ΜΕΡΟΣ Γ’ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ   Άρθρο 20 Υποχρεώσεις του φορέα της άδειας  

  1. Ο φορέας της άδειας υποχρεούται:

α) να συμβληθεί ή να τροποποιήσει την τυχόν υφιστάμενη σύμβαση με τον πάροχο δικτύου, ο οποίος καλύπτει πληθυσμιακά την περιφερειακή ζώνη για την οποία χορηγείται η άδεια, εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία χορήγησής της, προκειμένου καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της να είναι συμβεβλημένος με τον πάροχο δικτύου και να διασφαλίζει την αδιάλειπτη και τεχνικά άρτια μετάδοση και μεταφορά του προγράμματός του προς τις εγκαταστάσεις του παρόχου δικτύου,

β) να πληροί όλες τις προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της,

γ) να μην εκχωρεί σε τρίτο τη συντακτική ευθύνη του προγράμματός του, όπως αυτή ορίζεται στην περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4779/2021 (Α’ 27),

δ) να τηρεί τους όρους του παρόντος, τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ν. 4779/2021, την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα,

ε) καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της άδειας να διατηρεί στην Ελληνική Επικράτεια εγκατάσταση, με την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4779/2021, και να δηλώνει αντίκλητο εγκατεστημένο στην Ελληνική Επικράτεια για την εκπροσώπησή του ενώπιον των αρμόδιων ελληνικών αρχών, και

στ) να γνωστοποιεί στο Ε.Σ.Ρ. οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων που αποτελούν περιεχόμενο της άδειας, καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή των προϋποθέσεων χορήγησής της, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη συντέλεση της μεταβολής.

  1. Ο φορέας της άδειας υποχρεούται να καταβάλει ετησίως για την άσκηση του εποπτικού έργου του Ε.Σ.Ρ. τα κατωτέρω ποσά:

α) εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ για την Περιφερειακή Ζώνη 9 (περιοχή απονομής Αττικής),

β) τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ για τις Περιφερειακές Ζώνες 2 και 3 (περιοχές απονομής Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής),

γ) δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ για τις Περιφερειακές Ζώνες 1, 5, 6, 7 και 10 (περιοχές απονομής Έβρου, Πλάκας, Θάσου, Παγγαίου, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Ακαρνανικών, Αίνου, Πάτρας, Κορίνθου, Πύργου, Τρίπολης, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Σπάρτης, Βόλου, Λάρισας, Κρήτης) και

δ) δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για τις Περιφερειακές Ζώνες 4, 8, 11, 12 και 13 (περιοχές απονομής Φλώρινας, Μεταξά, Λαμίας, Καρπενησίου, Δωδεκανήσων, Σάμου, Καστελόριζου, Κυκλάδων, Λέσβου).

Τα ποσά του πρώτου εδαφίου καταβάλλονται στο Ελληνικό Δημόσιο τον Ιανουάριο εκάστου έτους, αποδίδονται μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού στο Ε.Σ.Ρ. και υπολογίζονται αναλογικά από την έναρξη εκπομπής σε υψηλή ευκρίνεια (high definition).

  1. Η τήρηση των όρων του παρόντος ελέγχεται από το Ε.Σ.Ρ. με κάθε πρόσφορο μέσο, ιδίως με τη συνδρομή φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143) από τους οποίους δύναται να ζητά κάθε απαιτούμενο στοιχείο, καθώς και ειδικών εμπειρογνωμόνων.
  • 4 Μαΐου 2026, 01:14 | Ειρήνη Μ.

    Επί της παραγράφου 2:Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσο, τα κανάλια και γενικότερα οι πάροχοι οπτικοακουστικών μέσων, «χρηματοδοτούν» την ανεξάρτητη αρχή ΕΣΡ για την άσκηση του εποπτικού της έργου, μέσω των προστίμων που τούς επιβάλλονται για παραβάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, τα οποία αποτελούν έσοδα του δημοσίου και έμμεσα και του ΕΣΡ. Συνεπώς, η «πληρωμή» γίνεται κυρίως μέσω της επιβολής κυρώσεων όταν παραβιάζεται το νομικό πλαίσιο. Ένα επιπλέον ετήσιο τέλος στους Τ/Σ κρίνεται απαγορευτικό και θα είναι εξοντωτικό, δεδομένου του κόστους εκπομπής τους που συνεχώς αυξάνεται, των υποχρεώσεων προς τρίτους φορείς που ήδη επιβαρύνονται και συνεπώς προτείνεται αρχικά η κατάργησή του άλλως ο επανακαθορισμός των ποσών με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μέσων.

