Μέρος Γ’ – Κεφάλαιο Β’: Διαβίβαση Απόφασης

Άρθρο 46
(άρθρα 9, 10 και 24 της Απόφασης)
Προϋποθέσεις και διαδικασία διαβίβασης
1. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μέτρων επιτήρησης ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που την εξέδωσε, μπορεί να διαβιβάσει την απόφαση στο κράτος μέλος όπου ο επιτηρούμενος έχει τη συνήθη διαμονή του, εφόσον ο ίδιος, αφού ενημερωθεί για τα σχετικά μέτρα, συναινεί να επιστρέψει σ’ αυτό.
2. Ο ανωτέρω Εισαγγελέας μπορεί μετά από αίτηση του επιτηρούμενου να διαβιβάσει απευθείας την απόφαση σε αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους, εκτός του κράτους της συνήθους διαμονής του επιτηρούμενου, εφόσον η αρχή αυτή συναινεί στη διαβίβαση.
3. Όταν ο Εισαγγελέας διαβιβάζει απόφαση μέτρων επιτήρησης σε άλλο κράτος μέλος, μεριμνά ώστε αυτή να συνοδεύεται από το αναφερόμενο στο Παράρτημα V πιστοποιητικό, που υπογράφεται από τον ίδιο, ο οποίος βεβαιώνει και την ακρίβεια του περιεχομένου του, και μεταφράζεται στην επίσημη ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους εκτέλεσης. Η απόφαση διαβιβάζεται μόνο σε ένα κράτος εκτέλεσης κάθε φορά.
4. H απόφαση μαζί με το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου, διαβιβάζονται από τον Εισαγγελέα στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως και κατά τρόπο που επιτρέπει στο κράτος εκτέλεσης να διαπιστώνει τη γνησιότητά τους. Το πρωτότυπο της απόφασης ή επικυρωμένο αντίγραφό της καθώς και το πρωτότυπο του πιστοποιητικού, αποστέλλονται στην αρχή του κράτους εκτέλεσης, εφόσον αυτή το ζητήσει. Όλες οι επίσημες επικοινωνίες πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ των αρμόδιων αρχών.
5. Σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης δεν είναι γνωστή, ο ίδιος Εισαγγελέας απευθύνεται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία λαμβάνει πληροφορίες από το κράτος εκτέλεσης, μεταξύ άλλων και μέσω των σημείων επαφής του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου.
6. Μόλις η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης αναγνωρίσει την απόφαση που της διαβιβάσθηκε και ενημερώσει για την αναγνώριση αυτή, οι ελληνικές αρχές δεν είναι πλέον αρμόδιες για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης που επιβλήθηκαν.
7. Ο Εισαγγελέας, λαμβάνοντας υπόψη τις περιστάσεις που συνέτρεχαν κατά τον χρόνο διαβίβασης της απόφασης ως προς τα μέτρα επιτήρησης, ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, σχετικά: α) με το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η απόφαση περί μέτρων επιτήρησης, β) με τη δυνατότητα ανανέωσης της απόφασης αυτής και γ) με το ενδεικτικά αναφερόμενο προσωρινό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης.
Άρθρο 47
(άρθρα 11 και 13 της Απόφασης)
Αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης και ανάκληση του πιστοποιητικού
1. Αν η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης δεν αναγνωρίσει την απόφαση περί μέτρων επιτήρησης που της έχει διαβιβασθεί από τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που εξέδωσε αυτήν, ούτε γνωστοποιήσει στον τελευταίο την αναγνώριση αυτή, ο Εισαγγελέας διατηρεί την αρμοδιότητά του ως προς την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης που επιβλήθηκαν.
2. Αν η αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης έχει μεταβιβασθεί στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, η αρμοδιότητα αυτή αναπέμπεται στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που εξέδωσε αυτή, στις ακόλουθες περιπτώσεις :
α) αν το υπό επιτήρηση πρόσωπο έχει τη συνήθη διαμονή του σε άλλο κράτος από το κράτος εκτέλεσης,
β) αν ο ανωτέρω Εισαγγελέας έχει κοινοποιήσει την ανάκληση του αναφερόμενου στην παράγραφο 3 του άρθρου 46 πιστοποιητικού, σύμφωνα με την παράγραφο 4, στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης,
γ) αν τα μέτρα επιτήρησης έχουν τροποποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές του κράτους έκδοσης και η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης αρνείται την παρακολούθηση των αναφερόμενων στο άρθρο 45 υπό στοιχεία ζ), η), θ), ι) και ια) τροποποιημένων μέτρων επιτήρησης,
δ) αν έχει παρέλθει το αναφερόμενο στο στοιχείο (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 55 χρονικό διάστημα και,
ε) αν η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης έχει αποφασίσει τη μη συνέχιση παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης και έχει ενημερώσει σχετικά τον ως άνω Εισαγγελέα, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 57.
3. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 2, ο ίδιος Εισαγγελέας διαβουλεύεται με την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, προκειμένου, αν κριθεί αναγκαίο, να μην διακόπτεται η παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης, .
4. Μετά την λήψη παραλαβή των αναφερόμενων στο άρθρο 55 παράγραφος 2 περιπτώσεις (β) και (στ) πληροφοριών ο ανωτέρω Εισαγγελέας μπορεί να ανακαλέσει το πιστοποιητικό του άρθρου 46 παράγραφος 3, εφόσον δεν έχει αρχίσει ακόμη η παρακολούθηση στο κράτος εκτέλεσης. Στην περίπτωση αυτή η ανάκληση γνωστοποιείται στο κράτος εκτέλεσης άμεσα, το αργότερο εντός δέκα ημερών από την παραλαβή των πληροφοριών.
