Άρθρο 01

1. Το άρθρο 10 του ν. 3492/2006 (ΦΕΚ Α΄210) αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 10
Σύσταση Επιτροπής Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.)
1. Συνιστάται στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (Γ.Δ.Δ.Ε.) Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.) η οποία συγκροτείται από τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων ως Πρόεδρο, τους Προϊσταμένους των τριών (3) Διευθύνσεων της Γ.Δ.Δ.Ε. (άρθρο 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου), τον Προϊστάμενο της 26ης Δ/νσης Συντονισμού και Ελέγχου Εφαρμογής των Δημοσιονομικών Διατάξεων και δύο (2) εμπειρογνώμονες από το δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, που διαθέτουν αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα ελέγχου δαπανών και συστημάτων διαχείρισης, ως και δύο (2) αναπληρωματικούς αυτών ιδίων ιδιοτήτων και προσόντων.
Όταν η Επιτροπή ασκεί τις αρμοδιότητες των περιπτώσεων β και γ της επομένης παραγράφου, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης, της οποίας η έκθεση προσβάλλεται ή αμφισβητείται, αναπληρώνει ένας εκ των αναπληρωματικών εμπειρογνωμόνων του εδαφίου α’ της παραγράφου αυτής.
2. Η Ε.Σ.ΕΛ. έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Πρόταση για έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας των Δ/νσεων του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου της Γ.Δ.Δ.Ε., του Κανονισμού Διενέργειας των Eλέγχων και Ερευνών και του Κώδικα Δεοντολογίας των Δημοσιονομικών Ελεγκτών, οι οποίοι εγκρίνονται και τίθενται σε ισχύ με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
β) Εξέταση αντιρρήσεων, που υποβάλλονται από τους ελεγχόμενους φορείς ή τα αναφερόμενα στην παρ.2 του άρθρου 16 του παρόντος νόμου πρόσωπα κατά της έκθεσης ελέγχου.
γ) Επίλυση διαφωνίας του αρμόδιου οργάνου της Γ.Δ.Δ.Ε. που εκδίδει την κατά την παρ. 2 του άρθρου 17 του παρόντος απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης ή την πράξη καταλογισμού με τα συμπεράσματα της έκθεσης ελέγχου.
δ) Παρακολούθηση της προόδου των ελέγχων.
ε) Αξιολόγηση του ελεγκτικού έργου.
στ) Έγκριση του ετήσιου προγράμματος ελέγχων που διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
ζ) Έγκριση της προβλεπόμενης από την παρ.1 του άρθρου 22 του παρόντος νόμου έκθεσης
η) Εισήγηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορέων στις συστάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου.
θ) Εισήγηση στον Υπουργό Οικονομικών και τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στη βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου.
ι) Μέριμνα για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των ελεγκτικών οργάνων.
ια) Παρακολούθηση και αξιολόγηση των ερευνών για την καταπολέμηση της απάτης και των λοιπών παράνομων δραστηριοτήτων που είναι επιζήμιες για τα οικονομικά συμφέροντα των φορέων και εισήγηση μέτρων για την αποτελεσματικότερη άσκηση αυτών.
ιβ) Αξιολόγηση της αναγκαιότητας διενέργειας των έκτακτων ελέγχων της παρ.1, του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, πλην αυτών που διενεργούνται κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις που αφορούν τους εν λόγω έκτακτους ελέγχους δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την ανέλεγκτη κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ. Ανασύρονται δε και εξετάζονται μόνο μετά από εντολή του Υπουργού Οικονομικών.
3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ορίζονται ο Πρόεδρος, τα μέλη και οι γραμματείς της Επιτροπής με τους αναπληρωτές τους και η διαδικασία αναπλήρωσης και ρυθμίζονται θέματα γραμματειακής υποστήριξης και λειτουργίας της. Η συμμετοχή στην Επιτροπή του Προέδρου, των μελών, των εισηγητών και των γραμματέων είναι υποχρεωτική και χωρίς αποζημίωση.
4. Η Επιτροπή μπορεί να καλεί πρόσωπα από την Ελλάδα ή την αλλοδαπή για την εξέταση εξειδικευμένων θεμάτων σχετικών με το αντικείμενο της Γ.Δ.Δ.Ε. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύνανται να καθορίζονται η αποζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης των ανωτέρων προσώπων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης».
2. Όπου στον ν. 3492/2006 αναφέρεται η Επιτροπή Αντιρρήσεων (ΕΠ.ΑΝ.) και Επιτροπή Εποπτείας (ΕΠ.ΕΠ.), νοείται εφ’ εξής η Επιτροπή Συντονισμού Ελέγχων (Ε.Σ.ΕΛ.).
3. Το άρθρο 11 του ν. 3492/2006 καταργείται.
4. Το άρθρο 12 του ν. 3492/2006 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 12
Σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου
1. Με αποφάσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του καθ΄ ύλην αρμόδιου Υπουργού συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου σε όλα τα Υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων.
2. Με όμοιες αποφάσεις δύναται να συνιστώνται μονάδες εσωτερικού ελέγχου στους φορείς, οι οποίοι εποπτεύονται από τα Υπουργεία ή τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου και έχουν προϋπολογισμό άνω των τριών εκατομμυρίων (3.000.000.) ευρώ και καθορίζονται οι αρμοδιότητες αυτών στο πλαίσιο προστασίας των οικονομικών τους συμφερόντων, με την επιφύλαξη των περί εσωτερικού ελέγχου διατάξεων του ν. 3429/2005.
3. Το ανωτέρω ποσό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Στους φορείς, που δεν συνιστάται μονάδα εσωτερικού ελέγχου, τις αρμοδιότητες αυτής ασκεί η μονάδα εσωτερικού ελέγχου του εποπτεύοντος φορέα.
4. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου των παρ. 1 και 2 στελεχώνονται από το προσωπικό που υπηρετεί, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων και νέες προσλήψεις.
5. Στις μονάδες εσωτερικού ελέγχου των φορέων περιέρχονται επιπλέον οι εξής αρμοδιότητες:
α) τακτικού ελέγχου των παγίων προκαταβολών που έχουν συσταθεί στον φορέα,
β) οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου των δημοσίων υπολόγων και δημοσίων διαχειρίσεων που υπάγονται στο φορέα,
γ) διενέργειας ένορκης διοικητικής εξέτασης σε περίπτωση απώλειας δικαιολογητικών πληρωμής δημόσιας δαπάνης, πριν την έκδοση τίτλου πληρωμής, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η απώλεια αυτή έχει λάβει χώρα στην αρμόδια υπηρεσία ή στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2362/1995( Α΄247 ),
δ) έρευνας της ύπαρξης αντικειμενικής αδυναμίας απόδοσης λογαριασμού χρηματικού εντάλματος προπληρωμής, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 41 του ν. 2362/1995, όπως τροποποιήθηκε με το ν.3871/2010 (Α΄ 141),
6. Μέχρι τη σύσταση των μονάδων εσωτερικού ελέγχου της παρ. 1, οι αρμοδιότητες της προηγουμένης παραγράφου εξακολουθούν να ασκούνται από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών ή τη Γ.Δ.Δ.Ε., μετά τη μεταφορά των εν λόγω αρμοδιοτήτων σε αυτή.
7. Η Γ.Δ.Δ.Ε. διαμορφώνει πρότυπα και μεθοδολογίες συστημάτων διαχείρισης και εσωτερικού ελέγχου των Υπουργείων, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και λοιπών φορέων. Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου οφείλουν να υλοποιούν πλήρως τις προδιαγραφές που ορίζονται από τα ανωτέρω πρότυπα και να ενημερώνουν τη Γ.Δ.Δ.Ε .σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων τους. Οι Διευθύνσεις του άρθρου 6 παρ. 1 του παρόντος νόμου, εφ’ όσον διαπιστώσουν ότι απαιτούνται βελτιώσεις των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των φορέων της αρμοδιότητάς τους, προτείνουν στην Ε.Σ.ΕΛ. τη λήψη σχετικών μέτρων.»
5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3492/2006 προστίθεται η φράση:
«με την επιφύλαξη της περ. ιβ) της παρ. 2 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου».
6. α. Ο τίτλος του άρθρου 17 αντικαθίσταται ως εξής: «Αντιρρήσεις φορέων».
β. Οι παρ. 1 και 2 του ίδιου άρθρου καταργούνται και οι παρ. 3 έως 9 αναριθμούνται αναλόγως.
7. Στο τέλος της παρ.4 του άρθρου 24 του ν. 3492/2006 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις ελέγχου που έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν από την Οικονομική Επιθεώρηση του Υπουργείου Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του παρόντος μέχρι την έναρξη λειτουργίας των υπηρεσιακών μονάδων της Γ.Δ.Δ.Ε.».
8. Στη Γ.Δ.Δ.Ε. συνιστάται αυτοτελές Γραφείο Νομικού Συμβούλου, το οποίο αποτελεί υπηρεσιακή μονάδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λειτουργεί σύμφωνα με τις ισχύουσες γι’ αυτό διατάξεις. Το γραφείο στελεχώνεται από Νομικό Σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που υπηρετεί στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Γ.Λ.Κ., με παράλληλα καθήκοντα, χωρίς αύξηση των οργανικών θέσεων αυτού και έχει τις αρμοδιότητες της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 3086/2002. Ο Νομικός Σύμβουλος συμμετέχει στην Ε.Σ.ΕΛ. με συμβουλευτική γνώμη επί των θεμάτων αρμοδιότητάς της.

  • Είναι πολλά …..
    1)Όποιος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα θα πρέπει κάπου να δίνει λόγο για τη σωστή/χρηστή χρήση (σε εξαμηνιαία/ ετήσια βάση;) και ο έλεγχος αυτός να έχει δομή πυραμίδας, δηλ. να μην σταματά στο πρωτο επίπεδο.- Δημοσίευση ισολογισμών;
    2)Κριτήρια επιλογής του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Έξω οι κομματάνθρωποι.Αλήθεια γιατί θα πρέπει με κάθε αλλαγή κυβέρνησης να αλλαζουν πρόσωπα σε θέσεις υψηλής ιεραρχίας; Το συμφέρον της χώρας και των πολιτών δεν είναι πάντα το ίδιο; Γιατί να μην υπάρχουν θέσεις δημοσίου υψηλής ιεραρχίας που να απευθύνονται σε καριερίστες,που κρίνονται από το έργο και την αποτελεσματικότητά τους;
    3)Τώρα που η χώρα είναι σε χρεοκωπία γιατί θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους μισθούς διευθυντικών στελεχών δημόσιων φορέων και απλών δημόσιων υπαλλήλων; Μια χρεοκοπημένη χώρα μπορεί να έχει πλούσιους διευθυντές δημοσίου;
    4)Τοποθέτηση ατόμων σε θέσεις διευθυντικές με γνώση του αντικειμένου εργασίας (π.χ. Διευθυντής Νοσοκομείου άσχετος με την Ιατρική/του χώρου υγείας γενικά,γιατί απλά είναι του κόμματος και πρέπει κάπου να βολευτεί)

  • 8 Αυγούστου 2012, 21:10 | Αναστάσιος Ντίνας

    Δεν μπόρεσα να διαβάσω όλα τα σχόλια. Απ’ όσα διάβασα είδα τη διαφορά αντίληψης ανάμεσα στους συντηρούμενους από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Έζησα και ζώ από το δημόσιο αλλά κατάλαβα -αργά βέβαια- πόσο λάθος μεγάλωσα. Κατά καιρούς που προσπάθησα να επισημάνω, καταγγείλω, περιορίσω υπερβολές του δημοσίου αντιμετώπισα διάφορα που ξέρουμε όλοι. Κατέληξα να έχω μετανοιώσει για ό,τι δεν έκανα και όχι για τα λάθη που έκανα.θέλω να καταθέσω μερικές γενικές σκέψεις που ίσως τις διαβάσει κάποιος, έστω σαν και μένα, και προβληματιστεί!

