Β. Τεχνικά Χαρακτηριστικά της Κάρτας Πολίτη

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, η Κάρτα Πολίτη θα έχει τη μορφή και τις διαστάσεις καρτών που χρησιμοποιούμε ήδη στην καθημερινότητά μας, όπως η κάρτα ανάληψης μετρητών, ενώ στην επιφάνειά της θα αποτυπώνονται τα συνήθη στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και η φωτογραφία του. Παράλληλα, θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων ενώ σε καμία φάση της προετοιμασίας δεν εντοπίζεται οποιαδήποτε  ανάγκη χρήσης γραμμωτού κώδικα (barcode) και για αυτό το λόγο δεν θα περιλαμβάνεται.

Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα. Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου, τόσο όσον αφορά την τήρηση και χρήση των στοιχείων, όσο και τις συναλλαγές του με τη Διοίκηση ή ιδιωτικούς φορείς. Για το σκοπό αυτό, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας, ενώ, μόλις οριστικοποιηθούν, θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη.

Τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Κάρτα και η χρήση της θα είναι σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής διαβούλευσης με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν αποτελεί επιλογή μας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας. Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Καθώς μάλιστα φαίνεται ότι έχουν δημιουργηθεί και καλλιεργηθεί εσφαλμένες εντυπώσεις για το περιεχόμενο της Κάρτας, επισημαίνουμε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:03 | ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΧΑΣΟΥΡΑΣ

    Μια παρατηρηση σε καθαρα τεχνικο θεμα..
    Προφανως η καρτα θα αντικατασταστησει την παλαια ταυτοτητα.Ομως ο αριθμος της παλαιας ταυτοτητας μας ειναι ηδη διασυνδεδεμενος με ενα πληθος δραστηριοτητων(λογαριασμοι τραπεζων,συμβολαια,καρτες,taxis,εκλογικους καταλογους,κλπ.κλπ.κλπ)
    Θα πρεπει ο αριθμος της νεας ταυτοτητας να συσχετιζεται αμεσα με αυτον της παλαιας που θα κατηργηθει,,διοτι θα προκληθει πολυ μεγαλο πληθος γραφειοκρατικου φορτου σε υπηρεσιες κ πολιτες!!!!

    Ηδη αυτο συμβαινει με την αντικατασταση που γινεται με τις παλιες ταυτοτητες ,σε περιπτωσεις φθορας κ απωλειας…

    Μετα τιμης
    Διομηδης Χασουρας
    Μηχ.Τηλ/νιων

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 15:36 | Νίκος Κ.

    Έχοντας πρόσφατη την εμπειρία της εκλογικής διαδικασίας, νομίζω ότι θα ήταν καλό να ενσωματωθεί στην κάρτα και ο εκλογικός αριθμός του κάθε πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατή η μελλοντική αξιοποίηση μιας τέτοιας δυνατότητας με την χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων για κατά την εκλογική διαδικασία. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει αυτόματος αναγνώστης του εκλογικού αριθμού ώστε να μην υπάρχει η ταλαιπωρία της αντιγραφής των στοιχείων από το γραμματέα, ενώ θα άνοιγε το δρόμο για ψηφοφορία μέσω διαδικτύου, όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:58 | ΓΡΗΓΟΡΗΣ

    Τα δεδομένα που θα ενσωματώνει η κάρτα καλό είναι να αντικαταστήσουν όλα (με κάποιες εξαιρέσεις ενδεχομένως για τα πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα για τα οποία μπορεί να γνωμοδοτήσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) τα απαιτούμενα δικαιολογητικά π.χ. πιστοποιητικό γέννησης τα οποία εκδίδονται από το δημόσιο και για την έκδοση των οποίων κάθε φορά απαιτείται χρόνος και χρήμα.

    Η προσπελασιμότητα αυτών των στοιχείων καλό είναι μην δυνατή στον ιδιωτικό τομέα στο 100% αλλά και τα προσπελάσιμα στοιχεία να ορίζονται κάθε φορά από τον κάτοχο της κάρτας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 14:49 | ελενη

    με τα όσα συμβαίνουν στη χώρα δεν μπορώ να εμπιστευθώ την κρατική μηχανή ΟΧΙ στην κάρτα του πολίτη

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:01 | Μάριος Π.

    Σαν απλός πολίτης θέλω να εκφράσω την αντίθεσή μου με την υποχρεωτική παραλαβή της κάρτας, αρχικά για λόγους κενών στην προστασία δεδομένων αλλά και θρησκευτικούς. Όπως έχουν γράψει και οι άλλοι σχολιαστές, δεν είναι φανερό το ακριβές κωδικοποιημένο περιεχόμενο των καρτών. Ένα chip μπορεί να περιέχει κυριολεκτικά τα πάντα, χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον ιδιοκτήτη του. Τίθεται επομένως ζήτημα διασφάλισης της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών μας δεδομένων. Με πρόσχημα την τρομοκρατία, αυτή η «έξυπνη» συγκέντρωση των πληροφοριών στις κάρτες πιθανόν να ενταθεί. Για να μην αναφέρουμε την ανοιχτή πλέον πώληση των δεδομένων μας σε εταιρίες παντός είδους, όπως διαφημιστικές, εκπαιδευτικές κτλ. Πρόκειται δηλαδή για τεράστιο ζήτημα ιδιωτικής ελευθερίας. Κατά δεύτερο λόγο, τίθεται και ζήτημα σεβασμού κάποιων θρησκευτικών πεποιθήσεων, άσχετα αν αυτές οι πεποιθήσεις θεωρούνται «γραφικές» από μερίδα συμπολιτών. Αν όντως η κάρτα αυτή έχει κωδικούς οι οποίοι δεν γίνονται αποδεκτοί από κάποιους συμπολίτες μας για αυτούς τους λόγους, θα ήταν δίκαιο να αναιρεθεί η υποχρεωτική παραλαβή των καρτών για όλους. Νομίζω επομένως ότι θα πρέπει το υπουργείο να ορίσει την παραλαβή των νέων καρτών ως καθαρά προαιρετική.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 13:20 | Νεφέλη Μπαλτατζή

    Κατ’ αρχήν και μόνο η συγκέντρωση τόσων δυνατοτήτων συναλλαγής με το Δημόσιο σε μια κάρτα είναι ανησυχητική.
    Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στην εποχή μας, την εποχή της αυτοκρατορίας της πληροφορίας. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος δημιουργεί ένα πλέγμα ασφαλείας μπορεί και να το διαπεράσει κάποιος άλλος. Η εμπειρία του Διαδικτύου μέχρι σήμερα μας το αποδεικνύει. Για ποιο λόγο λοιπόν να κάνουμε αυτή τη δυνατότητα ακόμα πιο εύκολη;
    Οι φράσεις «ψηφιακή δημόσια διοίκηση» και «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» παραπέμπουν σε ένα μάλλον οργουελικό σύμπαν. Δε νιώθω καμιά ανάγκη να τις καλωσορίσω.
    Όσο για την παράγραφο σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της κάρτας από ιδιωτικές επιχειρήσεις, τι να πει κανείς; Πρέπει να μας κάνουν πλάκα. Από πότε άρχισαν να ενδιαφέρονται οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής οποιουδήποτε; Και τι καλό για τον πολίτη μπορεί να προκύψει από την μια τέτοια «αξιοποίηση»;
    Τέλος, σχετικά με την καθυστέρηση που αποτελεί χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας, θα πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι η καθυστέρηση προκαλεί πρόβλημα όχι μόνο στον πολίτη αλλά και σε αυτόν που θα προσπαθήσει να εξαπατήσει τον πολίτη. Αντίστοιχα η ταχύτητα διευκολύνει όχι μόνο τον πρώτο αλλά και τον δεύτερο.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:59 | Γιαννης

    Καλημέρα σας εγω γενηθηκα στην ελλάδα και έχω υπηκοτητα ιταλική θα πάρω και εγω κάρτα του πολίτη

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 12:44 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

    Γιατί πρέπει να αλλάξουν οι ταυτότητες;
    Τα άλλα κράτη έχουν τέτοια κάρτα;
    Γιατί το Κράτος να υποβάλλεται σε τέτοια έξοδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:43 | Κωνσταντίνος Μ

    1. Είναι απαράδεκτο σε μία κάρτα να υπάρχουν όλα τα δεδομένα ενός Πολίτη. Απώλεια της, θα σημάνει μπελάδες για τον Πολίτη. Ειδικά αν έχει ηλεκτρονική υπογραφή και τραπεζιτικούς λογαριασμούς. Εδώ, μια ταυτότητα κλέβανε, και κάνανε απάτες σε βάρος πολιτών.

