Α. Σκοποί και πλαίσιο χρήσης της Κάρτας Πολίτη

Η Κάρτα Πολίτη θα αξιοποιείται για τη φυσική ταυτοποίηση των πολιτών αντικαθιστώντας το υπάρχον Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Ο πολίτης θα έχει μόνον ένα έντυπο, την Κάρτα Πολίτη, η οποία θα χρησιμοποιείται σε όλο το εύρος της καθημερινής ζωής του και θα οδηγήσει στη σταδιακή αντικατάσταση πληθώρας προσωπικών εγγράφων και πιστοποιητικών στις συναλλαγές του με το Δημόσιο.

Η Κάρτα Πολίτη θα αποτελέσει το βασικό μέσο για την ταχεία ηλεκτρονική διεκπεραίωση υποθέσεων και συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο Τομέα,. Θα αποτελεί την ψηφιακή ταυτότητα των πολιτών στο Διαδίκτυο,  επιτρέποντας την ψηφιακή αυθεντικοποίησή τους, με σκοπό την πρόσβαση όσων πολιτών το επιθυμούν  σε σημαντικό εύρος ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται ή θα αναπτυχθούν από τη Δημόσια Διοίκηση.

Η Κάρτα Πολίτη, για τους πολίτες που το επιθυμούν, θα παρέχει και τη δυνατότητα δημιουργίας ψηφιακής υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να υποστηριχθεί το πρώτο βήμα στο μακρύ δρόμο της μετάβασης στην ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον, Δημόσια Διοίκηση

Παράλληλα, οι δυνατότητες που προσφέρει η Κάρτα Πολίτη θα μπορούν να αξιοποιηθούν και από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την εκ μέρους τους επέκταση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων καινοτομικών υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Τέτοιες δράσεις εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν την ασφαλή πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, την ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών κ.λπ.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 01:54 | Χατζηαγαπίου Ανδρέας

    κε. Υπουργέ
    1) Απαράδεκτο το χρονικό περιθώριο για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας όπως αυτό της κάρτας. Δεν μπορεί μέσα σε 20 μέρες να ζητάτε την γνώμη μας και να αποφασίζετε!
    2) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω θρησκευτικής αντίληψης.
    3) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω κατάχρησης προσωπικών δεδομένων.
    4) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ λόγω επιπλέον εξόδων στο κράτος.
    5) ΑΡΝΟΎΜΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ είτε προαιρετικής χρήσης είτε υποχρεωτικής.

    Αυτό που θα έπρεπε να κάνετε κε Υπουργέ είναι:
    Ενοποίηση όλων των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα ώστε να μην απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών/χαρτιών από άλλη υπηρεσία.
    Αυτό θα βοηθούσε!

    σαν πολίτης ΑΠΑΙΤΩ να μάθω τα αποτελέσματα(τον αριθμό των αρνητικών/θετικών σχολίων) αυτής της διαβούλευσης τεκμηριωμένα και στοιχειοθετημένα ώστε να μάθουμε και εμείς οι πολίτες από που ορμώμενοι θα προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια υπέρ ή κατά αυτής της κάρτας. Διαφορετικά για άλλη μια φορά συμμετέχουμε σε μια κοροϊδία, αυτής της δημόσιας διαβούλευσης.

  • 9 Δεκεμβρίου 2010, 00:33 | Argiris Mamas

    Γίνει δεν γίνει η κάρτα ,

    πρέπει πρώτα :
    -να γίνει αντιληπτό στην κυβέρνηση οτι αυτή η ιδέα δεν είναι ούτε ένα ακόμα ICT project αλλά ούτε και ένα κοινωνικό πείραμα. Είναι ένα καθαρά κοινωνικο-τεχνολογικό σύστημα και άρα πρέπει να ενσωματώνει κάθε πολιτική και τεχνολογική ΛΟΓΙΚΗ μαζί άρρηκτα.
    – το δημόσιο να εξοπλιστεί με ένα τεράστιο, ενιαίο και ασφαλές ICT σύστημα που δεν νομίζω να υπάρχει κάτι τέτοιο !!
    -να χαρτογραφηθούν τα στοιχεία που θα διακινούνται απο ολες τις υπηρεσίες και οι διαδρομές τους μέσα στο σύστημα,
    -να γίνουν consolidations από πρίν ολα τα των υπηρεσιών τα προιόντα και υπηρεσίες

    αν γίνουν τα παραπάνω τότε μετά πρέπει :
    -να γίνει έλεγχος οτι διασφαλιζεται η ακεραιότητα των δεδομένων οπως στις τράπεζες
    -να διασφαλιστεί οτι ο πολίτης ο ίδιος μπορεί να εξουσιοδοτεί την χρήση των στοιχείων του (με δικούς του κωδικούς).

    Καλό λοιπόν έιναι -όπως προυποθέτεται για κάθε ICT έργο -να υπάρχει πρώτα το κατάλληλο ΙΤ σύστημα , ενα και ενιαίο για ολο το Δημόσιο και οχι η κάθε υπηρεσία να έχει το δικό της.
    Αλλοιώς ο,τι και να περιέχει η κάρτα , πάλι σε χαρτιά και έγγραφα θα καταληξει το δημόσιο.

    Εγώ προσωπικά αν δεν βεβαιωνόμουνα για την αξία της κάρτας αλλά και τη δύναμή της δεν θα την ήθελα και μάλιστα θα απέριπτα την ιδέα παντελώς.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 23:25 | Kostas

    Σε ενα κρατος οπου η διαφθορα ζει κα βασιλευει, η ψηφιακη αυτη καρτα ειναι επικυνδυνη γαι τα πρωσωπικα δεδομενα των πολιτων. Θα πρεπει πρωτα να καταπολεμηθει η διαφθορα και οταν φθασει σε κοινως αποδεκτα χαμηλα επιπεδα, τοτε μονον θα πρεπει να πρωχωρησει η εκδοση της καρτας αυτης.
    Τοτε και μονον θα γινει και ευρεως αποδεκτη και απο τους πολιτες

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:46 | Θάνος

    – Μήπως θα ήταν καλό πρίν φτάσουμε στην κάρτα του πολίτη να αναλογιστούμε με ποιόν τρόπο θα την χρησιμοποιούν κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών; (αυτοί δηλαδή που έχουν περισσότερη ανάγκη αυτού του είδους την εξυπηρέτηση) την στιγμή που σε αρκετές τέτοιες περιοχές δεν υπάρχει καν internet;
    – Πώς θα πείσουμε τα άτομα της τρίτης ηλικίας να την δεχθούν, τη στιγμή που αρνούνται να πάρουν κάρτα ATM για την πληρωμή των συντάξεών τους; (Δείτε πόσοι συνωστίζονται απο τις 4 τα χαράματα έξω απο τις τράπεζες.
    – Για ποιο λόγο δεν ενημερώνετε τον κόσμο για τις απορίες που υπάρχουν σε θέματα ασφαλείας δεδομένων και τις αντιρρήσεις, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων;
    – Αν η δικτυακή διαβούλευση δείξει ότι η εφαρμογή της κάρτας του πολίτη δεν είναι αρεστή στην πλειοψηφία, τι θα κάνει το υπουργείο; Θα προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή της;

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:25 | Μιχάλης Π

    Ας δεχτούμε ότι όλα είναι εντάξει από θέμα ασφάλειας και τηρούνται τα νόμιμα .
    Άλλη μια κάρτα ανάμεσα στις τόσες-τόσες άλλες ;
    Υπάρχουν κάποιοι που δεν χρησιμοποιούν ούτε την κάρτα πληρωμής τους και προτιμούν την ουρά και την παρουσία τους στον γκισέ .
    Αυτούς τι τους κάνεις ;
    Εξαναγκασμένη μείωση γονιμότητας ;
    Στην εισήγηση , δεν ξέρω ακριβώς γιατί , αλλά δεν μου αρέσει ο όρος «μετά -ΚΕΠ εποχής » . Σημειώνω πως δεν χρησιμοποιώ καθόλου το ΚΕΠ .Το χρησιμοποιεί όμως η κόρη μου για ακριβή φωτοαντίγραφα τα οποία μάλιστα κάποιοι από αυτούς δεν κοιτούν καν τα πρωτότυπα .
    Παρόλα αυτά θα έκλεινα προς το ΝΑΙ , αν αυτή η κάρτα μπορούσε να μου αδειάσει το πορτοφόλι από όλα τα άλλα χαρτιά που αναφέρουν άλλοι συνομιλητές.Βέβαια με όλο το σεβασμό , αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη συγκυρία νομίζω πως άλλα πράγματα επείγουν , όπως πχ αναζήτηση καινοτόμων ή εφευρετικών προτάσεων από τους νέους κυρίως των free Wi-Fi , λύσεων για τη μείωση της ανεργίας .
    Δεν γνωρίζω την επιτροπή αξιολόγησης της διάθεσης του ελεύθερου χρόνου μας για σχολιασμούς στο opengov , αλλά πιστεύω να είναι η καλύτερη δυνατή .