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤ’ ΕΜΕ: 1) ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΙ, 2)ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ 3) ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΣΤΙΖΕΙ, Ν’ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ (ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΤΕΣ) ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…

  • 8 Αυγούστου 2012, 21:38 | Θωμάς

    Στον τομέα της υγείας μπορούν να εξοικονομηθούν αρκετά, αρκεί να υπάρχει βούληση. Η αξιοποίηση δυναμικού που υπάρχει, αλλά περιμένει υποδείξεις και αν ερωτηθεί μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Η απαξίωση οδηγεί σε αδιαφορία. Ας αποφασίσουμε, θέλουμε τη γνώμη των ειδικών; Γίνεται δημόσια διαβούλευση, όμως τους δημόσιους λειτουργούς που η πολιτεία πληρώνει ποιός και πότε τους ρωτήσαμε; Υπάρχουν ελεγκτές που αντι να ερωτώνται , παροπλίζονται; Η πρότασή μου: Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει, ρωτήστε τους. Σίγουρα θα έχουν να πουν προτάσεις πολύτιμες.

  • Όσον αφορά τη σύσταση μονάδων εσωτερικού ελέγχου θέλει προσοχή στη στην οριζόντια αντιμετώπιση του θέματος για όλους τους φορείς διότι υπάρχουν ήδη υπηρεσίες που λειτουργούν με σκοπό των εσωτερικό έλεγχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας)η οποία προβλέπεται από το άρθρο 9 του ν. 3996/11. Προτείνεται η αρμοδιότητες της παρ. 5 να μεταφερθούν στην ήδη υπάρχουσα υπηρεσία και όχι να συστήσουμε άλλη μια νέα μονάδα.
    Ακολουθεί το Άρθρο 9 του ν.3996/11

    Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας
    1. Συνιστάται στο Σ.ΕΠ.Ε. Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, η οποία συγκροτείται από Επιθεωρητές Εργασίας με βαθμό Προϊσταμένου Διεύθυνσης και βαθμό Προϊσταμένου Τμήματος, η οποία υπάγεται απευθείας στον Ειδικό Γραμματέα. Στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας από τις 916 οργανικές θέσεις Επιθεωρητών Εργασίας κατανέμονται οκτώ οργανικές θέσεις προϊσταμένων Διεύθυνσης και δεκατέσσερις οργανικές θέσεις προϊσταμένων τμημάτων.
    2. Στην Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας παρέχεται διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη από τη Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
    3. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασίας:
    α. Διενεργούν τεκμηριωμένους εσωτερικούς ελέγχους της λειτουργίας των επί μέρους υπηρεσιών του Σ.ΕΠ.Ε. και υποβάλλουν στον Ειδικό Γραμματέα σχετικές αναφορές για τη βελτίωση του παρεχόμενου έργου, προκειμένου να διατυπωθούν έγγραφες συστάσεις στις υπό έλεγχο υπηρεσίες.
    β. Διενεργούν ελέγχους σε χώρους εργασίας σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας και υποβάλλουν το σχετικό πόρισμα.
    γ. Εκτελούν κάθε άλλο έργο που τους ανατίθεται από τον Ειδικό Γραμματέα και έχει σχέση με την οργάνωση και λειτουργία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας,
    δ. Συντονίζουν το Αυτοτελές Γραφείο Ενημέρωσης, Υποδοχής, Αξιολόγησης και Διαχείρισης Καταγγελιών του άρθρου 11 και
    ε. Επιβάλλουν τις κυρώσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος.
    4. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές Εργασίας ασκούν όλες τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα και έχουν όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Επιθεωρητών του Σ.ΕΠ..Ε..
    5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ρυθμίζεται η στελέχωση, η οργάνωση και η διάρθρωση της υπηρεσίας Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας, καθώς και η κατανομή των θέσεων κατά κλάδο και βαθμό.

  • 8 Αυγούστου 2012, 20:44 | σολανάκης νίκος

    Πρόταση «A»
    Απολύστε αμέσως την κόρη του Πολύδωρα, που τον έχετε ακόμα και τον καμαρώνετε….
    Πρόταση «Β»
    Απολύστε αύριο το πρωί κι ΟΛΟΥΣ αυτούς που βολέψατε τα τελευταία χρόνια, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ τόσο η ΝΔ όσο και οι ΠΑΣΟΚοι που η μόνη οικονομία τους ηταν να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους.
    Πρόταση «Γ»
    Φροντίστε να φτιάξετε διαδικασίες εξπρές για την δήμευση των περιουσιών σε λαμόγια τύπου Άκη και Σμπώκου (που απορώ πως δεν του έχουν απαγγελθεί ακόμα κατηγορίες), κουμπάρων πάσης φύσεως κλπ κλπ με συνοπτικές διαδικασίες…

  • 8 Αυγούστου 2012, 20:24 | Καλογερόπουλος Νικ.

    Οι Δήμοι δημιουργούν τεράστιο χρέος… Δεν εφαρμόζεται κανενός είδους έλεγχος στις δαπάνες, οι διαδικασίες είναι αδιαφανείς, λειτουργούν με «αποφάσεις» μονοπρόσωπων οργάνων (απόφαση Δημάρχου, αντιδημάρχου, εντεταλμένου συμβούλου κλπ). Φτιάξανε Οργανισμούς και δήθεν «αναπτυξιακές εταιρείες» για να καταναλώνουν τα χρήματα που τους δίνονται. Κανένας Δήμος δεν δημιουργεί πλούτο. Δημιουργεί μόνο χρέη. Αν αγνοεί η εκάστοτε κυβέρνηση τι γίνεται στους Δήμους τότε αλίμονο σε μας…
    Ένα ισοδύναμο μέτρο είναι να αφαιρεθούν από τους ΟΤΑ όλες οι αρμοδιότητες εκτός του ληξιαρχείου και των ΚΕΠ, που μπορεί να λειτουργούν με 3-4 άτομα.
    Να λοιπόν τα δις που ψάχνουν να κόψουν. Στις λεγόμενες υπηρεσίες (πρασίνου, καθαριότητας, περιβάλλοντος, τεχνικές, κλπ) των ΟΤΑ δουλεύουν χιλιάδες υπάλληλοι. Ελάχιστοι δουλεύουν πραγματικά και βρίσκονται καθημερινά στη θέση τους. Τα μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς έχουν δεύτερη δική τους δουλειά έξω. Είναι επομένως αργόμισθοι. Αν πάψουν να πληρώνονται δε θα μείνει άνεργος κανένας τους. Να μην πούμε πως προσλήφθηκαν όλοι αυτοί. Αλλά που τέτοια τύχη. Είναι όλοι τους ενταγμένοι στο πολιτικό πελατειακό σύστημα που τους προστατεύει…

  • 7 Αυγούστου 2012, 13:51 | Μαργαρίτα Μανούσου

    Νομίζω ότι όλα εξαρτώνται τελικά από το αν πραγματικά υπάρχει η απόφαση για την πάταξη της διαφθοράς και της καταπολέμησης του πελατειακού συστήματος, το οποίο πιστεύω ότι ευθύνεται σε μαγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάντια, κράτους και κοινωνίας.
    Ξεκινώντας από κει θα πρέπει να μπορεί ο κόσμος να διαπιστώνει ξεκάθαρα ότι οι αποφάσεις που παίρνονται προσβλέπουν σε αποτελέσματα! ότι δεν έχει αλλάξει απλά ο μανωλιός και έχει βάλει τα ρούχα του αλλιώς.
    Σε κάθε τι που γίνεται θα πρέπει να υπάρχει πλήρης παρουσίαση του τι ίσχυε μέχρι τώρα, τι αλλάζει και τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας (the bottom line)!
    Συμφωνώ ότι δεν είναι απλό ούτε να διωχθούν όλοι οι περιττοί δημόσιοι υπάλληλοι αλλά είναι δυνατό να φανεί ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για να σταματήσουμε να προσλαμβάνουμε σύμβουλους και παρασύμβουλους. Δεν είναι δυνατό όλοι αυτοί να ζουν τις πολυτέλειες που ζουν σε βάρος και από τις ελλείψεις των απλών ανθρώπων που δε μπορούν ή έχουν αποφασίσει να μη χώσουν το χέρι στο μέλι!

    Λίγη αξιοπρέπεια χρειάζεται αν υπάρχει πια, και αν θυμόμαστε τι σημαίνει, Δε σου λείπει η αξιοπρέπεια αν δεν έχεις πανάκριβο αυτοκίνητο, σου λείπει αν δε δούλεψες για να το αποκτήσεις και αν δούλεψαν στην πραγματικότητα άλλοι για τα καλά που εσύ χαίρεσαι!

  • 6 Αυγούστου 2012, 21:56 | ΤΖΟΥΒΕΚΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ειναι απολυτα πιστοποιημενο οτι ελεγτικη επιτροπη αποτις ιδιες υπηρεσιες το μονο που θα κανει ειναι τιποτα. το πιο σωστο ειναι να συσταθει μια επιτροπη ελενχου τελιως εξω απο καθε υπηρεσια ακομη ας πουμε και ιδιωτικη που να την αρπαατιζουν ορκωτοι λογιστες υπο τον ελενχο παντα 2-3 εντιμων πολιτων κατα ψηφιση . ειναι το πιο σωστο κατα την γνωμη μου

  • 5 Αυγούστου 2012, 17:35 | ΕΛΕΝΑ Ζ

    ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑ ΒΑΡΥΓΔΟΥΠΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ(ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΙ,ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ κ.λ.π),ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΝ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ «ΝΑ ΚΛΑΨΕΙ:»ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ!ΜΑ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΛΙΓΟ ΠΟΛΥ ΕΧΕΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΑΦΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΙΣΤΕ ΓΟΝΟΙ ΑΠΟ ΤΖΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΗΝ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟ-ΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΖΩΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΚΑΝ!ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 42 ΕΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΟΥ ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΕΤΑΞΥ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ 1000€ ΤΟ ΜΗΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο/Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΣΟΥ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΠΑΝΩΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΝΑ ΕΧΕΙΣ 2 ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΡΗΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ(ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΕΚΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ!ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΞΑΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΗΘΙΚΗ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΤΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΤΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΓΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΝΩΔΥΝΑ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ:
    ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΙΟ.ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ 300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΛΛΑ 100 ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ.ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΠΛΕΣ ΚΑΙ ΤΡΙΠΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ, ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ.
    ΝΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ (ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ,ΔΕΚΟ,Ν.Π.Ι.Δ κ.λ.π).ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 9ΜΕΛΗ ΚΑΙ 7ΜΕΛΗ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.
    ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΡΓΙΩΝ κ.λ.π,ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ,ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ,ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΦΥΛΑΞΗΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΞΑΙΡΕΣΙΜΕΣ ΚΑΙ ΜΗ,ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥΣ¨,ΕΝΩ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ.
    ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΟΙ 2 ΚΑΙ 3 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ,ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ ΤΙΣ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ. ΚΟΨΤΕ ΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΤΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΕΡΕΓΓΥΑ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΜΑΣ. ΑΝΟΙΞΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ,ΓΙΑΤΙ ΣΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ!ΚΟΨΤΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΣΤΗΜ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 50-100€.Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΙΑΘΕΤΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΩΔΥΝΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΕΠΙΚΑΛΕΙΣΤΕ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΟΥΛΕΨΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΕΧΘΗΚΑΤΕ.

  • 4 Αυγούστου 2012, 11:10 | Σόνια Ευμορφοπούλου

    Άρθρο 1 παρ.4 – Οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου δεν μπορούν να στελεχώνονται από το προσωπικό του ίδιου φορέα και λόγω ανεπάρκειας γνώσεων των μηχανισμών ελέγχου από τους υπαλλήλους και λόγω της υπαλληλικής αλληλεγγύης που τους αναγκάζει να αλληλοκαλύπτονται. Ή θα πρέπει να γίνει από ορκωτούς ελεγκτές του ιδιωτικού τομέα, ή με μονάδες ανά υπουργείο που ελέγχουν τους εποπτευόμενους φορείς και μία ομάδα διυπουργική για να ελέγχει τα υπουργεία.

