IV. ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. – Άρθρο 11 – Διασφάλιση πόρων ΤΑΧΔΙΚ

1. Το άρθρο 10 παράγραφος 1 περίπτωση Α) υποπερίπτωση η) του νομοθετικού διατάγματος 1017/1971 αντικαθίσταται ως εξής:
«η) ποσοστό τριάντα επί τοις εκατό (30%) επί του καταβαλλομένου εκάστοτε ποσού λόγω δικαστικού ενσήμου, αγωγής ή άλλου δικογράφου, υποβαλλομένου ενώπιον πάντων των δικαστηρίων του Κράτους, υποκειμένου δε σε δικαστικό ένσημο κατά τις οικείες διατάξεις. Με κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να τροποποιείται το ποσοστό του προηγουμένου εδαφίου, με σκοπό την αναπροσαρμογή των πόρων του ταμείου για τη διασφάλιση της πραγματοποίησης της αποστολής του ταμείου».

2. Οι υποπεριπτώσεις α) έως ζ) της περίπτωσης Α) της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του νομοθετικού διατάγματος 1017/1971 (Α΄209), όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 7 παράγραφος 10 του νόμου 4043/2012 (Α΄25), αντικαθίστανται ως εξής:
«α) ευρώ 4 για κάθε παράσταση δικηγόρου στο Πρωτοδικείο ή οποιαδήποτε Πολιτική ή Δικαστική Αρχή ή Διοικητικό Δικαστήριο, για κάθε υπόθεση πολιτική ή ποινική ή δικαστική και σε κάθε αγωγή, παρέμβαση και σε όλα τα εισαγωγικά της δίκης έγγραφα, προτάσεις ή σημειώματα ή δικόγραφα ενδίκων μέσων, αιτήσεις ή προσφυγές στα ίδια Δικαστήρια και Αρχές.
β) ευρώ 6 για τις ίδιες ανάγκες στο Εφετείο, Κακουργιοδικείο, Διοικητικά Δικαστήρια, όταν δικάζουν κατ’ έφεση ή οποιασδήποτε δικαστικής παρ’ εφέτες Αρχής.
γ) ευρώ 18 για τις ίδιες πράξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο.
δ) ευρώ 3 για τις ίδιες πράξεις στο Ειρηνοδικείο ή Πταισματοδικείο ή παρ’ αυτά δικαστικής Αρχής.
ε) ευρώ 5 σε κάθε μήνυση ή αίτηση που υποβάλλεται στον Εισαγγελέα ή στον Δημόσιο Κατήγορο και σε κάθε ανακριτικό υπάλληλο, καθώς και σε κάθε αίτηση ή υπόμνημα κάθε τύπου, που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς ή Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους ή Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου. Οι αιτήσεις και τα υπομνήματα των απόρων κρατουμένων υποβάλλονται ατελώς.
στ) ευρώ 1 για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για την οποία καταβάλλονται πάγια τέλη, ευρώ 4 σε κάθε φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις για τις οποίες καταβάλλονται αναλογικά τέλη και ευρώ 2 για την έκδοση κάθε αντιγράφου ή αποσπάσματος αυτών.
ζ) ευρώ 2 για κάθε αντίγραφο ή πιστοποιητικό που εκδίδεται από οποιαδήποτε δικαστική Αρχή, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς Συλλόγους, Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου».

3. Μετά την υποπερίπτωση ι) της περίπτωσης Α) της παραγράφου 1 του άρθρου 10 του νομοθετικού διατάγματος 1017/1971 (Α΄209), όπως ισχύει, προστίθεται υποπερίπτωση ια) ως εξής:
«ια) το παράβολο που κατατίθεται από το διάδικο ενώπιον κάθε δικαστηρίου κατά την υποβολή αιτήματος αναβολής, όπως αυτό υπολογίζεται σύμφωνα με τις αντίστοιχες ειδικές διατάξεις όπου αυτό προβλέπεται».

  • 4 Ιουλίου 2016, 16:17 | Λυκουργος Μηνακακης

    §2. Τα προτεινόμενα ποσά των ενσήμων του ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ πρέπει να ορισθούν ως εξής:
    «α) ευρώ 3 για κάθε παράσταση δικηγόρου στο Πρωτοδικείο ή οποιαδήποτε Πολιτική ή Δικαστική Αρχή ή Διοικητικό Δικαστήριο, για κάθε υπόθεση πολιτική ή ποινική ή δικαστική και σε κάθε αγωγή, παρέμβαση και σε όλα τα εισαγωγικά της δίκης έγγραφα, προτάσεις ή σημειώματα ή δικόγραφα ενδίκων μέσων, αιτήσεις ή προσφυγές στα ίδια Δικαστήρια και Αρχές.
    β) ευρώ 6 για τις ίδιες ανάγκες στο Εφετείο, Κάκουργιοδικείο, Διοικητικά Δικαστήρια, όταν δικάζουν κατ’ έφεση ή οποιασδήποτε δικαστικής παρ’ εφέτες Αρχής.
    γ) ευρώ 20 για τις ίδιες πράξεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή τον Άρειο Πάγο ή το Ελεγκτικό Συνέδριο.
    δ) ευρώ 2 για τις ίδιες πράξεις στο Ειρηνοδικείο ή Πταισματοδικείο ή παρ’ αυτά δικαστικής Αρχής.
    ε) ευρώ 4 σε κάθε μήνυση ή αίτηση που υποβάλλεται στον Εισαγγελέα ή στον Δημόσιο Κατήγορο και σε κάθε ανακριτικό υπάλληλο, καθώς και σε κάθε αίτηση ή υπόμνημα κάθε τύπου, που υποβάλλεται σε οποιαδήποτε Υπηρεσία αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς ή Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους ή Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου. Οι αιτήσεις και τα υπομνήματα των απόρων κρατουμένων υποβάλλονται ο.τελώς.
    στ) ευρώ 2 για τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης για την οποία καταβάλλονται πάγια τέλη, ευρώ 5 σε κάθε φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις για τις οποίες καταβάλλονται αναλογικά τέλη και ευρώ 2 για την έκδοση κάθε αντιγράφου ή αποσπάσματος αυτών.
    ζ) ευρώ 2 για κάθε αντίγραφο ή πιστοποιητικό που εκδίδεται από οποιαδήποτε δικαστική Αρχή, νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δικηγορικούς Συλλόγους, Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους και Συλλόγους Δικαστικών Επιμελητών, πλην των πιστοποιητικών Ποινικού Μητρώου».