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:45 | ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΣΩΤΡΗΣ

    Ναι, αν σημαινει οτι ετσι θα ξεφορτωθουμε, ως δια μαγειας, τους μανδαρινους και τους ενδιαμεσους του Δημοσιου. Αυτο ομως δειχνει ιδανικο (και ως εκ τουτου ανεφαρμοστο) γιατι αυτοκαταργει τους διοικουντες. Μαλλον ως -ενας ακομη- φοροεισπρακτικος μηχανισμος τσουβαλιασματος για τη «μαριδα» και τους μη γνωριζοντες τα «υψηλα κολπα» δειχνει, και ως εκ τουτου αναμενεται να επιβληθει ανετα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:02 | ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    Θεωρώ ότι η κάρτα του πολίτη από κάθε «σκοπιά»
    πρόκειται να παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα όλων
    των ανθρώπων που θα την προμηθευτούν όπως άλλωστε
    πολλοί προηγούμενοι ανέφεραν.
    Για το λόγο αυτό υποστηρίζω με την σειρά μου ότι
    δεν χρειάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ψήφιση
    αυτού του νόμου.
    Ελπίζω λοιπόν, όπως και (αρκετοί πολίτες άλλωστε)
    στην ΜΗ εφαρμογή της.

  • ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
    Εαν η καρτα αυτή αντικαταστήσει την αστυνομική , εχετε λάβει την περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν διαβατήριο στις χώρες της Ευρωζώνης οπως χρησιμοποιείται και η αστυνομική ταυτότητα τώρα?
    Εχω ακούσει ότι θα ενσωματωθεί και η φοροκάρτα ( ηλεκτρονική συλλογή αποδείξεων για κάλυψη αφορολογήτου) θελω να μαθω πως οι αγορές που θα κανουν τα παιδιά μιας οικογένειας που δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση θα προσμετρόνται στο συνολικό οικογενειακό αφορολόγητο την στιγμή που θα έχουν δική τους καρτα και δικό τους ΑΦΜ.
    Νομίζω οτι αυτό ειναι σοβαρό , διοτι ετσι θα χάνονται αποδειξεις από τον οικογενειακό προυπολογισμο.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:55 | fotis

    Εχουνε βαλει οι Παπαδες διαφορους εδω μεσα,και οσοι βλεπουν θετικα την καρτα τους βαζουν ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ για να δημιουργησουν κλιμα.
    Προσεξτε το αυτο και μη σας επιρεαζουν οι ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ 2010.
    ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ,ΑΦΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΧΟΝΤΕΣ.
    Λοιπον προχωρηστε ΑΜΕΣΑ στην Καρτα,και αφηστε τους να μιλουν περι δηθεν φακελλωματων και αλλες σαχλαμαρες.
    Λες και δεν εχει ολη η Ελλαδα πιστωτικες καρτες και cash-card.
    Λες και δεν εχει ολη η Ελλαδα Α.Φ.Μ
    Λες και δεν εχει ολη η Ελλαδα ΑΜΚΑ.
    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ,ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΜΑΝΙΑ…ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΚΑΡΤΑ.
    Οπως οι Γιατροι που αντιδρουν στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ,γιατι αυτο θα βαλει στην φακα τους ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟ…ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ… ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ…
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ;;;;;;;
    Και νομιζει ο κ.Πρωθυπουργος οτι θα κανει την Ελλαδα Δανια της Ευρωπης με την ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.
    Ειναι Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ.ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΟΠΟΥ ΒΡΕΙ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,ΚΑΙ ΠΟΥ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ.
    ΕΔΩ ΔΕΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΤΙΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΑΝΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ…ΑΣΤΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…
    Οταν Ο ΝΕΟΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝOΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΧΩΡΑ…ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ..Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΦΕΥΓΕΙ

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 22:46 | fotis

    H Kαρτα ειναι αναγκαια να γινει για να χτυπηθει ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΘΝΙΚΟ ΣΠΟΡ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ,ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ.
    Αλλα αν ειναι να ειναι προαιρετικη πρεπει να ΔΩΣΕΤΕ ΚΙΝΗΤΡΑ.
    Σε καθε περιπτωση ομως ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ αλλα δε την προμηθευθουν ενα μεγαλο μερος των επιχειρησεων ποιο θα ειναι το αποτελεσμα;;
    Kαι κατι ακομα.
    ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΕΤΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΤΗΣ.
    Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΧΕΙ ΡΟΛΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ.
    Δεν μπορει οι Παπαδες να πληρωνονται απο το Δημοσιο και απο την αλλη να βαζουν εμποδια με τα παραμυθια του 666 και τις αλλες ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ.
    Λες και δεν εχει ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΚΑΙ CASH-CARD!!!
    Λες και δεν εχει η Ελλαδα ολη Α.Φ.Μ!
    Την καρτα περιμενανε για να φακελωθουμε!!!
    Αλλα ΕΣΕΙΣ ΦΤΑΙΤΕ.
    Αφου ακομα τους εχετε τοσες ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΓΕΣ,και δεν τους διαχωριζετε απο το κρατος,παντα αυτοι καθε τοσο να σας βαζουν εμποδια.
    Επι τελους δεν ειμαστε ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΑΠΑΔΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    Ειμαστε χωρα οπου η θρησκεια ειναι σεβαστη αλλα οι παρεμβασεις της Εκκλησιας εχουν καποια ορια.
    Αλλοιως να παψουν να ειναι ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙ,και τοτε ας λενε την αποψη τους.
    Συμπερασματικα.
    Η ΚΑΡΤΑ ΘΑ ΣΥΝΤΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ,
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ.
    ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΟ ΑΥΤΟ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:19 | p.dionisios Iereas

    Όπως έλεγαν οι αρχαίοι ¨» Τα εν οικω μη εν δήμω» .Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο μηχανισμός που θα μας προφυλάξει από την ανεξέλεγκτη ροή και γνωστοποίηση των προσωπικών μας δεδομένων στον κυβερνοχώρο? όταν με την σημερινή τεχνογνωσία ούτε ο ίδιος ο Λευκός Οίκος Η.Π.Α δεν μπορεί να διαφυλάξει τα δικά του μυστικά?

