Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Αναμένονται προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπ όψιν τους στοιχεία όπως συγκοινωνίες, οικονομική ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, χωροταξικός σχεδιασμός, προηγούμενες παρεμβάσεις, κόστος υλοποίησης και συμμετοχικότητα πολιτών και οργανισμών.

Λόγω της φύσης της δράσης, οι προτάσεις θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνουν υπ όψιν τους και τον τρόπο που θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδεχόμενη υλοποίησή της (πχ χρήση χαρτών και φωτογραφιών, παρουσίαση βίντεο κλπ).

  • 26 Ιουλίου 2011, 09:11 | φανης

    υπευθυνα για το χαλι στο ιστορικο κεντρο ειναι:
    α. ο ακαιρος (τοτε) δακτυλιος , που εδιωξε τις νεες οικογενειες και παμπολλες μικρες επιχειρησεις απο το κεντρο
    β. ο νομος για τα διατηρητεα, που «γεννησε» ερειπωμενα ασυντηρητα κτιρια, ελκυστικα μονο σε εξαθλιωμενους μεταναστες
    γ. η «αποκεντρωση» του πολεοδομικου σχεδιασμου στους αμετρητους δημους, κυριως της νοτιας και ανατολικης αττικης, που οδηγησε στην ανεξελεγκτη μεγεθυνση τους και την κατασκευη τεραστιου κτιριακου αποθεματος, ενθαρρυνοντας περαιτερω την εξοδο απο το κεντρο

    εαν δεν ανανεωθει το κτιριακο αποθεμα του κεντρου και δεν παψει η αλογιστη επεκταση της «αθηνας», μη περιμενετε απο τη μικρομεσαια ταξη να επιστρεψει στην κυψελη και στα πατησια!

  • 25 Ιουλίου 2011, 19:27 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΑΣ

    η εικόνα του ιστορικού κέντρου της πόλεως των Αθηνών μονάχα θλίψη και οίκτο προκαλεί.Εχουμε καθήκον να την αλλάξουμε προς το καλύτερο.Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με γεναία μέτρα όπως τα κάτωθι.
    1 Η πεζοδρόμηση σχεδόν ολόκληρου του οδικού άξονα του ιστορικού κέντρου
    2 Το γκρέμισμα των παλαιών,εγκατελειμένων και άθλιων κτιρίων
    3 Η τοποθέτηση σε όλη την έκταση του ιστορικού κέντρου ανδριάντων και προτομών μεγάλων προσωπικοτήτων της ιστορίας της πόλεως των Αθηνών και της Ελλάδος γενικότερα.Είναι προτιμότερα από τα χαμηλής ποιότητας έργα της μοντέρνας τέχνης.
    4 Η αντίκατασταση των πεπαλαιωμένων κτιρίων με νέα τα οποία θα είναι νεοκλασσικού ρυθμού.Δηλαδή η αντικατάσταση κάτι άσχημου με κάτι όμορφο.
    5 Η δημιουργία ποδηλατόδρομων σε κύρια και κομβικά τμήματα του οδικού άξονα του ιστορικού κέντρου.
    6 Η άμεση απομάκρυνση των τοξικομανών,των λαθρομεταναστών και των ταραχοποιών στοιχείων.
    7 Η δημιουργία πολιτιστικών ιδρυμάτων στα οποία ο κάτοικος αλλά και ο επισκέπτης των ΑΘΗΝΩΝ θα έχει την δυνατότητα να μελετήσει όποια επιστήμη επιθυμεί,να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας είτε γραπτώς είτε κάνοντας χρήση οπτικοακουστικών μέσων.
    8 Η μεταβολή της πλατείας ομονοίας σε ανθρώπινη με την δενδροφύτευση της και την τοποθέτηση του ανδριάντα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ που λείπει απο την πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους.
    9 Η δημιουργία πάρκων αναψυχής οπου τούτο είναι εφικτό.

  • 25 Ιουλίου 2011, 19:26 | ΚΥΙΑΚΟΣ

    Για την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων στο ιστορικό αλλά και στο ευρύτερο κέντρο, για την ανάδειξή του ως τόπο κατοικίας και την προσέλκυση νέων κατοίκων, ένα επιπλέον ζήτημα που πρέπει να ληφθεί υπόψην είναι η ηχορύπανση από τον κυκλοφοριακό θόρυβο και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα οχήματα. Τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να περιοριστούν με στρατηγικές περιορισμού της διαμπερούς κίνησης των οχημάτων από το κέντρο, αναπλάσεις κεντρικών οδών όπως Πατησίων, Αχαρνών, Γ’ Σεπτεμβρίου. Προτείνω διαπλάτυνση πεζοδρομίων και κατασκευή ποδηλατοδρόμων, ώστε να μειωθεί ο «οφέλιμος» χώρος για τα οχήματα, συνεπώς να μειωθεί η ταχύτητά τους και συνεπώς η ηχορύπανση στις παρόδιες κατοικίες οι οποίες μάλιστα είναι πάρα πολλές. Δεν επιτρέπεται σε τόσο πυκνοδομημένες περιοχές να τρέχουν και ηχορυπαίνουν τα οχήματα όπως συμβαίνει σε περιφερειακές οδούς. Μια επιπλέον πρόταση είναι συστηματικοί έλεγχοι και επιβολή προστίμων από κλιμάκια της τροχαίας σε οχήματα και μηχανάκια με τρυπημένες εξατμίσεις και γενικά σε όσα οχήματα ξεπερνούν τα νόμιμα όρια θορύβου. Επίσης αντικατάσταση του οδοστρώματος με νέας τεχνολογίας υλικά που μειώνουν το θόρυβο των οχημάτων.

  • 25 Ιουλίου 2011, 18:41 | ΣΑΛΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πιστεύω ότι με θεσμοθετημένες πρότυπες αλλά και πρωτότυπες ενέργειες στα σημεία που χωλαίνουν στο ιστορικό κέντρο θα δημιουργηθεί ένα νέο πρόσωπο αρεστό σε όλους μας.

  • Σε συνέχεια των ανακοινώσεων για το Σχέδιο Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας και της παρουσίασης του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας /Αττικής 2021, η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά παραθέτει τις ήδη δημοσιοποιημένες θέσεις της για την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου και σημειώνει την ανάγκη για εξειδίκευση και εμπλουτισμό των ανακοινωθέντων μέτρων.
    – Δημιουργία θεσμού για την προσέλκυση και αξιολόγηση αρχιτεκτονικών και άλλων προτάσεων
    – One stop shop για τον έλεγχο/ έγκριση ανακαίνισης διατηρητέων κτιρίων & αδειοδότηση της ανακατασκευής εντός 6μήνου – Πρόγραμμα αποκατάστασης όψεων στην Σαλαμίνος, Ιάσονος και Κεραμεικού που φέρουν την μεγαλύτερη συγκέντρωση διατηρητέων στην περιοχή
    – Διαμόρφωση της οδού Κεραμεικού σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατοδρόμου και διαπλατυσμένου πεζοδρομίου σε ένα επίπεδο, σχεδιασμένη με ανακυκλωμένα και οικολογικά υλικά, για την ανάδειξή της σε πολιτιστικό άξονα συνδέοντας το Εθνικό Θέατρο με την Τεχνόπολη μέσω της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης και ήπιος ανασχεδιασμός της οδού Σαλαμίνος σε συνδυασμό με την ανάδειξη του Δημοσίου Σήματος με αποτέλεσμα την σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων Κεραμεικού και Ακαδημίας Πλάτωνος
    – Προκήρυξη διαγωνισμού ιδεών για την ιδεατή επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου ΙΚΑ
    – Αξιοποίηση εργαλείων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για αστική ανάπτυξη όπως το Jessica
    – Έλεγχος των οίκων ανοχής και του κινεζικού εμπορίου (αποθήκες, χονδρική κλπ). Να ρυθμιστεί η λειτουργία και η συγκέντρωσή τους
    – Ανάπλαση και τελική διαμόρφωση της Πλατείας Αυδή, με επανατοποθέτηση της μόνης Παιδικής Χαράς της περιοχής
    – Άμεση κατασκευή του δημόσιου νηπιαγωγείου στο οικόπεδο του ΟΣΚ Σφακτηρίας και Λεωνίδου και του δημοτικού παιδικού σταθμού στο οικόπεδο του Δήμου Αθηναίων Θερμοπυλών & Λεωνίδου
    – Εκτροπή της διέλευσης υπερτοπικών γραμμών λεωφορείων από το εσωτερικό της περιοχής (περνούν συνολικά 12 γραμμές)
    – Εφαρμογή του μέτρου ελεγχόμενης στάθμευσης

  • Για να δομηθεί διαδικασία crowd sourcing για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ένα πλαίσιο κατευθύνσεων και ενεργειών από το οποίο θα προκύψουν οι ανάγκες και η πλατφόρμα στην οποία θα κληθούν πολίτες, επαγγελματίες, εταιρείες να προσφέρουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους σε ζητήματα που χρήζουν παρέμβασης όπως η ασφάλεια, δικαιοσύνη, οικονομία, αστικό περιβάλλον (φυσικό, δομημένο, ιδιωτικό, δημόσιο), τουρισμός & πολιτισμός, κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες. Το ζήτημα της αναβάθμισης του Κέντρου υπερβαίνει μεθοδολογίες συγκέντρωσης πληροφορίας (illegal signs). Απαιτεί τεχνογνωσία και διαχρονικότητα στην δέσμευση σε σχέση με τις πολλές παραμέτρους που συνιστούν το πρόβλημα της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας και που απαιτούν ουσιαστικούς πόρους για να μεταλλαχθούν σε ευκαιρίες από προκλήσεις που είναι σήμερα.