  • 3 Αυγούστου 2012, 11:17 | ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΄Οτι πρέπει να γίνει η ορθολογική περικοπή δαπανών δεν διαφωνούμε και όχι περιστολή επι δικαίων και αδίκων , κατά περιφέρεια να γίνει με ολιγομελή επιτροπή δημοσίων υπαλλήλων άμισθη και με χρονικό περιθώριο με απαλλαγή καθηκόντων.
    Επίσης δεν είναι μόνο τα μισθώματα αλλά και ότι έχει να κάνει με παραεπιτροπές κακές συμβάσεις κλπ

  • 2 Αυγούστου 2012, 19:30 | andreas pellis

    δημοτικος συμβουλος πλειοψηφιας δημου ΜΕΤΣΟΒΟΥ. σχετικα με τις αποδοχες δημαρχων αντιδημαρχων. αν καταργηθουν ολες η μονο των ανριδημαρχων και του δημαρχου παραμενει.με τι αντιτιμο θα δουλευουν οι αντιδημαρχοι θα αυξηθουν τα φαινιμενα ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ητοι προσαυξησεις και υπερτημολογησεις προκειμενου να ικανοποιηθουν στα κρυφα οικονομικα οι διαφοροι οχι ολοι αντιδημαρχοι και οχι μονο.
    επισης μεγαλη πληγη ειναι οι ΔΟΜΕΣ του καθε δημου,,,ΜΟΝΟΜΕΤΟΧΙΚΕΣ ΝΠΔΔ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΒΡΕΦΙΚΟΙ που ανοικουν σε ΝΠΔΔ….να καταργηθουν ολοι και να ενσωματωθουν στους ΔΗΜΟΥΣ. οι δε επιθεωρησεις και οι ελεγχοι στους δημους απο την περιφερια να ειναι σε καθημερινη βαση,,και αυτηρες ποινες στους ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ και ΑΝΡΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ..και φυσικα στους δημοσιους υπαλληλους των δημων.

  • 1 Αυγούστου 2012, 20:15 | Γιαννης

    (συντομη αναλυση και ακολουθουν προτασεις)
    Πριν προταθουν λυσεις επιβαλεται η αναλυση της παρουσας καταστασης. Οχι των πεπραγμενων και μη, που μας εφεραν μεχρις εδω αλλα αναλυση των αδυναμιων που χαρακτηριζουν το πολιτικο συστημα και την κοινωνικη διαστρωματωση. Στον μεσο πολιτη κυριαρχει ο ατομισμος, ο ωχαδελφισμος και η σε σημαντικο βαθμο αδιαφορια για το μελλον. Τα κομματα δεν καταδικαστηκαν στις εκλογες επειδη συνεπραξαν στη σπαταλη και προηγαγαν ενα μοντελο δανειζομενης ευημεριας, αλλα επειδη ακριβως διεκοψαν αυτο το μοντελο, αναγκαζομενα βεβαια απο τις περιστασεις, δηλαδη την αδυναμια συνεχισης της δανειοδοτησης. Οποτε, το πολιτικο συστημα και το προσωπικο του καλειται τωρα να αρθει πολυ πανω απο το μεσο ορο και να παιξει, αν μου επιτρεπεται, το ρολο του αυστηρου «μπαμπα» που δεν νοειται να λεει συνεχως «ναι». Το κρατος πρεπει να ειναι δικαια αυστηρο προς ολους. Διοτι οφειλει να εγγυαται το μακροπροθεσμα ορθο, οταν ο μεσος πολιτης ειναι εν γενει «κοντοφθαλμος». Ετσι θα κερδιθει η αμοιβαια εμπιστοσυνη.

    Η δημοσιονομικη προσαρμογη θα επρεπε να κινηθει με ενα χρυσο κανονα ωστε να μην ειναι αδικη γι’ αυτους που εχουν συμβαλει περισσοτερο(πχ η ανταποδοτικοτητα στα ταμεια συνταξης), να μην ειναι εξισωτικη ωστε να καταργηθει η εννοια της ιεραρχιας (δικαστικοι, ιπταμενοι κλπ)αλλα ουτε και αναλγητη γι’ αυτους που δεν μπορουν να ανταπεξελθουν στη επιβιωση τους. Ειναι μια δυσκολη εξισωση να λυθει και ο μεσος πολιτης δεν το γνωριζει αυτο.

    Συγκεκεριμμενες προτασεις:
    – Δεν εχει γινει επαρκης ενημερωση για την τακτοποιηση των αυθαιρετων. Να δοθει μεγαλη με απανωτες ενημεροτηκες εκπομπες στην τηλεοραση. Ειναι μια πηγη εσοδων για το κρατος.
    – Σημερα, ο καλυτερος εργοδοτης παραμενει το κρατος. Εφ’ οσον εχει προσλαβει εναν υπαλληλο, τον πληρωνει ακομη και αν δεν τον χρειαζεται, ακομη και αν αυτος δεν αοδιδει. Στον ιδιωτικο τομεα αυτο δεν ισχυει. Εδω υπαρχει μια ανισορροπια και μια αδικια. Ειναι ενας δυσκολος γριφος να λυθει. Οι απολυσεις ειναι τρομακτικη λυση. Διοτι ολο και καποιον ανεργο θα υποστηριζει ο δημοσιος υπαλληλος. Οποτε μια λυση θα ηταν να προταθει στους δημοσιους υπαλληλους – και αυτοι να αποφασισουν – η ηθελημενη εξισωση των μισθων με τους εγυημενους μισθους του ιδιωτικου τομεα ή ακομη «χειροτερα» – για να ανισταθμισθει το ρισκο απολυσης στον ιδιωτικο τομεα – η μειωση στο ας πουμε 85% των μισθων του ιδιωτικου τομεα. Ας γινει ενα δημοψηφισμα μεταξυ των δημοσιων υπαλληλων με το ερωτημα¨απολυσεις ή μειωση μισθων.
    – Οι συνταξεις του δημοσιου τομεα ειναι υψηλες συγκρινομενες με τις εισφορες τους και συγκρινομενες με τους μισθους του Δημοσιου. Εφθασε να συμφερει κανεις να συνταξιοδοτειται αντι να εργαζεται. Κατι που ειναι λιγο παραλογο. Αντι λοιπον να γινουν οριζοντιες περικοπες σε ολες τις συνταξεις, θα ηταν πιο δικαιο να μην υπαρχει ιδια μεταχειριση σε σχεση με κλαδους οπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, οπου οι εισφορες ηταν υψηλες.

  • 1 Αυγούστου 2012, 20:21 | ΠΑΠΑΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    1. Διεθνής διαγωνισμοί αναρτισμένοι στο διαδίκτυο και σε εφημερίδες του εξωτερικού για δαπάνη απο 500 ευρώ και πάνω.

    2. Κάλυψη κόστους νοσηλίων από ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία και μόνο τα φάρμακα μηνός του ασφαλισμένου απο δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.
    3. Καθιέρωση του οικογενιακού ιατρού.

    4. Μη φορολόγηση καταθέσεων,
    5. Υποχρεωτική χρήση φοροκάρτας και μεγάλα πρόστιμα για μη χρήση της.
    6. Χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. 7. Ελεγχως όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, εταιριών εξαγωγών απο ενα σώμα ελεγκτών που θα ξεκινάνε κάθε πρωϊ και εκείνη την ώρα θα μαθαίνουν τον προορισμό τους .

    8. Το Οργανόγραμμα για να δημιουργηθούν θέσεις Δ/ντων , Υποδ/ντών κλπ πρέπει να αποτελείτε απο εξωτερικούς συνεργάτες.

  • 1 Αυγούστου 2012, 19:28 | ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ (ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ , ΑΛΛΑ ΑΣ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ )? ΤΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ ! ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ? ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ , ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Κ.Λ.Π. ΟΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΕΙΡΙΑ, ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟ ΗΘΟΣ… ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΗΔΗ ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ. Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ? ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ Ο ΝΕΟΣ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ..? ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΥΞΑΝΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ….. ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΕ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

  • 1 Αυγούστου 2012, 18:22 | Λαμπρος Κ ριτσοβας

    Οτι πρεπει να γινει περιστολη των δημοσιων δαπανων ειναι γεγονος,προτεινω ενα τροπο αυξησης των εσοδων του κρατους.Στην χωρα μας υπολογιζουν διαφοροι φορεις ,οτι ζουν παρανομα 1.500.000.περιπου
    μεταναστες,γνωριζει κανεις ποσα εκατομμυρια ευρω εξερχονται με εμβασματα στις πατριδες των, απο παρανομες δραστηριοτητες(λαθρεμποριο
    αδηλωτη εργασια,φαναρια,ναρκωτικα κλπ).Προταση εφαρμογη του συστηματος των αμερικανων με τους μεξικανους λαθρομεταναστες επιβολη φορου 30% στα εμβασματα (δεν τους παρεχουμε περιθαλψη το κοστος ποιους επιβαρυνει κλπ).
    Με εκτιμηση
    Λαμπρος Κριτσοβας

  • 1 Αυγούστου 2012, 18:02 | ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΡΜΙΓΓΙΑΔΗΣ

    Οταν ωηφιζονται νομοι οπως ο 4071/2011 που μιλουν πως οι αποδοχες των ειδικών συνεργατων των δημαρχων θα ισχυουν απο την ημερομηνία εκδοσης της αποφασης και όχι από την ημερομηνία παροχής υπηρεσιών τους με βάση την ειδική δύμβαση εργασίας τους που έχει επογραφεί μεταξυ αυτών και των δημάρχων, πρέπει να δίνονται συγχαρητηρια σε αυτούς, που συνεχίζουν να καταστρέφουν οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και οι οποίοι ενεργουν σε βάρος του κοινωνικου συνόλου.

  • 1 Αυγούστου 2012, 15:49 | Β.Α.

    Λόγω προσωπικής εμπειρίας, είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι συχνότατα ο προϋπολογισμός έργων για τα οποία διενεργούνται δημόσιοι διαγωνισμοί είναι εντελώς πλασματικός. Επίσης, τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το τελικό κόστος τους, με άμεσο όφελος για τους εργολάβους.
    ΠΡΟΤΕΙΝΩ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

  • Αν θέλεις να μην γίνει τίποτε σε αυτό τον τόπο, φτιάξε μια επιτροπή «λέει ο σοφός λαός». Περικοπές να γίνουν αλλά όμοια όχι ίσα κόβεις 300€ στα 1270€ μισθό κάποιου ζητώντας του να βοηθήσει την χώρα, αλλά παράλληλα να κόβεις και 1000€ σε κάποιον με 4000€ μισθό. Φοροδιαφυγή υπάρχει όταν κλείνουμε τα μάτια και δεν ακούμε τους απλούς πολίτες.Και το βασικότερο, «να τηρούνται οι ΝΟΜΟΙ» ειδάλλως θα μας «σιχτιρίζουν» πάντα οι εταίροι μας

  • 31 Ιουλίου 2012, 11:32 | pana

    εαν δεν παταχθει η διαφθορα κ η διαπλοκη,δεν προκειται να υπαρξει κανενα αποτελεσμα.
    ευχαριστω.

  • 31 Ιουλίου 2012, 07:33 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

    Δεν κατανοώ τον λόγο που πρέπει να πληρώνει ο Ελληνικός λαός τα πολιτικά γραφεία Υπουργών, Υφυπουργών κ.λ.π.

  • 30 Ιουλίου 2012, 20:58 | Χρήστος

    Οι αλλαγές είναι απαραίτητες, πιστεύω ότι κοινούνται προς την σωστή κατεύθυνση τα πράγματα.
    Ο χρόνος θα το αποδείξει.

