Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Αναμένονται προτάσεις οι οποίες θα λαμβάνουν υπ όψιν τους στοιχεία όπως συγκοινωνίες, οικονομική ανάπτυξη, πράσινη ανάπτυξη, χωροταξικός σχεδιασμός, προηγούμενες παρεμβάσεις, κόστος υλοποίησης και συμμετοχικότητα πολιτών και οργανισμών.

Λόγω της φύσης της δράσης, οι προτάσεις θα ήταν χρήσιμο να λαμβάνουν υπ όψιν τους και τον τρόπο που θα δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής σε ενδεχόμενη υλοποίησή της (πχ χρήση χαρτών και φωτογραφιών, παρουσίαση βίντεο κλπ).

  • 19 Ιουλίου 2011, 09:48 | ΝΙΚΟΣ Κ.

    (α) Μετατροπή του Πολυτεχνείου σε Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας, κατάργηση όλων των πανεπιστημιακών του χρήσεων (μετεγκατάσταση στην Πολυτεχνειούπολη) και μετατροπή του σε δημόσιο χώρο (εκθέσεις, info point για τουρίστες, καφέ, τράπεζες). Συνένωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο και δημιουργία συνεργιών.

    (β) Νομοθετική ρύθμιση που να υποδεικνύει ως μόνη επιλογή για κάθε νέα ανέγερση κτηρίου στο κέντρο, το νεοκλασικό πρότυπο. Πρέπει να αποφασίσουμε επιτέλους ένα αρχιτεκτονικό ύφος για τις πόλεις μας.

    (γ) Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας μέσω προγραμμάτων εθελοντισμού και δραστηριοποίησης των πολιτών. Πρωτοβουλίες όπως οι Atenistas ή οι καθαρισμοί π.χ. πινακίδων που οργανώνει ο Βημα FM δείχνουν ότι υπάρχει ένα απόθεμα πολιτών με όρεξη για προσφορά στην πόλη. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να τύχουν υποστήριξης από την Πολιτεία και να οργανωθούν σε ένα πιο συστηματικό πλαίσιο στοχευμένων δράσεων.

    (δ) Εντατικές δενδροφυτεύσεις (σε στέγες, πλατείες, δρόμους) και δημιουργία ενός δικτύου πλατειών στο πρότυπο πόλεων όπως η Ρώμη. Οι πλατείες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ύφος (νεοκλασικό ή μοντέρνο) με αγάλματα ή συντριβάνια που να δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης. Όχι άλλες απρόσωπες και αφιλόξενες πλατείες όπως του Κολωνακίου, της Ομόνοιας ή των Εξαρχείων.

    (ε) Καταγραφή όλων των κατοίκων (ονομαστικά) ανά δημοτικό διαμέρισμα με ευθύνη του Δήμου και της αστυνομίας. Θα πρέπει να υπάρξει επιμέλεια των Αρχών για τον ανώτατο αριθμό ανθρώπων (και δη μεταναστών) που διαμένουν σε ένα διαμέρισμα, για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας ανά δρόμο και γειτονιά.

    (στ) Δημιουργία σοβαρής διαφημιστικής καμπάνιας για την ανάδειξη του brand «Αθήνα» (π.χ. στο πρότυπο του «I Amsterdam»). Απόκτηση διακριτής επωνυμίας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δημιουργία μίας σειράς προϊόντων (ρούχα, mouse pads, ημερολόγια κ.λπ.) με τη νέα επωνυμία και ενός λειτουργικού site που να αποτελεί το κεντρικό info point για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της πόλης.

    (ζ) Δημιουργία μίας μεγάλης στεγασμένης (και ελεγχόμενης) αγοράς για μικροπωλητές, ώστε η Αθήνα να αποκτήσει ένα νέο μεγάλο πολυπολιτισμικό «παζάρι» με προϊόντα από την Ανατολική Ευρώπη, την Ινδία, το Πακιστάν, την Κίνα κ.λπ. Το παζάρι μπορεί δυνητικά να γίνει πόλος έλξης για τουρίστες.

    (η) Θεματικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο που θα μπορούν να προσελκύσουν τους κατοίκους τα Σαββατοκύριακα. Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που το κέντρο της είναι έρημο τις Κυριακές.

    Παρότι έχω πλήθος άλλων ιδεών, σταματώ για να μην κάνω κατάχρηση του χώρου.

  • 19 Ιουλίου 2011, 08:47 | Χρηστίνα Λίβερη

    Προτείνω την απαλωτρίωση παλαιών, δημόσιων κτιρίων από το κέντρο και μεταφορά των στεγαζόμενων υπηρεσιών τους στο χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Οι νέοι ελευθεροι χώροι που θα προκύψουν στο κέντρο να γίνουν πάρκα.

    Καθάρισμα και ανακατασκευή εξωτερικών όψεων διατηρητέων και μη κτιρίων, και συνεχόμενη συντήρησή τους. Ρήτρα για όσα κτίρια παραμένουν εγκαταλειμμένα και αναξιοποίητα.

    Σωστός φωτισμός των δρόμων κατά τις νυχτερινές ώρες.

    Συνεργεία καθαρισμού της πόλης που θα κάνουν σωστά και συνεχώς την δουλειά τους. Είναι απαράδεκτο κάθε γωνιά να μυρίζει σαν W.C.

    Ουσιαστική αστυνόμευση, γιατί μέχρι σήμερα ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών στους δρόμους, νιώθω ότι ο ρόλος τους είναι διακοσμητικός. Για παράδειγμα στην Πειραιώς έχω δει με τα μάτια μου ναρκομανή να κάνει χρήση στα 10 μέτρα από την περιπολία της αστυνομίας.

    Ποδηλατόδρομοι, όπως σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

    Συχνότερα δρομολόγια του τραμ.

  • 19 Ιουλίου 2011, 08:42 | ΕΥΓΕΝΙΑ

    Πιστεύω πως το 80% των προβλημάτων του κέντρου, αλλά και των γύρω περιοχών, θα λυθεί με την λελογισμένη και προγραμματισμένη απέλαση παράνομων μεταναστών και δίωξη του παραεμπορίου. Αν και κατανοώ τα προβλήματα των δημοτικών αρχών, βρίσκω εντούτοις ακατανόητη την εικόνα π.χ. της οδού Πατησίων, με τους πάγκους εμπορευμάτων απλωμένους σε όλο το μήκος της. Η υπομονή των κατοίκων – και κυρίως των εμπόρων – έχει εξαντληθεί και από αυτό το θέαμα και από τη μάχη που πρέπει να δίνουμε ως οδηγοί σε κάθε φανάρι για να μη μας σκουπίσει κάποιος το τζάμι με το ζόρι. Εννοείται πως πρέπει να γίνουν όλα με τον απαιτούμενο σεβασμό προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και κανένα σεβασμό σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο (π.χ. ιδιοκτήτες τρωγλών που μισθώνονται σε 30 άτομα). Με αυτό τον τρόπο θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των κατοίκων στις αρχές και μετά πιστεύω πως θα ανοίξει ο δρόμος προς πιο ουσιαστικές αλλαγές.

  • 1.ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
    Προστασία και ανάδειξη ιστορικής φυσιογνωμίας κέντρου Αθήνας
    Επανεξέταση χρήσεων Γης . Περιοριστική πολιτική για οχλούσες χρήσεις.
    2.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
    Δημιουργία χώρων εκτός κέντρου. Αποκέντρωση των κοινωνικών υποδομών (συσσίτιο, φαρμακείο κλπ)
    3.ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ.
    Εκκενωσης των και σφράγιση των . Η π Νομαρχία έχει καταγράψει όλα τα κτίρια. Ελεγχος συστηματικός και παρακολούθηση των. Θεσμοθέτση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για όσους ενοικιάζουν κτίρια και καταλύματα σε παράνομους μετανάστες .
    4.ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ και ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ.
    Ενεργοποίηση της υπηρεσίας ασύλου. Αύξηση του ποσοστού χορήγησης ασύλου στον Μέσο Ορο της ΕΚ . Υπογραφή διμερών διακρατικών συμβάσεων για την απέλαση μικροεγκληματιών και όσων παραβατούν.Αναζήτηση κονδυλίων μέσω ΕΕ για την προώθηση των οικοιοθελώς επιθυμούντων να εγκαταλείψουν την χώρα.
    5.ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΟΜΙΜΑ ΔΙΑΒΙΟΥΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
    Τα θέματα διαμονής να οριοθετηθούν και προσδιορισθούν με γνώμονα την δημόσια τάξη
    Επαρκής στελέχωση των αρμόδιων κρατικών αρχών.
    Καταγραφή όλων των αλλοδαπών που διαβιούν στην χώρα.
    6.ΝΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ
    Περαιτέρω εξειδίκευση την νομοθεσίας για άμεση και επιτόπου καταστροφή παράνομων εμπορευμάτων
    7.ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΕΠΑΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
    8. ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
    Απομάκρυνση ναρκομανών και εμπόρων ναρκωτικών από το Εμβληματικό Μουσείο και ΠΟλυτεχνείο της Αθήνας. Η οιονεί λειτουργία της υπαίθριας
    αγοράς ναρκωτικών της Τοσίτσα στην πύλη του μεγαλύτερου Μουσείου της χώρας εμπρός από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρέπει να πάψει να δυσφημεί την χώρα και τον πολιτισμό της.
    9. ΕΛΑΣ 24ωρη στυνόμευση του κέντρου . Δημιουργία ειδικού σώματος ειδικά για το κέντρο(πιθανώς και με την συμμετοχή αλλοδαπών). Δημιουργία υπηρεσίας για την αστυνόμευση του ΜΕΤΡΟ. Ειδική τηλ γραμμή για αλλοδαπούς που υφίστανται διακρίσεις.
    10. ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ . Πρωτοβουλίες για την διάσωση της πόλης. Φωτισμός,
    Καθαριότητα ,ανάδειξη πλατειών ,συχνότερη αποκομιδή σε σημεία υψηλής
    πληθυσμιακής συγκέντρωσης,αναστολή χορήγησης αδειών καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντοςσε υποβαθμισμένες περιοχές για 5 χρόνια κλπ
    11. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    Διαρκής και συστηματικός έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

  • 19 Ιουλίου 2011, 08:28 | Γιάννης

    1 μέτρο να συμπληρώσει τα άλλα που ειπώθηκαν. Τίποτα δε θα γίνει αν δεν υπάρξει αστυνόμευση. Η Δημοτική Αστυνομία, σε όλες τις χώρες του κόσμου έχει υπόσταση και ουσιαστικές αρμοδιότητες, εδώ φοβόμαστε μήπως ξεβολευτούν κάποια προνομιούχα παιδάκια που έχουν εισρεύσει (μειοψηφικά πάντα) με κάτι δικαστικές αποφάσεις, με αδιαφανείς διαδικασίες κλπ κλπ και είναι εξαφανισμένοι από τις κατά τόπους υπηρεσίες. Από την άλλη οι δήμαρχοι δεν την αφήνουν να λειτουργήσει, στερώντας της απαραίτητα και στοιχειώδη τεχνικά και αμυντικά μέσα, και όποτε ορίζουν προϊστάμενους, είναι πάντα με ανάθεση κάποιοι κομματικά ημέτεροι αγράμματοι και ανεκπαίδευτοι πρώην διοικητικοί υπάλληλοι ΔΕ οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα των πραγματικά εκπαιδευμένων και τελικά τους κάνουν σαν τα μούτρα τους.

    Μπορεί αυτά που λέω να φαίνονται εκτός θέματος, αλλά δεν είναι. Αφού η ΕΛ.ΑΣ. ουτως ή άλλως τρέχει και δε φτάνει, ποιος θα ελέγξει τα καταστήματα, ποιος θα περπατήσει στους δρόμους και με τί θεσμό να τον υποστηρίζει από πίσω του; ο «Δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς» του κ. Καμίνη; Με ημίμετρα τέτοιου τύπου για το θεαθήναι, όχι μόνο δεν λύνονται προβληματα, σε λίγο καιρό θα θρηνήσουμε και θύματα.