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:40 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑΣ

    Η Κάρτα του Πολίτη και οι σκοποί της όπως περιγράφονται, θα συμβάλλουν στην βελτίωση και στον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης. Βέβαια, αρκεί να μην ξεφύγει από το σκοπό αυτό, και άθελά μας, αποτελέσει εργαλείο φακελώματος και καταπίεσης των λαών, από τους τρανούς της γης, που είναι πασιφανές ότι απεργάζονται τις ατομικές ελευθερίες, με την οικονομική επιβολή και δημιουργία κανόνων που εξαφανίζουν κάθε αντίσταση των ανθρώπων.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 21:07 | ΑΝΔΡΙΤΣΟΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΖΩΗ.ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΠΑΛΙΑ.ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΑ(ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ,ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ, ,ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΤΛ)

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:05 | ΜΑΡΙΑ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΩ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΗΘΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ.ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΘΩΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 10, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2 ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ.
    ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΑΡΙΑ

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:39 | ΦΩΤΑΚΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Ο φόβος περί «δημοσιοποίησης» των προσωπικών δεδομένων είναι αν μη τι άλλο υπερβολικός και εν πολλοίς αδικαιολόγητος, δεδομένης μάλιστα και της δημοσιότητας των εν λόγω δεδομένων. Περαιτέρω, η κάρτα πολίτη θα εξυπηρετήσει τους σκοπούς για τους οποίους προορίζεται διότι θα αποτελέσει ένα σύγχρονο δημόσιο έγγραφο μιάς σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας. Οι οποιεσδήποτε αρνήσεις και επιφυλάξεις είναι κατά την άποψη μου υπερβολικές, αβάσιμες και αναιτιολόγητες. Προσθέτω μόνο ότι το εγχείρημα θα πρέπει να έχει διαχρονικότητα και η κάρτα να εξασφαλίζει και να προλαμβάνει ενεδεχόμενα τις μελλοντικές εξελίξεις ώστε να μην χρειάζεται σε σύντομο χρόνο αναθεώρηση τόσο η ίδια όσο και το εγχείρημα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:16 | Ευστρατίδης Αργύρης

    Από τη στιγμή που ακόμα και στοιχεία της ταυτότητας αφαιρέθηκαν για λόγους τήρησης απορρήτου ποιός και πώς θα εγγυηθεί το απόρρητο σ’ αυτήν την περίπτωση;

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:35 | ΘΟΔΩΡΟΣ Κ.

    Πάρα πολλά από αυτά που ήθελα να πω καταγράφηκαν από τους προηγούμενους σχολιαστές.
    Για το λόγο αυτό θέλω να πω τα εξής , που δεν τέθηκαν:
    α)Έχει λάβει κανείς υπόψη τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά το ανάλογο εγχείρημα της Γερμανίας;
    β)Γιατί Η Ελλάδα να κάνει ένα τέτοιο εγχείρημα μόνη της σχεδόν και να μην συντονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε (π.χ του χώρου Σέγκεν), έτσι ώστε να βγει μία ενιαία κάρτα – ταυτότητα πολίτη η οποία να είναι απλή, ομοιόμορφη (με δύο όψεις μία με λατινικούς και μία ελληνικούς χαρακτήρες και γενικά τη γλώσσα του κάθε μέλους ) , απολύτως ασφαλή , η οποία θα αναγνωρίζεται από όλα τα κράτη – μέλη και θα αντικαθιστά και σε αυτά τα ίδια ακριβώς πιστοποιητικά;
    γ) Από τη στιγμή που ένα ανάλογο εγχείρημα υπάρχει ήδη με τα διπλώματα οδήγησης , αλλά και τα νέα διαβατήρια που θα έχουν και βιομετρικά στοιχεία , γιατί ανοίγουμε νέο κεφάλαιο; Μήπως , για να πάρουν κάποιοι νέες μίζες για άχρηστα συστήματα;
    Καταλήγοντας θέλω να πω ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα έξοδα και μετέωρα εγχειρήματα , όταν ήδη υπάρχουν άλλα παρόμοια αλλά και υπάρχει χώρος για κοινή δράση με άλλες χώρες .

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 20:26 | Γιώργος

    Δέχομαι ότι οι προθέσεις είναι αγαθές, όμως αναγκάζομαι να είμαι επιφυλακτικός, επειδή δεν έχουν αποσαφηνισθεί με απόλυτο τρόπο πολλές πτυχές. Υποθέτω ότι βασικός λόγος για την εισαγωγή στη ζωή μας αυτής της κάρτας είναι η ανάγκη για σύλληψη της φοροδιαφυγής. Αναρωτιέμαι όμως: έχουν ληφθεί (και εφαρμοσθεί!) μέχρι σήμερα όλα τα πρόσφορα μέτρα; Απαντώ: όχι! Ένα παράδειγμα: θα έπρεπε η πολιτεία να έχει διά νόμου υποχρεώσει όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες να έχουν αναρτημένες σε εμφανή σημεία του επαγγελματικού χώρου τους πινακίδες με τις οποίες θα «ομολογούσαν» την υποχρέωση να εκδίδουν αποδείξεις και συγχρόνως θα καλούσαν τους πελάτες να απαιτούν αυτές τις αποδείξεις. Ακόμη και ένας γιατρός στο ιατρείο του ή ένας δικηγόρος στο γραφείο του ή ένας υδραυλικός στο μαγαζί του κλπ. θα έπρεπε να υποχρεωθούν να κάνουν αυτήν την κίνηση. Συγχρόνως δε να γνωρίζουν ότι οι ποινές που τους περιμένουν σε περίπτωση παρανομίας θα είναι εξοντωτικές. Όλα αυτά, επειδή, δυστυχώς, είμαστε απείθαρχος λαός και προτάσσουμε το ατομικό συμφέρον – με ευθύνη σε μεγάλο βαθμό (δυστυχώς και πάλι!) όσων κατά καιρούς κυβέρνησαν και δε νοιάστηκαν για την εμπέδωση πραγματικής παιδείας στους πολίτες.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:24 | Παύλος

    Κατ’αρχάς συμφωνώ αλλά δεν μπορώ να ξέρω τι γίνεται με την ασφάλεια.
    Θα έπρεπε και ο πολίτης να έχει ένα απόρρητο κωδικό χωρίς τον οποίο η κάρτα δε θα εμφανἰζει στοιχεία. Ακόμη ίσως θα έπρεπε να δίνεται σε όποιον την θέλει και τα πιθανά πλεονεκτήματα που θα είχε ο χρήστης της θα οδηγούσαν και άλλους να την αποκτήσουν, όπως γίνεται με τα epass στους δρόμους. Ευχαριστώ

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 19:41 | Κώστας Λόης

    Πιστεύω ότι η Κάρτα του Πολίτη μπορεί να αντικαταστήσει έγγραφα, βιβλιάρια, ένσημα εμπεριέχοντας όλους τους μοναδικούς αριθμούς ΑΦΜ, ΑΔΤ, ΑΜΚΑ, Εκλογικό Κωδικό, αριθμούς ασφαλισμένου στα ταμεία και τον ΟΑΕΔ, αριθμό διαβατηρίου…κτλ. Επίσης θα πρέπει να εμπεριέχει όλα τα στοιχεία της ΑΔΤ που ζητούνται από τις Δημόσιες Υπηρεσίες για να εκδώσουν έγγραφα και πιστοποιητικά και γενικά να μπορούν να ενεργούν με ταχύτητα.
    Θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Νοσοκομεία, Εφορίες, ΔΕΚΟ, Νομαρχίες, Δήμους, Τράπεζες κτλ. Η κάθε Υπηρεσία – Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που απαιτούνται για τους σκοπούς που εξυπηρετεί.
    Σίγουρα μία από τις χρησιμότητες της πρέπει να είναι και η σύνδεσή της με την συλλογή αποδείξεων.
    Η κάρτα αν εμπεριέχει στοιχεία που μεταβάλλονται στο χρόνο π.χ οικογενειακή κατάσταση, δ/νση κατοικίας, επαγγελματική έδρα, φορολογικό κωδικό επαγγέλματος κτλ. θα πρέπει να είναι δυναμική και να ενημερώνεται εύκολα η βάση δεδομένων της.
    Βέβαια θα πρέπει να πληρεί όλα τα πρότυπα ασφαλείας και προσωπικών δεδομένων της ΕΕ.
    Για όλα αυτά πρέπει να σχεδιαστεί και να ετοιμαστεί η ανάλογη υποδομή (προσωπικού και εξοπλισμού) από πλευράς Κράτους και Υπηρεσιών, σε αντίθετη περίπτωση η χρησιμότητα της κάρτας θα είναι ελάχιστη, σε σχέση με της δυνατότητες της, με κίνδυνο να απαξιωθεί από τους Πολίτες.Ευχαριστώ πολύ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:52 | ιωάννης

