ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ Άρθρο 9 Μέτρα θεραπείας ατόμων με ψυχική ή διανοητική διαταραχή – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 69 ΠΚ 

Στην παρ. 1 του άρθρου 69 του Ποινικού Κώδικα [ν. 4619/2019, (Α’ 95)] οι λέξεις «που πάσχουν από» αντικαθίστανται από τη λέξη «με» και το άρθρο 69 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 69

Γενική διάταξη

  1. Μέτρα ασφαλείας, εκτός από τα προβλεπόμενα στα άρθρα 122 και 123, είναι: α) τα μέτρα θεραπείας ατόμων με ψυχική ή διανοητική διαταραχή και β) η δήμευση κατά το άρθρο 76.
  2. Τα μέτρα ασφαλείας δεν μπορούν να επιβληθούν όταν η επιβολή τους παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας ενόψει της βαρύτητας της πράξης που έχει τελεστεί, της πράξης που υπάρχει κίνδυνος να τελεστεί, καθώς και της έντασης αυτού του κινδύνου. Για την αξιολόγηση των όρων αυτών απαιτείται ειδική αιτιολογία.».
  • 3 Φεβρουαρίου 2023, 20:42 | ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΓΩΝΑ

    1) Αντί του όρου «ατόμων», αναγκαία η χρήση του όρου «ανθρώπων». Ο όρος «άτομα» αποβαίνει προσβλητικός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, κατά το βαθμό που μπορεί να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επέλευση της αναπηρίας συνεπάγεται την απώλεια της ανθρώπινης ιδιότητας. Πράγματι, ευλόγως διερωτάται κανείς αν γίνεται μέχρι την επέλευση της αναπηρίας κανείς να χαρακτηρίζεται «άνθρωπος» και μετά από αυτή «άτομο». Πέραν αυτού, δημιουργείται διαχωρισμός των κοινωνών που οδηγεί στην περιθωριοποίηση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Επιπλέον, οδηγεί στην αποξένωση, καθώς δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι η αναπηρία είναι κατι που δεν αφορά στον άνθρωπο αλλά σε κάτι μακριά και έξω από αυτόν.
    2) Αντί του όρου «με … διαταραχή», πιο δόκιμη η χρήση του όρου «που αντιμετωπίζει … διαταραχή», καθώς ο όρος «με» διαιωνίζει τη διάκριση, αφού διακρίνει τους ανθρώπους σε «ανθρώπους με αναπηρία» και «ανθρώπους χωρίς αναπηρία», υπονοώντας ότι το αντιστάθμισμα των ανθρώπων «με αναπηρία» είναι οι άνθρωποι «χωρίς αναπηρία», διάκριση που αντίκειται στην αξία του ανθρώπου. Επιπλέον ο όρος «με» παραπέμπει και άρα προσδίδει στη συνείδηση του κόσμου, κάποια ιδιότητα ή κάποιο χαρακτηριστικό. Ο όρος «που αντιμετωπίζει» περιγράφοντας την κατάσταση και όχι το πρόσωπο δεν προσδίδει ιδιότητα ή χαρακτηριστικό και καθιστά σαφή την πραγματικότητα χωρίς να εμπνέει οίκτο ή λύπη, τουναντίον μάλιστα εμπνέει ασφάλεια και δύναμη, συναισθήματα ιδιαιτέρως σημαντικά για τους ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια αναπηρία.

  • 25 Ιανουαρίου 2023, 20:00 | Δήμητρα Γκασούκα

    Η δόκιμη πρόταση είναι: «Μέτρα θεραπείας για άτομα με ψυχική ή νοητική βλάβη»