Μέρος Γ’ – Κεφάλαιο Γ’: Αναγνώριση και παρακολούθηση απόφασης

Άρθρο 51
(άρθρα 10 και 12 της Απόφασης)
Διαδικασία και προϋποθέσεις αναγνώρισης
1. Ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου προσώπου αναγνωρίζει με διάταξή του την απόφαση που του διαβιβάσθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 46, και λαμβάνει αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης, εκτός εάν συντρέχει λόγος άρνησης της αναγνώρισης, σύμφωνα με το άρθρο 54 του παρόντος. Η αναγνώριση γίνεται το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση εντός προθεσμίας είκοσι εργάσιμων ημερών από την παραλαβή της απόφασης περί μέτρων επιτήρησης και του σχετικού πιστοποιητικού.
2.- Αν έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα κατά της απόφασης για τα μέτρα επιτήρησης, η προθεσμία αναγνώρισης αυτής απόφασης παρατείνεται για άλλες είκοσι εργάσιμες ημέρες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν ο Εισαγγελέας δεν μπορεί να τηρήσει την προθεσμία της παραγράφου 1, ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιονδήποτε τρόπο, αναφέροντας τους λόγους της καθυστέρησης και το χρόνο που κατά την κρίση του χρειάζεται για να εκδώσει τελική διάταξη.
3. Ο ίδιος Εισαγγελέας μπορεί να αναβάλει για εύλογο χρονικό διάστημα την έκδοση διάταξης για την αναγνώριση της απόφασης, όταν το αναφερόμενο στην παράγραφο 3 του άρθρου 46 πιστοποιητικό είναι ελλιπές ή προδήλως δεν αντιστοιχεί σε αυτήν, προκειμένου να συμπληρωθεί ή διορθωθεί το πιστοποιητικό .
4. Αν ο Εισαγγελέας δεν είναι αρμόδιος για την αναγνώριση της απόφασης των μέτρων επιτήρησης, την διαβιβάζει αυτεπαγγέλτως στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
5. Όταν το πρόσωπο σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν μέτρα επιτήρησης δεν μπορεί να ανευρεθεί στην ελληνική επικράτεια, ο Εισαγγελέας δεν υποχρεούται να παρακολουθεί τα μέτρα επιτήρησης, ενημερώνοντας σχετικά την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 52
(άρθρο 13 της Απόφασης)
Προσαρμογή των μέτρων επιτήρησης
1. Εάν η φύση ή η διάρκεια των μέτρων επιτήρησης είναι ασυμβίβαστες με το εθνικό δίκαιο, ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου εισάγει σχετική πρόταση ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Δικαστηρίου ή της ανακριτικής αρχής που υπάγεται στο Δικαστήριο αυτό. Το Δικαστήριο ή η ανακριτική αρχή προσαρμόζει την απόφαση, σύμφωνα με τη φύση, τη διάρκεια και το είδος των μέτρων επιτήρησης που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις. Το μέτρο επιτήρησης, όπως προσαρμόζεται, πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς το μέτρο που έχει επιβληθεί στο κράτος έκδοσης.
2. Το μέτρο επιτήρησης που έχει προσαρμοσθεί δεν μπορεί να έχει αυστηρότερο χαρακτήρα ή μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το μέτρο επιτήρησης που αρχικά επιβλήθηκε.
