Άρθρο 2 Ικανότητα καταλογισμού μη ομιλούντος κωφού σε αδικοπραξία – Τροποποίηση άρθρου 917 ΑΚ 

Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 917 ΑΚ η λέξη «κωφαλάλους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «μη ομιλούντες κωφούς» και το άρθρο 917 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 917

Όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο, όχι όμως το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του ευθύνεται για τη ζημία που προξένησε, εκτός αν ενέργησε χωρίς διάκριση. Το ίδιο ισχύει και για τους μη ομιλούντες κωφούς.».

  • B. Το άρθρο 2 να τροποποιηθεί ως ακολούθως:

    «Άρθρο 2: Ικανότητα καταλογισμού μη ομιλούντος κωφού σε αδικοπραξία – Τροποποίηση άρθρου 917 ΑΚ Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 917 ΑΚ η λέξη «κωφαλάλους» αντικαθίσταται από τις λέξεις «μη ομιλούντες κωφούς» και το άρθρο 917 διαμορφώνεται ως εξής: «Άρθρο 917: Όποιος έχει συμπληρώσει το δέκατο, όχι όμως το δέκατο τέταρτο έτος της ηλικίας του ευθύνεται για τη ζημία που προξένησε, εκτός αν ενέργησε χωρίς διάκριση.»

    Αιτιολόγηση: Και στο άρθρο αυτό η αντικατάσταση του όρου «κωφάλαλος» από τον όρο «μη ομιλών κωφός» είναι εσφαλμένη διότι: α) οι μόνοι όροι που αποδέχεται η κοινότητα των κωφών, η Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, και ο ν. 4488/2017 (βλ. παρ. 2 άρθρου 65) είναι αυτές του «κωφού» και του «βαρήκοου», και β) το περιεχόμενο της διάταξης, συγκεκριμένα το σημείο του εδάφιου που κάνει αναφορά στον «κωφάλαλο», στην ουσία αναπαράγει αναχρονιστικές αντιλήψεις και προσβλητικές στάσεις απέναντι στα άτομα με αναπηρία ακοής. Δεδομένου ότι η διάταξη επικεντρώνεται σε ζητήματα που αφορούν την ικανότητα καταλογισμού του ατόμου, το άρθρο υποδηλώνει ότι το άτομο με αναπηρία ακοής στερείται ικανότητας αντίληψης και κρίσης. Πρόκειται, λοιπόν, για μια ακόμη διάταξη που διακρίνει τα άτομα με αναπηρία ακοής και ως εκ τούτου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, όπως αυτή κατοχυρώνεται στη Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο ούτε η αντικατάσταση του όρου «κωφάλαλος» από τον όρο «κωφός» είναι ορθή.

    Ως εκ τούτου, προτείνεται η απαλοιφή της αναφοράς στα άτομα με αναπηρία ακοής από το συγκεκριμένο άρθρο, δηλαδή την απαλοιφή του σημείου «Το ίδιο ισχύει και για τους μη ομιλούντες κωφούς».

  • 4 Φεβρουαρίου 2023, 13:29 | ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΠΑΓΩΝΑ

    2. Ορθότερος ο όρος «αδυναμία ακοής» ή «αναπηρία ακοής». Ο όρος «κωφός» λειτουργεί ήδη σαν ταμπέλα στη συνείδηση του κόσμου και, ομαδοποιώντας τους ανθρώπους, οδηγεί στην περιθωριοποίηση και την αποξένωση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη δυσκολία.

  • 24 Ιανουαρίου 2023, 13:01 | Ελένη Ζερβογιάννη

    Σωστή η επικαιροποίηση της ορολογίας. Ωστόσο κρίσιμο θα ήταν να επανεξεταστεί και η ουσία της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, η ΑΚ 917 υπαγάγει τον μη ομιλούντα κωφό (κατά τη νέα και ορθότερη ορολογία) στην ίδια ρύθμιση όπως και τον ανήλικο 10-14 ετών. Γιατί; Είναι δυνατόν τη σημερινή εποχή να θεωρούμε ότι ένα πρόσωπο μη ομιλούν και κωφό έχει μειωμένη ικανότητα αντίληψης; Αυτό απηχεί ξεπερασμένες αντιλήψεις παλαιότερων εποχών. Η όποια τροποποίηση της εν λόγω διάταξης θα πρέπει να βαίνει πέραν της απλής αναθεώρησης της ορολογίας