    2. Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, αν εφαρμοστεί μια τέτοια κάρτα, θα πρέπει να είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ, και θα πρέπει να δίνει στον πολίτη την δυνατότητα να φορτώνει ό,τι στοιχεία των εξυπηρετούν.

    3. Μπορεί η κάρτα να μην έχει γραμμωτό κωδικό, αλλά έχει ΚΡΥΦΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, και υποκρύπτει ΚΡΥΦΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ που μπορεί να αναβαθμίζονται κατά τρόπο που ο Πολίτης δεν θα γνωρίζει και μπορεί να είναι σε βάρος του.

    4. Το μέτρο που θέλετε να επιβάλλετε έχει κόστος που θα πρέπει να το επιφορτιστεί ο πολίτης σε μιά εποχή που του περικόβετε μισθούς και παροχές. Και σαν να μην φθάνει η δυστυχία που φέρνετε στον Πολίτη, θέλετε και να του επιβάλλετε ηλεκτρονική παρακολούθηση για να τον δυσαρεστήσετε ακόμη περισσότερο. Μήπως το μέτρο σας είναι ακόμη μια μέθοδος προσπορισμού μιζών για κάποιους πολιτικούς; Γιατί τέτοια επιμονή να επιβάλλετε ένα τέτοιο μέτρο;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:02 | Ανδρέας

    Κύριε υπουργέ,
    Γενικά συμφωνώ και συμμερίζομαι τις απόψεις όλων των προηγουμένων παρατηρήσεων, όπως και ότι είναι χρήσιμο να υπάρχει μια κάρτα που να περιέχει όλα τα χαρτιά-πιστοποιητικά που μπορεί να χρειάζεται ο πολίτης στις συνδιαλλαγές του. Βέβαια η προϋπόθεση είναι ο πολίτης να χρησιμοποιεί την κάρτα, και όχι η κάρτα να καταγράφει τον πολίτη. Για αυτό καλό θα ήταν να μην αρχειοθετήται καμία χρήση της από τον πολίτη, αλλά μόνο όταν μπαίνουν τρίτοι (υπηρεσίες, τράπεζες κλπ) για να μπορεί να διασταυρώνει ο πολίτης την σωστή χρήση της , καθώς και να βρεθεί τρόπος ώστε ο κάτοχος της κάρτας να γνωρίζει πόσες φορές εισήλθε κάποιος με ή σε αυτήν και διάβασε τα προσωπικά του δεδομένα και ακολούθως να μπορεί να διαγράφει το «αρχείο χρήσεων». Επιπροσθέτως να υπάρχει η δυνατότητα στον κάτοχο της κάρτας να μπορεί να δίνει ή να μην δίνει την άδειά του για να την συλλογή των στοιχείων της (ή μέρος αυτών) σε οποιωνδήποτε πλην της αστυνομίας για την ταυτοπροσωπία, όπως γίνετε και με την σημερινή ταυτότητα . Να προσθέσω, με αφορμή τις αντιδράσεις ως προς το 666, δεν θα μπορούσε να μπει κάποιος άλλος αριθμός εφόσον είναι τόσο αναγκαίο, να είναι κάποιος..? Ας είναι π.χ. 555. Επίσης για να αρθούν οι επιφυλάξεις ως προς το τι μπορεί να γράφει στο τσιπ, να παρέχεται η δυνατότητα μέσω π.χ. κάποιων τύπου ΑΤΜ μηχανημάτων που θα βρίσκονται σε ασφαλή σημεία των πόλεων, ο κάτοχός της να μπορεί να δει τι ακριβώς γράφει και να ελέγξει τα προαναφερόμενα, χωρίς βέβαια να μπορεί να επέμβει στα βασικά στοιχεία της (ΑΦΜ κλπ). Γενικά είναι κατά την γνώμη μου ένα καλό εργαλείο το οποίο όμως μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε έναν μεγάλο εφιάλτη παρόμοιο με το τυπικό φακέλωμα άλλων εποχών, με την διαφορά ότι λόγω της κακής χρήσης της τεχνολογίας τα προβλήματα μπορούν να φτάσουν σε υπερθετικό βαθμό.

  • Αναφορικά με τη προστασία προσωπικών δεδομένων πιστεύω ότι δεν αρκεί απλώς η διαβεβαίωση για την ισχύ της εθνικής και διεθνούς νομοθεσίας, αλλά ένας μηχανισμός ελέγχου της προστασίας αυτής. Καθώς διαβιούμε μία εποχή που τα προσωπικά δεδομένα διαχύονται με μεγάλη ευκολία σε κάθε κακόβουλο (για παράδειγμα: το 97% των e-mail σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ανεπιθύμητα – Microsoft Security Report, 2009), παρουσιάζεται η αδήριτη ανάγκη για την απόλυτη προστασία τους. Η πολιτεία καλείται να διασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, όχι με ρήσεις, αλλά εφαρμόζοντας συγκεκριμένες πρακτικές που θα μας κοινοποιήσει και θα δεσμευτεί δημόσια ότι θα τις τηρήσει. Καλώς ή κακώς, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών από το ελληνικό δημόσιο, αν δεν ληφθούν εξαιρετικά αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:40 | Σπύρος

    Θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σαν κράτος. Θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται αρκετά και σημαντικά στοιχεία του κατόχου ώστε στο μέλλον να αποδειχθεί χρήσιμη – ως καινουρια «ταυτότητα» .
    Είναι νομίζω απαραίτητο να περιλαμβάνει με εμφανή τρόπο την ομάδα αίματος του κάθε πολίτη, αν είναι δωρητής οργάνων και βέβαια να συνδεθεί με την » ηλεκτρονική συνταγογράφηση» – να αποτελεί συνάμα το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας όλων.
    Ας γίνει ταυτόχρονα και διαβατήριο. Ας συμπεριλάβει και το point system ( που επιτέλους θα πρεπει να εκσυγχρονισθεί ). Ας συμπεριλάβει και την επαγγελματική κατά περίπτωση ταυτότητα του κάθε πολίτη. Ας συμπεριλάβει και φορολογικό αρχείο, ΑΦΜ , εκκαθαριστικό κλπ. Ας συμπεριλάβει και σύνδεση με όποια τράπεζα ο καθένας επιθυμεί και λογαριασμό ώστε να χρησιμοποιηθεί και ως χρηματική πληρωμή. Ας συμπεριλάβει την άδεια οδήγησης, τις άδειες κυκλοφορίας και ασφαλίσεις οχημάτων.
    Ας οργανωθούν όλες οι υπηρεσίες και φορείς ωστε με ΕΝΑ ψηφιακό και φυσικο αντικείμενο . όπως αυτη η κάρτα, να λυθεί επιτελους το μεγάλο μας πρόβλημα ως χώρα, αυτό της γραφειοκρατείας, το οποίο δημιουργηθηκε για… να υπάρχουν γραφεία…
    Ας υπάρχει ΜΟΝΟ αυτο επάνω μας, να πιστοποιει και να ελεγχει τα πάντα, ώστε να μην έχουμε να κρύψουμε τίποτα.Ας συμπεριλάβει ένα βασικό πακέτο πληροφοριών και ας δοθεί η δυνατότητα στον καθένα για το πόσο θα το » επεκτείνει » και το τι θα εντάξει σε αυτό.
    Όλα τα επιμέρους ζητήματα , τεχνικά κλπ είμαι σίγουρος οτι μπορούν να προβλεφθούν. Και ας σταματήσουμε επιτέλους να κρυβόμαστε πίσω απο «666» και αν θα εχει μπαρόγραμμα και αν θα είμαστε » ελεύθεροι» . Ελευθερία πάντα θα έχει ο καθένας απο εμας – εντιμότητα θα πρέπει να ανακτήσουμε.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:28 | Π.Μάγκος

