλημα και μια τέτοια κάρτα δεν θα έλυνε τίποτα. Επειδή όμως έχουμε δημοκρατία το σωστό είναι να είναι προαιρετική και να την λάβουν μόνο όσοι την επιθυμούν πληρώνοντας φυσικά και οι ίδιοι το κόστος της και όχι να το φορτωθεί το δημόσιο. τέλος να επισημάνω ότι την Γερμανία χάκερ ¨έσπασε¨ την εκεί κάρτα του πολίτη σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή, σε αρκετές χώρες τις Ευρώπης μεταξύ αυτών και η Αγγλία αν δεν κάνω λάθος, μετά από αντιδράσεις δεν προχώρησε η κάρτα του πολίτη. Μια υγιείς κοινωνία έχει ονοματεπώνυμο, κάθε άνθρωπος είναι και μια ξεχωριστή περίπτωση, μέσα στα κομπιούτερ όλοι είναι απλοί αριθμοί… επιλέξτε που θέλετε να ζείτε και αφήστε και τους υπόλοιπους να επιλέξουν ελεύθερα…όποια και να είναι η απόφαση της ¨δημοκρατίας¨ εμείς που αποφασίσαμε να μην την πάρουμε, απλά δεν θα το κάνουμε.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:37 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΧΑΣΟΥ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ Π.Χ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ,ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,ΑΦΜ ΚΛΠ.ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΣΙΠΑΚΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΕ ΧΑΚΕΡ ΘΑ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΣ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΚΑΡΤΑ.ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ.ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΕΡΑΙΤΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:58 | ΜΑΝΩΛΗΣ Ν.

    Εκτός των γνωστών προσωπικών στοιχείων, θα υπάρχουν και πληροφορίες όπως,π.χ. πιστοποιητικό γάμου ,γεννησης, οικογ. Καταστασης κ.λ.π ;

    Και αν ναι, τις πληροφορίες αυτές πότε και πως θα τις καταχωρούν ;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:11 | Nikos

    Οχι στην Καρτα του Πολιτη,ξυπνηστε αργοτερα θα το παρετε πανω σας το τσιπακι, θα σε ελεγχουν που εισαι, τι ψωνησες τα παντα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:04 | Σαλαπαταρας Στυλιανος

    Θα δεχομουν ολα οσα ισχυριζεται ο Νομοθετης για την καρτα του Πολιτη βαζω δυο πραγματικα περιστατικα
    α.Δηλωνοντ;ς το κατοκινητο μου το καλοκαιρι του 2010 ,αυτοματα μετα απο δυο μερες με φορτωσαν τα μηνυματα στο κιινητο απο διαφορα διαφημιστικα στις δε εκλογες για την Αυτοδιοικηση ελαβα τοσα μηνυματα που αν τα ειχα σε χρημα θα εξασφαλιζα διακοπες σε μενα και τη συζυγο μου για 2μηνες(αρα ποιο αποριτο προστατευεται?)
    β.Σκεφτητε αυτη τη χρονικη περιοδο μια 5μελη οικογενεια με δυο ανεργους γονεις και να σπουδαζουν ενα παιδι εκτος σπιτιου τους να θελουν ενα αξιολογο ποσο για φωτογραφιες κ.λ.π θα μπορουν αυτοι να τα ανταπεξελθουν?
    Ενω αν στη κανονικη ταυτοτητα που ειναι συνδεδεμενα ΑΦΜ,κ.λ.π μπορουν να μπουν και αλλα δεδομενα με κλειδια ασφαλειας απο αυτους που θα τα χειριζονται με ποινη απολυσης σε αμεση καταγγελια απο τους ενδιαφερομενους αν διαρευσει ενα στοιχειο
    Απαντηστεμου λοιπον
    Θα ειχα και αλλες ενστασεις αλλα να δω τις αποψεις στα αυτονοητα και μετα προτεινω και τα επομενα

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:33 | Χρήστος

    Η Κάρτα Πολίτη, φυσικά και μπορεί να τα περιέχει όλα: ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ, Διαβατήριο, πληροφορίες για την υγεία, πληροφορίες για την ομάδα αίματός μας, για τις ασθένειές μας, για το τι αγοράζουμε και τι πουλάμε.

    Μπορεί να μας δίνει τη δυνατότητα να εκτυπώνουμε ό,τι χρειαζόμαστε από τη δημόσια διοίκηση, μπορεί να μας μειώνει το χρόνο στις δημόσιες υπηρεσίες… μπορεί πολλά πράγματα.