  • 19 Ιουλίου 2011, 07:44 | ΕΛΕΝΗ ΓΟΥΡΝΕΛΟΥ

    -Πεζοδρόμηση και δενδροφύτευση.Κτίρια που δεν μπορούν να ανακαινιστούν μπορούν να γκρεμιστούν και στη θέση τους να γίνουν μικρές πλατείες. Π.χ. Ξούθου και Ζήνωνος ήδη έχει γκρεμιστεί κτίριο γι’ αυτό τον σκοπό.
    -Αλλαγή χρήσης σε καταστήματα και δράσεις που θα συμπεριλαμβάνουν καινοτόμες επιχειρήσεις νέων, εκθέσεις ζωγραφικής, νεανικά στέκια, κινηματογράφο, το Εθνικό Θέατρο με γειτονικές σχολές θεάτρου, αθλητικές οργανώσεις, καταστήματα που θα προάγουν τοπικά ελληνικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης π.χ. λάδι και σαπούνι απο τη Μυτιλήνη, τη Κρήτη, τη Μεσσηνία, αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα με σφραγίδα προέλευσης που δεν έχουν προωθηθεί στην διεθνή αγορά όπως θα έπρεπε. Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να δίνεται η ευκαιρία για τη συμμετοχή και διοργάνωση παραστάσεων σε θέατρο του δρόμου, όπερας, μουσικών βραδιών, φιλολογικών αλλά και πολιτικών συζητήσεων. Αναβάθμιση του χώρου της Βαρβακείου ή κατάργησή της. Τακτικός υγιειονομικός έλεγχος. Εχει σημασία να αξιοποιηθούν όλα τα παλιά κτίσματα για την φιλοξενία αυτών των δράσεων.
    Αυτή η αλλαγή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας τοπικά και περιφερειακά.

    -Αναβάθμιση υπηρεσιών μέσω περιορισμού τους αλλά και ανακαίνισης των παλαιών κτιρίων. Π.χ. θα μπορούσε να υπάρχει χώρος (ανακαινισμένος και λειτουργικός) για την κατάθεση των δικαιολογητικών των μεταναστών σ’ ενα ευπρεπές κτίριο για συγκεκριμένες υπηρεσίες και όχι για όλες. Οι υπόλοιπες θα πρέπει να δρούν αποκεντρωμένες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να εξυπηρετούνται εκεί οι μετανάστες. Η εικόνα δημιουργεί την αντίληψη, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Για την ενίσχυση της παραπάνω πρότασης θα μπορούσαν να υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, σύλλογοι ή κοινότητες με δράσεις στο Κέντρο που αφορούν στα έθιμα και τον πολιτισμό μεταναστών που είναι πολυπληθείς ομάδες και με άδεια παραμονής στην χώρα (από εκθέσεις και δράσεις σχετικά με τον πολιτισμό μέχρι και ethnic εστιατόρια).

    -Κατάργηση της γραφειοκρατίας όσων υπηρεσιών τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και περιφερειακά. Εχει σημασία αυτός που επισκέπτεται μια υπηρεσία να μη στιβάζεται, υποβαθμίζεται και αγανακτεί. Το Κέντρο πρέπει να είναι ένα σημείο που δεν ταυτίζεται με την αγανάκτηση.

    -Ειδικός χώρος για υπαίθρια παζάρια (σε όλο τον κόσμο υπάρχει και δεν δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα) όπου θα διασφαλίζεται η καθαριότητα και η πολιτισμένη συναλλαγή με πάγκους και οριοθέτηση.

    -Χώροι για ΑΜΕΑ όπου θα μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις ή να επισκέπτονται υπηρεσίες ως ισότιμοι πολίτες και όχι ως προβληματικές περιπτώσεις.

  • 19 Ιουλίου 2011, 07:19 | Μάκης

    Πρέπει να δοθούν κίνητρα σε κοινωνικές ομάδες με πολιτιστικό υπόβαθρο να δημιουργήσουν επιχειρήσεις, γκαλερί και κάθε είδους χώρος τέχνης σε συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μεταφερθούν χωροταξικά σε άλλα σημεία της Αττικής φορείς απεξάρτησης ναρκωτικών ουσιών οι οποίες θέλοντας και μη αυτή τη στιγμή συγκεντρώνουν άτομα με παραβατική συμπεριφορά στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα η αστυνόμευση θα πρέπει να αυξηθεί έτσι ώστε και οι μετανάστες με παραβατική συμπεριφορά να αντιληφθούν ότι το κέντρο της πόλης δεν μπορεί να είναι ο χώρος δράσης τους. Σταδιακά με μια τέτοια πολιτική το κέντρο θα αναβαθμιστεί τουλάχιστον εμφανισιακά αλλά και σε επίπεδο πολιτών που θα κινούνται σε αυτές τις περιοχές. Ουσιαστικά ο δρομοδείχτης είναι η περιοχή στο Γκαζι όπου όλες αυτές οι πρακτικές έπιασαν τόπο(Lofts, gallery, cafes). Το θέμα είναι να επεκταθεί αυτή η πολιτική και στο υπόλοιπο κομμάτι του Κέντρου (Ομόνοια-Πειραιώς-Αθηνάς-Αγ.Κωνσταντινου)

  • 19 Ιουλίου 2011, 06:14 | mara apostolou

    Προτεινω να λειτουργουν μονο οι νομιμες επιχειρησεις στο ιστορικο κεντρο, οι καταστηματαρχες να φερονται αξιπρεπως και πολιτισμενα στους τουριστες και να προσληφθουν περισσοτεροι καθαριστες για τους δρομους και κηπουροι για τα παρκα [με περισσοτερες γυναικες και νεους].Με λιγη βασικη εκπαιδευση-καθοδηγηση ,και χωρις να ειναι μονιμοι δημοσιοι υπαλληλοι, πολλοι θα μπορουσαν να εργαστουν ετσι.Εγω πρωτη.Το βασικο για το ιστορικο κεντρο ειναι η καθαριοτητα-οπως για ολη την πολυπαθη αθηνα αλλωστε.

  • 19 Ιουλίου 2011, 01:16 | τσιμαχιδης γεωργιος

    Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας
    Α)Ασφαλεια-1)προβλημα ναρκωτικων(στα νοσοκομεια ολη της ελλαδος η δοση της μεθαδονης)2)εγκληματικοτητα(εμφανης αστυνομικη παρουσια με περιπολιες μονο απο μοτ/τες π.χ Διας)3)καμερες ασφαλειας σε κεντρικους δρομους
    Β)Συγκοινωνίες-1)λιγοτερα ι.χ και ταχι στο κεντρο 2)μειωση τιμης τω εισητηριων στα Μ.Μ.Μεταφορας3)αντιμετωπιση των παρανομων παρκαρισμενων ι.χ και μοτ/των 4)εφοδιασμος καταστηματων τις πρωινες ωρες απο φορτηγα και μεγαλα γενικα οχηματα 5)συγχρονισμος στα φαναρια κυκλοφοριας για μειωση της κινησης
    Γ)χωροταξικός σχεδιασμός-1)πεζοδρομηση δρομων σε συνδιασμο με ποδηλατοδρομους και δεντροφυτευση 2)καλος φωτισμος σε δρομους και πλατειες 3)αποκεντρωση των πολλων δημοσιων φορεων(συνεπεια,μειωση του κυκλοφοριακου απο τους χιλιαδες εργαζομενους και φυσικα απο τους πελατες αυτων)
    Δ)πολιτισμος-1)μειωση εισιτηριων σε θεατρα,σινεμα,αρχαιολογικους χωρους και μουσεια 2)πολιτιστικες εκδηλωσεις(εκθεσεις βιβλιων)
    Ε)οικονομια-1)χρηματοδοτηση των εργων απο Ε.Ε και δημους

  • 19 Ιουλίου 2011, 01:55 | Στάθης Κυριλλίδης

    Είμαι πεπεισμένος πως όλα εξαρτώνται από την εικόνα που δίνει στον πολίτη η κεντρική εξουσία (κυβέρνηση, αστυνομία, διοικητικές υπηρεσίες. Αυτή είναι ελεεινή. Πάρτε παράδειγμα την κυβερνητική πολιτική με το κάπνισμα. Αξιοθρήνητη! Η εικόνα μιας κεντρικής εξουσίας που δε σέβεται τον εαυτό της έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί και στο κέντρο της Αθήνα ο νόμος της ζούγκλας.

    Αν ο πολίτης έβλεπε συνέπεια, θα προσαρμοζόταν. Πολλοί ξένοι φίλοι μου που μένουν στην Αθήνα μού έχουν πει πως δεν καταλαβαίνουν γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί αστυνομικοί που, ενώ την ίδια ώρα μπροστά τους γίνονται παραβάσεις (τροχαίες, ηχορύπανση μπαρ κτλ), εκείνοι δεν κάνουν τίποτε. Επομένως και στο κέντρο της Αθήνας ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, επειδή δεν υπάρχει ισχυρό κράτος δικαίου.

    Αν υπάρξει και στην Ελλάδα κράτος δικαίου, τότε ας αποφασίσει και εφαρμόσει ό,τι έκαναν οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Προτεραιότητα στις πεζοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις!! ποδηλατόδρομοι! Δείτε τι κατάφερε η Λάρισα! όχι απλά κολωνάκια στους δρόμους που σπάνε με την πρώτη, αλλά πέτρινα εμπόδια. Να τα φοβάται το ΙΧ να τα ακουμπήσει.

    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, όταν πλακοστρώνεται ένας πεζόδρομος ή πεζοδρόμιο, οι πλάκες κάθονται σε τσιμέντο. Στην Ολλανδία παντού τις τοποθετούνε πάνω σε άμμο. Έτσι δεν σφραγίζεται η γη. Κάποιο ποσοστό της βροχής απορροφάται στο κενό ανάμεσα στις πλάκες. Εδω στην Ελλάδα γιατί αυτός ο έρωτας με το τσιμέντο;

    Γιατί τα σχολεία, τα προαύλια είναι μέσα στο τσιμέντο; Γιατί να μην υπάρχει περισσότερο πράσινο εκεί;

    Εν ολίγοις χτες κιολας έπρεπε να είχε περιοριστεί το ΙΧ. Μια πόλη σαν την Αθήνα, αν θέλει να διεκδικήσει τη θέση που της ανήκει, θα έπρεπε να ήταν απαλλαγμένη από τη φασαρία της κυκλοφορίας των ΙΧ. Ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα εκπαιδευτεί στην έξυπνη μετακίνηση στο κέντρο. Και φυτέψτε παντού δέντρα.

    Γιατί σε χώρο πρώτης προβολής για τον τουρίστα να γίνεται αυτό το εκτός ορίων παζάρι της Κυριακής που ξεκινάει από το Μοναστηράκι, διαχέεται στου Ψυρρή, Ερμού, αρχ. χώρο και παρκάκι Κεραμεικού, γέφυρα Πουλοπούλου;

    Με πολλή χαρά θα βοηθούσα ως εθελοντής αν το κράτος μου το ζητούσε για να βελτιώσουμε το κέντρο.