    Μαζί με την τεχνολογία πρέπει να εισάγεται και η αντίστοιχη κουλτούρα και γνώση.
    Ο πληθυσμός δεν μπορεί να διασφαλιστεί από κανένα μέτρο ασφαλείας αν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει λεπτομέρειες – να τις γνωρίζει ως γνώση και όχι ως ως κατευθυνόμενη πληροφόρηση.
    Γνωρίζουμε σήμερα πόσοι από όσους μας καταγράφουν με κάμερες τηρούν αρχεία ΠΕΡΑ από τον νόμιμα προβλεπόμενο χρόνο και χρήση;
    Μπορούμε να ελέγξουμε αν οι κάτοχοι προσωπικών δεδομένων ΔΕΝ τα επεξεργάζονται και ΔΕΝ τα συνδιάζουν πέραν των προβλεπόμενων χωρίς καν να ενημερώνουν τις αρμόδιες (πρώην) Ανεξάρτητες Αρχές, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία;
    Ο κοινωνικός έλεγχος είναι ελλιπής και ο κίνδυνος κατάχρησης είναι πολύ περισσότερο ορατός από όσο θέλουν να πιστεύουν όσοι λένε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, ότι όλα τα έχουμε δημοσιεύσει στο facebook ούτως ή άλλως και ότι είναι το μόνο κατάλληλο μέτρο για τη φοροδιαφυγή.
    Πριν μπούμε λοιπόν στο διαστημόπλοιο, ας κάνουμε τον κόπο να επισκευάσουμε την μηχανή στο αυτοκίνητο που χάλασε.
    Δεν χρειαζόμαστε ιερατεία και κάστες που ελέγχουν την νέα τεχνολογία, αλλά ενημερωμένη κοινωνία για να πάμε όλοι μαζί μπροστά.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:49 | ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    κε. Υπουργέ,

    ανεξάρτητα από την θεωρία της αναγκαιότητας, θέτω υπ`όψιν σας τα εξής :

    1. Πιστεύω ότι μεγάλο μέρος των πολιτών είναι τεχνολογικά αναλφάβητοι & κάποιοι δέχομαι ότι είναι overloaded από την τεχνολογία (ώστε δεν επίθυμούν άλλη μία τεχνολογική δέσμευση) ή απλώς αδιάφοροι. Έτσι, σίγουρα η, κατ`αρχήν, προαιρετική χρήση της κάρτας πολίτη, δεν θα ενδιαφέρει όλους τους πολίτες. Εφόσον όμως παρέχετε φορολογικά ή άλλα κίνητρα σε όσους την προμηθευτούν, αυτό δεν θα αποτελεί άνιση διάκριση εις βάρος αυτών που δεν θα την προμηθευτούν ; Σίγουρα δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο κατηγοριών.

    2. Σε μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών, δεν χρησιμοποιούνται και δεν είναι δυνατόν (πρακτικά) να χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικοί αναγνώστες καρτών. Σε αυτές τις συναλλαγές πώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω κάρτα ; Για παράδειγμα : κάθε φορά που χρειάζεται η επίδειξη της αστ.ταυτότητας (για είσοδο σε χώρους που φυλάσσονται, κατά την διαδικασία των εκλογών, κλπ.), ή σε μέρη που δεν είναι δυνατόν να υπάρει ηλεκτρικό ρεύμα ή σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

    3. Έχετε σκεφτεί το κόστος προμήθειας των μηχανημάτων ηλεκτρονικών αναγνώστων καρτών, τόσο από το Δημόσιο (π.χ. για την διαδικασία των εκλογών, που προανέφερα), αλλά και από τους ιδιώτες που δεν έχουν? Και στην τελευταία αυτή περίπτωση, εφόσον δεν είναι διατεθιμένος ο ιδιώτης να καλύψει το κόστος προμήθειας, και έτσι χάνει μέρος της πιθανής πελατείας του, το γεγονός αυτό δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος του σε σχέση με τους ιδιώτες επαγγελματίες που έχουν προβεί στην σχετική δαπάνη.

    4. Ακόμα και η περίπτωση διασύνδεσης στο διαδίκτυο (που τεκμαίρεται ως δεδομένη), δεν μπορεί να είναι δεδομένη, είτε λόγω κόστους, είτε λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (δυσπρόσιτα μέρη, διακοπές ηλ.ρεύματος, κλπ., ή στο προαναφερθέν παράδειγμα της διαδικασίας των εκλογών).

    Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι μία προσεκτικότερη ματιά στην πραγματικότητα (καθημερινότητα του μέσου πολίτη, ή ακόμα και του απλού πολίτη), θα έβγαζε στην επιφάνεια αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου αυτού. Πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για αυτό το βήμα.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 18:53 | Γιώργος Κουριδάκης

    Προσωπικά συμφωνώ με την χρήση της κάρτας προκειμένου να γλιτώσουμε όλη αυτή την χαρτούρα… μήπως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε και την πιστωτική μας κάρτα ως κάρτα του πολίτη;

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:20 | Γιώργος Μηχιώτης

    Διάβασα σχεδόν όλα τα ως τώρα μηνύματα, και μου έχει μείνει η εντύπωση ότι είμαι η συντριπτική μειψηφεία σ’ αυτή τη χώρα. Η πλειοψηφεία αρέσκεται στο να ξυπνάει από τις τέσσερεις το πρωί για να πάει στο ΙΚΑ, να ταλαιπωρείται από γραφείο σε γραφείο στις Δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και να ταλαιπωρείται ή να αργοπορεί 9μέσω ΚΕΠ) όταν θέλει το απλούστερο δικαιολογητικό που υπάρχει, δηλαδή το ότι γεννήθηκε! Τον έχουμε το μαζοχισμό στο αίμα μας φαίνεται…

    Εντάξει, οτιδήποτε νέο προκαλεί αντιδράσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων εντυπωσιασμού. Σε μια κοινωνία που ανεχόμαστε τα προσωπικά μας στοιχεία να γίνονται μπαλλάκι από τον έναν στον άλλον και να πωλούνται στα περίπτερα, που βαριόμαστε να διαβάζουμε τα ψιλά πράγματα στο χαρτί που υπογράφουμε και που νομιμοποιούμε τη δημοσιοποίηση της ιδιωτικής ζωής μέσω των άπειρων τηλεοπτικών παραγωγών τις οποίες τιμούμε με τα μάτια μς, είναι υποκρισία να γκρινιάζουμε για τα προσωπικά μας στοιχεία. Προέχει ο καθρέφτης…

    Τέλος πάντυων, υπάρχει λύση που να ικανοποιεί όλα τα γούστα:

    1. Η κάρτα να είναι υποχρεωτική για όλους

    2. Η κάρτα να περιέχει υποχρεωτικά τα βασικά μας στοιχεία αναγνώρισης (ονοματεπώνυμο, ονόματα γονέων, ημ/νία γέννησης, ύψος, φωτογραφία – έγχρωμη επιτέλους – και υπογραφή). Ως τώρα δεν διαφέρει σε τίποτα από την αστυνομική ταυτότητα, οπότε δεν συντρέχει και λόγος γκρίνιας.

    3. Η κάρτα να περιέχει υποχρεωτικά τους δύο άλλους σημαντικούς κωδικούς που χρειαζόμαστε, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

    4. Η κάρτα θα πρέπει να πιστοποιείται από τον κάτοχο με κάποιο τρόπο, αλλιώς να μη γίνεται δεκτή. Επειδή η τεχνολογία δεν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του DNA (το οποίο θα ήταν και το ασφαλέστερο, αφού δεν θα υπήρχε λόγος κλοπής), και αφού δεν υπάρχει η τεχνολογία για ταυτοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων επί τόπου, ας χρησιμοποιηθεί ένας κωδικός. Οχι φυσικά τετραψήφιος, που είναι γενικά αστείος, αλλά τουλάχιστον οκταψήφιος. Και για να προλάβω τη γκρίνια, όταν θες να λέγεσαι πολίτης, πρέπει να έχεις τη στοιχειώδη ωριμότητα να θυμάσαι οκτώ σημαντι΄κότατα ψηφία για σένα.