    Τα πάντα μπορεί να έχει, όλα τα δεδομένα μας, όσα μαζεύουμε σε ένα συρτάρι μέσα στα σπίτια μας… ασφαλή μακριά από τα μάτια όλων αλλά δεν παύουν να ισχύουν και να είναι δικά μας έστω και εάν βρίσκονται στο συρτάρι μας.

    Στην Ελλάδα όλα τα πληροφοριακά συστήματα είναι διάτρητα… γιατί αυτό να αποτελεί εξαίρεση;; Η εταιρία κατασκευής του κάθε πληροφοριακού συστήματος έχει απεριόριστη πρόσβαση σε κάθε πεδίο του συστήματος. Εταιρίες (οι κατασκευάστριες του πληροφοριακού συστήματος, τουλάχιστον) μπαίνουν στα πληροφοριακά σύστημα και διαγράφουν χρέη τους στο ΙΚΑ, στην Εφορία και όπου αλλού μπορεί να χρωστάει κάποιος. Φυσικά σβήνοντας στο τέλος και το ίχνος της εισόδου τους. Στην Κάρτα Πολίτη ποιός θα εμποδίσει μια εταιρία, κερδοσκοπική, χωρίς νομικές δεσμεύσεις και περιορισμούς να εισέλθει στα προσωπικά δεδομένα; Κατά πόσο είναι ικανή και έτοιμη η κρατική μηχανή να διασφαλίσει τα βασικά στη διαφύλαξη των στοιχείων;;

    Πώς θα καταφέρει η Κάρτα Πολίτη να μην είναι διάτρητη στην προστασία των προσωπικών δεδομένων όπως είναι διάτρητα τα πληροφοριακά συστήματα που ισχύουν στη χώρα;

    Σε περίπτωση που χαθεί η Κάρτα Πολίτη, από κάποιον πολίτη, πώς θα διασφαλιστεί ότι όλα αυτά τα δεδομένα δεν θα καταλήξουν στον υπολογιστή του οποιουδήποτε; ή πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα μπορέσει αυτός που τη βρήκε ή μας την έκλεψε να μας κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά;

    Ιατρικό απόρρητο… πώς θα διασφαλιστεί το να μην μπορεί να δει ο κάθε γιατρός όλες σου τις παθήσεις;; Είναι ορισμένες παθήσεις οι οποίες στιγματίζουν τον άνθρωπο και οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικό να τις γνωρίζει ο κάθε ιατρός και το κάθε παραϊατρικό προσωπικό. Αυτό πώς διασφαλίζετε; Μπορεί να διασφαλιστεί;

    Δεν μιλάμε για ΚΕΠ, εδώ μιλάμε για μια κάρτα η οποία περιέχει πολλά σημαντικά στοιχεία. Μιλάμε για μια κάρτα που εάν δεν την έχεις παύεις να συναλλάσετε. Που εάν τη χάσεις παύεις να έχεις δικαιώματα. Για μια κάρτα που θα μας υποχρεώνει (μιας και η ημερομηνία λήξης της θα είναι και αυτή ενσωματωμένη) να εμφανιζόμαστε ανά πενταετία το μέγιστο στον επιτηρητή της αναστολής μας για την επανέκδοσή της. Πώς θα διασφαλίσουμε έτσι ώστε ο πολίτης μετά από την «απελευθέρωσή» του από τα δεσμά της Δημόσιας Διοίκησης και της γραφειοκρατίας να μη γίνει δέσμιος της Κάρτας Πολίτη;

    Φυσικά στο πλαίσιο της θρησκευτικής ανεξαρτησίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και υπόστασης… πώς θα διασφαλιστούν οι αντιρρησίες της Κάρτας Πολίτη χωρίς το ίδιο το κράτος, που είναι υποχρεωμένο να προστατεύει όλους τους πολίτες, να τους στιγματίζει και να τους περιθωριοποιεί; Δημιουργώντας έτσι ακόμη μία «στιγματισμένη» ομάδα.