  • 19 Ιουλίου 2011, 00:15 | ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

    το κεντρο υποφερει απο αλλοδαπους νομιμους και παρανομους.Αλλα οχι αλλοδαπους εργατικους και συμαζεμενους που προσπαθουν να φτιαξουν την ζωη τους, αλλα τυχωδιοκτες. Αν δεν μπορεσετε να τους ελενξετε δεν προκειτε να κανετε τιποτα…
    Εγω για παραδειγμα εχω γειτονες Ρωμα βουλγαρους. Καθε βραδυ φασαρια ,απιστευτη δυσωδια ,και επαγγελμα ζητιανοι.
    Πειραμε την αστυνομια αλλα ειναι νομιμοι.Για υγεονομικο δεν βρισκεις κανενα.
    Οταν σαν ελληνας πολιτης δεν εχω τροπο να προστατευω ,τοτε οτι ρατσα και να ειναι ο διπλανος μου ,δεν προκειτε ποτε να βρω το δικιο μου.Απλα θα φυγω (οπως σχεδιαζω ηδη) και θα αφησω το ιστορικο κεντρο να παρει κάλλο την κατηφορα.
    Φτιαξτε διαδικασιες ελενχου ξεκαθαρες χωρις χαρτουρα.Να περνεις ενα τηλεφωνο και αν εχεις δικιο, να το βρισκεις το δικιο σου.Οχι να περνεις τα τηλεοπτικα καναλια μπας και ενδιαφερθει κανενας…

  • 17 Ιουλίου 2011, 19:53 | ARGYRIS

    Η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας περνά μόνο μέσα από την απέλαση των παράνομων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και τιθάσευση της διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο κέντρο. Τόσο χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο και ο Δήμος Αθηναίων πήραν λεφτά από την Τσέπη των Ελλήνων και Αθηναίων πολιτών και πεζοδρόμησαν την Διονυσίου Αεροπαγίτη, αναβάθμισαν την Πλάκα, το Γκάζι, την Περιοχή του Ψυρρή. Τα έργα έχουν γίνει και μπορούν να γίνουν και άλλα. Εκείνο που δεν μπορεί να αντέξει ένα κυρίαρχο κράτος είναι η εισβολή μεταναστών και η εγκαθίδρυσή τους ετσιθελικά στο κέντρο της Αθήνας.
    Αν είναι όμως να επέμβει το κράτος και να μοιράσει τους μετανάστες σ’ όλες τις συνοικίες της Αττικής, εγώ αντιτίθεμαι έντονα. Ας μείνουν εκεί για να μας θυμίζουν τι παθαίνει ένα ανεξάρτητο κράτος, όταν γίνεται έρμαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μη κυβερνητικών οργανώσεων.
    Ο διάλογος για το κέντρο δεν οφελεί σε τίποτα. Χρειάζονται πράξεις. Αναρωτιέμαι πόσο περήφανος αισθάνεται ο Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Συνήγορος του Πολίτη, όταν κάθε μέρα εκατοντάδες ιερόδουλες παντός φυλής κάνουν πιάτσα στο κέντρο της Αθήνας και στο Δημαρχείο του.

  • 16 Ιουλίου 2011, 13:06 | Σ. ΣΤΡΑΤΙΩΤΟΥ

    ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ (ΟΧΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΚΛΠ ), ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ, ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ, «ΧΩΡΟΣ» ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΝΑΙ.
    ΟΜΩΣ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΚΟΜΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΙΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΝΤΟΣ ΧΡΟΝΟΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ – ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ/ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ.Ο ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΙΣΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΤΤΕΙ..
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ..ΠΛΗΘΩΡΑ..ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΩΣ ΕΝΑΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΕΝΑΝ ΦΟΡΕΑ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ), ΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ,ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΧΕΓΓΥΑ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΚΟΜΗ..ΕΥΤΥΧΩΣ..

  • 15 Ιουλίου 2011, 17:30 | Βαγγέλης

    Η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας είναι πια υπαρξιακό ζήτημα για την Αθήνα και την Ελλάδα όλη. ΟΜΩΣ: Όσο συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, οι πορείες, οι λιτανείες, τα σπασίματα, τα καψίματα, τα χημικά, όλο αυτό το μαρτύριο, αναβάθμιση δεν είναι δυνατή. Κάθε σχετική συζήτηση είναι θεωρητική και άχρηστη και μόνο άσκοπες δαπάνες θα προκαλέσει. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

  • 14 Ιουλίου 2011, 23:49 | Αντιγονη Ζυγρα

    Η πρόταση μου βασίζεται πάνω σε μία δράση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί και έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα στη Μαδρίτη. Όταν πήγα στη εκεί για σπουδές πριν 4 χρόνια μία γειτονιά ακριβώς πίσω από την Gran Vía (ένας από τους μεγαλύτερους εμορικούς δρόμους της πόλης)και την πλατεία Callao, ήταν πολύ υποβαθμισμένη με πιάτσα ιερόδουλων, ναρκωμανών κά. Η διαφορά που τελικά έχει φτάσει σε 4 χρόνια να μεταμορφώσει τη γειτονιά βασίστηκε στην αλλαγή χρήσης των υπάρχοντων κτισμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους σχεδιαστές μόδας να εγκαταστήσουν τα εργαστήρια και τα μικρά μαγαζιά τους σε εγκατελημμένα μπαρ της γειτονιάς που υπέστησαν λίφτινγκ. Αυτή η κίνηση τράβηξε εναλλακτικό κόσμο στην αρχή και τώρα η περιοχή έχει γίνει ένας πόλος εναλλακτικής μόδας, με λειτουργία καινούργιων μπαρ και ξενοδοχείων παρόμοιας αισθητικής. Η πρωτοβουλία αυτή των καταστηματαρχών της περιοχής υποστηρίχθηκε και συνεχίζει, από τη δημαρχία με ποικίλλους τρόπους, από τη μερική χρηματοδότηση του έργου της ανακαίνισης-επανάχρησης μέχρι τη χρηματοδότηση και προώθηση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη γειτονιά. Η ιστοσελίδα είναι http://www.triballmadrid.com/ και στην Αθήνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στου Ψυρρή για παράδειγμα, λόγω της ιστορίας του ως περιοχής εργαστηρίων ή και αλλού. Το πλεονέκτημα είναι ότι συνδυάζει τη δράση ιδιωτών και κράτους και δίνει τη δυνατότητα σε νέους να στεγάσουν τις ιδέες τους, εκμεταλλευόμενοι τη συνέργεια της ύπαρξης ίδιου προσανατολισμού επιχειρήσεων στην ίδια γειτονιά.
    Παράλληλα, πρέπει να γίνουν ευρύτατες πεζοδρομήσεις του κέντρου της Αθήνας, να πραγματοποιηθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, να φυτευτούν δέντρα στους δρόμους ώστε η πόλη να είναι φιλική προς τους πεζούς, οι οποίοι τελικά είναι και τα οικονομικά μέρη που κινούν την αγορά.

  • 13 Ιουλίου 2011, 19:10 | thanassis

    ο ισπανός που είχε φέρει ο πρωθυπουργός πριν κάτι μήνες τι προτείνει; εγώ θάλεγα ότι οι παν/κες σχολές, πρέπει με τους φοιτητές να εκπονήσουν μελέτες του τύπου: αν από γκρέμισμα ν οικοδομών συγκεντρώσω χ τόνους μπάζα που μπορώ να τους χρησιμοποιήσω; ΟΙ κάτοικοι που θα μεταφερθούν αξιοπρεπώς χωρίς να χάσουν τη περιουσία τους; Τι υλικά προτείνονται και τι κατασκευές στα κενά που θα προκύψουν; Α ν από κάτω είναι όλα αρχαιότητες που είναι το πιθανότερο, μπορώ να ανακατασκευάσω κάτι το οποίο θα φέρει όλο τον πλανήτη να το επισκεφτεί και δεν εννοώ κάτι μοντέρνο σαν το μουσείο της Ακρόπολης. Έχετε επισκεφθεί το νέο Παρίσι, πως ουρανοξύστες, δένουν αισθητικά με το παλιό; Σταματήστε κάποιοι να σκέπτεστε την εργολαβία, και θα δείτε φως :)

  • Δημιουργία ΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ se αντιστοιχία με τα Πάρκα Επιχειρηματικότητας και Ελεύθερου Εμπορίου του εξωτερικού.
    ΚΙΝΗΤΡΑ:
    – απαλλαγή από φορολογία για τα πρώτα 5 χρόνια Αντί αυτού: επιβολή ειδικού τέλους ή ειδικού τέλους επιτηδεύματος.
    – ειδικοί κλειστοί χώροι για τη στέγαση του υπαίθριου λαθρεμπορίου έναντι ειδικού τέλους
    – ελεύθερο ωράριο για τα καταστήματα τις Κυριακές (προαιρετικά)
    – ορισμός ζωνών στο ιστορικό κέντρο και οργάνωση ειδικών επιχειρηματικών και ψυχαγωγικών events εκ περιτροπής
    – δημιουργία ειδικού οργανισμού ΝΠΙΔ για το Ιστορικό Κέντρο

  • Για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας πρέπει να συντελέσουν πολλοί παράγοντες,όπως η επίλυση του μεταναστευτικού,η ασφάλεια,οι κατασριφές της δημόσιας περιουσίας από πορείες και κινητοποιήσεις κ.τ.λ..
    Μια Κυριακή επισκεύτηκα τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού.Με λύπη μου διαπίστωσα το παζάρι που ξεδιπλωνόταν στην οδό Ερμού μέχρι το Γκάζι.Κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να λαμβάνει χώρα σε ένα τέτοιο σημείο που είναι η εικόνα του πολιτισμού μας στον τουρίστα.Οι δρασεις αυτές ακόμα κι αν έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα θα έπρεπε να έχουν συγεκριμμένο χώρο μέσα στο κέντρο ώστε να αποτελούν και ένα αξιοθέατο και να έχουν μεγαλύτερο έτσι αποτέλεσμα αφού και ο τουρίστας μπορεί να αγοράσει ή να δωρίσει και να νιώθει βέβαια και μεγαλύτερη ασφάλεια.Δεν θα ήθελα το ιστορικό κέντρο να γίνει σαν τις πυραμίδες της Αιγύπτου που όταν πήγα(με φίλους Αιγύπτιους) με λύπη μου διαπίστωσα πως αν ο τουρίστας πήγαινε χωρίς την συνοδεία πρακτορείου ή κάποιου φίλου μπορούσε να πέσει θύμα εκμετάλευσης πολύ εύκολα και βέβαια δεν ήταν καθόλου ασφαλής.
    Τα κτήρια παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτήν την αναβάθμιση.Αλλά δεν είναι δυνατόν να φτιαχτούν από τους ιδιώτες αν οι ίδιοι δεν έχουν ένα κίνητρο.Εάν οι περιοχή έχει εγκληματικότητα γιατί να φτιάξει και να εκμεταλευτεί το κτήριό του;Επίσης θα πρέπει να έχει οικονομικό κίνητρο.Το οικονομικό κίνητρο έχει πολλά σκέλη.
    Το ένα αφορά την ανακαίνηση αυτή καθ’αυτή.Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται επιδότηση γιατί δεν έχει χρήματα.Και ένώ έχουν υπάρξει προγράμματα για αυτόν τον σκοπό πόσο εύκολα είναι;Κατά την γνώμη μου,και επειδή είμαι του επαγγέλματος,το κράτος πρέπει να λέει αν θέλεις επιδότηση θα σου κάνει τις εργασίες η τάδε επιχείρηση,η οποία θα είναι διαπιστωμένα μικρομεσσαία και όχι μεγαλοκατασκευαστική ούτε θυγατρική της ούτε θα ανήκει σε συγγενή »των».Η επιχείρηση θα δίνει το κόστος στο κράτος το οποίο φυσικά θα ελέγχει και θα πληρώνει απευθείας αυτήν.Έτσι ο ιδιώτης δεν θα μπορεί να φάει λεφτά η επιχείρηση δεν θα μπορεί να φάει λεφτά και τα λεφτά θα έχουν δωθεί για πραγματικό αποτέλεσμα.Επίσης η επιχείρηση θα είναι απλά μια εργολαβική επιχείρηση και δεν χρειάζεται να έχει 40 πτυχία(μηχανικών)όπως γίνεται με τα δημόσια έργα,τα οποία έτσι κι αλλιώς αυτοί τα δίνουν σε άλλους με αποτέλεσμα να κάθονται στα κοτεράκια τους και να παίρνουν προμήθειες,και το κράτος να πληρώνει για να κάθονται.Επίσης το κόστος των εργασιών που θα πληρώσει το κράτος θα είναι για πρώτη φορά το πραγματικό και όχι το τριπλό(όπως στα δημόσια έργα).
    Και βέβαια ένα άλλο στοιχείο που αφορά στα κτήρια είναι πως επειδή τα περισσότερα είναι διατηρητέα οι ιδιοκτήτες τα αφήνουν σκοπίμως να πεσουν για να τα χτίσουν απλά κτήρια.Εδώ λοιπόν πρέπει να υπάρχει επέμβαση.Πρέπει το κράτος να τοποθετήσει τις πραγματικές ημερομηνίες λήξης των κτηρίων μετά από ελεγχο όπως στην Γαλλία και να λέει ότι μέχρι αυτήν την ημερομηνία είσαι υποχρεωμένος να διατηρείς και να συντηρείς και να εκμεταλεύεσαι το κτήριό σου και όταν αυτό λήξει θα κτίσεις κτήριο ίδιας αρχιτεκτονικής και θα χαρακτηριστεί και αυτό διατηρητέο,αλλιώς κατάσχεται και αποτελεί δημόσια περιουσία.
    Ένα άλλο σκέλος είναι το γιατί ο ιδιώτης να μπει στην διαδικασία.Θα πρέπει το κράτος να πει,κύριοι οι εργασίες,τα επαγγέλματα που χρειάζεται το ιστορικό κέντρο είναι αυτά…Θέλετε επιδότηση,πρέπει να διαλέξετε ένα από αυτά και το κτήριο να φιλοξενήσει ένα από αυτά(αν δεν είναι διαπιστωμένα κατοικία φυσικά).Έτσι η καινούρια δουλειά που θα αναπτυχθεί θα έχει μέλλον και θα πάει καλά αφού δεν θα είναι άλλο ένα μαγαζί ρούχων με παράλογες τιμές και ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις του προς το κράτος (που θα έχει φυσικά λόγω επιδότησης).Και τί επαγγέλματα θα είναι αυτα;Πρόχειρα μπορώ να σκεφτώ κάτι που υπάρχει παντού στην Ευρώπη,τα ιδιωτικά μουσεία,τα οποία φιλοξενούν όλων των ειδών τις ακόμα και βλακείες γιατί κάποιος ξύπνησε ένα πρωί και είπε αλλά είναι γεμάτα γιατί λειτουργούν με όρους επιχείρησης.Και μην μου πείτε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει υλικό!Μέχρι και μουσείο/επιχείρηση με βόλους μπορείς να φτιάξεις που για έμάς είναι το πιο φτωχό.
    Άλλη πρόταση η πορνεία.Η πορνεία υπάρχει παντού στον κόσμο και θα υπάρχει για πάντα.Αντί λοιπόν να ταλαιπωρείται το ιστορικό κέντρο από τους νταβατζήδες και τις παράνομες γιατί δεν τις κάνετε νόμιμες με υποχρέωση να βρίσκονται σε συγκεκριμμένα σπίτια με κάλές συνθήκες να μην κρέμμονται από αυτούς που τις εκβιάζουν και τις ποτίζουν με ναρκωτικά για να τους παίρνουν τα λεφτά;Τόσα studios υπάρχουν χωρίς άδειες γιατί δεν δίνετε άδειες;αφού υπάρχουν έτσι κι αλλιώς.Στην Ιαπωνία αποτελεί τουριστική ατραξιόν και γενικά πρέπει όλοι να γνωρίζουμε πως στις πιο αναπτυγμένες χώρες αυτό που συμβαίνει είναι οτι εκμεταλεύονται τα πάντα από τσίχλες μέχρι εργοστάσια γιατί όχι κι εμεις.
    Κάντε μια Κινέζικη γειτονιά.Ο Κινέζος να ανοίγει μαγαζί μόνο εκεί,ο Τούρκος μόνο εκεί, ο Ινδός μόνο εκεί….Έτσι θα υπάρχει χρώμα σε κάθε γειτονιά και θα απολαμβάνουν όλοι τις ιδιαιτερότητες του κάθε χρώμ,ατος ,και όχι παντού διάσπαρτα που τελικά ούτε φαίνονται και χαλάνε και το Ελληνικό χρώμα.Όλες οι πόλεις του κόσμου έχουν την δική τους china town ακόμα και η Κίνα,γιατί όχι και εμείς αλλά οργανωμένα και για όλες τις φυλές.
    Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να λυθούν με τέτοιους τρόπους και εγώ προσωπικά είμαι άνθρωπος με ιδέες οι οποίες με την τεχνογνωσία των κρατικών φορέων είναι υλοποιήσιμες και είμαι διατεθιμένη να τις διαθέσω χωρίς εντελώς εθελοντικά.
    Ευχαριστω.-

  • 12 Ιουλίου 2011, 13:34 | ΜΙΧΑΗΛ

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. ΠΟΛΥΠΛΟΚΟ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑ PROJECT ΕΙΝΑΙ 1)ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ – ΕΠΕΚΤΑΣΗ – ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΖΩΝΩΝ (ΜΗ ΕΝΙΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΡΑΣΗΣ – ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΗΔΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΦΟΡΕΑ (ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ) 2)ΣΑΦΗΣ ΕΥΚΡΙΝΗΣ ΕΞΗΓΗΣΙΜΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟΧΟΥ & BUSINESS PLAN 3)ΠΡΟΤΑΣΗ: ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΣ DESTINATION ΩΣ «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ» ΣΑΦΩΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΘΕΣΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΥ & «ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕΝΟΥ» ΜΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΑΦΕΙΣ ΕΥΚΡΙΝΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ, ΑΠΟΦΥΓΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΥΣΧΕΡΕΙΩΝ & ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΠΛΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΟΙ ΑΠΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ. ΠΧ ΔΑΤΗΡΗΤΕΑ, ΠΡΟΣΟΨΕΙΣ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΤΕΜΝΟΥΝ & ΝΑ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ, ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΜΕ ΕΝΔΗΜΙΚΑ ΕΙΔΗ ΦΥΤΩΝ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ (ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ), ΑΝΤΙΤΙΜΟ (ΧΑΜΗΛΟ) ΕΙΣΟΔΟΥ (ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΚΡΙΤΩΝ & ΟΧΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ), ΠΛΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ & ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Κ.Α. 4)ΜΕΛΕΤΕΣ, ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ (ΟΧΙ ΔΙΕΘΝΩΝ) 5)ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΔΗΜΟΥ – ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΚΛΠ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕΝΟΣ ΕΙΤΕ ΒΑΣΕΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΣΥΜΠ/ΝΩΝ ΕΙΤΕ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ PROJECTS ΕΙΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ 6) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΚΕΝΤΡΑ DESIGN ΚΑΙ ΜΟΔΑΣ – INTERACTIVE MUSEUM – SPECIAL EVENTS – ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΟΡΗΓΙΩΝ – ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ. 7) ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΧΡΗΣΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΕΙΩΔΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΟΨΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ 8) ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ & ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΧΩΡΩΝ
    Η ΣΟΒΑΡΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ & ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ.

  • 12 Ιουλίου 2011, 11:52 | ΚΩΝ/ΝΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    A)Αμεση απομάκρινση των ναρκομανών από την περιοχή του Μουσείου, της Ομόνοιας (Σταθμός Μετρό Πλατεία και γύρω δρόμοι) με αστυνόμευση και τήρηση του νόμου που απαγορτεύει την εμπορία και χρήση ναρκωτικών. Για την καταπολέμηση των ναρκωτικών που είναι άλλη κουβέντα έχουν ήδη γίνει προτάσεις.
    Β)Αμεση απομάκρινση της πορνείας από την περιοχή της Ομόνοιας -Γ΄Σεπτεμβρίου, Χαλκοκονδύλη και γύρω δρόμους, με αστυνόμευση και τήρηση του νόμου .
    Γ) Καταπολέμηση της παράνομης στάθμευσης παρκάρισμα στους δρόμους ,πεζοδρόμια και πεζόδρομους με κολωνάκια , μπάρες και άλλα εμπόδια αλλά και με τη βοήθεια της δημοτικής αστυνομίας , της αστυνομίας και της τροχαίας.
    ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΟΛΑ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΄Η ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ?
    Ας αρχίσουμε με τα βασικά και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

  • 12 Ιουλίου 2011, 11:04 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επιβάλεται να γίνουν τα κάτωθι:
    1. Ουσιαστική αστυνόμευση με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και την σύλληψη-απέλαση των παράνομων μεταναστών
    2. Απαλλοτρίωση και γκρέμισμα αρχιτεκτονικών εκτρωμάτων-τέκνων της αντιπαροχής (ιδίως στο ιστορικό κέντρο) ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική ομορφιά και να καταστεί ηλιόλουστο το κέντρο.
    3. Δημιουργία υποδομών (υπόγειοι χώροι στάθμευσης, κοινόχρηστες τουαλέτες) ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση από πλευράς στάθμευσης και καθαριότητος
    4. Διεύρυνση των πεζοδρομίων στα 2,5 μέτρα (κατ’ελάχιστον) ανά πλευρά οδού με πεζοδρόμηση των οδών όπου το εναπομείναν οδόστρωμα δεν επιτρέπει την κυκλοφορία οχημάτων (πρακτικά όλων των οδών των οποίων το πλάτος είναι μικρότερο των 7,5 μέτρων
    5. Δενδροφύτευση της πρασιάς των πεζοδρομίων (πλάτους 0,5μ) που θα δημιουργηθεί μετά την διαπλάτυνση αυτών
    6. Πρόνοια για ράμπες ΑμεΑ και μονοπάτια τυφλών στα πεζοδρόμια
    7. Δημιουργία ποδηλατοδρόμων εντός του ιστορικού κέντρου.
    8. Επέκταση του ανωτέρω πιλοτικού προγράμματος και στις υπόλοιπες πυκνοδομημένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων με βάση την αρχή ισοπέδωσης ενός οικοδομικού τετραγώνου ανα 10 Ο.Τ. για την δημιουργία πλατείας με υπόγειο χώρο στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.
    9. Κοινή όδευση όλων των δικτύων κοινής οφέλειας (ύδρευση-αποχετευση, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο) σε κάθε οδό με συντονισμένο πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης ώστε να μειωθεί το κόστος και η όχληση που προκαλείται από το ράβε-ξήλωνε στο οδόστρωμα.

  • 12 Ιουλίου 2011, 08:22 | Αλεξανδρος Τακτικός

    Κατ΄αρχην πρεπει να οριστει ποια περιοχη ακριβως χρήζει αναβαθμισης. Αυτη κατ εμενα περιβαλεται απο τις οδους Ερμου, Πειραιως, Ιερα Οδος, Κωνσταντινουπόλεως, Δεληγιαννη,Ιουλιανου, Λεωφ. Αλεξανδρας και Βασ. Κωνστανίνου. Αυτη η περιοχή πρεπει να αναβαθμιστει με την διαδικασία που επιτασσει ο στατηγικός προγραμματισμός που να βασίζεται στην στοχοποιηση των αδυναμων σημείων και την προσπαθεια ιεραρχησης της αντιμετωπισης τους.

    Ας δούμε τα αδύναμα σημεία πρώτα με βαση την ιεραρχηση που προτείνω:

    1. Εγκληματικότητα, υπερβολική διακίνιση ναρκωτικων ουσιων, Γκετοποίηση.

    2. Παλαιότητατων κτιρίων, αδυναμία συντήρησης τους και χαμηλή ενεργειακη απόδοση.

    3. Υπερσυγκέντρωση κρατικων υπηρεσιών.

    4. Απίστευτη έλλειψη πρασσίνου.

    5. Υπολειτουργία των δημοτικων υπηρεσιων καθαριοτητας και περιποιησης πρασσίνου.

    Το βασικό είναι όλοι οι στόχοι να αντιμετωπιστουν με βαση τις αιτίες που τις δημιουργούν. και συγκεκριμένα:

    Για το 1: Αναποτελεσματικη αστυνόμευση, ενισχυση ΑΤ Ακροπόλεως, δημιουργία νέων ΑΤ και ενίσχυση της επάνδρωσης τους. Δημιουργία αστυνομικής υπηρεσίας με πολιτικά η οποια θα σύλλαμβάνει τους παράνομους μεταναστες. Δημιουργία κέντρου συγκέντρωσης και περίθαλψης λαθρομεταναστων με βοήθεια και απο την εκκλησία της Ελλαδος, στο οποιο θα παρεχεται περίθαλψη στους παρανομους μεταναστες μέχρι να απελαθούν. Διακρατικές συμφωνίες για τον τρόπο απέλασης με την χώρα προέλευσης τους.