    Ένα ζήτημα είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των περιεχομένων στοιχείων, η πλήρης αποσαφήνιση και η δημοσιοποίηση αυτών. Αυτό όμως το μέτρο είναι από μόνο του εντελώς περιορισμένο και δευτερεύον καθώς αφορά στην προστασία του πολίτη απέναντι σε κάποιον που θα έχει καταφέρει να αποκτήσει νόμιμη ή παράνομη offline πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας.
    Το βασικό ζήτημα όμως είναι ο έλεγχος του ιστού διασυνδεμένων πληροφοριών που άμεσα ή στο προσεχές μέλλον εξ αντικειμένου θα δύνανται να συσχετιστούν με τον μοναδικό κωδικό αριθμό (όποιας μορφής) που θα ταυτοποιεί τον πολίτη. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό θέμα που θα προκύψει «φυσικά» μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν θα απαιτηθεί δηλ. η κάρτα να περιέχει απολύτως τίποτα περισσότερο από έναν πραγματικό μοναδικό αριθμό ώστε ένας συνδεδεμένος σταθμός να δίνει πρόσβαση σε ολοένα και αυξανόμενες δημόσιες ή προσωπικές πληροφορίες.
    Το ζήτημα λοιπόν για μια δημοκρατική κοινωνία είναι να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ την διαφάνεια στις κρίσιμες αποφάσεις και επιλογές που θα διέπουν την εφαρμογή ενός τέτοιου σύγχρονου μεν, εξαιρετικά επικίνδυνου δε για την ατομική ελευθερία θεσμού, και συγκεκριμένα:
    1) Την εξαρχής πρόβλεψη και διατύπωση του συνόλου των τύπων πληροφορίας που θα επιτρέπεται να τηρούν οι διασυνδεδεμένες Βάσεις Δεδομένων
    2) Την ξεκάθαρη διατύπωση των όρων και δικαιωμάτων πρόσβασης σε επίπεδο προσώπων, θεσμών αλλά και σε τεχνικό επίπεδο
    3) Το αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη να έχει ο ίδιος πλήρη γνώση του συνόλου της πληροφορίας που τηρεί το σύστημα για τον ίδιο, όταν το ζητήσει
    4) Τις διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν στον πολίτη τη δυνατότητα να προσβάλλει την ακρίβεια των τηρούμενων στοιχείων που τον αφορούν
    5) Τις προβλεπόμενες διαδικασίες μεταβολών ή διαγραφών
    6) Τους τρόπους και το νομικό πλαίσιο που ένα κράτος δικαίου θα παρέχει για να συνδράμει την διαφάνεια και την υποστήριξη των θιγόμενων
    Κλείνω με μια απορία: Όταν θα υπάρξουν και οι νέες «εφαρμογές αξιοποίησης» της κάρτας του πολίτη και τις δούμε αυτές και στον ιδιωτικό τομέα, τι θα εμποδίσει π.χ. τα SuperMarket να δημιουργήσουν ένα αρχείο πελατών που θα συναλλάσσεται απευθείας με αυτές αντί για τις σημερινές επιχειρησιακές εκπτωτικές κάρτες; Θα το επιτρέψει αυτό το κράτος; Ή θα παραδώσει τους πολίτες στην αγορά;

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:59 | Νίκος Κρητικός

    Επ’ευκαιρία του σχεδιασμού της νέας αυτής κάρτας θα ήθελα να τονίσω το εξής. Με την κάρτα αυτή για μια ακόμα φορά αποκτάμε ένα νέο αριθμό για τις συναλλαγές μας με το δημόσιο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει ένας πολίτης να γνωρίζει τουλάχιστον τρεις αριθμούς (ΑΔΤ, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) ενώ θα μπορούσε να υπάρχει ΕΝΑΣ προσωπικός αριθμός για να αντικαταστήσει όλους τους υπόλοιπους. Σε πολλές χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Σουηδία ο ένας και μοναδικός αριθμός του πολίτη χρησιμεύει παντού, σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Και τί θα γίνεται σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας? Πάλι θα εκδίδεται νέος αριθμός όπως τώρα και πάλι θα πρέπει ο πολίτης να ενημερώνει τράπεζες, εφορίες κλπ… για το νέο αριθμό ? Είναι τόσο απλό για όλους. Ένας μοναδικός αριθμός για όλες τις χρήσεις και επανέκδοσή του σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της κάρτας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 11:52 | Πασχάλης Πασχαλίδης

    Καλό είναι για να πάψει να υπάρχει αυτή η καρτοφοβία
    1)να ανακοινώσεται, ξεκάθαρα και αναλυτικά ποιά στοιχεία θα περιλαμβάνει η κάρτα,
    2)πως και αν, θα μπορεί ο πολίτης-κάτοχος να ελέγχει όποτε θέλει την εγκυρότητα των συμπεριλαμβανομένων σ’αυτή, στοιχείων του,
    3)πως και αν, θα επιβεβαιώνεται η πάγια και διαρκής ηλεκτρονική ασφάλεια της κάρτας, και
    4)αν θα εξασφαλιστεί, για το μέλλον, η προαιρετική απο τον κάτοχο χρήση των προσωπικών του στοχείων που αναφέρεται ως προσωπικά δεδομένα.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 10:27 | Καλομοιράκης Δημήτριος

    Θα πρέπει να έχει προβλεφθεί τρόπος ώτε ο κάθε πολίτης κάθε στιγμή να μπορεί να διαβάζει μέσω του διαδικτύο όλο το περιεχόμενο των πληροφοριών που θα περιέχονται σε ηλεκτρονική μορφή στην κάρτα του όπως επίσης και διαδικασία ενστάσεων σε περιπτώσεις όπου εντοπίζει λανθασμένες πληροφορίες ή πληροφορίες για τις οποίες θεωρεί πως αφορούν στην προσωπική του ζωή και υγεία οπότε δεν μπορούν να αποτελούν περιεχόμενο για την κάρτα του ως πολίτη.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 09:03 | Ε.Παπαδοπούλου