    Τα ανωτέρω είναι προτάσεις-απόψεις απλά διατυπωμένα με ερωτήσεις.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:43 | ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ

    Η λεγόμενη «κάρτα του πολίτη» πιο σωστά να λέγεται «κάρτα του σφαγίου». Όποιος θεωρεί τον εαυτό του σφάγιο, όπως αυτά που είναι κρεμασμένα και σταμπαρισμένα στα τσιγκέλια του χασάπη, ας πάει να την παραλάβει. Με γεια του με χαρά του.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:44 | Κων/νος

    Γεια σας κ.Υπουργέ,

    Κατ΄αρχάς πριν γράψω τις προτάσεις μου, είμαι άτομο με ειδικές ανάγκες (AμεA), οι δυσκολίες μου που συναντώ καθημερινά στο δημόσιο τομέα (όπως π.χ. γραφειοκρατεία, ΙΚΑ, ΚΕΠ κ.α.) είναι πάρα πολλές τόσο που εξαναγκάζομαι να καταφεύγω βοήθεια σε τρίτους για να εξυπηρετηθώ κλπ.

    Οι προτάσεις μου ως Ελληνας πολίτης είναι ως εξής:

    Να αναγράφονται στην καρτα του πολίτη (chip) σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα στοιχεια του κατοχου οπως π.χ.:

    – Ονοματεπώνυμο
    – Α.Τ
    – ΑΜΚΑ
    – ΑΜΑ
    – ΙΚΑ
    – Πρόσφατη Δ/νση κάτοχου (δήμος, κοινότητα, εκλογικό κέντρο [nubmer serial]) κλπ
    – Ομάδα αίματος (συν κι την αλλεργία)
    – Μερική περιγραφή από το ιατρικό φάκελο (όπως π.χ. θυρεοειδείς, τυφλοί, παραπληγικοί, σύνοδος ασθενούς με ονοματεπώνυμο αν αυτός είναι αλλοδαπός ή είτε για 2ο οδηγό με ι.χ. του ασθενούς που τον συνοδεύει κλπ) για την πάταξη τις ασυδοσίας των φαρμακευτικών δαπανών.
    – Δακτυλικό αποτύπωμα (σε ηλεκτρονική μορφή)
    – Ατομικός φάκελος κάτοχου αν αυτός έχει κάνει π.χ, φυλακή, άπατη, πλαστογραφία, έκτιση ποινών, διαγραφή ποινών κλπ
    – Φώτο κάτοχου
    – Δίπλωμα ι.χ.
    – Αριθμοί Κατοχής όπλων (number serial) για την νόμιμη οπλοφορία, φύλαξη προσώπων, κυνήγι, συλλέκτες αντικών κλπ για την πάταξη της ασυδοσίας των παράνομων όπλων κλπ

    Για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην χώρα μας, η πρόταση μου είναι:

    Με περισσότερη συλλογή πληροφοριών σε ηλεκτρονική μορφή όπως π.χ.:

    – Ονοματεπώνυμο (χωρίς λάθη κύριος στους άραβες, σύριους κλπ)
    – DNA (σάλιου)
    – Επιτόπου φωτογράφηση αλλοδαπού
    – Δαχτυλικό αποτύπωμα (ηλεκτρονική μορφή)
    – Ιατρικός φάκελος (π.χ. εξέταση για aids, αν είναι κατάλληλος για εργασία π.χ. για την ασφάλιση του στο ΙΚΑ κλπ)
    – Συχνή συνεργασία με την Ιντερπόλ (αν αυτός έχει κάνει ποινές εκτίσεις π.χ. απαγωγές κλπ)

    Ευχαριστώ πολύ εκ των πρότερων

    Με εκτίμηση …

    Κων/νος

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:33 | Μνησίφιλος

    Όχι στην κάρτα του Αντίχριστου πολίτη. Δεν την παραλαμβάνουμε για 2 λόγους..

    1) Όσοι είναι Χριστιανοί δεν την παραλαμβάνουν για θρησκευτικούς λόγους και

    2) Όλοι οι Έλληνες δεν την παραλαμβάνουν για αντισυνταγματικούς λόγους , διότι τα προσωπικά δεδομένα μας και η ιδιωτικότητα μας, θα είναι σε κοινή θέα στον οποιονδήποτε..

    Θα ήθελε κάποιος που έχει την κάρτα του πολίτη , να ξέρει ο κρεοπόλης της γειτονιάς , ότι εχτές δεν πήγες σε αυτόν και ψώνισες στον αντίζηλό του ;

    Τώρα όσα και να αναφέρουν και να ορκίζοντε ότι δεν θα γίνοντε αυτά και ότι η κάρτα θα είναι ασφαλής , θα ήθελα να τους υπενθυμήσω έναν νόμο που ισχύει : Ότι κλειδώνει , ξεκλειδώνει..

    Οι χάκερς το ξέρουν καλύτερα από όλους μας αυτό..

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:01 | ΘΩΜΑΣ ΡΩΤΑΣ

    1. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ ΧΡΟΝΟ.
    2. ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΟΔΗΓΗΣΗΣ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ.
    3. ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΟΠΩΣ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ.
    4. ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΩΣΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.
    ΠΧ ΥΠΑΡΞΗ ΔΙΑΒΗΤΗ,ΚΛΠ.
    5. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΙΔΙΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  • Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, έχει την δική του προσωπικότητα και αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει από τα ζώα.

    Κάθε προσπάθεια να τον αντιμετωπίσουμε ως αριθμό, ως μηχανή, ως αριθμάνθρωπο καταργεί την προσωπικότητα του, την μοναδικότητα του και τον καθιστά ως ένα απλό ζώο.

    κάθε λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να δεχθεί να παραλάβει μια κάρτα που στην ουσία τον καταργεί….

    Για τους λόγους αυτούς και εφόσον η Κυβέρνηση προχωρήσει στην κίνηση ψήφισης της Κάρτας του Πολίτη,

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ….

    ΕΧΩ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΩ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:50 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Ζ. ΜΕΚΟΣ

    Από τις σημερινές «αστυνομικές ταυτότητες» έχει δυστυχώς αφαιρεθεί κάθε αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση. Αυτή η έλλειψη πρέπει να αποκατασταθεί για να μην χρειάζεται να έχει κανείς μαζί του πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για να αποδείξει με ποιον είναι νυμφευμένος / παντρεμένος και ποια είναι τα παιδιά του. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν η νέα κάρτα αποτελέσει το βασικό ταξιδιωτικό έγγραφο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:16 | Σταύρος

    Η συγκεκριμένη πρόταση ενέχει το κίνδυνο συλλογής και χρησιμοποιήσης συσσωρευμένων πληροφοριών από τρίτους με ποικίλους τρόπους. Έχετε σκεφτεί πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να κλέψει και να χρησιμοποιήσει αυτά προς δικό του όφελος;Τι γίνεται για παράδειγμα στην απλή περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας, για να μην αναφέρω τη περίπτωση παραβίασης του database από hackers.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:49 | μιχαλης

    Η κάρτα θα μπορούσε να έχει το ψηφιακό αποτύπωμα του κατόχου και να χρησιμοποιείται με ταυτοποίηση του δακτυλικού αποτυπώματος του κατόχου ως ασφαλιστική δικλίδα, (ή ψηφιακή υπογραφή).

