Μέρος Β’ – Κεφάλαιο Δ’: Τελικές και μεταβατικές διατάξεις

Άρθρο 38
(άρθρο 19 της Απόφασης)
Αμνηστία, χάρη και αναθεώρηση της απόφασης
1. Επιτρέπεται η χορήγηση αμνηστίας ή χάριτος τόσο από το κράτος έκδοσης όσο και από το κράτος εκτέλεσης.
2. Μόνο το κράτος έκδοσης αποφασίζει αναφορικά με την αναθεώρηση της δικαστικής απόφασης στην οποία βασίζεται η επιτήρηση των μέτρων αναστολής ή των εναλλακτικών κυρώσεων δυνάμει του παρόντος νόμου.
Άρθρο 39
(άρθρο 22 της Απόφασης)
Έξοδα
Τα έξοδα που απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου βαρύνουν το κράτος εκτέλεσης, εκτός από τα έξοδα που προέκυψαν αποκλειστικά στην επικράτεια του κράτους έκδοσης.
Άρθρο 40
(άρθρο 23 της Απόφασης)
Σχέση με άλλες νομικές πράξεις
1. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής τους στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδος και τρίτων κρατών, ο παρών νόμος αντικαθιστά τις αντίστοιχες διατάξεις της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης της 30 Νοεμβρίου 1964 «περί επιτηρήσεως των υπό όρους καταδικασθέντων ή απολυθέντων προσώπων».
2. Διμερείς ή πολυμερείς συμφωνίες ή διακανονισμοί μεταξύ Ελλάδος και κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατηρούνται στο μέτρο που επιτρέπουν την επέκταση ή τη διεύρυνση των διατάξεων του παρόντος νόμου και συμβάλλουν στην απλούστευση ή την περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών για την επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων.
Άρθρο 41
Μεταβατική διάταξη
1. Οι αιτήσεις για την αναγνώριση απόφασης και επιτήρηση των μέτρων αναστολής και των εναλλακτικών κυρώσεων, που παραλήφθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος εξακολουθούν να διέπονται από τις προγενέστερα ισχύουσες διατάξεις.
2. Στις περιπτώσεις αιτήσεων για την αναγνώριση απόφασης από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμη εναρμονιστεί με την απόφαση-πλαίσιο 2008/947/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2008 εφαρμόζονται οι προγενέστερα ισχύουσες διατάξεις για την αναγνώριση της απόφασης και την εκτέλεση της ποινής.