Άρθρο 03: Πρώτες ύλες – Κατηγορίες ξυδιού

1. Ως ξύδι (ή όξος) νοείται το προϊόν που παράγεται με οξική ζύμωση, ή αλκοολική και οξική ζύμωση, κατά περίπτωση, οποιασδήποτε πρώτης ύλης, από τις ακόλουθες:
α) Οίνοι κάθε κατηγορίας, όπως ορίζονται από τις διατάξεις της νομοθεσίας της Ένωσης
β) Ξηρά σταφίδα
γ) Φρούτα και προϊόντα αλκοολικής ζύμωσης αυτών. Ως φρούτα για την εφαρμογή του παρόντος νόμου νοούνται και τα τμήματα των φρούτων ή/και χυμοί αυτών.
δ) Αιθυλική αλκοόλη. Ως αιθυλική αλκοόλη για την εφαρμογή του παρόντος νόμου νοείται: η αιθυλική αλκοόλη γεωργικής προέλευσης, το απόσταγμα οίνου, το απόσταγμα στεμφύλων σταφυλής, το απόσταγμα οινολασπών, το απόσταγμα σταφίδας, η ακατέργαστη αλκοόλη ως και το προϊόν απόσταξης γεωργικής προέλευσης, όπως αυτά ορίζονται στην ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
ε) Βύνη δημητριακών ή/και δημητριακά.
στ) Μέλι και βρώσιμα υπολείμματα μελισσοκομίας.
ζ) Ζύθος.
2. Ανάλογα με τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες, το παραγόμενο ξύδι διακρίνεται στις κάτωθι κατηγορίες:
α) Ξύδι από οίνο: Το ξύδι που παράγεται αποκλειστικά από την οξική ζύμωση οίνου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας της Ένωσης.
β) Ξύδι από ξηρά σταφίδα: Το ξύδι που παράγεται αποκλειστικά από αλκοολική και οξική ζύμωση των υγρών εκχύλισης της ξηράς σταφίδας.
γ) Ξύδι από φρούτα: Το ξύδι που παράγεται από την οξική ζύμωση ή την αλκοολική και οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται στην παράγραφο 1(γ). Το ξύδι που προκύπτει από την αλκοολική και οξική ζύμωση των σταφυλιών, οινοποιήσιμων ή μη, συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων σταφυλιών (απορρίματα συσκευαστηρίων σταφυλιών), ανήκει στην κατηγορία αυτή.
δ) Ξύδι από αλκοόλη: Το ξύδι που παράγεται από οξική ζύμωση της αιθυλικής αλκοόλης, όπως αυτή ορίζεται στην παράγραφο 1(δ).
ε) Ξύδι από δημητριακά. Το ξύδι που παράγεται από την αλκοολική και την οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται στην παράγραφο 1(ε).
στ) Ξύδι από μέλι: Το ξύδι που παράγεται από την αλκοολική και την οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται στην παράγραφο 1(στ).
ζ) Ξύδι από ζύθο: Το ξύδι που παράγεται από την οξική ζύμωση της πρώτης ύλης που αναφέρεται στην παράγραφο 1(ζ).
η) Βαλσαμικό ξύδι: Τα προϊόν που λαμβάνεται είτε με προσθήκη σε ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης, συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών ή/και ανακαθαρισμένου συμπυκνωμένου γλεύκους σταφυλιών, όπως αυτά ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης, είτε με μερική αλκοολική ζύμωση και στη συνέχεια οξική ζύμωση του προϊόντος συμπύκνωσης των υγρών που λαμβάνονται από την εκχύλιση ξηράς σταφίδας. Το βαλσαμικό ξύδι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τους όρους της παραγράφου 6 του παρόντος άρθρου.
3. Επιτρέπεται η παρασκευή ξυδιού από περισσότερες, της μίας, πρώτες ύλες εξαιρουμένης της αιθυλικής αλκοόλης η οποία μπορεί να αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή αποκλειστικά και μόνο του ξυδιού από αλκοόλη.
Επιτρέπεται η ανάμιξη ξυδιών μόνο των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στα εδάφια α), β), γ) ,ε), στ) και ζ) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

