Μέρος Β’ – Κεφάλαιο Γ’: Αναγνώριση και εκτέλεση αποφάσης

Άρθρο 31
(άρθρα 6, 8 και 12 της Απόφασης)
Διαδικασία και προϋποθέσεις αναγνώρισης
1. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος, εντός προθεσμίας 60 ημερών από την παραλαβή της απόφασης, μαζί με το πιστοποιητικό, αναγνωρίζει με διάταξή του την απόφαση και λαμβάνει αμελλητί όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων, εκτός εάν συντρέχει λόγος άρνησης της αναγνώρισης, σύμφωνα με το άρθρο 34 του παρόντος.
2. Αν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις δεν μπορεί να τηρήσει την προθεσμία της παραγράφου 1, ενημερώνει αμέσως την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιονδήποτε τρόπο, αναφέροντας τους λόγους της καθυστέρησης και τον αναγκαίο χρόνο για να εκδώσει τη σχετική διάταξη.
3. Ο ίδιος Εισαγγελέας μπορεί να αναβάλει την έκδοση διάταξης για την αναγνώριση της απόφασης, έως την παρέλευση εύλογης προθεσμίας για τη συμπλήρωση ή διόρθωση του πιστοποιητικού, όταν το πιστοποιητικό είναι ελλιπές ή προδήλως δεν αντιστοιχεί στην απόφαση.
4. Εάν ο Εισαγγελέας, δεν είναι αρμόδιος για την αναγνώριση της απόφασης και την επιτήρηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων, την διαβιβάζει αυτεπαγγέλτως στον αρμόδιο Εισαγγελέα και ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως.
5. Όταν ο καταδικασθείς δεν μπορεί να ανευρεθεί στην ελληνική επικράτεια ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος, δεν υποχρεούται να επιτηρεί το μέτρο αναστολής ή την εναλλακτική κύρωση, ενημερώνοντας την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 32
(άρθρο 9 της Απόφασης)
Προσαρμογή των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων
1. Εάν η φύση ή η διάρκεια των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων ή η διάρκεια της περιόδου αναστολής είναι ασυμβίβαστες με το εθνικό δίκαιο, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος εισάγει σχετική αίτηση ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο τις προσαρμόζει, σύμφωνα με τη φύση και τη διάρκεια των μέτρων αναστολής και εναλλακτικών κυρώσεων που προβλέπονται στο εθνικό δίκαιο για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις. Το προσαρμοσθέν μέτρο αναστολής ή η προσαρμοσθείσα εναλλακτική κύρωση πρέπει να αντιστοιχεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό προς το μέτρο ή την κύρωση που έχει επιβληθεί στο κράτος έκδοσης.
2. Όταν το μέτρο αναστολής, η εναλλακτική κύρωση ή η περίοδος αναστολής προσαρμόζεται διότι έχει διάρκεια που υπερβαίνει τη μέγιστη προβλεπόμενη από το εθνικό δίκαιο, η διάρκειά τους δεν μπορεί να είναι κατώτερη της μέγιστης διάρκειας που προβλέπεται για αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.
3. Το μέτρο αναστολής, η εναλλακτική κύρωση ή η περίοδος αναστολής που έχει προσαρμοσθεί δεν μπορεί να έχει αυστηρότερο χαρακτήρα ή μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με την απόφαση που αναγνωρίζεται.
Άρθρο 33
(άρθρο 10 και 11 παρ. 1 (δ) της Απόφασης)
Διττό αξιόποινο
1. Η αναγνώριση της απόφασης και η επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων, λαμβάνει χώρα χωρίς έλεγχο του διττού αξιοποίνου για τις ακόλουθες αξιόποινες πράξεις, όπως αυτές ορίζονται στο δίκαιο του κράτους έκδοσης, εφόσον τιμωρούνται στο κράτος αυτό με ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικά της ελευθερίας, με ανώτατο όριο ποινής τριών τουλάχιστον ετών:
— συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση,
— τρομοκρατία,
— εμπορία ανθρώπων,
— σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και παιδική πορνογραφία,
— παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων ουσιών,
— παράνομη διακίνηση όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών,
— δωροδοκία,
— απάτη, περιλαμβανομένης της απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κατά την έννοια της σύμβασης της 26ης Ιουλίου 1995 σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων,
— νομιμοποίηση προϊόντων εγκλήματος,
— παραχάραξη και κιβδηλεία νομίσματος, περιλαμβανομένου του ευρώ,
— εγκλήματα στον κυβερνοχώρο,
— εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένου του λαθρεμπορίου απειλούμενων ζωικών ειδών και του λαθρεμπορίου απειλούμενων φυτικών ειδών και φυτικών ποικιλιών,
— διευκόλυνση παράνομης εισόδου και παραμονής,
— ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, βαριά σωματική βλάβη,
— παράνομη εμπορία ανθρώπινων οργάνων και ιστών,
— απαγωγή, παράνομη κατακράτηση και περιαγωγή σε ομηρία,
— ρατσισμός και ξενοφοβία,
— οργανωμένη ή ένοπλη ληστεία,
— παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, περιλαμβανομένων των αρχαιοτήτων και των έργων τέχνης,
— υπεξαίρεση και απάτη,
— αθέμιτη προστασία έναντι παράνομου περιουσιακού οφέλους και εκβίαση,
— απομίμηση και πειρατεία προϊόντων,
— πλαστογραφία δημόσιων εγγράφων και εμπορία τους,
— παραχάραξη μέσων πληρωμής,
— λαθρεμπόριο ορμονικών ουσιών και άλλων αυξητικών παραγόντων,
— λαθρεμπόριο πυρηνικών ή ραδιενεργών ουσιών,
— εμπορία κλεμμένων οχημάτων,
— βιασμός,
— εμπρησμός με πρόθεση,
— εγκλήματα που υπάγονται στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου,
— αεροπειρατεία και πειρατεία,
— δολιοφθορά.