    5. Ο κάτοχος θα πρέπει να έχει την ευχαίρεια να καταχωρεί στην κάρτα του κάποια άλλα προσωπικά του στοιχεία ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ. Π.χ. οικογενειακή κατάσταση, ιδιοκτησίες αλλά ακόμη και το θρήσκευμα ή και η αγαπημένη ομάδα. Και όσοι τόσα χρόνια φωνάζουν για το θρήσκευμα στις ταυτότητες, να ζητήσουν να εγκατασταθούν μηχανάκια έξω από τις εκκλησίες και να περνούν μόνο όσοι έχουν δηλώσει Χριστιανοί στο αντίστοιχο πεδίο, και όχι οι αλλόθρησκοι! Ολα αυτά βέβαια να μπορούν να αλλάζουν μόνο μέσω Δημόσιων υπηρεσιών, άλλωστε δεν αλλάζουν και συχνά. Επαναλμβάνω ότι θα είναι προεραιτικά…

    6. Η ίδια κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ σαν φοροκάρτα για όποιον επιθυμεί. Οποιος φοβάται ας τρέχει στις ουρές στις εφορίες, εμείς οι υπόλοιποι που δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο θα μπορούμε να κάνουμε εύκολα και γρήγορα τις συναλλαγές μας.

    7. Η ίδια κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ και σαν κάρτα ασθενούς. Για αυατούς που υποστηρίζουν ότι ο χώρος δεν είναι αρκετός στην κάρτα, ας περιμένουμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, ή ας γίνει σε μελλοντικό στάδιο.

    8. Η ίδια κάρτα να μπορεί και πάλι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ – να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες διαδικασίες εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί και το έχει δηλώσει. Π.χ. στις εκλογές (άλλωστε με τη χρήση της κάρτας θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα δημοψηφίσματα), σε διατραπεζικές συναλλαγές, σε συναλλαγές με ιδιωτικές εταιρείες΄, σε τζογοσυναλλαγές (καζίνο, στοίχημα, φρουτάκια), κλπ.

    9. Η οποιαδήποτε ανταλλαγή πληροφορίας μέασω της κάρτας να καταγράφεται μέσα στην κάρτα. Η οποιαδήποτε εταιρεία που διακινεί προσωπικά μας στοιχεία, να μπορεί να αποδείξει ότι τα πήρε με δική μας εξουσιοδότηση, η οποία θα αποδεικνύεται από την καταγραφή στην κάρτα. οποιος δεν μπορεί να αποδείξει κάτι τέτοιο να διώκεται ποινικά βάσει νόμου, και να υποχρεούται σε αποζημίωση σε όποιον έχει διακινήσει στοιχεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα πάψει το παραμύθι και το αλισβερίσι που γίνεται τώρα με τα δεδομένα μας…

    Εν ολίγοις τα πράγματα είναι απλά. Υποχρεωτική η κάρτα, με υποχρεωτικά τα βασικά στοιχεία και προαιρετικά όλα τα άλλα, τα οποία θα διαλέγει ο κάτοχος, και φυσικά θα είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

    Καλημέρα σας…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:42 | Γιώργος Τ.

    κε Ραγκούση καλησπέρα,

    Οι προθέσεις και το πνέυμα της νέας κάρτας φαινονται εξ’ αρχής θετικά. Σε δεύτερο επίπεδο σκέψης όμως αδυνατό να καταλάβω την αναγκαιότητα ύπαρξης της κάρτας αυτής δεδομένου ότι μοναδικοί αριθμοί ταυτοποίσης των πολιτών υπάρχουν ήδη δύο (ΑΦΜ & ΑΜΚΑ).

    Επίσης αν δεν κάνω λάθος η κάρτα αυτή προέκυψε ως ένα ακόμη μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η υποχρεωτική υποστήριξη της κάρτας αυτής από όλους τους «επαγγελματίες» (έμποροι, τεχνίτες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, κτλ). Πως έχει προβλεφθεί αυτό και πως θα διασφαλιστεί?

    Νομίζω ότι το αποτέλσμα θα είναι ελάχιστο αφού πάλι θα είναι στη δικαιοδοσία των συναλλασομένων η χρήση ή όχι της κάρτας.

    Η μόνη εναλλακτική που βλέπω σε αυτό είναι να αποκλειστεί ολοκληρωτικά το μετρητό χρήμα ως μέσο συναλλαγής (ή να φορολογηθεί με πολύ υψηλό συντελεστή) και να αντικατασταθεί με τις πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες που έτσι και αλλιώς υφίστανται σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με το τρόπο αυτό
    1. δεν χρειάζεται καμιά νέα κάρτα
    2. δεν απειλούνται τα προσωπικά δεδομένα
    3. πατάσσεται άμεσα η φοροδιαφυγή

    Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον διευκρίνιση.

    Με εκτίμηση,

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:59 | ΣΟΦΙΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
    ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΒΑΣΗ.
    Η ΚΑΡΤΑ ΑΦ ΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 17:58 | ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΙΣΤΟΛΑΣ

    Στα αεροδρόμια όπου η ασφάλεια είναι ζητούμενο για τον έλεγχο εισητηρίων και προσώπων αρκεί η αστυνομική ταυτότητα.
    Για την διαχείρηση των υποθέσεων του δημοσίου δεν αρκεί.
    Τελικά αυτό που φταίει δεν είναι η απουσία εγγράφων. Δεν δουλεύει το κράτος και η λύση πρέπει να αναζητηθεί στα πρόσωπα που το απαρτίζουν και όχι στους φακελωμενους που το χρησιμοποιούν.
    Σε τελική ανάλυση κανείς δεν μπορέι να με πείσει ότι δεν αποτελεί πρόφαση η όλη διαδικασία για την είσαγωγή νέου τύπου περιοροσμών την ελευθερίας των πολιτών μέσα από διαδικασίες διευκόλυνσης των συναλαγών. Για τα χάλια του φταίει το κρατος και όχι ο συναλασσόμενος πολίτης.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:09 | Μαριάννα Γ.

    Kύριε υπουργέ
    Δε συμφωνώ με την κάρτα του πολίτη γιατί πιστεύω πως τα βιομετρικά συστήματα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την ελευθερία του πολίτη. Γι αυτό άλλωστε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αντιτίθεται σε τέτοια θέματα. Αυτό οφείλει να κάνει και τωρά.
    Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά
    Πλέον μιλάμε για συσκευές που μπορούν να ανιχνεύσουν με μεγάλη ακρίβεια την ψυχοσωματική μας κατάσταση και τα συναισθήματά μας, συσχετίζοντας τις εκφράσεις του προσώπου, τις διακυμάνσεις της φωνής, την θερμοκρασία του σώματος και τις απεικονίσεις της δραστηριότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου.
    Ανάπτυξη είναι να προστατεύετε τη γλώσσα, την ιστορία, το περιβάλλον, τη θρησκεία, τα δικαιώματα των πολιτών της χώρας σας και όχι να τους σφραγίζετε και να τους αριθμείτε σα να είναι ζώα που οδηγούνται στη σφαγή.
    Γι αυτούς τους λόγους είμαι εντελώς κάθετη πως οι κάρτες του πολίτη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
    Με εκτίμηση
    Μαριάννα Γ.
    Δικηγόρος

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:27 | ΔΝΝ

    H υποχρεωτική παραλαβή της κάρτας, ιδίως όταν αυτή συνδέεται με την εκβιαστική απειλή της στέρησης του μισθού, της μη περίθαλψης, της μη παραλαβής φαρμάκων και της απώλειας των εργασιακών δικαιωμάτων του φέροντος, προσβάλλει ευθέως όχι μόνο τη θρησκευτική ελευθερία του ατόμου (δηλαδή την ευαισθησία της πλειοψηφίας των ορθοδόξων χριστιανών να μην ταυτοποιούνται με αριθμό αλλά με το όνομά τους), αλλά και τις ελευθερίες που πηγάζουν από την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου κλπ, που όλες, αποτελούν βασικές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος. Η υποχρεωτική χρήση κάρτας λοιπόν ως απαραίτητης προυπόθεσης για την άσκηση πλήθους συνταγματικών δικαιωμάτων όπως η άσκηση του δικαιώματος στην εργασία (άρθρο 22 παρ. 1 Συντ.) αλλά κυρίως στην περίθαλψη (άρθρο 21 παρ. 3 Συντ.) κλπ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος για την υποχρέωση της Πολιτείας στο σεβασμό της αξίας του ανθρώπου, όπως εξειδικεύεται ως φυσικό πρόσωπο από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 34,57- 59 ΑΚ).