Άρθρο 48
(άρθρα 16, 18 και 19 παρ 5 της Απόφασης)
Ισχύον δίκαιο και δικαιοδοσία λήψης των μεταγενέστερων αποφάσεων
1. Η παρακολούθηση των μέτρων επιτήρησης διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.
2. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που εξέδωσε αυτήν εισάγει στις αρμόδιες αρχές πρόταση για την έκδοση μεταγενέστερων αποφάσεων σχετικά με τα ήδη επιβληθέντα μέτρα επιτήρησης, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία των παθόντων και των πολιτών γενικότερα καθώς και τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης. Οι μεταγενέστερες αυτές αποφάσεις περιλαμβάνουν ιδίως:
α) την ανανέωση, επανεξέταση και ανάκληση της απόφασης περί μέτρων επιτήρησης,
β) την τροποποίηση των μέτρων επιτήρησης και
γ) την έκδοση εντάλματος προσωρινής σύλληψης ή οποιασδήποτε άλλης εκτελεστής δικαστικής απόφασης της ίδιας ισχύος.
3. Το δίκαιο του κράτους έκδοσης εφαρμόζεται στις μεταγενέστερες αποφάσεις που λαμβάνονται σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο.
4. Ο Εισαγγελέας του τόπου συνήθους διαμονής του προσώπου κατά του οποίου εκδόθηκε η απόφαση περί μέτρων επιτήρησης ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, για όλες τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν τα μέτρα επιτήρησης και την παρακολούθησή τους.
Άρθρο 49
(άρθρο 22 της Απόφασης)
Διαβουλεύσεις
1. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που εξέδωσε αυτήν διαβουλεύεται, αν κριθεί αναγκαίο, με την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης :
α) πριν από τη διαβίβαση της απόφασης μέτρων επιτήρησης και του σχετικού πιστοποιητικού, για την επιλογή και την εφαρμογή του ενδεικνυόμενου μέτρου επιτήρησης,
β) για τη διευκόλυνση της ομαλής και αποτελεσματικής παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης στο κράτος εκτέλεσης και
γ) για το αν ο επιτηρούμενος έχει παραβιάσει ουσιωδώς τα μέτρα επιτήρησης που του έχουν επιβληθεί.
2. Κατά τη διαβούλευση αυτή ο Εισαγγελέας λαμβάνει υπόψη τα στοιχεία που του γνωστοποιεί η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης ως προς τους κινδύνους που ο επιτηρούμενος δημιουργεί στους παθόντες και τους πολίτες γενικότερα. Αν κριθεί αναγκαίο, ο Εισαγγελέας ανταλλάσσει χρήσιμες πληροφορίες με την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, που επιτρέπουν την εξακρίβωση της ταυτότητας και του τόπου κατοικίας του επιτηρούμενου προσώπου και πληροφορίες του ποινικού του μητρώου.
Άρθρο 50
(άρθρο 19 και 24 της Απόφασης)
Υποχρεώσεις των αρμόδιων αρχών των μερών
1. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ή στο οποίο υπάγεται η ανακριτική αρχή που εξέδωσε αυτή, μπορεί να κληθεί από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, που παρακολουθεί τα μέτρα επιτήρησης, να την ενημερώσει αν είναι αναγκαία η συνέχιση της παρακολούθησης, λαμβανομένων υπόψη των περιστάσεων της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο Εισαγγελέας ενημερώνει αμελλητί την ανωτέρω αρχή εισάγοντας πρόταση, εφόσον κρίνει αναγκαίο, στις αρμόδιες αρχές για την έκδοση μεταγενέστερης απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2.
2. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας παρακολούθησης των μέτρων επιτήρησης που ορίσθηκε από τον ίδιο Εισαγγελέα, ο τελευταίος, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αίτησης της αρμόδιας αρχής του κράτους εκτέλεσης, ενημερώνει την αρχή αυτή για το πρόσθετο χρονικό διάστημα, που κρίνει ότι απαιτείται για την παρακολούθηση των μέτρων.
3. Η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης κοινοποιεί αμέσως στον Εισαγγελέα οποιαδήποτε παραβίαση μέτρων επιτήρησης καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο συμβάλλει στη λήψη μεταγενέστερης απόφασης. Η κοινοποίηση γίνεται με το τυποποιημένο έντυπο του παραρτήματος VΙ, το οποίο μεταφράζεται στην επίσημη ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους έκδοσης.
4. Στην περίπτωση λήψης μεταγενέστερης απόφασης κατά τη διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 48 εφαρμόζονται αναλογικά για την ακρόαση του προσώπου η διαδικασία και οι προϋποθέσεις, που προβλέπουν οι πράξεις διεθνούς και ενωσιακού δικαίου, σχετικά με τη χρήση τηλεφώνου και τηλεδιάσκεψης για την ακρόαση προσώπων.
5. Ο Εισαγγελέας ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης για οποιαδήποτε απόφαση τυχόν έχει εκδοθεί σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 2 καθώς και τυχόν άσκηση ένδικου μέσου κατ’ αυτής.
6. Σε περίπτωση ανάκλησης του πιστοποιητικού περί μέτρων επιτήρησης από τον Εισαγγελέα, η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης αίρει τα διαταχθέντα μέτρα μόλις λάβει σχετική ειδοποίηση από αυτόν.