  • 30 Ιουλίου 2012, 13:22 | giorgosm77

    ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
    1. Αλλαγή συστήματος σε προεδρική δημοκρατία. Προεδρική και κοινοβουλευτική θητεία 5 ετών. Απλή αναλογική στις εκλογές.
    2. Αλλαγή συντάγματος μέσω δημοψηφισμάτων και εκλογής σώματος πολιτών από όλους τους κοινωνικούς χώρους για την κατάρτισή του. Έπειτα μετασχηματισμό του σε είδος Γερουσίας 20 ατόμων (μαζί με τον πρόεδρο της δημοκρατίας) με θητεία 5 ετών, που θα ελέγχει τη νομιμότητα και των προς το κοινό καλό πράξεων της κυβέρνησης ή της βουλής. Παραπομπή σε δίκη όσων βουλευτών και υπουργών κριθούν άξιοι παραπομπής από το μισό συν ένα ξεχωριστά για τα σώματα Γερουσίας, Βουλής , Κυβέρνησης.
    3. Βουλή 100 βουλευτών με 45 βουλευτές επικρατείας και 55 προερχόμενους από μονοεδρικές περιφέρειες για όλους τους νομούς της χώρας, εκτός Αττικής που θα εκλέγει 3 βουλευτές και Θεσσαλονίκης που θα εκλέγει 2. Έλεγχος πεπραγμένων Κυβέρνησης και Γερουσίας. Παραπομπή γερουσιαστών σε δίκη έπειτα από πρόταση 30 βουλευτών επικρατείας και 30 μονοεδρικών περιφερειών εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.
    4. Κυβέρνηση με πρωθυπουργό και 8 υπουργεία, χωρίς υφυπουργούς, αλλά με Διευθύνσεις -όπου χρειάζεται-λόγω φόρτου αρμοδιοτήτων: 1. Εσωτερικών και Δικαιοσύνης (ηλ. διακυβέρνηση, εσωτ. μεταρρυθμίσεις κλπ), 2. Εξωτερικών, 3. Οικονομίας, 4. Στρατιωτικών και Δημόσιας τάξης (Εντός και τα σώματα ασφαλείας), 5. Καινοτομίας και Ανάπτυξης (εμπορικής, βιομηχανικής, αγροτικής, ναυτιλιακής), 6. Υγείας, 7. Παιδείας -Πολιτισμού -Αθλητισμού, 8. Εργασίας. Εφ’ όσον τα μέλη της Κυβέρνησης προέρχονται από τη Γερουσία ή τη Βουλή, θα αντικαθίστανται στα πόστα τους από τους επιλαχόντες.
    5. 200 δήμοι με μητροπολιτικούς δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι εκλεγμένοι από το 50% συν ένα των δημοτών με θητεία 5 ετών. Επιμόρφωση όλων των εκλεγέντων αιρετών σε θέματα ΟΤΑ και καθαίρεση τους σε περίπτωση μη επιτυχίας στις εξετάσεις με το πέρας της επιμόρφωσης που θα διεξάγονται με σύστημα τύπου πανελλαδικών στην έδρα της ΚΕΔΕ. Αναπλήρωση από τον δεύτερο σε σταυρούς κλπ. Θέσεις αντιδημάρχων μόνο σε δήμους άνω των 20.000. Για δήμους έως 60.000 ένας αντιδήμαρχος. Από 60.001 και ανά 60.000 ένας αντιδήμαρχος επιπλέον. Ανώτατο όριο 4 αντιδήμαρχοι. Οι υπόλοιπες θέσεις αμισθί. Υποχρεωτική διαμονή δημάρχου στην έδρα του δήμου και αντιδημάρχου στη δεύτερη πόλη σε πληθυσμό και ούτω καθ’ εξής. Επικοινωνία μέσω τηλεδιασκέψεων και εφ’ όσον απαιτείται με μετακίνηση σε τόπους συνεδρίων και συνδιασκέψεων.
    6. 5 περιφέρειες με μόνο περιφερειάρχη (χωρίς αντιπεριφερειάρχες) σε στενή συνεργασία με τοπικούς βουλευτές και δημάρχους. 1. Αιγαίου – Κρήτης με έδρα το Καστελόριζο, 2. Μακεδονίας – Θράκης με έδρα την Ορεστιάδα, Πελοποννήσου με έδρα το Άργος, 3. Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων με έδρα τους Οθωνούς Κέρκυρας, 4. Ανατολικής Ελλάδας και Σποράδων με έδρα την Αλόννησο, 5. Αττικής με έδρα το Λαύριο. Υποχρεωτική διαμονή στην έδρα και αντίστοιχα επικοινωνία με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για τους δήμους.
    7. Οι αιρετοί άρχοντες (από τον πρόεδρο της δημοκρατίας έως τους αντιδημάρχους) δεν θα ξεπερνούν ποτέ τους 400 συνολικά. Θα εκλέγονται έως και δύο θητείες. Με εθνικά ή τοπικά δημοψηφίσματα μπορεί να τροποποιείται αυτός ο περιορισμός για κάποιον αιρετό εφ’ όσον συγκεντρώνει το 65% των ψήφων. Θα υπάρχει ασυμβίβαστο με κάθε άλλη επαγγελματική ενασχόληση κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δεν θα τους καταβάλλεται άλλος μισθός πέραν του αιρετού. Θα έχουν πλήρη φοροαπαλλαγή κατά τη διάρκεια της θητείας τους και αναγνώριση συντάξιμων ετών ίσων με τη θητεία τους. Με το πέρας της θητείας τους επιστρέφουν υποχρεωτικά για 2 έτη στην προηγούμενη εργασία τους, εφ’ όσον δεν εκκρεμούν διώξεις για αδικήματα προερχόμενα από τη διοίκησή τους. Εφ’ όσον καταδικαστούν δημεύεται μέρος της περιουσίας τους ισάξιο με τη ζημία που προκλήθηκε από την απόφασή τους και σε περιπτώσεις που αυτή δεν καλύπτεται θα παρέχουν κοινωνική εργασία έως και ισοβίως μέχρι την ανταπόδοση της ζημίας. Σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης ή δωροδοκίας διπλάσιες ποινές.
    8. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας και τα μέλη Γερουσίας, Κοινοβουλίου και Κυβέρνησης θα διαμένουν υποχρεωτικά στη διάρκεια της θητείας τους στις ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού. Η διαμονή τους θα είναι δωρεάν με μόνη υποχρέωση την παράδοσή τους στην ίδια κατάσταση. Θα δύνανται να έχουν και τις οικογένειές τους μαζί εφ’ όσον το επιθυμούν. Θα μισθοδοτούνται με 8000 ευρώ μηνιαίως για την κάλυψη όλων των αναγκών τους υπηρεσιακών και μη, χωρίς κάποια άλλη παροχή. Τα νυν κυβερνητικά μέγαρα αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα με είσοδο για το κοινό 1 ευρώ. Θα ανοίγουν μόνο για υποδοχή και φιλοξενία ξένων αντιπροσωπειών σε επίσημες επισκέψεις. Τότε μόνο θα δίδονται προς χρήση τα υπουργικά οχήματα στον αριθμό που χρειάζεται κάθε φορά. Η βουλή θα λειτουργεί όπως σήμερα και ως μουσείο. Τα υπουργεία και οι δημόσιες υπηρεσίες θα στεγάζονται υποχρεωτικά σε κρατικά κτίρια.
    9. Οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης θα μισθοδοτούνται ως εξής: Περιφερειάρχες 7500 ευρώ, δήμαρχοι 7000 ευρώ , αντιδήμαρχοι 6000 ευρώ, χωρίς κάποια άλλη παροχή.
    10. Επιτελικό κράτος, δημόσιοι υπάλληλοι υψηλών προσόντων (έως τουλάχιστον Τ.Ε., με πολύ καλή γνώση αγγλικών και η/υ) και ευγενείας σε διαρκή επιμόρφωση και αξιολόγηση από ανεξάρτητη αρχή και τους πολίτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και μισθούς:
    5000 ευρώ(το μήνα επί δώδεκα μήνες, δηλ.καταργούνται δώρα κλπ) για διευθυντές (καταργούνται όλες οι ανώτερες μορφές διεύθυνσης), 4500 ευρώ για τμηματάρχες, 4000 ευρώ για αποφοίτους Εθνικών Σχολών Διοίκησης και κατόχους σχετικών με το αντικείμενο διδακτορικών, 3800 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακών, 3500 ευρώ για πτυχιούχους ΑΕΙ, 3200 ευρώ για πτυχιούχους ΤΕΙ. Καμία αλλη υπηρεσιακή παροχή, επίδομα ή όχημα παρα μόνο στο χώρο εργασίας,όπου η χρήση των αναλώσιμων και υπόλοιπου εξοπλισμού θα είναι δωρεάν, αλλά θα ελέγχεται για σπατάλες ή άσκοπη χρήση. Απόλυση όσων αποδεδειγμένα δεν καταφέρνουν να εκπληρώσουν τους στόχους που τους έχουν δοθεί για 3 συνεχόμενα τετράμηνα ή για συνεχόμενη κάκιστη συμπεριφορά σε κοινό ή συναδέλφους. Απόλυση και δήμευση αντίστοιχης περιουσίας σε περίπτωση υπεξαίρεσης ή κακοδιοίκησης και δήμευση διπλάσιας περιουσίας σε περίπτωση χρηματισμού. Παροχή κοινωνικής εργασίας εφ’ όσον δεν καλύπτεται το ποσό έως την κάλυψή του.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    1. Προσέλκυση επενδύσεων με παροχή κινήτρων.
    2. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω ΕΣΠΑ.
    3. Δημιουργία υποδομών μέσω ΕΣΠΑ.
    4. Ενιαίο ΦΠΑ 15% σε όλα τα είδη και όλη την επικράτεια.
    5. Πόθεν έσχες και τεκμήρια σε όλους και για όλα. Δήμευση αντίστοιχου μέρους περιουσίας φοροφυγάδων και ολόκληρης με παροχή κοινωνικής εργασίας εφ ‘ όσον επαναλάβουν το αδίκημα.
    6. Υποχρεωτική χρήση φοροκάρτας και μεγάλα πρόστιμα για μη χρήση της.
    7. Χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 1000 ευρώ.
    8. Κατάργηση κάθε είδους φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων με αντίστοιχη συνταγματική κατοχύρωση, καθώς και κατοχύρωση μέσω συντάγματος κατώτατου ημερομισθίου 70 ευρώ / 2100 ευρώ μηνιαίως.
    9. Φορολόγηση 10% για το κατώτατο εισόδημα. Για κάθε 1000 ευρώ άνω του κατώτατου ετήσιου εισοδήματος επιβολή συν 1% στο φόρο. Ανώτατο όριο 50% φόρος.
    10. Φορολόγηση ακινήτων μόνον εφόσον αποδίδουν εισόδημα στον ιδιοκτήτη τους.
    11. Φορολόγηση καταθέσεων, μετοχών και λοιπών τραπεζικών προϊόντων κλιμακωτά από 5% για καταθέσεις από 1000 ευρώ έως 5000, 10% για καταθέσεις από 5000-25000, 12% για καταθέσεις από 25000-50000 15% για καταθέσεις 50000-150000, 20% για καταθέσεις 150000-1000000, 25% για 1000000 και άνω.
    12. Για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Απόλυση και δήμευση αντίστοιχης περιουσίας σε περίπτωση υπεξαίρεσης ή κακοδιοίκησης και δήμευση διπλάσιας περιουσίας σε περίπτωση χρηματισμού. Παροχή κοινωνικής εργασίας εφ’ όσον δεν καλύπτεται το ποσό έως την κάλυψή του.

    ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

    Πραγματική ισονομία, με ταχύτερη απόδοση δικαιοσύνης, καμία μείωση ποινών, εφ’ όσον δεν συντρέχουν λόγοι αθωότητας και μετατροπή ποινών μετά την έκτιση του 1/3του χρόνου τους σε κοινωνική εργασία, εκτός από ειδεχθή εγκλήματα οπότε και ο κατάδικος θα υποχρεούται να γίνεται πειραματόζωο σε επιστημονικές μελέτες και στο υπόλοιπο της ημέρας θα εκτελεί κοινωνική εργασία εντός φυλακών.

    ΕΡΓΑΣΙΑ
    1. Πλήρης διαφύλαξη εργασιακών δικαιωμάτων με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες εργοδότες και κατώτατο μισθό 2100 ευρώ μηνιαίως, χωρίς άλλες παροχές στον ανειδίκευτο εργάτη, 2500 ευρώ στον απόφοιτο Υ.Ε., 2800 ευρώ για τον Δ.Ε. Για ανώτερες κατηγορίες προσόντων αντίστοιχες αμοιβές με του δημοσίου.
    2. Κατάργηση συντάξεων.
    3. Ασφαλιστικές εισφορές με επιλογή του υπαλλήλου σε ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση.
    4. Απολύσεις μόνο έπειτα από εμπεριστατωμένη δικαιολόγηση.
    5. Πρόνοια δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για άτομα κάτω του ορίου της φτώχειας (συσσίτια, στέγαση, επιμόρφωση, νοσηλεία, φάρμακα, βοήθεια στην εύρεση εργασίας).

    ΥΓΕΙΑ
    1. Νοσοκομεία πλήρως εξοπλισμένα με όλες τις ειδικότητες στην έδρα κάθε δήμου.
    2. Μικρά πολύ-ιατρεία ανά 3000 κατοίκους.
    3. Κάλυψη κόστους νοσηλίων από ασφαλιστικά ταμεία
    4. Διοίκηση νοσηλευτικών μονάδων από ειδικό μάνατζερ – διευθυντή που θα δίνει λόγο για όλα τα έσοδα και έξοδα της μονάδας, με αντίστοιχο μισθό με του τμηματάρχη. Δήμευση αντίστοιχης περιουσίας σε περίπτωση κακοδιαχείρισης ή υπεξαίρεσης και δήμευση διπλάσιας περιουσίας σε περίπτωση χρηματισμού. Παροχή κοινωνικής εργασίας εφ’ όσον δεν καλύπτεται το ποσό έως την κάλυψή του. Οι ίδιες ποινές και για επίορκους γιατρούς.