    Στο αμέσως προηγούμενο άρθρο είπατε ότι θα αντικαταστήσει πλήθος εγγράφων και πιστοποιητικών. Πώς θα γίνει αυτό, αν δεν την φορτώσετε με προσωπικά δεδομένα; Επιπλέον στο κράτος δικαίου δεν αρκεί η νομοθετική πρόβλεψη για την παροχή εγγυήσεων για την εξασφάλιση των ατομικών ελευθεριών. Πρωτίστως πρέπει οι ίδιες οι ρυθμίσεις να μην αφήνουν περιθώρια για την προσβολή τους. Η χρήση μίας ηλεκτρονικής κάρτας που περιέχει πληροφορίες για τον κάτοχο ελλοχεύει κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι και μεγαλύτεροι από τα δήθεν ωφέλη, τα οποία ούτε καν συγκεκριμενοπιείτε, με αποτέλεσμα να μην πείθετε.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 03:43 | Δημητρης

    1. Η πρώτη μου ερώτηση έχει να κάνει με την υψηλού επίπεδου ασφάλεια που παρέχει για τα δεδομένα προς τον κάτοχο της. Όλοι ξέρουμε ότι η τεχνολογία καλπάζει. Σήμερα θα είναι ασφαλές η κάρτα για τον κάτοχο της, στο μέλλον?
    2. Ο κάτοχος θα μπορεί να γνωρίζει τα δεδομένα που θα υπάρχουν στην κάρτα(ανά πάσα στιγμή) και θα έχει πρόσβαση σε αυτά?
    3. Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν αντιρρήσεις για θρησκευτικούς λογούς? Θα αποκλειστούν από την υπόλοιποι κοινωνία?

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 01:54 | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΝΑΣΙΟΣ

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά ειναί τελίως γενικά και δεν αναφέρει απολύτως τίποτα για την τεχνολογια των τσιπ που θα περιέχει η κάρτα, τις εταιρίες καταστευής τους, τα πρότυπα κρυπτογράφησης που θα χρησιμοποιεί, καθώς και ποιες υπηρεσίες θα έχουνε πρόσβαση στα δεδομένα της κάρτας και έως πιο βαθμό. Εάν δεν δοθούν όλα αυτά τα στοιχεία η δημόσια διαβούλευση είναι απολύτως άχρηστη. Επίσης θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης από την κυβέρνηση να διαθέσει κάποια δείγματα από αυτές τις κάρτες για περαιτέρω διερεύνηση από ανεξάρτητους ειδικούς του χώρου για να μας επιβεβαιώσουν πόσο ασφαλή είναι τα πρωσικά μας δεδομένα σε αυτές.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 01:57 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΝΤΟΡΗΣ

    ΑΝ Η ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΣΦΑΛΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΛΛΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ, ΣΕ ΤΙ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ; ΑΝ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΝΩΡΙΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΝΑ ΕΧΔΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙς ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΕΙ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΤΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ Ή ΑΠΩΛΕΙΑΣ.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:01 | Ευστράτιος Γλάβας

    Το κείμενο δεν αναφέρεται σε τεχνικά θέματα σχετικά με την κάρτα:
    Πώς θα έχει ενσωματομένες τις πληροφορίες (Barcode, QCode, RFID, Smart Chip,….)?
    Σύμφωνα με ποια πρότυπα θα καθίσταται διαλειτουργική μεταξύ των δημοσίων φορέων, δημοσίου – επειχηρήσεων, δημοσίου Ελληνικού – Ξένων κρατών?
    Τι ασφάλεια θα έχει ώστε εάν συμπεριλάβουμε την ψηφιακή υπογραφή να καθίσταται η κάρτα απαραβίαστη?
    Ποιες υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν ΗΔΗ μεταχηματιστεί ώστε με το που πάρουμε την νέα κάρτα να μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε ΑΜΕΣΑ?

    Επιπλέον δε μας αναφέρει κάτι το κείμενο σχετικά με τις συσκευές – προγράμματα ανάγνωσης της κάρτας:
    Πώς θα «διαβάζεται» το περιεχόμενό της?
    Ποια η ασφάλεια ώστε κατά την ανάγνωση να μην υπάρχει διαρροή στοιχείων?
    Το λογισμικό θα αναπτυχθεί εγχώρια? Εάν ναι, από κρατικό φορέα ή από ιδιωτική εταιρεία?

    Γενικότερα, θα ήταν καλύτερο να είχαμε ένα ποιο συγκεκριμένο κείμενο για να μπορέσουμε να σχολιάσουμε και να εστιάσουμε σε ειδικότερα θέματα και όχι να γενικολογούμε.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:16 | ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Η κάρτα του πολίτη αποτελεί ένα μέσο ηλεκτρονικού φακελώματος και καταγραφής της ζωής του κάθε ατόμου. Καταργεί την ελευθερία του ανθρώπου με τη δικαιολογία της απλούστευσης της ζωής λόγω ευκολοδιαχείρισης των κρατικών υπηρεσιών απο τους πολίτες, ενω στην ουσία υποδουλώνει τον καθένα δημιουργώντας προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο. Ερμαιο στον κάθε κρατικό υπάλληλο που έχει την πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, θα είμαστε όλοι μας. Μία πυριτιδαποθήκη οι σέρβερς στο διαδίκτυο με τα προσωπικά μας δεδομένα συγκεντρωμένα σε ελάχιστο χώρο και ευκολοδιαχείριστα για τις όποιες ορέξεις του καθενός, που επιθυμεί να μας τινάξει όλους ή έναν-έναν στόν αέρα. Σφράγισμα κατά τη θρησκεία μας και αποδοχή του ονόματος του θηρίου. Δεν μας φτάνει η ταλαιπωρία μας με τα τόσα που μας φορτώσανε, να δώσουμε και τη συγκατάθεσή μας για τον έλεγχο της ζωής μας. Δεν μας έμεινε τίποτα άλλο πια. Έλεος έλεος. Τόσο πολύ επιθυμούν πιά την εξόντωσή μας. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δόθηκε στον άνθρωπο απο τον ίδιο το Θεό. Δεν τη χαρίζουμε και θα αγωνιστούμε. Το σφράγισμα (κάρτα του πολίτη) δεν είναι καθόλου αθώο και ούτε φαίνεται. Δεν πειθόμαστε για τα οφέλη που αποκομμίζονται, αντίθετα οι βλάβες που προκαλούνται είναι μεγαλύτερες και μόνιμες. Παρακαλούμε ανακαλέστε άμεσα αυτό το ανουσιούργημα που λεγεται κάρτα του πολίτη και σεβαστείτε την προσωπικότητα του ανθρώπου.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:31 | Νικόλαος Καβάσιλας

    «Παράλληλα, θα φέρει πλινθίο…». Πλινθίο ? Η χρήση της λέξης τσιπ (chip) αποφεύγεται, γιατί ? Αποτελεί ταμπού ? Η διαβούλευση δεν αποτελεί επιβεβαίωση του έντιμου και ανοιχτού διαλόγου πολίτη και εξουσίας ? Καμιά φορά το να μην λες ανοιχτά την αλήθεια, χειροτερεύει την θέση σου και σε καθιστά ακόμα πιο ύποπτο. Νομίζω ότι αδικείτε την ωραία προσπάθεια της διαβούλευσης.

    Και δε μπορώ να πιστέψω ότι ο σεβασμός στην ελληνική γλώσσα επέβαλε την απαλοιφή του «τσιπ» … Όταν παρακάτω ενημερωνόμαστε τι δεν θα υπάρχει στην κάρτα παρατηρώ μια ιδιαίτερη μεταφραστική σπουδή σε δύο γλώσσες («γραμμωτός κώδικας (barcode)») προς άρση πάσης παρανοήσεως, για να αντιληφθεί ο πολίτης τι δεν θα περιέχει η κάρτα.
    Καλό θά ήταν αντίστοιχη σπουδή να επιδειχθεί ώστε να αντιληφθεί ο πολίτης όχι μόνο τι δεν θα έχει, αλλά και τι θα έχει η κάρτα. Υποθέτω ότι η διαβούλευση αποβλέπει στην συναίνεση του κοινού επί του περιεχομένου της κάρτας, και όχι επί των παραλειπομένων της κάρτας.