    Για το 2,3 και 4: Εκκίνηση προγραμματος αστικής ανάπλασης, με την βοηθεια και ιδιωτών, η οποια θα περιλαμβανει μετεγκατασταση κρατικων υπηρεσιων, δημιουργία χώρων πρασσίνου, κλπ.

  • 11 Ιουλίου 2011, 22:52 | SerPetros

    Εγώ δεν μένω Αθήνα, γιατί πρέπει να επωμίζομαι κάθε φορά τα λάθη, τις αβλεψίες και παραλήψεις των υπευθύνων για την πρωτεύουσά μας? Ας ασχοληθεί ο αρμόδιος δήμος που ζεί εκεί και γνωρίζει πιστεύω τα προβλήματα και σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο να πράξουν ανάλογα. ΔΕΝ είναι όμως ΣΩΣΤΟ να πληρώνω ΕΓΩ που με έχετε ξεγραμμένο στην ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟ την ανικανότητα των αρμοδίων. Διώξτε πρώτα τους παράνομους και τους εγκληματίες που Ρίζωσαν εκεί και μετά προχωρήστε με τις ΔΙΚΕΣ σας ΤΣΕΠΕΣ σε όση αναβάθμιση θέλετε.

  • 11 Ιουλίου 2011, 20:01 | ΔΑΛΑΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Εάν άλλο μέτρο αναβάθμισης του κέντρου είναι να δεί ο δήμος και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε συνδυασμό με τους Νομικούς την δυνατότητα αξιοποίησης των ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών που δημιουργούν ολόκληρο εσωτερικό αίθριο που μπορεί να αναπλασθεί και να γίνει πνεύμονας πρασίνου. Η λύση αυτή η οποία νομίζω έχει προταθεί από κάποια σχολή του πολυτεχνείου, την είδα να εφαρμόζεται άριστα στο Μιλάνο. Είναι μια λύση που ίσως απαιτήσει χρόνο αλλά είναι μια λύση που θα δώσει υπεραξία στις πολυκατοικίες του κέντρου και κίνητρο για να επιστρέψει ο Ελληνικός πληθυσμός στο κέντρο. Βέβαια πολύ φοβάμαι ότι από την λύση αυτή όπως και γενικά της αναβάθμισης του Κέντρου θα ωφεληθούν κάποια μεγάλα συμφέροντα που οδήγησαν τα πράγματα σε αυτήν την κατάσταση, όπως και πολλοί αλλοδαποί που με τα μαύρα λεπτά της εργασίας τους και το επίδομα αλληλεγγύης που εμείς τους πληρώνουμε, αγόρασαν φθηνά τα διαμερίσματα του κέντρου. Αλλά κοντά σε αυτούς θα ωφεληθούμε και εμείς που έχουμε τα σπίτια μας εκεί και δεν θα αναγκασθούμε να τα εγκαταλείψουμε.

  • 11 Ιουλίου 2011, 20:36 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α.

    Η αναβάθμιση του ιστορικού Κέντρου οφείλει να σχετίζεται με το όραμα που θέλει να προβάλλει η Πατρίδα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο Εξωτερικό.
    Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προκαλεί ένα «καταρράκτη» δράσεων και γεγονότων έτσι ώστε να διαφημίζει τη Χώρα για μια συγκεκριμένη δραστηριότητά της με χαρακτηριστικά εξαίρετης ποιότητας.
    Τι καλύτερο, λοιπόν, από την Παιδεία και την «μετακίνησή» όλων των Χώρων των Πανεπιστημίων σε ένα συνεχές Campus που θα ετοιμαστεί στο Κέντρο αφού αυτό προετοιμαστεί με κατάλληλες περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και αρχιτεκτονικό ύφος τέτοιο, ούτως ώστε:
    1) Να εξαφανιστούν τα χαμηλών προδιαγραφών Κτίρια που «πνίγουν» το Κέντρο
    2) Να επανασχεδιαστεί το σχέδιο πόλεως έτσι ώστε να έχει πλήρη και αποκλειστική πεζοδρόμηση, και μόνο μαζικά μέσα που να προσεγγίζουν (με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό ύφος που θα επιδιώξουμε) το Χώρο αυτό της Παιδείας
    3) Να αυξηθεί το πράσινο έτσι ώστε να αποτελεί το Κέντρο περιοχή ησυχίας και αναψυχής (ποδηλατόδρομοι θα διατρέχουν το ευρύχωρο πλέον εσωτερικό δίκτυο του χώρου)
    4) Να αποδόσει στην εκπαιδευτική-πανεπιστημιακή κοινότητα χώρους ποιότητας για την εργασία της αλλά με αρχιτεκτονικό ύφος με συνάφεια και αναφορά στα στοιχεία ελληνικότητας των γειτονικών αρχαιολογικών χώρων της περιοχής
    5) Ιδανικά, θα ενοποιήσει περιοχές ήπιας δράστηριότητας όπως είναι άλλωστε η Παιδεία, με την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε ένα σύνολο αισιοδοξίας, υπερηφάνιας και αίσθησης του «συν-ανήκειν». Με ειλικρίνεια εδώ δεν συμπεριλαμβάνω το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, ως αρνητικό παράδειγμα νεοπλουτίστικης αισθητικής.
    6) Θα προσπαθήσει να διαφημίσει τη Χώρα για τις παρεχόμενες Πανεπιστημιακές Σπουδές, ειδικά και σε αντικείμενα Κλασσικής Γνώσης, αλλά και άλλων πιο μοντέρνων αντικειμένων. Φανταστείτε τι αίσθηση θα δημιουργείται στον ξένο φοιτητή, αν νοιώθει τη συνέχεια της γνώσης και ιστορίας σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Επίσης θα μπορούσαν να προσκληθούν και ξένα Πανεπιστήμια να κτίσουν στο Χώρο, πάνω όμως σε συγκεκριμένα ελληνοπρεπή σχέδια κτιρίων,.
    7) Παράλληλα θα επιδιωχθεί να δημιουργηθεί ένα business κέντρο (δίκην Canary Wharf Λονδίνου) σε μια άλλη περιοχή όπως π.χ. το Ελληνικό, με ταυτόχρονη απομάκρυνση των εταιριών και καταστημάτων.
    Συμπέρασμα: Η Χώρα θα μπορούσε να γίνει ένα Κέντρο Σπουδών με διεθνή ακτινοβολία (ιδιαίτερα σε Κλασσικές σπουδές) αλλά και με τη βοήθεια ξένων εξαιρετικών Πανεπιστημίων, και σε αντικείμενα μοντέρνας τεχνολογίας. Αυτό θα γίνεται σε ένα χώρο, όπου θα μπορεί κανείς να «αναπνέει» την ελληνικότητα, την ιστορία της γνώσης αλλά και της Τέχνης. Παράλληλη ελπίδα είναι, μήπως ο ίδιος χώρος αποτελέσει και μάθημα αισθητικής (αρχιτεκτονικά) και για τους υπόλοιπους Έλληνες που κτίζουν πάνω σε κακάσχημα, χωρίς χαρακτήρα -τάχα- μοντέρνα σχέδια, ή ακόμα χειρότερα χωρίς καμμιά αισθητική και ύφος.

  • 11 Ιουλίου 2011, 16:25 | Βαγγέλης

    Όσων αφορούν την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας κατά την άποψη μου ο μόνος παράγοντας που μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι ο πολιτισμικός και κατα πόσο θα αξιοποιηθεί αυτός,

  • 11 Ιουλίου 2011, 16:49 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ.ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΛΑΘΡΑΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.ΑΦΟΥ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.ΔΗΜΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ Η ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ. ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΩΤΗΤΑ.ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ.

  • 11 Ιουλίου 2011, 14:31 | ΄Ελλη Εμμανουηλίδου

    Βασικά θέματα επίλυσης για να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας είναι πρώτα από όλα η άμεση εκκαθάριση και η απομάκρυνση των μεταναστών, μαστροπών, ναρκομανών και των παράνομων πωλητών από το ιστορικό κέντρο πριν να οδηγηθούμε στο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων (καταστημάτων εστίασης και πώλησης αγαθών) και την εξασθένιση της εμπορικής κίνησης στο κέντρο της Αθήνας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης και η ενίσχυση των αστυνομικών Τμημάτων στο κέντρο. Επίσης, ο συστηματικός και συνεχής καθαρισμός του κέντρου, η δενδροφύτευση, φύτευση καλωπιστικών λουλουδιών και η δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου και αναψυχής με την ποινικοποίηση και επιβολή άμεσων προστίμων μέσω της δημοτικής αστυνομίας θα οδηγήσει στην ανάκαμψη και προσέλκυση ντόπιου και ξένου τουρισμού στο κέντρο. ΄Αμεση διαδικασία μέσω δικαστικής οδού για γκρέμισμα χώρων ακατάλληλων και επικίνδυνων για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία που γίνονται εστίες μόλυνσης και στέγασης άπορων και ναρκομανών. Πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να δοθούν κίνητρα για την ανάπλαση όλων των παλιών κτιρίων και την καταγραφή όλων των δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες για την προσέλκυση του ντόπιου και ξένου τουρισμού και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού και κουλτούρας και τον περιορισμό αδειοδότησης περισσότερων και ίδιων επιτηδευμάτων. Φυσικά για όλα αυτά χρειάζεται οικονομική αρωγή του κράτους, ευσυνειδησία όλων μας, εργατικότητα, σύλληψη όλων όσων καταστρέφουν την δημόσια ή ιδιωτική περιουσία για οποιοδήποτε σκοπό, επιβολή ίσων μέτρων και σταθμών για όλους,πολιτικών και μη προσώπων,επίρριψη ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρίας σε όλους όσους παρανομούν.

  • 11 Ιουλίου 2011, 14:14 | ΔΑΛΑΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    Αναβάθμιση κέντρου των Αθηνών

    Πιστεύω ότι για να αναβαθμισθεί το κέντρο των Αθηνών , θα πρέπει να επιστρέψει ο ¨Ελληνας οικογενειάρχης. Αυτός θα πρέπει να αισθανθεί ασφαλής ώστε να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο της γειτονιάς.
    Αυτό σήμερα δεν μπορεί να συμβεί γιατί το κέντρο είτε από αδιαφορία ., είτε σκόπιμα αφέθηκε να κατοικηθεί από αλλοδαπούς. Και βέβαια δεν έχω τίποτε με τον αλλοδαπό οικογενειάρχη που συμπτωματικά αγόρασε στην πολυκατοικία μου διαμέρισμα , τον ανακαίνισε και ζεί και συμμετέχει στην διαχείριση της πολυκατοικίας αρμονικά και δημιουργικά , αλλά έχω αντίδραση με τον αλλοδαπό που αγόρασε αρχικά και αυτός το διαμέρισμα στην ίδια πολυκατοικία, με το πρόσχημα της ιδιοκατοίκησης και μετά από λίγους μήνες το διαμέρισμα έγινε «κέντρο διερχομένων» μελαμψών αλλοδαπών , οι οποίοι μάλιστα έγιναν στόχος επιθέσεων μετά την δολοφονία του άτυχου πατέρα στην γωνία ακριβώς της πολυκατοικίας μας. Να λοιπόν ένα μέτρο, που θα πρέπει να βρεθεί νομική φόρμουλα για απομάκρυνση αυτών των δήθεν ιδιοκτητών.
    Προσοχή στα κίνητρα για αγορά από νέα ζευγάρια ή άλλους, . Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και συγκεκριμένη « ρήτρα» ιδιοκατοίκησης και απώλειας του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με ακυρότητα ή οποιοδήποτε άλλο νομικό τρόπο (δεν ειμαι νομικός) στην περίπτωση που παραβεί τον όρο και γίνει εκμεταλλευτής του διαμερίσματος με μίσθωση προς τρίτους. Η «ρήτρα» ιδιοκατοίκησης να υπερβαίνει τη δεκαετία. Ετσι το νέο ζευγάρι θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να μεγαλώσει τα παιδιά του και να τα στείλει στα σχολεία της γειτονιάς.