    ΠΑΙΔΕΙΑ
    1. Δημόσια, δωρεάν παιδεία για όλους και όλες τις ηλικίες, χωρίς παραπαιδεία και αναγκαστικές εξωσχολικές δραστηριότητες λόγω αδυναμίας των σημερινών σχολείων (ξένες γλώσσες κλπ) με καταρτισμένους δασκάλους που θα πληρούν τις προϋποθέσεις των εναπομείναντων δημοσίων υπαλλήλων με αντίστοιχη μισθοδοσία, πλήρως εξοπλισμένα, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία όλων των βαθμίδων με πλήρη προσβασιμότητα από όλους τους μαθητές.
    2. Σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με δίκαιες βαθμολογίες και διαβαθμισμένα θέματα εξετάσεων. Λύκειο με διαβαθμισμένες τάξεις προχωρημένων και μη. Σκοπός να προετοιμαστούν καλύτερα οι μαθητές για την εισαγωγή στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή και την καλύτερη βαθμολογία στο απολυτήριο.
    3. Αυστηρά κριτήρια για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
    4. Εκσυγχρονισμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – ενίσχυση έρευνας.

  • 30 Ιουλίου 2012, 12:49 | Στέφανος

    Γενικά, τα Συστήματα Διαχείρισης:

    Α. Συμβάλλουν στην υλοποίηση των στόχων του κάθε οργανισμού
    -Ερωτήματα:
    — Ποιοί είναι οι στόχοι κάθε οργανισμού;
    — Συνάδουν με την τρέχουσα οικονομική κρίση;
    — Πως υλοποιούνται (για να ξέρουμε τι θα αλλάξουμε);

    Β. Αναπτύσσονται εσωτερικά από κάθε οργανισμό, καθώς κανένας άλλος δεν γνωρίζει τόσο καλά την εσωτερική λειτουργία του.
    -Ερωτήματα:
    — Πως είναι δυνατόν ο ΓΔΔΕ να γνωρίζει τόσο καλά τι κάνει ο κάθε Οργανισμός; Αν ο ΓΔΔΕ δεν γνωρίζει, τότε καλύτερα να καταργήσετε όλο τον Οργανισμό. Έτσι κι αλλιώς δεν θα δουλεύει τίποτα.

    Επίσης, κάθε νέα αλλαγή πρέπει να σχεδιάζεται με βάση το ότι ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΕΙ Η ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ. Αυτό πως εξασφαλίζεται εδώ;

  • 30 Ιουλίου 2012, 12:46 | ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ

    Πειραιάς 30-7-2012
    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΑΙ
    ΠΕΡΙΣΤΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
    Της Αγγελικής Στεφανάκου

    Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου όπου επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων δημοσιονομικού ενδιαφέροντος περιστολής δημοσίων δαπανών και δημοσιονομικών ελέγχων όπου αναρτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2012 προτείνονται τα εξής:
    ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ
    Α.) Αλλαγή στο δικονομικό σύστημα εφαρμογής νομικής διαδικασίας αυτεπάγγελτου ελέγχου οικονομικών στοιχείων.
    Όταν, ύστερα από έκβαση δίκης όπου αφορά διατροφή ανήλικων τέκνων υπάρξουν απτά στοιχεία ψευδών δηλώσεων οικονομικού ενδιαφέροντος, άμεση ποινική δίωξη από το αρμόδιο δικαστήριο με εντολή ελέγχου του Προέδρου Έδρας όπου απεφάνθει της απόφασης διαταγής πληρωμής διατροφής από τις αρμόδιες αρχές (π.χ. Σ.Δ.Ο.Ε.).
    Διατηρώντας ο άμεσος δικαιούχος της διατροφής τα δικαιώματά του για αποζημίωση και πληρωμή ΑΜΕΣΑ της διατροφής, ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία έχουμε ως αποτέλεσμα την γρήγορη επίλυση οικονομικών διαφορών και απολαβών αφού η μέχρι τώρα διαδικασία ήτο ως εξής: Αγωγή στα Αστικά Δικαστήρια ο έχων την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων ανά διετία, αναμονή άνω της διετίας για την απόφαση, ποσοστιαία του ποσού πληρωμή για απόγραφο προς δυνατότητα κατάσχεσης, επιπλέον δικαστικά έξοδα δυσβάσταχτα συνήθως (με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα διαζευγμένων μητέρων) για κατάσχεση εις χείρας τρίτου ή κατάσχεση ακινήτου, ποινική δίωξη με μηνυτήριο αναφορά για μη καταβολή του επιδικασθέντος ποσού με τελική έκβαση την πολυέξοδη και πολύχρονη άνευ ουσιαστικού-πρακτικού αποτελέσματος!!!!
    Β.) Άνεση και αμεσότητα στην πρόσβαση προσωπικών δεδομένων οικονομικών στοιχείων από Αρμόδια Όργανα ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών χωρίς την καθυστέρηση αλληλογραφίας μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου σε πολίτες/επιχειρήσεις που «χρήζουν» παρακολούθηση με συγκεκριμένα κριτήρια και ιδιαιτερότητες.
    Γ.) Αλλαγή του ηλεκτρονικού αρχείου με εφαρμογή «υπενθύμισης» σε φορολογικές δηλώσεις όπου παρουσιάζουν δυσανάλογες αυξομειώσεις την τελευταία πενταετία και ετήσια εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ.
    Δ.) Μετακίνηση υπαλλήλων από άλλα Υπουργεία στο Υπουργείο Οικονομικών προς πλήρωση θέσεων ίδρυσης Ειδικού Τμήματος Ελέγχου των ως άνω προτάσεων.
    Ε.) Επανέλεγχος και εφαρμογή χαρακτηρισμού κατηγοριών αμεσότητας πληρωμών χρηματικών ενταλμάτων όπου αφορούν πληρωμές εξόδων και διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος από τις Διευθύνσεις Οικονομικών των εκάστοτε Υπουργείων.
    ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
    Α.) Έλεγχος στην αγορά ακινήτων και οικονομοτεχνική μελέτη αγοράς ακινήτου στέγασης Δημόσιας Υπηρεσίας και όχι ενοικίασης της, διότι κατόπιν πρόσφατων δημοσιεύσεων υπήρξαν δυσανάλογα υπέρογκα ποσά πληρωμών μισθωμάτων Υπηρεσιών .
    Β.) Επιβράβευση επιχειρήσεων που συνεργάζονται με τον Δημόσιο Τομέα και απασχολούν ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον Ο.Α.Ε.Δ.
    Γ.) Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που κάνουν δωρεές άνω του ποσού των 100.000 ευρώ ετησίως σε Δημόσιους Φορείς με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται ο Δημόσιος Οικονομικός Προϋπολογισμός .
    Δ.) Αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς με δυνατότητα διαδοχικής απασχόλησης Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα κυρίως στον Κλάδο Υγείας .
    Παράδειγμα 1 : Έστω ότι Ειδικός Ιατρός Εργασίας όπου ανήκει στον Ιδιωτικό Τομέα και δεν απασχολείται στον Δημόσιο συνεργαστεί με τις Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασίας του Δημοσίου για συμμετοχή του σε Επιτροπές Ελέγχου.
    Καλύπτει πρακτικά τις άμεσες ανάγκες του Δημοσίου χωρίς να επιβαρύνει τον Ετήσιο Προϋπολογισμό με την πρόσληψή του παρά μόνο με την ωριαία αποζημίωσή του και τα οδοιπορικά έξοδα.
    Επαναφορά των Ειδικών Αδειών Βαρέων Ανθυγιεινών και επιβράβευση των απασχολουμένων στις κατηγορίες που απασχολούνται με ραδιενεργά υλικά γενικότερα, με ηθικές και υλικές απολαβές με αποτέλεσμα την άμεση αποκατάσταση αίσθησης Δικαίου και εξομάλυνσης του τρόπου και τόπου εργασιακών συνθηκών που δυστυχώς σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες Καθεστώτος Ασφάλειας Εργασίας και εφαρμογής αυτών είναι πολύ μεγαλύτερο το κόστος και δεν δύναται στην παρούσα φάση να υλοποιηθούν.
    Ε.) Πειραματική Υλοποίηση Πρατηρίου Ελληνικών Προϊόντων στις κτιριακές εγκαταστάσεις Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πειραιά με δικαιούχους, εκτός των Υπαλλήλων Σωμάτων Ασφαλείας και όλων των κατοίκων Πειραιώς και Νήσων με ετήσιο εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 18.000 ευρώ και χρηματοδότησή του από το Ταμείο Λεσχών με δυνατότητα μέρος των καθαρών κερδών να αφομοιώνονται στα Ταμεία συνταξιοδότησης των Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος και δυνατότητα εφαρμογής του Προγράμματος και για άλλες κατηγορίες όπως ανάλογο Πρατήριο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Έτσι έχουμε νέους πόρους χρηματοδότησης Δημόσιων Ταμείων Συνταξιοδότησης και μείωση από τον Ετήσιο Κρατικό Προϋπολογισμό.
    Παράδειγμα: Στηριζόμενη στις αρχές της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την ανάγκη από κοινού ανάπτυξης δράσεων κατά του Παγκόσμιου φαινόμενου φτώχειας που βρίσκεται προ των πυλών ακόμη και των Ελλήνων συναδέλφων αλλά και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι αναγκαίο όλοι μας να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση και να ενεργοποιηθούμε ως πολίτες και ειδικά ως Ένστολοι Πολίτες.
    Απαιτούνται λοιπόν άμεσες και βιώσιμες λύσεις αντιμετώπισης και συμμετοχής από όλους όσους δύναται, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο για την άρση των στερεότυπων και της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης.
    Αποστολή και σκοπός του Πρατηρίου Ελληνικών Προϊόντων εντός των κτιριακών εγκαταστάσεων της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά είναι η προμήθεια προς τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους και του Πολιτικού Προσωπικού αλλά και των οικογενειών τους με τα απαραίτητα αγαθά σε ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με αυτές του εμπορίου.
    Πέραν αυτού, συνεπάγεται και η στήριξη τόσο των προϊόντων Ελληνικής προέλευσης όσο και η μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού κόστους διαβίωσης όπου όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικά έχει πληγεί το ετήσιο εισόδημα των Υπαλλήλων Σωμάτων Ασφαλείας.
    Έτσι διευκολύνεται ψυχολογικά και οικονομικά η καθημερινότητα των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων απαλλάσσοντας τους από το καθημερινό άγχος της προμήθειας των απαραίτητων αγαθών για την διαβίωσή τους αλλά και το χρονικό κέρδος αφού ως γνωστών ο/η Πυροσβεστικός/η Υπάλληλος εργάζεται χωρίς συγκεκριμένο ωράριο, όλο το 24ωρο, χωρίς να έχει την πολυτέλεια του ελεύθερου χρόνου.
    Κατόπιν τούτου, εννοείται πως, ορθή διαδικασία είναι η Ίδρυση Πρατηρίου Ελληνικών Προϊόντων ΕΝΤΟΣ των κτιριακών εγκαταστάσεων διότι βοηθάει στην εξοικονόμηση πιθανού ενοικίου στέγασης αυτού, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση λειτουργικών εξόδων αλλά και ως προς την διαμόρφωση πιο προσιτών τιμών πώλησης προϊόντων.
    Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι που θα εργάζονται ως συντηρητές και πωλητές στο πρατήριο ΔΕΝ θα είναι Μάχιμοι Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι, ούτε Πολιτικό Προσωπικό αλλά απλοί πολίτες που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας και θα αμείβονται από τα έσοδα του πρατηρίου.
    Αυτό προτείνεται πρώτον για την ίδρυση νέων θέσεων εργασίας και δεύτερον για την μη έλλειψη Πυροσβεστικών Υπαλλήλων από τα βασικά καθήκοντά τους .
    Έτσι με το πέρας του χρόνου θα δημιουργηθεί μια αυτοτελή μονάδα και αυτοσυντήρητη επιχείρηση όπου μέρος των κερδών θα παραχωρούνται στο ταμείο συνταξιοδότησης των Πυροσβεστικών Υπαλλήλων.

    Ωράριο λειτουργίας:
    Προτείνεται από τις 07:00π.μ. έως και 15:00μ.μ. η πρώτη βάρδια και από τις 15:01μ.μ. έως και τις 23:00μ.μ. όλες τις ημέρες τις εβδομάδας πλην των επίσημων αργιών.
    Σημειώνεται πως, αφενός μεν, με αυτό το ωράριο θα εξυπηρετούνται όλοι οι συνάδελφοι, αφετέρου δε, θα υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας σε απλούς πολίτες.