Άρθρο 53
(άρθρο 14 και 15 παρ. 1 (δ) της Απόφασης)
Διττό αξιόποινο
Η αναγνώριση της απόφασης και η παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης επιτρέπεται, χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές ορίζονται στο δίκαιο του κράτους έκδοσης, εφόσον τιμωρούνται στο κράτος αυτό με ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικά της ελευθερίας, με ανώτατο όριο ποινής τριών τουλάχιστον ετών :
— συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
— τρομοκρατία,
— εμπορία ανθρώπων,
— σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία,
— παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων ουσιών,
— παράνομη διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών,
— δωροδοκία,
— απάτη, περιλαμβανομένης της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατά την έννοια της σύμβασης της 26ης Ιουλίου 1995 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
— νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος,
— παραχάραξη και κιβδηλεία νομίσματος, περιλαμβανομένου του ευρώ,
— εγκλήματα στον κυβερνοχώρο,
— εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου απειλούμενων ζωικών ειδών και του λαθρεμπορίου απειλούμενων φυτικών ειδών και φυτικών ποικιλιών,
— διευκόλυνση παράνομης εισόδου και παραμονής,
— ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, βαριά σωματική βλάβη,
— παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων και ιστών,
— απαγωγή, παράνομη κατακράτηση και περιαγωγή σε ομηρία,
— ρατσισμός και ξενοφοβία,
— οργανωμένη ή ένοπλη ληστεία,
— παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, περιλαμβανομένων των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης,
— υπεξαίρεση και απάτη,
— αθέμιτη προστασία έναντι παράνομου περιουσιακού οφέλους και εκβίαση,
— απομίμηση και πειρατεία προϊόντων,
— πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων και εμπορία τους,
— παραχάραξη μέσων πληρωμής,
— λαθρεμπόριο ορμονικών ουσιών και άλλων αυξητικών παραγόντων,
— λαθρεμπόριο πυρηνικών ή ραδιενεργών ουσιών,
— εμπορία κλεμμένων οχημάτων,
— βιασμός,
— εμπρησμός με πρόθεση,
— εγκλήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,
— αεροπειρατεία και πειρατεία,
— δολιοφθορά.
2. Η αναγνώριση της απόφασης και η παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης επιτρέπεται και για αξιόποινες πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1, εφόσον συνιστούν αξιόποινες πράξεις και κατά το εθνικό δίκαιο, ανεξάρτητα του νομικού τους χαρακτηρισμού από το κράτος έκδοσης. Στις περιπτώσεις που η αξιόποινη πράξη συνιστά έγκλημα σχετικά με φόρους, τέλη, τελωνεία και συνάλλαγμα δεν αποτελεί λόγο άρνησης εκτέλεσης της απόφασης η διαπίστωση ότι το ελληνικό δίκαιο δεν προβλέπει ανάλογες ρυθμίσεις για φόρους, τέλη τελωνεία και συνάλλαγμα με εκείνες του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 54
(άρθρο 15 της Απόφασης)
Λόγοι άρνησης της αναγνώρισης και παρακολούθησης
1. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου προσώπου μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την απόφαση, εάν:
α) το πιστοποιητικό του άρθρου 46 παράγραφος 3 είναι ελλιπές ή προδήλως δεν αντιστοιχεί στη δικαστική απόφαση για τα μέτρα επιτήρησης και δεν συμπληρώθηκε ούτε διορθώθηκε εντός της εύλογης προθεσμίας που τάχθηκε,
β) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 46 παράγραφοι 1 και 2,
γ) η αναγνώριση της απόφασης παραβιάζει την αρχή ne bis in idem,
δ) η ποινή έχει παραγραφεί σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους εθνικό δίκαιο και αφορά πράξη η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο,
ε) προβλέπεται το προνόμιο της ασυλίας για το πρόσωπο σε βάρος του οποίου επιβλήθηκαν μέτρα επιτήρησης, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο,
στ) το πρόσωπο είναι ανεύθυνο ποινικά λόγω της ηλικίας του για την αξιόποινη
πράξη για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους,
ζ) σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα μέτρα επιτήρησης, συντρέχει περίπτωση άρνησης της παράδοσης του προσώπου κατά τις διατάξεις του νόμου 3251/2004 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, όπως ισχύει.
2. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 στοιχεία α), β) και γ), ο ανωτέρω Εισαγγελέας, πριν αποφασίσει να αρνηθεί την αναγνώριση της απόφασης, επικοινωνεί με την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με κάθε πρόσφορο μέσο, και της ζητεί να παράσχει αμέσως όλες τις τυχόν αναγκαίες πρόσθετες πληροφορίες, που χρειάζονται κατά την κρίση του.