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:44 | ΤΑΣΟΣ

    Ειμαι 23 ετων,μηχανικος στο εμπορικο ναυτικο στο επαγγελμα και πριν σχολιασω το θεμα της »καρτας του πολιτη» θα θελα να κανω πρωτα καποιες ερωτησεις ωστε να καταλαβω καλυτερα το σκοπο του και τη λειτουργεια του.Σαν μηχανικος σε ενα εμπορικο πλοιο και αναλογιζομενος τις ευθυνες που εχει αυτο το επαγγελμα εχω μαθει πριν κανω την οποιαδηποτε ενεργεια η εργασια να μελεταω το καθε θεμα που μπορει να προκυψει διεξοδικα και λεπτομεριακα ωστε να σιγουρευτω οτι δε θα υπαρξει κανενα λαθος,ετσι λειτουργω και στη προσωπικη μου ζωη.
    Οι ερωτησεις που θετω ειναι συνοπτικα οι εξης:Ειναι η συγκεκριμενη καρτα υποχρεωτικη για ολους τους πολιτες?Καταργειται τελειως η αστυνομικη ταυτοτητα ή θα συνυπαρχει μαζι με τη καρτα?το θρυσκευμα του καθε πολιτη θα ειναι υποχρεωτικα αναγραφωεμνο?Αν αποφασισω οτι διαφωνω με τη καρτα του πολιτη οταν θα εγκριθει η κυκλοφορια της θα εχω το δικαιωμα να εκφρασω αυτη τη διαφωνια μου και ταυτοχρονα να ειμαι νομιμος πολιτης εχοντας μονο την αστυνομικη ταυτοτητα?Αυτες ειναι οι ερωτησεις που θετω και μπορειτε να απαντησετε σε αυτες 24 ωρες τη μερα και ολες τις μερες στην ηλεκτονικη διευθυνση που εδωσα παραπανω.
    Αφου εθεσα τις ερωτησεις μου στο θεμα της καρτας του πολιτη θα θελα να υποβαλλω τωρα και τα σχολια μου σε αυτο.Πιστευω οτι η Ελλαδα δε βρισκεται σε τετοιο σταδιο για να ξεξικινησει τοσο αποτομα μια ηλεκτρονικη μορφη σχεση μεταξυ πολιτη και υπηρεσιων του κρατους,σε αντιθεση με αλλες χωρες της ευρωζωνης οπου το διαδυκτυο και οι εφαρμογες των ηλεκτρονικων υπολογιστων ειναι μεσα στην ζωη των πολιτων απτα πρωτα χρονια της εκπαιδευσης τους ενω εδω για να προσεγγισει καποιος αυτο το τομεα ειναι υποχρεωμενος να μαθει μονο στον ιδιωτικο τομεα και με το αντιστοιχο χρηματικο αντιτιμο.Η γραφιοκρατεια παντα ηταν προβλημα στην Ελλαδα και αμφιβαλλω πραγματικα αν θα λυθει με τη καρτα του πολιτη.Διαφωνω βεβαια οτι η καρτα προσβαλει τα προσωπικα δεδομενα του πολιτη οσο δεν αναφερονται
    πιο ευαισθητα δεδομενα οπως η υγεια,η οικονομικη κατασταση και η παιδεια του καθε πολιτη,δηλωνω ομως οτι δεν εμπιστευομαι την ασφαλεια αυτης διοτι μαζι με την αναπτυξη της τεχνολογιας αναπτυσεται
    και η »πειρατεια» και το »hacking»,~ειναι δυο αλληλενδετα στοιχεια που παντα θα συνηπαρχουν,οποτε πως θα εξασφαλισετε εσεις αυτη την ασφαλεια οταν κατα καιρους ενημερωνομαστε απο τα μεσα μαζικης ενημερωσης οτι νεαροι σε ηλικεια ανθρωποι που απο χομπι ασχολουνται με το διαδυκτυο προσβαλλουν υπουργεια αμυνας σε ξενες χωρες η ολοκληρα πειραματα οπως το CERN δε θα προσπαθησουν να »αρπαξουν» στοιχεια απτη καρτα του πολιτη και να τα χρησιμοποιησουν για δικους τους λογους?Τελιωνωντας θα ηθελα να πω οτι ειμαι απολυτα οικανοποιημενος απτην απλη αστυνομικη ταυτοτητα και δεν εχω προς το παρον αναγκη για ηλεκτρονικη μορφη αυτης και πιστευω οτι το γραφειοκρατικο προβλημα μπορει να λυθει και χωρις αυτην μονο με τρια πραγματα,οργανωση,θεληση και αποφασιστικοτητα,μια αποδειξη ολων αυτων ειναι και τα Κ.Ε.Π. που μπορω να πω αξιζουν συγχαρητηρια και στους υπαλληλους αυτων αλλα και σε αυτον που υλοποιησε την ιδεα.Ελπιζω να μην μακρυγορησα παραπανω απο οσο επρεπε σε αυτο το θεμα,περιμενω με ανυπομονησια τις απαντησεις σας αλλα και τους σχολιασμους σας.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:27 | Κώστας Βενίζος

    Προτείνω η κάρτα πολίτη να έχει έναν αριθμό κωδικοποίησης ο οποίος να είναι ο ίδιος με τον Α.Φ.Μ. Επιπλέον δε, να χορηγείται e-mail της μορφής @hellenicrepublic.gov.gr ή κάτι παρόμοιο σε όλους τους πολίτες από την ημέρα της γέννησής τους, μέσω του οποίου θα επικοινωνούν με το Δημόσιο για όλες τις συναλλαγές τους. Μέσω της κάρτας πολίτη θα πιστοποιούνται τα πάντα, όπως π.χ. το δίπλωμα οδήγησης και τα στοιχεία της έως τώρα ταυτότητας.
    Έτσι εάν π.χ. με σταματήσει η τροχαία να μην χρειάζεται να κουβαλάω επάνω μου τίποτα. Απλώς θα λέω το ΑΦΜ μου και μέσω μιας db να βρίσκουν τα στοιχεία μου για τα οποία θα έχουν την κατάλληλη έγκριση (clearance). Η κλήση να μην είναι έντυπη αλλά να αποστέλλεται ηλεκτρονικά με e-mail στο @hellenicrepublic.gov.gr.
    Και να υπάρχει μία σελίδα όπου θα μπορώ να βλέπω τα πάντα (κλήσεις, χρεωστούμενα σε εφορία και ταμεία κλπ) έτσι ώστε κάποια πιστοποιητικά να εκδίδονται αυτόματα και να μπορώ εγώ ο ίδιος να τα εκτυπώσω. Ή ακόμη και να μη χρειάζεται να τα εκτυπώσω αφού όλα θα λειτουργούν ηλεκτρονικά. Τέλος μέσω της κάρτας αυτής να καταργηθούν τα βιβλία εσόδων-εξόδων για ελ. επαγγελματίες αλλά και τα δελτία παροχής υπηρεσιών εφόσον οι εγγραφές θα γίνονται ηλεκτρονικά.