  • Οι προτάσεις της Περιφέρειας Αττικής στα Προβλήματα ανά θεματικό τομέα:

    ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

    • Ενίσχυση μεικτών κλιμακίων ΕΛ.ΑΣ.-Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων

    • Εντατικοποίηση εφόδων στα σημεία δράσης-Κατασχέσεις προϊόντων

    • Εντοπισμός-έφοδοι-κατασχέσεις στις παράνομες αποθήκες

    • Να δοθούν άδειες μικροπωλητών προϊόντων αυτοπαραγωγής ή τοπικής τέχνης (της πατρίδας τους) σε νόμιμους μετανάστες.

    • Να δημιουργηθούν πολυπολιτισμικές αγορές.

    ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    • Δωρεάν διανομή συριγγών

    • Μετεγκατάσταση Μονάδων Συντήρησης ΟΚΑΝΑ σε περιφερειακά νοσοκομεία για να δημιουργηθεί αναβάθμιση γύρω από αυτές.

    • Δημιουργία Σταθμών Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων

    • Περιφέρεια και Δήμος να παραχωρήσουν ισόγειους χώρους 50 τ.μ. για να δημιουργηθούν Σταθμοί Άμεσης Πρόσβασης που σε συνεργασία με την ομάδα ΚΕΘΕΑ-ΜΟΣΑΙΚ να υποστηρίζουν τους ναρκομανείς και να τους παραπέμπουν σε προγράμματα άμεσης απεξάρτησης.

    • Συνεργασία Περιφέρειας-ΕΛ.ΑΣ.-ΚΕΘΕΑ ώστε να δρουν συνεργαζόμενες ομάδες σε κτήρια που έχουν καταληφθεί από ναρκομανείς και να λαμβάνουν αντίστοιχη φροντίδα οι «ασθενείς».

    • Διαχωρισμός χρήστη και εμπόρου ναρκωτικών.

    ΚΤΗΡΙΑ

    • Υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ εμπλεκόμενων φορέων
    • Απαλλοτριώσεις εγκαταλελειμμένων σπιτιών.
    • Απομάκρυνση παράνομων αλλοδαπών – φιλοξενία τους σε ασφαλή σημεία μέχρι τη νομιμοποίησή.
    • Διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
    • Καθαρισμοί επικίνδυνων κτηρίων.
    • Κλείσιμο παράνομων κτηρίων.
    • Αποκατάσταση κοινωνικού ιστού – γειτονιάς

    ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    • Να τεθεί επικεφαλής επιτροπής Συντονισμού ο Πρωθυπουργός ώστε να διαχειριστεί τις συναρμοδιότητες των υπουργείων για αμεσότερα αποτελέσματα.
    • Οι μετανάστες που δύνανται να νομιμοποιηθούν να παραμείνουν. Οι υπόλοιποι να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους.

    Βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων παραμένει η άμεση επίλυση του μείζονος προβλήματος της συναρμοδιότητας των εμπλεκόμενων φορέων που εμποδίζει οποιαδήποτε αποτελεσματική παρέμβαση (Νόμος fast track).

  • 25 Ιουλίου 2011, 15:42 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Κ

    ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ(ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΕΡΓΑ)ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ; ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ; ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟ; ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΉ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΆΘΜΙΣΗ;Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΚΕΤΟ!ΧΥΤΑΣ ΨΥΧΏΝ! ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ: ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ,ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΑ(ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΤΑ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΕΛΗΜΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ)ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΠΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΣΤΕΓΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΝΗΠΙΑΓΩΓΊΩΝ, ΕΚΘΕΣΙΑΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, Ή ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ. ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΆΛΛΟΝΤΟΣ (ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΙΣΧΟΣ,ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ ΟΔΟΙ,ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ )ΔΩΣΤΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ,ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΥΡΗΤΗΡΙΑ ΧΩΡΟΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ,ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΟΡΝΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ.
    ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΕΡΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΔΙΑΜΜΕΝΟΝΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ,ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΜΟΡΙΏΝ,ΑΠΕΛΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ.ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΦΟΡΕΩΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΩΝ ΑΝΟΧΗΣ.ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΗΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ (ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ) ΠΕΡΟΠΟΛΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΜΕ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΠΕΡΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ,ΛΑΘΡΕΜΟΡΙΑΣ,ΗΘΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΉΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΚΓΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΛΛΟΔΠΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΩΝ ΑΝΕΥ ΝΟΜΙΜΩΝ ΑΔΕΙΩΝ. ΘΕΣΠΙΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ,ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΕΛΕΧΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΣΕ ΥΠΟΓΕΙΑ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΝΕΥ ΑΔΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΛΕΓΚΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΘΟΡΥΒΩΝ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ,ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΥ,ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ,ΟΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΡΟΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΡΘΑ ΠΡΑΤΟΥΝ.ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΟΠΟΥ ΕΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ.ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΠΙΣΩ ΣΤΟΝ 21 ΑΙΩΝΑ ΕΙΜΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΗ.ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΗΤΕΡΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

  • 25 Ιουλίου 2011, 15:42 | Παναγιώτης Δημόπουλος

    Η λύση για την αναβάθμιση του κέντρου έχει πολλές συνιστώσες, κυρίως της οικονομικής του χώρου. Για το σκοπό αυτο πρέπει να δοθεί το έργο της μελέτης αναβάθμισης στα Πανεπιστήμια Νομικών και Οικονομικών Σπουδών, και στις Σχολές της Αρχιτεκτονικής, και στη συνέχεια, οι λύσεις που θα προταθούν από τους επιστήμονες (ή τις ομάδες εργασίας των φοιτητών), αυτές να μπουν στη διαβούλευση.
    Έτσι θα προκριθεί η λύση που είναι επιστημονικά σωστή και περισσότερο αρεστή στο λαό της Αθήνας.
    Νομίζω ότι τα βήματα της αναβάθμισης πρέπει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κι ας είναι λίγο αργά. Πρόβλημα χρόνου δεν έχουμε. Πρόβλημα από την έλλειψη ιδεών, συγροτημένων σε ένα ενιαίο σχέδιο λειτουργικό και φιλικό προς τους κατοίκους της Αθήνας, αυτό είναι που μας λείπει. Αν είναι λοιπόν να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, ας το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά.