3. Όταν ο ίδιος Εισαγγελέας κρίνει ότι συντρέχει περίπτωση άρνησης αναγνώρισης της απόφασης περί μέτρων επιτήρησης κατά τις διατάξεις του στοιχείου (ζ) της παραγράφου 1, ενημερώνει σχετικά την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, η οποία μπορεί να αποφασίσει να ανακαλέσει το πιστοποιητικό. Αν η τελευταία δεν το ανακαλέσει, ο Εισαγγελέας μπορεί να αναγνωρίσει την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης και να παρακολουθήσει τα προβλεπόμενα σε αυτήν μέτρα.
Άρθρο 55
(άρθρο 20 της Απόφασης)
Ενημέρωση της αρμόδιας αρχής του κράτους έκδοσης
1.- Ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου προσώπου, στον οποίο έχει διαβιβασθεί απόφαση περί μέτρων επιτήρησης μαζί με σχετικό πιστοποιητικό και έχει διαβιβάσει αυτήν στην αρμόδια αρχή, σύμφωνα με το άρθρο 51 παρ. 4, ενημερώνει αμέσως σχετικά την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως σε ποια αρχή έχει διαβιβάσει την απόφαση.
2. Ο ανωτέρω Εισαγγελέας ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, σχετικά με :
α) οποιαδήποτε αλλαγή κατοικίας του υπό επιτήρηση προσώπου,
β) το ανώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο μπορούν να παρακολουθούνται τα μέτρα επιτήρησης,
γ) τη μη δυνατότητα παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης, επειδή, μετά τη διαβίβαση της απόφασης και του πιστοποιητικού, το υπό επιτήρηση πρόσωπο δεν μπορεί να εντοπισθεί στο ελληνικό έδαφος, οπότε ο Εισαγγελέας δεν υποχρεούται να παρακολουθεί τα μέτρα επιτήρησης,
δ) την άσκηση ένδικου μέσου κατά της απόφασης για την αναγνώριση περί μέτρων επιτήρησης,
ε) την απόφαση σχετικά με την αναγνώριση της απόφασης περί μέτρων επιτήρησης και με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης·
στ) οποιαδήποτε απόφαση για την προσαρμογή των μέτρων επιτήρησης·
ζ) οποιαδήποτε απόφαση για τη μη αναγνώριση της απόφασης περί μέτρων επιτήρησης ή για την μη παρακολούθηση των μέτρων αυτών.

Άρθρο 56
(άρθρο 21 της Απόφασης)
Παράδοση του υπό επιτήρηση προσώπου
1. Αν η αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης ή οποιαδήποτε άλλη εκτελεστή δικαστική απόφαση της ίδιας ισχύος, το υπό επιτήρηση πρόσωπο παραδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3251/2004 «Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», όπως ισχύει.
2.Στην περίπτωση αυτή, ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου προσώπου δεν μπορεί να επικαλεσθεί τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του ν. 3251/2004 «Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης», όπως ισχύει, προκειμένου να αρνηθεί την παράδοση του προσώπου αυτού.
Άρθρο 57
(άρθρο 23 της Απόφασης)
Εκκρεμείς κοινοποιήσεις
1. Αν ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου προσώπου έχει διαβιβάσει στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης περισσότερες κοινοποιήσεις παραβίασης μέτρων επιτήρησης σχετικά με το ίδιο πρόσωπο, χωρίς η τελευταία να έχει λάβει οποιαδήποτε μεταγενέστερη απόφαση, ο Εισαγγελέας μπορεί να καλέσει την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης να λάβει μια τέτοια απόφαση, τάσσοντας εύλογη προθεσμία για να το πράξει.
2. Αν η παραπάνω προθεσμία παρέλθει άπρακτη, ο Εισαγγελέας μπορεί να αποφασίσει τη μη συνέχιση της παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης. Στην περίπτωση αυτή, ενημερώνει την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης για την απόφασή του και η αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης αναπέμπεται στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, σύμφωνα με το άρθρο 47 παράγραφος 2.
3. Αν απαιτείται περιοδική επιβεβαίωση της ανάγκης παράτασης της παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης, ο Εισαγγελέας μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης να παράσχει την επιβεβαίωση αυτή, τάσσοντας εύλογη προθεσμία για να απαντήσει στο σχετικό αίτημα. Αν ο Εισαγγελέας δεν λάβει απάντηση στο αίτημα εντός της ταχθείσας προθεσμίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.