Άρθρο 3

Μετά την παράγραφο 4 του άρθρου 4 του Κεφαλαίου 1 της Α.Δ. 7/2009 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Α.Δ 9/2009, προστίθεται παράγραφος 5, ως εξής:

α) Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία, πωλητές λαϊκών αγορών) που πραγματοποιούν εντός της ίδιας ημέρας, περισσότερες από τρεις (3) αγορές του ιδίου προϊόντος νωπών οπωρολαχανικών, ίδιας ποικιλίας και ποιοτικής κατηγορίας αλλά με  διαφορετική τιμή αγοράς, δύνανται να λαμβάνουν ως βάση υπολογισμού των εμπορικών τους κερδών για τη διαμόρφωση της λιανικής τιμής πώλησης (ποσοστό κέρδους επιχείρησης ή ποσοστό κέρδους βάσει του άρθρου 3 της Α.Δ. 7/2009 για διατιμημένα ή ελεγχομένου κέρδους οπωρολαχανικά), πέραν των οριζόμενων σε άλλες διατάξεις, ΤΗΝ ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ του προϊόντος (ποσότητες – αξίες).

Στην περίπτωση αυτή οι παραπάνω επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρούν και να συμπληρώνουν «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΓΟΡΩΝ ΗΜΕΡΑΣ ΑΝΑ ΕΙΔΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ» με την επωνυμία τους που θα περιλαμβάνει όλες τις αγορές της ημέρας του ιδίου προϊόντος, ίδιας ποικιλίας και ποιοτικής κατηγορίας και θα φέρει αύξοντα αριθμό και ημερομηνία με τα παρακάτω στοιχεία για κάθε αγορά :

  1. Αύξων αριθμός εγγραφής.
  2. Χώρα Καταγωγής και, ειδικά για τα εγχώρια οπωρολαχανικά, τόπος παραγωγής.
  3. Είδος –ποικιλία – ποιοτική κατηγορία, όπου οι ενδείξεις αυτές προβλέπονται. Ειδικά για το είδος πατάτες, η ποικιλία αναγράφεται υποχρεωτικά.
  4. Αριθμός Τιμολογίων Αγοράς ημέρας του προϊόντος, ίδιας ποικιλίας και ποιοτικής κατηγορίας.
  5. Καθαρό βάρος συσκευασμένου προϊόντος ή ποσότητα προϊόντος (τεμάχια, ζεύγη κ.λπ.).
  6. Τιμή κτήσης ανά μονάδα προϊόντος.
  7. Αξία κτήσης.
  8. Μεσοσταθμική Τιμή Κτήσης.
  9. Αριθμός παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής για τα προϊόντα που υπάρχει υποχρέωση αναγραφής αυτού (ΠΙΝΑΚΑΣ Α, παρ. 9 του άρθρου 67 της Α.Δ. 7/2009 όπως τροποποιείται με την παρούσα).

β) Οι επιχειρήσεις της παραπάνω περίπτωσης (5α) που διατηρούν υποκαταστήματα ή πρατήρια και χρησιμοποιούν δελτία αποστολής εσωτερικής διακίνησης, υποχρεούνται να αναγράφουν επί του δελτίου αυτού, για νωπά οπωρολαχανικά, αντί της τιμής κτήσης του προϊόντος, ΤΗ ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ αυτού, τον αύξοντα αριθμό και την ημερομηνία της κατάστασης αγορών ημέρας του προϊόντος καθώς και την τιμή μονάδας που θα πρέπει να πωληθεί το είδος από το υποκατάστημα πώλησής του.

γ) Για τη διευκόλυνση του έργου των ελεγκτικών υπηρεσιών η ανωτέρω κατάσταση αγορών ημέρας προϊόντος θα πρέπει:

αα) Εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις λιανικής πώλησης νωπών οπωρολαχανικών που χρησιμοποιούν δελτία εσωτερικής διακίνησης, να αποστέλλεται με φαξ ή e-mail και να παραδίδεται στους ελεγκτές άμεσα κατά τον έλεγχο, εφόσον ζητηθεί.

ββ) Εφόσον πρόκειται για τους λοιπούς επιτηδευματίες λιανικής πώλησης εγχωρίων νωπών οπωρολαχανικών, να παραδίδεται άμεσα κατά τον έλεγχο, εφόσον ζητηθεί.

δ) ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΟΡΩΝ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ.

–       Πρώτη στήλη με τον υπότιτλο «Α /Α ΕΓΓΡΑΦΗΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται, κατά σειρά εγγραφών για κάθε παρτίδα χωριστά, ο αύξων αριθμός εγγραφής (π. χ. 1,2,3,4).