  • 25 Ιουλίου 2011, 00:26 | Πηνελόπη

    AΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ-ΑΠΟΓΝΩΣΗ
    Απο το 2009 που η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και τα επακόλουθά της, εγκληματικότητα ,κίνδυνοι γιά τη δημόσια υγεία ,λαθρεμπόριο ,ανύπαρκτη ποιότητα ζωής ,καταστρέφουν συστηματικά το ιστορικό κέντρο και τις ΖΩΕΣ των κατοίκων που ζουν γύρω απ’ αυτό (6η Διαμερ.Κοιν.),έχουν σταλεί στους αρμόδιους ,αμέτρητες προτάσεις ακόμη και εξώδικα (μέχρι και επιστολές στον ίδιο τον Πρωθυπουργό).
    Εχουν εξαγγελθεί μέτρα που μένουν στα χαρτιά ,οι υπάρχοντες νόμοι δεν εφαρμόζονται (όπως ο 3386/2005),τα συνταγματικά μας δικαιώματα καταπατώνται καθημερινά ,ΤΙ ΝΟΗΜΑ έχει η συγκεκριμένη ενέργεια ;
    Λύσεις υπάρχουν,τις γνωρίζετε καλλίτερα από εμάς ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ υπάρχει;
    Δυστυχώς ,φαίνεται πως ΟΧΙ καιτούτο αφορά Κυβέρνηση και αντιπολίτευση .
    Τρία είναι τα ενδεχόμενα για αυτη την απαράδεκτη αδράνεια :
    1)Ή δεν έχετε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος (κοινώς εθελοτυφλείτε)
    2)Ή το γνωρίζετε και σας είναι αδιάφορο γιατί δεν έχει (ακόμη) επιπτώσεις στη δική σας ζωή
    3)Ή δεν θυμάστε ότι ,ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ προς τους πολίτες (σύμφωνα με το Σύνταγμα) ,είναι η διφύλαξη της δημόσιας τάξης και υγείας.
    Οποιοδήποτε απ’τα τρία κι αν ισχύει οδηγεί στην ίδια ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ και ΑΠΟΓΝΩΣΗ όλους εμάς που εκτός από την οικονομική υποβάθμιση βιώνουμε και την απόλυτη εξαθλίωση της καθημερηνότητας μας .
    ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ,ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΕΙΣ ,ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΤΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ

  • 24 Ιουλίου 2011, 21:45 | Αντρέας Βασιλιάς

    Το ζήτημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν μπορεί να αποτελεί μια ξεχωριστή πολιτική δράση. Πρέπει να είναι ενταγμένο στη γενικότερη πολιτική στρατηγική που χαράσσει η πολιτεία. Με αυτή την έννοια το ζήτημα της απρόσκοπτης θεσμικής λειτουργίας του κράτους, αποτελεί την εκ των ουκ άνευ παραδοχή. Σε όλες τις δράσεις και λειτουργίες π.χ. α) αστυνόμευση, β) παροχή κοινωνικής αρωγής, γ) δημιουργία υποδομών κοινοτικής υγείας/ψυχικής υγείας/πρόνοιας, δ)σε πολιτιστικές δράσεις, κ,λπ. η πολιτεία χρειάζεται να λειτουργεί συντεταγμένα και με συνέπεια. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε δεν συμβαίνει. Παράδειγμα στην ψυχική υγεία και ενώ ήδη με νόμο απο τη δεκαετία του 1980 έχει θεσμισθεί το αστικό κοινοτικό κέντρο ψυχικής υγείας, μέχρι σήμερα λειτουργεί στο δήμο της Αθήνας μόνον ένα, αυτό στο Παγκράτι. Άρα το ζήτημα δεν είναι οι προτάσεις, ( οι περισσότερες που έχουν κατατεθεί είναι ιδιαίτερα γόνιμες), αλλά η πολιτική βούληση η καταγραφή των προβλημάτων, η αξιολόγηση τους, η σύνδεση τους με τον κεντρικό σχεδιασμό και επί μέρους πολιτικές και η υλοποίηση τους. Ως αρχικές προτάσεις θα κατέθετα: α)σε ότι αφορά στο μεταναστευτικό/άστεγοι μπορούμε κάλλιστα να ακολουθήσουμε το γαλλικό μοντέλο των ξενώνων, β) εφαρμογή μιας τομεακής πολιτικής για την ψυχική υγεία σε επίπεδο πρωτοβάθμιας πρόληψης (αγωγή κοινότητας, ενημέρωση, ευαισθητοποίηση σε ειδικά θέματα που τρομάζουν όπως τοξικομανείς, ψυχικά άρρωστοι), δ) κίνητρα για νέους και παιδιά των περιοχών (έρευνα πεδίου για παιδικούς σταθμούς, σχολεία,κέντρα ημερήσιας απασχόλησης),ε)δημιουργία πιθανών μόνιμων κέντρων πολιτισμικών δρασηριοτήτων, π.χ. κέντρα για νέους καλλιτέχες, ζωγράφους, κ.λπ. Κλείνοντας νομίζω ότι η περίπτωση « Χάγη» αποτελεί ένα ξεχωρίστο παράδειγμα μίμησης!

  • 23 Ιουλίου 2011, 18:43 | GEORGIOS PAPANIKAS

    είμαι κάτοικος και εργαζόμενος στο κέντρο της Αθήνας.
    Είναι γνωστό το πρόβλημα των τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας . Ηδη το γκέτο της οδού Τοσίτσα φιλοξενεί καθημερινά χιλιάδες τοξικομανείς χωρίς, εκτός των κατοίκων της περιοχής Εξαρχείων Νεαπόλεως, να ενοχλείτε κανείς. Ο Πληθυσμός αυτός αυξάνει καθημερινά με την προσθήκη αλλοδαπών και οι οποίοι πλέον αποτελούν πάνω από το 50% του συγκεκριμένου πληθυσμού.Οι συγκεκριμένοι δε ξένοι ελλείψει κοινωνικών δεσμών με την χώρα υπό την επίδραση της στέρησης,γίνονται εξαιρετικά παραβατικοί χωρίς να σημαίνει ότι οι συντοπίτες μας υστερούν.
    Ο Πρωθυπουργός (!!!) στα Λιόσια κάποια στιγμή ανακοίνωσε μέτρα για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι αναμφισβήτητα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι και όχι ως κολασμένοι. Το παράδειγμα της Κοπενχάγης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα οδηγό για τα δικά μας, όπου ένα παλαιό στρατόπεδο έχει μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας και αυστηρής διανυκτέρευσης (όχι εμπορίας ) αυτών των ανθρώπων με κανόνες υγιεινής, και στοιχειώδη πρόνοια αντί να διαμένουν στην Τοσίτσα και το προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου χωρίς νερό και τουαλέτες, ανάβοντας φωτιές τις κρύες νύχτες για να ζεσταθούν. Τι λέει ο Υπουργός Υγείας για την απομάκρυνση των κέντρων διάθεσης μεθαδόνης από το κέντρο? (ΟΚΑΝΑ).
    Θα δημιουργηθεί κάποια στιγμή ένα ειδικό σώμα για την αστυνόμευση του κέντρου ? Η ενεργοποίηση των ΥΜΕΤ και ΜΑΤ στο κέντρο για την εγκληματικότητα είναι στα όρια της ανοησίας. Νέα παιδιά που έχουν εκπαιδευτεί για άλλο σκοπό περιπολούν για τους τσαντάκηδες, τους εμπόρους ναρκωτικών, τις πόρνες, το παραεμπόριο , εναλλασσόμενοι κάθε ημέρα με άλλους συναδέλφους τους, χωρίς να γνωρίζουν ούτε την περιοχή ούτε τα στέκια.
    Θα επεκταθεί η αστυνόμευση και τις νυκτερινές ώρες? Είναι γνωστό ότι μετά την 20.00 , δεν υπάρχει πεζός αστυφύλακας στο κέντρο ούτε για δείγμα.
    Με την πορνεία που κατακλύζει το κέντρο καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αποτρεπτικό, τι θα γίνει? Ο νέος Υπουργός δικαιοσύνης θα φέρει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποτελεσματικότερα ?
    Οι παράνομοι 203 ή 207 οίκοι ανοχής στο κέντρο της Αθήνας, σε σύνολο 210 λειτουργούντων (!!!) θα νομιμοποιηθούν ?. Θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο που σύμφωνα με τις δηλώσει των αρμοδίων, καθιστά την σφράγιση των ανέφικτη ?
    Τελικά τα περισσότερα προβλήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της πολιτείας η οποία πρέπει να κινηθεί περισσότερο δημιουργικά και λιγότερο αναβλητικά.
    Γεώργιος Παπανίκας
    Κάτοικος κέντρου

  • 23 Ιουλίου 2011, 02:05 | Κώστας

    1. Να απομακρυνθούν οι σταθμοι πούλμαν για βαλκανικές χωρες από την πλατεία Καραισκάκη, την Αχαρνών και τους γύρω δρόμους, καθώς αποτελούν πόλο έλξης μεταναστών και φορέα μόλυνσης με τα καυσαέρια που εκλύουν τα λεωφορεία. οι σταθμοί αυτοί να μεταφερθούν στις παρυφές της πόλης και σίγουρα έξω από το κέντρο. Πώς έχουν άδεια τέτοια λεωφορεία να σταθμεύουν στο κέντρο;

    2. Απομάκρυνση των λαθρομεταναστών και μεταναστων γενικότερα, οι οποίοι έχουν διαλύσει την ζωή στην πόλη.

    3. Παταξη του παρεμπορίου και αυστηρές ποινές στους παραβατες.