  • 11 Ιουλίου 2011, 13:29 | Ματζάρης Α

    Θα πρέπει όλα τα υπουργεία και οι υπηρεσίες να μεταφερθούν απο το κέντρο της πόλης στην περιφέρεια σε υποβαθμισμένες περιοχές . Κατι ανάλογο έκανε και η Γαλλία . Με αυτό τον τρόπο και θα εξοικονομηθούν χρήματα απο την αξιοποίηση των ακινήτων στο κέντρο και θα συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες σε μη κορεσμένες περιοχές οι οποίες αυτόματα θα αναβαθμιστούν. Θα αποσυμφορηθεί το κέντρο της πόλης απο την μείωση των μετακινήσεων και θα απαλλάγει απο τις περισσότερες διαδηλώσεις που εμποδίζουν τις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει αξιοποίηση των εγκατελειμένων ακινήτων . Θα πρέπει να υπάρξει νόμος που να πρόβλέπει ότι η μη χρήση ακινήτων απο τους ιδιοκτήτες του για κάποιο χρονικό διάστημα να συνεπάγεται απώλεια κυριότητάς του . Ετσι οι κατα τόπους Δήμοι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα εγκατελημένα ακίνητα φτιάχνοντας πάρκα και χώρους στάθμευσης που τόσο έχουν ανάγκη οι πόλεις και θα απαλλαγούν απο εστίες μόλυνσης.

  • Ένα μεγάλο πρόβλημα του κέντρου είναι το parking. Δεν αναφέρομαι στην έλλειψη του, αλλά στο γεγονός του ασύδοτου παρκαρίσματος που δημιουργεί πρόβλημα σε πεζούς (πχ. παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω σε πεζοδρόμια), σε ποδηλάτες και ΜΜΜ.

    Θα ήταν χρήσιμη μια web εφαρμογή (στα πρότυπα του illegal signs) που ένας πολίτης θα μπορεί να καταγράφει εύκολα απ’ το κινητό του κάποιο όχημα και σε πραγματικό χρόνο να μπορούν να ενημερώνονται οι άνθρωποι της δημοτικής αστυνομίας.

    Το παραπάνω θα πρέπει να περιλαμβάνει και τις παράνομες πιάτσες ταξί.

  • 11 Ιουλίου 2011, 12:17 | Μάρθα Ζούγρη

    Επειδή κάπου αναφέρεται ‘να σας μεταφερουμε και τις εμπειριες μας από το εξωτερικό’. Λοιπόν , αναβάθμιση σε ένα ιστορικό κέντρο σημαίνει:

    1) Απομάκρυνση ΟΛΩΝ των απαισιων (και παράνομών) διαφημιστικών πινακίδων και αφισών με ευθύνη του ΔΙΑΦΗΜΙΖΌΜΕΝΟΥ , με κάλεσμα από την πολιτεία ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ, ΠΩΣ ΕΑΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΗΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ Ο ΙΔΙΟΣ, για καθε πινακίδα που θα συλλεγεται, θα εχει χ ευρω πρόστιμο.
    2)Μπροστά απο το κάθε μαγαζί θα πρέπει να μπεί ΜΕΧΡΙ χ*χ ΠΙΝΑΚΙΔΑ
    3)Απομάκρυνση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΠΩΛΗΤΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΕΡΜΟΥ ΝΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΛΑ ΝΑ ΚΟΙΤΑ
    4)Προγραμμα συντηρησης οψεων κτιριων , όπως ειχε γινει και παλαιοτερα, με αρχική ευθύνη των ιδιοκτητών και αφου γινει η δαπανη και ο σχετικός έλεγχος, να επιστρέφεται μέρος αυτης (πχ το 50%)

  • 11 Ιουλίου 2011, 10:50 | Ανδρεας

    Προτείνεται η πεζοδρόμηση όλου του κέντρου της Αθήνας και η κίνηση σε αυτό μόνο οικολογικών μέσων μαζικής μεταφοράς(τραμ-τρόλλευ) με συχνά δρομολόγια και ποδηλάτων. Αυστηρός περιορισμός της πρόσβασης σε οχήματα τροφοδοσίας, συλλογής απορριμμάτων κλπ μέχρι τις από τις 6 μέχρι τις 7 το πρωί της καθημερινές και μέχρι τις 9 τα Σ/Κ.
    Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να οριστούν, ίσως με δημόσια διαβούλευση, τα όρια που τελικά θέλουμε για το ιστορικό κέντρο ώστε να καθοριστούν και οι οδικοί άξονες οι οποίοι θα διοχετεύουν την κυκλοφορία εκτός του κέντρου.

    Να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στο κέντρο. Δεν μπορούμε να θέλουμε ανάπτυξη και τουρισμό και όταν ο τουρίστας έρχεται Σ/Κ να μην βρίσκει κανένα κατάστημα ανοικτό στο κέντρο. Είναι μεγάλες οι απώλειες από αυτή την τακτική. Παράλληλα η απελευθέρωση ωραρίου θα προσδώσει στο κέντρο ένα άλλο χαρακτήρα πιο ζωντανό το οποίο με την διαρκή καταπολέμηση του παρεμπορίου και όχι μόνο των αλλοδαπών ή ημεδαπών που το κάνουν αλλά και των προμηθευτών τους. Χρειάζεται η νομοθεσία να αλλάξει και να προστατεύψει τον νόμιμο έμπορο που πληρώνει τους φόρους στο κράτος και επιστρέφει στο δήμο, μέσω των φόρων, μέρος των εσόδων τους για την διαρκή αναβάθμιση του κέντρου.

    Επίσης θα μπορούσε στους πεζοδρομημένους δρόμους να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο βοτανικό μουσείο της Ελληνικής πανίδας, με φύτευση ντόπιων ποικιλιών από δένδρα που θα μπορούν να μετατρέπουν τους τώρα φλεγόμενους δρόμους σε οάσεις δροσιάς.

    Παράλληλα να τηρούνται οι νόμοι καθώς τόσο η δημοτική αστυνομία όσο και η αστυνομία δεν ενδιαφέρονται για την κατάσταση στο κέντρο παρά μόνο αν υπάρχει κάποια εκδήλωση εκεί στην οποία παρίσταται κάποιος υπουργός.

    Τέλος το βασικότερο για να υπάρχει και η κοινωνική συνένεση στις αλλαγές πρέπει επειγόντως να γίνει η επέκταση-ανάπτυξη των γραμμών του ΜΕΤΡΟ, με άμεση προτεραιότητα των γραμμών Γ3, Γ6Α Γ6Β, Γ5 και Γ2, γραμμές που διέρχονται από το κέντρο και εξυπηρετούν πολυπληθή προάστια, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών να έρχονται στο κέντρο άνετα και γρήγορα χωρίς να χρειάζονται τα ΙΧ τους.

  • 11 Ιουλίου 2011, 08:03 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Για το ιστορικό κέντρο το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολεοδομικό και ηθικό και ανάλογης φύσης με αυτό του δημόσιου χρέους μας. Διαχρονικά θυσιάσαμε την πολεοδομία προς χάρη της μέγιστης αξιοποίησης των ακινήτων μας και τα αποτελέσματα είναι αυτά που βιώνουμε σήμερα, όπως και θυσιάσαμε τη βιωσιμότητα του κράτους στο βωμό της προσωρινής πολιτικής επιβίωσης. Αφού λοιπόν το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολεοδομικό, πολεοδομική πρέπει να είναι κυρίως η αντιμετώπιση, δηλαδή να εφαρμοστεί το πρόγραμμα Αθήνα 2020 της πρώην Υπουργού Περιβάλλοντος και να γίνει ακόμα πιο φιλόδοξο, να περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις εκτάσεων και εκτεταμένη απαγόρευση της στάθμευσης και χρήσης του αυτοκινήτου στις πυκνοδομημένες περιοχές που δε μπορούν να σηκώσουν τις χωρικές ανάγκες που έχει το αυτοκίνητο. Οι πόροι μπορούν να προέλθουν από την αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να μην μετακυλιστούν οι επιπτώσεις της λαθρομετανάστευσης σε άλλες περιοχές της Αθήνας είναι να αποκατασταθεί (επιτέλους) η νομιμότητα στις μετακινήσεις πληθυσμών, να σταματήσουμε να στηρίζουμε πολεμικές επιχειρήσεις που δημιουργούν ανάγκες μετανάστευσης και να στηρίζουμε τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες. Υπάρχουν πάρα πολλά που μπορούν να γίνουν για την πολεοδομική αναβάθμιση με ελάχιστο κόστος και εκεί πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιάσει το crowdsourcing

  • 11 Ιουλίου 2011, 08:27 | Κωνσταντίνα Τ

    Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι η αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δε συνεπάγεται αναγκαία και αποκλειστικά οικονομικό κόστος, όπως θα γινόταν εαν περιοριζόταν στις αναπαλαιώσεις των νεοκλασικών κτιρίων. Στόχος του εγχειρήματος φαίνεται να είναι να καταστεί η διέλευση μέσα από την «παλιά Αθήνα» ένας ΑΣΦΑΛΗΣ και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΣ περίπατος. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει τη διαχείριση ζωτικότερων και λεπτότερων ζητημάτων. Στην προσπάθεια επίλυσης αυτών των ζητημάτων οι αρμόδιοι φορείς πρέπει προσέξουν να μην μετατοπίσουν απλώς χωρικά τα προβλήματα.

  • 11 Ιουλίου 2011, 06:39 | Χρήστος Κούτσης

    Τα διατηρητεα, ως γνωστόν, εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους ώστε να καταρρεύσουν και τελικά να αποχαρακτηριστούν και «αξιοποιηθούν». Ο μόνος τρόπος να σωθούν και να σταματήσουν να αποτελουν άντρα καταληψιών, ναρκομανών, ρυπαρών λαθρομεταναστών κλπ. είναι η γενναία μείωση των φορολογικών βαρών , ήτοι:
    1. Κατάργησις ΦΜΑΠ για τα διατηρητέα πανελλαδικά (έτσι σώζονται και τα διατηρητέα της επαρχίας)
    2. Ειδική φορολογική ρύθμιση στους συντελεστές μεταβίβασης των διατηρητέων
    3. Έκπτωση του συνόλου των δαπανών επισκευής διατηρητέων από το εισόδημα των ιδιοκτητών (εν ανάγκη σε ορίζοντα 5ετίας ή δεκαετίας)
    4. Ειδικό φορολογικό καθεστώς γι την εκμίσθωση των διατηρητέων , π.χ. ενιαίος χωριστός φορολογικός συντελεστής 10% στα μισθώματα των διατηρητέων για χρήση κως κατοικία και 15% ως επαγγελματική στέγη (ΕΚΤΟΣ λοιπών εισοδημάτων της δηλώσεως)
    Η πρότασή μου, αν υιοθετηθεί, θα αλλάξει την όψη του κεντρου της Αθήνας σε πολλά σημεία, πολλά από τα οποία έχουν τελείως υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια

  • 11 Ιουλίου 2011, 00:11 | χρυσοστομος τσομπανιδης

    Προτεινω απο οργανισμους που θα καταργηθουν να συγκροτηθει πρωσοπικο καταγραφης λαθρομεταναστων.
    Να βρεθουν και να καταμετρηθουν οι κοινωνικοι συμβουλοι των δημων που εχουν προσληφθει στο μελλον και να χρησημοποιθουν σαν επιτελεικα συνεργεια.
    Τα προγραματα αντιμετωπισης διαφορετικων ομαδων φυλλων που ηδη εχουν χρηματοδοτηθει απο ευρωπαικα προγραματα εχουν πρωσοπικο που δεν αξιοπειται.
    Καταγραφη γεωγραφικη υγειονομικη πολιτισμικη ωστε ο ελεγχος να αποκτησει φιλικοτητα και ουσια.
    Ανεκμεταλευτα ακομη κονδυλια στεγασης σιτησης και εμβολιασμου να πρωοθηθουν απο πρωσοπικο στο δημοσιο και οργανωθει απο υπο καταργηση οργανισμους
    επισης να ζητηθει η βοηθεια απο την υπατη αρμοστεια σαν χωρα αποδοχης μεταναστων πολεμου κλπ

  • 11 Ιουλίου 2011, 00:38 | χρυσοστομος τσομπανιδης

    Προτεινω απο οργανισμους που θα καταργηθουν να συγκροτηθει πρωσοπικο καταγραφης λαθρομεταναστων.
    Να βρεθουν και να καταμετρηθουν οι κοινωνικοι συμβουλοι των δημων που εχουν προσληφθει στο μελλον και να χρησημοποιθουν σαν επιτελεικα συνεργεια.
    Τα προγραματα αντιμετωπισης διαφορετικων ομαδων φυλλων που ηδη εχουν χρηματοδοτηθει απο ευρωπαικα προγραματα εχουν πρωσοπικο που δεν αξιοπειται.
    Καταγραφη γεωγραφικη υγειονομικη πολιτισμικη ωστε ο ελεγχος να αποκτησει φιλικοτητα και ουσια.
    Ανεκμεταλευτα ακομη κονδυλια στεγασης σιτησης και εμβολιασμου να πρωοθηθουν απο πρωσοπικο στο δημοσιο και οργανισμους που καταργουνται.

