ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ – Σύνοψη βημάτων οδικού χάρτη και χρονοδιάγραμμα ενεργειών

Ι. Βήματα οδικού χάρτη

 

Με τον οδικό χάρτη που συνέταξε η Ομάδα Εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε δυνάμει της υπό στοιχεία 50390/φ. 363/27.10.2022 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΥΟΔΔ 1013), όπως τροποποιήθηκε με την υπό στοιχεία 54664/φ. 363/18.11.2022 όμοιά της (ΥΟΔΔ 1089), αποτυπώνονται κατά στάδια, συγκεκριμένα πεδία κρατικής παρέμβασης και οι ειδικότερες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν κατά τα αμέσως επόμενα χρόνια, για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων (ΤΔΔ), στην κατεύθυνση της ορθολογικότερης οργάνωσής τους, υπό το πρίσμα μιας ολιστικής προσέγγισης, που αναγνωρίζει την ανάγκη σύνδεσης της πολιτικής για τη χωροταξία με τις λοιπές δημόσιες τομεακές πολιτικές για τη δικαιοσύνη.

Ειδικότερα:

  1. Το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» του Υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται σε φάση εκτέλεσης και αναμένεται η έναρξη της παραγωγικής του λειτουργίας στις 18.4.2024, θα εξυπηρετήσει, ενόψει του σχεδιασμού του, μόνο τις υφιστάμενες μεταβατικές έδρες των ΤΔΔ.
  2. Με την παράδοση στις 18.4.2024, του ως άνω έργου, ξεκινά άμεσα (16.9.2024) η πιλοτική εφαρμογή δικαστικών σταθμών τηλεματικής σε όλες τις μεταβατικές έδρες των ΤΔΔ, με την εισαγωγή εμβόλιμων επιπλέον δικασίμων σε αυτές, ώστε να εξοικειωθούν το προσωπικό και οι διάδικοι με τη χρήση της τηλεματικής και παράλληλα να περιοριστεί το φαινόμενο της χορήγησης αναβολών σε απώτερο χρόνο στις έδρες αυτές.
  3. Μετά την επιτυχή δοκιμασία, για δύο πλήρη δικαστικά έτη, των δικαστικών σταθμών τηλεματικής, μετατρέπονται όλες οι μεταβατικές έδρες σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής, από το δικαστικό έτος 2026-2027, οπότε θα έχει παραδοθεί και το έργο της αναβάθμισης του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Δ.Δ., που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων του παρόντος οδικού χάρτη.
  4. Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται να συνταχθεί μελέτη, προκειμένου να εξεταστούν οι αναγκαίες μεταβολές στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Δ.Δ., προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στις ανωτέρω προτεινόμενες αλλαγές.
  1. Παράλληλα συντάσσεται συνολική μελέτη για το κτηριακό πρόβλημα, με πρόταξη των ΤΔΔ που διατηρούνται και λειτουργούν σε μισθωμένα κτήρια.
  1. Εντός του 2023, εκκινεί η διαδικασία για την ανακατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, η οποία θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 3 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 4938/2022, Α’ 109), καθώς παρατηρούνται σημαντικότατες αποκλίσεις στον όγκο των εκκρεμών υποθέσεων μεταξύ των ΤΔΔ.
  2. Σε περίπτωση που μετά την υλοποίηση των ανωτέρω και με τα δεδομένα που θα έχουν διαμορφωθεί στο μεταξύ, διαπιστώνεται ότι συνεχίζεται η σταθερή μείωση στις εισροές που παρατηρείται ήδη κατά την τελευταία δεκαετία, σε βαθμό που δεν επιτρέπει τη διατήρηση σύνθεσης δικαστηρίου, έστω και μονοτμηματικού, τότε κατά την κρίση της Επιτροπής, μπορεί να προταθεί είτε η κινητικότητα των δικαστών του δικαστηρίου αυτού εντός της ίδιας εφετειακής περιφέρειας είτε η διατήρηση του δικαστηρίου στον απομακρυσμένο τόπο με τη μετατροπή του σε δικαστικό σταθμό τηλεματικής.
  3. Στην τελευταία περίπτωση ανατίθεται μελέτη για την εγκατάσταση στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια εξοπλισμού για υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης και για την εκπόνηση σχετικής διακήρυξης για δημόσιο διαγωνισμό.

 

  1. II. Χρονοδιάγραμμα ενεργειών

 

Α/ΑΕνέργειαΧρόνος υλοποίησηςΧρόνος εφαρμογής
1Παρακολούθηση της διαλειτουργικότητας του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Δ.Δ. (παλαιού και νέου) με το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου ένα δικαστήριο ή μια μεταβατική έδρα να μετατραπεί σε δικαστικό σταθμό τηλεματικήςΕντός του 2023
2Ανακατανομή οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών στα ΤΔΔΕντός του 2023
3Ανάθεση μελέτης για τη μεταστέγαση σε δημόσια λειτουργικά κτήρια των ΤΔΔ που λειτουργούν σε μισθωμένους ιδιωτικούς χώρους, καθώς και για την ανακαίνιση των δημοσίων κτηρίων στα οποία στεγάζονται ΤΔΔΕντός του 2023
4Υλοποίηση των αναγκαίων μεταβολών του Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Δ.Δ. (παλαιού), προκειμένου να καταστεί εφικτή η διαλειτουργικότητα με το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)» του Υπουργείου Δικαιοσύνης και η πιλοτική εφαρμογή των δικαστικών σταθμών τηλεματικής στις υφιστάμενες μεταβατικές έδρεςΕντός του α΄ εξαμήνου 2024
7Πιλοτική εφαρμογή των δικαστικών σταθμών τηλεματικής σε όλες τις υφιστάμενες μεταβατικές με επιπλέον δικασίμους, μετά την παράδοση του έργου σχετικά με τις τηλεσυνεδριάσειςΕντός του β΄ εξαμήνου 2024Διετής διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής (δικαστικά έτη: 2024-2025 και 2025-2026)
8Υλοποίηση των αναγκαίων μεταβολών του νέου Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Δ.Δ., προκειμένου να καταστεί εφικτή η μετατροπή των υφιστάμενων μεταβατικών εδρών σε σταθμούς τηλεματικήςΕντός του α΄ εξαμήνου 2026
8Μετατροπή όλων των υφιστάμενων μεταβατικών εδρών σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικήςΕντός του β΄ εξαμήνου 2026
9Σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης αναφορικά με: α) την υφιστάμενη κατάσταση μετά την υλοποίηση των ανωτέρω βημάτων, β) τον φόρτο εργασιών του κάθε ΤΔΔ με βάση και τα νέα στατιστικά δεδομένα, γ) την επιλογή του μέτρου της κινητικότητας των δικαστών ενός δικαστηρίου εντός της ίδιας εφετειακής περιφέρειας ή της διατήρησης του δικαστηρίου ως σταθμού τηλεματικής, σε περίπτωση που οι εισροές του δεν επιτρέπουν τη διατήρησή του, έστω και ως μονοτμηματικού και δ) την πιθανότητα δημιουργίας νέων δικαστικών σταθμών τηλεματικής, σε σημεία τα οποία δεν εξυπηρετούνται από Τακτικό Διοικητικό Δικαστήριο.Εντός του β΄ εξαμήνου 2026
10Διενέργεια διαγωνισμού για την εγκατάσταση εξοπλισμού για υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης στα κτήρια όπου θα δημιουργηθούν νέοι δικαστικοί σταθμοί τηλεματικήςΕντός του β΄ εξαμήνου 2026