    Στόχος πρατηρίου βραχυπρόθεσμα:
    Η άμεση εξοικονόμηση πόρων και δημιουργία θέσεων εργασίας τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα και τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους όσο και η Κοινωνική Προσφορά σε απλούς πολίτες που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο χρήζουν άμεσης υποστήριξης συντηρώντας πάντα την αξιοπρέπεια της Ελληνικής οικογένειας μέσω της κάλυψης βασικών αγαθών.

    Στόχος πρατηρίου μακροπρόθεσμα:
    Η ανάπτυξη του πρατηρίου σε όλους τους τομείς εμπορικής συναλλαγής όπου θα εμπεριέχει και την χονδρική πώληση σε εταιρείες που ίσως υπάρξει η αποκλειστική διακίνηση των προϊόντων τους.

    ΣΤΑΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

    1ο Στάδιο:
    Είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα και προϊόντα μη
    ευπαθή όπου δεν χρειάζονται ψυγείο προς συντήρησή
    τους.
    Αναλυτικότερα:
    Γάλατα εβαπορέ, ρύζι, ζυμαρικά, αλεύρι, όσπρια, λάδι, ζάχαρη, καφέ, κονσέρβες, παιδικές κρέμες, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα κ.λ.π.
    Χαρτικά, απορρυπαντικά, σαπούνια, σαμπουάν, χλωρίνη, σφουγγάρια, σκούπες ,πάνες , μωρομάντιλα κ.λ.π.
    2ο Στάδιο:
    Προσθήκη ψυγείων και καταψύξεων για τρόφιμα και ποτά όπου χρειάζονται συντήρηση εντός ψυγείου ή κατάψυξης.
    Προσθήκη προϊόντων ένδυσης και υπόδησης για όλες τις ηλικίες.
    Αναλυτικότερα:
    Κρέατα, ψάρια, λαχανικά γάλατα, τυριά, γιαούρτια κ.λ.π.
    Ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη κ.λ.π.

    3ο Στάδιο:
    Παροχή υπηρεσιών.
    Προσθήκη προϊόντων απασχόλησης παιδιών και όχι μόνο.
    Ηλεκτρολογικά και ηλεκτρονικά είδη.
    Αναλυτικότερα:
    Κομμωτήριο γυναικών κ.λ.π.
    Ραφείο κ.λ.π.
    Παιχνίδια και βιβλία για όλες τις ηλικίες κ.λ.π..
    Ψυγεία, τηλεοράσεις, κουζίνες, Η/Υ, κ.λ.π.

    Ίδρυση και Χρηματοδότηση
    Τα στελέχη και οι αρμοδιότητές τους θα ορίζονται για αρχή από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος με ειδική διάταξη όπως προβλέπεται από το άρθρο 149 του Κ.Ε.Υ.Π.Σ. αλλά θα παρακολουθούνται και θα επιτηρούνται από τον Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά όπου και θα στεγάζεται το πρατήριο.
    Σύμφωνα με το άρθρο 149 του Κ.Ε.Υ.Π.Σ. (άρθρο 20 ΠΔ 426/1991) όπου αφορά Λέσχες και Πρατήρια, δύναται με απόφαση του Αρχηγού του Π.Σ. να συσταθεί η Ίδρυση και Λειτουργία του Πρατηρίου Ελληνικών Προϊόντων με πόρους από το Ταμείο λεσχών.
    Λόγω όμως και του Κοινωνικού χαρακτήρα που θα έχει το εν λόγω Πρατήριο, δύναται να ζητηθεί και επικουρικά η αρωγή από Υπουργεία που εφαρμόζουν τις διατάξεις της υπ’ αρίθμ. 1098/2008/ΕΚ Απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της 22ας Οκτωβρίου 2008, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Καταπολέμησης της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού-Έτος 2010.

    Δικαιούχοι

    1. Οι εν ενεργεία ή αποστρατεία Πυροσβεστικοί Υπάλληλοι, Πολιτικό προσωπικό και οι οικογένειές τους.
    2. Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπήρων Πολέμου ’40-’41.
    3. Τα προσωπικό (στρατιωτικό και πολιτικό) των άλλων κλάδων Ειδικών Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.
    4. Οι Υπάλληλοι των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΕΒΕ, ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ.
    5. Τα μέλη της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος.
    6. Τα μέλη της Ένωσης Πτυχιούχων Ηλεκτρολόγων Εναέριας Κυκλοφορίας Ασφάλειας Ελλάδος.
    7. Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας.
    8. Τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Πολεμιστών Εκστρατευτικών Σωμάτων Μέσης Ανατολής –Ριμινιτών-Ιερολοχιτών.
    9. Οι Δημοτικοί Υπάλληλοι του Δήμου Πειραιά.
    10. Οι έχοντες κάρτα ανεργίας .
    11. Τα Άτομα με Αναπηρία και οι οικογένειές τους.
    12. Οι καρκινοπαθείς και οι οικογένειές τους.
    13. Οι οικογένειες που είναι δημότες Πειραιά και έχουν ετήσιο εισόδημα έως και 18.000 ευρώ.
    14. Οι πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες .
    15. Οι μονογονεϊκές οικογένειες.
    16. Οι οικογένειες των θυμάτων από σεισμούς, πλημμύρες και τρομοκρατικές ενέργειες.
    ΣΤ.) Ίδρυση Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος προς στήριξη της Οικολογικής Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών.
    Παράδειγμα: Δημιουργία Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος που αφορά κυρίως την δανειοδότηση μεγάλων βιομηχανιών για την ανέγερση (εξ αρχής) οικολογικής βιομηχανικής μονάδας με κεφάλαια τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα έσοδα Δήμων αλλά και από ιδιώτες.
    Η ανάληψη και η άσκηση δραστηριότητας πιστωτικών ιδρυμάτων στο κοινοτικό δίκαιο διέπεται από την Οδηγία 2006/48/ΕΚ.
    Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προχώρησαν στην έκδοση της Οδηγίας 2002/87/ΕΚ σχετικά με την συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρησιακών επενδύσεων χρηματοπιστωτικού ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων.
    Όσο για το Ελληνικό Τραπεζικό Δίκαιο, η λειτουργία πιστωτικών ιδρυμάτων διέπεται κατά κύριο λόγω από τους νόμους 1665/1951 και 2076/92, ενώ οι κανόνες εποπτείας των τραπεζών αρθρώνονται γύρω από τις εξής πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:
    – ΠΔ/ΤΕ 2053/92, ορισμός των ιδίων κεφαλαίων
    – ΠΔ/ΤΕ 2054/92, συντελεστής φερεγγυότητας
    – ΠΔ/ΤΕ 2246/93, εποπτεία μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων και
    – ΠΔ/ΤΕ 2577/2006, αρχές λειτουργίας των Συστημάτων Εσωτερικού Ελέγχου και Πιστωτικών και Χρηματοδοτικών Ιδρυμάτων.
    Επιπλέον με το νόμο 2396/96 ενσωματώθηκε στην Ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 93/6/ΕΟΚ για την επάρκεια των ιδίων κεφαλαίων των Πιστωτικών Ιδρυμάτων για την κάλυψη των κινδύνων αγοράς του χαρτοφυλακίου συναλλαγών.
    Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλύτερη και οικονομικότερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος με απόλυτη διαφάνεια αφού ως γνωστών η δανειοδότηση υπό μορφή leasing είναι ευνοϊκότερη από πολλές απόψεις όταν μία από αυτές είναι η επιστροφή φόρου αλλά και η αποπληρωμή του μισού κεφαλαίου σε τοκοχρεωλυτικές δόσεις ενώ η αποπληρωμή του υπόλοιπου μισού κεφαλαίου μπορεί να αποδοθεί από τον συνδυασμό της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης του ακινήτου με επενδυτικό-αποταμιευτικό κεφάλαιο στην λήξη του δανείου.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ:
    Ο επιχειρηματίας χρειάζεται κεφάλαιο 100.000 ευρώ. Απευθυνόμενος στην Τράπεζα και διαπραγματευόμενος την αποπληρωμή του δανείου βάζει για 15 έτη μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις το μισό κεφάλαιο, δηλαδή τις 50.000ευρώ και έχοντας το δικαίωμα να αποπληρώσει το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του, δηλαδή τις υπόλοιπες 50.000ευρώ με το πέρας των δόσεων, στην λήξη του δανείου σε 15 έτη. Συγχρόνως, αφού είναι υποχρεωμένος να ασφαλίσει την επιχείρησή του αλλά και το δάνειό του μέσω τραπέζης διαμορφώνει το ασφαλιστικό του πρόγραμμα και σε αποταμιευτικό για 50.000ευρώ.Σύμφωνα λοιπόν με τον τρόπο επένδυσης της ασφαλιστικής εταιρείας το κεφάλαιο των 50.000ευρώ αποταμιεύονται με λιγότερο κόστος από τον δανειστή από ότι να ξεχρέωνε το δάνειό του με το επιτόκιο που επιβαρύνει η τράπεζα το πρόγραμμα δανειοδότησης leasing. Έτσι, σε 15 χρόνια που θα πρέπει να αποπληρώσει το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του θα έχει σίγουρα το ποσό από την ασφαλιστική εταιρεία και επιπλέον για αυτά τα 15 χρόνια θα έχει εκμεταλλευτεί 100.000ευρώ ενώ ουσιαστικά θα πληρώνει δόσεις για 50.000ευρώ.
    Ζ.) Μετατροπή των ποινών εκεί που κρίνεται εφαρμόσιμο σε κοινωφελή εργασία και απασχόληση αυτών των ομάδων στην συντήρηση και καθαριότητα πάρκων, δημοτικών χώρων, κ.λ.π.
    Η μετατροπή καταδικαστικής απόφασης σε παροχή κοινωφελούς εργασίας γίνεται μόνο όταν η απόφαση της ποινής φυλάκισης είναι εξαγοράσιμη. Η δε βεβαίωση περί αποδοχής κοινωφελούς εργασίας είναι έγκυρη μόνον όταν χορηγηθεί από φορέα που συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των φορέων(ΦΕΚ 17/13-01-2005).
    Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο 3904/2010 του Π.Κ. (ΦΕΚ Α’ 218/23-12-2010) έχουμε εξορθολογισμό και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης. Βάση του άρθρου 3 του Ν 3904/2010 ο τίτλος και το άρθρο 100 του Π.Κ. αντικαθίστανται ως εξής: Αναστολή σε ποινές άνω των 3 ετών, αναστολή υπό επιτήρηση… :
    Αν κάποιος καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη των τριών ετών και συντρέχει στο πρόσωπό του η προϋπόθεση του άρθρου 99 παρ. 1, το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτελέσεως της ποινής υπό όρους και υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής…
    Άρθρο 4: Στο άρθρο 105 του Π.Κ. προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής και η παράγραφος 3 έως 5 αναριθμούνται σε 4 έως 6…:
    Παράγραφος 3: Σε ποινές φυλάκισης που δεν έχουν μετατραπεί, αν έχει εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο το 1/5 αυτών, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου κράτησης μετατρέπει το επόμενο 1/5/αυτών σε χρηματική ποινή και διατάσσει την απόλυση του κρατουμένου, εκτός αν με ειδική αιτιολογία κρίνει από την εν γένει συμπεριφορά του κατά τον χρόνο έκτισης της ποινής ότι η χρηματική ποινή δεν αρκεί για να αποτραπεί ο κατάδικος από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων…

    Με εκτίμηση
    Αγγελική Στεφανάκου
    Για περαιτέρω διευκρινήσεις επί των Προτάσεων δύναστε να επικοινωνήσετε ηλεκτρονικά στην διεύθυνση: a_stefanakou@yahoo.gr
    Τηλεφωνικά: 6949076677
    Ταχυδρομικά: Γκούρα 65, Πειραιάς , Τ.Κ. 18546

  • 30 Ιουλίου 2012, 09:38 | Giannoulis

    Ο Αριθμός των προσώπων που θα συμμετέχουν στο παραπάνω σχήμα θα μπορούσε να ήταν κατά τι μικρότερος. Επίσης οι προϋποθέσεις για την επιλογή των προσώπων καλά ακούγονται, αλλά κάποιος που δηλώνει τυπική εμπειρία (στα χαρτιά), κυρίως σε δημόσιο, δεν σημαίνει ότι είναι και κατάλληλος. Μήπως είναι καιρός να γίνονται και τεστ προσωπικότητος, έγκριτα και με διαφάνεια, όπως γίνεται σε προηγμένες χώρες με πολύ μικρό δείκτη διαφθοράς.

  • 30 Ιουλίου 2012, 06:00 | P. Antonakakis

    Παράγραφος 4 να υπάρχει περιορισμος στα έξοδα μετακίνησης και αποζημίωσης. Εν καιρώ κρίσης είναι μη αποδεκτός ο όρος «η αποζημίωση και τα έξοδα μετακίνησης των ανωτέρων προσώπων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης». Επιπλέον το δημόσιο έχει πολλά ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να φέρουν σε πέρας την αποστολή της επιτροπής αυτής χωρίς έξοδα.

  • 28 Ιουλίου 2012, 17:59 | μαρκιδης νικος

    περιστολη δημοσιων δαπανων? γιατι μηπως εχετε αφησει και τιποτα που παιρνει κι αλλη… περιστολη?

  • 28 Ιουλίου 2012, 14:11 | ΝΑΝΑΚΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    1. Είναι μια κίνηση που έπρεπε να γίνει πολύ πριν.

  • 28 Ιουλίου 2012, 11:52 | Vaggelis Papadimas

    Από μια γρήγορη ματιά που έριξα στο νομοσχέδιο:

    1) Οπουδήποτε ο νόμος αναφέρει προηγούμενου νόμους ή άλλες διατάξεις, αυτές πρέπει να απαλειφθούν. Είτε αυτές αναφέρονται ως καταργούμενες, είτε ως αντικαθιστάμενες, είτε ως συμπληρούμενες.

    2) Γενικώς στο νόμο (και σε κάθε νόμο) θα πρέπει να γράφεται (μέχρις ότου αυτό καταστεί αυτονόητο ή συνταγματικά κατοχυρωθεί) η φράση:

    «Ο παρών νόμος καταργεί κάθε νόμο, διάταξη ή απόφαση που έχει δημοσιευτεί και τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από την θέση σε ισχύ του παρόντος, εφ’ όσον αυτός (ο παλιότερος) αντίκειται στο πνεύμα ή το γράμμα του παρόντος νόμου».
    Παράδειγμα:
    Άρθρο 12, παρ. 5:
    «5. Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3492/2006 προστίθεται η φράση:
    «με την επιφύλαξη της περ. ιβ) της παρ. 2 του άρθρου 10 του παρόντος νόμου»»

    – Να ξαναγράψετε (αν θέλετε να ισχύει):
    Ολόκληρη την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν. 3492/2006, όπως είναι στο ν. 3492/2006.

    – Να προσθέσετε στην παράγραφο (που θα έχει άλλη αρίθμηση στον παρόντα νόμο) την επιθυμητή φράση:
    «Αξιολόγηση της αναγκαιότητας διενέργειας των έκτακτων ελέγχων της παρ.1, του άρθρου 13 του παρόντος νόμου, πλην αυτών που διενεργούνται κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή παραγγελίας του αρμόδιου Εισαγγελέα. Οι υποθέσεις που αφορούν τους εν λόγω έκτακτους ελέγχους δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την ανέλεγκτη κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ. Ανασύρονται δε και εξετάζονται μόνο μετά από εντολή του Υπουργού Οικονομικών»
    ώστε να επιτύχετε το αποτέλεσμα που επιδιώκετε εφαρμόζοντας ΜΟΝΟ τον παρόντα νόμο, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να ανατρέχει κάποιος σε παλιότερους νόμους για να καταλάβει τι ισχύει.

    3) Εφ’ όσον το παρόν καταστεί νόμος, είναι υποχρεωτικό να τηρείται από όλους. Θα υπάρξουν (πιθανόν) περιπτώσεις κατά τις οποίες ο παρών νόμος ΔΕΝ θα τηρηθεί (από κάποιον ή κάποιους).
    Για τις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προβλέψετε μέσα στον ίδιο το νόμο ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ που θα επισύρει η παράβαση του νόμου (από – έως).
    Διαφορετικά (ελλείψει ποινών) ο νόμος δεν θα τηρείται.

    4) Η φράση (που ανέφερα και ανωτέρω)
    «δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την ανέλεγκτη κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ.»
    να αλλάξει, και να αντικατασταθεί με την φράση
    «Οι υποθέσεις δύνανται να τίθενται στο αρχείο κατά την κρίση της Ε.Σ.Ε.Λ η οποία θα αιτιολογεί εγγράφως την απόφασή της και η αιτιολογία θα τίθεται επίσης στο ίδιο αρχείο».

    5) Οι σύγχρονες μέθοδοι επικοινωνίας έχουν απλουστεύσει κατά πολύ την δυνατότητα άντλησης πληροφοριών για την διοίκηση από την γνώση, την εμπειρία και τη συλλογή πληροφοριών που έχουν οι πολίτες και θέλουν να τις δώσουν στην διοίκηση.
    Θα πρέπει μέσα στο νέο νόμο να προβλεφθεί μια διάταξη της οποίας το πνεύμα θα είναι το εξής:

    -Δεδομένου ότι σκοπός της καθιερώσεως του παρόντος νόμου είναι η περιστολή των δημοσίων δαπανών, ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗΣ αποκτά την δυνατότητα, εφ’ όσον κατά την κρίση του υπάρχει δυνατότητα τέτοιας περιστολής, να εισηγείται εγγράφως και αιτιολογημένα προς τη διοίκηση την ιδέα ή την πρόταση που έχει.
    Αν ο πολίτης δεν γνωρίζει σε ποια υπηρεσία της διοίκησης πρέπει να αποτανθεί κάθε φορά, απευθύνεται προς την Ε.Σ.Ε.Λ. η οποία είναι υποχρεωμένη:
    -Είτε να ερευνήσει την πρόταση.
    -Είτε να την προωθήσει προς άλλη υπηρεσία, αρμοδιοτέρα της ΕΣΕΛ.
    -Είτε να την θέσει (πάντα αιτιολογημένα) στο αρχείο.
    -Να απαντήσει στον πολίτη για την τύχη της πρότασης του.

    Τα ανωτέρω έγραψα υπό το πνεύμα του ότι η φιλοσοφία της νομοθεσίας στη χώρα μας πρέπει να αλλάξει, και να γίνει “φιλική προς το χρήστη”.
    Για να επιτευχθεί αυτό, ΤΟ ΠΡΩΤΟ που πρέπει (να αρχίσει) να γίνεται είναι να σταματήσει το «μπρος-πίσω» κατά την ανάγνωση των νόμων.

  • 28 Ιουλίου 2012, 11:38 | Κ Μ

    Με ποιό τρόπο θα αξιολογείται και θα πιστοποιείται η επάρκεια και η γνώση των υπαλλήλων που θα επιλέγονται για να ασκούν τον εσωτερικό έλεγχο και επιπλέον πως θα διασφαλίζεται το αδιάβλητο της κρίσης τους.
    Ταυτόχρονα τα πορίσματα των ελέγχων θα πρέπει να κοινοποιούνται και σε τρίτο.

  • 28 Ιουλίου 2012, 10:50 | Κυριάκος

    Από συγκεκριμένο ΚΑΕ των Περιφερειακών ενοτήτων πληρώνονται τα μισθώματα των Δημόσιων Υπηρεσιών.Η ΥΔΕ του νομού γνωρίζει το ποσό και τους συμβαλλόμενους άρα και τη δαπάνη σε επίπεδο νομού που προκαλεί η στέγαση Υπηρεσιών.Πρέπει όμως για να γίνει περιστολή δαπάνης να γνωρίζει και τα μη μισθωμένα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο , να αιτιολογήσουν οι αντιπεριφερειάρχες γιατί δεν στεγάζονται υπηρεσίες του Δημοσίου και είναι κενά ενώ πληρώνουν και μίσθωμα σε ακίνητα ιδιωτών.Πρέπει άμεσα σε επίπεδο νομού να χρησιμοποιηθούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου για στέγαση υπηρεσιών και μετά να στεγασθούν σε ακίνητα ιδιωτών εάν εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη.
    Δώστε τη δυνατότητα ελέγχου σε τιμολόγια προμηθευτών νοσοκομείων στις κατά τόπους ΥΔΕ/ΔΟΥ με μπόνους στο μισθό σε περίπτωση που βγάλουν λαβράκι.Πρέπει να σηκωθούν από την καρέκλα οι υπάλληλοι και να έχουν φυσική παρουσία με απεριόριστη πρόσβαση στην ελεγχόμενη υπηρεσία , νοσοκομείο κλπ

  • 28 Ιουλίου 2012, 10:14 | χριστοφοριδης ιωαννης

    έλεγχος των οδοιπορικων που δεν γινονται (μαϊμου…), ή
    δήθεν γίνονται από πρόσωπα όπως γραμματεις, φωτοτύπες.. επι μηνιάς βάσεως.
    Μονίμως και επί μηνιαίας βάσεως υπερωρίες π.χ για απεγχιονισμό
    ακόμη και το καλοκαίρι ( π.χ Περιφέρεια Αττικής) σε υπαλήλους που εάν γίνει ξαφνικός έλεγχος δεν βρίσκονται στην υπηρεσία.

  • 28 Ιουλίου 2012, 09:53 | ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΤΗΘΑΣ

    Πως να γίνει η περιστολή των δαπανών οταν υπάρχουν τα ειδικά μισθολόγια με εξέραιση τους ένστολούς ,οι οποίοι δεν πέρνουν τα ποσά ,δικαστικοί,καθηγητές πανεπιστημίου ανώτεροι κληρικοί κλπ
    αφου παίρνουν ο καθένας οσο πάίρνουν 10 εργαζόμενοι ετησίως ,αφου αυτή είναι η δουλεία τους ,δεν τους έβαλε κανένας με το ζόρι.Αν δεν
    θέλουν να φύγουν και να μπούν άλλοι καιο να αμοίβονται όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι .το ιδιο ισχύει γαι τους υπαλλήλους της βουλής και τους υπαλλήλους της βουλής αν δεν θέλουν να αμοίβονται όπως οι άλλοι να φύγουν όλοι και απ έξω υπαρχουν χιλιάδες και πιο ικανοί αλλα δυστυχώς στην ουσία αυτοί έχουν την εξουσία και αποφασίζουν
    μονοι τους τι θα παίρνουν ,ο λαός ομως νοιώθει πολύ αδικημένος με αυτές της ανισότητες ,πουνε το σύνταγμα που μιλάει για ισότητα
    μόνο στα χαρτιά βεβαια.Οταν βγαινουν στην σύνταξη δε να παχουλές συντάξεις γιατί λέει αυτός ηταν δικαστικός ε και ο άλλος ηταν σκουπιδιάρης και αν δεν τον σκούπιζε θα ειχε πεθάνειο απο τα σκουπίδια ,ελέος……………οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε κλάδο είναι όλοι τα ιδια ,βέβαια μετράνε πτυχεία κλπ ,αλλα οχι αυτό το πράγμα να λαμβάνει επίδομα ελέγχου ο ελεγκτής της εφορίας αφού αυτή είναι η δουλειά του.

  • 28 Ιουλίου 2012, 08:41 | Λεωνίδας Στρούμπος

    Με τη δημιουργία και άλλων ελεγκτικών φορέων δεν επιτυγχάνεται τίποτα περισσότερο από την πρόσληψη και άλλων ειδικών συμβούλων ή αλλοιώς «ημετέρων».Εχει επανηλλειμένα αποδειχτεί οτι αν δεν γίνουν ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις και συγχωνεύσεις υπαρχόντων σήμερα πολυδιασπασμένων υπηρεσιών που σκοπό είχαν την αναρρίχηση σε αυτές κομματικών στελεχών του κάθε χώρου,δεν πρόκειται τίποτα να επιτευχθεί πέραν του ολιγόμηνου εντυπωσιασμού μέσω των τηλεοράσεων γιά τις «επιτυχίες» του νεοιδρυθέντος φορέα.
    Γιά το σκοπό αυτό πρέπει να προσλάβετε διεθνείς οίκους που θα σας κάνουν οργανογράμματα ανά Υπουργείο-Φορέα-Υπηρεσίες χωρίς να σπαταλήσετε τα χρήματα του ΕΣΠΑ στις αμοιβές τους,αλλά να υπάρχει και ειλημμένη απόφαση υπακοής των Υπουργείων στις προτεινόμενες αλλαγές.Αλλοιώς θα γίνει άλλη μία σούπα από τα ίδια και κάποιοι θα ξαναβολευτούν με κάθε τρόπο.

