Μέρος Α’ – Κεφάλαιο Δ’: Τελικές και Μεταβατικές Διατάξεις

Άρθρο 19
(άρθρο 19 της Απόφασης)
Αμνηστία, χάρη και αναθεώρηση της απόφασης
1. Αμνηστία και χάρη μπορεί να χορηγηθεί στον καταδικασθέντα τόσο από το κράτος έκδοσης όσο και από το κράτος εκτέλεσης.
2. Μόνο το κράτος έκδοσης μπορεί να αποφασίζει επί αίτησης για αναθεώρηση της απόφασης, η οποία επέβαλε την ποινή και εκτελείται δυνάμει του παρόντος νόμου.
Άρθρο 20
(άρθρο 25 της Απόφασης)
Εκτέλεση ποινών βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης
Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως, όταν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων των άρθρων 11 στοιχείο στ΄ και 12 στοιχείο ε΄ του ν. 3251/2004 ή συντρέχει η περίπτωση εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 13 παράγραφος 3 του ίδιου νόμου.
Άρθρο 21
(άρθρο 24 της Απόφασης)
Έξοδα
Αν από την αναγνώριση της απόφασης και την εκτέλεση της ποινής προκαλούνται δαπάνες, αυτές βαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο, με εξαίρεση τα έξοδα μεταφοράς του καταδικασθέντος στο ελληνικό έδαφος και αυτά που προκλήθηκαν αποκλειστικά στο έδαφος του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 22
(άρθρο 26 της Απόφασης)
Σχέση με άλλες νομικές πράξεις
1. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής τους στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και τρίτων κρατών, ο παρών νόμος αντικαθιστά τις αντίστοιχες διατάξεις των ακόλουθων συμβάσεων που ισχύουν στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
α) της ευρωπαϊκής σύμβασης για τη μεταφορά καταδίκων της 21ης Μαρτίου 1983 και του πρόσθετου πρωτοκόλλου της σύμβασης αυτής της 18ης Δεκεμβρίου 1997,
β) της ευρωπαϊκής σύμβασης για τη διεθνή ισχύ των ποινικών αποφάσεων της 28ης Μαΐου 1970,
γ) του τίτλου ΙΙΙ κεφάλαιο 5 της σύμβασης της 19ης Ιουνίου 1990 περί εφαρμογής της συμφωνίας του Σένγκεν της 14ης Ιουνίου 1985 σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα,
δ) της ευρωπαϊκής σύμβασης μεταξύ των κρατών μελών των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για την εκτέλεση αλλοδαπών ποινικών αποφάσεων της 13 Νοεμβρίου 1991.
2. Διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες ή διακανονισμοί μεταξύ Ελλάδος και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούνται στο μέτρο που συμβάλλουν στην απλούστευση ή την περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών για την εκτέλεση των ποινών.
Άρθρο 23
Μεταβατική διάταξη
Οι αιτήσεις που παραλήφθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου εξακολουθούν να διέπονται από τις προγενέστερα ισχύουσες διατάξεις.