    4. Να ξαναγυρίσουν δημόσιες υπηρεσίες που βρίσκονται τώρα διασκορπισμένες σε διάφορα σημεία της Αττικής.

    5. Να ξαναγυρίσουν πανεπιστημιακές σχολές. Η πόλη αποψιλώθηκε από ότι την κρατούσε ζωντανη χωρίς κανενα σχεδιασμό.

    6. Να υπάρξει όραμα και σχεδιασμός και όχι προχειρότητες και νεοπλουτίστικες νοοτροπίες.

    7. Να αποδοθούν επιτέλους πλατείες και πεζοδρόμια στους κατοίκους. Δεν ανήκουν ούτε στους λαθρομετανάστες, ούτε στις μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ και στο τριτοκοσμικό θέαμα που προσφερουν.

  • 22 Ιουλίου 2011, 23:58 | Μητρόπουλος Δημήτριος

    Νομίζω α)θα πρέπει να ακολουθηθούν τα συμπεράσματα της αλλαγής της Πλάκας επί Μελίνας β)να υπάρξει ουσιαστική αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας καθότι τώρα έχουν παρουσιαστεί και προβλήματα υγείας εκτός όλων των άλλων (ναρκωτικά, παρεμπόριο κτλ) γ)κίνητρα για οικιστική και επαγγελματική αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας δ) διαφημιστική κμπάνια του κέντρου της Αθήνας
    Ευχαριστώ πολύ

  • 22 Ιουλίου 2011, 14:19 | Νικολέτα Ζενέτου

    Η αναβάθμιση – αναγέννηση του Ιστορικού Κέντρου δεν είναι μια υπόθεση μόνο περιβαλλοντική αλλά και βαθειά κοινωνική και πολιτική. Η όποια πολιτική και αν ακολουθηθεί θα πρέπει να έχει ως γνώμονα δυο στοιχεία ‘τον άνθρωπό και το περιβάλλον’. Θα πρέπει να καθορίζει τη θέση του καθένα από τα δυο στην όποια πολιτική. Θα πρέπει να δημιουργεί συνέργειες του ανθρώπινου με του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Η βάση για μια επιτυχημένη και συγχρόνως βιώσιμη πολιτική είναι η σχέση του περιβάλλοντος με τον κοινωνικό σύνολο, ο βαθμός επικοινωνίας και αλληλεπίδραση τους.

    Προτάσεις ερευνητικών πεδίων

    Επαναπροσδιορισμός Χώρου
    – Ανάλυση της χωροταξίας της περιοχής όπως – οριοθέτηση – χαρακτηριστικά γνωρίσματα (πολιτιστικά, ιστορικά, κοινωνικά, οικονομικά)
    – Ανάλυση της υπάρχουσας δομής του χώρου (υπηρεσίες, φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία).
    – Τι συνίσταται ως ‘Ιστορικό Κέντρο’ και τι σημαίνει ‘Ιστορικό Κέντρο’ για την εκάστοτε εφαρμοσμένη πολιτική

    Όραμα
    – Ένα μέρος να ζεις – ζωντανή πόλη, ελκυστική γειτονιά, ενίσχυση κοινωνικής συνοχής
    – Ένα μέρος που μπορείς να πάς και να κυκλοφορήσεις – νέες καλύτερες χρήσεις του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος
    – Ένα μέρος να επενδύσεις – δυνατή οικονομία
    – Ένα μέρος να δουλεύεις – διεθνές και τοπικό
    – Ένα μέρος να διασκεδάζεις – τουριστική ανάπτυξη, 24ώρη χρήση
    – Ένα μέρος που δημιουργεί – αναγέννηση με βάση τον πολιτισμό, την γνώση, την κοινωνία

    Πολιτική Αναγέννησης
    – Νέο όραμα – νέοι δρόμοι – νέο μέλλον
    – Επαγγελματικές και οικονομικές ευκαιρίες
    – Νέα εικόνα – αναβάθμιση της υπάρχουσας εικόνας – Branding Policies
    – Ανάπτυξη φιλική προς το περιβάλλον και οικονομικά βιώσιμη
    – Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής
    – Πολυδιάστατη και συλλογική κοινωνική πολιτική

    Χρήσεις πχ.
    – ανοιχτοί χώροι
    – πάρκα
    – ζώνη χώρων στάθμευσης
    – πολιτιστικό κέντρο δραστηριοτήτων
    – εμπορική ζώνη
    – εύκολη πρόσβαση
    – ζώνες πεζών – ποδηλάτων
    – δομές που βελτιώνουν και προάγουν το πολιτιστικό, κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό καλό της κοινωνίας
    – μικτές δραστηριότητες – 24ώρου
    – πολιτικές κοινωνικής συνοχής, ένταξής, υγιεινής

    Πολιτική χρήσης γης – σχεδίου
    – Σεβασμός τοπικού περιβάλλοντος
    – Αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου
    – Βιώσιμες μετακινήσεις
    – Σεβασμός πολιτιστικής κληρονομιάς
    – Συνδέσεις με το υπάρχων περιβάλλον – αναβάθμιση αυτού – ενίσχυση αρχιτεκτονικού χαρακτήρα
    – Συντήρηση – αποκατάσταση πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
    – Πολιτική ως προς την αξία της γης
    – Σχεδιασμός Landmarks

    Δημόσιοι Χώροι
    – Νέο δίκτυο ευδιάκριτων και καλά καθορισμένων δημόσιων χώρων
    – Απεικόνιση και ενίσχυση του τοπικού περιβαλλοντικού χαρακτήρα
    – Ενίσχυση – αποκατάσταση – αναδημιουργία των αυθεντικών χαρακτηριστικών του φυσικού και δομημένου χώρου

  • Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας για να γίνει πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των τοξικομανών. Είχε προταθεί λύση στην οποία συμφωνούσε και ο πρωθυπουργός κος Α. Παπανδρέου, δηλαδή να χορηγείται η δόση σε όποιον δηλώνει τοξικομανής στα νοσοκομεία. Δεύτερο πρέπει να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών ,δηλαδή να μην υπάρχει εισροή μεταναστών και η απέλαση των παράνομα υπαρχόντων και αυτό απαιτει κέντρα φιλοξενίας ώστε να παραμείνουν εκεί όταν συλλαμβάνονται απο την αστυνομία πριν απελαθούν. Όταν επιτευχθούν αυτά τα δύο η πολιτεία με φορολογικές απαλλαγές και όρους δόμησης μπορεί να ωθήσει την αγορά κατοικίας και επιχειρήσεων ξανά στο ιστορικό κέντρο ώστε να το αναζωογονήσουν και να το φέρουν στην προηγούμενη ακμή του.

