Μέρος Β’ – Κεφάλαιο Α’: Γενικές Αρχές

Άρθρο 24
(άρθρο 1 της Απόφασης)
Αντικείμενο της ρύθμισης

1. O παρών νόμος ρυθμίζει α) την αναγνώριση και εκτέλεση στην Ελλάδα απόφασης που εκδόθηκε σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβάλλει ποινή με αναστολή, ποινή υπό όρους, εναλλακτική κύρωση ή απόλυση υπό όρους, καθώς και β) την αίτηση αναγνώρισης και εκτέλεσης αντίστοιχης απόφασης εθνικού δικαστηρίου που απευθύνει η Ελλάδα σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2. Οι αρμόδιες αρχές των εμπλεκόμενων κρατών μπορούν να πραγματοποιούν διαβουλεύσεις μεταξύ τους με σκοπό τη διευκόλυνση της ομαλής και αποτελεσματικής εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου.
Άρθρο 25
(άρθρο 2 της Απόφασης)
Ορισμοί
Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου νοούνται ως:
Α. «απόφαση»: η απόφαση ή διάταξη δικαστικής αρχής του κράτους έκδοσης, η οποία κρίνει ότι ένα φυσικό πρόσωπο έχει τελέσει αξιόποινη πράξη και επιβάλλει:
α) ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικά της ελευθερίας, εφόσον έχει χορηγηθεί απόλυση υπό όρους βάσει της εν λόγω απόφασης ή με μεταγενέστερη απόφαση,
β) ποινή με αναστολή,
γ) ποινή υπό όρους,
δ) εναλλακτική κύρωση.
Β. «ποινή με αναστολή»: ποινή ή μέτρο ασφαλείας, στερητικά της ελευθερίας, η εκτέλεση των οποίων αναστέλλεται υπό όρους, εν όλω ή εν μέρει, κατά την απαγγελία της απόφασης, με την επιβολή ενός ή περισσότερων μέτρων αναστολής. Αυτά τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνονται στην ίδια την απόφαση ή να ορίζονται σε αυτοτελή απόφαση αναστολής αρμόδιας αρχής.
Γ. «ποινή υπό όρους»: απόφαση, στην οποία η επιβολή ποινής αναστέλλεται υπό όρους, εφόσον επιβάλλονται ένα ή περισσότερα μέτρα αναστολής ή στην οποία ένα ή περισσότερα μέτρα αναστολής επιβάλλονται αντί ποινής ή μέτρου ασφαλείας, στερητικών της ελευθερίας. Αυτά τα μέτρα αναστολής μπορούν να επιβάλλονται με την ίδια την απόφαση ή με αυτοτελή απόφαση αναστολής, που λαμβάνεται από αρμόδια αρχή.
Δ. «εναλλακτική κύρωση»: κύρωση, η οποία δεν συνιστά ποινή η μέτρο ασφαλείας, στερητικά της ελευθερίας, ή χρηματική ποινή, αλλά επιβάλλει ορισμένη υποχρέωση.
Ε. «απόφαση αναστολής»: δικαστική απόφαση ή εκτελεστή απόφαση αρμόδιας αρχής του κράτους έκδοσης που εκδίδεται βάσει της ως άνω απόφασης και με την οποία:
α) χορηγείται απόλυση υπό όρους ή
β) επιβάλλονται μέτρα αναστολής.
ΣΤ. «απόλυση υπό όρους»: εκτελεστή απόφαση αρμόδιας αρχής ή βάσει νόμου προσωρινή απόλυση καταδίκου μετά την έκτιση μέρους της στερητικής της ελευθερίας ποινής ή του στερητικού της ελευθερίας μέτρου ασφαλείας, με την επιβολή ενός ή περισσοτέρων μέτρων αναστολής.
Ζ. «μέτρα αναστολής»: υποχρεώσεις που επιβάλλονται από αρμόδια αρχή σε φυσικό πρόσωπο, σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο του κράτους έκδοσης, σε συνάρτηση με αναστολή ποινής ή με καταδίκη υπό όρους ή απόλυση υπό όρους.
Η. «κράτος έκδοσης»: το κράτος στο οποίο έχει εκδοθεί η απόφαση.
Θ. «κράτος εκτέλεσης»: το κράτος όπου πραγματοποιείται η επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων.
Άρθρο 26
(άρθρο 3 της Απόφασης)
Αρμόδιες αρχές
1. Αρμόδια αρχή για την αναγνώριση της απόφασης και την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων, όταν η Ελλάδα είναι κράτος εκτέλεσης, είναι ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών του τόπου συνήθους διαμονής του καταδικασθέντος.
2. Αρμόδια αρχή για τη διαβίβαση της απόφασης ή επικυρωμένου αντιγράφου της μαζί με το πιστοποιητικό του άρθρου 28, στην αρμόδια αρχή του κράτους εκτέλεσης, όταν η Ελλάδα είναι κράτος έκδοσης, είναι ο Εισαγγελέας του δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση.
3. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζεται ως κεντρική αρχή για να επικουρεί τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για τη διοικητική διαβίβαση και παραλαβή των αποφάσεων καθώς και για την τήρηση στατιστικών στοιχείων και ενημερώνει τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες.
Άρθρο 27
(άρθρο 4 της Απόφασης)
Πεδίο εφαρμογής
Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται στα μέτρα αναστολής ή στις εναλλακτικές κυρώσεις, που συμπεριλαμβάνουν τις ακόλουθες υποχρεώσεις του καταδικασθέντος:
α) ενημέρωση της αρμόδιας αρχής σχετικά με τυχόν αλλαγή κατοικίας ή τόπου εργασίας,
β) απαγόρευση εισόδου σε ορισμένους τόπους, μέρη ή καθορισμένες περιοχές στο κράτος έκδοσης ή στο κράτος εκτέλεσης,
γ) περιορισμοί ως προς την έξοδο από το κράτος εκτέλεσης,
δ) όροι που αφορούν τη διαγωγή, την κατοικία, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ψυχαγωγία ή περιλαμβάνουν περιορισμούς ή τρόπους άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας,
ε) εμφάνιση σε συγκεκριμένο χρόνο στην αρμόδια αρχή,
στ) απαγόρευση επικοινωνίας με ορισμένα πρόσωπα,
ζ) απαγόρευση επαφής με ορισμένα αντικείμενα, τα οποία έχει χρησιμοποιήσει ή είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει για την τέλεση αξιόποινης πράξης,
η) αποζημίωση για την ζημία που προκλήθηκε από την τέλεση αξιόποινης πράξης ή/και απόδειξη καταβολής της αποζημίωσης,
θ) παροχή κοινωφελούς υπηρεσίας,
ι) συνεργασία με τον αρμόδιο επιμελητή κοινωνικής αρωγής για την επιτήρηση του καταδικασθέντος,
ια) υποβολή σε θεραπευτική αγωγή ή πρόγραμμα απεξάρτησης,
ιβ) κάθε άλλο μέτρο αναστολής ή εναλλακτική κύρωση που το κράτος εκτέλεσης με κοινοποίησή του στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου, προτίθεται να εποπτεύει.