  • 27 Ιουλίου 2012, 22:39 | Περικλής Αργύρης

    Πρέπει να γίνεται μία λεπτομερής κοστολόγησης και αξιολόγησης των Δημοσίων δαπανών με αναφορά στον Πρωθυπουργό και Υπουργό οικονομικών.

    Ο κάθε Υπουργός να απαιτήσει αυτή την κοστολόγηση και αξιολόγηση από κάθε Δημόσια υπηρεσία του Υπουργείου του.

    Το σύστημα δημοσιονομικών ελέγχων δεν αρκεί.

  • 27 Ιουλίου 2012, 19:04 | Στάθης

    Ως πρωην ελεγκτής στο ιδιωτικό τομέα και εργαζόμενος τώρα σε ελεγκτικό μηχανισμό στο δημόσιο πληροφορώ τους συμπολίτες μου ότι στους περισσότερους φορείς του δημοσίου δεν υπηρετεί προσωπικό ικανό να διενεργήσει εσωτερικό έλεγχο, η μοναδική λύση να λειτουργήσει ο εσωτερικός έλεγχος είναι να στελεχωθεί από αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους άλλων φορέων (ώστε να μην υπάρχουν συναδελφικές σχέσεις), οι υπάλληλοι αυτοί δε, πρέπει να είναι πρώην ορκωτοί ελεγκτικών εταιρειών,οποίοι πρέπει κάποτε επιτέλους να στελεχώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς…

  • 27 Ιουλίου 2012, 17:21 | Πάλλας Δημήτρης

    Αξιότιμοι κύριοι,
    Ως απλός πολίτης και χωρίς νομοθετικές και νομοπαρασκευαστικές γνώσεις εκείνο που κατάλαβα είναι ότιτροποποιούνται άρθρα νόμου για περικοπή «δαπανών» εσωτερικών ελεγκτικών επιτροπὠν, οι οποίες όμως θα λειτουργούν όπως τις «παλιές καλές εποχές», άρα αναποτελεσματικές!
    Γιατί χρειάζεται νόμος για να εντοπιστούν «χαμένα έγραφα»μεταξύ υπηρεσίας και ΕΛΤΑ;Παραμένουμε το ίδιο αναποτελεσματικοί;

  • 27 Ιουλίου 2012, 16:59 | Κονταξάκης Χρήστος

    Προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες στο Δημόσιο, εγώ θα πρότεινα να αναρτηθεί ένα Site στο οποίο θα μπορούσε να μπει ο κάθε πολίτης και να ενημερώσει την αρμόδια αρχή για τις στρεβλώσεις που έχουν πέσει στην αντίληψή του.
    Π.χ. στην Ρόδο, εδώ και πολλά χρόνια, το ΙΚΑ στεγάζεται σε ένα οίκημα ιδιωτικό 3 ορόφων, στα όρια της πόλης (δηλαδή αρκετά μακρυά από το κέντρο) και πληρώνει μεγάλα ποσά για ενοίκιο, την στιγμή που διαθέτει στο κέντρο της πόλης ένα τεράστιο κτίριο εγκαταλελειμμένο, που θα μπορούσε άνετα να στεγάσει όλες τις Υπηρεσίες του.
    Αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα και θα μπορούσε να οργανωθεί μια Ηλεκτρονική Υπηρεσία, η οποία θα συλλέγει όλες αυτές τις πληροφορίες και θα ενημερώνει την αρμόδια Αρχή, η οποία θα κάνει ότι χρειάζεται για να διορθώνονται αυτές οι στρεβλώσεις, που δημιουργούν τα ελλείμματα και μας έφεραν εδώ που είμαστε.

  • 27 Ιουλίου 2012, 15:55 | Άγγελος Κακλαμάνης

    Μικρότερο Κράτος, πιο ευέλικτο, εξυπηρετικό προς τον πολίτη και ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ.

    Φυσικά, να τα δούμε αυτά στην ΠΡΑΞΗ.

  • 27 Ιουλίου 2012, 14:50 | ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΜΟΣ

    Κάθε ΔΥ στο χώρο του γνωρίζει άριστα ποιες είναι οι περιττές δαπάνες. Το ίδιο ισχύει και στις ΔΕΚΟ. Αν τους δοθεί η δυνατότητα να προτείνουν υπεύθυνα και στοχευμένα εξοικονόμηση πόρων και περιστολή δαπανών το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσιο από τους στόχους της Διοίκησης.
    Η αναξιοκρατία είναι θεσμός από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.
    Κουίζ: Γιατί ο απόφοιτος λυκείου ακόμα και γυμνασίου σε ΔΕΚΟ αμείβεται περισσότερο από πτυχιούχο ακόμα και μεταπτυχιακό ΔΥ;
    Απάντηση: Γιατί στις ΔΕΚΟ επικρατεί η αξιοκρατία (μάλλον η ιεραρχία, για μεγαλύτερη σαφήνεια ) του μέσου.
    Οι αμοιβές πρέπει να ίδιες και ανάλογες προσόντων σε Δημόσιο, Ιδιωτικό και ΔΕΚΟ.

  • 27 Ιουλίου 2012, 13:52 | ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ

    Οι προτάσεις της Κυβέρνησης,είναι πρός θετική κατεύθυνση.Η ίδια η κορυφή της Δημόσιας Διοίκησης,όταν ζήτα θυσίες από τον ελληνικό λαό,για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης,πρέπει να δίνει το κάλο παράδειγμα.Αναμένω προσωπικά περαιτέρω διευκρινήσεις,ως πρός την τελική μορφή του νομοσχεδίου.Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.

  • 27 Ιουλίου 2012, 12:11 | ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΣΟ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Ο ΜΙΣΘΟΣ Η ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ …ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΣΑ ΜΕΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ….ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ..ΚΑΙ ΑΦΟΥΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΔΕΙΓΜΑ ΑΣ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ 1% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ….ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ …ΧΑΝΟΥΝ ΣΕ …ΕΚΤΙΜΗΣΗ..ΣΕΒΑΣΜΟ…ΚΛΠ ΚΛΠ…10%…ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ …ΩΡΑΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 11%…ΣΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ..ΥΠΟΥΡΓΟΥ …ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ….ΚΛΠ ΚΛΠ

  • 27 Ιουλίου 2012, 12:41 | Κώστας Κοκόλης

    Καλή η πρόταση ρύθμισης του άρθρου 02. Εδώ θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση έρευνας και προτίμησης κτιρίων Δημοσίου ή ΟΤΑ και μετά από τυχόν άκαρπο αποτέλεσμα, να συνάπτεται μίσθωση με ιδιωτικό ακίνητο.

    Θα πρέπει να προστεθεί και νέο άρθρο 04 στο νομοσχέδιο που να ρυθμίζει και τα δάνεια των πολιτών από τις Τράπεζες.
    Η λύση είναι απλή. Πάντα ήταν απλή απλώς εμείς περιπλέκαμε τα πράγματα.Με αυτές τις μειώσεις σε συντάξεις, μισθούς και εφάπαξ και με την ανεργία και την ύφεση στα ύψη κανένα δάνειο δεν θα αποπληρωθεί από κανένα νοικοκυριό.
    Η λογική φωνάζει «κουρέψτε τα δάνεια όπως κουρέψανε τους μισθούς με τόση ευκολία». Ο κόσμος περιμένει τα αυτονόητα για ακόμα μια φορά…

  • 27 Ιουλίου 2012, 12:44 | Λεουση

    AFOUGRASTITE TO LAO :
    EINAI KOINI APOPSI, OLO KAI ENTONOTERA AKOUGETAI:
    MEIWSTE TON ARI8MO TWN BOULEUTWN
    KA8WS KAI TA PRONOMIA TOUS

    EIDATE TI EKANAN STIN ISPANIA…

  • 27 Ιουλίου 2012, 11:45 | Αποσπόρης Αντώνης

    Πήρα σύνταξη απο ΔΕΚΟ .
    Γνωρίζω πολύ καλά 30 χρόνια τώρα την γιγάντωση του δημόσιου τομέα.
    Όταν διορίστημα το 1971 και πρότεινα να εισηγηθούμε την κατάργηση ενός στατιστικού πίνακα γιατί δεν ενδιέφερε κανένα , η απάντηση του προισταμένου ήταν ότι αν αρχίσουμε και καταργούμε διάφορα αντικείμενα έστω και άν είναι άχρηστα θα πρέπει να απολυθώ.
    Το Οργανόγραμμα ξεχείλωσε για να δημιουργηθούν θέσεις Δ/ντων , Υποδ/ντών κλπ , δεν υπάρχει βάση στην πυραμίδα της ιεραρχίας , η πυραμίδα είναι ανάποδα με την μύτη κάτω.
    Οι πραγματικές ανάγκες που εξυπηρετούνται απο τις Δημόσιες Υπηρεσίες είναι πολύ λιγότερες απο αυτές που αναφέρονται στο Οργανόγραμμα.
    Αυτά σαν αναγκαιότητα υπηρεσιών οι οποίες θα φανούν άν αποδεικνύονται με πραγματικές ανάγκες και όχι περιγραφικά σε έντυπα σαν έκθεση ιδεών ,δουλειές οι οποίες δεν γίνονται ποτέ.
    Ως προς την ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών πρός τον πολίτη ένα είναι το μέτρο που κάνει τον δημόσιο υπάλληλο να φοβάται γενικά και αόριστα και είναι τυπικός κάθε λεπτό.
    Ο έλεγχος να γίνεται απο τον «ανώνυμο πελάτη «, ελεγκτή ο οποίος δεν θα παρουσιάζεται επίσημα στην ελεγχόμενη υπηρεσία , που τις περισσότερες φορές γνωρίζαμε ότι θα έχουμε έλεγχο και είμαστε τυπικοί.
    Ένα σώμα ελεγκτών που θα ξεκινάνε κάθε πρωϊ και εκείνη την ώρα θα μαθαίνουν τον προορισμό τους .
    Ετσι θα σταματήσουν οι αυταρχικές συμπεριφορές προς τους πολίτες ,οι άσκοπες απαιτήσεις δικαιολογητικών,οι εικονική κίνηση σε μία υπηρεσία,που θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο και με άλλο μέσο.

  • 27 Ιουλίου 2012, 11:30 | Δημοσθένης

    Επιτέλους, να το δούμε να δουλεύει στην πράξη τόσο καλά όσο εξαγγέλεται

  • 27 Ιουλίου 2012, 11:18 | Τασος Μπερετας

    Προσπαθειτε να λυσετε ενα θεμα που εχει σχεση με την δομη της δημοσιας διοικησης και την λειτουργια της με αλλες γραφειοκρατικες δαδικασιες. Αυτο σημαινει η οτι δεν ξερετε πως να αναδιογρανωσετε την δημοσια δοικηση η δεν θελουν καποιοι να την αναδιοργανωσουν. ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Περιττον καποιος να κανει προτασεις σε λαθος πολιτικη….. μην ταλαιπωρειτε αλλο τον ελληνικο λαο με το OPENGOV , αρκετα προβληματα εχει …

  • 27 Ιουλίου 2012, 11:03 | ΦΡΟΓΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    Δέν είδα πουθενά τίς ευθύνες καί τίς συνέπειες τών υπευθύνων πού συμμετέχουν στην ΓΔΔΕ, Ολοι αύτοι πρέπει νά έχουν συνέπειες γιά ότι εσφαλμένα καί παράνομα πράτουν καί αποφασίζουν, αλλά καί γι8ά τίς τυχόν παραλείψεις τους. Φοβάμε ότι μέ τίς δομές πού πάτες νά δημιουργ’ησετε. πάλι ΄΄ολοι οί παρανομούντες λειτουργοί .θά κρύβονται πίσω από συλλογικές αποφάσεις κλπ.

  • 26 Ιουλίου 2012, 23:50 | ΓΟΡΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Σε μια χωρα οπως η δικια μας οπου βασιλευει η φοροδιαφυγη, το να λεγεται οτι τα οικογενειακα επιδοματα θα καταβαλλονται με βαση εισοδηματικα κριτηρια οπως αυτα αποτυπωνονται στη δηλωση εισοδηματος δειχνει αγνοια της πραγματικοτητας.
    Μ ε αυτον τον τροπο για αλλη μια φορα θα ευνοηθουν οι φοροφυγαδες και θα τιμωρηθουν οι εντιμοι πολιτες που δηλωνουν τα εισοδηματα τους.
    Ελπιζω την τελευταια στιγμη να πρυτανευσει η λογικη και να μπουν κι αλλα κριτηρια στην καταβολη των επιδοματων.