    Θα καταργηθεί πολλή γραφειοκρατεία έτσι, οπότε δεν το βλέπω να γίνεται – πολλοί θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:55 | Καραγιαννάκης Γιώργος

    Τα στοιχεία που πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο να αναγράφονται στην Κάρτα του Πολίτη είναι το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ, εφόσον είναι μοναδικά για τον καθένα και βοηθούν στην ταυτοποίηση του προσώπου. Βέβαια και η Ομάδα Αίματος είναι σημαντικό στοιχείο, αφού σε περίπτωση ανάγκης σώζει ζωές, ενώ θα μπορούσε να υπάρχει και ένα σύντομο ιατρικό ιστορικό με τις κυριότερες παθήσεις του κατόχου, όπως ενδεχόμενο καρδιακό πρόβλημα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση, όπως διαβήτης ή σοβαρές αλλεργίες.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 14:36 | Σπύρος Κοκολάκης

    Η απουσία αρχιτεκτονικής και λειτουργικής περιγραφής από το κείμενο διαβούλευσης με υποχρεώνει να στηρίξω τις παρατηρήσεις μου σε ορισμένες υποθέσεις:

    Υπ.Α: Υποθέτω ότι η αυθεντικοποίηση του πολίτη θα βασίζεται στην κατοχή της κάρτας και τη γνώση κάποιου συνθηματικού (PIN ή κάτι παρόμοιο).
    Υπ.Β: Υποθέτω ότι σε περίπτωση αποποίησης (repudiation) των ευθυνών από τη χρήση της κάρτας (είτε μετά την πραγματοποίηση κάποιας συναλλαγής είτε μετά τη χρήση της ψηφιακής υπογραφής), το βάρος της απόδειξης θα το αναλαμβάνει ο πολίτης.
    Υπ.Γ: Υποθέτω ότι το εύρος των υπηρεσιών που θα προσφέρονται (από το κράτος και τους ιδιώτες) καθιστά την περίπτωση της κλοπής της κάρτας πολίτη ποιοτικά διαφορετική από την περίπτωση της κλοπής της αστυνομικής ταυτότητας.

    Με βάση τα ανωτέρω, πιστεύω ότι το σχετικό νομικό πλαίσιο θα πρέπει να περιορίζει το είδος των συναλλαγών που θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση της κάρτας και του PIN και να απαιτεί για ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών και τη χρήση τρίτης μεθόδου αυθεντικοποίησης (π.χ. κωδικοί μίας χρήσης). Ή να απαιτεί την πρότερη υπογραφή σύμβασης που θα περιγράφει και το είδος της συναλλαγής και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της και θα συνοδεύεται από ενημέρωση του πολίτη για τους σχετικούς κινδύνους.

    Υπ.Δ: Υποθέτω ότι θα αναπτυχθεί μηχανισμός που θα υποστηρίζει την ανάκληση των ψηφιακών υπογραφών σε περίπτωση κλοπής, καταστροφής ή αντικατάστασης της κάρτας σε συνδυασμό με υποδομή χρονοσήμανσης.

    Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ανάπτυξη της σχετικής υποδομής δημοσίου κλειδιού και χρονοσήμανσης δεν αποτελεί μόνο τεχνικό ζήτημα, αλλά απαιτεί την ανάπτυξη σχετικού νομικού πλαισίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την ευθύνη ελέγχου της εγκυρότητας των ψηφιακών υπογραφών.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:12 | tity

    Tha boroume na taksideuoume kai stin Evrwpaiki Enwsi me tin Karta tou Politi??
    pote tha arxisei na ekdidetai?? yperoxi idea..apolyti diafaneia!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:42 | Ιωάννης Παπαδόπουλος

    Η παρουσίαση για την διαβούλευση είναι συντεταγμένη με γενικές πληροφορίες. Για να υπάρξει ουσιαστική συμβολή των πολιτών νομίζω οτι είναι απαραίτητα τα ακόλουθα δύο στοιχεία:
    1. Ποιά είναι τα στοιχεία που ο σχεδιασμός προβλέπει ήδη, έστω και δεν παραμείνουν όλα ή προστεθούν και άλλα στην τελική διαμόρφωση της Κάρτας του Πολίτη;
    2. Δώστε τον πλήρη κατάλογο (όχι γενικότητες) των υπηρεσιών των οποίων θα απολαμβάνει ο πολίτης (όπως προβλέπονται στον σχεδιασμό- έστω και αν με τον χρόνο προστεθούν και άλλες) με την Κάρτα του Πολίτη, ενω δεν μπορεί τώρα να τις έχει με το Δελτίο Ταυτότητας.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:27 | Βαγγέλης

    Η κάρτα του πολίτη για να εχει κάποιο νόημα ύπαρξης και για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κράτους και του πολίτη,θα πρέπει να προσφέρει ευκολίες,ταχύτητα,ασφάλεια.
    Δεν ειναι ευκολία να κουβαλάς μία κάρτα ακόμα μαζί με την ΑΔΤ,τον ΑΜΚΑ,βιβλιάριο υγείας κ.ο.κ.

    Η κάρτα αυτή θα πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία μέσα (ΑΔΤ,ΑΜΚΑ,διπλωμα οδηγησης,ποινικό μητρώο)που θα διαβαζονται επιλεκτικά ανάλογα με το reader και τους νόμους (πχ στα δικαστήρια θα μπορεί να διαβάζεται το ποινικο σου μητρώο,αλλά στο υπουργειο μεταφορών μονο η ΑΔΤ και το διπλωμα οδηγησης).Θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια (με τσιπάκι νέας τεχνολογιας και αυτόματο ηλεκτρονικο επανέλεγχο τυχον αλλαγής στοιχείων) και θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα να εκδίδεις με αυτή απλά πιστοποιητικά σε αυτόματα κιόσκια ή εστω στα ΚΕΠ.

    Η γνώμη μου είναι οτι το εγχείρημα θα πρέπει να ειναι καθολικό,υποχρεωτικό και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.Διαφορετικά δεν υπάρχει κανενας λογος να ταλαιπωρησουμε υπαλληλους και πολιτες.

  • Η κάρτα του πολίτη αν χρησιμοποιηθεί σωστά θα μπορέσει να δώσει την δυνατότητα και στο κράτος και στους πολίτες του για σωστές συναλλαγές και πιστεύω θα διευκολύνει τις συναλλαγές του πολίτη με το κράτος, ελπίζοντας έτσι να μειωθούν οι χρόνοι και η ταλαιπωρία στις εν λόγω συναλλαγές.

    Η μόνη ένσταση είναι η συγκέντρωση και η χρήση των πληροφορίων που μπορεί να συλλεχθούν από ένα τέτοιο μέσο προς όφελος άλλο από τον σκοπό του μέσου.

    Προς αυτό τον σκοπό θα πρέπει να υπάρξουν δικλέιδες ασφαλείας ώστε να μην μπορεί οι πληροφορίες που πιθανόν να συγκεντρώνονται να χρησιμοποιηθούν προς όφελος τρίτων ή παραβιάζοντας τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 12:06 | ΙΑΚΩΒΟΣ ΠΟΘΗΤΟΣ

    Ίσως θα ήταν χρήσιμο, η Κάρτα του Πολίτη να περιείχε και ορισμένα στοιχεία απαραίτητα για κρίσιμες στιγμές του κατόχου, όπως ομάδα αίματος, σοβαρή νόσο ή κάποιο άλλο στοιχείο άμεσης ανάγκης που θα μπορούσε να του σώσει τη ζωή.
    Ακόμη, θα ήταν χρήσιμο, να χορηγηθεί η Κάρτα Πολίτη σε όλους τους νόμιμους οικονομικούς μετανάστες προκειμένου κι αυτοί να τύχουν των ευεργετημάτων αυτής της παρέμβασης.