  • 30 Ιουνίου 2016, 16:10 | Παντελης Γαγανης

    Δεν ειναι λογικο μία απλη αιτηση για έκδοση ενος πιστ/κου μη δημοσιευσεως διαθηκης να κοστίζει 5+2 = επτά ευρώ.
    Σε απλο καθημερινο παραδειγμα
    Δηλαδη ο κληρονομος προκειμένου να υποβαλει δηλωση φορου κληρονομίας πρεπει να πληρωσει 7 ευρω για εκδοση πιστ/κου μη δημοσιευσεως διαθηκης, 7 για εκδοση πιστ/κου μη αποποιήσεως, 7 για εκδοση πιστ/κου μη προσβολης του κληρονομικου δικαιώματος, συνολον 21 ευρω μονο για πιστοποιητικά, ενω εως τωρα πληρωνε 15. Αυξηση 40%!!!
    Σε συνθη΄κες βαθειά ςκρίσεως όπως ειναι η σημερινή, θα έπρεπε να μειώνονται οι δαπανες αυτές που ο πολιτης δεν μπορεί να τις αποφύγει (ειναι το ιδιο το κρατος που απαιτει τα ανωτερω πιστ/κα, αλλοιώς ο πολίτης δεν ειχε κανενα λογο να τα ζητήσει)

  • 30 Ιουνίου 2016, 14:58 | Χριστόφορος Μητρομάρας

    Με την ευκαιρία της τροποποίησης του άρθρου αυτού πρέπει να διευκρινιστεί και να καταστεί σαφές τι ποσού ένσημο υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (μεγαρόσημο) απαιτείται σε αίτηση που υποβάλλει δικηγόρος σε υποθηκοφυλακεία / κτηματολογικά γραφεία. Μετά την τροποποίηση με τον ν. 4198/2013 αυθαιρέτως εν πολλοίς όλα τα υποθηκοφυλακεία / κτηματολογικά γραφεία ζητούσαν μεγαρόσημα αξίας 6 ευρώ, δηλαδή 3 ευρώ για την παράσταση του δικηγόρου σύμφωνα με την παράγραφο α) και 3 ευρώ επειδή επρόκειτο για αίτηση, σύμφωνα με την παράγραφο ε).
    Σημειωτέον, αυτή η αυθαίρετη πρακτική ξεκίνησε μετά τον ν. 4198/2013, χωρίς όμως να προκύπτει ότι είναι ορθή από το εν λόγω άρθρο, με το αιτιολογικό ότι αφενός πρόκειται για αίτηση και αφετέρου υποβάλλεται από δικηγόρο. Πριν από τον ν. 4198/2013, παντού εζητείτο ένα μεγαρόσημο και όχι διπλής αξίας. Είναι σαφές ότι τα υποθηκοφυλακεία / κτηματολογικά γραφεία προέβησαν σε όλως εσφαλμένη ερμηνεία της διάταξης αυτής, μετά την τροποποίησή της από τον ν. 4198/2013.
    Εφόσον λοιπόν παραμείνει η διάταξη ως έχει, σύμφωνα με την ισχύουσα παράτυπη πρακτική τα υποθηκοφυλακεία / κτηματολογικά γραφεία θα ζητούν 4 ευρώ λόγω της παράστασης και 5 ευρώ λόγω της αίτησης, ήτοι συνολικά 9 ευρώ!

  • 29 Ιουνίου 2016, 07:05 | Μάνος Γκαβαϊσές

    Η αύξηση του μεγαρόσημου κατά 33% λίγα χρόνια μετά από το εξαπλασιασμό του, σχετίζεται με κάποια αύξηση του τιμαρίθμου ή των μισθών; Πώς γίνεται να αυξάνονται τέλη σε περιβάλλον κατάρρευσης των εισοδημάτων των πολιτών; Αν ο τελικός σκοπός είναι ο αποκλεισμός των λαϊκών στρωμάτων από τη Δικαιοσύνη προβλέψτε το ευθέως και βάλετε εισοδηματικά κριτήρια για τη δυνατότητα προσφυγής στις δικαστικές αρχές.