  • 21 Ιουλίου 2011, 22:39 | Γιάννα Κυτούδη

    Η κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κκέντρο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ακολουθήθηκαν επί σειρά ετών και δράσεων που δεν υλοποιήθηκαν, είτε καθόλου είτε στην κατάλληλη χρονική στιγμή. Πρόκειται για την εικόνα που αντανακλά το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της μετανάστευσης, νόμιμης ή μη, της αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης, αλλά και της αδιαφορίας και της έλλειψης κινητοποίησης όλων μας ως πολίτων και ως κατοίκων του λεκανοπεδίου. Γιατί το πρόβλημα αυτό είναι πρόβλημα όλων μας και όχι μόνον των κατοίκων της περιοχής αυτής, οι οποίοι ασφαλώς βρίσκονται σε ακόμη δυσμενέστερη θέση.
    θεωρώ πως για την αλλαγή της κατάστασης αυτής θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από το Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της Κυβέρνησης, η οποία ΄θα φέρει την ευθύνη και το βάρος των τελικών αποφάσεων, χαράζοντας τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν και επιβλέποντας την υλοποίησή τους.
    Εν ολίγοις ορισμένα από τα σημαντικότερα μέτρα που πρέπει να ληφθούν είναι:
    1) Μόνιμη μείωση του αριθμού μεταναστών που κατοικούν στην Ελλάδα σε ποσοστό που καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας μας, αλλά και δείκτες που αντανακλούν τη δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία μας, χωρίς να διαρυγνύεται ο κοινωνικός ιστός
    2) Την παροχή δημοσίων κτηρίων σε φορείς ή οργανώσεις στήριξης ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες και οι οποίοι με ίδια μέσα θα συντηρούν το κτήριο π.χ. στο Χαμόγελο του Παιδιού
    3) Έλεγχος σε εγκατελειμμένα κτήρια ή κτήρια τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία
    4) Τη δυνατότητα επιβολής ιδιαίτερα υψηλών προστίμων από τις αρμόδιες αρχές στους ιδιοκτήτες αυτών των κτηρίων (π.χ. για κτήρια τα οποία κατοικούνται μόνο απο μετανάστες, οι οποίοι σχεδόν πάντα είναι υπεράριθμοι ανά τ.μ.). Για αυτό θα πρέπει να θεσμοθετεί αυστηρό νομικό πλαίσιο, με μέριμνα για την άμεση υλοποίηση των προβλεπομένων, αλλά και για εναλλακτικές ποινές όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης των προστίμων, το οποίο όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί. Γιατί δυστυχώς ακόμη και όταν στη χώρα μας νομοθετούμε άριστα, στην εφαρμογή πάσχουμε, με ευθύνη όλων των συμετοχόντων στη διαδικασία εφαρμογής του νόμου, από τον απλό υπάλληλο ως και τον υψηλά ιστάμενο.
    5) Για το τέλος αφήνω ένα εξίσου σημαντικό μέτρο. Η έμμεση απομόνωση των κακοποιών ή άλλων στοιχείων από το κέντρο με την ενεργοποίηση της υγειούς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Κατά την προσωπική μου άποψη το κέντρο μιας πόλης δεν μπορεί να αποτελεί περιοχή αμοιγούς κατοικίας. Ένα προάστιο ίσως. Μια περιοχή «παίρνει ζωή» από την κίνηση των πολιτών σε αυτό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιστρέψουν στο κέντρο μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις με δραστηριότητες που πάντα υπήρχαν σε αυτό π.χ. βιοτεχνίες. Ο αποκλεισμός των βιοτεχνιών και άλλων επιχειρήσεων από το ιστορικό κέντρο δημιούργησε ένα κενό, το οποίο μοιραία καλύφθηκε από άλλου είδους συναλλαγές. Σας θυμίζω ότι ακόμη και σήμερα η πολιτική που ακολουθείται με τους νέους νόμους προβλέπει μόνον κατοικίες στο ιστορικό κέντρο. Εάν επιστρέψουν ορισμένες παραδοσιακές δραστηριότητες στο ιστορικό κέντρο, δεδομένου ότι το μέγεθός τους ή το αντικείμενο της δραστηριοποίησής τους δεν είναι επιβαρυντικό για το περιβάλλον, θα επιστρέψουν και κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες στο κέντρο. Έτσι θα ξεκινήσει σε συνδυασμό με άλλες δράσεις και τη συμμετοχή όλων, φορέων και πολιτών, ένας νέος κύκλος ζωής του κέντρου της πόλης μας.
    Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η πρώτη εικόνα που έχει ένας τουρίστας για την Αθήνα είναι αυτή του ιστορικού κέντρου. Ας ξεκινήσουμε από εκεί, αλλά να μην σταματήσουμε εκεί.

  • Η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της ιστορικής φυσιογνωμίας μιας πόλης μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος έλξης παραγωγικών δραστηριοτήτων στην εποχή της Οικονομίας της Γνώσης. Αλλά για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία εξευγενισμού, θα πρέπει να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, ο πολυλειτουργικός χαρακτήρας της περιοχής και να αναπτυχθούν νέες οικονομικές δραστηριότητες.
    Συνοπτικά οι άξονες παρέμβασης ανά θεματική ενότητα είναι οι ακόλουθοι:
    • Προστασία και ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κέντρου της Αθήνας. Ισόρροπη κατανομή των κεντρικών λειτουργιών. Έλεγχο στις χρήσεις γης.
    • Περιορισμός των οχλουσών δραστηριοτήτων. Απομάκρυνση βιοτεχνιών χονδρικού εμπορίου. Κινητροδότηση για την επαναφορά κατοικίας.
    • Συστηματικός έλεγχος Καφέ-Ιντερνέτ και γενικά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης.
    • Ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων και ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων που θα εξασφαλίζει την ενοποίηση των σημαντικότερων μνημείων της περιοχής.
    • Εμπορική εκμετάλλευση τμημάτων του δημόσιου χώρου με τοποθέτηση περιπτέρων και αναψυκτηρίων. Τοπικές και δημοτικές εκδηλώσεις σε κοινόχρηστους χώρους.
    • Πολιτική μηδενικής ανοχής από τις αστυνομικές αρχές.
    • Καθαριότητα και συχνότερη αποκομιδή απορριμμάτων. Φωτισμός.
    • Πάταξη παραεμπορίου. Εντατικοποίηση ελέγχων με επιτόπια καταστροφή παράνομων εμπορευμάτων.
    • Απομάκρυνση από το κέντρο όλων των υπηρεσιών του ΟΚΑΝΑ.
    • Απομάκρυνση αστέγων. Απομάκρυνση όλων των προνοιακών υπηρεσιών του Δήμου από το κέντρο της πόλης.
    • Μεταναστευτικός νόμος αλλά και επαρκής στελέχωση των αρμόδιων κρατικών αρχών.
    • Κέντρα φιλοξενίας μεταναστών στην Αττική, έξω από το Δήμο της Αθήνας. Μεταφορά όλων των υπηρεσιών αρωγής των μεταναστών εκτός της επίμαχης ζώνης.
    • Στενότερη συνεργασία με FRONTEX για να περιοριστεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών και να χρηματοδοτηθούν περισσότερες κοινές επιχειρήσεις επαναπατρισμού σε μακρινές χώρες.
    • Μετατροπή των ιστορικών κτιρίων του Πολυτεχνείου σε συγκρότημα μουσείων. Αντιμετώπιση προβλήματος συγκέντρωσης τοξικοεξαρτημένων ατόμων παραπλεύρως του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Οδό Τοσίτσα.

  • 21 Ιουλίου 2011, 03:13 | ΙΩΑΝΝΗΣ Σ,

    Θεωρώ πως δεν χρειάζονται μεγάλες ιδέες και προτάσεις που να αφορούν υλικοτεχνικές αναβαθμίσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα δαπανηρές και αμφιβόλου αποτελέσματος. Χρειάζονται όμως συγκεκριμένες συνδυαστικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να εφαρμοσθούν και να τηρηθούν ανεξάρτητου χρονικού ορίου. Η αναβάθμιση του κέντρου περνά μέσα από τη χρήση και διαχείρισή του. Μία χρήση που από τη στιγμή που απευθύνεται στον άνθρωπο θα πρέπει να είναι φιλική προς αυτόν χωρίς βέβαια να αγνοείται το περιβάλλον. Η υπάρχουσα συγκοινωνιακή και οδική υποδομή είναι καλή, αρκεί βέβαια να πραγματοποιηθούν κάποιες βελτιώσεις κυρίως αισθητικού χαρακτήρα. Η προσέλκυση τουριστών θα πρέπει να είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος μετατρέποντας τη διαμονή και τη διέλευση τους από το κέντρο πράξη ψυχαγωγίας, επιμόρφωσης-μάθησης καθώς και αναψυχής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ποικίλους τρόπους όπως α) έκδοση εισιτηρίου ημέρας για επίσκεψη στα μουσεία, β) ξενάγηση του κέντρου με χρήση ποδηλάτου, γ) χρήση των υπαρχόντων μέσων μαζικής μεταφοράς από ομάδες τουριστών με χαμηλό κόστος και με «ελεύθερο δρομολόγιο», δ) δυνατότητα λειτουργίας μόνιμου υπαίθριου παζαριού σε συγκεκριμένο χώρο, ε) ειδικοί χώροι να προμηθεύονται εφημερίδες και περιοδικά των χωρών τους, στ) υπαίθρια καφέ για ολιγόλεπτες στάσεις κ.α.
    Το ευτυχές γεγονός είναι πως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας διαθέτει την απαιτούμενη θεωρητική υποδομή που αφορά την ιστορικότητα του. Φρόντισαν άλλοι για αυτό αιώνες πριν και έτσι με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της προβολής, λύνεται σχεδόν στην αρχή του. Αυτό που απομένει είναι η «εκμετάλλευση» του ως προϊόν πολιτιστικής βιομηχανίας και η ανάδειξη του στο ρόλο που πραγματικά του αρμόζει.

  • 20 Ιουλίου 2011, 23:26 | Δημητρης

    Να μετακινήσουμε κατά προτεραιότητα Δημόσιους Οργανισμούς στις προβληματικές περιοχες. Ετσι θα γεμισουν με κόσμο πάλι.