  • 23 Νοεμβρίου 2010, 00:43 | Αριστείδης Λατουσάκης

    Βασικά στοιχεία που δημιουργούν ΣΥΝΗΘΩΣ πρόβλημα σε εκτός Σένγκεν χώρες (Βρετανία) με τις υπάρχουσες ταυτότητες, είναι η έλλειψη ημερομηνίας λήξης (σε όλες τις άλλες χώρες, ισχύει 5ετία ή 10ετία ισχύος, ενώ το ίδιο ισχύει θεωρητικά ΚΑΙ στην Ελλάδα, αλλά δεν αναγράφεται στο ΑΔΤ), η πλαστικοποίηση του δελτίου (θεωρούν πως μπορεί να το έχει κάνει κάποιος άλλος), η ανάγλυφη και όχι ψηφιακή φωτογραφία, και, το βασικότερο, ότι δεν υπάρχουν οι 2 γραμμές στο κάτω μέρος με τα στοιχεία όπως στα Διαβατήρια και στις Ταυτότητες των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ. (πχ. >>>>GRC>>>>>LATOUSAKIS>>A κλπ κλπ, που εμφανίζονται κάτω κάτω στα διαβατήρια). Με τα διπλώματα οδήγησης νέου τύπου, μερικές φορές παρατηρείται πρόβλημα με το γεγονός πως ΔΕΝ αναφέρει κάπου πως είναι άδεια Οδήγησης. Ξεχωρίζει από το χρώμα και την εναρμονισμένη Πανευρωπαϊκά μορφή, αλλά όλα τα άλλα εκτός από το ονοματεπώνυμο είναι στα Ελληνικά.

    Υπάρχει περίπτωση η Κάρτα του Πολίτη να αναφέρει πως εκδίδεται από το HELLENIC GOVERNMENT, Ministry of Internal Affairs, ή με κάποιο τρόπο επίσημα αναγνωρίσιμα στοιχεία;

    Υπάρχει περίπτωση να φαίνονται τα στοιχεία στο κάτω με΄ρος όπως στα Διαβατήρια και στις υπηρεσιακές Ταυτότητες;

    Υπάρχει περίπτωση να αναφέροναι ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και χώρα ή πόλη γέννησης στα Λατινικά;

    Και τέλος… Η Κάρτα του Πολίτη θα είναι η νέα Ταυτότητα που ακουγόταν πως θα αρχίσει να εκδίδεται σε αντικατάσταση της χάρτινης πλαστικοποιημένης; ή είναι απλά μια κάρτα εξυπηρέτησης;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:49 | Αθανάσιος Στεφανίδης

    Προσωπικά πιστεύω οτι η αξιοπιστία και το επίπεδο ασφάλειας που παρέχει το internet, περιορίζεται μόνο στα δυκτιακά παιχνίδια (αν και ακόμα και εκεί αναφέρονται συχνά παραβιάσεις-υποκλοπές κωδικών κ.λ.π.).

    Η ιστορία αποδεικνύει οτι καμία μέθοδος ασφάλειας δεν μπόρεσε να σταθεί μπροστά σε ένα σκεπτόμενο μυαλό. Η παραβίασή του εκάστοτε συστήματος ασφαλείας είναι θέμα χρόνου. Είτε εκ των «έξω» είτε (ακόμα χειρότερα) εκ των «έσω» (Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιου είδους «διαχειριστές» του συστήματος).
    Το θέμα είναι: σε περίπτωση παραβίασης τι γίνετε;
    Βρισκόμαστε λοιπόν ένα βήμα πρίν της μεγάλης αυτής απόφασης…
    Ας αναλογιστούμε την σοβαρότητα της κατάστασης μιας και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει ΑΠΟΛΥΤΑ την μη παραβίαση-αυθαίρετη επεξεργασία- των προσωπικών δεδομένων απο τρίτους και τέταρτους.
    Όσο υπάρχουν άνθρωποι, ΚΑΝΕΝΑ ψηφιακό σύστημα ασφάλειας δεν μπορεί να θεωρηθεί «απαραβίαστο».
    Θα είναι λοιπόν δίκαιο και δημοκρατικό, να υπάρχει επιλογή στον Έλληνα πολίτη για την μη παραλαβή της.
    Στο κάτω κάτω, αν όλα αυτά που σχεδιάζονται τελικά έχουν πλήρη επιτυχία, είναι βέβαιο οτι θα την παραλάβουν και οι υπόλοιποι.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 23:41 | Πανούλης

    Συμφωνώ απόλυτα με τον Σαλματζίδη Γιάννη θα πρέπει να αναφερθεί ποιος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της κάρτας και με ποιο τρόπο.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:35 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Παρακαλώ διευκρινίστε πως θα διασφαλιστούν τα δεδομένα στην Κάρτα Πολίτη η οποία όπως αναφέρετε «θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας» , όταν στην Γερμανία, μια ομάδα hackers (Chaos Computer Club) έχει παραβιάσει την νέα κάρτα του Γερμανού Πολίτη.
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=218533

    Άλλωστε στον ψηφιακό κόσμο ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι απαραβίαστο. Παραθέτω δύο συνδέσμους (από τους πολλούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο) για την παραβίαση συστημάτων του Πενταγώνου των ΗΠΑ.
    http://www.inews.gr/34/stis-ipa-o-vretanos-chaker-pou-dielise-to-pentagono.htm
    http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=345654&dt=28/07/2010

  • Ό,τι και να κάνετε τα στοιχεία πάντα θα είναι επισφαλή και πάντα θα υπάρχει παράθυρο στον κώδικα λογισμικού ανάγνωσης ή/και επεξεργασίας των δεδομένων. Μπορεί όχι την επόμενη ημέρα αλλά σίγουρα σε μικρό χρονικό διάστημα θα καταστεί η όποια κάρτα ένα απλό πλαστικό σκουπίδι. Η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης. Επομένως ο πολίτης θα γίνει έρμαιο διαδοχικών και συνεχών αναβαθμίσεων των καρτών. Επί της ουσίας δηλαδή η κάρτα θα γίνει άλλος ένας δούρειος ίππος μέσω του οποίου θα μπορούν να διεισδύσουν στο σύστημα επικίνδυνα στοιχεία χωρίς μάλιστα να υπάρχει δυνατότητα αναγνώρισης και απομόνωσης των καθώς θα είναι αυτοί που θα έχουν τα ηλεκτρονικά και οικονομικά μέσα να επέμβουν στις βάσεις δεδομένων και τα λογισμικά.
    Εν ολίγος, κόψτε τις μανιώδεις τεχνολογολαγνείες καθώς υπάρχουν σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκληθεί το θρησκευτικό φρόνημα των Ελλήνων.
    Εκτός κι αν εσκεμμένα οδηγείτε το σώμα των πολιτών σε ηλεκτρονικό φακέλωμα με σκοπό αυτό να αποτύχει λόγω εγγενών τεχνολογικών αδυναμιών και στο τέλος να προσφύγουμε στον εμφυτευμένο μικροεπεξεργαστή όταν αυτό θα καταστεί τεχνολογική αναγκαιότητα.

