Άρθρο 8 Διεξαγωγή της τηλεματικής συζήτησης

1. Ο πρόεδρος του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης ή ο πρόεδρος που διευθύνει το δικαστήριο ορίζει τον δικαστικό υπάλληλο που συμμετέχει στην τηλεματική συνεδρίαση στον απομακρυσμένο τόπο. Στην περίπτωση που ο απομακρυσμένος τόπος είναι ελληνική προξενική αρχή, χρέη δικαστικού υπαλλήλου ανατίθενται σε εξουσιοδοτημένο από τον πρόξενο άτομο.
2. Ο ορισθείς δικαστικός υπάλληλος και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη συνεδρίαση του απομακρυσμένου τόπου οφείλουν να παρευρίσκονται στην ορισθείσα αίθουσα πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της μετάδοσης.
3. Ο δικαστικός υπάλληλος ταυτοποιεί τους διαδίκους, τους πληρεξουσίους δικηγόρους και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία. Τα έγγραφα και λοιπά στοιχεία που προσκομίζουν κατά τη συζήτηση οι πληρεξούσιοι δικηγόροι και οι διάδικοι ενώπιον του απομακρυσμένου τόπου, διαβιβάζονται με επιμέλεια του δικαστικού υπαλλήλου στη γραμματεία του δικαστηρίου, προκειμένου να συσχετισθούν με τη δικογραφία. Όσα προσκομίζονται σε μεταγενέστερο χρόνο, κατατίθενται στη γραμματεία του δικαστηρίου με επιμέλεια των διαδίκων.
4. Οι διάδικοι έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση όλων των στοιχείων της δικογραφίας, σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (ν. 2717/1999, Α΄ 97) και το άρθρο 70α του π.δ. 18/1989 (Α΄ 8).
5. Ο δικαστής που διευθύνει τη συζήτηση αποφασίζει σχετικά με την έναρξη και την περάτωση της τηλεματικής συνεδρίασης και μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της. Η συζήτηση της τηλεματικής συνεδρίασης διεξάγεται κατά τις κείμενες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και του π.δ 18/1989. Διαδικαστικές πράξεις θεωρούνται όλες οι προβλεπόμενες από τα πιο πάνω νομοθετήματα πράξεις της διαδικασίας. Η εξέταση μαρτύρων, πραγματογνωμόνων και διαδίκων θεωρείται ότι διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου και έχει την ίδια αποδεικτική ισχύ με την εξέταση στο ακροατήριο.
6. Κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 135 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και στην παρ. 5 του άρθρου 33 του π.δ. 18/1989, για την υποβολή αιτήματος αναβολής δεν απαιτείται καταβολή παραβόλου από τον διάδικο και τον πληρεξούσιο δικηγόρο που παρίσταται στον απομακρυσμένο τόπο.