    Βγαλτε ανακοίνωση οτι 2 Αυγουστου εχει απέλαση. Να δειτε πόσοι θα φύγουν. Βγάλτε ανακοίνωση ότι 3 Αυγούστου έχει σύλληψεις για τις τσάντες έξω απο την Ασοε. Να βρεθούμε πάλι στις 4 Αυγουστου να μας πειτε αν εξαφανίστηκαν για 2 μέρες

  • Σε διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο στην οδό Σολωμού 51, ιδιοκτησίας Εθνικού Τυπογραφείου, στεγάζονταν και λειτουργούσαν μέχρι το 1999 τα τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών (βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο και διάθεσης αντιγράφων παλαιών ΦΕΚ, πώλησης έντυπων ΦΕΚ), καθώς και άλλες οργανικές μονάδες της Υπηρεσίας. Μετά τον σεισμό του 1999 το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο για χρήση και σφραγίστηκε. Το Εθνικό Τυπογραφείο αναγκάστηκε να μισθώσει χώρο στην οδό Μάρνη 8, όπου στέγασε το τμήμα αναγνωστηρίου και παλαιών ΦΕΚ, ενώ ταυτόχρονα διέθετε και το τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Το εγκαταλειμμένο νεοκλασικό έκτοτε ρημάζει παρακολουθώντας της υποβάθμιση της γύρω περιοχής. Οι περίοικοι διαμαρτύρονται, εφόσον τα σκαλοπάτια του χρησιμοποιούνται πότε από αστέγους και πότε από χρήστες ουσιών. Το νεοκλασικό δεν είναι πολύ μεγάλο (έχει πίσω και προαύλιο χώρο) και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη στέγαση του μουσείου τυπογραφίας (ΝΠΔΔ που πρόσφατα συγχωνεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο) και παράλληλα να στεγάσει υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών. Ενδεχομένως (οι μηχανικοί γνωρίζουν αυτά τα θέματα καλύτερα) θα μπορούσαν να προστεθούν κι άλλοι όροφοι, ώστε να στεγαστούν κι άλλες υπηρεσίες του Εθνικού Τυπογραφείου ή να δημιουργηθούν χώροι πολιτιστικών δραστηριοτήτων για εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρι τυπογραφίας κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό, αφενός μεν εξοικονομούνται πόροι από μισθώματα που καταβάλλονται και αναπτύσσονται δραστηριότητες πολιτισμού και τέχνης από το Εθνικό Τυπογραφείο, οι οποίες –γιατί όχι;– θα μπορούν να εισφέρουν και κάποια έσοδα στο δημόσιο, αφετέρου δε –κι αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο– δίνεται ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να ξαναζωντανεύει μια απονεκρωμένη σήμερα οδός (Σολωμού) σ’ ένα «κρίσιμο» για τη ζωή της πόλης τμήμα της μεταξύ Γ’ Σεπτεμβρίου και Πατησίων.

  • 20 Ιουλίου 2011, 17:57 | ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΛΣΑΚΗΣ

    Τι πλούτος ιδεών, απόψεων και προτάσεων.Συγχαρητήρια σε όλους. Μακάρι να υλοποιηθεί το 10% των ανωτέρω. Πριν ξεκινήσω τις προτάσεις μου να θυμίσω την αρχαία ρήση «ενός νόμου χρεία έχουμεν, να τηρούνται οι νόμοι». Επίσης να επισημάνω ότι σήμερα στην Αθήνα και σε πολλούς άλλους δήμους δεν υπάρχει ούτε ένα (1) μέτρο ποδηλατόδρομου. Συγχαρητήρια (ειρωνικότατα) για την αρχηστεία των διατελεσάντων αξιωματούχων και τιτλούχων. Άραγε δεν κάνανε ποτέ τους ποδήλατο? Ούτε ως παιδιά?
    Πρόταση 1η: Κωδικοποίηση των νόμων και των κανονιστικών πράξεων της διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να βγαίνει ένα Π.Δ. που να λέει ότι τροποποιούμε το Π.Δ. τάδε στην παράγραφο τάδε άρθρου τάδε, η οποία παράγραφος είχε τροποποιηθεί με την παράγραφο τάδε του άρθρου τάδε του ΠΔ τάδε και είχε συμπληρωθεί με την παράγραφο τάδε του άρθρου τάδε του ΠΔ τάδε. Κανένας νόμος ή κανονιστική πράξη της διοίκησης που να τροποποιεί ή να συμπληρώνει.Κύριε θέλεις να αλλάξεις κάτι? Ξαναγράψτο από την αρχή. Κωδικοποίησέ το. Ένα κείμενο ενιαίο. Και ξεκάθαρα πράγματα με το όνομά τους, όχι παραλείψεις, όχι διφορούμενες ερμηνείες, όχι υπεκφυγές. Το σημαντικότερο: Οι αρμοδιότητες να καθορίζονται ξεκάθαρα, με λεπτομέρεια και να αποφεύγονται οι συναρμοδιότητες γιατί όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει. Ένας αρμόδιος κύριοι για ένα θέμα.
    Πρόταση 2η: Παντού ποδηλατόδρομοι. Χιλιόμετρα. Δεν χρείαζονται εκατομμύρια € και διαγωνισμοί. Με ένα βάψιμο τραβάμε μια γραμμή και το σήμα του ποδηλάτου με στενσιλ και είναι έτοιμο. Δωρεάν ποδήλατο για όλους στις πύλες εισόδου στην πόλη. Πχ έξω από σταθμούς μετρό/ηλεκτρικού. Εναλλακτικά μίσθωση με μικρό κόστος 1-2 € ανά 8ωρο ή ξεκλειδώνω το ποδήλατο με 1-2 € τύπου καροτσιών S/M.
    Πρόταση 3η: Αφισορύπανση-Πινακιδορύπανση. Απλά τα πράγματα. Πρώτα καθορίζονται οι χώροι που επιτρέπονται οι αφίσες και οι πινακίδες. Ύστερα πέφτει η χατζάρα του προστίμου σε όποιον βάζει αφίσα ή πινακίδα σε μη επιτρεπτό χώρο. Κύριε έβαλες αφίσα ή πινακίδα εκεί που δεν πρέπει? πχ στην κολώνα φωτισμού για να την δουν όλοι και να πιάσεις «πελατεία»? Πάρε ένα πρόστιμο. Κύριε δεν την έβγαλες ακόμα την αφίσα ή την πινακίδα? Πάρε και ένα δεύτερο πρόστιμο για την αποκαθήλωση και καθαρισμό του χώρου. Πως θα τον βρω? Πανεύκολο: Εάν είναι πολιτικό κόμμα μπαίνω σε μηχανή αναζήτησης και βρίσκω τη δνση ή ακόμα καλύτερα μπαίνω στο taxisnet και βεβαιώνω το πρόστιμο απευθείας στο ΑΦΜ του πολιτικού κόμματος. Είναι ο τάδε τραγουδιστής που έχει εγκαίνεια σκυλάδικου την τάδε του μηνός? Πανεύκολο όπως παραπάνω. Θέλετε να το κάνουμε πιο ελαφρύ για τα πολιτικά και τα πολιτιστικά? Το κάνουμε: Κύριοι η αφίσα ή η πινακίδα θα μπει πχ 48 ώρες πριν το γεγονός όχι 10 μέρες πριν ή ένα μήνα πριν. Τελείωσε το γεγονός. Βγάλ΄τα όπως τα έβαλες και όχι να τα αφήνεις στο δημοτικό μηχανισμό καθαριότητας. Αυτός είναι μόνο για τη σκόνη, τα φύλλα και την αποκομιδή των κάδων όχι για τα απορρίμματά σου. Δεν τα έβγαλες πχ 24ωρες μετά το γεγονός. Πάρε ένα πρόστιμο για να το θυμάσαι την άλλη φορά.
    Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  • 20 Ιουλίου 2011, 13:56 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΗΝ Η ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΗΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.(ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΠΙΘΑΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΙΣΩΣ)
    ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟΙ ΝΟΜΟΙ ΩΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΙΚΩΝ.

  • 20 Ιουλίου 2011, 11:03 | ΧΡΗΣΤΟΣ

    Δεν θα υπάρξει καμία ανάπτυξη στο κέντρο της Αθήνας αν δεν παταχθεί το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Οι άνθρωποι που ζουν στο κέντρο βιώνουν καθημερινά βίαιες συμπεριφορές από λαθρομετανάστες που στο σύνολό τους ασχολούνται με το παρεμπόριο, την πορνεία και τα ναρκωτικά. Ας μην ξεχνάται και τις αρρώστιες που μας μεταδίδουν όπως φυματίωση, υπατίτιδα, ΑΙDS και τώρα τελευταία ελονοσία.

