Άρθρο 13:

Η περίπτωση ζ) της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν.2830/2000 (Αρμοδιότητες Διοικητικού Συμβουλίου) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«ζ) Nα ασκεί έλεγχο με τα ίδια τα μέλη του, τους υπαλλήλους του συλλόγου, συνταξιούχους συμβολαιογράφους ή άλλα πρόσωπα με ειδικές γνώσεις για την ακριβή τήρηση των υποχρεώσεων των μελών για τα κρατικά συμβόλαια, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, όπως έλεγχο των μεταγραμμένων συμβολαιογραφικών πράξεων που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τα άρθρα 113, 115, 117 και 118 του παρόντος νόμου στα αρμόδια κατά τόπους υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία.
Να καθορίζει το χρόνο λειτουργίας των συμβολαιογραφείων εντός του πλαισίου των υπουργικών αποφάσεων»

  • 25 Ιουνίου 2013, 12:19 | ΒΕΡΑ ΗΛΙΑΔΟΥ

    Είμαι πολύ περίεργη να μάθω ποια είναι τα «άλλα πρόσωπα με ειδικές γνώσεις» !!! Και πώς ένας δημόσιος λειτουργός θα είναι υποχρεωμένος να υπόκειται στον έλεγχο αυτών !!! Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η βούληση να λυθεί το θέμα των αποδόσεων από τα κρατικά συμβόλαια, δεδομένου ότι η μόνη ασφαλής λύση θα ήταν η προκαταβολή των δικαιωμάτων αυτών στον οικείο Σύλλογο (όπως με τις αμοιβές των δικηγόρων) και η υποχρεωτική προσάρτηση του σχετικού γραμματίου στο συμβόλαιο που θα συνταχθεί, πιθανόν και με ποινή ακυρότητας. Όσο οι αρμόδιοι αδιαφορούν για την αυθαιρεσία που υπάρχει στο συγκεκριμένο ζήτημα, δεν υπάρχει κανένα «άλλο πρόσωπο με ειδικές γνώσεις» ικανό να αποτρέψει την παραβατικότητα.

  • 25 Ιουνίου 2013, 10:56 | ΠΟΛΙΤΗΣ

    Η ΟΥΣΙΑ ΕΡΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  • 21 Ιουνίου 2013, 12:30 | ΧΡΥΣΑ ΔΕΠΟΥΝΤΗ-ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ

    Κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν να ασκείται έλεγχος στα βιβλία και συμβόλαια του συμβολαιογράφου από» άλλα πρόσωπα με ειδικές γνώσεις » γιατί, ο συμβολαιογράφος είναι δημόσιος λειτουργός και τα άλλα πρόσωπα(ποιά θα είναι αυτά ?λογιστές, δικηγόροι ,άλλο τί ? ) και με ποιά ιδιότητα θα ελέγχουν τον δημόσιο λειτουργό- συμβολαιογράφο ? Μήπως παραβιάζεται έτσι και ο Οργανισμός Δικαστηρίων?Αν η διάταξη θέλει να ορίσει τα «άλλα πρόσωπα με ειδικές γνώσεις» και μόνον για έλεγχο των μεταγραμμένων συμβολαιογραφικών πράξεων στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία κ.λ.π.κτηματολογικά γραφεία,μπορεί να το κάνει με την Νομική Υπηρεσία του,που τουλάχιστον στον δικό μας Σύλλογο (ΣΣΕΑΠΑΔ) αποτελείται από έγκριτους Νομικούς(Δικηγόρους) με πολλή εξειδικευμένη γνώση.Η συγκεκριμένη διάταξη υποκρύπτει κατά την εκτίμησή μου «συμβάσεις ανάθεσης έργου » που τόσο μας έχουν ταλαιπωρήσει ως προς την νομιμότητα και την σκοπιμότητά τους στο Δ.Σ του ΣΣΕΑΠΑΔ.

  • 20 Ιουνίου 2013, 13:04 | ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 13 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΓΟΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ , ΟΠΩΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ. ΘΕΩΡΩ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΟΥΣ………