Άρθρο 22:

Εκκρεμείς υποθέσεις εισπράξεως συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων της παραγράφου 1 του άρθρου 119 του ν.2830/2000 ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων, εξακολουθούν να εκδικάζονται από τα δικαστήρια αυτά μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης.

  • 23 Ιουνίου 2013, 01:09 | Γεώργιος Μητσογιάννης

    Ορισμένοι Υποθηκοφύλακες ασκούντες με υπέρμετρο ζήλο και αρμοδιότητες δικαστή, υπεισέρχονται στο περιεχόμενο του συμβολαίου και αρνούνται ενίοτε την μεταγραφή, αναγκάζοντας τα μέρη να προσφύγουν στο Δικαστήριο, με επακόλουθο έξοδα, μεγάλη καθυστέρηση και αποκλεισμό της ασφάλειας συναλλαγών.
    Η ολοκλήρωση της δικαιοπραξίας είναι υπό την αίρεση εγκρίσεώς του από άλλο δημόσιο λειτουργό, σε δεύτερο βαθμό.

    Πρέπει να προστεθεί άρθρο:

    » Ο μεταγραφοφύλακας ή ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού γραφείου για την μεταγραφή ή καταχώρηση συμβολαιογραφικής πράξεως περιορίζεται να εξετάζει μόνο εάν υπάρχουν στο συμβόλαιο τα τυπικά στοιχεία και πιστοποιητικά τα οποία ρητά ορίζει ο νόμος ότι πρέπει να εξετάζουν, χωρίς έλεγχο επί της ουσίας του περιεχομένου του «.

    Επίσης πρέπει, με άλλο άρθρο, να επιτραπεί και πάλι στους συμβολαιογράφους η έρευνα των βιβλίων μεταγραφών, υποθηκών και κατασχέσεων, που είναι απαραίτητη για την σωστή άσκηση των καθηκόντων τους.