    Επίσης το πολυτεχνίο (το οποίο έχει υποβαθμίσει όλη την περιοχή) πρέπει να μετατραπεί σε μουσείο καθόσον το άσυλο που προσφέρει εξυπηρετεί μόνο εγκληματικές οργανώσεις.

    Η Δημοτική Αστυνομία έχοντας πλεονέκτημα ότι απαρτίζεται από προσωπικό μικρής ηλικίας θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση του κέντρου εφόσον θα διοικούνταν από ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν κομματικά συμφέροντα (βίσματα κλπ) μακρυά από δημοτικές και κυβερνητικές επεμβάσεις.

    Τέλος δεν νοείται καμία πορεία, απεργία κλπ να προκαλεί παρακώλυση συγκοινωνίας. ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ.

    ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΙΩΝΙΣΘΕΙ Η ΥΠΑΣΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  • 19 Ιουλίου 2011, 18:49 | ΓΙΑΝΝΗΣ Σ.

    ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΩ ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ, ΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΘΑΝΟΝ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΞΑΝΑΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ. ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Σ’ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΑΜΕ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΤΟΝΟ Σ’ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΝΤΟΝΟ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. ΑΝ ΔΕΝ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΝΑΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΟΓΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΠΑΙΘΑΝΕΙ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΝΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΑΝ ΗΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ, ΘΑ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΑΝ ΗΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
    ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ) ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ: 1. ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΘΕ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, 2. ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, 3. ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΟΝΟ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ, 4. ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΠΙΤΙΩΝ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΗΡΟΣ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΩΝ ΑΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ, 5. ΚΤΥΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ, 6. ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΑΝ ΣΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ, 7. ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ, 8. ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΑΝ ΠΛΗΡΟΥΝ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΙΚΟΥΣ (Π.Χ. ΘΟΡΥΒΟΣ, ΜΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ, ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΩΝ ΚΑΠΝΟΥ, ΗΧΟΜΟΝΩΣΗΣ, ΠΑΡΑΘΥΡΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ Κ.ΛΠ.), 9. ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, 10 ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΤΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ (ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ).

  • 19 Ιουλίου 2011, 17:07 | Χρήστος Αγγελίδης

    Είναι απαραίτητη η δημιουργία ποδηλατολωρίδων έτσι ώστε, να αφήνει κάποιος το αυτοκίνητό του στην περίμετρο της πόλης και να συνεχίζει με ποδήλατο.
    Είναι ένα γρήγορο και υγιεινό μέσο μεταφοράς.

  • 19 Ιουλίου 2011, 16:19 | GioXe

    Δεν υφίσταται πρόβλημα στο ιστορικό κέντρο με τους ελάχιστους μόνιμους κατοίκους, αλλά στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας.
    Εκεί καμία ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ποτέ, αν δεν παταχθεί η μάστιγα της λαθρομετανάστευσης. Όσα πάρκα και να γίνουν την επομένη θα μετατραπούν σε χώρους συνάθροισης πακιστανών και υπαίθρια WC. Όσα νέα πεζοδρόμια, σε πιάτσες αφρικανών ιερόδουλων. Όσοι ποδηλατόδρομοι, σε διαδρομές για περπατήμα Αφγανών, κτλ.
    Η κόλαση που ζούμε καθημερινά οι κάτοικοι του κέντρου, μόνο με τα εξής μέτρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί:

    1. Άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών.
    2. Ποινικοποίηση της εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών. (π.χ. Σύλληψη των άθλιων νεοελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάζουν χώρους 30τ.μ. σε 20 άτομα) – όπως γίνεται στα πολιτισμένα και σοβαρά κράτη (π.χ.Ιταλία).
    3. Πάταξη του λαθρεμπορίου. (π.χ. Σημάδεμα με ανεξίτηλο σπρέυ όλων των παράνομων προϊόντων και σύλληψη των λαθροπωλητών και κυρίως των αγοραστών) – όπως γίνεται στα πολιτισμένα και σοβαρά κράτη (π.χ.Γαλλία).
    4. Σε καμία περίπτωση να μην γίνει αυτό που συζητιέται περί αντιπαροχής εκτάσεων και ανταλλαγής τους με χώρους στο Ελληνικό, γιατί τότε ο έξυπνος νεοέλληνας θα ενοικιάσει το σπίτι που θα του παραχωρηθεί στο Ελληνικό σε λαθραίους, καταστρέφοντας έτσι έναν από τους λίγους εναπομείναντες καθαρούς δήμους του λεκανοπεδίου.
    5. Υγεονομικός έλεγχος των πολυκατοικιών του κέντρου και σφράγισμα όσων αποτελούν εστίες μόλυνσης.
    6. Όχι άλλα λόγια.

  • 19 Ιουλίου 2011, 13:53 | Νίκος

    Κατά τη γνώμη μου το πρώτο βήμα για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, είναι να αναγνωριστεί το κατ’εξοχήν πρόβλημα, που είναι ένα: η παράνομη μετανάστευση. Κάθε βελτίωση κτηρίων, χώρων, μεταφορών κλπ θα είναι παντελώς άσκοπη αν δε λυθεί αυτό το πρόβλημα. Πχ κάθε πεζόδρομος ή πάρκο θα αχρηστευθεί τάχιστα αν καταληφθεί από εκατοντάδες απελπισμένους μετανάστες.
    Για την παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι κατ’ αρχήν ενδιαφερόμενοι για μετανάστευση στην Ελλάδα είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, και εν μέρει την Ινδία. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν σε άθλιες συνθήκες στη χώρα τους και η Ελλάδα, ακόμη και κοντά στη χρεωκοπία, μπορεί να είναι γι αυτούς παράδεισος. Το πιο σημαντικό είναι ότι πληροφορούνται από τους συμπατριώτες τους ότι στην Ελλάδα μπορείς να βγάλεις καλό μεροκάματο στα φανάρια, με παράνομο εμπόριο, ή να περάσεις σχετικά εύκολα στην υπόλοιπη Ε.Ε.
    Θα πρέπει λοιπόν να αρχίσουν να πληροφορούνται ότι στην Ελλάδα δε μπορούν να βρουν αυτό που ζητούν. Ότι δε μπορούν να περάσουν στη Ε.Ε. χωρίς βίζα, να καθαρίζουν τζάμια αυτοκινήτων, να κοιμούνται τζάμπα σε κρατικούς ξενώνες, να επαιτούν, να κάνουν παράνομο εμπόριο, να βρίσκουν δουλειά ανασφάλιστοι. Για να γίνει αυτό, και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, θα πρέπει απλούστατα η κυβέρνηση να διακηρύξει ότι όλοι οι νόμοι που αφορούν πχ τον τρόπο άσκησης οπιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας, θα εφαρμόζονται απαρεγκλίτως για όλους. Ας εφαρμοστεί μηδενική ανοχή στα φανάρια και στο παράνομο εμπόριο. Ας θεσπιστούν δρακόντιες ποινές για όποιον απασχολεί ανασφάλιστους εργαζομένους. Ας ψάξουμε τι ζητούν ερχόμενοι στην Ελλάδα, και ας φροντίσουμε να μην το βρίσκουν.