4. Η οξύτητα των ξυδιών που φέρονται στην κατανάλωση πρέπει να είναι τουλάχιστον 60 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφρασμένη σε οξικό οξύ, για όλες τις κατηγορίες ξυδιών, εκτός από τα ξύδια της κατηγορίας «ξύδι από φρούτα», τα οποία πρέπει να έχουν οξύτητα τουλάχιστον 45 γραμμάρια ανά λίτρο.
5. Κάθε άλλο βρώσιμο προϊόν που παρασκευάζεται με διαδικασίες διαφορετικές από αυτές που περιγράφονται στον παρόντα νόμο ή στις υπουργικές αποφάσεις που εκδίδονται σε εφαρμογή του και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του ξυδιού δεν θεωρείται ξυδι και χαρακτηρίζεται ως «αρτυματική ύλη» ή «άρτυμα».
6. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, κατόπιν γνωμοδότησης του Ανωτάτου Χημικού Συμβουλίου, καθορίζονται:
α) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και οι προδιαγραφές των διαφόρων κατηγοριών ξυδιού, καθώς και των πρώτων υλών παραγωγής του.
β) οι τυχόν νέες κατηγορίες ξυδιού, οι πρώτες ύλες παραγωγής τους, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές αυτών.

  • 15 Νοεμβρίου 2011, 16:56 | ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Οι «καθαρές λύσεις» όπως και οι ακριβείς ονομασίες είναι αυτές που ενημερώνουν πλήρως τον καταναλωτή.
    Γενικότητες τύπου αμπελοοϊνικής πρόελευσης μπερδεύουν τον καταναλωτή και δεν τον ενημερώνουν σωστά.
    Πρέπει ν’αναφέρεται σαφώς η προέλευση του ξυδιού και η χρησιμοποιηθείσα πρώτη ύλη, όπως «ξύδι απο οίνο» «ξύδι απο σταφίδα» «ξύδι απο απορρόγα σταφυλιών» ΄»ξύδι απο οινοποιήσιμα σταφύλια» κλπ,και η πρώτη ύλη να είναι αυτή που δημιουργεί και την κατηγορία.

  • 15 Νοεμβρίου 2011, 13:08 | Κ.Κ.

    Όσον αφορά τον διαχωρισμό των ξυδιών αμπελοοινικής προέλευσης, αντί να γίνεται ξεκάθαρος διαχωρισμός, μάλλον τα πράγματα συγχέονται περισσότερο. Δυνητικά, δημιουργούνται 3 κατηγορίες: ξύδι από οίνο, ξύδι από σταφίδα και ξύδι από σταφύλια. Και όλα μαζί μπορούν να ονομάζονται ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης!!!

    Στο Άρθρο 3, παρ 2γ αναφέρει ότι «Το ξύδι που παράγεται από την οξική ζύμωση ή την αλκοολική και οξική ζύμωση των πρώτων υλών που αναφέρονται στην παράγραφο 1(γ). Το ξύδι που προκύπτει από την αλκοολική και οξική ζύμωση των σταφυλιών, οινοποιήσιμων ή μη, συμπεριλαμβανομένων των απορρόγων σταφυλιών (απορρίματα συσκευαστηρίων σταφυλιών), ανήκει στην κατηγορία αυτή.»

    Προτείνουμε στον ορισμό του ξυδιού από φρούτα (από σταφύλι) να αφαιρεθεί το «οινοποιήσιμων» καθώς από την αλκοολική ζύμωση οινοποιήσιμων σταφυλιών προκύπτει οίνος. Η οξική ζύμωση του οίνου δίνει το ξύδι από κρασί. Το ξύδι από οίνο, όμως, είναι μια κατηγορία από μόνο του με οξύτητα τουλάχιστον 60 γραμμάρια ανά λίτρο, εκφρασμένη σε οξικό οξύ ενώ το ξύδι από φρούτα πρέπει να έχει οξύτητα τουλάχιστον 45 γραμμάρια ανά λίτρο.

    Επίσης να μην επιτραπεί η χρήση της ονομασίας πώλησης «ξύδι αμπελοοινικής προέλευσης» καθώς θεωρούμε ότι η ανωτέρω ονομασία προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή αφού δεν προσδιορίζει επακριβώς την πρώτη ύλη η οποία μπορεί να είναι 4 διαφορετικά προϊόντα (οίνος, σταφίδα, σταφύλι μη οινοποιήσιμων ποικιλιών και απορρόγων)

    Στη παράγραφο 3 αναφέρει ότι «Επιτρέπεται η ανάμιξη ξυδιών μόνο των κατηγοριών που περιλαμβάνονται στα εδάφια α), β), γ) ,ε), στ) και ζ) της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.»
    Η οξύτητα του συγκεκριμένου ξυδιού ποια θα πρέπει να είναι από την στιγμή που η μια κατηγορία μπορεί να έχει οξύτητα 45 γραμμαριών ανά λίτρο ενώ όλες οι υπόλοιπες 60 γραμμάρια ανά λίτρο?
    Προτείνουμε είτε να οριστεί η οξύτητα ξυδιού που περιέχει, εκτός των άλλων, και ξύδι από φρούτα στα 60 γραμμάρια ανά λίτρο, είτε να αποκλειστεί η κατηγορία (β) «ξύδι από φρούτα» από τις επιτρεπόμενες προς ανάμιξη.