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:57 | Parga

    Efarmozetre idi se poles xores tis Evropis. O idios fovos omos pantou. PROSOPIKA DEDOMENA

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:15 | Νεκτάριος

    Χαίρετε.
    Όπως καθετί, έτσι και η κάρτα αυτή θα έχει τα υπέρ και τα κατά.
    Άς πάρουμε τα καλά της και άς φροντίσουν οι αρχές μας για την προστασία των πολιτών από κινδύνους που ίσως προκύψουν.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 16:46 | Ειρήνη Παντελίδου

    Να ΜΗΝ θεσμοθετηθεί η «κάρτα πολίτη».
    Γιατί να υποστούμε υποχρεωτικά το ολοκληρωτικό φακέλωμα το οποίο στην ουσία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε φανερό ή κρυφό (στον δικαιούχο της κάρτας) φορέα εξουσίας και «υπηρεσιών»?
    Δεν πιστεύω ότι θα λύσει τα γραφειοκρατικά μας προβλήματα. Γιατί το κράτος, αν πραγματικά θέλει, μπορεί και τώρα να τα λύσει αυτά τα προβλήματα. Φοβάμαι ότι η «κάρτα πολίτη» μπορεί να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες αντίθετες προς τα συμφέροντα του πολίτη ως ανθρώπου, ως πολιτικής οντότητας, αλλά ακόμη και ως καταναλωτή.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 15:18 | Κ. Ξένος

    Η πλαστογράφηση των υπαρχουσών ταυτοτήτων είναι αστεία υπόθεση. Είναι δεδομένο ότι η πλαστογράφηση των νέων ταυτοτήτων θα είναι αρκετά πιο δύσκολη αφού θα απαιτεί εκτός από τη φυσική αντιγραφή της κάρτας και την ανάγνωση και επανεγγραφή των δεδομένων στην πλαστή. Για την αυθεντικοποίηση του χρήστη όμως θα πρέπει να απαιτείται η ύπαρξη μοναδικού αριθμού (pin) αλλιώς είναι θέμα χρόνου η επιτυχής χρήση πλαστών ταυτοτήτων από μη πιστοποιημένα άτομα.
    Σε κάθε περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί πάντα να προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα πολίτη της Ε.Ε. από άλλο κράτος αν οι δικές μας τον δυσκολεύουν.
    Θα πρέπει λοιπόν ο αστυνομικός που με ελέγχει στο δρόμο, όπως και κάθε υπηρεσία που θα επιθυμεί να με ταυτοποιήσει, να διαθέτει κατάλληλο τερματικό με αναγνώστη καρτών στο οποίο να εισαγάγει την κάρτα μου και να πληκτρολογεί τον μοναδικό αριθμό που θα του λέω.
    Θα πρέπει δηλαδή να γίνεται ταυτοποίηση των αναγραφόμενων στοιχείων της κάρτας με το ηλεκτρονικό της περιεχόμενο, την εξωτερική εμφάνιση του κατόχου και τη γνώση του pin.
    Επίσης ενώ αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα που θα είχε η νέα κάρτα στην πάταξη της πλαστοπροσωπίας δεν αντιλαμβάνομαι πως θα υποχρεώσει τον ηλεκτρολόγο που καλώ στο σπίτι ή το γιατρό εφ’ όσον δεν θα απαιτείται συνταγογράφηση ή το κατάστημα να μου κόψει απόδειξη. Το φιλότιμο και ο πατριωτισμός δυστυχώς δεν αντικαθίστανται από καμία κάρτα.
    Τέλος θα ήθελα να σημειώσω – για όσους πιστεύουν ότι η κάρτα θα περιλαμβάνει ιατρικό ή οποιοδήποτε άλλο ιστορικό – ότι αυτό δεν είναι δυνατό λόγω αφενός της πεπερασμένης χωρητικότητας των καρτών αυτών και αφετέρου του γεγονότος ότι θα ήταν απαράδεκτο π.χ. να χάνεται το ιατρικό μου ιστορικό αν εγώ χάσω την κάρτα μου. Τα στοιχεία αυτά θα συνεχίσουν να φυλάσσονται σε ηλεκτρονική (ελπίζω) ή έντυπη μορφή στις αντίστοιχες υπηρεσίες όπως και τώρα.
    Πρόταση 1. Μή βγάλετε ακόμα τα δεδομένα στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει να δει τα περιεχόμενα της κάρτας του ή το ιστορικό (ιατρικό, συναλλαγών κτλ) να πρέπει να πηγαίνει σε κάποιο ΚΕΠ όπου θα διατίθεται υπολογιστής στο κοινό γι’ αυτό το σκοπό.
    Πρόταση 2. Η κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτραπεί η είσοδος σε σημαντικά δημόσια κτίρια.
    Πρόταση 3. Η κάρτα να αντικαταστήσει την κάρτα ωραρίου των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να μη μπορεί ο ένας να χτυπάει την κάρτα του άλλου.
    Ευχαριστώ,
    Ξένος Κ.
    Μηχ. λογισμικού

  • κ. Υπουργέ

    Πέραν της αναγκαιότητας της κάρτας για τους λόγους που πολλοί αναφέρουν και του εύρους χρησιμοποιήσεώς της, η μεγάλη πρόκληση για εσάς είναι να πείσετε τον κόσμο για τη χρησιμότητα της. Αυτό πρέπει να το κάνετε σαφές στον καθένα…Βγείτε μπροστά και μιλήστε για την αλλαγή στην καθημερινότητα του κόσμου με πραγματικά παραδείγματα…Η τεχνοφοβία στην Ελλάδα καλά κρατεί! Εξηγείστε στον κόσμο πως θα μειωθεί η διαφθορά στο δημόσιο, πως θα εξυπηρετούνται γρηγορότερα και ευκολότερα στις συναλλαγές τους με αυτό και όχι μόνο, πείτε τους πως στην Τουρκία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι σε ισχύ εδώ και τουλάχιστον 7 χρόνια και στην αρχή αντιδρούσαν και εκεί, ενώ τώρα την ανακαλύψαμε εμείς… Θέστε αρχικά προαιρετική τη χρήση της ώστε να την πάρουν αυτοί που πρωτοπορούν στην κοινωνία και μετά νομοτελειακά θα ακολουθήσουν και οι άλλοι…Ούτως ή άλλως αυτοί που θα δεχτούν να την πάρουν, θα την χρησιμοποιούν κιόλας και αυτοί είναι που θα τραβήξουν μπροστά το κράτος. Από αυτούς θα αφαιρέσετε τα βαρίδια που τους συγκρατούν τώρα για «γρήγορη δραστηριότητα σε πολλά επιχειρηματικά ή άλλα σχέδια»…
    Θυμηθείτε πόσοι χρησιμοποιούσαν αρχικά τις κάρτες ανάληψης ΑΤΜ των τραπεζών και πόσοι τώρα…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 14:32 | Christos

    Συμφωνώ απόλυτα με την κάρτα του πολίτη και όσοι φοβούνται ,να πάνε στα μοναστήρια για να σωθούν, δεν τους χρειαζόμαστε.
    Η κάρτα του πολίτη εκτός από τα προσωπικά στοιχεία ,θα πρέπει να περιέχει(εφόσον το επιθυμεί ο Πολίτης) ,το Α.Μ.Κ.Α., την ομάδα αίματος ,την άδεια οδήγησης ,το Α.Φ.Μ. ,το πιστοποιητικό γέννησης.
    Θα πρέπει ,μέσω ιντερνετ ,να δίνεται η δυνατότητα να αλλάζουμε κάποια δευτερεύοντα στοιχεία που περιέχονται στην ταυτότητά μας, όπως την διεύθυνση κατοικίας μας και να υπάρχει ηλεκτρονική ατομική μερίδα ,με όλα τα παραπάνω έγγραφα ,ώστε να τα εκτυπώνουμε μόνοι μας και όχι να τρέχουμε στης δημόσιες υπηρεσίες.