  • 19 Ιουλίου 2011, 13:07 | Ιωάννης Γιαννάκος

    1. Να καταγραφούν τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου της πόλης και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς
    2. Να διατεθούν εγκαταλελειμμένα κτήρια του κέντρου, που ανήκουν σε δημόσιους ή ημιδημόσιους φορείς, σε οργανώσεις πολιτών οι οποίες θα αναλάβουν να τα συντηρούν και να τα λειτουργούν με ανοικτές προς το κοινό δραστηριότητες. Από αυτή τη διαδικασία δεν πρέπει να αποκλείεται κανείς, ιδιαίτερα αναρχικές οργανώσεις αυτοοργάνωσης κλπ.
    3. Να γίνουν καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί, με μικρά έπαθλα, που να δραστηριοποιήσουν νέους και άγνωστους καλλιτέχνες οι οποίοι θα συνεισφέρουν στο ζωντάνεμα της πόλης. Π.χ. θα μπορούσε να γίνει μεγάλος διαγωνισμός γκράφιτι για την κάλυψη μεγάλων επιφανειών πολυκατοικιών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Ο Δήμος θα μπορούσε να προσφέρει τα υλικά και κάποια μικρά έπαθλα στους συμμετέχοντες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με έργα τέχνης από ευτελή υλικά τα οποία θα κοσμούσαν μικρούς πεζόδρομους, πλατείες και μικρά πάρκα του κέντρου.
    4. Να γίνει προσπάθεια να ενταχθούν οι μετανάστες στη προσπάθεια ανάπλασης του κέντρου. Π.χ. θα μπορούσε να προσφερθεί περιστασιακή εργασία σε εξαθλιωμένους μετανάστες του κέντρου στον τομέα της καθαριότητας ή της ανάπλασης περιοχών. Έτσι αφενός θα εξασφάλιζαν τα προς το ζην, αλλά και θα αισθανόταν την περιοχή σαν δική τους.
    5. Να γίνει νόμος που θα λεει ότι οποιαδήποτε ελεύθερη (άχτιστη) επιφάνεια του κέντρου, δεν θα μπορεί να κτιστεί αλλά θα γίνεται πράσινο. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και ο νέος νόμος περί σύστασης δικαιώματος επιφανείας, έτσι ώστε το οικόπεδο να παραμένει ως ιδιοκτησία στον ιδιοκτήτη του αλλά η επιφάνεια να δεσμεύεται για κοινωνικό σκοπό. Γιατί να γίνεται αυτό μόνο για την ανάπτυξη του μεγάλου κεφαλαίου και όχι και για την αναβάθμιση του κέντρου;
    6. Να πριμοδοτηθεί η επανακατοίκηση του κέντρου από νέες οικογένεις. Αυτό μπορεί να γίνει αφενός με οικονομικά κίνητρα αλλά πρέπει να ακολουθείται και από κοινωνική προστασία (π.χ. παιδικοί σταθμοί, σχολεία κλπ)
    7. Να δημιουργηθούν κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες να εδρεύουν στο κέντρο, και να παρέχουν στους μετανάστες τα βασικά στοιχεία αξιοπρεπούς διαβίωσης, εκτός φαγητού. Π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει, κρατικά ελεγχόμενος και αξιοπρεπής χώρος όπου θα μπορούσαν να πάνε για να πλένονται, χώρος όπου θα έβρισκαν ρούχα που θα διέθεταν σχετικές οργανώσεις, χώρος λατρείας, χώρος για κοινωνική συνάθροιση κλπ. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με την απαραίτητη αξιοπρέπεια, εχεμύθεια, ασφάλεια και σεβασμό στον άνθρωπο. Στοιχίζουν πολύ λίγο και θα μπορούσαν να είναι και ένα μέσο έμμεσου ελέγχου ακραίων στοιχείων από την πολιτεία.
    8. Να γίνει μεγάλης έκτασης ενοποίηση-πεζοδρόμηση περιοχών (π.χ. από το Μουσείο μέχρι το Μοναστηράκι, από το Σύνταγμα μέχρι την Κουμουνδούρου) η οποία να συνοδευτεί από την πριμοδότηση εγκατάστασης πολιτισμικών δραστηριοτήτων σε αυτούς τους χώρους. Δεν εννοώ μπαρ και καφετέριες μόνο αλλά και πραγματικές δραστηριότητες όπως γκαλερί κλπ.
    9. Να δημιουργηθεί ειδικός χώρος στο κέντρο όπου θα λειτουργεί σαν flee market των πλανόδιων πωλητών και των χειροτεχνών. Η εγκατάσταση εκεί δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική αλλά να δίνονται κίνητρα για αυτό. Παράλληλα να διαφημιστεί στους ντόπιους και τους τουρίστες και να γίνει κάτι ανάλογο του Portobello του Λονδίνου κλπ.
    10. Να ενσωματωθούν οι διάφορες δράσεις των ΜΚΟ σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων κρατικά ελεγχόμενο, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αποδοτικότητά τους. Και εδώ η συμμετοχή θα πρέπει να είναι εθελοντική και με ευρύ πνεύμα συνεργασίας.
    11. Να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνομίας γενικότερα, και ειδικότερα όσον αφορά τους εμτανάστες. Σκοπός δεν είναι οι πολίτες ή οι μετανάστες να αλλάζουν δρόμο όταν βλέπουν μπροστά τους πεζή περιπολία αστυνομικών αλλά να τους βλέπουν σαν φίλους και συμμάχους εναντίον του εγκλήματος. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και το γεγονός να είναι μόνιμα κάποιοι συγκεκριμένοι αστυνομικοί σε κάποιες γειτονιές έτσι ώστε να δημ ιουργείται φιλικό κλίμα (όχι όμως μόνο με τις ανασφαλείς γιαγιάδες!)
    12. Να δημιουργηθεί ειδική περιοχή του κέντρου στην οποία να μην υπάρχει κατοικία και να δημιουργηθεί ένα νέο εναλλακτικό κέντρο καλολιτεχνικής έκφρασης και διασκέδασης. Μία τέτοια περιοχή θα μπορούσε να είναι η πλατεία θεάτρου η οποία να πεζοδρομηθεί και να αποτελέσει ένα νέο πόλο εκφρασης και διασκέδασης με ειδικά εναλλακτικά χαρακτηριστικά όπως αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, χώρους εναλλακτικής καλλιτεχνικής έκφρασης κλπ σε ένα εντελώς ελεύθερο επίπεδο. Θα μπορούσε να απαγορεύεται η παρουσία αστυνόμευσης (εκτός ακραίων καταστάσεων) και να αποκαλείται σχηματικά το «αυτόνομο κρατίδιο του κέντρου»!

  • 19 Ιουλίου 2011, 13:30 | Maria Maropoulou

    Πριν μιλήσουμε για αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου θα ήθελα να προτείνω κατι που με ενοχλεί τα τελευταία 15 χρόνια. Τα εισητήρια για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους πρέπει να αυξηθούν κατά 15 ευρώ περίπου και το αντίτιμό τους να συνδέεται και με κάποιο άλλο χώρο ‘δευτερεύουσας’ σημασίας. π.χ. Κεραμεικός με Αέρηδες. Στην Αγγλία (Yorvik museum, Madame Tussauds) και την Ιταλία (Colosseum) υπάρχει αυτό. Σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχω πάει μνημεία του διαμετρήματος της Ακρόπολης (Λούβρο, Κολοσσαίο) το αντίτιμο είναι 10-20 ευρώ. Και πληρώνεις εξτρα το audioguide (περίπου 7 ευρώ). Μια έρευνα στο διαδίκτυο θα δείξει τις τιμές και τις πολιτικές που ακολουθούνται για αυτά.
    Ενα άλλο βασικό στοιχείο είναι οι τιμές που χρεώνουν οι ξεναγοί. Ας κρατήσουν τις τιμές που έχουν για τους τουρίστες αλλά στους Ελληνες πρέπει να χρεώνουν πολύ λιγότερα. Καταλαβαίνω οτι πωλούν γνώση αλλά 40-80 και ευρώ την ώρα είναι υπερβολικά πολλά χρήματα.
    Επειδή ειμαι εκπαιδευτικός όμως και θεωρώ οτι πρέπει οι Ελληνες να τα γνωρίζουμε καλά θα πρότεινα να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον μια επισκεψη απο τα σχολεία το χρόνο και να είναι δωρεάν. Οι μαθητές να μην πληρώνου ούτε για τα προγράμματα. Επίσης θεωρώ οτι οι Ελληνες πρέπει να εισέρχονται στους χώρους αυτούς εντελώς δωρεάν.
    Ελλάδα δεν είναι μόνο το κέντρο της Αθήνας. Εκανα επίσκεψη στο Νεκρομαντείο πριν πολλά χρόνια και απογοητεύτηκα. Τέτοιος ανεκτίμητος θησαυρός και να μένει ανεκμετάλευτος!!!!???? Στην Αγγλία δημιουργούν μουσεία εκ των ουκ ανευ. Το σπασμένο φτερό ενός αεροπλάνου και το σκισμένο σακκάκι ενός αεροπόρου και τα μετάλλεια ανθρώπων που έπεσαν σε κάποια μάχη. Τιμή τους! Αυτή είναι η ιστορία τους αυτή δείχνουν. Εμείς όμως μήπως πρέπει να τους θυμήσουμε οτι έχουμε ιστορία χιλιετιών και δεν την χαρίζουμε κυριολεκτικά και μεταφορικά σε κανέναν?
    Για το κεντρο της Αθήνας θα επανέλθω αφου κάνω μια αυτοψία για να δω πόσο ευφικτά είναι αυτά που θέλω να προτείνω.

  • 19 Ιουλίου 2011, 12:46 | KYRIAKOS

    ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΝΟΜΟ ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΗΛΙΚΙΑ 50 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ). ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ , ΘΑ ΠΛΗΡΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ……………