    Όπως και να έχει, το σύστημα θα αντιμετωπίσει τεράστιες αντιδράσεις καθώς οι Έλληνες δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτό το ηλεκτρονικό φακέλωμα, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που υπολογίζει το Υπ.Εσ. και θα οδηγηθούμε σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και με οικονομικές προεκτάσεις, η αποτροπή των οποίων υποτίθεται ότι αποτελεί στόχο της νέας κάρτας που πιθανότατα δεν θα καθιερωθεί ΠΟΤΕ γιατί πολύ απλά, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
    Είστε κυβέρνηση των Ελλήνων για τους Έλληνες και όχι διαχειριστές των δεδομένων των Ελλήνων και ως τέτοια πρέπει να ενεργείτε με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Επομένως μην χάνετε χρόνο και χρήμα με τέτοια ηλίθια σχέδια που θα αποτύχουν ἐν τῃ γεννέσει τους διότι τυγχάνουν ασυμβατότητος με τον Ελληνικό τρόπο σκέψης και κοινωνικής δομής.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:09 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΩΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΣ ΩΣ ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΕΤΡΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ TAXIS ΓΙΑ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
    Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΕ ΓΗΠΕΔΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΛΙΔΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
    ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΠΑΣΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Ως ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΦΟΙΤΙΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ
    Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΕΙ ΕΝΑ ΚΩΔΙΚΟ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΝΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Η ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 22:41 | Παναγιώτης Αγιοπαρασκευιώτης

    Μιας και μας έχει διευκρινισθεί ότι η κάρτα του πολίτη θα είναι εφοδιασμένη με chip ημιαγωγού (πλινθίο – RFID chip) δηλώνω ότι ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΠΟΤΈ. Δεν θα δεχτώ οικειοθελώς να παρακολουθούμαι από τον μεγάλο αδελφό.
    Βλέπε: Σύνοψη της νομοθεσίας της ΕΕ – Κοινωνία της πληροφορίας με τελευταία ενημέρωση προ τριετίας 31 Ιαν. 2008.
    http://europa.eu/legislation_summaries/information_society/l24120a_el.htm

    Το επόμενο βήμα του μεγάλου αδελφού θα είναι η κατάργηση της κάρτας του πολίτη και η εμφύτευση του RFID chip τη στιγμή της γέννησης.

    Και τότε χαιρέτα μας τον πλάτανο!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 21:20 | Παναγιώτης Αγιοπαρασκευιώτης

    Δεν μας έχει διευκρινισθεί (τυχαία ή σκόπιμα;) αν η κάρτα του πολίτη θα είναι ή δεν είναι εφοδιασμένη με RFID chip;

    Διότι εάν είναι εφοδιασμένη, τότε ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΠΟΤΈ. Δεν θα δεχτώ οικειοθελώς να παρακολουθούμαι από τον μεγάλο αδελφό.

    Το επόμενο βήμα του μεγάλου αδελφού θα είναι η κατάργηση της κάρτας του πολίτη και η εμφύτευση του RFID chip τη στιγμή της γέννησης.

    Και τότε χαιρέτα μας τον πλάτανο!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 20:34 | BALTER

    Η κάρτα του πολίτη θα πρέπει να έχει την αναγκαία χωρητικότητα ώστε να δέχεται οτιδήποτε αφορά τον κάτοχό της. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (π.χ. ιατρικός φάκελος), αποκλειστικά με τη συναίνεση του κατόχου.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:58 | Στυλιανός Κουλούρης

    Στην πρώτη παράγραφο να υποθέσουμε ότι τα στοιχεία θα αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες ώστε η κάρτα να χρησιμοποιείται και σε ταξίδια εντός της Ε.Ε., Δεύτερον δεν είναι ντροπή να λέμε το «πλινθίο» τσιπ, ώστε να καταλαβαίνει και ο κόσμος τι λέμε. Τρίτον, εφόσον τα στοιχεία για την ψηφιακή υπογραφή θα βρίσκονται στο «πλινθίο» τότε να υποθέσω ότι είναι απαραίτητη η ύπαρξη αναγνώστη καρτών συνδεδεμένο με PC προκειμένου να κάνουμε χρήση αυτής.
    Όσο αφορά την Δεύτερη Παράγραφο η διεθνής εμπειρία λέει ότι όλα τα αναγνωρισμένα πρότυπα ασφαλείας στο τέλος παραβιάζονται. Έτσι πρέπει να θεωρείτε ως ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι αν μία τέτοια κάρτα πέσει σε λάθος χέρια, θα βρεθεί και ο τρόπος προσπέλασης στις πληροφορίες που θα περιέχει.
    Όσο αφορά την Τρίτη παράγραφο, το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι πληροφορίες που θα περιέχονται στο τσιπ της κάρτας δεν είναι άμεσα προσβάσιμες από τον ίδιο τον κάτοχο της. Σαν αποτέλεσμα τόσο η σημερινή όσο και μελλοντικές κυβερνήσεις ή παρακρατική μηχανισμοί με πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία, θα μπορούν να αλλάζουν τις περιεχόμενες πληροφορίες χωρίς γνώση του κατόχου. Είναι ουσιώδες ο κάτοχος να μπορεί να γνωρίζει κάθε στιγμή το σύνολο των πληροφοριών που περιέχει η κάρτα του και αυτή η γνώση να του παρέχετε από ανεξάρτητο ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ φορέα.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:33 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    Αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει όλη η ζωή καθε πολιτη, σε ολες τις εκφανσεις της να εξαρταται απο μια καρτα.Σε μια δημοκρατικη και προοδευτικη Ελλαδα που ευαγγελιζεται πως ζουμε η κυβερνηση, θα μπορω εγω και πολλοι ακομα που η χρηση ηλεκτρονικων καρτων αντιβαινει στην θρησκευτικη μας συνειδηση να κρατησουμε τις υπαρχουσες ταυτοτητες μας?

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:48 | ΙΑΚΩΒ ΑΛΓΚΑΒΑ

    ΔΙΑΦΩΝΩ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ,ΦΥΣΙΚΑ ΕΦΟΣΩΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ . ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ…Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ!!!

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:46 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    θα θεσω μια διαφορετικη αποψη.Δεν εχω οποιδηποτε προβλημα με την νεα ταυτοτητα αν εχει ολα τα στοιχεια μου πανω ακομα καλυτερα(που να τα θυμαμαι κιολας μεσα απο μια στοιβα χαρτια που μου τα εχει δωσει το Ελληνικο Δημοσιο).Επισης δεν εχω να κρυψω και τιποτα σαν πολιτης ουτε απο εφορια, ουτε απο ΙΚΑ, ουτε απο αλλο δημοσιο οργανισμο.
    Αν δεν θιγονται προσωπικα δεδομενα να γινει,για να μαθουμε και εμεις ποιος ειναι ποιος…
    Αν ειχαμε διαφορετικη αντιλληψη σαν Ελληνες δεν θα φταναμε και σε αυτα τα χαλια…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:41 | γιαννου ιωαννης

    Δεν θα υπηρχε κανενας λογος αμφισβητησης
    εαν μπορουσα να την «διαβασω» κι εγω.

    Δηλαδη οπως εχω αμμεση γνωση το τι γραφει η ταυτοτητα μου,ετσι θελω να γνωριζω τι θα γραφει και να μπορω να το ελεγξω , η εν λογω καρτα , για να μπορεσω να την αποδεχθω.

    Διαφορετικα δεν μπορω να δεχθω κατι που δεν γνωριζω τι «γραφει» , σαν ταυτοτητα μου.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:32 | Αλέξανδρος Αλεξάκης

    Συμφωνώ απολύτως με το προηγούμενο σχόλιο και ειδικότερα εκεί που αναφέρει τα παρακάτω.
    «Θα υπάρχει διαδικασία για τον πολίτη ωστε να δίνει αν θέλει τη δική του συγκατάθεση για πρόσβαση σε τρίτο (έστω επίσημο κυβερνητικό φορέα)? θα υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να παρακαλουθεί το record των οποιοδήποτε προσβάσεων τρίτων στα προσωπικά του στοιχεία? ή των αλλαγών των στοιχείων του?»