–               Δεύτερη στήλη με τον υπότιτλο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ – ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ –ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται το ονοματεπώνυμο ή επωνυμία του παραγωγού καθώς και η χώρα καταγωγής και ο νομός, η πόλη, κοινότητα, κωμόπολη παραγωγής του προϊόντος (π.χ. Βάρδα Ηλείας, Μαραθώνας Αττικής, Βέλο Κορινθίας κ.λπ.) για τα εγχώρια οπωρολαχανικά, ή η χώρα καταγωγής και ο προμηθευτής, για τα εισαγόμενα οπωρολαχανικά, για κάθε παρτίδα χωριστά.

–       Τρίτη στήλη με τον υπότιτλο «ΕΙΔΟΣ –ΠΟΙΚΙΛΙΑ – ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ».

Στη στήλη αυτή κατονομάζεται το είδος, η ποικιλία και η ποιοτική κατηγορία, όπου οι ενδείξεις αυτές προβλέπονται(π.χ. ροδάκινα λευκόσαρκα έξτρα), για κάθε παρτίδα χωριστά. Ειδικά για το είδος πατάτες, η ποικιλία αναγράφεται υποχρεωτικά.

–       Τέταρτη στήλη με τον υπότιτλο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΟΡΑΣ ΗΜΕΡΑΣ».

Στην στήλη αυτή αναγράφεται ο αριθμός κάθε τιμολογίου αγοράς ημέρας (του ίδιου προϊόντος, ίδιας ποικιλίας και ποιοτικής κατηγορίας) καθώς και η ημερομηνία έκδοσής του.

–               Πέμπτη στήλη με τον υπότιτλο «ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ Ή ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΛΛΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται το καθαρό βάρος κάθε είδους ή η ποσότητα με άλλη μονάδα μέτρησης (π.χ. ζεύγη –τεμάχια) όπως αυτό προκύπτει από το σχετικό παραστατικό διακίνησης.

–       Έκτη στήλη με τον υπότιτλο «ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται η τιμή κτήσης για κάθε αγορά είδους όπως αυτό προκύπτει από το σχετικό παραστατικό διακίνησης.

–       Έβδομη στήλη με τον υπότιτλο «ΑΞΙΑ ΚΤΗΣΗΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται η αξία κτήσης για κάθε αγορά είδους όπως αυτή προκύπτει από το σχετικό παραστατικό διακίνησης.

–       Όγδοη στήλη με τον υπότιτλο «ΜΕΣΟΣΤΑΘΜΙΚΗ ΤΙΜΗ ΚΤΗΣΗΣ».

Στη στήλη αυτή αναγράφεται η μεσοσταθμική τιμή κτήσης η οποία προκύπτει από το πηλίκο της διαίρεσης της συνολικής αξίας κτήσης δια της συνολικής ποσότητας αγοράς ημέρας του ίδιου προϊόντος, ίδιας ποικιλίας και ποιοτικής κατηγορίας.

–               Ένατη στήλη με τον υπότιτλο «ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η΄ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗΣ» (ΠΙΝΑΚΑΣ Α παραγρ. 9 του άρθρου 67 της Α.Δ. 7/09 όπως τροποποιείται με την παρούσα).

Στην στήλη αυτή αναγράφονται ο αριθμός παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής.

ε) ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΓΟΡΩΝ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ

ΑΥΞΩΝ  ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

Α/Α EγγραφήςΣτοιχεία παραγωγού, Χώρα καταγωγής και Τόπος παραγωγής ή Χώρα Καταγωγής και Προμηθευτής Είδος –Ποικιλία – Ποιοτική κατηγορίαΑριθμός

Τιμολογίων

Αγοράς

Ημέρας –Ημερομηνία

Καθαρό βάρος

Συσκευασμένου προϊόντος .ή ποσότητα (ζεύγη-τεμάχια )

Τιμή κτήσης προϊόντος Αξία κτήσης Μεσο

σταθμική Τιμή Κτήσης

Αριθμός παρτίδας παραγωγής ή εισαγωγής (για τα προϊόντα του ΠΙΝΑΚΑ Α)
1.Γιώτης Νίκος

Βάρδα Ηλείας

Πατάτες spuda117/28-03-201150 κιλά0,70

ευρώ

35 ευρώ0,68 ευρώ
2.Σπύρου

Λεωνίδας

Τρίπολη Αρκαδίας

Πατάτες spuda2025/28-03-2011100 κιλά0,65 ευρώ65 ευρώ0,68 ευρώ
3.Σακάς Δημήτριος

Θήβα Βοιωτίας

Πατάτες spuda825/28-03-2011200 κιλά0,75

ευρώ

150 ευρώ0,68 ευρώ
4.Πέτρου Γεώργιος Ψαχνά ΕυβοίαςΠατάτες spuda350/28-03-2011150 κιλά0,60

ευρώ

90 ευρώ0,68 ευρώ