2. Η αναγνώριση της απόφασης και η επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων επιτρέπεται και για αξιόποινες πράξεις που δεν περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1, εφόσον συνιστούν αξιόποινες πράξεις και κατά το εθνικό δίκαιο, ανεξάρτητα του νομικού τους χαρακτηρισμού από το κράτος έκδοσης.
3. Στις περιπτώσεις που η αξιόποινη πράξη συνιστά έγκλημα σχετικά με φόρους, τέλη, τελωνεία και συνάλλαγμα δεν αποτελεί λόγο άρνησης εκτέλεσης της απόφασης η διαπίστωση ότι το Ελληνικό κράτος δεν επιβάλλει ιδίου τύπου φόρους ή τέλη ή δεν προβλέπει ιδίου τύπου ρύθμιση για φόρους, τελωνεία και συνάλλαγμα με εκείνη του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 34
(άρθρο 11 της Απόφασης)
Λόγοι άρνησης της αναγνώρισης και επιτήρησης
1. Ο αρμόδιος Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την απόφαση, εάν:
α) το πιστοποιητικό είναι ελλιπές ή προδήλως δεν αντιστοιχεί στην απόφαση και δεν συμπληρώθηκε ούτε διορθώθηκε εντός εύλογης προθεσμίας που τάχθηκε,
β) δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 28,
γ) η αναγνώριση της απόφασης παραβιάζει την αρχή ne bis in idem,
δ) δεν συντρέχει μία από τις περιπτώσεις του άρθρου 33,
ε) το εθνικό δίκαιο προβλέπει για τον καταδικασθέντα το προνόμιο της ασυλίας,
στ) το πρόσωπο είναι ανεύθυνο ποινικά λόγω της ηλικίας του για την αξιόποινη πράξη για την οποία έχει εκδοθεί η απόφαση σύμφωνα με τους ελληνικούς ποινικούς νόμους,
ζ) το μέτρο αναστολής ή η εναλλακτική κύρωση έχει διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών,
η) η εκτέλεση της ποινής έχει παραγραφεί σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο και αφορά πράξη η οποία εμπίπτει στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων δυνάμει του εθνικού δικαίου,
θ) σύμφωνα με το πιστοποιητικό, ο καταδικασθείς δεν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως στη δίκη που οδήγησε στην έκδοση της απόφασης, εκτός εάν στο πιστοποιητικό αναφέρεται ότι, βάσει δικονομικών διατάξεων που προβλέπονται από το εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης:
i) εμπρόθεσμα :
αα) είτε είχε κλητευθεί νομότυπα και με την κλήση είχε λάβει γνώση σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης, είτε είχε λάβει γνώση με άλλα μέσα για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης αυτής, κατά τρόπο, ώστε να αποδεικνύεται σαφώς ότι τελούσε εν γνώσει της δίκης και
ββ) είχε λάβει γνώση ότι μπορεί να εκδοθεί απόφαση ερήμην του, ή
ii) ο καταδικασθείς τελούσε εν γνώσει της δίκης, είχε δώσει δε εντολή σε δικηγόρο, τον οποίον διόρισε ο ίδιος ή διορίσθηκε αυτεπαγγέλτως, να τον εκπροσωπήσει στη δίκη και εκπροσωπήθηκε όντως από τον εν λόγω δικηγόρο στη δίκη, ή
iii) μετά την επίδοση της καταδικαστικής απόφασης και μετά τη γνώση του ως προς το δικαίωμά του να δικαστεί εκ νέου ή να ασκήσει ένδικο μέσο καθώς και ως προς την επανεξέταση της ουσίας της υπόθεσης και με νέα αποδεικτικά στοιχεία, με ενδεχόμενο εξαφάνισης της αρχικής απόφασης, ο καταδικασθείς :
αα) δήλωσε ρητώς ότι δεν αμφισβητεί την απόφαση ή
ββ) δεν έχει ζητήσει να δικαστεί εκ νέου ή δεν άσκησε εμπρόθεσμα ένδικο μέσο,
ι) η απόφαση προβλέπει ιατρική ή θεραπευτική αγωγή, την οποία, παρά τις διατάξεις του άρθρου 32 παράγραφος 2, οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιβλέψουν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο ή το σύστημα υγείας·
ια) η απόφαση αφορά αξιόποινη πράξη η οποία σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο θεωρείται ότι έχει διαπραχθεί εν όλω ή κατά μείζον ή ουσιώδες μέρος στην Ελλάδα , ή σε τόπο που ισοδυναμεί προς το ελληνικό έδαφος.
2. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 1 στοιχεία α), β), γ), θ), ι) και ια) ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος, πριν αποφασίσει να αρνηθεί να αναγνωρίσει την απόφαση, επικοινωνεί με την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με κάθε πρόσφορο μέσο, και της ζητεί να παράσχει αμελλητί, εφόσον απαιτείται, όλες τις τυχόν αναγκαίες πρόσθετες πληροφορίες.
3. Όταν ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος επικαλείται λόγους άρνησης και ιδίως αυτούς που αναφέρονται στα στοιχεία δ) και ια) της παραγράφου 2, μπορεί, κατόπιν συμφωνίας με την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, να αποφασίσει να επιτηρήσει τα μέτρα αναστολής ή τις εναλλακτικές κυρώσεις που επιβάλλονται με την απόφαση, η οποία του έχει διαβιβασθεί, χωρίς να αναλάβει την ευθύνη για τη λήψη οποιασδήποτε από τις μεταγενέστερες αποφάσεις, οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 35.
Άρθρο 35
(άρθρα 13, 14, 16 της Απόφασης)
Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία λήψης των μεταγενέστερων αποφάσεων
1. Η επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων διέπεται από το ελληνικό δίκαιο.
2. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς μέτρο αναστολής ή εναλλακτική κύρωση ή εφόσον ο καταδικασθείς τελέσει νέα αξιόποινη πράξη, με την επιφύλαξη της παραγράφου 4, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος εισάγει την υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο για την έκδοση των μεταγενέστερων αποφάσεων, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.
3. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως, για όλες τις αποφάσεις οι οποίες αφορούν:
α) την τροποποίηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων,
β) την ανάκληση της αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης,
γ) την επιβολή στερητικής της ελευθερίας ποινής ή στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας λόγω μη συμμόρφωσης προς μέτρο αναστολής ή εναλλακτική κύρωση,
δ) την παύση των μέτρων αναστολής ή της εναλλακτικής κύρωσης.
4. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς μέτρο αναστολής ή εναλλακτική κύρωση ή εφόσον ο καταδικασθείς τελέσει νέα αξιόποινη πράξη, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος αναπέμπει στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης την αρμοδιότητα για τη λήψη των μεταγενέστερων αποφάσεων, αν η απόφαση αφορά:
α) εναλλακτική κύρωση και δεν επιβάλλει ποινή ή μέτρο ασφαλείας στερητικά της ελευθερίας για την περίπτωση μη συμμόρφωσης,
β) ποινή υπό όρους,
γ) πράξεις μη αξιόποινες σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, ανεξάρτητα του νομικού χαρακτηρισμού τους.
Άρθρο 36
(άρθρο 18 της Απόφασης)
Υποχρέωση ενημέρωσης
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος ενημερώνει αμελλητί την αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης, με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να τεκμηριωθεί εγγράφως:
1. για το γεγονός ότι είναι αδύνατη η εκτέλεση της ποινής λόγω του ότι, μετά τη διαβίβαση της απόφασης και του πιστοποιητικού, προς το κράτος εκτέλεσης, ο καταδικασθείς δεν μπορεί να ανευρεθεί στο ελληνικό έδαφος, οπότε η Ελλάδα δεν υποχρεούται να επιτηρήσει την εκτέλεση μέτρων αναστολής ή εναλλακτικών κυρώσεων,
2. για τη διάταξη αναγνώρισης της απόφασης και επιτήρησης των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων,
3. για οποιαδήποτε απόφαση άρνησης αναγνώρισης της απόφασης και επιτήρησης των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 34, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή,
4. για οποιαδήποτε απόφαση προσαρμογής των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων, σύμφωνα με το άρθρο 32, κοινοποιώντας ταυτόχρονα τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή,
5. για οποιαδήποτε απόφαση αμνηστίας ή χάριτος που έχει ως αποτέλεσμα τη επιτήρηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων.
Άρθρο 37
(άρθρο 20 της Απόφασης)
Λήξη της δικαιοδοσίας του κράτους εκτέλεσης
Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος αναπέμπει στην αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης την αρμοδιότητα για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και την επιβολή των εναλλακτικών κυρώσεων καθώς και για κάθε περαιτέρω απόφαση σχετικά με τα ήδη επιβληθέντα μέτρα: α) αν ο καταδικασθείς δεν ανευρίσκεται ή δεν έχει πλέον τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα και β) αν διεξαχθεί στο κράτος έκδοσης νέα ποινική διαδικασία κατά του καταδικασθέντος και η αρμόδια αρχή του κράτους έκδοσης ζητήσει την αναπομπή της αρμοδιότητας για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων καθώς και για κάθε μεταγενέστερη απόφαση.