  • 10 Ιουλίου 2011, 21:29 | ΝΙΝΑ ΖΙΤΑ

    1. ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ ΜΑΧ 2 ΨΥΓΕΙΑ, ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ ΧΩΡΙΣ COCA COLA ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΚΟΥΠΕΣ ΚΑΙ ΚΑΦΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΣΑΝΤΕΣ ΝΑ ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ:ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΥΣΤΗΡΟΙ 2. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗΣ -ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΣΗ 3. ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΠΩΛΗΤΕΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΚΟΥΤΕΣ, ΚΑΦΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ
    4. ΑΜΕΣΕΣ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΟΥΡΟΥΝ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ.5. ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΓΙΑ «GRAFFITY»ΡΥΠΑΝΣΗ ΜΕ ΜΠΟΓΙΑΔΕΣ. ΑΝΤΙ GRAFFITY ΒΑΨΙΜΟ ΜΕ MAPEI ΜΠΟΓΙΑΔΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ. ΜΑΖΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΑΝΑ ΔΙΩΡΟ. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΤΟΥ
    ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ STAND FREE PRESS ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΤΑ ‘ΜΟΝΤΕΡΝΑ»ΣΤΕΓΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΡΟΣ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
    ΝΑ ΞΗΛΩΣΕΤΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΑ ΑΠΟ ΑΔΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ . ΑΣΠΡΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. Η ΑΘΗΝΑ ΕΙΧΕ ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ, ΟΧΙ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΤΑ
    ΑΠΟΑΦΙΣΣΟΚΟΛΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ(ΜΑΓΑΖΙΑ) ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΦΩΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

    ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΩΝ, ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ, ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ, ΜΥΣΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ. ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟ ΠΟΣΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΠΟΙΝΗ (ΠΟΣΑ ΧΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 50 ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ?)
    ΝΑ ΒΑΨΕΤΕ ΤΗ ΡΑΜΠΑ ΤΡΑΜ ΑΜΑΛΙΑΣ. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΜΕ ΑΣΠΡΕΣ ΠΛΑΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΚΗΠΟ. ΑΙΣΧΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ ΓΙΑ ΥΨΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4 ΟΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΥΚΑΚΙ ΚΛΠ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΑΙΝΑΤΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ

  • 10 Ιουλίου 2011, 20:23 | Μιχαήλ Αγγελόπουλος

    Η αναβάθμιση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο του ιστορικού μπορεί να γίνει πολύ εύκολα με δύο μέτρα:

    1. Απαγόρευση κάθε μηχανοκίνητου μέσου από τις 6 μ.μ. μέχρι και τις 6 π.μ. εκτός από εκείνα που διαθέτουν φάρο (δηλαδή είναι άμεσης ανάγκης, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ).

    2. Δημιουργία κλειστών και ανοικτών υπαίθριων αγορών με τη συμμετοχή και των καταστημάτων που ήδη λειτουργούν και πλήρης απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας. Για παράδειγμα, ανοικτή αγορά ηλεκτρονικών ειδών, βιολογικών προϊόντων, κλπ. Ή ακόμη, κλειστή αγορά επαγγελματιών για αναζήτηση υπηρεσιών, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι ακόμη και δικηγόροι ή γιατροί.

  • 10 Ιουλίου 2011, 19:04 | Κώστας Ν. Πετρόπουλος

    -Ξεκινάω από τη σκέψη ότι το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας επιβαρύνεται και από τη μεγάλη αλλαγή πληθυσμιακής σύνθεσης του χώρου τις τελευταίες δεκαετίες: μεγιστοποίηση της πυκνοκατοίκησης με την άτυπη εγκατάσταση μη ελεγχόμενου αριθμητικά πλήθους μεταναστών.
    -Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι αυτοί ενδιαφέρονται ζωτικά για τη νομιμοποίηση της εγκατάστασής τους και η πολιτεία έχει νομοθετήσει την επιβολή ορισμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά πρόκειται για μέτρα περιοριστικού κυρίως χαρακτήρα.
    -Προτείνω να προστεθούν και κάποια ελκυστικά μέτρα που θα ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα αυτών των επίδοξων «συπολιτών» μας, όπως: μαζί με τα άλλα νομιμοποιητικά δικαιολογητικά που έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, να καλούνται και σε συμμετοχική προσφορά στην κοινή μέριμνα του Δήμου για ευτρεπισό των χώρων εγκατάστασής τους και του εξωτερικού περιβάλλοντος αυτών των χώρων στη βάση μιας διάθεσης για συνεργασία και άμιλλας ακόμα με τους εντόπιους συμπολίτες, και με τον ΡΗΤΟ αποκλεισμό διακρίσεων και κάθε ίχνους εχθροπάθειας ΕΚΑΤΈΡΩΘΕΝ.
    ΠΙΣΤΕΎΩ ΌΤΙ, η παραπάνω αισιόδοξη πρόθεση, νομιμοπούμενη, θα επενεργήσει δραστικά στην κινητοποίηση θετικής ανταπόκρισης των ενδιαφερόμενων. Οπότε θα προστεθεί ένα σοβαρό δυναμικό στην επιθυμητή και αναγκαία προσορά έργου για αναμόρφωση του Ιστορικού κέντρου της πόλης.
    Μετά τιμής κτλ.

  • 10 Ιουλίου 2011, 15:53 | Άρης Λούκας

    Ευαίσθητος στα κοινωνικά θέματα, κοσμογυρισμένος, και με γιο εργαζόμενο στο Πανεπιστήμιο DELFT Ολλανδίας, ζώντας περίπου 6 μήνες το χρόνο στις Βρυξέλλες, μου έκανε εντύπωση το εξής :

    Το Κέντρο των Βρυξελλών κατέληξε υποβαθμισμένο γιατί εκεί σύντομα κατέφυγαν είτε οι μετανάστες με τις δουλίτσες τους, είτε διάφορα μπαρ, είτε, γενικότερα, οι άστεγοι και η ομάδα εκείνη των ανθρώπων οι οποίοι δεν εντάσσονται φυσιολογικά σε μια ευρωπαϊκή πόλη.

    Από την άλλη, και σιγά-σιγά, οι παλαιοί κάτοικοι μετακόμισαν στα προάστια και έτσι το κέντρο εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.

    Τί κάνουν, λοιπόν, οι αρχές, ο Δήμος, ή το Υπουργείο Εσωτερικών, τώρα ;

    ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΕΚΕΙ ΓΥΡΩ – ΣΥΝΗΘΩΣ, ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ! και

    – Δημιουργούν σ΄αυτή μια στάση του ΜΕΤΡΟ,
    – Αναπαλαιώνουν κτίρια ή κατασκευάζουν μοντέρνα, (ερχόμενοι σ΄επαφή με εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους),
    – Πλακοστρώνουν τους δρόμους,
    – Γενικότερα, εξωραΐζουν την περιοχή με κάθε είδους βλάστηση, δένδρα κλπ…

    Έτσι, λοιπόν, το Κέντρο αυτό γίνεται πάλι γοητευτικό και ελκυστικό για εργασία ή και διαμονή.

    Άμεσα, λοιπόν, εγκαθίστανται εταιρείες σ΄αυτό γιατί βρίσκουν όλο το περιβάλλον περισσότερο όμορφο και μαζί με τις συγκοινωνίες και αναβαθμισμένο περιβάλλον, ξαναδημιουργούν ένα πόλο έλξης.

    Έτσι, λοιπόν, όλη η περιοχή αναβαθμίζεται και οι περιθωριακοί τύποι που ζούσαν μέχρις τότε, εξαναγκάζονται είτε να φύγουν, είτε να προσαρμοσθούν στο κοινωνικό σύστημα της χώρας που τους φιλοξενεί και τα σπίτια που κατοικούσαν ξανασυντηρούνται και επανοικιάζονται με ακριβότερο ενοίκιο για τους παλαιούς ιδιοκτήτες, .

    Αυτά είχα να σας πω, δίνοντάς σας, στη συνέχεια, μια πληροφορία που ελάχιστοι στον κόσμο τη γνωρίζουν !

    Πρόκειται να δημιουργηθούν εξαίρετα ποδήλατα στην Κίνα μικρά ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ με χαμηλό κόστος. Μιλάμε για κόστος 500 ευρώ !

    Έτσι, είτε στο Κέντρο, είτε, κυρίως, στα νησιά μας, ας ετοιμαστούν οι υποδομές – ΓΡΗΓΟΡΑ – ώστε »να φιλοξενήσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής και τουρισμού» και να γίνει η χώρα μας Παράδεισος.

    Αυτά, με εκτίμηση,

    Άρης Λούκας

  • 10 Ιουλίου 2011, 15:08 | Β.ΚΡΗΤΙΚΟΥ

    Μέχρι σήμερα το κράτος έχει χρηματοδοτήσει μέσα από Ευρωπαικά προγράμματα πολλές προτάσεις οι οποίες δίνουν απαντήσεις στο θέμα.
    Μήπως θα πρέπει κάποτε να αξιοποιήσουμε αποτελέσματα τα οποία έχουν παραχθεί μέσα από συνεργασίες με διεθνείς φορείς υψηλής τεχνογνωσίας και εμπειρίας και έχουν δοθεί ήδη χρήματα για τον σκοπό αυτό.
    Βέβαια ένα σημαντικό έλλειμμα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν σε διεθνείς συνεργασίες είναι η έλλειψη δεδομένων για την επεξεργασία Γεωγραφικών Συστημάτων πληροφοριών (GIS) σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους ομολόγους τους οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτά ως βασικά εργαλεία μελέτης, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων ακόμα και σε μικρή γεψγραφική κλίμακα.
    Καμμία πρόταση δεν μπορεί να είναι ρεαλιστική αν δεν προκύπτει από επεξεργασία κάποιων δεδομένων.
    Ως μία πρόταση σας καταθέτουμε τον σκοπό, την μεθοδολογία, τα εργαλεία και τις καινοτομίες που εισάγει το πρόγραμμα CATMED το οποίο υλοποιούμε με μία Ευρωπαική διακρατική και κυρίως Μεσογειακή συνεργασία, από το 2009 και ολοκληρώνεται μέσα στον 2011 με έναν Οδηγό για την ανάπτυξη αειφόρων Μεσογειακών αστικών περιοχών αντιμετωπίζοντας και τις Κλιματικές Αλλαγές.
    Ακολουθείστε τον σύνδεσμο για περισσότερα http://catmed.eu/
    Συγχαρητήρια !

