Άρθρο 05: Διαδικασίες ελέγχου παραγωγής και εμφιάλωσης του ξυδιού

1. Η παραγωγή ξυδιού κάθε κατηγορίας γίνεται μόνο από τα οξοποιεία. Το ξύδι διατίθεται στην κατανάλωση είτε προσυσκευασμένο είτε χύμα. Η εμφιάλωση του ξυδιού επιτρέπεται να γίνεται από τα οξοποιεία, τα ποτοποιεία, καθώς και από κάθε επιτηδευματία που διαθέτει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας εμφιάλωσης ξυδιού.
2.α) Η άδεια λειτουργίας οξοποιείου ή/και εμφιαλωτηρίου ξυδιού (ή το απαλλακτικό αυτής), που εκδίδεται από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, πρέπει να κοινοποιείται έγκαιρα από την αδειοδοτούσα αρχή στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ. Η βεβαίωση καταλληλότητας των οξοποιείων και των εμφιαλωτηρίων ξυδιού, με σκοπό την αδειοδότησή τους ως ανωτέρω, χορηγείται, κατόπιν αυτοψίας στη σχετική μονάδα, από την κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία του Γ.Χ.Κ.
β) Πριν την έναρξη της λειτουργίας οξοποιείου ή/και εμφιαλωτηρίου ξυδιού, ο υπεύθυνος της επιχείρησης υποβάλλει, υποχρεωτικά, δήλωση έναρξης λειτουργίας, στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όπου πρέπει να αναφέρονται οι πρώτες ύλες που θα παραλαμβάνονται προς κατεργασία, οι κατηγορίες ξυδιών που θα παράγονται ή/και θα εμφιαλώνονται και το σχετικό διάγραμμα ροής.
3. Η Χημική Υπηρεσία που παραλαμβάνει τη δήλωση έναρξης λειτουργίας, ενημερώνει σχετικά την αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους.
4. Οποιαδήποτε μεταβολή πρόκειται να επέλθει στα στοιχεία του οξοποιείου ή του εμφιαλωτηρίου ξυδιού, στον μηχανολογικό εξοπλισμό ή στις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες και στα παραγόμενα προϊόντα πρέπει να γνωστοποιείται από τον υπεύθυνο του οξοποιείου ή του εμφιαλωτηρίου ξυδιού στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία. Στην περίπτωση κατά την οποία οι επικείμενες μεταβολές αφορούν, με οποιοδήποτε τρόπο, παραγωγή ή εμφιάλωση ξυδιού από αλκοόλη, τότε η εν λόγω μεταβολή πρέπει να γνωστοποιείται ένα μήνα τουλάχιστον πριν την εφαρμογή της.
5. Οι δεξαμενές που προορίζονται για την αποθήκευση της αιθυλικής αλκοόλης για την παραγωγή ξυδιού από αλκοόλη πρέπει να είναι ογκομετρημένες ενώ ο σχεδιασμός, η διαρρύθμιση, η κατασκευή και η χωροδιάταξη τους πρέπει να επιτρέπουν τη εύκολη και ασφαλή πρόσβαση σε αυτές.
6. Οι δεξαμενές αποθήκευσης, τα μηχανήματα, καθώς και οι σωληνώσεις μεταφοράς που χρησιμοποιούνται, πρέπει να είναι από πιστοποιημένα υλικά, κατάλληλα για τις πρώτες ύλες, τα ενδιάμεσα και τα παραγόμενα προϊόντα, αποκλειόμενης κάθε περίπτωσης μετανάστευσης ουσιών, που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς, από τους περιέκτες, τα μηχανήματα και τις σωληνώσεις σε αυτά.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία του ξυδιού πρέπει να είναι από πιστοποιημένα υλικά, κατάλληλα για τη συγκεκριμένη χρήση, αποκλειόμενης κάθε περίπτωσης μετανάστευσης ουσιών, που ενδέχεται να είναι επιβλαβείς, στο ξύδι.