    Οι γνωμοδοτήσεις του Α.Χ.Σ. που αναφέρονται στην παράγραφο 6 θα πρέπει να γίνουν γνωστές πριν από την ψήφιση ώστε να είναι ξεκάθαρες, από την πρώτη μέρα της εφαρμογής του νομοσχεδίου, οι κατηγορίες και οι πρώτες ύλες παραγωγής, οι όποιες φυσικοχημικές παράμετροι οριστούν από αυτές, όπως επίσης και τα επιτρεπόμενα πρόσθετα και τα όρια αυτών.
    Διαφορετικά θα υπάρχει δυσμενής επίπτωση στα ελληνικά προϊόντα σε σχέση με αντίστοιχα ευρωπαϊκά, όχι μόνον στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρωπαϊκή.

  • 1 Νοεμβρίου 2011, 22:05 | zeng26

    Tι είναι ο ‘ενωσιακός’; Σαν να αντιπαρατίθεται προς τον «εθνικό», οπότε περιφραστικώς υποθέτω ότι εννοείται ο ανήκων στην ένωση, και περαιτέρω ότι ‘ένωση’ νοείται η Ενωση, και δή η Ευρωπαϊκή Ενωση…
    !
    Η λέξη ενωσιακός/ή/ό είναι γραμματικώς αδόκιμη,λέξη ανύπαρκτη,ασύμβατη με τους κανόνες παραγωγής ελληνικών λέξεων. Υπάρχει ο ενωτικός, υπάρχει ο ευρωπαϊκός, υπάρχουν και οι περιφράσεις. Η ελληνική γλώσσα και μάλιστα των νόμων δεν είναι πατσαβούρι για να το κάνει ό,τι θέλει κάθε υπάλληλος!
    Το ίδιο ισχύει για τον «όρο» «Ἑνωση» που μοιάζει να ΄τίθεται συνθηματικά, για λόγους…οικονομίας ίσως, αντί του «Ευρωπαϊκή Ενωση».
    Τέτοια ατημελησία, τέτοια ακηδία για τους νόμους, είναι κακούργημα!
    Αν πρέπει να απολύσετε υπαλλήλους, όπως φαίνεται,αρχίστε τις απολύσεις από τους συντάκτες αυτής της «διαβουλεύσεως»!

  • 1 Νοεμβρίου 2011, 13:53 | N.B

    Από το άρθρο 3 μέχρι και το άρθρο 6 πρόκειται καθαρά για τεχνικές προδιαγραφές για το εν λογω προιόν και ως έτσι έπρεπε να εκδοθούν όπως αυτό γίνεται άλλωστε ανεξαιρέτως σε όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο.
    Οι νόμοι που περιλαμβάνουν αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές θα έπρεπε να έχουν σταματησει εδώ και πολύ καιρό στο πλαισιο του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοικησης. Δεν μπορεί ο ειδικός στους νόμους να είναι συγχρόνως ειδικός και στο ξύδι.
    Για το ξύδι υπαρχει σειρά ευρωπαικών προτυπων που έχουν εκδοθεί ή που βρισκονται στη διαδικασία της έκδοσης και τα οποια έχουν υιοθετηθεί και στην Ελλάδα από τον ΕΛΟΤ ενδεικτικά παραθέτω μερικά στα οποία θα πρέπει να γινει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ αναφορά.
    Ενδεικτική παραθεση
    ΕΛΟΤ EN 13188 Ξύδι – Προϊόν παρασκευασμένο από υγρά γεωργικής προέλευσης – Ορισμοί, απαιτήσεις, σήμανση

    ΕΛΟΤ EN 13189 Οξικό οξύ κατάλληλο για τρόφιμα – Προϊόν παρασκευασμένο από πρώτες ύλες μη γεωργικής προέλευσης – Ορισμοί, απαιτήσεις, σήμανση