  • 10 Ιουλίου 2011, 13:04 | George

    Όχι δέσμευση από πορείες ή διαδηλώσεις ολόκληρων δρόμων αλλά μιάς ή δύο λωρίδων κυκλοφορίας

    Καλή αστυνόμευση για το αίσθημα ασφάλειας στο κέντρο – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για τη βιωσιμότητά του

    Δειυκόλυνση φοιτητών και εμπόρων για παραμονή στο κέντρο

    Παραμονή στο κέντρο κρατικών υπηρεσιών και των υπαλλήλων τους

    Τεράστια συμβολική αξία έχει η παραμονή γνωστών ανθρώπων από όλους τους χώρους (επιστήμες, γράμματα, τέχνες, πολιτική κλπ) στο κέντρο. Για παράδειγμα, προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διαμέρισμα στο κέντρο. Δεν μπορεί όλοι οι πολιτικοί για παράδειγμα να μένουν στα βόρεια και στα νότια προάστεια και να κόπτονται και να θλίβονται για το κέντρο.

    Διατήρηση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας του κέντρου

  • 10 Ιουλίου 2011, 12:56 | ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

    ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ(ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ)ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ: 1.ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ α.ΠΟΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ β.ΤΙ ΕΡΓΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΠΡΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΦΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. γ.ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ Ή ΑΛΛΟ ΚΕΡΔΟΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΠ’ΑΥΤΟΝ. δ.ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΜΕ ΑΛΛΗΛΕΠΙΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΕΡΓΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ Ή ΟΧΙ. ε. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΤΕΣ. 2.ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ: α.ΤΙ ΘΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ. β.ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ?(ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ?) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ? ΑΜΕΣΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ? ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ? ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΥΤΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

  • 10 Ιουλίου 2011, 11:00 | Spyridon D.Tsamaidis

    – Το μόνον «προσόν» μου, είναι οτι γεννήθηκα και μεγάλωσα στο κέντρο της Αθήνας.
    – Ο μόνος λόγος που «πάλαι ποτέ» ήταν καλύτερο το Κέντρο είναι οτι τότε ήμουν……… νέος (!).

    – Εχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία 30-50 χρόνια, άλλες καλές άλλες όχι, (η επιλογή είναι προσωπική).

    – Νομίζω οτι δεν έχει ποτέ γίνει ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙς αυτών των αλλαγών.

    Π.Χ.
    – Για το Μετρό δεν ακούστηκε ποτέ ένα αρνητικό σχόλιο.
    – Αντίθετα, η πεζοδρόμησις της Πανεπιστημίου χλευάστηκε, ή σχολιάστηκε θετικά μόνον απο μή-Αθηναίους.

    – Η άκρατος πεζοδρόμησις δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα !
    – Ωφέλησε τους μονίμους κατοίκους διότι απέκτησαν δωρεάν πάρκινγκ, αλλά όχι τους καταστηματάρχες διότι μετεβλήθησαν σε καφετέριες και ταβέρνες !

    Αν ο σκοπός της Κυβέρνησης είναι να γίνει το Κέντρο τόπος έλξεως για «τουρίστες», τότε πρέπει να αγορασθούν ολόκληρα τετράγωνα – αν και πολλά είναι ήδη Κρατικά – , να κατεδαφισθούν και να ανατεθεί η ανασκαφή τους σε διάφορες Αρχαιολογικές Σχολές (ΟΛΩΝ των Κρατών).

    Πέραν της απολλοτρίωσης, (ίσως και αυτή !) όλα τα έξοδα – μαντεύω – οτι θα τα αναλάβουν ευχαρίστως αυτές οι Αρχαιολογικές Σχολές !

    – Το θέμα είναι¨: Τί ακριβώς θέλει να κάνει η Κυβέρνησις ????

    Προσωπικά, θα ήθελα να τριγυρνώ πάνω σε ξύλινες «ράμπες» και να παρακολουθώ την συνεχή εύρεσι αντικειμένων όλων των εποχών.
    (και ας γκρεμιστεί το πάλαι ποτέ κουτούκι του Κυρ-Σταύρου…..)

  • Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Δημόσια Πολιτική και Διοίκηση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουμε εκπονήσει μελέτη σχετικά με την ανάπλαση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η μελέτη εκπονήθηκε, έχοντας υπόψη το σύνολο των κρίσιμων προκλήσεων της Αθήνας: την οικονομική και μεταναστευτική κρίση.
    Η πρόταση αφορά στη δημιουργία Μητροπολιτικού Κέντρου Ιστορικής Συνέχειας, Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης, περιλαμβάνοντας τις εξής χρήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν προταθεί και στο παρελθόν:
    1.Μουσείο για τον Ελληνισμό της Ανατολής και Κέντρο Βιωματικής Εκπαίδευσης Ανηλίκων,
    2.Δομές Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο,
    3.Ξενώνας Ασθενών και Συνοδών του παρακείμενου νοσοκομείου «Αγ. Σάββα» και
    4.Θερμοκοιτίδα Καινοτομίας και Νέας Επιχειρηματικότητας.
    Στόχος είναι η αναβίωση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, ως νεότερα μνημεία υψηλής ιστορικής αξίας, και επιπλέον:
    •Διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού της Ανατολής και της Προσφυγιάς.
    •Εξάλειψη της διάκρισης μεταξύ κοινωνικών ομάδων μέσω βιωματικής εκπαίδευσης ανηλίκων και τη φιλοξενία πολυεθνικών εκδηλώσεων.
    •Ενίσχυση τουριστικής κίνησης στην περιοχή.
    •Προώθηση νέας επιχειρηματικότητας και δικτύωσης καινοτόμων επιχειρήσεων.
    •Παροχή υπηρεσιών πρόνοιας σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
    Πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, είναι σημαντικό να σημειωθεί και η συμβολή του έργου στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς και στην αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.
    Σύμφωνα με επαφές που είχαμε, έγινε πρόχειρη κοστολόγηση των εργασιών συντήρησης στα 2 εκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνοντας τη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων και χωρίς την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.
    Η ολοκληρωμένη μελέτη, περιλαμβάνοντας σχέδιο χρηματοοικονομικής ανάλυσης και πηγές χρηματοδότησης δημοσιεύεται τη Δευτέρα 11/7/2011 στο ΙΣΤΑΜΕ (www.istame.gr) και είναι στη διάθεσή σας σε κάθε περίπτωση.

  • 10 Ιουλίου 2011, 11:29 | ΛΑΜΨΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    Για να γίνει αναβάθμιση του κέντρου πρέπει να γίνει νοικοκύρεμα σε πολλά. Να γίνει σχετική νομοθετική ρύθμιση και να εφαρμοσθεί με αποτελεσματικό τρόπο. Αναφέρομαι στην άναρχη υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών. Το σωστό θα ήταν πριν ενοικιάσει ο οιοσδήποτε και ειδικά ο αλλοδαπός ένα διαμέρισμα να είναι υποχρεωμένος δια νόμου να προσκομίσει στον ιδιοκτήτη σχετική βεβαίωση από το αστυνομικό τμήμα οτι δήλωσε την νέα κατοικία του. Να υπάρχει σημαντική «τιμωρία» σε ιδιοκτήτη και ενοικιαστή εαν δεν εφαρμόζουν πιστά το ανωτέρω. Συχνός και αξιόλογος έλεγχος από αστυνομικές και υγειονομικές αρχές θα βοηθούσε σε πολλά. Τώρα όπως είναι η κατάσταση ένας ενοικιάζει και μετά μένουν πολλά άτομα αγνώστου ταυτότητος με όχι καλό αποτέλεσμα συνολικότερα.
    Ως προς το θέμα των ειδικών καταστάσεων που δημιουργούνται από τους γνωστούς – αγνώστους πρέπει να συναποφασισθεί από τα 2-3 μεγαλύτερα κόμματα στην βουλή να γίνει νομοθετική ρύθμιση που να επιβάλει σε ειδικές περιπτώσεις ανάληψη ενεργειών γισ περιορισμό αυτών και σύλληψη με σκοπό να κριθούν από την δικαιοσύνη. Αναφέρομαι παραδείγματος χάριν στην περίπτωση που κάηκε το κατάστημα της MARFIN BANK στην Σταδίου. Όταν αυτοί πετούσαν τις βόμβες μολότωφ, εαν τους έβλεπαν αστυνομικοί δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα να τους πυροβολήσουν στα πόδια. Αυτό το γνωρίζουν τα άτομα αυτά και έχουν αποθρασυνθεί. Μελετήστε όλα τα σχετικά με την βοήθεια εξειδικευμένων επιστημόνων και λάβετε αποφάσεις.

  • 10 Ιουλίου 2011, 10:43 | ανδρεας

    επιδοτηση επισκευης κτηριων, οι ενοικοι να ειναι ελληνες, για να μην ξαναγινει γκετο, νεα ατομα[ζευγαρια]επιδοτουμενα στο νοικιο τα ατομα που θα το νοικιασουν,να αποδεικνιεται οτι αυτα θα κατοικησουν [διαχειριστης] αλλοι θα δηλωνουν και αλλοι θα κατοικουν ποινικο μητρωο για να γνωριζουμε το ποιον προτου το ενοικιασουν γιατι εαν ο ενοικος χρεωφειλετης ναρκομανης δεν αναβαθμιζεται το κεντρο απο τη εισαγωμενη και ντοπια εγληματικοτητα κλεφτες βιαστες εκβιαστες μαστρωποι κλπ τα κινητα που κλεβονται να τα δηλωνουν ως απωλεια αλλα κλεψιμο εαν χρειαζεται [το 100 ευρω για μηνυση ] και εχει 50 το κινητο παρουσιαζεται μειωμενη η εγκληματικοτητα εντεχνως *#06# σε ολα τα κινητα με αυτον τον κωδικο βλεπουμε το serial number του καθε κινητου αγοραζοντας το το δηλωνεις στο υπολογιστη της αστυνομιας με την αγορα κινητου και γινονται χιλιαδες εξακριβωσεις κλοπων μικροκλοπων
    ληστειων εγληματων ξετυλιγεται το κουβαρι τα περισσοτερα παιδια ηλικιας 8-16 εχουν υποστη κλοπες κινητων τηλεφωνων απο μεγαλυτερους τους παρουσιαζονται ως απωλεια ενω εχουν γινει κλοπες ληστρικες απο το μικπο εγλημα παμε στο μεγαλυτερο

  • 10 Ιουλίου 2011, 09:04 | Κατερινα

    Δεν ειμαι κατοικος Αθηνων , κατα συνεπεια δε γνωριζω καλα την περιοχη , ουτε ποιοι δρομοι περικλειουν το ιστορικο κεντρο ,παρολα αυτα επιθυμω να διατυπωσω τη γνωμη-προταση μου για την αναβαθμιση του .
    1. Απομακρυνετε καθε λαθρομεταναστη
    2. Πεζοδρομειστε μεγαλα κομματια του ιστορικου κεντρου
    3. Διαμορφωστε πλατειες, συντριβανια, χωρους πρασινου, παγκακια, κιοσκια , φυτεψτε οπωροφορα, παρτερια με πολυχρωμα λουλουδια, οργανωστε εκθεσεις, επιτρεψτε σε νεους καλλιτεχνες να εκθετουν εκει τα εργα τους, αφηστε να επιστρεψουν παλι οι λατερνες (σταθερα συνδεδεμενες με την παλια Αθηνα ).
    4. Δωστε χρωμα και αρωμα παλιας Αθηνας !
    5. Δειτε ταινιες απο τον παλιο καλο ελληνικο κινηματογραφο και παρτε ιδεες!

    Να εξυγειανετε το χωρο , να τον κανετε να αναπνευσει ξανα !
    Καλη επιτυχια στο εργο σας !
    Συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια του crowdsourcing !
    Κατερινα