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 19:50 | Ε. Κεμερίδου

    Θα εχει το 666 ή θα σεβαστεί τη θρησκευτική συνείδηση των πολιτών;
    Αφου θα εχει τον αμκα θα έχει στοιχεία προσωπικά υγείας με κινδυνο να θεωρουμαι ασυμφορος ασφαλισμενος κτλ;
    Πώς θα εξασφαλιζεται οτι δε θα εχει προσβαση στα προσωπικα μου δεδομένα καποιος αγνωστος υπαλληλος του υπουργειου που τυχαινει να ειναι γνωστος γνωστου του γνωστου και ενδιαφερεται να με κουτσομπολεψει;

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 18:45 | ΚΩΣΤΑΣ

    Νομίζω πως η φόρτωση των στοιχείων πρέπι να γίνει σταδιακά και ανάλογα με την πρόοδο της προετοιμασίας των υπηρεσίων. Μπορεί καταρχήν να περιέχει τα στοιχεία ταυτότητας και λεπτομέρειες του οικογενειακού φακέλου ώστε αρχικά ο πολίτης να μην ξανααπασχοληθεί με το πιστοποιητικό γεννήσεως και οικογενειακής κατάστασης που ζητούνται συνήθως.
    Επιπλέον να περιέχει το ΑΜΚΑ ώστε να αντικαταστήσει το βιβλιάριο υγείας ειδικά τώρα που εξελίσσεται παράλληλα και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

    Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της κάρτας και προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή προσωπικών δεδομένων σε τυχόν απώλεια της κάρτας και παραβίασης των κωδικών πρόσβασης, προτείνω, τα μηχανήματα ανάγνωσης των καρτών να διαθέτουν τη δυνατότητα ξεκλειδώματος των στοιχείων, μόνο με το αποτύπωμα του δακτύλου του κατόχου.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:53 | Manolis

    Δεν αλλάζουμε τις απηρχαιομένες ταυτότητες με καινούργιες σε μέγεθος κανονικής πιστωτικής κάρτας, και να χρησιμοποιείται για ολες τις δουλειές. Γιατί Αλλη μια κάρτα? Αλλη για τον ενα οργανισμό αλλη για τον αλλο… Η κάρτα πρέπει να έχει μια λογική και οχι κάθε υπουργείο και οργανισμός να φέρεται σαν video-club.

    Αναρωτηθείτε πόσες κάρτες έχετε στο συρτάρι σας? Τι θάχετε μαζί σας? Τις πιστωτικές? Τις εκπτωτικές σε super-market? Τις αεροπορικές?Του ΑΜΚΑ? Σοβαρότης και εξυπνάδα χρειάζεται κι οχι μονο καλές προθέσεις

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:39 | ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΧΟΡΕΒΑΣ

    Ας υποθέσουμε ότι η ίδια η κάρτα έχει επαρκή στοιχεία ασφάλειας. Τι γίνεται με τα σημεία όπου συγκεντρώνονται δεδομένα μέσω της κάρτας; Θυμίζω ότι πριν από αρκετά χρόνια κυκλοφορούσε ένα CD με τους αριθμούς κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και στοιχεία των ιδιοκτητών τους (ονόματα, διευθύνσεις). Προφανώς κάποιος είχε «παρει» τα στοιχεία από κάποιο υπολογιστικό σύστημα Υπουργείου (μεταφορών; οικονομικών;) και τα πουλούσε σε ενδιαφερόμενους. Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα συνβεί κάτι ανάλογο με την κάρτα; (το οποίο θα έχει ίσως και μεγαλύτερο οικονομικό ενδιαφέρον).

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 17:52 | ΒΑΣΙΛΗΣ

    Ποιά υπηρεσία του Ελληνικού Κράτους θα αναλάβει την έκδοση; Εάν είναι η Ελληνική Αστυνομία θα αναλάβει μόνο τη έκδοση (τεχνικά) ή θα έχει και την ευθύνη φύλαξης των φακέλων με τα στοιχεία των πολιτων; Ποια υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την υποδοχή των δικαιολογητικών και με ποιά διαδικασία αυτά θα αποστέλλονται στην υπηρεσία έκδοσης; Η υπηρεσία έκδοσης θα τελέι υπό την άμμεση εποπτεία διαστικής αρχής άλλης αρχής που θα μπορεί να εγγυηθεί για την μη πρόσβαση στα δεδομένα ασφαλιστικών εταιρειών, τραπεζών, και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων;
    Η κάρτα θα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από υλικό ασφαλείας (polycarbonate) με εκτυπώσεις ασφαλείας (εγχάραξει με Laser) των στοιχείων κατόχου, δεύτερη φωτογραφία με διάτρηση Laser,να αναγράφονται μόνο το επίθετο, όνομα, ημερομηνία γέννησης τόπος γέννησης.Στην ζελατίνη ασφαλείας να χρησιμοποιηθούν οπτικά μεταβαλόμενα μελάνια με παραστάσεις από την ελληνική ιστορία και το εθνόσημο μαζί με την ελληνική σημαία και σε μικροεκτύπωση τον τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Επίσης στο δάπεδο ασφαλείας να γίνει εγχάραξει Laser με φράσεις στην αρχαία ελληνική.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:23 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    Πολύ σημαντικό αυτό που ανέφερε ο προηγούμενος.

    Να βρεθεί τρόπος ωστέ ο κάτοχος της κάρτας να γνωρίζει πόσες φορές εισήλθε κάποιος με αυτήν και διάβασε τα προσωπικά του δεδομένα. Έτσι θα ξέρει ο κάτοχος τι παίζει.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:48 | Αρναουτάκης Μάνος

    Εφόσον θα αντικαταστήσει το δελτίο Α.Τ. θα ήταν πολύ καλό να αναφέρονται ΟΛΑ τα στοιχεία και με ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες και εκτός chip. Εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού με τη σημερινή A.T. (παρότι υποτίθεται Ευρωπαϊκή) αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήμτα ταυτοποίησης
    στο εξωτερικό, εφόσον πολλά από τα στοιχεία είναι ακόμα μόνο στα Ελληνικά…