  • Με τις διατάξεις της παρ. 2 εισάγονται τέλη υπέρ του ΕΣΡ, ανταποδοτικού χαρακτήρα, για το έργο της εποπτείας των παρόχων που θα αδειοδοτηθούν με βάση το παρόν νομοσχέδιο. Ο νομοθέτης αναγνωρίζει μεν το φόρτο εργασίας του προσωπικού του ΕΣΡ για το απαιτούμενο εποπτικό έργο, ωστόσο απουσιάζει από το νομοσχέδιο οποιαδήποτε διάταξη για την οικονομική ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΡ για την επιτέλεση του έργου αυτού. Για τη μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στο υψηλού επιπέδου έργο που παράγει το προσωπικό του ΕΣΡ και γενικότερα ανάμεσα στο υψηλού επιπέδου έργο που παράγει το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών και στο πολύ χαμηλό ύψος των μισθολογικών απολαβών του, παραπέμπουμε στα σχόλια μας στο άρθρο 30. Θεωρούμε επιβεβλημένη τη θεσμοθέτηση στο παρόν νομοσχέδιο της χορήγησης ειδικής πρόσθετης αμοιβής στα μέλη του προσωπικού του ΕΣΡ, με το κόστος της να καλύπτεται από τα θεσμοθετούμενα τέλη ανταποδοτικού χαρακτήρα υπέρ του ΕΣΡ.

  • 3 Μαΐου 2026, 18:50 | ΙΩΑΝΝΗΣ

    Το προβλεπόμενο ύψος του τέλους είναι δυσανάλογο σε σχέση με τον κύκλο εργασιών της πλειονότητας των επιχειρήσεων και ενδέχεται να οδηγήσει σε μη βιώσιμες καταστάσεις.
    Προτείνεται η αναπροσαρμογή του σε ρεαλιστικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η χρηματοδότηση της Αρχής όσο και η επιβίωση των εποπτευόμενων φορέων.

  • 3 Μαΐου 2026, 12:24 | Μιχάλης Πετρόπουλος

    Η καταβολή ετήσιου τέλους υπέρ του ΕΣΡ ανάλογα με την περιοχή κατανομής διατυπώνεται γενικά, χωρίς εξειδίκευση των κριτηρίων καθορισμού των ποσών. Παρουσιάζεται ως ανταποδοτικό τέλος για την εποπτικό έργο του ΕΣΡ, αλλά δεν αιτιολογείται η σχέση κόστους της εποπτείας σε σχέση με το ποσό που υποχρεώνεται ο κάθε σταθμός να πληρώνει. Δεν αιτιολογείται πώς προκύπτουν αυτά τα ποσά, ούτε ποιο είναι το κόστος εποπτείας. Για λόγους διαφάνειας προτείνεται η πρόβλεψη αντικειμενικών κριτηρίων, όπως το μέγεθος και η οικονομική δυνατότητα του σταθμού (π.χ. κύκλος εργασιών, διαφημιστικά έσοδα, εύρος κάλυψης), ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα. Ιδίως για μικρότερους σταθμούς, τα προβλεπόμενα ποσά είναι απαγορευτικά και στην πραγματικότητα τους αποκλείουν από την αγορά.

  • 2 Μαΐου 2026, 10:01 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΑΚΗΣ

    Η ετήσια υποχρέωση των παρόχων υπέρ του ΕΣΡ πρέπει να καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη την πραγματική οικονομική κατάσταση των μέσων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την τελευταία 10ετία με οικονομική κρίση, στροφή του κοινού σε εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης – ψυχαγωγίας, αλλά και της επιβάρυνσης τους από το κόστος λειτουργίας του δικτύου του παρόχου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής.

  • 2 Μαΐου 2026, 08:17 | Ένωση Ιδιοκτητών Περιφερειακής Τηλεόρασης «ΕΝ.Ι.ΠΕ.Τ.»

