Μέρος Α’ – Κεφάλαιο Β’: Διαβίβαση Αποφάσεων

Άρθρο 5
(άρθρα 4 παρ. 1,2, 3, άρθρο 5 παρ. 1,2 της Απόφασης)
Διαδικασία και προϋποθέσεις διαβίβασης
1. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση διαβιβάζει την απόφαση με το πιστοποιητικό στην αρμόδια αρχή ενός από τα κράτη που αναφέρονται στην παράγραφο 2: αν, α) ο καταδικασθείς βρίσκεται στην Ελλάδα ή στο κράτος εκτέλεσης, β) ο καταδικασθείς συναινεί, όπου αυτό απαιτείται και γ) ο ανωτέρω Εισαγγελέας θεωρεί ότι η εκτέλεση της ποινής στο κράτος εκτέλεσης διευκολύνει την κοινωνική επανένταξη του καταδικασθέντος, κατόπιν διαβουλεύσεων, όπου αυτό απαιτείται, με την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης.
2. Η απόφαση με το πιστοποιητικό μπορεί να διαβιβασθεί σε ένα από τα ακόλουθα κράτη μέλη:
α. Στο κράτος μέλος της εθνικότητας του καταδικασθέντος, στο οποίο έχει τη συνήθη διαμονή του· ή
β. Στο κράτος μέλος της εθνικότητας του καταδικασθέντος, στο οποίο, αυτός, αν και δεν έχει τη συνήθη διαμονή του, θα απελαθεί μετά την έκτιση της ποινής ή την απόλυσή του βάσει μιας διάταξης απέλασης που περιλαμβάνεται στη δικαστική απόφαση ή σε άλλη απόφαση δικαστικής ή διοικητικής αρχής, ή
γ. Σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, πέραν του κράτους που αναφέρεται στα στοιχεία α) ή β), του οποίου η αρμόδια αρχή συναινεί για τη διαβίβαση της απόφασης και του πιστοποιητικού.
3. Η απόφαση διαβιβάζεται σε ένα μόνο κράτος εκτέλεσης κάθε φορά.
4. Η απόφαση και το πιστοποιητικό διαβιβάζεται από τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αίτησης της αρμόδιας αρχής του κράτους εκτέλεσης είτε κατόπιν αίτησης του καταδικασθέντος στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται, σύμφωνα με την παρούσα παράγραφο, δεν γεννούν υποχρέωση του Εισαγγελέα να διαβιβάσει την απόφαση μαζί με το ως άνω πιστοποιητικό, το οποία μεταφράζεται στην επίσημη ή σε μία από τις επίσημες γλώσσες του κράτους εκτέλεσης.
.
5. Η απόφαση ή επικυρωμένο αντίγραφό της μαζί με το πιστοποιητικό, που πρέπει να είναι υπογεγραμμένο και το περιεχόμενό του να βεβαιώνεται από τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση, διαβιβάζεται από τον τελευταίο στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης. Το πιστοποιητικό μεταφράζεται σε μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους εκτέλεσης. Η διαβίβαση γίνεται απευθείας με οποιοδήποτε μέσο που μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, υπό συνθήκες που επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης να εξακριβώσει τη γνησιότητά τους. Το πρωτότυπο της απόφασης ή επικυρωμένο αντίγραφό της και το πρωτότυπο του πιστοποιητικού αποστέλλονται στο κράτος εκτέλεσης, αν αυτό το ζητήσει.
6. Σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης δεν είναι γνωστή, ο αρμόδιος Εισαγγελέας απευθύνεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το οποίο οφείλει να λάβει πληροφορίες από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης με όλα τα απαραίτητα μέσα, περιλαμβανομένων των σημείων επαφής του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου.
7. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση πριν διαβιβάσει την απόφαση και το πιστοποιητικό, μπορεί να διαβουλευθεί, με κάθε πρόσφορο μέσο, με την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης. Η διαβούλευση είναι υποχρεωτική στη περίπτωση που αναφέρεται στο στοιχείο γ’ της παραγράφου 1.
Άρθρο 6
(άρθρο 4 παρ. 4, άρθρο 13, άρθρο 17 παρ. 3 της Απόφασης)
Ανάκληση πιστοποιητικού
1. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μπορεί να ανακαλέσει το αναφερόμενο στο άρθρο 4 πιστοποιητικό, εφόσον η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης του υποβάλει αιτιολογημένη γνώμη, σύμφωνα με την οποία η εκτέλεση της ποινής στο κράτος εκτέλεσης δεν θα διευκόλυνε την κοινωνική επανένταξη του καταδικασθέντος.
2. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης να τον ενημερώσει σχετικά με τις εφαρμοστέες διατάξεις για ενδεχόμενη προσωρινή ή υπό όρους απόλυση ή προσαρμογή της απόφασης κατά το δίκαιο του κράτους εκτέλεσης. Μετά την ενημέρωση αυτή ο ανωτέρω Εισαγγελέας μπορεί να ανακαλέσει το ανωτέρω πιστοποιητικό.
3. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μπορεί να ανακαλέσει το πιστοποιητικό, αν δεν έχει αρχίσει η εκτέλεση, αιτιολογώντας την απόφασή του.
4. Αν η αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης ενημερώσει τον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ότι μπορεί να αναγνωρίσει εν μέρει την απόφαση ή να εκτελέσει εν μέρει την ποινή, ο Εισαγγελέας ανακαλεί το πιστοποιητικό.
Άρθρο 7
(άρθρο 6 της Απόφασης)
Συναίνεση, γνώμη και ενημέρωση του καταδικασθέντος
1. Η απόφαση με το πιστοποιητικό διαβιβάζεται στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, εφόσον συναινεί ο καταδικασθείς, σύμφωνα με το εσωτερικό δίκαιο, υπό την επιφύλαξη της παραγράφου 2. Η συναίνεση δίδεται ενώπιον του Εισαγγελέα του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση αυτοπροσώπως από τον καταδικασθέντα ή από πρόσωπο που ο τελευταίος έχει εξουσιοδοτήσει εγγράφως.
2. Η συναίνεση του καταδικασθέντος δεν απαιτείται, αν η απόφαση με το πιστοποιητικό διαβιβάζεται:
α. στο κράτος μέλος της εθνικότητας του καταδικασθέντος στο οποίο έχει τη συνήθη διαμονή του,
β. στο κράτος μέλος της εθνικότητας του καταδικασθέντος, στο οποίο, παρόλο που αυτός δεν έχει τη συνήθη διαμονή του, θα απελαθεί μετά την έκτιση της ποινής ή την απόλυσή του βάσει μιας διάταξης απέλασης που περιλαμβάνεται σε δικαστική απόφαση ή απόφαση δικαστικής ή διοικητικής αρχής,
γ. σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, πέραν του κράτους που αναφέρεται στα στοιχεία (α) ή (β), στο οποίο ο καταδικασθείς έχει διαφύγει ή επιστρέψει με άλλο τρόπο λόγω εκκρεμούς ποινικής διαδικασίας σε βάρος του στην Ελλάδα ή μετά την καταδίκη του στην Ελλάδα.
3. Αν ο καταδικασθείς βρίσκεται ακόμη στην Ελλάδα, του παρέχεται η δυνατότητα να εκφράζει τη γνώμη του, προφορικά ή γραπτά. Η γνώμη του λαμβάνεται υπόψη στις περιπτώσεις που πρόκειται να κριθεί αν θα διαβιβασθεί η απόφαση με το πιστοποιητικό. Όταν ο ενδιαφερόμενος έχει κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, η γνώμη του διαβιβάζεται στο κράτος εκτέλεσης, ιδίως στην περίπτωση της διάταξης του άρθρου 5 παράγραφος 1 στοιχείο γ’. Αν ο καταδικασθείς εξέφρασε τη γνώμη του προφορικά, ο αρμόδιος Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση μεριμνά ώστε η δήλωσή του να είναι διαθέσιμη στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης σε έγγραφη μορφή. Αν κριθεί αναγκαίο από τον Εισαγγελέα λόγω της ηλικίας ή της φυσικής ή πνευματικής κατάστασης του καταδικασθέντος, η δυνατότητα γνώμης παρέχεται στο νόμιμο αντιπρόσωπό του.
4. Ο Εισαγγελέας του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση ενημερώνει τον καταδικασθέντα, σε γλώσσα την οποία κατανοεί, ότι αποφάσισε να διαβιβάσει την απόφαση με το πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας το τυποποιημένο έντυπο του παραρτήματος ΙΙ. Όταν ο καταδικασθείς βρίσκεται στο κράτος εκτέλεσης κατά το χρόνο λήψης της απόφασης διαβίβασης, το εν λόγω έντυπο διαβιβάζεται στο κράτος εκτέλεσης.
Άρθρο 8
(άρθρο 22 της Απόφασης)
Συνέπειες της μεταφοράς του καταδικασθέντος στο κράτος εκτέλεσης
1. Με την επιφύλαξη της παραγράφου 2, η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει την εκτέλεση της ποινής του καταδικασθέντος μετά την έναρξη της έκτισης της ποινής στο κράτος εκτέλεσης.
2. Η αρμοδιότητα εκτέλεσης της ποινής επανέρχεται στο ελληνικό κράτος μόλις αυτό ενημερωθεί για τη μερική μη εκτέλεση της ποινής.