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 16:59 | Παντελής Σαβίδης

    Η ανησυχία που εκφράζω για την κάρτα του πολίτη έχει να κάνει με την χρήση
    ηλεκτρονικού πλινθίου (τσιπ). Στην κλασική ταυτότητα που έχουν οι πολίτες τα στοιχεία που αναγράφονται είναι αυτά τα οποία φαίνονται γραμμένα στο δελτίο ταυτότητας. Αντίθετα στην ηλεκτρονική ταυτότητα θα υπάρχουν δύο ειδών στοιχεία. Αυτά που βρίσκονται γραμμένα πάνω στην κάρτα και αυτά που είναι αποθηκεύμενα στο τσιπ. Για αυτά τα οποία είναι γραμμένα πάνω στην κάρτα δεν υπάρχει πρόβλημα διότι ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αυτό που είναι γραμμένο. Τα στοιχεία όμως που είναι γραμμένα μέσα στο τσιπ ο πολίτης δεν μπορεί να τα ελέγξει. Δεν μπορεί να γνωρίζει τι είναι γραμμένο για αυτόν. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την κερκόπορτα για το ηλεκτρονικό φακέλωμα παρόλες τις όποιες θεσμικές εγγυήσεις. Κάνεις δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο χειριστής του αναγνώστη της κάρτας δεν θα κάνει μη επιτρεπόμενη χρήση γράφοντας ή διαβάζοντας μέσα από το τσιπ στοιχεία τα οποία ο πολίτης δεν γνωρίζει ότι είναι γραμμένα για αυτόν. Επίσης λόγω της συνθήκης Σένγκεν αν κάποιος χρησιμοποιήσει αυτήν την κάρτα σε μια χώρα που έχει υπογράψει την συνθήκη εγείρεται πάλι το ζήτημα των δεδομένων που βλέπει ή γράφει ο χειριστής του αναγνώστη καρτών. Για παράδειγμα πολύς λόγος έγινε τα προηγούμενα χρόνια για την απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Ποιος εγγυάται ότι μπορεί να μην είναι γραμμένο πάνω στην κάρτα αλλά να είναι γραμμένο μέσα στο τσιπ; Ποιος εγγυάται ότι μέσα στο τσιπ δεν θα γράφει τις πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου;
    Με την τρομο-υστερία που έχει πιάσει όλο τον κόσμο, ποιος εγγυάται ότι αύριο κάποιος πολιτής θα μαρκαριστεί ως τρομοκράτης χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει αφού αυτό θα είναι γραμμένο μέσα στο τσιπ και όχι πάνω στην κάρτα. Πέρα από τις όποιες θεσμικές εγγυήσεις το βασικότερο εργαλείο για την διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αλλά και της διαφάνειας είναι ο πολίτης να έχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που είναι γραμμένα για αυτόν. Αν αυτό δεν συμβαίνει μπορεί να υπάρξει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Είναι το γνωστό ρητό που λέει «ποιος φυλάει τους φύλακες;». Δηλαδή ποιος φυλάει αυτούς οι οποίοι γράφουν ή σβήνουν ότι θέλουν μέσα στο τσιπ. Εξάλλου στην Ελλάδα σπάνια τηρούνται οι νόμοι για να πούμε ότι θα τηρηθεί το θεσμικό πλαίσιο ορθής χρήσης του τσιπ που βρίσκεται στην κάρτα. Τέλος υπάρχει και το ζήτημα του 666. Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν γραφικό είναι όμως ένα θέμα που έχει να κάνει με την θρησκευτική πεποίθηση των ορθόδοξων χριστιανών. Άρα είτε κάποιοι το αποδέχονται είτε όχι πρέπει να σεβαστούν την πεποίθηση του άλλου. Ποιός εγγυάται ότι αύριο κάποιος (κράτος , ιδιωτική εταιρεία ή κάποιος άλλος φορέας) θα τοποθετήσει μέσα στο τσιπ το 666; Είναι κάτι το οποίο ακόμα και αν γίνει κανείς δεν θα το καταλάβει διότι θα εγγράφεται στο τσιπ και όχι πάνω στην κάρτα. Η νέα ηλεκτρονική ταυτότητα είναι αδιαφανής και ως τέτοια δεν εγγυάται την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Για την αυθεντικοποίηση των πολιτών θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Να παραλαμβάνουν οι πολίτες το ιδιωτικό τους κλειδί ξεχωριστά από την κάρτα όπως γίνεται και με τις χρεωστικές κάρτες. Όπου παραλαμβάνεις το PIN ξεχωριστά από την κάρτα. Η κάρτα δεν θα πρέπει να περιέχει ούτε τσιπ ούτε μαύρη μαγνητική ταινία. Η αυθεντικοποίηση στις δημόσιες υπηρεσίες μπορεί να γίνει όπως γίνεται στο site του ΑΣΕΠ. Ο ταχυδρόμος σου φέρνει ξεχωριστά το χαρτί της αυθεντικοποίησης. Επίσης το ιδιωτικό κλειδί θα πρέπει να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα για λόγους ασφάλειας. Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί και η χρήση νέας ταυτότητας το οποίο έχει και κόστος. Σε μια περίοδο εξοικονόμησης χρημάτων δεν είναι σωστό να ξοδεύουμε λεφτά για νέες ταυτότητες.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:14 | Ν. Κοπελιάς

    Αυτό που είναι απαραίτητο για τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του κράτους, είναι κάθε πολίτης να έχει από τη γέννησή του ένα συγκεκριμένο αριθμό μητρώου (ΑΜΚΑ ή κάτι παρόμοιο), στον οποίο θα καταχωρούνται όλα τα στοιχεία που τον αφορούν (στοιχεία ταυτότητας, φορολογικά, εκπαίδευση, ασφαλιστικά, επαγγελματικά κλπ). Στα στοιχεία αυτά θα μπορούν οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν πρόσβαση σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έχουν για τις ανάγκες τους και για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
    Τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει να βρίσκονται πάνω στην κάρτα του πολίτη, επειδή σε περίπτωση απώλειας θα μπορούσαν να υποκλαπούν, αλλά στους servers του Δημοσίου. Επομένως η «κάρτα του πολίτη» αρκεί να έχει μόνο στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της και τον ενιαίο αριθμό μητρώου του, και μια μαγνητική ταινία, όπως τα διαβατήρια ή τα διπλώματα οδήγησης, που θ’ αποκλείουν την παραχάραξη της.
    Με τον τρόπο αυτό και θα γίνει σωστή οργάνωση των υπηρεσιών του κράτους και τα προσωπικά δεδομένα κάθε πολίτη θα είναι ασφαλή και θα αρθούν οι υποψίες που συσχετίζουν την κάρτα του πολίτη με το «σφράγισμα» του Αντίχριστου.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:20 | B. Baklis

    Η περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών είναι ανεπαρκής.

    Ποιά θα είναι τα «συνήθη στοιχεία» ταυτοποίησης κατόχου?

    Τι θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει «προαιρετικά» το «πλινθίον» ?

    Πότε αναμένεται η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ?

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 15:36 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΤΣΑΚΑΣ

    Πρέπει να προσδιορισθούν περισσότερο από το Υπουργείο οι τεχνικές εγγυήσεις ασφάλειας της κάρτας γιατί προς το παρόν βλέπουμε μόνο ασαφείς προθέσεις. Μόνο έτσι οι πολίτες θα πεισθούν για την χρήση μίας τέτοιας κάρτας.

  • 22 Νοεμβρίου 2010, 13:13 | σαλματζιδης γιαννης

    Πρέπει να αναφερθεί και με ποια συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα διασυνδεθεί. Μπορεί για παράδειγμα να μη περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας αλλά ενδεχεται να διασυνθεθεί με αυτά.
    Επίσης πρέπει να αναφερθεί επι της αρχής ποιός έχει πρόσβαση και τι είδους. Για παράδειγμα θα έχει πρόσβαση μόνο το Υπουργείο κεντρικά? Οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι τράπεζες θα είναι πιθανό να έχουν προσβαση σε όποια/ελάχιστα στοιχεία τώρα ή στο μέλλον?
    Δεν υπονοώ οτι θα έχουν, απλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο τι από όλα αυτά συμβαίνει.
    Μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία (ανώνυμα ή επώνυμα στοιχεία) άλλος κυβερνητικός φορέας εντός ή εκτός ΕΕ? Θα υπάρχει διαδικασία για τον πολίτη ωστε να δίνει αν θέλει τη δική του συγκατάθεση για πρόσβαση σε τρίτο (έστω επίσημο κυβερνητικό φορέα)? θα υπάρχει δυνατότητα στον πολίτη να παρακαλουθεί το record των οποιοδήποτε προσβάσεων τρίτων στα προσωπικά του στοιχεία? ή των αλλαγών των στοιχείων του?