  • Η κάρτα είναι αναγκαία αν:

    1)Μειώσει δραστικά τις εκ του σύνεγγυς συναλλαγές με το δημοσίου, ώστε να μειωθεί τόσο ο χρόνος, το χρήμα και ο κόπος για τη διεκπεραίωσης διαφόρων υποθέσεων μας με αυτό, όσο και η εξάρτησή μας από διεφθαρμένους ή ανίκανους υπαλλήλους.
    2)Η μηχανογράφηση των υπηρεσιών του δημοσίου και η διατήρηση βάσεων δεδομένων γίνει όχι μόνο για τα από εδώ και στο εξής δεδομένα, αλλά και για τα παλαιότερα αρχεία (δουλεία τρομακτικά δύσκολη αλλά αναγκαία προκειμένου να υπάρξει εκτεταμένη χρήση της κάρτας.)
    3)Υπάρχει μηχανογραφική διασύνδεση των υπηρεσιών του δημοσίου προκειμένου για παράδειγμα να είναι εφικτή η ίδρυση μιας εταιρίας από το διαδίκτυο σε ελάχιστο χρόνο.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:38 | Elizabeth

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΤΟΥΛΑ ΑΥΤΗ ΚΑΘ’ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ…
    Το ότι θα είμαι ένας αριθμός για όλες τις συναλλαγές μου είναι…
    ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ? ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΕΤΕ???
    Πάει η ελευθερία επιλογών…

    Αν την κάρτα αυτή τη χρησιμοποιώ σε όλες μου τις συναλλαγές οι οποίες καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων (δε χρειάζεται να φυλάγεται στην κάρτα κανένα άλλο στοιχείο παρά μόνο τον αριθμό της!)
    και ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ μέσω ενός και μόνο κωδικού (είτε αυτό είναι ΑΦΜ, είτε αριθμός ταυτότητας, είτε αριθμός κάρτας πολίτη…) όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα για μένα… ΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ…αυτό είναι το απόλυτο χάραγμα… θα είσαι ο αριθμός αυτός…

    Έχοντας τον κωδικό αυτό η ασφαλιστική θα μπορούσε θεωρητικά βρει πρόσβαση στα ιατρικά μου αρχεία με ο,τι αυτό σημαίνει …
    Έχοντας τον κωδικό αυτό κάποιος έχει εικόνα του πως κινούμαι και τι κάνω στη ζωή μου…και αυτό να μπορεί να το εκμεταλλευθεί!!!
    ΘΑ μπορεί θεωρητικά κάποιος να ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ σβήνοντας τον κωδικό μου από το σύστημα…και μαζί κάθε στοιχείο ύπαρξής μου…

    Ας έχω διαφορετική κάρτα υγείας… τον αριθμό του ΙΚΑ…
    Ας εχω διαφορετικό ΑΦΜ…
    Ας υπάρχουν πολλοι διαφορετικοί κωδικοί αλλά όχι μόνο ένας για όλα!…

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:57 | nikolaos

    Η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:53 | ΝΙΚΟΣ ΓΡΙΒΑΚΗΣ

    ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΗ Η ΚΑΡΤΑ .ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ
    ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 13:21 | Τσιουμπρής Νικόλαος

    Συμφωνώ με τους σκοπούς και τα πλαίσια χρήσης της κάρτας όσον αφορά τις συναλλαγές μας με το δημόσιο. Ήδη το δημόσιο έχει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες μας. Τα έχει όμως σκορπισμένα σε διάφορες υπηρεσίες και δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί. Πολλές φορές κάποια δημόσια υπηρεσία ζητά απ’τους πολίτες έγγραφα από κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία. Γιατί να μη έχει την δυνατότητα ένας πολίτης με την κάρτα του και την βοήθεια του internet να γλιτώσει από την γραφειοκρατεία?
    Καταλαβαίνω και τον σκοπό χρήσης της κάρτας όσον αφορά τον ιδιοτικό τομέα. Εγώ όμως απέρριψα την πιστωτική κάρτα απ’την ζωή μου!
    Γιατί να μου επιβληθεί τώρα κάτι αντίστοιχο? Θα μου επιβληθεί αν δωθούνε οικονομικά κίνητρα ή εκπτώσεις. Γιατί να μπορεί να ελέγχει κάποιος όλες τις συναλλαγές μου και κατ’επέκταση την ζωή μου?
    Πολλοί θα θέλουν να κάνουν τις συναλλαγές τους μ’αυτήν την νέα κάρτα, πολλοί όμως όχι. Γι’αυτούς που δεν θέλουν πρέπει να δοθεί το περιθώριο να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους όπως τώρα. Αν δοθεί κίνητρο γι’αυτούς που χρησιμοποιούν την νέα κάρτα να δοθεί ακριβός το ίδιο κίνητρο γι’αυτούς που μαζεύουν αποδείξεις!

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:32 | ΓΙΑΝΝΗΣ Μ.

    Θα πρότεινα ως εθελοντής αιμοδότης και δωρητής οργάνων επίσης, να αναφέρονται τα συγκεκριμένα στοιχεία στις κάρτες. Το ΑΜΚΑ είναι μοναδικός αριθμός, δεν χρειάζεται η δημιουργία ενός ακόμη ειδικά για την κάρτα κατά τα πρότυπα του ΑΔΤ.

    Κ μια παρατήρηση για όσους αγανακτούν με το «ηλεκτρονικό φακέλωμα». Όλα μας τα στοιχεία είναι καταχωρημένα εδώ και χρόνια στους server των αντίστοιχων υπηρεσιών… Μόνοι μας εκθέτουμε τα προσωπικά μας στοιχεία στα site κοινωνικής δικτύωσης… Όλοι χρησιμοποιούμε πιστωτικες κάρτες… Γιατί λοιπόν αυτή η δαιμονοποίηση??

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 12:31 | Π.Δ.ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

    τουλαχιστον στον δημοσιο τομεα θα λυσει πολλα κ χρονια προβληματα.
    η γραφεικρατια θα μειδενηστει.
    τιποτε ομως δεν θα γινει αν δεν αλλαξει η νοοτροπεια των αυτοχθονων ηθαγενων – ΕΛΛΗΝΩΝ.
    ευχαριστω.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:55 | ΓιάννηςΧ

    Είμαι πολύ υπέρ του νέου αυτού θεσμού. ΕΠίσης είνια πολύ χρήσιμο το να μας γλιτώσει από το μάζεμα και αάθροισμα κάθε χρόνο των αποδείξεων

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:03 | Πολίτης

    Ο κόσμος, είτε μας αρέσει είτε όχι, αλλάζει με εκπληκτική ταχύτητα.
    Έχουμε ήδη μπει στην περίοδο της «τρίτης βιομηχανικής επανάστασης» των υπολογιστών, που πολλαπλασιάζουν απίστευτα την υπολογιστική δύναμη του ανθρώπου.
    Συνεπώς, ΝΑΙ, στην κάρτα του πολίτη με όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία μέσα, για την απλοποίηση και ταχύτητα των συναλλαγών μας.
    Οι φόβοι που εκφράζονται για γνωστοποίηση προσωπικών δεδομένων είναι σωστοί, αλλά μπορούν να αντιμετωπιστούν τεχνολογικά μετά από ανάλογη σοβαρή μελέτη, π.χ. η χρήση της κάρτας σε μια υπηρεσία να αποκαλύπτει μόνο τα στοιχεία που αφορούν την υπηρεσία αυτή, κ.ο.κ.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:55 | ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

    Η ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΗ, ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΣΩΣΤΟ ΤΡΟΠΟ, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ,ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΜΠΡΟΣ….