    Επί της παραγράφου 2 και σχετικά με τον καθορισμό του ετήσιου τέλους εποπτείας υπέρ του ΕΣΡ προτείνεται ο επανακαθορισμός των ποσών με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των μέσων. Τα αναγραφόμενα στο σχέδιο νόμου ποσά, υπερβαίνουν τα καθαρά κέρδη (όπου υπάρχουν) της συντριπτικής πλειοψηφίας των λειτουργούντων περιφερειακών σταθμών, όπως προκύπτουν από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς. Εάν συνδυαστεί η συγκεκριμένη ετήσια επιβάρυνση με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του παρόντος σχεδίου νόμου, είναι προφανές πως δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις.
    Για να διασφαλιστεί η αρχή της αναλογικότητας, χωρίς να θίγεται η αποτελεσματική άσκηση του εποπτικού έργου της Αρμόδιας Αρχής θα πρέπει το ποσό του ετήσιου τέλους, εάν αυτό καθοριστεί ανά περιφερειακή ζώνη, να μειωθεί στο ήμισυ, λαμβανομένων υπόψη των πραγματικών οικονομικών συνθηκών της περιφερειακής τηλεοπτικής αγοράς και της ανάγκης διατήρησης της λειτουργικής και χρηματοοικονομικής ευρωστίας των επιχειρήσεων και να υπολογιστεί με αναγωγή στον πίνακα κατανομής πληθυσμού που έχει εκδώσει και εφαρμόζει η ΕΕΤΤ με την απόφαση 951/01/2020 ΦΕΚ Β΄ 3725.
    Εναλλακτικά με στόχο τον πιο αναλογικό επιμερισμό της οικονομικής επιβάρυνσης, προτείνουμε τον υπολογισμό του ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών που προέρχονται αποκλειστικά από την τηλεοπτική διαφημιστική δραστηριότητα του Φορέα της αδείας κατά τα οριζόμενα στο αρ. 3 παρ. 15 το ν. 3592/2007. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις εξισορροπούν την ανάγκη χρηματοδότησης του εποπτικού έργου της Αρμόδιας Αρχής με τον θεμιτό στόχο της οικονομικής βιωσιμότητας των εποπτευόμενων φορέων.

  • 28 Απριλίου 2026, 14:42 | GEA- Grammo Ερατώ Απόλλων

    Προς απόδειξη της τήρησης της διάταξης του αρ. 20 παρ. 1 εδ. δ’ του σχεδίου νόμου, προτείνεται να συμπεριληφθεί Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (το οποίο θα εκδίδεται από τους νομίμως λειτουργούντες ΟΣΔ σε ετήσια βάση) στον κατάλογο εγγράφων που προσκομίζονται στο ΕΣΡ.
    Ειδικότερα:
    1. ‎ Οι φορείς της άδειας υποχρεούνται να προσκομίζουν στο ΕΣΡ, εντός του πρώτου τριμήνου κάθε έτους, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης (Cοmpliance Certificate), το οποίο θα εκδίδεται ετησίως από τους νομίμως λειτουργούντες στην Ελληνική Επικράτεια Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ) και θα πιστοποιεί την τακτοποίηση των σχετικών οφειλών για το προηγούμενο έτος.
    2. Το εν λόγω πιστοποιητικό εντάσσεται στον επίσημο κατάλογο των υποχρεωτικών δικαιολογητικών που τηρούνται στον σχετικό φάκελο του σταθμού στο ΕΣΡ. Η ως άνω υποχρέωση αφορά σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα που υπόκεινται στον έλεγχο του ΕΣΡ.
    3. Η μη προσκόμιση του πιστοποιητικού ή η διαπιστωμένη αυθαίρετη διακοπή της καταβολής των νόμιμων αμοιβών συνιστά παράβαση των όρων λειτουργίας του σταθμού και δύναται να ενεργοποιήσει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, κατά το άρθρο 24 του παρόντος.

  • 21 Απριλίου 2026, 19:21 | Λάμπρος Καρράς

    Στις υποχρεώσεις του φορέα να αφαιρεθεί «το καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της να είναι συμβεβλημένος με τον πάροχο δικτύου» αλλά να γίνει συμφωνητικό 2ετίας λόγω του ότι στο μέλλον είναι πιθανό η ΕΡΤ Α.Ε. να αποτελέσει πάροχο δικτύου.
    Για την παράγραφο 2 να μεριμνήσει η πολιτεία για εκπτωτικό bonus σε όσους παρόχους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ή απασχολούν περισσότερο προσωπικό και συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας.

  • 20 Απριλίου 2026, 18:25 | Γιώργος Αντωνίου

    Ως προς το άρθρο 20, παρ.2 θα πρέπει να εξετάσετε και το ποσό που πληρώνει ο φορέας στον πάροχο δικτύου κι αν αυτό είναι βιώσιμο για την επιχείρηση σε βάθος 10ετίας.