7.α) Τα οξοποιεία και τα εμφιαλωτήρια ξυδιού υπόκεινται στην εποπτεία του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι αρμόδιοι υπάλληλοι του οποίου πρέπει να διενεργούν κάθε απαραίτητο έλεγχο, τακτικό ή μη, για την εξακρίβωση της τήρησης ή μη του παρόντος νόμου, να βεβαιώνουν τις παραβάσεις που υποπίπτουν στην αντίληψη τους, να ενεργούν προανάκριση για την εξακρίβωση αυτών και να δεσμεύουν τα υποκείμενα σε δέσμευση είδη, συντάσσοντας σχετικό πρωτόκολλο. Επίσης, πρέπει να διενεργούν, κατά την κρίση τους, δειγματοληψίες και υποβάλλουν το ταχύτερο δυνατόν τα δείγματα που λαμβάνουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ για χημική εξέταση.
β) Οι οξοποιοί και εμφιαλωτές υποχρεώνονται να τηρούν βιβλίο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή το οποίο περιλαμβάνει κατά μήνα: τις εισαχθείσες πρώτες ύλες κατά κατηγορία (ποσότητες, περιεκτικότητα σε σάκχαρα ή και αλκοόλη), τις κατεργασθείσες ποσότητες πρώτων υλών και την περιεκτικότητα αυτών σε σάκχαρα ή και αλκοόλη, τις παραχθείσες και διακινηθείσες ποσότητες ξυδιού κατά κατηγορία, την περιεκτικότητα αυτής σε οξικό οξύ, καθώς και τα υπάρχοντα υπόλοιπα πρώτων υλών και ξυδιού στο τέλος του μήνα.
γ) Οι οξοποιοί οφείλουν να υποβάλλουν στην εποπτεύουσα Χημική Υπηρεσία, ετήσια δήλωση παραγωγής, εκτός της περίπτωσης των οξοποιών που χρησιμοποιούν και αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ύλη οι οποίοι οφείλουν να υποβάλλουν μηνιαίες δηλώσεις παραγωγής. Στις εν λόγω δηλώσεις πρέπει να περιλαμβάνονται τα στοιχεία που καταγράφονται στα βιβλία όπως αναφέρονται στο ανωτέρω σημείο β).
δ) Η κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία προβαίνει στον έλεγχο της δήλωσης παραγωγής αφού προβεί στον έλεγχο των βιβλίων, καθώς και σε κάθε άλλη σχετική έρευνα την οποία κρίνει απαραίτητη.
8. Επιτρέπεται στα οξοποιεία, που διαθέτουν τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, η παραγωγή σταφιδίνης, γλυκόζης, οπωροσακχάρου, σιροπίου σύκων, σταφιδομέλιτος, χαρουποσιροπίου, καθώς και η κατεργασία φρούτων, τομάτας και λαχανικών προς παρασκευή χυμών, συμπυκνωμένων ή μη, πολτών, πηκτών και μαρμελάδων, σύμφωνα με τους όρους, προϋποθέσεις και διαδικασίες που ορίζονται με Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
9. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ελέγχου των οξοποιείων και των εμφιαλωτηρίων όξους και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου.

  • 2 Νοεμβρίου 2011, 00:18 | zeng26

    2.α) Η άδεια λειτουργίας οξοποιείου ή/και εμφιαλωτηρίου ξυδιού (ή το απαλλακτικό αυτής)[…]
    Το απαλλακτικό της άδειας λειτουργίας;
    Αυτό εννοεί;
    Πώς ρυθμἰζεται ποιοί χρειάζονται άδεια λειτουργίας και ποιοί απαλλάσσονται;

  • 28 Οκτωβρίου 2011, 23:53 | ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Πρέπει με το παρόν νομοσχέδιο για λόγους ισονομίας να δοθεί η δυνατότητα στα οξοποιεία να εμφιαλώνουν ποτά (τσίπουρο,ούζο,λικέρ κλπ) υπο τον όρο οτι διαθέτουν εξοπλισμό εμφιάλωσης όπως ορίζεται στο σχετικό νόμο για τα ποτοποιεία.
    Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αδικία εις βάρος των οξοποιείων με την εκχώρηση της δυνατότητας εμφιάλωσης ξιδιού απο τους ποτοποιούς χωρίς να ισχύει το ίδιο για την εμφιάλωση των ποτών.