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:02 | Ζωή

    Θεωρώ ότι είναι πολύ πρώιμο για την Ελλάδα ένα τέτοιο είδους κάρτας.Επίσης θεωρώ οτι ο χρόνος που δόθηκε για αυτήν την διαβούλευση είναι λίγος.Δεν προφταίνει το κοινό να ενημερωθεί και να συμμετέχει.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:22 | xgeorgio (MSc,PhD)

    Νομίζω ότι η διαβούλευση δεν έχει κανένα πλέον νόημα, αν ισχύουν τα όσα αναφέρονται στο παρακάτω σημερινό δημοσίευμα:

    «Από το 2011 η «φοροκάρτα»» (skai.gr, 8/12):

    http://tinyurl.com/248j5lg

    «…Η προμήθειά της θα γίνεται από τις τράπεζες χωρίς κόστος ενώ η ενεργοποίηση θα γίνεται με τη βοήθεια των ΚΕΠ… Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν το κατάλληλο μπόνους που θα οδηγήσει σε μαζική χρήση της «φοροκάρτας», και αυτό γιατί έτσι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη του ΦΠΑ…»

    Αν ισχύουν τα παραπάνω, τα έξοδα έκδοσης και τα «μπόνους» του ΦΠΑ έχουν ήδη ενσωματωθεί στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2011.

    Κατά συνέπεια, συζητάμε για κάτι που ήδη έχει αποφασιστεί πως και πότε θα εφαρμοστεί. Όπως γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες και επιστήμονες του κλάδου των ΤΠΕ, πρώτα βγάζει κανείς τις προδιαγραφές και τη μελέτη σκοπιμότητας, και μετά προχωράς στο πλαίσιο υλοποίησης. Εδώ προφανώς έχει γίνει το αντίθετο.

    Με λίγα λόγια, κάποιοι αποφάσισαν εδώ και καιρό να υλοποιήσουν το project «φοροκάρτα» και τώρα απλώς ψάχνουμε να βρούνε τι ακριβώς θα κάνει. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις ή τα αναμενόμενα οφέλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το επιχείρημα προχωρά στα τυφλά. Και δεν εννοώ ότι πρέπει κατ’ ανάγκη να εγκαταλειφθεί, αλλά να γίνει επί της ουσίας μελέτη, σε καθαρά τεχνικό επίπεδο, για να προκύψει κάτι σωστό.

  • Κύριε Υπουργέ,

    Έχουν ήδη τεθεί από τους προλαλήσαντες όλα εκείνα τα επιχειρήματα που χρήζουν προσοχής από το Υπουργείο, οπότε επισημαίνω εδώ την ανάγκη να εξεταστούν προσεκτικά & ουσιαστικά όλα τα σχόλια των πολιτών που μπήκαν στον κόπο και τη διαδικασία να καταθέσουν εμπεριστατωμένα την άποψή τους.

    Είναι φανερό ότι η Κάρτα του Πολίτη έιναι μια κάρτα που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί κι αυτό θα πρέπει να έχει τη βαρύτητα που του αρμόζει.

    Αν πάλι, η κυβέρνηση και το Υπουργείο επιθυμουν,όπως φαίνεται, και παρά την καθολική αντίδραση των πολιτών, να προχωρήσουν στην έκδοση φοροκαρτών, καρτών του πολίτη κτλ., το ερώτημα που τίθεται με σοβαρότητα είναι για ποιο ακριβώς λόγο υφίσταται η δημόσια διαβούλευση. Για βαυκαλισμό, για «τα μάτια του κόσμου», τέλος παντων γιατί;

    Επίσης, το ζήτημα της απόταξης των τεσσάρων αστυνομικών επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν την κάρτα τους, εφόσον αληθεύει είναι τουλάχιστον θλιβερό δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη δεν έχει ψηφιστεί ο νόμος εκείνος που να τη θέτει σε ισχύ!

    Κάποιος σοφός είχε παλιά δηλώσει ότι «δεν είναι δύσκολο να κάνει κανείς το σωστό αρκεί να το ξέρει». Δεν είμαι σίγουρος αν το παραπάνω ρητό ισχύει, αλλά έιμαι σίγουρος ότι τουλάχιστον ότι στην περίπτωση αυτή γνωρίζετε ποιο είναι το σωστό.

    με τιμή
    Βίκτωρ Τσιλώνης
    Δικηγορός,
    DipHe (uce), Πτυχίο Νομικής (αριστοτέλειο), LLM (nottingham)
    θεσσαλόνικη

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:05 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Τελικά ποιος είναι ο λύκος και ποιο το πρόβατο ;
    οι περισσότεροι εδώ (απ΄όσα πρόλαβα να διαβάσω) θεωρούν ως κακό λύκο το κράτος και ως πρόβατα προς σφαγήν τους άμοιρους τους εαυτούς τους.
    ΝΑΙ θα συμφωνούσα , με μία επιφύλαξη… αν ζούσαμε σε ένα άλλο σημείο του πλανήτη.
    ΈΛΛΗΝΕΣ καλομαθημένοι, Έλληνες βολεμένοι, φοροφυγάδες στην πλειονότητα τους (άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο), παρτάκηδες (εγώ και οι οικογενειά μου να είμαι καλά και όλοι οι άλλοι να πάνε να @#$% , όπως είπε και ο μέγιστος μητρόπουλος).
    Ζητάμε ζητάμε τόσα χρόνια αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε από που θα πληρωθούν αυτά που αρπάζουμε.
    Τώρα ήρθε η λυπητερή (δυστυχώς για αυτήν την γενιά)και πάνω που πρέπει να οργανωθούμε να ανασκουμπωθούμε να βάλουμε τάξη , να λιανίσουμε σαν ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ τα πάσης φύσης λαμόγια και φοροφυγάδες , εμείς απλά επαναστατούμε και λέμε ΟΧΙ.
    Ναι να μην γίνει τίποτα να αφεθούμε στο έλεος του Κυρίου (λες και αυτός δεν μας έχει σκυλοβαρεθεί!)
    Μερικοί είναι τόσο ξεδιάντροποι ακόμα και εδώ αναφέρουν ως επιχείρημα στα σχόλια τους (ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΝ ΠΑΘΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ)
    που δεν φροντίζουν να κρατάνε ούτε τα προσχήματα….
    δεν πάθανε και τίποτα.. ποιοι άραγε δεν έχουν πάθει τίποτα; ποιοι δεν έχουν καταλάβει σε τι χάος έχουμε περιπέσει ; μπας και είναι τα γνωστά λαμόγια της ελληνικής οικονομίας που θέλουν να πλουτίζουν κλέβοντας το κράτος και κατ’επέκταση τον απλό φορολογούμενο ;
    ποιοι έχουν συμφέρον να μην εφαρμοστεί μία τάξη ; ποιοι δεν θέλουν ένα καλύτερο κράτος για τα παιδιά τους ;
    Το φτωχό μου το μυαλό πάει μόνο σε αυτούς που κατάκλεβαν τον δημόσιο πλούτο (και δεν είναι λίγοι δυστυχώς)
    ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟ ΤΑΧΥΤΕΡΟ…. ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΦΟΒΗΘΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ… αντιθέτως θα ευεργετηθούν στο μέλλον.

  • 8 Δεκεμβρίου 2010, 11:21 | Θεόδωρος

    Θα ήταν χρήσιμο και θα αποτελούσε σημαντική διευκόλυνση αν ο αριθμός της Κάρτας Πολίτη ήταν μοναδικός για κάθε πολίτη και αντικαθιστούσε ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, κλπ), αριθμό διαβατηρίου κλπ τουςοποίους ήμαστε υποχρεωμένοι να θυμόμαστε σε διαφορετικές συνδιαλλαγές με το δημόσιο. Θα μπορούσε να εκδίδεται με την γέννηση κάθε παιδιού και να το συνοδεύει για πάντα δίχως άλλους αριθμούς. Η πρώτη έκδοση ας είναι δίχως φωτογραφία η οποία να ενσωματώνεται μετά την ηλικία των 6-7 ετών.
    Επίσης, χώρες όπως η Ελβετία, εκδίδουν αντίστοιχη κάρτα αλλά με διάρκεια δεκαετίας. Με αυτό τον τρόπο δύναται να ενσωματώνονται νέες τεχνολογίες ταυτοποίησης ατόμων, προστασίας προσωπικών δεδομένων και ασφάλαειας της κάρτας από παραποίηση.